2022-10-14 90 瀏覽
二訪𝘏𝘶𝘴𝘩𝘏𝘶𝘴𝘩了!印象中咖啡不是自己杯茶所以很少幫襯這次來試抹茶牛奶、雪糕及正餐✎ 日本甘酒𝘏𝘰𝘮𝘦𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘐𝘤𝘦 𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮 ( ᴴᴷᴰ 58 )提到𝘏𝘶𝘴𝘩𝘏𝘶𝘴𝘩就不能不提他的雪糕, 出名到一睇塊餅就知道係佢地! 初次品嚐是挺有驚喜的✨, 甘酒濃而香滑, 值得一戰!✎ 挪威煙三文魚牛油果薯餅窩夫 ( ᴴᴷᴰ 138 )與想像中不同, 原來不是窩夫而是薯餅窩夫🥺 配料也都就這樣放上去就是了, 這個配搭不會不好吃, 價錢也雖說是西貢價但𝘗𝘳𝘦𝘴𝘦𝘯𝘵𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯不對我口味呢✎ 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 ( ᴴᴷᴰ 55 )外間的抹茶牛奶多半也是甜的, 這裡反倒是特別的濃茶味突出, 味道微苦但不澀, 應該挺適合愛茶的朋友✎ 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘖𝘳𝘢𝘯𝘨𝘦 𝘛𝘰𝘯𝘪𝘤 ( ᴴᴷᴰ 65 )由攪勻之前是分了抹茶層跟橙汁層, 儘管抹茶的比倒較多, 但仍無礙橙汁大搶風頭🍊
二訪𝘏𝘶𝘴𝘩𝘏𝘶𝘴𝘩了!
印象中咖啡不是自己杯茶所以很少幫襯
這次來試抹茶牛奶、雪糕及正餐

✎ 挪威煙三文魚牛油果薯餅窩夫 ( ᴴᴷᴰ 138 )

✎ 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 ( ᴴᴷᴰ 55 )

2022-10-09
2022-09-04 129 瀏覽
星期日中午十二點幾,兩個大人拖住兩個小朋友搵餐廳食雪糕,附近餐廳已大排長龍,我地見店內仍然有兩張兩座位,做完安心後,職員就指我地4人要坐門口位,但因為天氣太熱,小朋友已經大汗疊細汗,我地就問職員小朋友可否坐室內,職員回答唔可以,「但一陣仲有顧客要坐」(??我地唔係顧客??),我地一聽到哩句,唔想爭拗之下就直接離開,小朋友都很無奈,但亦明白點解只有佢地餐廳仍然有吉位。下次寧願去隔離餐廳排長龍,都唔會再入哩間餐廳。
2022-09-04
2022-08-21 115 瀏覽
西貢之行嘅最後一站由於個胃已經冇乜位天氣又熱唯有放棄原定行程直接嚟海傍嘅Hushush食雪糕雖然海傍分店雪糕選擇冇咁多不過當日唯一嘅紫薯牛奶雪糕啱晒我紫色世界第一就係咁解喇- 紫薯牛奶雪糕呢度嘅雪糕極之好食真係真材實料製作入面嘅紫薯蓉勁香甜- Cold Brew(Panama Finca Nuguo Natural Geisha)雖然都飲得到Geisha獨有嘅味不過真係比較啖口而且加埋冰就更加淡感覺唔夠善用隻靚豆@hushush_hk西貢西貢海傍廣場2號金寶閣地下2號舖
西貢之行嘅最後一站

- 紫薯牛奶雪糕
呢度嘅雪糕極之好食
真係真材實料製作
入面嘅紫薯蓉勁香甜

- Cold Brew
雖然都飲得到Geisha獨有嘅味
不過真係比較啖口
而且加埋冰就更加淡
感覺唔夠善用隻靚豆

@hushush_hk
西貢西貢海傍廣場2號金寶閣地下2號舖

紫薯牛奶雪糕
紫薯牛奶雪糕
最近西貢開了不少Cafe,其中Hushhush cafe是早前試過他們小巷那那間店的Takeaway咖啡後頗為滿意,便決定到他們的分店試一下cafe的美食。Cafe環境很開陽舒適,在某個週末來到這裏喝喝咖啡,聽着音樂,渡過了一個悠閒的下午。🎶Brunch的食物選擇並不多,我和朋友點了挪威三文魚牛油果薯餅窩夫、蟹肉沙律配黑祼麥蒜蓉包和蟹肉沙律風乾火腿比高包 🥯 挪威三文魚牛油果薯餅窩夫 $138➡️ 味道正常,但薯餅窩夫不算太香脆。蟹肉沙律配黑祼麥蒜蓉包 $128➡️ 上碟時有點被蒜蓉包的份量嚇到了🫠 本來以為是較為精緻的brunch food,但這卻像茶餐廳的蒜蓉多士,老實說是有點失望的。雖然味道還可以,但如果知道是這麼多Carbs,一早就應該不會選擇這個。蟹肉沙律風乾火腿比高包 $85 ➡️ 味道有點偏鹹,bagel 質感正常,不算很突出。Cold Brew - Brazil Yellow this Boubon Natural $60 ➡️ 個人認為不加冰會更加好,味道有點淡Home Brew - Brazil Yellow Boubon Natural $65 ➡️ Average qua

挪威三文魚牛油果薯餅窩夫 $138
➡️ 味道正常,但薯餅窩夫不算太香脆。

蟹肉沙律配黑祼麥蒜蓉包 $128

蟹肉沙律風乾火腿比高包 $85

➡️ 味道有點偏鹹,bagel 質感正常,不算很突出。

➡️ 個人認為不加冰會更加好,味道有點淡

➡️ Average quality, nothing special/ outstanding 🤔

🏷: misssommhk

外賣自取
2022-06-17 151 瀏覽
呢間分店同同區既第一間店經營路線不相同,食物方面,沒有雪糕而主要提供例如all day breakfast 既熱食。真心比個讚佢係佢用Ethiopia 高價豆做espresso base 咖啡已經好有誠意,佢連食物都非常用心製作,好睇又好食,而價錢合理。推介Salmon avocado hashbrown, 雖然面層都係用返常見breakfast既食材,但係無用麵包而係用hasbrown做底真係第二度無得食;個hashbrown香脆得黎一D都唔油所以keep到成個dish既清新感,好match好好食。另一個我個人好欣賞既地方係佢既interior design; 整體以木材為主,牆壁用紋理同顏色深淺不一既方形木塊砌成,看似隨意但充滿心思。一間滿載心思既小店,希望大家有機會去試試。
一間滿載心思既小店,希望大家有機會去試試。
2022-06-17
  • Salmon  Avocado  Hashbrown  Waffle
2022-05-26 118 瀏覽
西貢市的隱世小店,這間店在巷內,裝修風格令人舒服☕️有多款不同自家制的雪糕🍦,與外間的口味不同😌「紫薯牛奶」香濃味道,顏色吸引😊「麥啤可可豆籽雪芭」幾特別,真的有啤酒味(應該唔係個個合適)「日本甘酒配水蜜桃」清酒感味配上水蜜桃「荔枝火龍果雪芭」顏色同味道都好欣賞😍😍 清爽香甜👍🏻「班斕馬來西亞椰糖」班斕味未夠重備註:🔺閒時坐在店內,有另一番感覺(當日我們多人,所以外賣取走)🔺不但有雪糕,仲有咖啡☕️(應該有特別款式)🔺價錢略貴👺,份量不多
西貢市的隱世小店,這間店在巷內,裝修風格令人舒服☕️
有多款不同自家制的雪糕🍦,與外間的口味不同😌

「紫薯牛奶」香濃味道,顏色吸引😊
「日本甘酒配水蜜桃」清酒感味配上水蜜桃
「荔枝火龍果雪芭」顏色同味道都好欣賞😍😍 清爽香甜👍🏻
「班斕馬來西亞椰糖」班斕味未夠重

備註:
🔺閒時坐在店內,有另一番感覺(當日我們多人,所以外賣取走)
🔺不但有雪糕,仲有咖啡☕️(應該有特別款式)
🔺價錢略貴👺,份量不多
In case 係西貢想飲杯咖啡食個雪糕 ☕️🍨我覺得 會係一個好選擇~𝑆𝑖𝑔𝑛𝑖𝑡𝑢𝑟𝑒 𝑎𝑓𝑓𝑜𝑔𝑎𝑡𝑜 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑤ℎ𝑖𝑠𝑘𝑒𝑦 𝑖𝑐𝑒 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚即係雪糕+ espresso 盛惠$90有啲貴🫣 原因係whiskey雪糕要+$25不過我見平時好少地方有呢隻味嘅雪糕 就試下啦真係食到有whiskey味😳 不過係牛奶味為主🫢都係果句 有啲貴 下次叫返原味(慳錢mode on)😂雖然我經常都係叫affogato 其實咖啡嘅選擇都有好多 飲過Spanish latte👍🏻 仲有太多啦。我唔記得咁多。去睇吓啦😆 值得一提。佢哋嘅雪糕都係自家製❗️有誠意 ‼️味道方面都有新意 以前見過杞子味等等。。。Any肥。值得一試😋 完。
In case 係西貢想飲杯咖啡食個雪糕 ☕️🍨
我覺得 會係一個好選擇~

即係雪糕+ espresso 盛惠$90
有啲貴🫣 原因係whiskey雪糕要+$25
不過我見平時好少地方有呢隻味嘅雪糕 就試下啦
真係食到有whiskey味😳 不過係牛奶味為主🫢
都係果句 有啲貴 下次叫返原味(慳錢mode on)😂

雖然我經常都係叫affogato
其實咖啡嘅選擇都有好多 飲過Spanish latte👍🏻
仲有太多啦。我唔記得咁多。去睇吓啦😆

值得一提。佢哋嘅雪糕都係自家製❗️有誠意 ‼️
味道方面都有新意 以前見過杞子味等等。。。

Any肥。值得一試😋

完。
2022-03-20 244 瀏覽
超耐超耐冇去過西貢食cafe,西貢已經愈嚟愈多間cafe,Hushush係其中一間bookmark左既一間。平日早上1030竟然冇其他客人,意外發現在有weekday menu,而且價錢仲要唔貴,$70幾而且有野食包野飲,仲有自選toast的option 😊✦ Salomon, Cheddar Cheese & Scrambled Eggs份量望到去偏少  但其實加埋咖啡都好夠Toast烘得幾脆炒蛋都算炒滑得整體味道都ok✦ Hash Brown Waffle呢個都幾有驚喜雖然轉左做腸仔  但炒得好香下炒蛋一樣滑啦薯餅窩夫個口感好特別  薄薄地乾身香口👍🏽👍🏽✦ Dirty雖然個漸層唔太明顯啡同奶的感覺有d分得太開面頭係啡的味道  低下係奶所以比較甜究竟點樣可以約dirty mix的最好呢  我都想研究下
份量望到去偏少  但其實加埋咖啡都好夠
啡同奶的感覺有d分得太開
面頭係啡的味道  低下係奶所以比較甜
究竟點樣可以約dirty mix的最好呢  我都想研究下
2022-02-06 213 瀏覽
西貢出名多cafe 呢間近碼頭 旁邊就係間好出名嘅麵包舖同另一間cafe有brunch menu同好多唔同嘅咖啡 另外仲有自家製雪糕🍦▶️雜菌炒蛋白酸種多士 ($75)相當有趣係佢宜家唔係蛋白而係用全蛋😆不過冇所謂啦可能因為人手唔夠 都等咗15分鐘左右好嘅係上菜暖暖哋 多士仲脆賣相亦非常掂 打卡💯影相好似好細 不過實質係正常size 多士都厚 然後配料多因為係酸種麵包 所以切落個邊邊位韌啲難切啲但係口感上好正 非常煙韌帶少少香脆 入面軟身又唔會淋晒🍞食真啲仲品嚐到酸種麵包獨有嘅味道佢啲菇炒得好香添 應該用牛油炒 同時幾juicy 份量啱啱夠餸多士🍄唔洗醬已經ok炒蛋幾厚身 少少水水地但係唔會唔熟 所以食落濕而唔乾爭爭 但係就覺得佢原先味道淡🍳好在有落啲黑椒如果落多少少鹽可能好食啲-成份多士係好食嘅😋材料幾多 見佢又幾精緻 只係調味上可以重少少唯一係要等耐啲 服務一般啦環境算舒服 幾開放式又有自然光☀️價錢方面貴少少 我呢個價錢合理 不過朋友叫嘅smoked salmon hash 有啲貴同唔值 好就係冇加一如果大家食唔到隔離啲hit cafe 可以過嚟試吓!

▶️雜菌炒蛋白酸種多士 ($75)
相當有趣係佢宜家唔係蛋白而係用全蛋😆不過冇所謂啦

唔洗醬已經ok
如果落多少少鹽可能好食啲
唯一係要等耐啲 服務一般啦
環境算舒服 幾開放式又有自然光☀️
如果大家食唔到隔離啲hit cafe 可以過嚟試吓!
雜菌炒蛋白酸種多士
2021-12-13 254 瀏覽
等位:0/5 (佢系西貢有兩間鋪,兩間距離大概五分鐘步行時間🙈舊店有多d 自家製雪糕,而新店主打輕食同咖啡)環境:🍴🍴🍴/5(因為舊店full左😆我地今次去左新店,新店內主要以木系裝修為主,位置都闊落坐得舒服⛱而且仲有幾台outdoor位,天氣好果時坐勁chill)Lam脷:😋😋😋😋/5(個人超級中意個affogato😍會想encore果種)飽肚:🤰🏼/5(high tea hea一hea🦦)價錢:💸💸💸💸💸/5(個雪糕其實都真係幾貴,60-90蚊/個🥸但係味道真係一試難忘嘅)Whisky Affogato ($90)店員話當日嘅雪糕用咗英國嘅whisky🥃會淡口同埋偏甜DD酒味唔算太突出🤔配上佢地d 超級香濃expressowhisky雪糕嘅微甜配合expresso嘅甘苦真係好正😍果日岩岩行完山攰攰地去食一試即刻成個人翻曬黎🙌🏻唔捨得放過杯底嘅最後一滴烤手工貝果 配忌廉芝士及原味自家製果醬($50)貝果烤到外皮脆卜卜🗣原味果醬唔算甜仲會有d原粒果肉增加口感但總體黎講唔算突出🙊比較普通

等位:0/5
環境:🍴🍴🍴/5
Lam脷:😋😋😋😋/5
(個人超級中意個affogato😍會想encore果種)
飽肚:🤰🏼/5
(high tea hea一hea🦦)
價錢:💸💸💸💸💸/5

Whisky Affogato ($90)
店員話當日嘅雪糕用咗英國嘅whisky🥃
真係好正😍
果日岩岩行完山攰攰地去食
一試即刻成個人翻曬黎🙌🏻
唔捨得放過杯底嘅最後一滴

烤手工貝果 配忌廉芝士及原味自家製果醬($50)

貝果烤到外皮脆卜卜🗣
原味果醬唔算甜
仲會有d原粒果肉增加口感
但總體黎講唔算突出🙊比較普通
2021-11-30 207 瀏覽
今次介紹黎間見好多人去食佢嘅affogato😂 佢個位置明明好易搵, 但係唔知點解我同朋友兜左幾個圈都唔見佢lmao🥴 一心去食佢個whisky 雪糕affogato,點知一入到去佢話冇雪糕😅攪到我都唔知叫咩,之後我個frd 叫左個croffle 係有雪糕嘅,佢又話有🤔 咁我問佢有冇affogato 佢又話有🤔/Espresso Affogato $65/見人去食係whisky 雪糕,但係我唔見餐牌有,之後我又唔知點叫,最後就咁要左個普通嘅affogato😅係跟vanilla icecream😅雖然冇得試下whiskey 雪糕黎個配搭,但係都幾好食,雪糕好軟滑,咖啡回甘味道好好,雪糕甜味中和番咖啡濃度啱啱好👌🏻/Maple syrup and vanilla ice cream croffle $70/友人食左個croffle 都唔錯!外脆內煙韌,加埋雪糕同埋maple syrup 簡簡單單已經好好食💕

/Espresso Affogato $65/
Espresso Affogato

Espresso Affogato
2021-11-23 182 瀏覽
近排小編同朋友去西貢-鹽田梓郊遊,去之前喺西貢市中心食咗個豐富早餐就先再搭船去今次叫咗個歐陸早餐,好似個all day breakfast 😝,佢有其他早餐都好吸引,小編都會再試下,牛角包好鬆軟,再配上炒蛋,蘑菇,腸仔,煙肉,蕃茄仔同沙律🥗,最後仲有啲生果,等食完咁豐富早餐之後仲可以re-fresh下,最後飲返杯咖啡☕️chill下😉,開始鹽田梓半日遊😌

2021-11-10 144 瀏覽
原本想去另一間雪糕店 唔知係咪分店呢 一心打算食手工雪糕 坐低之後淨係見到一款「桂花老紅糖」賣相冇咩特別,原來叫affogato先有靚靚雪糕球😭薄脆餅加返少少分,桂花味唔出,雪糕整體上係清爽型最低消費每人一款食品,所以叫多咗杯Dirty
原本想去另一間雪糕店 唔知係咪分店呢
一心打算食手工雪糕 坐低之後淨係見到一款「桂花老紅糖」

最低消費每人一款食品,所以叫多咗杯Dirty
2021-11-09 111 瀏覽
依間係西貢比較出名既咖啡店😍佢主打手工雪糕 🍦店舖內唔算好多座位 我地去到嘅時候已經Full house 所以最後我地選擇咗買外賣去海邊飲Apple Cold brewCold brew coffee + 蘋果汁連粒冰都係用蘋果汁雪成 唔會好似一般冰溶左會溝淡杯飲品既味道 好貼心蘋果汁同cold brew 味道好夾 甜甜酸酸令咖啡更加易入口最令我驚喜係個外賣杯幻彩色 好適合打卡 😍連埋咁好天氣令到心情大好🥰
依間係西貢比較出名既咖啡店😍
佢主打手工雪糕 🍦
店舖內唔算好多座位 我地去到嘅時候已經Full house
所以最後我地選擇咗買外賣去海邊飲

Apple Cold brew
Cold brew coffee + 蘋果汁

最令我驚喜係個外賣杯
幻彩色 好適合打卡 😍
連埋咁好天氣令到心情大好🥰
外賣自取
西貢既小店中,我最中意都係呢間,除左環境靚坐得舒服之外,食咩都咁高質既食物都係令人回頭既原因!仲要啲咖啡都好飲!😆😋牛油果蟹肉面包長條型既面包上面放左好多調好味既蟹肉,蟹肉真係好多!唔係是但整幾絲比你果種!食得出好香蟹味,唔腥,又夠咸!好食!加埋上面既牛油果,可以balance個咸面,又有fresh既感覺! 😆😋炒蛋菇菇多士兩塊多士分別放左唔同既topping,啲菇切得夠大粒,而且炒得好香!啲香都唔輸蝕,好香蛋香味同埋好嫩!好味!😋椰子奶latte有陣陣香既椰子味,咖啡豆味亦好出,兩者好夾唔會搶,成件事好smooth好和諧,一個寧靜既下午飲番杯啡,個人都好平靜☺️

😋牛油果蟹肉面包

😋炒蛋菇菇多士