招聘中
$19,000-$20,000
月薪
餐廳: Harlan's
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2025-08-14 1333 瀏覽
今晚約咗閨蜜黎呢度fine dining 下,順便可以靜靜地傾下計,講下大家嘅近況。我哋每人叫左個3 course / head,可以組合自己中意的配搭。坐低無幾耐,職員就遞上餐包,三個都好食,全部都外脆內軟。法國藍龍蝦他他食得到啖啖龍蝦肉,好新鮮爽口,夾埋個醃製嘅蛋黃,口感好順滑。夾埋好脆口的鵝肝脆雞皮黎食,又係好夾。日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽攪拌均勻之後食,入口有啖啖蟹肉,之後再散發輕輕的蛋味,再加上芝士脆片個咸香,口感有層次豐富。荔枝車厘茄凍湯配西班牙紅蝦及酸甜西瓜皮夏天好中意飲凍湯,好解暑;車厘茄的酸甜令到個味蕾好清新,粒粒的紅蝦肉估唔到好彈牙。熟成本地雞胸肉卷雞胸肉卷有三舊,爽口的雞皮包住雞胸肉,一啲都唔鞋口,面頭有脆炸鵝肝,炸到表面好脆,加埋個菊芋蓉,又幾夾。白鱈魚配風乾火腿鹽甜瓜薄荷香草醬魚煎到兩邊好香,魚肉算嫩滑,估唔到風乾火腿鹽甜瓜又同個魚幾夾,中和個油膩感。腐皮法式千層配豆腐忌廉芝士桂花茶第一次食法式千層係用腐皮去整,估唔到又好有驚喜,中間夾住豆腐忌廉芝士,淡淡的豆腐味,冇俾芝士味搶左。呢間餐廳環境真係幾有情調,又又可以遠眺香港的夜景🌃。

坐低無幾耐,職員就遞上餐包,三個都好食,全部都外脆內軟。

法國藍龍蝦他他

日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽

荔枝車厘茄凍湯配西班牙紅蝦及酸甜西瓜皮

熟成本地雞胸肉卷

白鱈魚配風乾火腿鹽甜瓜薄荷香草醬

腐皮法式千層配豆腐忌廉芝士桂花茶

呢間餐廳環境真係幾有情調,又又可以遠眺香港的夜景🌃。
  • 日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽
  • 腐皮法式千層配豆腐忌廉芝士桂花茶
2025-06-15 6613 瀏覽
位於The ONE高層嘅🌟Harlan's🌟,係一間供應時尚歐陸美食🍽️嘅西餐廳!設露天雅位,可飽覽🌃維多利亞港同埋城市嘅美景,氣氛一流🥰!🌟Tasting Menu - 3 Course $788/位晚市嘅Tasting Menu,可選擇2頭盤1主菜,或者1頭盤1主菜1甜品,好Flexible!🥖餐包多款餐包,可Refill!店員Refill嘅時候,會自動Refill埋牛油,見你枱面有包碎,又會自動波幫忙清理,服務好好!🦀日本帝王蟹蛋泡沫杯內係帝王蟹肉及蛋泡沫,上層係24個月法國康帝芝士脆片同埋海膽,Mix埋蟹肉一齊食,鮮味之中湧出芝士脆片嘅鹹香,都真係幾正!🦞法國藍龍蝦他他法國藍龍蝦他他加入咗乾身嘅香料同埋醃漬蛋黃,軟綿甘香!on side嘅係鵝肝脆雞皮,淨食或者當係crackers都唔錯!🦐荔枝車厘茄凍湯凍湯微酸清爽,好啱夏天飲!湯內嘅西班牙紅蝦有香煎過,鮮味濃郁啖啖肉!🐓熟成本地雞胸肉卷𣶶用本地食材,雞胸肉卷煮得好嫩!龍蝦汁脆炸鵝肝帶來油香,菊芋蓉帶來清新,加埋一齊食,滋味十足!🐟白鱈魚香煎至金黃嘅白鱈魚,水嫩美味!蜜瓜粒粒加薄荷草香做成嘅醬汁,加埋金橘泡沫,既清爽,又能提升白鱈

🥖餐包

🦀日本帝王蟹蛋泡沫

🦞法國藍龍蝦他他

🦐荔枝車厘茄凍湯

🐓熟成本地雞胸肉卷

🐟白鱈魚

香煎至金黃嘅白鱈魚,水嫩美味!蜜瓜粒粒加薄荷草香做成嘅醬汁,加埋金橘泡沫,既清爽,又能提升白鱈魚嘅鮮味!

🍨腐皮法式千層

以炸腐皮製作法式千層,中間係豆腐忌廉芝士,灑上桂花,充滿中式嘅元素,配搭出色又美味!
2025-06-09
2025-06-08 7811 瀏覽
The One樓上一向有好多美食, 而且有D餐廳仲可以望住成個維港食飯, 當然要入黎試下!Starter法國藍龍蝦他他配鵝肝脆雞皮, 醃製蛋黃及生蠔🦪葉生藍龍蝦刺身新鮮, 不會有任何腥味, 再拌上蛋黃一起吃, 口感更為creamy~再配上脆雞皮一起吃, 層次感更豐富~日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽帝王蟹蛋味道超濃郁, 猶如飲緊一碗龍蝦湯的感覺海膽口感挺creamy, 不會有任何腥味~荔枝車厘茄凍湯配西班牙紅蝦及酸甜西瓜皮平時飲開既湯都係熱, 第1次飲凍湯, 味道鹹鹹甜甜的~紅蝦肉質彈牙, 再配上既酸又甜的西瓜皮一起吃, 尤其開胃~Main熟成本地雞胸肉卷配龍蝦汁脆炸鵝肝及菊芋蓉雞胸肉呈粉嫩狀態, 食下去不會有粗糙的口感用左菊芋蓉墊底, 口感幾順滑, 有少少似薯蓉既感覺~平時鵝肝都係香煎為主, 估唔到炸既鵝肝都別有一番風味~白鱈魚配風乾火腿鹽, 甜瓜薄荷香草醬,金橘泡沫白鱈魚肉質嫩滑, 表面放上風乾火腿鹽煎香, 層次感更加豐富~旁邊仲有金橘泡沫拌碟, 有微微的金橘香味~ 好fruity成件事Dessert腐皮法式千層配豆腐忌廉芝士桂花茶將炸過的腐皮夾住豆腐忌廉, 有淡淡

Starter
法國藍龍蝦他他配鵝肝脆雞皮, 醃製蛋黃及生蠔🦪葉
再配上脆雞皮一起吃, 層次感更豐富~

日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽
帝王蟹蛋味道超濃郁, 猶如飲緊一碗龍蝦湯的感覺
海膽口感挺creamy, 不會有任何腥味~

荔枝車厘茄凍湯配西班牙紅蝦及酸甜西瓜皮
平時飲開既湯都係熱, 第1次飲凍湯, 味道鹹鹹甜甜的~
紅蝦肉質彈牙, 再配上既酸又甜的西瓜皮一起吃, 尤其開胃~

Main
熟成本地雞胸肉卷配龍蝦汁脆炸鵝肝及菊芋蓉
雞胸肉呈粉嫩狀態, 食下去不會有粗糙的口感
用左菊芋蓉墊底, 口感幾順滑, 有少少似薯蓉既感覺~
平時鵝肝都係香煎為主, 估唔到炸既鵝肝都別有一番風味~

白鱈魚配風乾火腿鹽, 甜瓜薄荷香草醬,金橘泡沫

Dessert
腐皮法式千層配豆腐忌廉芝士桂花茶
將炸過的腐皮夾住豆腐忌廉, 有淡淡的豆腐香味~
旁邊配以冰凍的桂花雪糕一起吃, 有濃郁的桂花香味, 亦為這頓飯畫上完美句號~
2025-06-07
昨晚約咗朋友去一間可飽覽維港夜景嘅Harlan’s食晚飯。 佢哋嘅tasting menu選擇夠多,而且價錢都算吸引。➰ 法國藍龍蝦他他配鵝肝脆雞皮 呢個鵝肝脆雞皮做到好薄兼脆口,將藍龍蝦他他放上雞皮一起食,每啖都食到藍龍蝦他他嘅鮮味,呢個配搭非常夾。➰ 法國皇御生蠔配蜆汁紫蘇葉羅勒籽脆片 呢隻生蠔非常大隻,我哋可以share嚟食。生蠔肉質勁肥美,上面灑滿紫蘇葉和羅勒籽脆片,既有酥脆口感又有柔嫩鮮甜嘅口感,層次夠曬豐富。➰ 荔枝車厘茄凍湯配西班牙紅蝦及酸甜西瓜皮呢個凍湯好impressive,第一啖入口已經充滿荔枝嘅清甜香味,而西瓜皮又能帶來清爽嘅口感,再配合埋鮮甜嘅紅蝦,絕對適合夏季品嚐。➰ 熟成本地雞胸肉卷配龍蝦汁脆炸鵝肝及菊芋蓉第一啖入口嘅雞胸肉卷,感覺超滑嫩,應該說是我從未食過這麼滑嫩嘅雞胸肉卷,配埋個非常酥脆嘅炸鵝肝,口感層次極為豐富。➰ 龍蝦配香酥脆皮·魚子醬及清酒忌廉汁非常酥脆嘅脆皮外層包裹著鮮嫩彈牙嘅龍蝦肉,配搭埋矜貴嘅魚子醬,最後配上綿密嘅清酒忌廉汁,極為惹味。➰ 腐皮法式千層配豆腐芝士桂花茶呢個甜品配搭好特別,用上中式腐皮替代西式嘅千層酥皮,搭配埋豆腐芝士餡,這個做
昨晚約咗朋友去一間可飽覽維港夜景嘅Harlan’s食晚飯。

佢哋嘅tasting menu選擇夠多,而且價錢都算吸引。

➰ 法國藍龍蝦他他配鵝肝脆雞皮

➰ 法國皇御生蠔配蜆汁紫蘇葉羅勒籽脆片

➰ 荔枝車厘茄凍湯配西班牙紅蝦及酸甜西瓜皮

➰ 熟成本地雞胸肉卷配龍蝦汁脆炸鵝肝及菊芋蓉

➰ 龍蝦配香酥脆皮·魚子醬及清酒忌廉汁

➰ 腐皮法式千層配豆腐芝士桂花茶
呢個甜品配搭好特別,用上中式腐皮替代西式嘅千層酥皮,搭配埋豆腐芝士餡,這個做法非常特別,而旁邊嘅桂花茶雪糕夠曬清香撲鼻。

2025-05-06
  • 熟成本地雞胸肉卷配龍蝦汁脆炸鵝肝及菊芋蓉
2025-05-05 5668 瀏覽
尋日去咗The One Harlan’s食咗晚餐。之前朋友喺嗰度擺酒,今次係第二次去覺得今次嘅食物同上一次係完全唔同。非常創新,西餐唔再係食牛扒同埋意粉,十分值得推薦俾大家👍👍我同朋友要咗3 course dinner-法國藍龍蝦他他配鵝肝脆雞皮,醃製蛋黃及生蠔葉藍龍蝦新鮮且肉質鮮甜,搭配鵝肝脆雞皮。醃製蛋黃濃郁風味與生蠔葉十分清新。-日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽帝王蟹的肉質鮮嫩,配合24個月法國康帝芝士脆片,形成了一種獨特的咸香口感。海膽鮮美和蛋泡沫輕盈感。-荔枝車厘茄凍湯配西班牙紅蝦及酸甜西瓜皮清爽可口,荔枝和車厘茄結合令人驚喜,酸甜的西瓜皮。令我覺得非常之清新,覺得諗這道菜嘅廚師非常之有創意。-龍蝦配香酥脆皮,魚子醬及清酒忌廉汁龍蝦肉質鮮嫩,脆皮香氣與魚子醬。咬落去非常鬆脆,龍蝦味亦都非常之重,廚師烹調得非常優秀-熟成本地雞胸肉谷配龍蝦汁脆炸鵝肝及菊芋蓉雞胸肉熟成後有超級鮮嫩口感,搭配龍蝦汁脆炸鵝肝,仲有菊芋蓉絲滑質感-腐皮法式千層配豆腐忌廉芝士桂花茶甜品以中國腐皮製成的千層為基底,搭配豆腐忌廉芝士。雪糕就更加特別,底層有桂花啫喱,而且碟上面都鋪滿桂花,有中國
非常創新,西餐唔再係食牛扒同埋意粉,十分值得推薦俾大家👍👍

我同朋友要咗3 course dinner

-法國藍龍蝦他他配鵝肝脆雞皮,醃製蛋黃及生蠔葉

-日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽

-荔枝車厘茄凍湯配西班牙紅蝦及酸甜西瓜皮

-龍蝦配香酥脆皮,魚子醬及清酒忌廉汁
廚師烹調得非常優秀

-熟成本地雞胸肉谷配龍蝦汁脆炸鵝肝及菊芋蓉

-腐皮法式千層配豆腐忌廉芝士桂花茶
甜品以中國腐皮製成的千層為基底,搭配豆腐忌廉芝士。雪糕就更加特別,底層有桂花啫喱,而且碟上面都鋪滿桂花,有中國式嘅風味。
  • 日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽
6天前 0 瀏覽
Perched with a stunning view of Tsim Sha Tsui, Harlan’s offers exceptional value with its three-course set meals, priced at $788 per head, which two of us enjoyed sharing.Starter:The Brittany Blue Lobster Tartare with Crispy Foie Gras Chicken Skin, Salt Cured Egg, and Oyster Leaves delivers a delicate lobster sweetness balanced by the rich, buttery foie gras crunch.The Japanese Red King Crab Egg Foam with 24 Months Comte Cheese Flakes and Uni combines the crab’s subtle brininess with the nutty,

Starter:

The Japanese Red King Crab Egg Foam with 24 Months Comte Cheese Flakes and Uni combines the crab’s subtle brininess with the nutty, aged cheese and creamy uni depth.

The Chilled Lychee & Cherry Tomatoes Consommé with Carabinero, Sweet and Sour Watermelon Rind offers a refreshing lychee tartness paired with the carabinero’s robust prawn flavor.

Main:

The Dry-Aged Local Chicken Breast with Lobster Sauce, Crispy Foie Gras, and Jerusalem Artichoke Purée features tender chicken enhanced by the luxurious lobster sauce and earthy artichoke notes.

The White Cod Fillet with Parma Ham Salt, Mixed Melon, Mint Pesto, and Tangerine Foam presents a flaky cod with savory ham salt, bright melon sweetness, and a zesty mint-tangerine finish.

Dessert:

The Yuba Mille-Feuille with Tofu Cream Cheese & Osmanthus Tea impresses with its silky tofu cream balanced by the floral, aromatic osmanthus tea infusion.

This dining experience at Harlan’s is a culinary highlight worth revisiting.
2025-08-21
2025-08-26 0 瀏覽
餐廳位於The One高層,有露天位置可以飽覽維港海景。日落時間非常浪漫。三種海鮮前菜選用優質海鮮材料,烹調方式都令海鮮嘅鮮甜味道發揮極致!法國藍龍蝦他他配鵝肝脆雞皮藍龍蝦肉非常鮮甜,龍蝦肉味道非常突出日本帝王蟹蛋泡沫配海膽將部份帝王蟹打成泡沫配上溫泉蛋,味道同樣鮮甜濃郁!荔枝車厘茄凍湯配西班牙紅蝦餐廳選用咗西班牙紅蝦,鮮甜彈牙,蝦肉非常好食,凍湯清新微酸,帶有淡淡荔枝甜味,係一款適合夏日嘅前菜香酥脆皮龍蝦配青酒忌廉魚子醬香脆嘅酥皮包裹住完美嘅龍蝦肉,提供反差口感,醬汁味道都非常好!熟成本地雞胸肉卷配龍蝦汁脆炸鵝肝雖然選用雞胸肉部位,肉質較瘦,但仍然能保持濕潤,配菜係擁有豐富油脂香嘅炸鵝肝作為對比,比較特別嘅係菊芋蓉作為配菜,口感類似山藥般的濃稠,將雞胸肉同鵝肝好好融合。腐皮法式千層配豆腐忌廉芝士桂花茶
法國藍龍蝦他他配鵝肝脆雞皮
藍龍蝦肉非常鮮甜,龍蝦肉味道非常突出

日本帝王蟹蛋泡沫配海膽
將部份帝王蟹打成泡沫配上溫泉蛋,味道同樣鮮甜濃郁!

荔枝車厘茄凍湯配西班牙紅蝦

香酥脆皮龍蝦配青酒忌廉魚子醬

熟成本地雞胸肉卷配龍蝦汁脆炸鵝肝

2025-08-24 0 瀏覽
尖沙咀海旁嘅 Harlan’s 向來出名靚景,夜晚坐室外飲杯嘢氣氛一流。不過今次同朋友就揀咗坐室內,慢慢嘆個三道菜晚餐。頭盤一開始已經幾有驚喜。藍龍蝦他他加上鵝肝同脆雞皮,口感層次好豐富;帝王蟹配海膽同芝士脆片,鮮甜又有少少奢華感;荔枝車厘茄凍湯就清清地,配埋紅蝦同酸甜西瓜皮,幾醒胃。主菜方面,我揀咗雞胸肉卷,肉質嫩滑,配上龍蝦汁同脆炸鵝肝,味道不錯;朋友就要咗龍蝦,面層香脆,帶魚子醬同清酒忌廉汁,香濃但唔會膩。甜品係腐皮法式千層,入口帶少少豆香,幾好味。整體食物質素同環境都對得住價錢,如果想同朋友慶祝或者情侶約會,Harlan’s 算係尖沙咀睇夜景嘆西餐嘅好選擇。

帝王蟹配海膽同芝士脆片,鮮甜又有少少奢華感;
荔枝車厘茄凍湯就清清地,配埋紅蝦同酸甜西瓜皮,幾醒胃。

甜品係腐皮法式千層,入口帶少少豆香,幾好味。

2025-08-21
2025-08-23 0 瀏覽
出chiikawa展前想食好啲,揀間市區西餐,估唔到黎到係靚靚夜景燭光晚餐,非常有氣氛。法國藍龍蝦他他肉質鮮甜,鵝肝嘅濃郁、醃製蛋黃嘅咸香味同生蠔葉嘅香氣,同清甜嘅龍蝦肉形成對比又好夾,配埋脆口嘅雞皮口感豐富,味道好有層次。日本帝王蟹蛋泡沫輕盈嘅泡沫口感特別,帝王蟹同蛋鮮味爆棚,配24個月法國康帝芝士脆片同海膽加入左咸香同海味,食落有個奢華感。荔枝車厘茄凍湯好清爽,西班牙紅蝦彈牙、酸甜彩椒爽脆,成個組合好清新,飲落好舒服好岩夏天。熟成本地雞胸肉卷做得好滑又有雞肉香,其實單食已經好出色,龍蝦汁同炸鵝肝有提鮮作用,菊芋蓉亦添加左自然甜味,係近年食過最出色嘅雞肉主菜。香酥脆皮龍蝦外酥內嫩,龍蝦新鮮彈牙,熟度岩岩好,魚子醬同清酒忌廉汁令香氣提升,味道豐富但龍蝦鮮甜味依然突出。腐皮法式千層酥脆,配幼滑嘅豆腐忌廉芝士,淡淡香甜,清爽又滿足。

2025-08-21 0 瀏覽
一間位於The ONE高層,可以飽覽維港景色既西餐廳,景色同氣氛一流。晚市Tasting Menu, 可以揀3/4/6 course 揀,靈活性高。日本帝王蟹蛋泡沫杯內係帝王蟹加蛋泡沫,上面係24個月法國康帝芝士脆片同埋海膽,加埋一齊食鮮味滿分,完全冇任何腥味,亦有芝士既鹹香。法國藍龍蝦他他藍龍蝦肉質鮮甜,加埋醃製蛋黃同埋生蠔葉,再配上薄脆嘅鵝肝脆雞皮,口感層次不錯。荔枝車厘茄凍湯凍湯微酸,加上紫蘇葉油,清爽口感好啱夏天,配上西班牙紅蝦,啖啖肉。熟成本地雞胸卷配龍蝦汁雞胸肉卷煮到嫩滑,完全唔會乾柴。脆炸鵝肝同埋菊芋蓉,兩者口感形成鮮明對比。白鱈魚配風乾火腿鹽白鱈魚肉質鮮嫩,再喺表面加上風乾火腿鹽煎到金黃香脆,令整體層次更加豐富。腐皮法式千層配豆腐忌廉桂花芝士茶炸過嘅腐皮夾住豆腐忌廉,食到淡淡既豆腐香味。配埋冰凍嘅桂花雪糕,為呢一餐畫上完美句號。

日本帝王蟹蛋泡沫

法國藍龍蝦他他

荔枝車厘茄凍湯

熟成本地雞胸卷配龍蝦汁
雞胸肉卷煮到嫩滑,完全唔會乾柴。
脆炸鵝肝同埋菊芋蓉,兩者口感形成鮮明對比。

白鱈魚配風乾火腿鹽

腐皮法式千層配豆腐忌廉桂花芝士茶
炸過嘅腐皮夾住豆腐忌廉,食到淡淡既豆腐香味。
配埋冰凍嘅桂花雪糕,為呢一餐畫上完美句號。

2025-08-19 0 瀏覽
Harlan’s在網上平台買左優惠劵,半自助餐,由頭盤至甜品,食足三個鐘冇停過口,朋友都覺得非常超值!個人最鐘意食煙三文魚,主菜點了一雞一魚都唔錯,中場職員仲會推出新鮮靚即切牛扒,聽到周圍幾枱客人都大讚塊牛好靚好食。有d想encore帶埋屋企人去試呀!
Harlan’s
前两天终于打卡了心心念念的Harlan's餐厅 位于The One 19楼的绝佳位置 一进门就被落地窗外的维港夜景惊艳到说不出话🌃我们选择了三道菜的tasting menu 每道都让人惊喜连连💕开胃菜是法国蓝龙虾他他 搭配鹅肝脆鸡皮简直绝配!龙虾肉鲜甜弹牙 鸡皮酥脆不油腻 配上醃制蛋黄 口感层次丰富到爆炸💥主菜选了A4和牛 肉质软嫩到入口即化 油脂香气在嘴里跳舞💃 搭配的藜麦鹰嘴豆芝士饼意外地好吃 沾上特调酱汁简直绝了!甜点是腐皮法式千层 创意满分💯 豆腐忌廉芝士的绵密口感 配上桂花云尼拿雪糕的清香 为这顿晚餐画上完美句号✨餐厅氛围超级浪漫 看到好多情侣在这里庆祝纪念日💑 服务也超贴心 主厨Ken师傅还会出来跟客人互动呢!

2025-08-10 473 瀏覽
## 食評:尖沙咀Harlan's Bar & Restaurant今日同老婆喺尖沙咀享受咗一頓高質海景晚餐,體驗十分美好。### 環境餐廳位於高層,可以俯瞰維多利亞港,正好我哋到達時有美麗的日落,整個氛圍非常浪漫。店內環境寬敞明亮,裝潢時尚,讓人感覺舒適。### 服務服務態度非常好,店員親切熱情,向我哋推介咗tasting menu。佢哋提供靈活嘅選擇,讓我哋可以自由選擇不同嘅配搭,例如three course可以兩頭盤一主菜或者全部主菜,總之任意配搭。### 飲品飲品方面,我哋試咗一杯紅酒同一杯白酒:- **白酒**:偏酸,但又有甜味,口感清新。- **紅酒**:風味醇厚,搭配食物非常合適。### 前菜1. **龍蝦他他配鵝肝脆雞皮**: - 龍蝦新鮮,配上特製蛋黃和生蠔葉,整個小食好refreshing,非常開胃。2. **日本帝王蟹加蛋泡沫配海膽同芝士脆片**: - 呢道前菜真係好驚喜,sauce做得非常好,蟹肉份量充足,味道配合得宜,令人讚不絕口。3. **荔枝車厘茄凍湯配西班牙紅蝦及酸甜西瓜皮**: - 用咗荔枝同西瓜皮等水果,味道清新,超乎我哋預期,值得再點。

今日同老婆喺尖沙咀享受咗一頓高質海景晚餐,體驗十分美好。

### 環境

### 服務

### 飲品

飲品方面,我哋試咗一杯紅酒同一杯白酒:
- **白酒**:偏酸,但又有甜味,口感清新。
- **紅酒**:風味醇厚,搭配食物非常合適。

### 前菜

1. **龍蝦他他配鵝肝脆雞皮**:

2. **日本帝王蟹加蛋泡沫配海膽同芝士脆片**:

3. **荔枝車厘茄凍湯配西班牙紅蝦及酸甜西瓜皮**:

### 主菜

1. **白鱈魚配Parma Ham鹽**:
- 鱈魚煎得香脆,配上甜瓜薄荷香草醬,整體搭配有水準,雖然唔算特別滑,但肉質非常好。

2. **熟成本地雞肉卷配龍蝦汁同炸鵝肝**:
- 雞肉卷熟成得好滑,味道入味,龍蝦汁同菊芋蓉搭配得恰到好處,十分美味。

### 甜品

**腐皮法式千層配豆腐忌廉芝士同桂花雲呢拿雪糕**:
- 雪糕好好食,配上桂花醬和啫喱,腐皮千層整得好脆,cream唔會太甜,整體搭配新鮮又特別。

### 總結

整體而言,呢間餐廳不單止食物質素高,服務態度一流,環境優美,絕對值得再來。完美的用餐體驗,會再encore!
紅白酒
餐前麵包
龍蝦他他配鵝肝脆雞皮、日本帝王蟹加蛋泡沫配海膽同芝士脆片、荔枝車厘茄凍湯配西班牙紅蝦及酸甜西瓜皮
白鱈魚配Parma Ham鹽
白鱈魚配Parma Ham鹽
熟成本地雞肉卷配龍蝦汁同炸鵝肝
腐皮法式千層配豆腐忌廉芝士同桂花雲呢拿雪糕
2025-08-06 608 瀏覽
生日相約朋友晚飯慶祝生日,位於尖沙咀The One19樓的這間餐廳,不論是內部的寬敞樓底,通過一倉一倉的通透玻璃盡覽維港景色,或者到露台感受清新空氣,心曠神怡!《法國藍龍蝦他他配鵝肝脆雞皮、醃製蛋黃及生蠔葉》外表看似簡融合了不同的食材及醬料配搭,鵝肝雞皮口感爽脆,連同龍蝦他他一齊食有多種層次。《日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康蒂芝士脆片及海膽》擺盤精美,是一道不僅藝術品,用脆片簪上皇帝蛋泡沫,口感有多番層次,味蕾超越想像。《荔枝車厘茄凍湯配西班牙紅蝦及酸甜西瓜皮》荔枝清甜,加埋西瓜清爽,配埋紅蝦肉的爽嫩,頗為有心思。《龍蝦配香酥脆皮、魚子醬及清酒忌廉汁》龍蝦肉身爽脆,加上魚子醬的鹹香味,再配搭埋忌廉汁,又是另外一度口感層次豐富的菜。《熟成雞胸肉卷配龍蝦汁脆炸雞肝及菊芋蓉》雞胸加上龍蝦汁的配搭幾新鮮,沒有違和感,雞肉卷肉質嫩滑,雞肝脆口,唔錯。《腐皮法式千層配豆腐忌廉芝士桂花茶》腐皮脆口,千層酥皮亦是脆口,配上豆腐芝士,出奇地好味,加上桂花茶雪糕,一冷一暖混合來吃,有驚喜。整體來說,環境攞滿分,食物有很多創意,服務亦佳,是不錯的體驗!

2025-08-05 416 瀏覽
尖沙咀Harlan · 維港海景頭盤- 荔枝番茄凍湯:清新開胃,荔枝的甜與車厘茄的微酸平衡得宜,紅蝦鮮嫩彈牙,夏日感十足。 - 帝皇蟹蛋泡沫:海膽的鮮+芝士脆片的鹹,層次豐富 - 藍龍蝦他他:配上肝膽雞皮,香口又啖啖肉主菜- 雞胸肉卷:雞胸肉嫩滑多汁,龍蝦汁鮮甜,脆炸鵝肝外酥內融,邪惡但滿足。 - 白鱈魚:鱈魚肉質細膩,甜瓜薄荷醬清新獨特,適合偏好輕盈口感的食客。 甜品- 千層酥:脆皮+豆腐奶油,桂花香若隱若現 Harlan 的 Tasting Menu 展現精緻法式料理技巧,食材搭配見心思,環境加分,適合約會慶生
尖沙咀Harlan · 維港海景

頭盤
- 帝皇蟹蛋泡沫:海膽的鮮+芝士脆片的鹹,層次豐富
- 藍龍蝦他他:配上肝膽雞皮,香口又啖啖肉

主菜

甜品
- 千層酥:脆皮+豆腐奶油,桂花香若隱若現