2014-01-19 489 瀏覽
自己唔係kitty fans, 但好多姊妹鍾意kitty~ 去過韓國嘅kitty cafe, HK嘅baby mon cher又試過, 所以都黎支持下呢度~一去度因唔知試乜好, 個cashier好nice介紹d產品, part-time後生女黎講算好有熱誠同態度好好, 值得一讚!!佢介紹rose latte係熱門(8oz細杯$36), 雖然飲完完全唔覺有玫瑰味, 咖啡味都唔夠香, 但因為個cashier熱心介紹, 所以ok哂 Macaroon($28一個)買咗4隻味: 白色分別係vanilla同cashewnut, 粉紅色係rasberry, 同朱古力色係朱古力, 味道質感都ok 因就黎新年, 所以出新年禮盒($238, 頗貴), 買咗d用黎同姊妹們拜年~ 入面有10塊kitty樣嘅牛油曲奇同16粒鳥結糖, 啱哂我d姊妹們

2014-01-18
外賣自取
2014-01-17 374 瀏覽
早前知道在銅鑼灣的Sogo開了一間Hello Kitty的cafe,雖說不上是Hello Kitty的大粉絲,但還是想要去朝聖一下呢。有點失望的是原來是沒有座位的,但就是有堂食的企位,空間偏狹窄。蛋糕櫃是吸引的,除了有各款有Hello Kitty嘜頭的蛋糕外,還有繽紛的馬卡龍。我點的是一杯熱的cookies and cream跟栗子蛋糕,承惠$72。Cookies and cream上有用巧克力粉做的嘜頭,可愛,而且甜度掌握得不錯,是很順喉的,挺不錯的。栗子蛋糕上的栗蓉是香的,就是可惜到中間的部分就有點過冰,入口有丁點的碎冰在,可以更好。消費: $72
消費: $72
  • Cookies and cream
2014-01-15 1829 瀏覽
We went into the Hello Kitty le petit cafe for coffee and dessert.Oh what an adorable 3D Red Apple Cheese Cake ($48)! It's not bad but it's not good either. It was soft and smooth, and not too sweet. The cake itself is not cheesy.I think apple pie ($38) is great! Apple was not very soft, and I thought it just tastes too good for me. Pastry definitely tastes nice, but thick, not easy to cut.Smiling Hello Kitty on My 8oz Hazelnut Latte ($40). There was no hazelnut flavour. Too little hazelnut to f
3D Red Apple Cheese Cake
Apple Pie
Hazelnut Latte
Smiling Hello Kitty on My 8oz Hazelnut Latte ($40). There was no hazelnut flavour. Too little hazelnut to flavor my latte. It didn't taste like hazelnut at all but rather warm milk mixed with roasted coffee beans.
Rose Latte
Ordered a 8oz special designed Hello Kitty Rose Latte ($40). Not as good as expected:S  It was a disappointment, the rose-flavored coffee was not strong enough to satisfy my sense of taste.

題外話/補充資料: The Good: Having outstanding service. And the Bad: Stand up while eating.
2014-01-14
Apple Pie
2014-01-14 244 瀏覽
琴日去咗朋友介紹新開既hello kitty le petit cafe,朋友係hello kitty fans,但佢強調啲coffee同cake好好有質素,所以雖然自己唔係kitty fans,都諗住去試下,都係抱住試下既心態,點知真係好有驚喜!因為啲食物好精緻,個3d apple cheese cake好好味!almond macoron好香口,而且有kitty個樣,好得意!店員介紹既rose latte!好清香,咖啡比例啱啱好!以後飲咖啡又多一個選擇!唯一係無位坐就有小小失望,因為啲野食好味,咖啡好飲,真係想坐係度慢慢享受!不過聽店員講,佢地好快會再開分店,而且是係有得sit in,希望佢地快啲開啦!暫時唯有買返屋企食啦!推介rose latte,3d apple cheese cake,almond macoron!
2014-01-11
$50 (其他)
  • 3D APPLE CHEESE CAKE
2014-01-13 282 瀏覽
友人得知首間Hello Kitty le petit Cafe,已登陸崇光百貨B2地庫,已急不及待朝聖一下!(事先聲明,本人不是Kitty迷,只是捨命陪君子而已)!店舖面積不大,不設座位,只有3-4個企位而已!店內供應Hello Kitty蛋糕、macaron、鳥結糖、咖啡等等...所有kitty迷都知道,Hello Kitty最愛的是蘋果,所以我們選擇了3D Red Apple Cheese Cake(HKD48)鮮紅色立體蘋果外型十分吸引,蘋果啫喱內層夾雜著海綿蛋糕和蘋果蓉,起初擔心太甜,但淺嚐一啖後,覺得可以接受,芝士味甚濃!每件食物外賣吸引,各Kitty迷務必到此朝聖!
店舖面積不大,不設座位,只有3-4個企位而已!
每件食物外賣吸引,各Kitty迷務必到此朝聖!
2014-01-13
5 分鐘 (外賣自取)
2014-01-10 158 瀏覽
是日放假,經過Sogo,心諗Hello Kitty Le Petite Cafe最近新開好hit, 所以一直好想試試😄今日一行到鋪頭面前已心心被kitty的logo吸引住,仲有個好多唔同顏色既 hello kitty macaroon and cake專櫃吸引住! 想了一會,最後決定點了一杯12oz 榛子latte @$40 and 3D green apple cheese cake @$48! 可惜今天的red apple cheese cake已賣完,不能選擇!而我選擇了堂食,但佢只得好少企位,沒有位置可以坐,這是唯一的缺點!3D green apple cheese cake很快便送上配上可愛的小叉子和附上kitty 餐巾,店員也很友善,而且小小的店鋪也有不少員工!之後印有kitty頭logo的latte也送上了,真的好開心!慢慢享受那大約十至十五分鐘的時間和拍拍照,那個青蘋果cheese cake做得好精緻,內裏有著蘋果果肉和cheese cake, 很清香,吃了也不會太溜。而榛子latte的水準也很好!不錯!但未有機會試那些可愛的macaroon,因為有點兒貴@$28,看下
而我選擇了堂食,但佢只得好少企位,沒有位置可以坐,這是唯一的缺點!3D green apple cheese cake很快便送上配上可愛的小叉子和附上kitty 餐巾,店員也很友善,而且小小的店鋪也有不少員工!之後印有kitty頭logo的latte也送上了,真的好開心!慢慢享受那大約十至十五分鐘的時間和拍拍照,那個青蘋果cheese cake做得好精緻,內裏有著蘋果果肉和cheese cake, 很清香,吃了也不會太溜。而榛子latte的水準也很好!不錯!但未有機會試那些可愛的macaroon,因為有點兒貴@$28,看下次再經過的時候嘗試吧!nice cafe and enjoy today!!各位kitty迷不要錯過!
2014-01-09
5 分鐘 (堂食)
2014-01-04 233 瀏覽
得知開設了全港第一間的hello Kitty cafe, 今天終於有機會嘗試。和友人點選了一件banana chocolate ball,一杯熱的8oz cappuccino 和一粒腰果味的macaron。最初以為有座位供應,可以坐下來慢慢品嘗,誰知只有少量企位堂食。banana chocolate ball,內裡的香蕉肉有點兒酸,似還未熟透的蕉肉,$48這個價錢,未免太過了!早就知道macaron會很甜,已有心理準備,但沒想到一點腰果味也沒有!惠顧一次便夠了!

,似還未熟透的蕉肉,$48這個價錢,未免太過了!

惠顧一次便夠了!
2014-01-04
2013-12-28 126 瀏覽
試業期間手忙腳亂, 我要紅蘋果但佢俾錯咗個青蘋果我, 返到屋企先發現,好彩兩款都只係表面啲jam 味道不同,入面是一樣的。 其實對芝士餅期望唔高,我個人不太喜歡食嗰啲好rich 好膩好硬個隻,但呢個餅做得好有層次,入面有軟芝士之外仲有海綿蛋糕,食到蘋果中間居然有啲蘋果肉,好驚喜! 而Passionfruit chocolate dome, 外面用熱情果jam帶少少酸的味道,入面係海綿蛋糕,最中間先有一塊朱古力mousse, 蛋糕口感軟綿綿, 不太甜,好味! 七彩繽紛嘅Macaron有十一種口味,每個都有個可愛貓樣 買咗兩個分別係綠茶味及杏仁味,macaron 外層酥脆內層煙韌,綠茶味個款綠茶味不濃,但兩款都有濃郁的杏仁味。
七彩繽紛嘅Macaron有十一種口味,每個都有個可愛貓樣

外賣自取
2013-12-23 155 瀏覽
香港終於有Hello Kitty Cafe 喇!心情極度興奮!馬上到Sogo朝聖! 哇!人頭湧湧!但排隊比錢及攞嘢食都算快!店員都幾專業同好笑容!我們點了Mocha 同凍朱古力、一個香蕉朱古力球及一個白朱古力球即時食。帶走了一個朱古力Dome.牛奶打得很滑丶Kitty 樣超得意!唔捨得飲。 咖啡很香有水凖!凍朱古力唔太甜但朋友怕忌廉。下次要走忌廉先。店員很窩心地幫我們用刀切開了二件蛋榚(我們特別要求的 )先説香蕉朱古力球是朱古力面,𥚃面係朱古力Mousse同海棉蛋糕,最入係香蕉!好有層次!叻!再試白朱古力球,也是海棉蛋糕加Mousse而最入是紅桑梅。一點都不膩!好味!有水準!今次來沒有試他們出名的蘋果蛋糕!因為已賣哂!其待下次再去試!這家小小咖啡店需然無得坐慢慢嘆但勝在質數高!藉得一去再去!

牛奶打得很滑丶Kitty 樣超得意!唔捨得飲。

這家小小咖啡店需然無得坐慢慢嘆但勝在質數高!藉得一去再去!
5 分鐘 (堂食)
  • 朱古力咖啡
  • 白朱古力球
  • 香蕉朱古力球
  • 凍朱古力
2013-12-21 326 瀏覽
陪伴我長大的 Hello Kitty,終於在香港的銅鑼灣崇光百貨超市開設了 Hello Kitty le petit cafe!從同事口中得知此消息,身為 Hello Kitty 迷的我很雀躍!  要在週末走到人流絡繹不絕的銅鑼灣!那天放工後,我很興奮乘地鐵到銅鑼灣,經過人來人往的崇光百貨,鑽進超市那層,行到差不多盡頭才找到 Hello Kitty le petit cafe 的所在位置!沒想到這是一間外賣店!  超不方便!  要站在一旁品嚐 Kitty 美點!供應多款 Hello Kitty 甜品、Macaron、鳥結糖、咖啡及其他飲品。  飲品有兩種 size! 這裡有很多 Kitty 迷幫襯!  大家也忙著拿起相機、手機影過不停!  勝在店員們合拍又手腳快!等上一會兒便取得心頭好美食! Hot Cookie & Cream (8oz) $34揭開蓋子,什麼 Kitty 圖案也沒有!我好失望!  即時要求店員補回!聽女店員說有好幾款圖案!  包括:Hello Kitty 面、無邊 Hello Kitty 面、蝴蝶圖案。表面的 Hello Kitty 很模糊!看起來
 要在週末走到人流絡繹不絕的銅鑼灣!

超不方便!
 要站在一旁品嚐 Kitty 美點!
 飲品有兩種 size!
這裡有很多 Kitty 迷幫襯!
 大家也忙著拿起相機、手機影過不停!
 勝在店員們合拍又手腳快!等上一會兒便取得心頭好美食!

Hot Cookie & Cream (8oz) $34
揭開蓋子,什麼 Kitty 圖案也沒有!我好失望!
 即時要求店員補回!聽女店員說有好幾款圖案!
表面的 Hello Kitty 很模糊!看起來似是圓碌碌又豆皮的 Hello Kitty!

表面的奶泡打得幾綿密!
剛剛夠甜!不像熱朱古力那麼甜膩!入口溫度理想!而且,飲完很暖胃!
Cookie
我發現咖啡表面的 Hello Kitty 圖案比較清晰精緻!下次一定要叫杯咖啡!

Cashewnut Macaron $28
Macaron $28 大大個!而且有多款任君選擇!
 當中,有些還印有 Hello Kitty 圖案,實在超可愛!

女店員把 Macaron 放進印有聖誕圖案的袋子,更添節目氣氛!
不算很甜!咬開外層空空如也!夾心份量算多!卻食不出腰果味!
相對甜品的款式與價錢,Macaron 不值得一試!
Cashewnut Macaron
Passionfruit Chocolate Dome $38
眾款口味的甜品,我卻被其口味所吸引!
 熱情果慕思的果酸完全可中和朱古力帶來的甜膩!互相輝映!雖然外表較為平凡,內裡卻有層次感!
Passionfruit Chocolate Dome
雖然外表較為平凡,內裡卻有層次感!
此外,可以告訴大家,那個 3D 蘋果外型甜品的外賣包裝好精美!絕對吸引視線!

咖啡合桃鳥結糖 $68
動輒 $68 只得 10 粒!名牌東西總是貴!

打開包裝紙,咖啡香撲鼻而來!在薄薄的米紙下,約隱約現見到啡白色相間配搭的咖啡合桃鳥結糖!咖啡味鳥結糖口味獨特!合桃充滿嚼勁!
 口感有點煙韌!富奶香!甜味適中!集多重口感於一身!值得一試!
咖啡合桃鳥結糖
2013-12-14
5 分鐘 (外賣自取)
$168 (其他)
Cookie
Passionfruit Chocolate Dome