2022-07-13 387 瀏覽
服務員態度差,沒有禮貎。食物質素尚可,但因為服務員沒有禮貎,形象很差。不會再去了。不用等位才進去,現在知道原因了。希望老闆/經理看到評語可正視服務員態度差的問題。
2022-06-13 578 瀏覽
When something was not tasting fresh,waitress says it is supposed to not taste fresh. She keep arguing that it is our issue for being not asking to skip that ingredient. Customer problem not the shop problem.Be careful, if u get stale food, it is your problem

呢間cafe 相信大家都吾會陌生,近幾年越開越多分店,幾乎去邊都有佢既蹤影😆不過開咁多分店咁叻叻都係有原因既,啲野食真心好正!🤤- 龍蝦海鮮金邊粉 🦞👍🏻條龍蝦殼其實只係裝飾品,入面啲肉已經起晒嫁喇🤣都幾方便!個金邊粉好重口味,啱晒我🤤-泰式生牛肉炒飯 🥩牛肉煮得一啲都吾韌,肉汁鮮嫩☺️包埋湯同生菜🥬湯就一般,味精多左少少🤏-粟米炸蟹餅 🦀認真講句唔係太食到蟹味😅不過都好好食,脆卜卜!如果多返少少蟹味會加好多分!- 特濃朱古力沙冰 🍫稍微甜咗少少🤏朱古力味亦唔係特別濃🙈- 泰式珍珠奶茶🧋我叫左少甜,甜度就啱啱好喇!好有泰式風味,而且珍珠好有咬口🤣總括黎講,係一間我會encore 既餐廳!

呢間cafe 相信大家都吾會陌生,近幾年越開越多分店,
幾乎去邊都有佢既蹤影😆
不過開咁多分店咁叻叻都係有原因既,
啲野食真心好正!🤤

- 龍蝦海鮮金邊粉 🦞👍🏻
條龍蝦殼其實只係裝飾品,入面啲肉已經起晒嫁喇🤣
都幾方便!
個金邊粉好重口味,啱晒我🤤

-泰式生牛肉炒飯 🥩
牛肉煮得一啲都吾韌,肉汁鮮嫩☺️
包埋湯同生菜🥬
湯就一般,味精多左少少🤏

-粟米炸蟹餅 🦀
認真講句唔係太食到蟹味😅
不過都好好食,脆卜卜!
如果多返少少蟹味會加好多分!

- 特濃朱古力沙冰 🍫
稍微甜咗少少🤏
朱古力味亦唔係特別濃🙈

- 泰式珍珠奶茶🧋
我叫左少甜,甜度就啱啱好喇!
好有泰式風味,而且珍珠好有咬口🤣

總括黎講,係一間我會encore 既餐廳!
2022-04-20 1038 瀏覽
好耐之前食過,印象深刻,雖然唔平,但係好食,有特色,千層蛋糕更係令人難忘。今次有優惠券,再來一試。先講服務 : waitress 一係應咗你,之後唔見影,一係應都唔應你,但又會攞你想要嘅嘢俾你喎,你鍾意邊款?價錢 : 就算半價,都絕對唔值。。。。 你睇下啲相就知有幾離譜,不單只冇賣相,更冇料 😵😠😡。。。🍹一開始,芒果冰,透心涼,好香新鮮芒果味,非常滿意。👍👍👍👍🐥 雞翼炸得乾身,又香脆,單骨製作更顯細心,女仕都可放食,唔怕有失儀態,唔錯嘅餐前小食 👍👍👍👍👍🥗 柚子極少。。。。整得好求其 😑🦀🦐 碟野攞過黎嗰時,我臉色一沉,咁似已經食完嘅。。。又話 "啖啖蟹肉" 😵 。。蟹肉只係中間白色嘅少少,虎蝦得3-4隻,個 Roti 又硬又唔夠熱,咁就 $3xx,有冇搞錯呀!😡🌽 終於黎返個似樣D嘅。。。炸得好脆,滿心期待,點解完全食唔倒 🦀 嘅,$98 雖然係平,但全碟只食到粟米同炸粉 😡😡😡💰價錢 : 就算半價,都絕對唔值。。。。 你睇下啲相就知有幾離譜,不單只冇賣相,更冇料 😵😠😡。。。越食越嬲!連最想食嘅千層蛋糕都冇食就走,費事嘥錢 😡。。。。

今次有優惠券,再來一試。

Mango Shake
招牌脆炸單骨雞翼
🥗 柚子極少。。。。整得好求其 😑
泰式柚子沙律
晱啖蟹肉黄咖喱虎蝦 + Roti
脆炸粟米蟹肉餅配酸酱

連最想食嘅千層蛋糕都冇食就走,費事嘥錢 😡。。。。
2021-11-15
用餐優惠
優惠券
Mango Shake
招牌脆炸單骨雞翼
2022-04-07 693 瀏覽
今日真係好難得咁放假,可以同男朋友出去嘆一個靚靚嘅下午茶真係非常之舒適啊!於是就揀咗呢間好有氣氛嘅餐廳, $298有一個afternoon tea set!性價比好高,而且呢度除咗有甜品之外仲有鹹食,真係啱晒鍾意食afternoon tea嘅人啊!我好鍾意呢一度嘅泰式小食同埋甜品,整體來講真係好友泰國嘅風味,而且價錢一啲都唔貴!值得推介

2022-03-05 697 瀏覽
為了用時代廣場優惠券,特意前來吃午餐。午市套餐有前菜、主菜和餐飲。兩款午餐的前菜可選擇湯或沙律,兩個午餐都揀咗湯,餐湯是蘑菇湯,味道都幾濃,很多蘑菇粒。<香草辣椒炒豬肉碎配白飯>豬肉碎都幾辣,而且都幾多油,配白飯吃都幾滋味,仲有種越食越辣嘅感覺。<泰式海南雞飯>這款升級版的海南雞飯要額外加$18,海南雞比較差,雞胸肉質鞋口,有雪藏味,份量較少。不過奇怪的是主菜附有的湯是鹹酸菜湯,湯很酸,有點難入口,而且和主菜有些不夾。<沙嗲豬頸肉>豬頸肉口感不錯,肉質頗滑,雖然沙嗲醬係首選,但配酸酸甜甜醬汁那款更好吃。<脆炸單骨雞翼>雞翼肉質乾身,胡椒味很濃。最後叫埋餐飲。
為了用時代廣場優惠券,特意前來吃午餐。
午市套餐有前菜、主菜和餐飲。

<香草辣椒炒豬肉碎配白飯>

<泰式海南雞飯>

<沙嗲豬頸肉>

<脆炸單骨雞翼>
雞翼肉質乾身,胡椒味很濃。

最後叫埋餐飲。
2022-02-24 370 瀏覽
Greyhound都試左好多次,每次都試下未點過既菜式,今次小仙子同小🐷黎到times square分店,唔使等就入得啦😉店舖都幾大,座位闊落,今次試左:帕能咖喱羊扒 ($28x): 咖喱味香濃,唔辣架😙羊扒有3件都足夠,薄餅沾上咖喱汁好好食😋沙嗲豬頸肉 ($11x): 配上烤麵包,沾上酸甜汁都好開胃,不過豬頸肉略嫌燒得唔夠香😅而且唔熱泰式虎蝦炒椰菜伴粉絲 ($26x): 粉絲好入味而且唔硬👍🏻虎蝦爽口,好食👍🏻泰式凍奶茶 ($4x): 傳統泰式奶茶,味道會偏甜Mocha ($4x): 雖然係泰國菜,不過咖啡都唔差㗎😂Overall坐得舒服,食物質素都唔錯,係有啲菜式可以改善下😅甜品都好出名㗎,下次可以試試😉

泰式凍奶茶 ($4x): 傳統泰式奶茶,味道會偏甜
Mocha ($4x): 雖然係泰國菜,不過咖啡都唔差㗎😂

2022-01-23 364 瀏覽
已經冇得出國兩年加上晚市都禁埋想去旅行同想食好西嘅心情真係好難頂今次去Greyhound Cafè是曼谷首間以時尚悠閒為餐飲概念的咖啡店過江龍總有特別之處門面風格似特式西餐廳多過似泰菜而且空間感幾大有少少泰國休閒渡假的感覺午餐餐牌款色選擇算多加埋小食絕對夠晒豐富泰式炸蒜魷魚 蒜香加上酥脆的口感 10分過癮 配上特色泰式醬汁 層次更加豐富啖啖蟹肉奄烈 外表平平無奇但內裏有乾坤 隨便蛋皮包裹住啖啖蟹肉 外脆內軟並且帶着蟹肉的鮮甜味和牛芝士煙肉漢堡 肉汁豐滿的和牛漢堡配合芝士和煙肉 簡直食肉獸的天堂 唯獨麭皮失色少少泰式辣醬燒和牛配薑黃飯 充滿泰式風味 用生菜包裹燒和牛同飯 配上特色辣醬 香辣同清新兩種感覺在口中糾纏 十分驚喜斑斕千層糕蛋糕 清新嘅斑斕香味配上甜甜有質感的千層蛋糕 十分有泰國風味
已經冇得出國兩年
有少少泰國休閒渡假的感覺
午餐餐牌款色選擇算多
加埋小食絕對夠晒豐富

2022-01-22 295 瀏覽
去到時代廣場行街,梗係要食埋晚飯先返屋企!時代廣場樓上有呢間greyhound,有好多年冇食過啦以前成日食又一城嗰間,今日經過就入去試吓啦。我覺得嘢食嘅份量比以前大左!兩個人嗌三個小食兩個主菜飽到癲咗😂 要打包拎啲返屋企😂個人覺得海鮮冬陰功炒螺絲粉同埋脆炸粟米蟹肉餅配甜酸醬最好味冬陰功好夠濃味,又有足夠嘅海鮮!蟹肉餅好脆又大件,食到停唔到口。食咗咁多嘢兩個人埋單人均三百幾蚊我覺得okay~ 下次唔使嗌咁多嘢食,但整體食物質素幾好!!!

個人覺得海鮮冬陰功炒螺絲粉同埋脆炸粟米蟹肉餅配甜酸醬最好味

N年冇黎Greyhound Cafe,今日喺Times Square見條隊好少人就試吓先。1點鬆啲到達,好快就入座。午餐餐牌有兩款,貴啲嗰款Satisfying lunch坐低就$128另加一,包前菜,主菜同飲品。前菜有是日特選沙律或是日特選例湯。是日特選沙律 (跟餐)是日特選沙律係凱撒沙律,即係羅馬菜底加煙肉碎,芝士片同三粒大大粒麵包粒,夠哂沙律醬,味道正常,份量偏大。是日特選例湯 (跟餐)是日特選例湯係蘑菇湯,大大碗,加左忌廉同香草,味道正常,真係飲到有菇粒。香煎和牛扒 跟餐加$68 另加一唔想食咁多飯麵,所以加錢食多啲肉,都唔平架。香煎和牛扒用鐵板上枱,一客切好9件,方便食用,冇得揀熟度因為已經係全熟,質感好差,好似煲牛肉水嗰啲牛肉,粉粉哋咁,又冇牛味,好差喎。伴有pesto同酸汁俾你沾,一定要沾,因為牛肉冇牛味。和牛扒下底有蒜蓉炒雜菇,味道就可以,伴有一大隻烤蒜,不過好生,食唔到。真係從未食過咁難食嘅和牛扒。啖啖蟹肉黃咖哩虎蝦 跟餐加$68 另加一啖啖蟹肉黃咖哩虎蝦用隻長方形碟上枱,看似好大碟。虎蝦有六細隻,算爽嘅,不過真係好細隻。蟹肉絕對唔係啖啖蟹肉,得勁少,廚師打左啲蛋白落

前菜有是日特選沙律或是日特選例湯。
是日特選沙律

是日特選沙律 (跟餐)

是日特選例湯

是日特選例湯 (跟餐)

香煎和牛扒

香煎和牛扒 跟餐加$68 另加一

香煎和牛扒

啖啖蟹肉黃咖哩虎蝦

啖啖蟹肉黃咖哩虎蝦 跟餐加$68 另加一

啖啖蟹肉黃咖哩虎蝦用隻長方形碟上枱,看似好大碟。虎蝦有六細隻,算爽嘅,不過真係好細隻。蟹肉絕對唔係啖啖蟹肉,得勁少,廚師打左啲蛋白落咖哩汁度扮蟹肉。咖哩汁味道係正常,唔辣。其他配料有少少燈籠椒絲,香茜同蔥絲。可配飯或者薄餅。
啖啖蟹肉黃咖哩虎蝦

我揀左薄餅,一客兩大塊,係印式薄餅,少少煙韌,有少少燶,吸左咖哩汁好食。

另外叫左兩份小食。
泰式炸蒜魷魚

泰式炸蒜魷魚 $72 另加一

魷魚塊炸皮勉強算脆,不過好易濕,入面魷魚肉大部分都係好細舊,炸蒜好脆。沾啲另上嘅綠色酸辣醬就好食啲。呢個價錢份量偏少。
泰式炒通菜

泰式炒通菜 $48 另加一

通菜份量就多好多,質素新鮮,加埋蒜蓉同辣椒一齊炒,食落都幾辣。上面灑上炸蒜。

Fruity Shaky Yoghurt
Orange, banana, pineapple, apple, yoghurt  跟餐加$48 另加一

Fruity Shaky Yoghurt

加錢升級左餐飲做Mocktail。Fruity Shaky Yoghurt 好大杯,主要係香蕉味,亦飲到少少乳酪味,其他果味就唔太出。感覺唔太甜,算健康又夠杰身。

招牌千層蛋糕 跟餐加$39 另加一

招牌千層蛋糕正價要成$78一件,跟餐半價就食到,好似好抵。不過得4款口味揀。

栗子千層蛋糕

栗子千層蛋糕份量都大大件,肉眼見到有二十層,最下底係橙色一層,中間夾住忌廉,上面灑上糖霜同加左少少栗子蓉同栗子。食落完全唔夠忌廉,好乾,而且千層皮偏粉,完全同Lady M冇得比,又唔夠栗子味。

斑蘭千層蛋糕

斑蘭千層蛋糕賣相好好多。都係二十層綠色千層皮包住斑蘭忌廉,外圍仲有一層厚身嘅斑蘭忌廉,上面再加上少少苦嘅斑蘭醬,未食已經聞到好香斑蘭味,食落夠濕潤,好過好多,雖然都係同Lady M冇得比。蛋糕上面嘅曲奇餅得個樣,唔好食。

總括而言,食物令人失望,人均食左差唔多$400,服務係快餐店水準,呢個價錢一啲都唔平。
2022-01-18
5 分鐘 (堂食)
是日特選沙律
斑蘭千層蛋糕
WOW at the first glance😍. Level up your feast with Alasken King Crab Legs🦀💫..銅鑼灣想食泰國菜🥢,係Times 高層既Greyhound 唔知你又有冇食過呢❓係泰國都頗有名氣架,主打fusion 泰菜,環境舒服有格調、食物有水準,難怪係香港愈開愈多分店❤️。而且愛嚐甜既你,一定要試試招牌甜品:ll & ll,這家甜品真的不錯吃呢。🦑ll $168Chargrilled Squid with Spicy Tangy Sauce🌯ll $108Vietnamese Spring Rolls with Fresh Shrimps & Chicken🦀ll $328King of The Sea, Alasken King Crab Legs Casserole🍲ll $88Black Mushroom Cream SoupChopped Shiitake Mushroom, served with garlic toasted brioche..款款菜式的都鐘意❤️,原隻香燒魷魚🦑 十分吸睛😍,肉質新鮮彈牙,不錯既小食

WOW at the first glance😍.

銅鑼灣想食泰國菜🥢,係Times 高層既Greyhound 唔知你又有冇食過呢❓係泰國都頗有名氣架,主打fusion 泰菜,環境舒服有格調、食物有水準,難怪係香港愈開愈多分店❤️。而且愛嚐甜既你,一定要試試招牌甜品:l[椰子千層蛋糕]l & l[香蕉朱古力蛋糕]l,這家甜品真的不錯吃呢。

🦑l[泰式香燒原隻魷魚筒]l $168

🌯l[越式鮮蝦雞肉米紙卷]l $108

🦀l[皇帝蟹腳香辣粉絲煲]l $328

🍲l[黑蘑菇忌廉湯]l $88
Black Mushroom Cream Soup

款款菜式的都鐘意❤️,原隻香燒魷魚🦑 十分吸睛😍,肉質新鮮彈牙,不錯既小食;越式米紙卷就是fresh,清新既感覺;

皇帝蟹粉絲煲🦀 超級惹味好好吃呢! 蟹肉鮮甜,煙韌粉絲吸盡鮮味十分吸引惹味,要試試喔!而蘑菇湯🍲 香濃滿有菇香🍄,加上忌廉香滑texture 夠thick,配上香脆蒜蓉多士包🥖,飲完好飽肚暖胃又滿足喔。
×××[Greyhound Café]×××
©銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場11樓1104號舖

2021-12-30 286 瀏覽
💥泰國fusion 菜😻📍greyhound cafe|銅鑼灣📍人均消費 $ 1 X X#CL銅鑼灣 #CL四圍食 #C泰國野⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️前菜可以選蘑菇湯或者沙律🥗 推薦大家一定要揀蘑菇湯入邊真係蘑菇打成蓉好正💛💟泰式黃牛配薑黃飯塊扒其實應該冇醃製過~咁大細同和牛扒係差唔多但係呢個餐呢就多咗薑黃飯同埋山菜,薑黃返自己已經好香,用生菜包點埋啲醬一齊食又係另一種滋味🥰💟馬拉盞炒通菜、單骨雞翼呢兩碟係另外加嘅小食,通菜炒得好爽口好好食,雞翼就唔使講啦單骨就梗係最方便💟斑蘭千層糕蛋糕係呢碟斑斕係有埋綑邊有啲斑斕醬喺旁邊,整體蛋糕個味道唔錯只不過中間嘅一層層就有啲厚,上面嗰隻鹿仔都林咗少少唯一要講嘅係我哋問侍應攞幾杯水,佢第一句講嘅係「水喉水呀嘛」🙄😵‍💫🤟🏻不負責任點評好味道🌕🌕🌕🌗🌑性價比🌕🌕🌕🌖🌑回頭率🌕🌕🌕🌕🌑(五粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥泰國fusion 菜😻

📍greyhound cafe|銅鑼灣
📍人均消費 $ 1 X X

#CL銅鑼灣 #CL四圍食 #C泰國野

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️

💟泰式黃牛配薑黃飯

💟馬拉盞炒通菜、單骨雞翼

💟斑蘭千層糕蛋糕

🤟🏻不負責任點評
好味道🌕🌕🌕🌗🌑
性價比🌕🌕🌕🌖🌑
回頭率🌕🌕🌕🌕🌑
(五粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
2021-12-29 232 瀏覽
今日去咗時代廣場,行街行到好攰所以就搵吓有咩餐廳食,之後就入咗依間,佢個裝修都唔錯地方幾闊落幾舒服頭盤就叫咗脆炸粟米蟹肉餅配甜酸醬,因為入門口嗰陣時見到有人叫咗,望到又好似幾好味,食落去係幾香口嘅,如果再多d蟹肉就更加好另外就叫多咗個,越式鮮蝦雞肉米紙卷,入面幾多材料,每一舊都有一隻蝦,包生菜食夠晒fresh主食就叫左泰式辣醬燒和牛配薑黃飯,個飯都幾有咬口,應該加左紫糯米飯係入面,份量都幾多仲叫咗個鮮蝦帶子墨魚汁麵,整體黎講呢個意粉係最好味既,個汁調得唔錯,份量都幾夠,酸酸辣辣咁非常惹味。甜品就叫咗個招牌椰子千層蛋糕,個蛋糕入面幾多椰子肉同埋都偏甜,鍾意食甜嘅甜品嘅朋友仔應該就幾鍾意。

2021-12-24 266 瀏覽
呢排放緊假,但咁啱有事又要返來銅鑼灣,所以嗱嗱臨約家姐食個lunch ~~~🤣家姐真係呢度嘅die hard fans, 好多時佢都揀食Greyhound, 可能佢有股份🤣🤣🤣🤣第一次來Time Square 呢間Greyhound , 都幾大,但唔知點解lunch hour平日都無乜人咁,anyway, 2 個人坐卡位闊落,幾好👍🏻🤣呢度lunch set $128,有starter, main course 同drink , 仲可以加$39 換千層蛋糕,我同家姐一個叫左雞肉Pad Thai. 一個叫左河蝦🦐冬蔭功湯河粉,一個磨菇🍄湯,一個Cesar salad 🥗 ,先講starter 先,個磨菇湯係有容嘅(yeah~~~) 好香,唔會完全無味,我覺得唔錯,而salad 啲菜都幾新鮮呀👍🏻👍🏻雞肉Pad Thai , 呢個就真係普通左啲,無乜特別,而個冬蔭功湯河個冬蔭功超好飲,唔係太辣,亦唔會好酸,幾balance 下。👍🏻👍🏻而河🦐都好大隻,幾好食。👍🏻👍🏻👍🏻飲品我叫左泰式奶茶,我覺得奶太多,返到屋企肚疴 (乳糖不耐症人仕) ,少啲奶會好好多。。最後,我地加左錢,加購左一件班

最後,我地加左錢,加購左一件班蘭千層蛋糕🍰,唔太甜,但係層與層之間嘅cream 較多,食完漏漏地。😅😅😅😅

2021-12-23 217 瀏覽
greyhoundcafehk 其實這家餐廳的泰國菜真心唔錯,新派煮理和環境都好舒服,特別是千層蛋糕好好味啊😋🔹泰式原隻龍蝦炒金邊粉 $328 賣相好豐富,成隻龍蝦鋪上面,好有氣勢,哈哈😆 龍蝦起好肉,方便大家進食,炒金邊粉都好香,都算乾身,整體不錯😋😋😋😋🔹啖啖蟹肉黃咖哩飯 $198 黃咖哩出名辣度較溫和,小朋友都可吃,但又不失咖哩香味,這個黃咖哩再加入了啖啖蟹肉,完全係送飯好拍檔,極快食完😍😍😍🔹抺茶千層蛋糕 $78 除了椰子味好吃外,抺茶味都好出名,極濃的抺茶cream,細滑又唔會過甜,相當可口😀😀😀🔹朱古力窩夫 $68 外型到碟邊畫花都好靚,窩夫極濃朱古力味,暖烘烘又外脆內軟,好好味,加埋朱古力雪糕,完美組合💯💯💯Greyhound Cafe地址: 銅鑼灣時代廣場11樓1104號

Greyhound Cafe
地址: 銅鑼灣時代廣場11樓1104號