聖誕節玩了一輪,除夕夜近近地去沙田吃餐晚飯便回家倒數。之前試過新世紀分店味道不錯,見沙田這間分店沒有太多人,不用等候,就入內試試。青木瓜沙律:夠辣,木瓜爽脆,醬汁醒神。春卷:咬落有些入左油既感覺,不夠清爽。但醬汁酸酸甜甜配薄荷葉有驚喜!海南雞飯:咸菜湯咸到不能入口。雞不太像海南雞,有點似豉油雞,最慘是全碟無咩味道。三款醬料都沒有味道,個人覺得完全唔合格,難食。船麵:藥材味濃,味道偏甜,不是我杯茶。另外,💥因為有一道菜可能落錯單關係,😡長髮侍應姐姐退回廚房時竟然將張枱號單放在碟食物上面,個人覺得枱號單紙其實都未必乾淨❎️,點解可以直接放係碟三文魚上面,我覺得枱號紙 最多只可以 貼在碟下或碟邊,不能 接觸到食物🚫❎️❎️❎️! 需要改善。
聖誕節玩了一輪,除夕夜近近地去沙田吃餐晚飯便回家倒數。
青木瓜沙律:夠辣,木瓜爽脆,醬汁醒神。

春卷:咬落有些入左油既感覺,不夠清爽。
但醬汁酸酸甜甜配薄荷葉有驚喜!

海南雞飯:咸菜湯咸到不能入口。

船麵:藥材味濃,味道偏甜,不是我杯茶。

2022-12-29 106 瀏覽
好耐無食,真心失望到谷底😑蟹肉奄列-係一個好鹹嘅煎蛋-消失的蟹肉紅咖喱鴨肉飯-冰凍嘅白飯蟹肉炒意粉-係一個黑椒炒意粉,屋企炒嘅一樣除咗蝦餅之外,其他都唔熱俾咗六百幾蚊,食咗一場空
好耐無食,真心失望到谷底😑

蟹肉奄列
-係一個好鹹嘅煎蛋
-消失的蟹肉

紅咖喱鴨肉飯
-冰凍嘅白飯

蟹肉炒意粉
-係一個黑椒炒意粉,屋企炒嘅一樣

除咗蝦餅之外,其他都唔熱
俾咗六百幾蚊,食咗一場空

2022-11-08 249 瀏覽
朋友話想食泰國菜所以就試吓🍴 成個環境感覺都好靚,但都幾多人等位 所以建議book定位先 咁就唔使等咁耐喇~🐟 泰式香茅明爐魚 $298呢個有火一路熱住咁食,唔使驚未食晒已經凍晒😋 條魚都幾大條,但就略嫌嚡咗少少。而個湯就好香香茅味,酸酸甜甜咁好惹味!🥘 青咖喱配炸三文魚 $138見咖喱配三文魚呢個組合咁新鮮就試吓🤣 個青咖喱好惹味,加埋印度薄餅食真係絕配! 但個三文魚就好似唔太夾,同埋好似有少少鯹🥲 有機會嘅話會再試個青咖喱但就會叫吓其他配料~🇹🇭 泰式炒金邊粉 $138呢個好好食!好夠味同埋啲配料都好豐富~ 但美中不足係個份量比較細🤧 三個人分每個人食咗幾啖就冇晒另外我哋仲有叫泰式奶茶,但就冇影到相,都好好飲😋 整體都幾好食,但就貴咗少少。如果想試吓fusion泰國菜都可以試吓嘅!-味道: 8/10服務: 7/10環境: 8/10回頭率: 8/10總評: 8/10

🐟 泰式香茅明爐魚 $298

環境: 8/10
回頭率: 8/10
總評: 8/10
2022-10-25 1544 瀏覽
新城市廣場底層好多餐廳 今次來到呢間泰式cafe 見到出面有蟹肉奄列覺得好吸引 而且menu入面仲有好多意式嘅pasta之類 不過可能因為落場關係人手太少唔係好忙到過來🍳啖啖蟹肉奄列💰118係餐牌見到真係覺得超級吸引!望落個奄列好似好細咁 其實蛋含量應該超高🤣除左面頭嘅小小蟹肉之外 其實蛋入面都有超多蟹肉內餡!不過食耐左會有D漏 全部都係蛋味 有小小鹹 但係有茄汁可以店 會清新D🤏🏻🍤脆炸芋頭及粟米粒💰68見到覺得好新奇!勁少係泰式餐廳見過呢種 佢炸到出面有層脆皮 入面就係一粒粒嘅芋頭同粟米粒 但係會好似一塊餅狀 整體甜甜地 而且有脆得來唔油膩 點上泰式酸辣醬更加惹味~🍢豬肉沙嗲配印度薄餅💰68豬肉串只有兩串 肉質唔錯幾嫩易咬 點上沙嗲好正 仲有兩串甜椒同青瓜 配落特別清新🤣 好推薦呢個印度薄餅 一大塊可以撕開做兩份 唔係個隻脆嘅質地 而係軟淋淋但係feel到有牛油嘅酥香 扯開個陣會有好薄嘅一層層麵皮 超香!🍲冬陰功配意大利雲吞💰128本身想飲冬陰功湯 不過淨係得呢隻或者湯河粉 覺得冬陰功同意大利雲吞嘅搭配好特別 一般意大利雲吞都係用意粉煮法冇見過係湯入面🤣蝦肉好大 汁水飽滿 湯底有小

🍳啖啖蟹肉奄列
💰118

🍤脆炸芋頭及粟米粒
💰68

🍢豬肉沙嗲配印度薄餅
💰68

🍲冬陰功配意大利雲吞
💰128
本身想飲冬陰功湯 不過淨係得呢隻或者湯河粉 覺得冬陰功同意大利雲吞嘅搭配好特別 一般意大利雲吞都係用意粉煮法冇見過係湯入面🤣蝦肉好大 汁水飽滿 湯底有小小辣 仲有D蘑菇 但係意大利雲吞就一般 入面係蝦肉 皮好薄 個人都係鍾意creamy口感🤏🏻

🍝帶子、蘆筍、香草寬麵
💰158
呢個望落似青醬 有四隻帶子同一D蘆筍 青醬有小小結結地 撈勻意粉先比較出味 不過唔算特別出彩

其實望落menu有好多菜式 泰式同意式都分開左兩本咁 可能下次會試下三文治夾餅個D!

📌 Greyhound Café (新城市廣場) (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓103A舖
2022-09-20
5 分鐘 (堂食)
  • 脆炸芋頭及粟米粒
  • 豬肉沙嗲配印度薄餅
2022-10-22 246 瀏覽
呢間 Tea Set 都OK,一個甜食/鹹食,再加飲品都係$78/$98。重點坐得舒服,同朋友傾得耐都無俾人趕👍🏻 服務都好.招牌千層蛋糕 (椰子) $78一定要試椰子味😍一層一層既Cream,好有層次之餘,食落好Fresh,因為入面真係有新鮮椰子肉泰式沙嗲雞肉串首先雞肉係嫩滑,且好多配料😂 啲包點買沙嗲醬好正士多啤梨芭菲杯個人就覺得一般般,無咩特別,分量都算少Fruity Shaky Yogurt 有橙、菠蘿、蘋果、香蕉、乳酪。Mix埋酸得黎又Creamy😆 Jeng
招牌千層蛋糕 (椰子) $78
招牌椰子千層蛋糕

泰式沙嗲雞肉串
首先雞肉係嫩滑,且好多配料😂 啲包點買沙嗲醬好正
泰式沙嗲雞串

士多啤梨芭菲杯
個人就覺得一般般,無咩特別,分量都算少

Fruity Shaky Yogurt
Fruity  Shaky  Yoghurt
芒果蛋糕
招牌椰子千層蛋糕
泰式沙嗲雞串
Fruity  Shaky  Yoghurt
2022-10-04 189 瀏覽
約咗朋友去沙田新城市廣場食晚飯。朋友又話佢食過呢間覺得都幾好,於是攞飛等位。等咗超過半個鐘本來想放棄,但係又好似唔係好抵,於是繼續等,最後等咗差唔多一個鐘先可以入座。原來喺門口負責招待嗰個職員係身兼幾職,見到餐廳其實只係得兩個職員,佢哋應該好忙,但係佢嘅態度仍然超好,佢自己都話其實好攰不過都要盡能力做,值得一讚。👍🏼我哋叫咗泰式豬肉炒河粉,唔太油膩又唔太鹹,啲河粉唔係一條條係一片片嘅。😋又叫咗黃咖喱海南雞配印度薄餅。雖然啲咖喱汁甜咗啲,海南雞有少少酒味幾特別。最後叫咗個千層蛋糕,我個人覺得太多奶油。P.S. 食到一半先發現唔記得咗影黃咖喱海南雞🤣

P.S. 食到一半先發現唔記得咗影黃咖喱海南雞🤣
泰式豬肉炒河粉
Welcome  drink
千層蛋糕
2022-10-03
50 分鐘 (堂食)
用餐優惠
現金券
泰式豬肉炒河粉
Welcome  drink
2022-09-17 297 瀏覽
朋友生日想食泰國菜,就訂左沙田Greyhound cafe,一試佢地出名既泰式酸辣爐魚。泰式粟米魚餅:魚餅不但炸得香脆內嫩,而且每塊魚餅都佈滿甘甜嘅粟米粒,加上泰式辣醬,食落10分滋味和惹味。泰式魷魚筒:用相原隻魷魚來燒製嘅泰式魷魚筒,加上龍泰式醬汁掩製,食落不但辣味十足,而且加上甜嘅醬汁來燒製,令味覺10分刺激。酸辣鱸魚:鱸魚用上新鮮嘅鱸魚來醃製,不但新鮮肉滑,而且配上甜酸嘅醬汁,加上用上熱鍋來上菜,令到鱸魚不會變冷,令肉質更保持鮮味。總括來說,這裏嘅菜式10分有泰國的風味,而且座位10分闊落,實在係必食嘅泰國菜首選店舖。
店舖。
2022-08-23
2022-09-13 1311 瀏覽
沙田新城市廣場有幾個商場連成一起,可算是美食匯聚的地方,各色其色的食物應有盡有。今晚介紹我一直都很喜歡【𝔾𝕣𝕖𝕪𝕙𝕠𝕦𝕟𝕕 ℂ𝕒𝕗é】以泰式為主的食物,更添加了ғᴜsɪᴏɴ既元素。餐廳的格局非常舒適,適合𝑮𝒂𝒕𝒉𝒆𝒓𝒊𝒏𝒈 的好地方。餐牌上的款式多不勝數,有前菜、小食、主食、海鮮、飯粉面、甜品、蛋糕、酒精或非酒精飲品,特別有招牌甜品蛋—椰子或奶茶千層蛋糕,泰國風味值得推介。脆炸粟米蟹肉餅配甜酸醬 $118前菜除了有沙律之外,個人鍾情香脆口感。粟米蟹肉餅炸至金黃色脆,咬一啖蟹肉味濃並有粟米粒,滿有口感配上甜酸醬汁滋味無比。泰式甜酸明鱸魚 $298原鍋奉上的甜酸明鱸魚相當吸晴,配菜份量頗多包括有:紅蘿蔔、通菜、四季豆、香茅、椰菜、露筍;魚肉吸收甜酸的味道,外脆內嫩。最滿意是已經起骨,師傅的功架了得,方便又美味。牛筋牛腩撈麵 $118利用鐵窩保存其熱力,牛筋及牛腩又軟身而入味,麵條以粗麵為主富有嚼勁並有一隻蛋及蕃茄仔點綴下,更加美侖美奐。椰子雪糕配粟米及紫糯米 $78甜品有原個椰子添加了椰子雪糕,頂層更有粟米及紫糯米,有椰子肉及椰絲的雪糕,滿帶清新的味蕾。最後飲品方面有泰式奶茶及檸檬茶,前者

脆炸粟米蟹肉餅配甜酸醬 $118

泰式甜酸明鱸魚 $298

牛筋牛腩撈麵 $118

椰子雪糕配粟米及紫糯米 $78

最後飲品方面有泰式奶茶及檸檬茶,前者煉奶味道茶底濃郁又滑溜,後者冰粒也是檸檬茶,保存其味道大推之物。
2022-08-29
2022-09-11 252 瀏覽
星期天不論家庭聚餐或友人聚會,如果沒有其他特別選擇,一般都不抗拒揀食呢間嘅,一來座位尚算舒適,二來人流不多,就算沒訂位,也不必久等就可入座。餐廳以泰式為主,輔以西式飲食,選擇尚算不少,整體味道不俗,不過價錢其實偏高。蟹肉奄列:黃咖喱蟹肉飯燒原隻魷魚筒泰式炒通菜煙肉磨菇白汁意粉椰奶冰飲
蟹肉奄列:

黃咖喱蟹肉飯

燒原隻魷魚筒

泰式炒通菜

煙肉磨菇白汁意粉

椰奶冰飲

2022-09-09 180 瀏覽
今日同同事食埋午餐先返工🍽🥣。係新城市附近搵到呢間主打泰菜🇹🇭嘅餐廳。午餐主要分左兩類。一款係main course🍽 +餐飲🥃$98起。另一款係開胃菜🥗+main course🍽+餐飲🥃$128起。我地都選擇左後者。開胃菜我地分別點左一湯🥣一沙律🥗。餐湯係粟米湯🌽🥣。湯都好足料。有勁多粟米🌽。沙律菜🥗好新鮮,食落好爽脆清新。泰式辣醬燒和牛配黃薑飯 +$38。呢個飯🍚係我點嘅,和牛🐮食落好重牛味。而且肉質軟身。好好食。黃薑飯帶有油香味配埋和牛食。一流。另外亦配有苦瓜湯🥣同青瓜🥒。可以中和一下黃薑飯嘅油膩😛。脆炸三文魚配青咖哩配白飯🐟🍚+28。青咖哩勁creamy。送飯🍚一流。而且唔辣🌶。咁就算怕辣嘅朋友都唔洗怕啦。脆炸三文魚🐟勁香口之餘。亦都保留到三文魚嘅魚味🐟。最後我地加左$48點左個芝士藍莓蛋糕🍰,芝士味夠濃。餅底夠厚夠脆。整體餐廳坐得好舒適。食物質素高。

整體餐廳坐得好舒適。食物質素高。
2022-09-09 955 瀏覽
「Greyhound」所有分店都設於大商場,包括海港城、K11 Musea、時代廣場,及沙田新城市廣場等等,裝修時尚,環境寬敞舒適絕對係Greyhound嘅優點。除此之外,在傳統泰菜的基礎下,能時常創新,帶來新穎菜式,亦係吸引到咁多食客嘅原因。泰式奶茶 ($42): 傳統沖法就係泰茶加煉奶,無得走甜,茶味醇厚,與煉奶嘅香甜確係絕配,非常好飲。秘製辣肉醬手包粉卷 ($118): 食法就好似生菜包咁,先取生菜,加上泰式粉皮、肉醬及醬汁,肉醬鮮香微辣,醬汁惹味,有著多重口感及味道,Juicy多汁,實屬驚喜之選。泰式甜酸明鱸魚 ($298): 原個明爐上,微微嘅明火可以一路keep warm,鱸魚預先被炸過先放入盤中加上泰式酸辣湯汁,魚鱸酥脆,魚肉嫩滑鮮味,湯汁酸酸甜甜,微辣,極具泰式風味。而且,盤中亦附有不同時蔬,包括通菜、椰菜花及豆角等。泰式辣炸雞配蛋黃醬 ($98): 炸粉厚度適中,亦夠幼滑,唔會有「粉」嘅口感,雞件肉汁豐富,炸雞件有預先醃過,味道帶微微酸辣,幾有泰式風味。招牌椰子千層蛋糕 ($78): 超水準之作,比「L_d_ M」餅店好食得多,由無數層薄班戟加上幼滑嘅淡忌廉及新鮮椰子

招牌椰子千層蛋糕 ($78): 超水準之作,比「L_d_ M」餅店好食得多,由無數層薄班戟加上幼滑嘅淡忌廉及新鮮椰子肉製成,口感綿密,忌廉新鮮細膩,而最大特別之處係夾層仲有唔少椰子肉,香甜爽脆,整體非常美味。

2022-08-30
2022-09-08 97 瀏覽
靜靜地 食間泰國野 又咁啱係沙田就揀左grey hound唔洗等位可以直入水準一直都keep到 所以食物質素一啲都唔擔心海鮮菠蘿炒飯足料 有兩串菠蘿 不過有一串係酸 呢d野好難避免 所以都冇咩野燒豬頸肉呢個賣相味道都係正常點沙嗲醬但份量好似少過之前海鮮泰式炒金粉正常蝦夠大隻同爽單骨雞翼剛剛炸起脆卜卜 不過入面肉有d乾味道一般 蟹肉黃咖哩配飯呢個幾欣賞蟹肉好多黃咖啡唔辣 用黎配飯好好味不過厭咖啡唔夠多可以再多d整體黎講搵間cafe 靜靜傾野 唔算選擇仲要泰國野選擇唔多係沙田黎講算好
靜靜地 食間泰國野 又咁啱係沙田

仲要泰國野選擇唔多
係沙田黎講算好

• 啖啖蟹肉黃咖哩飯
  • 鮮蝦炒金邊粉
原本期盼八號風球掛一整天,就可以有一天休息,奈何「馬鞍」極速離香港而去,大家營營役役上班去,身心俱疲,為了慰藉這失落之情,我和朋友決定是日晚餐吃好些,彌補放假不成的悲憤心情。通常一想到泰式奶茶就會覺得一定超甜,但Greyhound Cafe的泰式奶茶跟外面一般的不同,茶香及奶香都有各自表現出來,完全沒有搶去彼此的風采,跳脫泰式奶茶甜膩的既定印象,堪稱完美道地的泰式奶茶,搭配泰式甜酸明鱸魚一起享用是一種享受。Greyhound檸檬茶杯裡擺入新鮮檸檬片,檸檬茶酸甜度的控制都是接自己的喜好,戳上檸檬片,檸檬果酸散發出來,Greyhound檸檬茶放越久,茶味更明顯,入口後會有股回甘的感覺再從喉嚨回味。我跟友人都很愛這道泰式月光公仔麵,吃的時候一定要把蛋黃搓破,釋放邪惡的蛋黃汁,讓蛋黃流到麵裡,再攪拌一下,大大提升公仔麵風味。蛋黃增加麵條的滑順感,軟硬適中,醃過的豬肉和清甜的洋蔥絲與蛋黃合體,滋味更美,令人一吃愛上。有煮菜的就知道,要煎得有厚度,蓬鬆又有蛋香的奄列,真的需要一點功夫。這道啖啖蟹肉奄列將其特色發揮到極致,蟹肉的鮮甜把雞蛋串連起來,海味滲進奄列裡,啖啖蟹肉奄列外層香酥帶點脆口,內層軟

有煮菜的就知道,要煎得有厚度,蓬鬆又有蛋香的奄列,真的需要一點功夫。這道啖啖蟹肉奄列將其特色發揮到極致,蟹肉的鮮甜把雞蛋串連起來,海味滲進奄列裡,啖啖蟹肉奄列外層香酥帶點脆口,內層軟嫩,蟹肉給得大器,愛吃蟹的人不容錯過。

泰式甜酸明爐魚可謂泰式版烤魚,湯頭紅通通的,聞來也很香,喝起來酸酸甜酸蠻順口,尤其是蔬菜吸飽湯汁多涮嘴,沒想到配角蔬菜的表現令人眼前一亮呢。泰式甜酸明爐魚用料不手軟,大量椰菜花,豆角,蘿蔔,椰菜,草菇爐裡煮,釋出蔬菜的甜味,十分討喜。

明爐魚非常費時費工,師傅先把魚肉起骨切片,然後油炸至金黃,最後把魚塊放進甜酸湯中煮。明爐魚挺大尾的,由於師傅已處理好魚肉,我們相當輕易把它夾起,魚肉毫不鬆散,外脆內軟,又沒魚刺,同時保留其鮮甜肉汁,我們火速把明爐魚吃完,乾乾淨淨。

泰國夏天甜品代表非椰子雪糕配粟米及紫糯米莫屬,雪糕以椰子風味為基底,入口即化的濃濃甜蜜感超幸福。椰子雪糕再撒上粟米和紫糯米,粟米清甜在口中縈繞,紫糯米帶點煙韌嚼感,椰子雪糕綜合不同元素,層次上多元又十分契合。
2022-08-25 237 瀏覽
午市覓食,俾Greyhound Cafe門口個餐牌吸引住Lunch set有A+B$98 ,A+B+C,$128湯/salad,主菜加甜品加甜品有多款cake選擇座位闊落,樓底夠高,坐得唔侷促,可以慢慢坐傾下計同朋友share食,佢叫沙律,我叫湯,今日係磨菇湯,菇香同算creamy,個人喜歡再杰身d,濃厚d燒羊架薑黃飯(另加$38)羊架夠肥美,燒得啱啱好,薑黃飯唔乾身泰奶吖!正,旅行feel海南雞金麵(另加$18)蛋麵沾咖喱汁好香,夠creamy,配酸菜,減油膩千層綠茶蛋糕$48藍莓芝士蛋糕$48個人比較喜歡藍莓芝士蛋糕,一d都唔膩,cream cheese 加冰凍沙冰感藍莓蓉,酸酸甜甜為左呢個cake我會返黎食
午市覓食,俾Greyhound Cafe門口個餐牌吸引住

Lunch set

有A+B$98 ,A+B+C,$128
湯/salad,主菜加甜品
甜品有多款cake選擇

座位闊落,樓底夠高,坐得唔侷促,可以慢慢坐傾下計

燒羊架薑黃飯(另加$38)

羊架夠肥美,燒得啱啱好,薑黃飯唔乾身

泰奶吖!正,旅行feel

海南雞金麵(另加$18)
蛋麵沾咖喱汁好香,夠creamy,配酸菜,減油膩

千層綠茶蛋糕$48

藍莓芝士蛋糕$48

個人比較喜歡藍莓芝士蛋糕,一d都唔膩,
cream cheese 加冰凍沙冰感藍莓蓉,酸酸甜甜
為左呢個cake我會返黎食
2022-08-22
  • 海南雞金麵
2022-08-18 934 瀏覽
食泰國菜,第一時間就會諗起九龍城。不過想食得有style啲,可以去Greyhound Cafe~ 今日去咗沙田新城巿嘅分店,裝潢以灰黑色為主嘅歐美工業風,夠晒型格,配合返Fusion泰菜嘅主題。佢哋最近推出新menu – Bangkok Street Favorites,試吓係咩料先。【啖啖蟹肉奄列】奄列煎得好香,上枱仲係熱辣辣,見到奄列面頭有少少蟹肉,心諗「唔係呀,得咁少蟹肉?」,切開奄列原來啲蟹肉絲喺晒奄列入面。奄列蛋味香濃,啖啖蟹肉滋味,唔駛蘸個泰式醬都夠好食,正~【黃咖喱海鮮炒河】呢度嘅河粉係不規則形狀咁,有咬口,幾特別。黃咖喱唔係炒完河粉再加黃咖喱汁,而係將黃咖喱同河粉一齊炒,另外仲加埋香芹提味,食得出有火喉兼炒得入味,香而不辣。海鮮有帶子、大蝦、魷魚,全部都大大件又爽口,絶對值回票價。【泰式香茅明爐魚】先試湯汁,淡淡香茅味道,酸酸哋帶微辣,幾開胃惹味。魚肉鮮嫩,預先已切開一片片方便食。仲有菇、椰菜、肉碎等配料,明爐保持食物溫度,慢慢食都唔怕。餐廳走型格路線連個爐都特別有style,一個灰黑色厚重大盒,見唔到火,更加安全。【泰式珍珠奶茶】炎炎夏日歎返杯珍珠奶茶就啱晒,有泰式奶
【啖啖蟹肉奄列】
【黃咖喱海鮮炒河】
【泰式香茅明爐魚】
【泰式珍珠奶茶】
炎炎夏日歎返杯珍珠奶茶就啱晒,有泰式奶茶獨有嘅香味,珍珠超煙韌有咬口,一個字,爽!
【蝶豆花茶】
想養生啲都有熱飲選擇,喺個壺倒出嚟夠晒保溫可以慢慢飲,蝶豆花本來係無味但飲落有淡淡甘香,幾特別。
【椰子雪糕配粟米及紫糯米】
椰皇上面係椰子雪糕,上面同側面同下面有紫糯米同粟米。雪糕嘅椰子味夠香濃,紫糯米亦都幾甜,問返店員係用糖漿同椰奶處理過,食埋椰皇入面啲鮮椰子肉,大滿足!