2020-01-14 333 瀏覽
-🦄HABITŪ-Avocado Toast Hkd98Rating🌕🌕🌕🌑🌑-自從去完沖縄旅行返來之後🤤🤤💫就好掛住係個邊食既牛油果🥑吐司於是就好想搵下香港有冇代替品😂雖然暫時都搵唔到🥺可以取替沖縄既味道但我都會Keep住食下唔同Cafe既牛油果ToastHABITU既AvocadoToast有沙律做伴菜味道酸酸甜甜咁其實好開胃😙🤙🏻不過冇諗過佢個蛋會有EggBenedict既醬都冇諗過佢會比曬完整一隻既牛油果咁足料所以呢個餐係罪惡感十足 增肥增脂可以食呢個😂但其實個Sauce冇咩味 不過配埋呢個流心既蛋係100分冇得輸😛牛油果都好Creamy而麵包我覺得有啲過左 唔知係烘過左定本身都係咁有啲硬😞如果唔係就真係100分完美🙈-
🦄HABITŪ

係100分冇得輸😛牛油果都好Creamy
而麵包我覺得有啲過左 唔知係烘過左定本身都係咁
有啲硬😞如果唔係就真係100分完美🙈
2020-01-13
10 分鐘 (堂食)
2019-12-12 419 瀏覽
今日經過元朗約好朋友喺YoHo傾計嘆咖啡呢間出名咖啡飲品好好飲 原來食物都好味好吸引 適合同朋友傾計好地方薑黃泡沫豆奶我就鍾意冬天飲薑味飲品呢杯薑汁微香配合泡沫令到豆奶味道更加豐富幼滑 放喺枱面咁耐都依然仲係keep到溫度脆薄焦糖咖啡薄脆焦糖喺面一陣陣嘅焦糖味融合咗咖啡裏面帶到一種苦澀同甜味香濃煙肉忌廉意粉芝士碎好濃郁出奇地忌廉夠滑配合煙肉少少喊 整體成個意粉我非常滿意意粉煮得又啱啱好又唔會過腍就到聖誕限定薑餅人餅乾買咗一會試吓餅乾好鬆脆有少少嘅薑汁味道又唔會太甜味道唔錯
今日經過元朗約好朋友喺YoHo傾計嘆咖啡

就到聖誕限定薑餅人餅乾買咗一會試吓
餅乾好鬆脆有少少嘅薑汁味道又唔會太甜
味道唔錯
2019-11-06 282 瀏覽
House blend既溝左三種豆,好薄既酸味,如果1至10分的話,我會比5.5分,果香同苦味既比例果香味較濃,無乜苦味,但會有回甘after taste,個人認為朝頭早飲佢會幾精神,食完個lunch 飲番杯,都幾解膩下。溝左3種我估有,kenya, 俟寨,第三種我諗吾到。如果你知既話講我知…我覺得品質算係中上,價錢略貴,還可接受
我覺得品質算係中上,價錢略貴,還可接受
cold Brew
cold Brew
2019-09-03 446 瀏覽
之前食過尖沙咀果間都唔錯。見依間唔洗等位,環境都可以但無諗過元朗果間咁難食……咖啡係還可以,點左個三文魚菠菜pizza,同 Green all day breakfast.. 啲蛋又唔似蛋,我未食過咁難食既 all day breakfast...pizza一黎就唔熱,仲有陣陣怪味,菠菜乾哂,都唔知係菠菜,三文魚霉。可能係因為禮拜日比較忙唔夠人手,可能平日好啲,但以後唔會再去。。。隔離pizza Express 好食好多
之前食過尖沙咀果間都唔錯。
見依間唔洗等位,環境都可以
但無諗過元朗果間咁難食……

咖啡係還可以,
隔離pizza Express 好食好多
2019-08-22 306 瀏覽
行到攰,搵個舒服啲嘅地方坐下,見呢度唔使等位,入嚟叫咗杯latte, 職員細心問有冇需要轉豆奶,試咗幾香滑同埋味道偏淡,但我覺得份量太少喇!另外叫咗件Rose Marble Cake, 主要比賣相吸引,其實佢嗰度得三四款cake,冇咩選擇,件cake味道一般,蛋糕比較鬆散,冇乜特別味道,得個甜字。加上咁岩坐個位置又唔係好舒服,坐咗陣就走啦,咁樣Tea 都用左過百蚊,其實都幾貴!
2019-07-02 474 瀏覽
今次是第二次到訪這間Cafe,點的All day breakfast十分高質,雞蛋食得出是用牛油炒,而且不會炒太久,依然十分滑。香腸是黑椒味的,口感十分爽口,很好吃。可以向店員拿士多啤梨果醬,果醬是他們自己秘製的,帶有玫瑰香味,而且多果肉,十分推介,還可以買一罐回家吃。
2019-06-26 376 瀏覽
其實我都好少喺度飲嘢因為都比較貴...但係講真Cafe 嘅環境又真係好過YOHO MALL商場入邊嘅Starbucks👍🏻😊少人啲、冇咁嘈、又光猛啲👏🏻👏🏻👏🏻可以舒舒服服Hea一Hea今次推出左用玫瑰做主題嘅飲品叫咗杯冷泡玫瑰果茶睇張相以為係大杯可以飲多啲,因為都有啲頸渴但係原來實際係好細杯🥺🥺🥺真係勁勁勁勁失望仲要$58其實食個下午茶餐都得😭😭😭玫瑰茶香都OK不過唔會話係好特別囉😢相片介紹嘅相係大杯裝實物真係好大差別😵
其實我都好少喺度飲嘢
因為都比較貴...
但係講真
少人啲、冇咁嘈、又光猛啲👏🏻👏🏻👏🏻
可以舒舒服服Hea一Hea

今次推出左用玫瑰做主題嘅飲品
叫咗杯冷泡玫瑰果茶
睇張相以為係大杯
可以飲多啲,因為都有啲頸渴
但係原來實際係好細杯🥺🥺🥺
不過唔會話係好特別囉😢

相片介紹嘅相係大杯裝
實物真係好大差別😵
2019-05-21 421 瀏覽
返工前要飲咖啡提神,緊係搵間精品咖啡坐低慢慢嘆下chill下,先再面對現實返工😷HABITŪ既精品咖啡不嬲都有品質保證,不過原價價錢都係偏貴🤭但係呢家有咖啡卡優惠,$568可以換到15杯咖啡,除返係30幾蚊杯,咁又幾抵喎!今次試左凍朱古力咖啡,朱古力味濃得黎唔會太苦,配埋咖啡超夾,唔會好似有啲cafe沖到係朱古力味同咖啡味分開曬一啲都唔夾咁。而且飲到底仲見到啲朱古力醬,證明唔係普通cafe用朱古力粉黎沖,真材實料!

朱古力咖啡

2019-05-21
$50 (其他)
朱古力咖啡
2019-05-17 252 瀏覽
約朋友tea 如果大家都冇特定 想去嘅cafe 大多時都會約 Habitu 等貪佢分店就腳 環境舒適 食物質素 同服務 都ok 傾計都舒服啲今次就去 咗元朗分店 由於食完lunch冇幾耐 我哋兩個就各點一杯咖啡 同埋一件蛋糕share 朋友要咗玫瑰味咖啡 咖啡有淡淡玫瑰清香 鍾意花嘅朋友可以一試 而我就要咗黑糖咖啡 有一點 焦糖嘅香味 但飲落唔太甜幾啱口味 兩杯都幾好飲 各有特色 蛋糕 要咗檸檬撻 貪佢細細件 酸酸甜甜 幾開胃唔會太膩 曲奇餅底脆脆地有牛油香 就算食完一件 都唔會有罪疚感 就咁樣過咗 一個小時休閒下午貪

就算食完一件 都唔會有罪疚感
就咁樣過咗 一個小時休閒下午

2019-03-16 509 瀏覽
琴日同女仔朋友食飯,其實仲買咗個港女蛋糕!其實我都唔係第一次係度買,上一次買咗個芝麻味係勁好食!今次個蛋糕真係勁靚,佢係士多啤梨cheesecake 味!但係我完全食唔到士多啤梨同cheesecake味😂😂但係食到勁大陣香水味🤮🤮🤮🤮食到想嘔,因為真係淨係得香水味好似食咗洗潔精落肚咁!完全係失望因為個蛋糕都唔平,成四百幾蚊!買到返去切去仲要入面都hea hea 地, 同想像中有出入😓😓😓但係用黎影相係靚嘅
琴日同女仔朋友食飯,其實仲買咗個港女蛋糕!
其實我都唔係第一次係度買,上一次買咗個芝麻味係勁好食!

今次個蛋糕真係勁靚,佢係士多啤梨cheesecake 味!
但係我完全食唔到士多啤梨同cheesecake味😂😂
但係食到勁大陣香水味🤮🤮🤮🤮

食到想嘔,因為真係淨係得香水味好似食咗洗潔精落肚咁!

完全係失望因為個蛋糕都唔平,成四百幾蚊!
但係用黎影相係靚嘅
外賣自取
2019-02-07 496 瀏覽
今天是年初三,跟表姐一起到Yoho Mall 周圍逛逛,經過這間餐廳時,被那玫瑰士多啤梨芝士蛋糕的外表吸引了,便坐下了。我們點了一杯Hot Matcha Latta ,一杯Hot Beetroot Latte及一個玫瑰士多啤梨芝士蛋糕。 Matcha Latta 是由豆奶沖的,甜度剛好,而且Matcha味十分濃, Matcha愛好者一定要試試!玫瑰士多啤梨芝士蛋糕十分出色,有幾片玫瑰花瓣,蛋糕中心更有一顆原顆士多啤梨,整個蛋糕雖然是芝士蛋糕,但不會像其他芝士蛋糕般甜及濟!下回可再試試玫瑰花千層蛋糕!
Matcha Latte
玫瑰士多啤梨芝士蛋糕
2019-02-07
10 分鐘 (堂食)
Matcha Latte
玫瑰士多啤梨芝士蛋糕
2019-01-27 368 瀏覽
星期天……最好不過與朋友去購物,預備一下賀年禮物,經過元朗yohoo mall ~ Habitu , 咁就停低睇下厨窗,有個蛋糕好吸引喎,咪同啲friend入去食下午茶囉。Mini Habitu Rose賣相好靚,又濃又重玫瑰花香,重有原粒士多啤梨肉在cake 內。喜歡飲果朋友,呢個會 很好的選擇 ,有檸檬蘋果同 買果醋 十分開胃解渴 Rose Cucumber Ginger, 玫瑰花味加青瓜, 熱飲會比較好,凍飲會覺得你越飲越淡。 總括嚟講,如果食下午茶嘅話,飲杯嘢都係一個不錯的選擇。

Mini Habitu Rose

2019-01-27
2019-01-07 335 瀏覽
平日好鍾意飲咖啡嘅我,今日就嚟到元朗嘅HABITU 同友人飲咖啡,食件cake 今次我叫左Rose latte,而朋友就叫左 Earl Grey latte , 飲開Rose latte 既我始終都覺得Rose latte 好飲過Earl latte 好多,因為香好多,又好重玫瑰味,所以我都會推薦大家飲Rose latte 另外今次再試左*玫瑰士多啤梨芝士蛋糕*味道好rich , 好香,裏面既士多啤梨都好甜,好鐘意花香味既我,Rose latte 加 strawberry rose cheesecake , 簡直係perfect match 💝💝

另外今次再試左*玫瑰士多啤梨芝士蛋糕*
下午茶
  • Rose  latte
2019-01-06 278 瀏覽
今日想食下午茶,所以就去咗habitu搵食!我叫咗carbonara!佢嘅賣相係唔錯,份量亦都好多!意粉唔會煮到好林,同時都有好多煙肉碎! Overall調味唔會好咸,所以加埋煙肉碎咸味就啱啱好!唯一嘅問題就係佢嘅醬汁太多,唔夠乾身,好似用湯浸住意粉咁
今日想食下午茶,所以就去咗habitu搵食!
我叫咗carbonara!

唯一嘅問題就係佢嘅醬汁太多,唔夠乾身,好似用湯浸住意粉咁
2018-12-14 271 瀏覽
又到一星期一次嘅Family day,行到好攰想搵間Cafe坐下同仔仔玩下🙂行到Yoho 見到有Habitu,二話不說就去飲返杯店入面嘅環境好有童話氣氛,有用心機設計過同裝飾過👍🏻由於我一向對玫瑰🌹情有獨鍾,所以今次都係叫曬玫瑰系列😍玫瑰芝士蛋糕🍰好清香嘅玫瑰味🤩🤩🤩賣相拎曬分,係好迷人嘅粉紅色,上面真係有玫瑰花碎🌹仲用白朱力卷成花瓣形狀!🥰芝士味吾算好濃,但就同清香嘅玫瑰好襯,無搶到本身嘅清甜味,蛋糕入口即融,吾會太甜!正~除咗蛋糕,又點可以無嘢飲?!配埋玫瑰鮮奶咖啡☕️簡直係享受鮮奶咖啡上面都放置咗玫瑰花瓣,同個蛋糕真係襯到絕,味道香滑,奶味好夠!就算走咗糖都仲係好好味
店入面嘅環境好有童話氣氛,有用心機設計過同裝飾過👍🏻

由於我一向對玫瑰🌹情有獨鍾,所以今次都係叫曬玫瑰系列😍

玫瑰芝士蛋糕🍰

除咗蛋糕,又點可以無嘢飲?!
配埋玫瑰鮮奶咖啡☕️簡直係享受

2018-12-02