2019-06-21 802 瀏覽
之前經過見到hungry elephant已經想試,主要因為望入去個環境幾chill又寬敞咁。今次豈附近學完野終於有機會試下海南雞飯🐥🍚雞夠嫩滑,正常份量煙三文魚牛油果墨西哥卷🌮️呢個配搭好好食,啲薯條炸得香口又夠熱,份量比想像中多,食唔晒野飲嗌左lime soda,飲落有啲淡
秘製無骨慢煮海南雞飯

海南雞飯🐥🍚雞夠嫩滑,正常份量
煙三文魚牛油果墨西哥卷

野飲嗌左lime soda,飲落有啲淡

2019-05-26 963 瀏覽
下午茶。 見下午茶menu 有墨西哥哥卷。坐落,原來無得賣墨西哥卷Menu options 唔多,其他得返越南粉,desserts 同all day breakfast .叫左嗰越南生牛肉檬粉。牛肉好有牛肉味。好嫩。青檸好有青檸味。好新鮮。不過呢金不換唔太新鮮,味啖辣椒唔係用一般越南食店指天椒🌶️,第一次體驗,好 “fusion”. 湯底灰色(如圖或者我色盲),味啖,聞唔到香(可能我感冒鼻塞)。 呢碗越南生牛肉粉... 無提供一般越式餐廳/ 越南當地「是啦差」醬或額外越南粉調味料原因1 無主動供應原因2 我問侍應有無調味的醬.. ... 然後提供泰式酸辣醬比我.. (好似M 記雞翼嗰種醬)唔.... 可能我實在太認真看待呢碗越南粉碗粉夠一個女仔的份量。 用餐時間唔駛15 分鐘左右。 餐廳上菜都快架! 勝在夠快食完,趕時間之選我食左碗好「fusion」好泰式又好似越南的粉呢間餐廳賣墨西哥卷,賣越南粉,賣西式甜品,仲有all day 同咖啡,我估計間餐廳佢signature 就係多國食物。美唔美,正唔正。各花入各眼食佢裝修係ok 的,至於其他... 我怕有嚴重的法律風險,不再作評論喔! 篇文

叫左嗰越南生牛肉檬粉。
牛肉好有牛肉味。好嫩。
青檸好有青檸味。好新鮮。

不過呢
金不換唔太新鮮,味啖

呢碗越南生牛肉粉...

原因1
無主動供應

原因2

唔.... 可能我實在太認真看待呢碗越南粉

勝在夠快食完,趕時間之選

我食左碗好「fusion」好泰式又好似越南的粉

篇文經二次修改,上一個version 大概話有嚴重的法律風險。奇怪,我比完我律師睇第一個version,佢睇過後話無構成任何違法成份....

應該係我律師唔夠專業.....程式真係好細心同處事審慎😘保護我地食客!好難得! 😘

生牛肉檬粉
2019-05-21
2019-05-21 850 瀏覽
好少來天后而區今日有機會來到食晚飯睇到而間餐廳比好多人推介既冬陰公意粉吸引左過黎食同埋天氣熱想食d 濃味d 既菜兩個人食左$400叫左牛油果沙律冬陰公意粉軟殼蟹青咖哩長通粉仲有兩杯沙冰好味,好fresh, 酸酸地好開胃原本係比冬陰公意粉吸引來的但我覺得而個軟殼蟹青咖哩長通粉仲正d!唔知係咪因為青咖哩好濃味,冬陰公被比下去,個味被青咖哩蓋過左軟殼蟹好好食,唔會好油~冬陰公意粉有五隻蝦D 蝦應該唔係新鮮蝦但d 蝦肉未去到冇味,都接受到的而蝶意粉好大碟,大碟過長通粉最後仲叫左乳酪沙冰兩杯都好飲一杯係blueburry, 後面係mango lemonMango lemon 好fresh~酸酸地,不過好似冇乜乳酪味Blueburry 就甜d, 但乳酪味重d各有各好~鍾意酸d 就叫mango lemon 啦但鍾意乳酪味重d就blueburry 啦 總體黎講間野環境幾好,樓底高,有空間感食物質素又幾好餐廳播既歌又岩聽所以食得幾開心我星期日晚食,唔知點解人唔多,坐唔滿不過靜靜地反而幾好
好少來天后而區

兩個人食左$400
叫左牛油果沙律
仲有兩杯沙冰

牛油果沙律

好味,好fresh, 酸酸地好開胃

原本係比冬陰公意粉吸引來的
但我覺得而個軟殼蟹青咖哩長通粉仲正d!

軟殼蟹好好食,唔會好油~

有五隻蝦

D 蝦應該唔係新鮮蝦
但d 蝦肉未去到冇味,都接受到的
而蝶意粉好大碟,大碟過長通粉

Smoothie

最後仲叫左乳酪沙冰
兩杯都好飲

一杯係blueburry, 後面係mango lemon
Blueburry 就甜d, 但乳酪味重d
各有各好~鍾意酸d 就叫mango lemon 啦
但鍾意乳酪味重d就blueburry 啦

總體黎講
間野環境幾好,樓底高,有空間感
食物質素又幾好
餐廳播既歌又岩聽
所以食得幾開心

我星期日晚食,唔知點解人唔多,坐唔滿
不過靜靜地反而幾好
2019-05-19
牛油果沙律
Smoothie
2019-04-19 1228 瀏覽
今晚同男朋友諗到頭都爆食咩好,銅鑼灣好多都試過,成日要發掘一d新野食,咁就搵遠少少天后,見到依間hungry elephant,好似唔錯咁,就黎依間喇!唔知係咪因為落大雨今晚假期都唔算太多人,地方環境唔錯夠大同埋闊落。本身睇到comment想試個冬陰功意粉既、但見到有青咖哩軟殻蟹長通粉就決定轉軑。另外男朋友點多個牛肉salad。野食都好快上,份量合理適中唔會過多或者過少。個青咖哩意粉果然有驚喜,唔會太辣(個人本身因為中意青咖哩多過黃咖哩)而軟殻蟹都幾多!有成大隻!入面仲有好多配料(四季豆、青黃椒同埋秋葵)而個牛肉salad都幾大碟,味道唔錯,d牛肉剛剛好唔會太老太鞋(6-7成熟)整體黎講性價比算高,可以bookmark佢做飯堂
整體黎講性價比算高,可以bookmark佢做飯堂
2019-04-08 916 瀏覽
平日lunch 拒絕booking 的hungry elephant, 今日經過竟然有位,二話不說即刻衝入去叫左個冬蔭公意粉,食過覺得幾好食,所以再encore ,意粉煮得岩岩好,每條都沾滿冬蔭公醬汁,份量頗多,一個女孩子都好難食得曬

冬蔭公意粉
2019-04-08
冬蔭公意粉
2019-03-15 900 瀏覽
#午餐食咩好跟住同事食左「肚餓既大笨象」一間主要食泰菜偏東南亞 西餐同埋飲咖啡既餐廳💁🏻‍♀️一到食晏時間陸陸續續好多人等位餐廳環境一流 好舒服 都幾有情調冬陰功大蝦意粉 $88濃郁冬陰功味 唔會好辣 辣到適中 個汁好濃郁 好多配料 幾特別海南雞飯 $88有個湯跟配 入面有雞腎東瓜 湯清清地 食完飯飲就好啱啲雞好滑 無乜骨 仲有三個醬可以用☺️係唯獨個飯硬左啲啲.📝📝小評語:Lunch set 所有餐都會配一杯飲品 午餐價錢都吾算平 但呢個食物質素加環境 呢個價錢可以接受見到openrice上既評語一般 所以對呢間餐廳無乜大期望 反而都帶嚟一啲驚喜 而對食物既
#
午餐食咩好
跟住同事食左「肚餓既大笨象」
一間主要食泰菜偏東南亞 西餐同埋飲咖啡既餐廳💁🏻‍♀️

仲有三個醬可以用☺️
係唯獨個飯硬左啲啲
📝📝小評語:

2019-02-02 1479 瀏覽
環境好chill好舒服既cafe☕️☕️下午茶時段都算幾抵食🤓🤓佢一個下午茶包一個牛油果雞肉牛角包🥐 蛋加蕃茄 (薯餅另加$10)同一杯drip coffee 都算係個all day breakfast🤤 野食唔會太過油膩 而且幾抵🤓 一set包野飲先40幾蚊🤣 得閒想同fd吹下水食下午茶係個好選擇😬👍🏻-
環境好chill好舒服既cafe☕️☕️
下午茶時段都算幾抵食🤓🤓
2019-01-29 1047 瀏覽
午餐時段經常都高朋滿座,今天終於有機會試到了!環境別緻,一抬頭就看見這幅手畫的牆。有次早上在這兒買過咖啡,原以為食物方面都是走cafe路線,但原來中午是泰越及fusion風味。叫了手撕雞河,賣相正常。一試湯底—不香,只有咸味。加上青檸汁及辣椒後,味道同樣失望,辣椒一點兒也不辣。我在河內和峴港吃pho ga時,那些辣椒一放進湯底便會散發一絲絲辣味,唯香港仍未找到。手撕雞解雪方面做得還好,但河粉不滑。整體而言,早餐可以一試,但午餐則不需要排隊來了。
午餐時段經常都高朋滿座,今天終於有機會試到了!

環境別緻,一抬頭就看見這幅手畫的牆。

叫了手撕雞河,賣相正常。

整體而言,早餐可以一試,但午餐則不需要排隊來了。
2019-01-28
午餐
2019-01-17 885 瀏覽
想試好耐,直至有一日搭叮叮聽到有人話佢既海南雞飯好食,所以先去試,因為價錢都唔平。 兩個人叫左海南雞飯同埋冬陰功意粉,一杯熱cappuccino, 一杯熱mocha。海南雞飯 - 都係有湯跟埋, 估唔到幾特別,有雞腎係入面, 味道都清,唔錯。我覺得d雞唔夠滑,鰂魚涌某間餐廳好味過呢間; 但係阿媽就覺得滑,所以真係見仁見智。。。。。不過就真係有好多肉,唔會好多骨 醬汁- 豉油唔得, 酸辣唔錯,薑蓉普通。 飯就太“林”,似好“林”既白飯。。。。。冬陰功意粉 - 初初食係唔錯,幾特別,係食到冬陰功既味道,又唔太辣,適中。仲有4隻蝦,蝦肉爽。 意粉軟硬適中~  個汁當中仲有香茅碎,食落更加香口。但係佢有西芹條,我個人黎講唔鐘意食西芹,我就真係dislike............  同埋食到底.. D油多到一個點.......... (見議兩個人share會好d)原來佢無普通咖啡,要飲就一定要叫mocha, latte, flat white,咁我地叫左cappuccino同埋mocha,咖啡味濃,偏向苦,回甘味都唔多,無酸味,都滑既~(<------呢D都係個人認為,口味個個唔同)

原來佢無普通咖啡,要飲就一定要叫mocha, latte, flat white,咁我地叫左cappuccino同埋mocha,咖啡味濃,偏向苦,回甘味都唔多,無酸味,都滑既~(<------呢D都係個人認為,口味個個唔同)  尤其mocha既朱古力味重,但係同咖啡味一齊都唔會太搶去咖啡味既位置~ 好好味~

如果成餐黎講.. 杯咖啡係最正~

2019-01-12
2019-01-13 749 瀏覽
約咗朋友係天后嘅 hungry elephant 食lunch, 之前見過好多次呢間餐廳都未曾有機會,今日行過可能時間尚早唔係好多人,所以入咗去攞位。地方都算寬闊,我鍾意呢類型嘅夠高。lunch都幾多選擇有西式、泰式、越南...可以選擇,價錢由六十幾至$100不等,而每個set都會包一杯飲品,又或者以半價轉㗎啡。我就叫咗個豬頸肉湯檬,湯底以牛骨同香料烹調,我覺得比其他越南湯底呢個比較淡,燒豬頸肉ok。朋友叫咗冬蔭功蝦意大利麵,佢話味道唔錯,原來呢個係廚師推介,下次我知點揀啦😄。每人約$80 lunch 無加一

每人約$80 lunch 無加一
2019-01-10
2018-12-16 904 瀏覽
之前成曰路過,次次都係鉋食之後,今日終於可以試試這間Fushion cafe.冬陰公蝦意粉-好好味,意粉唔會太亁,個汁夠味又唔會太spicy. 有四隻大蝦,份量好足炸牛腩同蝦餅,好有水準,特別係炸牛腩,香脆軟,冇得輸!反而海南雞飯,飯ok, 其他冇乜特別.價格合理!環境舒適!服務都好nice

炸牛腩同蝦餅,好有水準,特別係炸牛腩,香脆軟,冇得輸!
反而海南雞飯,飯ok, 其他冇乜特別.

價格合理!環境舒適!服務都好nice
冬陰公蝦意粉
炸牛腩
炸蝦餅
2018-11-07 822 瀏覽
意粉粗粗的超有口感texture好good好好咬😍😍個sauce真der一流 濃郁的冬蔭功味 辣辣的少少酸🤩🤩係Elephant嘅秘製sauce 比平時食嘅Tom Yum多一份fusion感多一份惹味少一份酸 勁balance唔會kun好易入口😘😘有驚喜!!😆😆味道:7.5/10Hungry Elephant自製冬陰功蝦意大利麵$88📍炮台山
意粉粗粗的超有口感texture好good好好咬😍😍
個sauce真der一流 濃郁的冬蔭功味 辣辣的少少酸🤩🤩
有驚喜!!😆😆

味道:7.5/10

Hungry Elephant

自製冬陰功蝦意大利麵

📍炮台山
2018-11-03 706 瀏覽
逢親諗唔到去邊度食就會嚟呢度😬鍾意呢度嘅環境同裝修,好光猛闊落✨門口就有個lunch餐牌,有好多唔同款式揀👍🏻有泰式,有越式... 每次嚟親呢度都要食呢個冬陰公大蝦意粉😋食過有啲直情係湯底,都食過有啲太creamy,呢個意粉唔會太creamy係有辣味👌🏻連阿媽咁咁挑剔都同意😅我同阿媽一齊叫咗🤣😋午餐會送一杯熱飲,一樣唔好嘅野就係熱咖啡要加錢😞但係總括來講,嚟間餐廳係唔錯嘅☺️👍🏻下次會再幫襯😬
逢親諗唔到去邊度食就會嚟呢度😬
鍾意呢度嘅環境同裝修,好光猛闊落✨

冬陰公大蝦意粉

每次嚟親呢度都要食呢個冬陰公大蝦意粉😋

我同阿媽一齊叫咗🤣😋
熱檸檬茶

午餐會送一杯熱飲,一樣唔好嘅野就係熱咖啡要加錢😞
但係總括來講,嚟間餐廳係唔錯嘅☺️👍🏻下次會再幫襯😬
2018-11-02
午餐
冬陰公大蝦意粉
2018-10-18 750 瀏覽
過左一個十分忙碌嘅上午, 想諗個舒服休閒嘅地方食個晏吹下水, 見呢間餐廳嘅裝修好似coffee shop咁, 就試下啦!餐廳嘅食物偏東南亞又有啲fusion。Lunch唔洗加一。友人試左冬陰公意粉。我想食light啲就揀左Mexican wrap with smoked salmon and avocado.我試左個意粉。味道rich而fusion得好融合。下次會encore!個wrap幾清新薯條都香口。但我最滿意個沙律菜, 個汁酸甜好開胃。美中不足係餐廳喺中午太忙, 水都冇杯

餐廳嘅食物偏東南亞又有啲fusion。Lunch唔洗加一。

tong yum gong spaghetti

Mexican wrap with avocado and smoked salmon

美中不足係餐廳喺中午太忙, 水都冇杯
2018-10-18
tong yum gong spaghetti
  • 冬陰公意粉
2018-09-30 687 瀏覽
偶然都會同朋友小聚,食吓飯,傾吓偈,但係我好少去天后食飯,今次都係朋友揀去依間食肆。依間店既位置,以地鐵站來計算~ 係炮台山站&天后站中間,距離唔算遠,都係幾分鐘就到。推門一入店,感覺唔錯,寬敞舒適💕我地叫咗黑松露磨菇意大利飯,薑汁炒芥蘭,同埋軟殼蟹配青咖哩。最值得一提😊就係軟殼蟹配青咖哩其實平時好少叫依個菜式,因為怕一咬落去成口油既感覺,不過當侍應送上時,😃觀感覺唔錯,食落唔覺油膩,連蟹腳位置都可以食埋😋如果去開天后,我會再嚟試其他食物👍🏻

推門一入店,感覺唔錯,寬敞舒適💕

最值得一提😊就係軟殼蟹配青咖哩

如果去開天后,我會再嚟試其他食物👍🏻

2018-09-29
  • 軟殼蟹青咖哩