近排喜歡去太古城中心用餐, 泊車方便又多餐廳選擇, 昨晚到我喜歡的Greyhound Café吃晚飯, 店內位置寬敞, 環境舒適, 見到seafood menu有我喜歡吃的泰國菜式, 就點了兩款,泰式原隻龍蝦炒金邊粉$298、 黃咖哩大頭蝦配印度煎餅$298。泰式原隻龍蝦炒金邊粉~金邊粉是到泰國餐館必點的菜式, 配上龍蝦🦞, 食材相對昂貴。 原隻龍蝦非常吸睛, 龍蝦肉已預早起出, 分成幾舊龍蝦球, 口感爽甜彈牙。 再配上酸甜開胃的金邊粉。黃咖哩大頭蝦配印度煎餅~啖啖肉又有膏的大頭蝦,肉嫩又Juicy,鮮甜味道🤤,蝦膏的豐腴油香,配上黃咖哩,泰式咖喱有一股自然的香甜,入口微酸, 黃咖哩又不會太辣,加上印度煎餅,兩者完美的搭配在一起。每次到Greyhound Cafe都能夠享受一個很好的用餐體驗, 可惜今次食得太飽沒有點最好吃的千層蛋糕, 又要留待下一次了。

泰式原隻龍蝦炒金邊粉

黃咖哩大頭蝦配印度煎餅

印度煎餅

2020-12-02
泰式原隻龍蝦炒金邊粉
黃咖哩大頭蝦配印度煎餅
印度煎餅
非常之差,不推薦之前已經在不同分店試過greyhound 好多次,都覺得意粉炒得不錯,好乾身換了餐牌之後,在沒有事先說明嘅情況之下,原來已經更改了意粉的炒法原本的泰式銀魚仔意粉,說明中並沒有加蕃茄去炒,但更改餐牌之後,突然加以蕃茄濕炒意粉,非常之奇怪,跟餐牌並沒有說明已經更改了食物材料貨不對辦,如果餐廳是更改了配料或醬料,應在餐牌中說明,或換上新的圖片,並不是所有人都可以或喜歡吃蕃茄的醬料服務的態度真的不行
非常之差,不推薦

服務的態度真的不行
泰式銀魚意粉
2020-11-01
2020-10-26 409 瀏覽
一行4人 被帶去一張未set好嘅枱侍應set枱 將啲杯碟勁大力啪落枱 見到隻碟有污糟唔肯冇去換 搵隻手指卒走就算😑 但都叫有擺好啲刀叉…全場眼見得一個侍應服侍 雖然未滿 但起碼有10張枱 我都明好難唔燥底嘅⋯😐叫咗carbonara /墨魚麵/單骨雞翼/斑蘭crepe cake/咖啡 crepe cakeCarbonara 好快上咗 其餘兩款等咗起碼20分鐘以上 催左兩次先上嘢食係細份咗啲 但係好味嘅但所有侍應黑口黑面 依餐飯食完都⋯⋯🤨😷
一行4人
被帶去一張未set好嘅枱
侍應set枱 將啲杯碟勁大力啪落枱

嘢食係細份咗啲 但係好味嘅

但所有侍應黑口黑面 依餐飯食完都⋯⋯🤨😷
2020-10-15 514 瀏覽
週年慶祝,近近哋揀呢間餐廳,點菜時隔住口罩都感覺d侍應黑面負氣,叫人斟水叫極都無人睬,食物質素還可以,可惜,浪費一班幕後廚房大佬,前線服務態度咁差,d食物怎樣吸引都唔會再幫襯。再睇返各區分店食評,原來各區侍應都係咁嘅態度,莫非係管理層獨特管理方法?不過都係嗰句,食物真係唔錯,敗在呢班前線
2020-10-03 618 瀏覽
今日來到太古Apita 購物,買滿1000送100優惠卷,秋季減價,如果想買快啲黎不經不覺,為了購買夾萬,於是一直等到3:30的時候才吃下午茶,來到Greyhound cafe ,等了約廿零分鐘,本來我見有空買的,但是侍應忙於招待其他的客人於是即使客人離開了,也要等一會兒才有其他的店員有空可收拾枱面,於是等候的時間較長。幸好雖然等了約20至30分鐘,但是我們可以坐在近窗的梳化位置上另外等得耐了也能夠坐得舒服,今日是公眾假期沒有優惠的下午茶只有可以正價點餐服務。我點拎一碗豬肉片豬肉丸河粉。他的豬肉丸很滑很爽口彈牙、他的豬肉片唔係口,另外他的河粉很特別粗糙的、而且形狀不一、挺滑身的。。一碗河粉要大約$100 ,其實我是覺得有點昂貴的、幸好他的食物品質,另外也覺得值得等候一會,來到這裏休息一回。

2020-10-02
20 分鐘 (堂食)
2020-10-02 430 瀏覽
Lunch time去太古城食野 唔係去food court都預左貴排隊去大約15分鐘入座好討厭d餐廳皮沙發係已經爆開晒口 著裙大比掂到真係唔多舒服同兩個朋友食 大家望餐牌覺得好多好好食 就點3樣分享點左黃咖哩炒河 黑椒炒意粉 蟹肉炒飯先講個cesar salad 個煙肉硬到磚咁 出盡牙力先咬到黃咖哩炒河 未到前我腦海好多幻想其實佢係咖哩粉炒河 個炒蛋非常重咖哩粉味 配料甚少 劣黑椒炒意粉 好無誠意 完全唔值依個價 大家行多幾步去樓下food court食意粉好過 份量一樣好少蟹肉炒飯 蟹肉夠多都無用 極重鹽味 每一啖令你置身於海水中 咸到打冷震泰式奶茶 一個字 難飲每位138$加1 蟹肉炒飯再加3x$ 多謝
排隊去大約15分鐘入座

好討厭d餐廳皮沙發係已經爆開晒口 著裙大比掂到真係唔多舒服

同兩個朋友食 大家望餐牌覺得好多好好食 就點3樣分享
點左黃咖哩炒河 黑椒炒意粉 蟹肉炒飯
黃咖哩炒河 未到前我腦海好多幻想
其實佢係咖哩粉炒河 個炒蛋非常重咖哩粉味 配料甚少 劣
泰式奶茶 一個字 難飲

每位138$加1 蟹肉炒飯再加3x$ 多謝
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2020-08-29 816 瀏覽
第一次試就中伏,,,我吔叫左炒金邊粉,小食拼盤同牛肉湯米粉!1:炒粉$138(炒都唔入味死得,而且收咁既價!差)2:拼盤$188(炸到全部乾屍咁,食柴咁食!一上菜內心就講左句粗口!)3:牛肉湯米粉$98(好似即食牛肉米粉+冇味肉丸)。最後一家三口食完!(本來食野糸種享受,但Greyhound比左相反既我吔!
2020-08-29
2020-08-29 413 瀏覽
2020-08-29
八月五日                Greyhound                現時食肆只開到下午六時,所以通常去吃一個下午茶,跟著買一個外賣回家,省時方便。今日嚐一個小食拼盤(Greyhound),拼盤有雞肉、牛肉串燒,單骨雞翼和一些肉丸。大致都有一定水準,其中單骨雞翼比較好吃。最吸引的,反而是放在中央的三大碟醬料,好似妹仔大過主人婆呢!那個炒米餅就不太好了,有點硬,又不脆。所以最後就要叫一碗白飯來配這麼多肉。泰國米真的不是浪得虛名,一啖吃下去,軟棉棉和有咬口,好像很久沒有吃過這麼好吃的白飯。比我喜歡吃的日本珍珠米不遑多讓呢!
八月五日

Greyhound

2020-08-05
2020-06-26 861 瀏覽
📍Greyhound Cafe #GreyhoundCafe.🇭🇰香港太古太古城道18號太古城中心二期地下007號舖🇭🇰Shop 007, G/F, Phase 2, Cityplaza, 18 Tai Koo Shing Road, Tai Koo, HK.#太古 #泰國菜 #MFJ太古 #MFJ泰國菜 #TaiKoo #ThaiFood #MFJ_TaiKoo #MFJ_ThaiFood .Tasty: 👅👅Appearance: 👀👀👀👀Environment: 🌹🌹🌹🌹Price: 💰💰💰Service: 👨🏻👨🏻👨🏻.Greyhound Cafe為泰國時裝品牌,實屬為多國菜餐廳餐廳位於太古城中心地下,都算容易找到地方大,環境設計風格挺靚,不過有少許冰冷感🤣.🐔泰式辣炸雞配蛋黃醬⭐️HKD88真心覺得好味道,炸雞好熱好香,最特別的是炸雞有陣好香的香茅味,而且陣味同個炸雞同雞黃醬好夾💯鹽係自己落,咸度自己控制,好好味.🌮意大利芝士餡餅Ⓜ️HKD118我很喜歡芝士餡餅,可惜不ok😢肉無味,亦不覺有意大利肉腸,最慘的是無芝士味唯一挽回少少分數是個餡餅皮幾香脆🥴.🍝鮮蝦炒金邊粉Ⓜ️HKD13
🇭🇰香港太古太古城道18號太古城中心二期地下007號舖
#太古 #泰國菜 #MFJ太古 #MFJ泰國菜
Tasty: 👅👅
Appearance: 👀👀👀👀
Environment: 🌹🌹🌹🌹
Price: 💰💰💰
Service: 👨🏻👨🏻👨🏻
餐廳位於太古城中心地下,都算容易找到
地方大,環境設計風格挺靚,不過有少許冰冷感🤣

🐔泰式辣炸雞配蛋黃醬⭐️HKD88
鹽係自己落,咸度自己控制,好好味
泰式辣炸雞配蛋黃醬

🌮意大利芝士餡餅Ⓜ️HKD118
我很喜歡芝士餡餅,可惜不ok😢
肉無味,亦不覺有意大利肉腸,最慘的是無芝士味
唯一挽回少少分數是個餡餅皮幾香脆🥴
意大利芝士餡餅

🍝鮮蝦炒金邊粉Ⓜ️HKD138
蝦都有4-5隻,炒得幾乾身
味道不錯,可惜無平時種惹味
HKD138不算便宜
鮮蝦炒金邊粉

#padthai #pitapizza #pizza #deepfriedchciken #chicken #italianfood .
#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #fooddiary #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #foodphotography #相機食先 #吃貨 #食好西 #香港美食指南 #美食推介
泰式辣炸雞配蛋黃醬
2020-06-13 652 瀏覽
這餐廳的衞生問題嚴重,所以決定在這裡寫出來給大家參考。上星期日去午饍,叫了碗泰式湯粉,食到一半,嚇然發現若大的曱甴在湯裡浮游,立刻作嘔,並當場報了食環署。而且也看到垃圾車推個進食大堂至水吧位收垃圾,完全罔顧週邊放了水杯、調味架等食物、食具。簡直不能想像香港還有這般的水準。而且服務態度愛理不理,另人更生氣,例如侍應總係扮看不到你,當日每枱客人都係努力咁叫侍應,誠意這間餐廳的管理簡直不可接受,我永遠都不會再去光顧的。

2020-06-07
2020-05-30 428 瀏覽
今日下午食lunch, 坐前講明九十分鐘用餐。我地叫左幾個不同菜,其中一個係炸豬脾。菜上得好慢好慢,只見附近D枱都不停揾人追菜。我等的豬脾等左半小時,揾經理問下,不問還好,一問不得了。經理話豬脾係要四十分鐘做,因為要慢慢炸。我話我點菜時你唔同我講,四十分鐘做一個菜係未有D誇張,經理就覺得一D問題都冇,態度堅定。OK,你叻,我立即叫埋單。隻豬脾又突然ready。坦白講,今時今日咁嘅服務態度,真係冇得頂。最後豬脾打包。
2020-05-23 386 瀏覽
平日嘅午市套餐都有唔少嘅選擇! $98有主菜加嘢飲😚覺得呢一個河粉湯底幾濃郁,有啲炸蒜同蔥花。但係有幅相可以睇到份量都幾少🤧要$98係唔係幾抵食!但係佢啲河粉係比較特別,切到非常闊,好似刀削麵咁😆仲可以以半價食到呢度最出名嘅千層蛋糕,呢個泰式奶茶千層蛋糕食落去有啲層層分明嘅感覺,每一啖都食到一層層嘅口感!唔係特別甜但係咖啡味都唔係特別出,千層蛋糕都係心機野~最啱就係兩個人分住食,因為份量都幾大🤣
平日嘅午市套餐都有唔少嘅選擇! $98有主菜加嘢飲😚

2020-05-17 284 瀏覽
尋日我哋一行四人去咗呢一間Greyhound。之前去過一次IFC同埋尖沙咀嗰間,覺得唔錯,諗住太古多數應該都係會都ok既。我哋叫咗一個蜆肉意大利粉、牛筋腩撈粗麵、海鮮菠蘿炒飯,同埋一個海南雞飯。呢度啲嘢食非常非常非常非常非常鹹,係鹹都食唔落口嗰隻鹹。牛腩撈粗麵啲油多過啲粗麵。蜆肉意大利粉啲汁稀淋淋水汪汪咁樣,又喊到瘌脷,D蜆得個殼,有啲係唔新鮮嘅都照上菜。海南雞飯D湯好似飲鹽水咁樣。其實好地地一間Greyhound,點解可以咁差。期望唔算多只係想搵個地方食午飯,實在太失望,以後一定唔會再黎。

2020-04-17 261 瀏覽
回家經過見到餐廳門口有50% off大大個餐牌,好奇地停下看看,很快就有一位似是主管級的侍應急步上前推介,原本打算回家自煮的我,就借機懶惰一餐好了😁招牌脆炸單骨雞翼🐓真的物如其名,炸得很香脆,單骨很易食,平時不吃雞皮的我,也忍不住一併吃下🤤越式鮮蝦雞肉紙米卷🌯平時吃的紙米卷比較薄身,這個外皮比較厚,幾條黐埋一齊,拉都拉不開🙄蝦沒什麼鮮味,但一點也不油膩,很健康👌泰式豬肉丸湯米粉🍜原本是河粉,改米粉也可以。本身很喜愛幼身的泰國米粉,吸了湯汁相當入味,除了豬肉丸,還有幾片豬肉片,肉片很有豬味😋整體食物質素不錯,半價後真的幾抵食,更難得的是近來生意淡薄,但服務態度還是很不錯👍

招牌脆炸單骨雞翼+越式鮮蝦雞肉紙米卷+泰式豬肉丸湯米粉

招牌脆炸單骨雞翼🐓

越式鮮蝦雞肉紙米卷🌯

泰式豬肉丸湯米粉🍜

2020-04-16
15 分鐘 (外賣自取)
招牌脆炸單骨雞翼+越式鮮蝦雞肉紙米卷+泰式豬肉丸湯米粉
  • 泰式豬肉丸湯米粉