2022-10-10 20 瀏覽
佐敦而家越開越多Cafe小店 呢間長期爆滿😲今日經過呢度入去試吓佢究竟有幾好食先😍 入到去枱與枱之間嘅空間唔算太多 又正正lunch hour 所以感覺有少少擠迫 不過都無阻我想試呢間餐廳嘅決心😆🥪Sourdough with Egg Salmon & Avocado 擺盤已經好吸引🌿周邊嘅沙律都做得好出色🌸好香嘅橄欖油加黑醋 未食sourdough之前醒醒胃🤩主角同樣咁出色 份量一啲都唔孤寒 每一啖都可以大大啖食齊幾種配料😋🍰Tiramisu 用酒杯承載住 夠晒Vintage🍸上邊嘅cream好香滑 下邊浸滿左咖啡 一齊食又香又滑 暫時係我食過數一數二最出色😋☕️Dirty 咖啡同奶嘅比例啱啱好 夠晒滿足😆✨特別一提 喺呢度有生酮嘅餐單 而且仲有好多款蛋糕每日新鮮即整 有誠意嘅餐廳值得encore✨
☕️Dirty 咖啡同奶嘅比例啱啱好 夠晒滿足😆
係一間係廟街附近既小店Café✨有幾張Outdoor位置可以坐但天氣太熱都係擁抱返冷氣位haha🌬係附近返工既話可以試下外賣 見到最平60蚊有找菜單仲有生酮系列 食肉肉唔食澱粉質🥩🥩📍生酮草飼西冷扒配牛肝菌汁🥩 HKD138可以揀沙律或者蔬菜 揀蔬菜俾左好多西蘭花🥦牛扒熟度係五成 食落都幾重牛味都有啲咬口菜同牛扒點個牛肝菌汁幾好味雖然寫左係160g既牛扒但份量都幾飽肚📍蒜香蝦乾扒大蝦意粉🍝 HKD189上碟隻大蝦好澎湃🦐 大隻到龍蝦咁~依個價錢黎講都算合理👌🏻蝦肉好鮮甜彈牙同埋有調味過幾惹味🤤意粉食落都幾辣 蒜味好濃郁🧄仲落左好多蝦米仔令成個意粉多左份口感✨怕辣最好問問有無得調整下辣度🌶📍Drinks柚子香橙咖啡梳打🥃 HKD56味道有啲似espresso tonic既加強版飲到橙皮🍊既甘甘地 同柚子既酸味大熱天時飲好清爽抹茶拿鐵🍵 HKD50拉花好用心 係一隻海馬仔🦄抹茶同奶既比例幾好奶味濃厚 茶味都幾出
係一間係廟街附近既小店Café✨

牛扒熟度係五成 食落都幾重牛味都有啲咬口
菜同牛扒點個牛肝菌汁幾好味
雖然寫左係160g既牛扒但份量都幾飽肚

📍蒜香蝦乾扒大蝦意粉🍝 HKD189
上碟隻大蝦好澎湃🦐 大隻到龍蝦咁~
依個價錢黎講都算合理👌🏻

抹茶同奶既比例幾好
奶味濃厚 茶味都幾出
2022-09-29
2022-10-06 23 瀏覽
聽聞呢間 @heartcoffee.hk 嘅拉花好靚,假日就同朋友嚟食個靚飯~ Cafe 以簡約白色做主色,俾人一種舒服嘅感覺~ 🍭生酮全日早餐($120)未食過Keto all day, 覺得佢最特別係有Keto muffin! 我揀咗朱古力味,好甜嘅我覺得偏苦~ 不過件蛋糕甜甜地都中和到~ 另外仲有黑松露蛋(大量)、牛油果、沙律、煙肉、炒香菇~ 整體都幾好食!🍭脆香金目鱸魚柳配泰式紅咖喱汁($129)魚柳份量唔算多,幾厚身,魚皮煎得香脆,點埋泰式紅咖喱汁幾惹味!仲有西蘭花同薯蓉做伴菜~ 🍭Keto Black Sesame Tofu Cheesecake($72)佢另外仲有幾款生酮嘅蛋糕,我地揀咗呢款黑芝麻豆腐芝士蛋糕,幾大件,食到粒粒芝麻碎同埋豆腐味~ 上面仲有芝麻粒~🍭Honey Black ($46) 好靚嘅獨角獸拉花,呢款幾特別,雖然係黑咖啡但唔算好苦好難入口~
Cafe 以簡約白色做主色,俾人一種舒服嘅感覺~

🍭生酮全日早餐($120)

🍭脆香金目鱸魚柳配泰式紅咖喱汁($129)

🍭Honey Black ($46)
2022-10-04 30 瀏覽
🍽 Heart Coffee📍地址: 佐敦廟街285號地舖💰只供參考💰人均$100-$200😋竟然有一版全版生酮飲食專區 減肥人士必食 實在令我意想不到👉🏻炸香辣魷魚 $69先來一個小食炸魷魚由於係即刻炸嘅關係 上枱勁香脆 熱辣辣 外皮趣卜卜 魷魚炸到時間啱啱好唔會韌雖然係即炸 但係都唔會等得好耐 👉🏻蒜香蝦乾扒大蝦意粉 $189推介‼️一上碟震驚咗 估唔到大蝦可以咁大隻 同我手掌一樣大 另外意粉入邊都混合左啲蝦米仔 令我超意外 呢個絕對稱得上係無敵巨型蝦 唔好睇佢咁大隻食起上嚟 師傅手勢非常之好 煮嘅時間啱啱好啲蝦肉夠單牙 超級推介👉🏻脆香金目鱸魚柳配紅咖哩汁 $129魚柳煎嘅時間啱啱好 外皮夠香趣 魚嘅肉質夠嫩滑 仲帶有淡淡的香草同檸檬嘅香味 配埋紅咖喱汁 非常惹味👉🏻Moist Chocolate Cake $63面頭有朱古力碎 再加埋中間有爆漿 份量超巨型 即刻諗起Chocolate Factory 勁正啊👉🏻Keto Almond Tofu Cheesecake $72食甜品要降低邪惡度 既然佢有Keto Menu冇理由唔試吓㗎嘛 香濃嘅豆腐味,配上淡淡的杏仁味令我諗起一個中式
🍽 Heart Coffee

外皮夠香趣 魚嘅肉質夠嫩滑
仲帶有淡淡的香草同檸檬嘅香味
配埋紅咖喱汁 非常惹味

👉🏻Moist Chocolate Cake $63

令我諗起一個中式甜品 頓時覺得自己好養生 杏仁味非常香濃 健康之選

好味指數: 3.5/5 如果係生酮人士應該會比5/5
性價比: 3.5/5 有加一
環境: 4/5 打卡able cafe
2022-10-03 28 瀏覽
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️Heart Coffee#佐敦 #廟街今日行過廟街見到呢間Cafe簡約裝修 餐牌睇落好似唔錯,重點係甜品夠吸引加上行到攰攰地 就入去試吓佢嘅甜品Keto Almond Tofu Cheesecake $72keto 生酮健康甜品 香濃嘅杏仁配上淡淡的豆腐香承諾口 有啲熟悉嘅感覺,中式甜品嘅衝擊 味道好似杏仁霜 食落都OK香濃杏仁味 唔錯唔錯減肥健康首選Moist Chocolate Cake $63超香濃朱古力蛋糕 老實講 佢一上枱俾佢個size震驚咗 超級巨型見到中間有層朱古力醬流心擠出嚟 睇到都流晒口水超級邪惡 食到停唔到口見到佢仲有個Tiramisu下次要試下先得Encore?Ys, 為咗個健康甜品可以再去
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️

Heart Coffee
#佐敦 #廟街

今日行過廟街見到呢間Cafe簡約裝修
餐牌睇落好似唔錯,重點係甜品夠吸引
加上行到攰攰地 就入去試吓佢嘅甜品

keto 生酮健康甜品 香濃嘅杏仁配上淡淡的豆腐香
承諾口 有啲熟悉嘅感覺,中式甜品嘅衝擊
味道好似杏仁霜 食落都OK香濃杏仁味 唔錯唔錯

見到中間有層朱古力醬流心擠出嚟 睇到都流晒口水
超級邪惡 食到停唔到口

見到佢仲有個Tiramisu下次要試下先得

Encore?
Ys, 為咗個健康甜品可以再去
Keto Almond Tofu Cheesecake
2022-10-03 22 瀏覽
佐敦地鐵站附近有好多好嘢食,放工約咗朋友喺附近gathering,揀咗依間食西餐/coffee嘅餐廳,餐廳主要白淺色色系為主,有少少綠色盆栽做點綴,文青舒適,入到去環境光猛,坐得舒服。Menu有好多選擇,有各款西餐菜式,例如brunch ,牛扒,意粉等等,亦有各款Keto菜式,當然唔少得有咖啡甜品蛋糕。小食我哋嗌咗焗蟹肉多士,多士焗得卜卜脆,上面鋪嘅蟹肉都算多,咬落仲有陣陣蛋香,味道濃郁。Main course 我哋叫咗個美國肉眼(300g)share食,肉質煮得啱啱好,配埋牛肝菌汁一齊食味道配搭唔錯,仲有西蘭花同薯蓉做配菜,好味又豐富。嚟得coffee shop當然唔少得coffee,呢杯earl grey latte拉花好靚,係兩隻兔仔嘅圖案呀飲落好香濃嘅earl grey味,甜度亦都啱啱好。甜品我哋就嗌左Keto black sesame cheesecake,蛋糕好Q彈,面頭亦都鋪滿左芝麻粒,食落有平時食豆腐嘅口感,芝麻味濃郁,相反芝士味會比較淡少少,但整體來講都唔錯,冇普通芝士蛋糕咁滯呢。

2022-09-29 29 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨賜我力量all-day breakfast 🥰-Heart Coffee🇭🇰 佐敦廟街285號地舖 🇭🇰-🤍白枱白牆白色主調裝修望落好舒服🤍bar枱卡位室內外都有, 外面落單野食送上枱🤍有冷熱水供應, 凍水仲要一壺有香草一壺冇, 體貼唔同需要-🥓🐟🍄🥑🍳🌭🥔🥗🥖ALL DAY BREAKFAST $118✨可選sourdough / croissant ✨牛油果蓉撈咗香草檸檬汁✨薯餅一口size超脆✨煙肉乾身又唔會太硬✨炒蛋好大份夾完多士仲有大半份就咁食✨牛油味好香亦好帶到黑松露嘅香味出嚟✨個腸質地較soft唔會太鹹✨$118免加一物有所值👍🏻💯
👧🏻😋👅🍽✨
賜我力量all-day breakfast 🥰
Heart Coffee
🇭🇰 佐敦廟街285號地舖 🇭🇰
🤍白枱白牆白色主調裝修望落好舒服
🤍bar枱卡位室內外都有, 外面落單野食送上枱
🤍有冷熱水供應, 凍水仲要一壺有香草一壺冇, 體貼唔同需要
All day breakfast

✨個腸質地較soft唔會太鹹
✨$118免加一物有所值👍🏻💯
All day breakfast
2022-09-28 25 瀏覽
一間處於舊區🚲🏭,裝修簡約,但滿滿文青感覺的coffee shop 🤓😌🐙黑漆漆墨魚汁海鮮意大利粉, 黑得連海鮮都黑得分不清😂,雖然好黑🖤但沒有腥味,意粉乾爽有口感😎🥕👉🏾🍰Carrot cake 絕對有驚喜😯蛋糕用上蘿蔔製成, 但沒有蘿蔔草腥味,而是充滿果仁香氣,而且口感十分厚實😝見到menu 咖啡名以鴨腳木開首,名字有趣,故點了試試☕️鴨腳木蜜配上黑咖啡甜而不膩,苦中帶著蜜味👍🏾
見到全白色,裝修幾吸引,就入去試吓星期日晏晝1:00,餐廳到八成滿。如有朋友喜歡室外,出邊有三張枱,可以吹住自然風,享用食物,都好舒適。要做一個bagel, 有牛油果同雞 $78Bagel 🥯 炕得乾咗啲,牛油果加雞肉,沒有什麼驚喜,正常嘅蒜香辣椒腸仔意粉🍝 $79-蒜香味好濃,好嘢未-意粉煮得比較硬,同平時茶餐廳的有分別,喜歡有口感的朋友應該會喜歡這個意粉牛角包🥐$23-喺餐牌上看不到牛角包,見到有人食,特登問侍應,侍應好像也不是十分清楚 -最後就咁散嗌-牛角包正常嘢,都算好味咖啡:-有驚喜啲拉花🌹唔係普通心心,或者普通嘢,係一隻兔仔-應該都好考功夫,拉花係靚嘅,抵讚總結:兩杯咖啡,兩個主食,一個牛角包$260大概只有5成飽,性價比不十分高
見到全白色,裝修幾吸引,就入去試吓

星期日晏晝1:00,餐廳到八成滿。

要做一個bagel, 有牛油果同雞 $78

蒜香辣椒腸仔意粉🍝 $79
-蒜香味好濃,好嘢未

牛角包🥐$23
-喺餐牌上看不到牛角包,見到有人食,特登問侍應侍應好像也不是十分清楚

-最後就咁散嗌
-牛角包正常嘢,都算好味

咖啡:
-有驚喜啲拉花🌹唔係普通心心,或者普通嘢,係一隻兔仔
-應該都好考功夫,拉花係靚嘅,抵讚

總結:
兩杯咖啡,兩個主食,一個牛角包$260
大概只有5成飽,性價比不十分高
Bagel  牛油果+  雞
咖啡  拉花
2022-09-25
Bagel  牛油果+  雞
咖啡  拉花
☕️️ Cafe for chilling— Heart Coffee✨ 用心製作嘅廟街小店🕍😌#90cp佐敦篇 #90cpCafe篇➖➖➖➖➖話時話都好一排冇食過cafe了☕️😗 返工飲啡就飲得多,真係坐低係餐廳糖食慢慢飲杯咖啡品嚐反而又少咗☹️ 早排出開嚟廟街附近,先發現原來都開咗唔少新餐廳同埋咖啡小店😎 見到呢間heart coffee 個vibe幾正🎊😆當然要試試佢咩料!美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)✨ 自選雜菜惹菌蕃茄汁Risotto $79🍝 法式鴨髀卡邦尼意粉 $149🦀 焗蟹肉多士 $79☕️ Dirty $46前菜方面叫咗焗蟹肉多士,蟹肉分量方面都中規中矩,但係味道極濃郁🦀😌 作為前菜完全係一流!其中一個小店特色就係佢”自選” 系列!! 你可以揀雞柳、雜菜菇菌、三文魚又或者辣肉腸做配菜,再揀配意粉、長通粉,或者意大利飯三選一🤤 選擇多到喊出嚟!! 由於想食蕃茄汁嘅關係就叫咗呢個雜菜菇菌😆 份量都算大,而且清清地有西蘭花🥦 蕃茄🍅 同埋芝士🧀 配搭起上嚟健康又唔會好漏,呢個價錢絕對可以一

#90cp佐敦篇 #90cpCafe篇

➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

✨ 自選雜菜惹菌蕃茄汁Risotto $79
🍝 法式鴨髀卡邦尼意粉 $149
🦀 焗蟹肉多士 $79
☕️ Dirty $46

其中一個小店特色就係佢”自選” 系列!! 你可以揀雞柳、雜菜菇菌、三文魚又或者辣肉腸做配菜,再揀配意粉、長通粉,或者意大利飯三選一🤤 選擇多到喊出嚟!! 由於想食蕃茄汁嘅關係就叫咗呢個雜菜菇菌😆 份量都算大,而且清清地有西蘭花🥦 蕃茄🍅 同埋芝士🧀 配搭起上嚟健康又唔會好漏,呢個價錢絕對可以一戰!

不過當然鴨髀就更加搶鏡!鴨髀肉質雖然中規中矩同埋唔算濃味,但勝在啖啖肉🦆😋 配搭溫泉蛋,同埋creamy兼味道濃郁嘅卡邦尼意粉,味道想中和,整體感覺都好match好正🥰 不過食到中後段就開始有少少漏,可能係意粉上面嘅芝士都開始溶🧀 中後段感覺開始有啲膩,但整體都係10分滿足!最後當然唔少得杯咖啡!! 味道都唔錯但係層次感可以再強啲,如果係咁嘅話就更加正😎

💰Total: $388

✅ 食物質素同性價比都算好高,重點係冇諗過佢環境都好舒適,小清新嘅風格都幾啱打卡,或者同朋友嚟食飯chill下食下啡🤣

➖➖➖➖➖
📍 Heart Coffee (佐敦)
佐敦廟街285號地舖
  • 手撕慢煮鴨腿肉配水煮蛋
2022-09-23 21 瀏覽
平時去廟街食煲仔飯就食得多 第一次留意到原來嗰邊有coffee shop仲要用心製作裝修夠文青❣️酸種麵包+牛油果蓉 配 煙三文魚水煮蛋 $88超大份放滿曬成隻碟 中間切開long下long下嘅蛋黃滲透整片麵包同🥑蓉 面頭大大疊嘅煙三文魚極吸睛 濃香麥味嘅酸種麵包做base 一口食落層次分明 ❣️Hot Latte $20 (半價優惠)咖啡師好應節整咗個中秋主題 🌕🐇拉得好仔細超靚 攞嚟打卡一流 整體飲落超香滑 重點係咖啡豆有得揀Nutty/Fruity 可按照個人喜好而選擇 場內仲有精選咖啡豆可以買返屋企自己沖 每朝懷念同一種味道話咁易❣️生酮鬆餅(伯爵茶)$34竟然全面到有Keto Menu 不過今次淨係試試佢個甜品先 意外地好味 同平時食開嗰啲完全冇分別切片清楚見到伯爵茶粉 唔係偷工減料淨係倒味精個隻 每日供應三種口味 而且未必日日一樣㗎
仲要用心製作裝修夠文青

❣️酸種麵包+牛油果蓉 配 煙三文魚水煮蛋 $88
Hot Latte (半價優惠)

❣️Hot Latte $20 (半價優惠)

生酮鬆餅(伯爵茶)

❣️生酮鬆餅(伯爵茶)$34

2022-09-22
Hot Latte (半價優惠)
生酮鬆餅(伯爵茶)
Hot Latte (半價優惠)
今次同朋友去咗一間佐敦嘅𝐜𝐚𝐟𝐞,平日中午時間去到都好𝐟𝐮𝐥𝐥🤩 好多人食❤️‍🔥🤍𝐂𝐚𝐟𝐞 以純白色簡約雲石同🌴大自然風為主,有室內外嘅座位☀️,環境舒適,員工親切🥰,餐點方面更提供𝐊𝐞𝐭𝐨 𝐌𝐞𝐧𝐮,配合唔同人士嘅需要,而且餐廳食物質素唔錯💓,用心製作,值得𝐞𝐧𝐜𝐨𝐫𝐞(●´ω`●)- 𝐌𝐚𝐢𝐧 -🥑牛油果•煙三文魚•水波蛋 配酸種麵包 ($88): 4.5/5😍呢個配搭真係冇得輸,酸種麵包一啲都唔硬身,食落煙煙韌韌🥖,加埋綿滑嘅牛油果蓉🥑,新鮮燻香魚油滿滿嘅🐟煙三文魚,同超級留心嘅水煮蛋🥚,淋上荷蘭醬,口感同味道都超級豐富😚,一啖一滿足,旁邊仲有啲黑醋沙律🥗,新鮮又開胃(๑• . •๑)🍄牛肝菌黑松露雞柳意大利飯🍛($88): 4/5🍚意大利飯好快煮好,🔥熱辣辣上枱,好鍾意佢哋嘅意大利粉飯,飯粒係粒粒分明嘅大大粒😍😍配上牛肝菌🤎🤎好有咬口,飯仲帶微微黑松露香,有好多舊雞柳🍗配搭,調味又啱啱好,食落一啲都唔𝐡𝐞𝐚𝐯𝐲,幾健康ლ(╹◡╹ლ)~- 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 -🧀 𝐊𝐞𝐭𝐨 𝐀𝐥𝐦𝐨𝐧𝐝 𝐓𝐨𝐟𝐮 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 ($72): 4/5第一次食🤍𝐊𝐞𝐭𝐨 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞,蛋糕

- 𝐌𝐚𝐢𝐧 -

🍄牛肝菌黑松露雞柳意大利飯🍛($88): 4/5

- 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 -

第一次食🤍𝐊𝐞𝐭𝐨 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞,蛋糕表面鋪滿杏仁碎🥜,食落有平時食豆腐😆嘅口感,杏仁味道偏濃郁🤭,相反芝士味道會比較淡,😲雖然我平時唔食杏仁,但杏仁同豆腐配搭起嚟,我都覺得味道唔錯🤣,唔似平時食芝士蛋糕會覺得好膩👍🏻

- 𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤𝐬 -
☕️ 𝐅𝐥𝐚𝐭 𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞 (𝐇𝐨𝐭)($40): 4.8/5

咖啡師幾貼心😍,手勢唔錯,拉花圖案超精美,係🦄獨角獸加一隻小白兔🐰嘅圖案,好鍾意,而且飲落甜度適中,正♥︎♥︎

☕ 𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 (𝐇𝐨𝐭)($55): 4.5/5

💗💗依一杯同樣都有靚靚嘅拉花,係一隻可愛嘅小白兔🐇,飲落每一啖都有淡淡的伯爵茶香🫖,甜度啱啱好(๑´ڡ`๑)

📍𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 (佐敦)
🐰: 4.4/5

#eatwithkeikei #heartcoffee
#sweetiedaily_tst

• 牛油果煙三文魚水波蛋多士
  • Latte
  • 牛肝菌黑松露意大利飯
2022-09-23 31 瀏覽
今日同朋友係尖咀行完Donki之後,諗住係附近搵間冇食過既餐廳食晚餐。因為TimeSquare、The One、尖東果邊好多餐廳都已經試過哂,於是行反方向去左廟街果頭搵食。今次搵到呢間西餐廳係龍堡酒店斜對面既橫街入面,旺中帶靜,望到入面環境唔錯,D野有好似幾岩食,於是就供左入去。我地想入去既時候,侍應哥哥已經主動走出黎問我地幾位;帶我地入座之後亦會好快幫我地擺好餐具同俾左兩杯水,呢樣幾唔錯。.佢個水杯幾靚,好似星空咁。餐牌亦整得好簡潔,幾容易睇。最估唔到既係竟然會有Keto餐牌!我之前都曾經生酮過,所以知道Keto食譜幾咁難得!(不過我而家冇生LU,所以揀番普通既野食哈哈).呢間D野食黎得都幾快,落左單大概5-10分鐘,兩杯野飲+炸魷魚圈已送到。💎 $56 柚子香橙咖啡梳打 個層次好正,柚子酸味中帶Expresso,入面仲有d柚子皮,個味意外地幾夾,幾好飲,而且呢個味幾新奇,好少地方會有呢個組合。💎 $56 菠蘿百香果水果茶 望落去好似平平無奇,但呢杯水果茶酸酸甜甜幾清爽,唔會好甜,入面底部仲有真果肉。另外呢杯百香果冇乜籽之餘,又唔會有出面果種假香料味,幾正。.💎 $69 脆炸香辣魷魚
今日同朋友係尖咀行完Donki之後,
諗住係附近搵間冇食過既餐廳食晚餐。
於是行反方向去左廟街果頭搵食。
今次搵到呢間西餐廳係龍堡酒店斜對面既橫街入面,旺中帶靜,
望到入面環境唔錯,
D野有好似幾岩食,於是就供左入去。

我地想入去既時候,
侍應哥哥已經主動走出黎問我地幾位;
帶我地入座之後亦會好快幫我地擺好餐具同俾左兩杯水,
呢樣幾唔錯。
佢個水杯幾靚,好似星空咁。
餐牌亦整得好簡潔,幾容易睇。
最估唔到既係竟然會有Keto餐牌!
我之前都曾經生酮過,
所以知道Keto食譜幾咁難得!
(不過我而家冇生LU,所以揀番普通既野食哈哈)
呢間D野食黎得都幾快,
落左單大概5-10分鐘,
兩杯野飲+炸魷魚圈已送到。

💎 $56 柚子香橙咖啡梳打

個層次好正,柚子酸味中帶Expresso,
入面仲有d柚子皮,
個味意外地幾夾,幾好飲,
而且呢個味幾新奇,
好少地方會有呢個組合。

💎 $56 菠蘿百香果水果茶

望落去好似平平無奇,

💎 $69 脆炸香辣魷魚圈

幾香口,唔會好似出面果D咁炸得好弄,
而且唔油膩唔韌,
食落覺得好食之餘又幾健康🤣

💎 $59 芝士香草炸雞

好淡芝士味,
但雞好嫩唔鞋唔乾,
炸粉啱啱好唔會好多油,
唔油膩
💎 $129 脆香金目鱸魚柳配泰式紅咖哩汁

西餐廳好少見魚配咖哩汁,
覺得新奇就叫黎試下。
個汁唔會太辣,
個魚柳亦幾嫩滑,
個翠華瓜幾甜幾新鮮。
另外佢有個甜品櫃,

本身我同朋友下午茶已經食左甜品
所以冇叫到。
整體黎講每樣野都唔錯,
係間幾有Heart既Café~可以Encore。
2022-09-22 24 瀏覽
呢晚約咗朋友去佐敦嘅清新純白cafe食晚餐☕️~見到好多食評都讚拉花靚,於是就同朋友一齊揀左Earl Grey Latte☕️同Matcha Latte🍵~兩杯飲品嘅拉花都超靚、好高質👍🏻,一睇就知道店員好用心去製作🥰,打卡岩晒~Earl Grey Latte($50)入口伯爵茶味夠香濃,而且沖得好滑,茶控一定唔可以錯過☕️Matcha Latte($50)抹茶顏色夠青綠,,抹茶味再濃啲就更好🍵法式鴨脾卡邦尼意粉($149)呢個價錢有鴨髀+卡邦尼意粉🍝真係幾抵食,雖然鴨脾唔算大隻🦆,但勝在啖啖肉;意粉好入味好彈牙,而且好多配料,有磨菇、煙肉、芝士碎、車厘茄,好足料😋自選煙三文魚刁草忌廉汁長通粉($109)長通粉幾彈牙,而且有好多煙三文魚,如果係焗長通粉應該會更入味🤤
呢晚約咗朋友去佐敦嘅清新純白cafe食晚餐☕️~

Earl Grey Latte($50)
Earl  Grey  Latte

入口伯爵茶味夠香濃,而且沖得好滑,茶控一定唔可以錯過☕️

Matcha Latte($50)
Matcha  Latte

抹茶顏色夠青綠,,抹茶味再濃啲就更好🍵

法式鴨脾卡邦尼意粉($149)
法式鴨脾卡邦尼意粉

自選煙三文魚刁草忌廉汁長通粉($109)
自選煙三文魚刁草忌廉汁長通粉

Earl  Grey  Latte
Matcha  Latte
法式鴨脾卡邦尼意粉
自選煙三文魚刁草忌廉汁長通粉
2022-09-19 20 瀏覽
由於前排係尖沙嘴做嘢 所以經常係附近搵好西食 今日黎介紹一間生酮友好嘅文青cafe—Heart Coffee呢間Cafe係以白色簡約為主嘅裝修 餐廳擺放唔少盆栽作點綴 俾人清新同埋生氣勃勃嘅感覺 雖然環境唔算好大 但唔會好擠迫 整體感覺都幾舒適🥣生酮全日早餐 $120呢款All day breakfast擺盤精美 無炒埋一碟嘅感覺 黑松露炒蛋十分滑溜香口 伯爵茶muffin質感綿密 都食到啖啖嘅茶香味🍝大蝦蟹肉牛油果意粉 $159整體味道清新且口感豐富 大蝦都幾新鮮無雪藏味 加上牛油果點綴成件事好夾 建議食之前落少少檸檬汁口感更好🍵抹茶拿鐵 $50真抹茶控必定要試 呢款latte係用左偏苦澀嘅抹茶 茶味超濃唔會比牛奶蓋過 仲有超可愛嘅兔仔拉花 (如果鍾意偏甜口抹茶嘅朋友仔未必啱飲喇~)PS:Cafe counter有唔同類型嘅甜品展示櫃 啱食都可以外賣帶返屋企架

🥣生酮全日早餐 $120

🍝大蝦蟹肉牛油果意粉 $159