2024-01-16
餐廳:Grind & Brew (九龍城)地址:九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 2樓L218B-L218C號舖九龍城啟德呢個新開發嘅大型商場——Airside喺2023年9月正式試業,Pet-Friendly加上「和而為一」嘅理念,希望每個入嚟Airside嘅人都可以擁抱當下,用心感受自己嘅呼吸、身邊嘅人、寵物同環境☺️喺呢個咁新嘅商場行咗陣,唔少得緊喺搵間餐廳坐低食飯飲杯嘢,體驗真正嘅活在當下😌,而我今次就去咗2樓呢間相當顯眼嘅餐廳Grind & Brew食晏🍽佢哋喺Pet Friendly餐廳🐶,主打無麩質飲食,除咗有Cocktails飲之外🍸,所選用澳洲Dukes Coffee Roasters烘焙嘅有機咖啡豆,令經過餐廳嘅人都比佢嘅咖啡香吸引☕️。餐廳亦自家設計型格「Coffee Person」嘅衫同「No Plan is the best plan」環保袋,唔知又講唔講得中你嘅心聲呢?✝️All Day Breakfast $158呢個全日早餐有煙肉🥓、烤番茄仔、煙三文魚、炒蘑菇🍄、牛油果醬、雜錦沙律🥗、炒蛋同素酸種麵包🍞,雖然食材較為普遍,但處理手法一啲都唔馬虎😎,例如煙肉煎
佢哋喺Pet Friendly餐廳🐶, 主打無麩質飲食,除咗有Cocktails飲之外🍸,所選用澳洲Dukes Coffee Roasters烘焙嘅有機咖啡豆,令經過餐廳嘅人都比佢嘅咖啡香吸引☕️。 餐廳亦自家設計型格「Coffee Person」嘅衫同「No Plan is the best plan」環保袋,唔知又講唔講得中你嘅心聲呢?
✝️All Day Breakfast $158
呢個全日早餐有煙肉🥓、烤番茄仔、 煙三文魚、炒蘑菇🍄、牛油果醬、雜錦沙律🥗、炒蛋同素酸種麵包🍞,雖然食材較為普遍,但處理手法一啲都唔馬虎😎,例如煙肉煎到微微焦脆唔會太油膩; 酸種麵包烘烤得鬆脆,配埋新鮮嘅牛油果醬一齊食簡直無得輸🥑;炒蛋滑嫩帶有輕輕黑椒同鹽香🧂
✝️Crab & Tobiko Pasta $168
用咗無麩質意粉,食落煙韌唔會成口粉嘅感覺, 唯一唔同就喺啲粉較為短身同碎啲,不過就健康好多😍,對麩質過敏嘅人都食得👍,用咗蟹肉、飛魚籽、蟹膏、巴馬臣芝士去煮,仲加咗啲忌廉,食落Creamy得嚟唔會太膩,蟹香唔算好出但都叫做鮮香🤓
星期一至五1200-1430叫任何食物都會送一杯Americano,或者可以用半價加購一杯飲品🍹, 分別叫咗杯限量嘅Signature drink——Garden Of Avalon(+$45)同 Regular Flat White(+$21),前者用咗日本抹茶沖成Green Tea Latte🍵,底層加入牛奶布甸, 面頭放上一球抹茶雪糕,鍾意抹茶嘅人非試不可😍