2022-07-27 396 瀏覽
🔷 🍓🍰 〰️ 之前係尖沙咀行街個陣,真係成日都好想入去既,但太多人排隊就放棄😜 有一日諗住去東薈城行下街,食下野,見到呢間分店難得唔洗排咁長隊,就走左入泥🥰🥰🥰🥰〰️ 裝潢好靚,而且好大,乾淨簡潔,如果人不是好多,都係一個打卡好景點呢 🥸🍽 🔹法國烤雞凱撒沙律卷另一蛋白質既主食來源👅,對男生來說,蛋糕店有此選擇打定底都係不錯選擇。餡料豐富,一口咬後餡料差點散落一地,卷入面嘅沙律菜亦好新鮮,完全係好Fresh既感覺。🔹士多啤梨蛋糕拼盤士多啤梨蛋糕一件,焦糖燉蛋,牛乳雪糕一份豐富既拼盤組合,牛乳雪糕必食😆😆可以形容為乳香濃郁,而且是我們最喜歡吃🥰焦糖燉蛋外表的確有點不太討好,味道都只可說都是正常表現,沒有太大感覺😅士多啤梨蛋糕我本人真的為了士多啤梨🍓蛋糕才走入來。慶幸都沒有失望😅忌廉蛋糕對我來說其實好怕甜同膩,但這蛋糕忌廉除左滑外,甜度合適,吃完一件後忌廉不覺膩想食多件添😋😋🔍 題外話因為忘記了要打食評,到記得打個刻原來已經全線結業😭😭 📌 i CREMERiA📍 東涌達東路20號東薈城名店倉2樓263號舖
🔷 🍓🍰

🍽

🔹法國烤雞凱撒沙律卷

🔹士多啤梨蛋糕拼盤
士多啤梨蛋糕一件,焦糖燉蛋,牛乳雪糕

士多啤梨蛋糕

🔍 題外話
因為忘記了要打食評,到記得打個刻原來已經全線結業😭😭

📌 i CREMERiA
📍 東涌達東路20號東薈城名店倉2樓263號舖

2022-05-19 183 瀏覽
今天來東涌吃晚餐, 大概知道有晚市套餐, 差不多到6點時要排隊問他們有沒有menu , 然後回覆說要6點才有, 所以在附近逛了一會兒再回來,但當時沒有給籌我們, 所以我們又重新排隊, 然後排了一會兒終於入座, 發現沒有人理會, 所以自行到前台取menu , 想好後, 發現原來要自己到收銀櫃先點餐先付款才可以,所以又要排隊了。然後點餐是像料錯了,但後來有給我們更換的, 後來侍應的服務較好,都會盡量幫我更換和收拾。 味道上我覺得不錯的。份量可以, 還包一客雪櫃, 在晚市來說我覺得價格可以。 在入座方面希望可以改善一下!
2022-05-15
2022-05-02 142 瀏覽
五一勞動節假期的最後一天,到東涌走走。Mixed Berry Greek Yogurt Smoothie and Rose Black Tea看看雪糕杯子的邊緣,怎麼可能發生呢,這是基本的衛生。
五一勞動節假期的最後一天,到東涌走走。

看看雪糕杯子的邊緣,怎麼可能發生呢,這是基本的衛生。
2022-05-02
15 分鐘 (堂食)
2022-04-19 153 瀏覽
復活節的星期天,姊妹們勇闖人山人海的東涌一齊行山、逛Outlets、食Tea享受假期疫情下很久未試過在戶外活動超過12小時行到某個時間點,大家都感覺攰了也行到Cafe門前,就決定入去食個Tea,休息夠後再出發這品牌的Cafe其他區都有分店,之前已在尖沙咀店買過此品牌的海綿卷,試了最多讚的「日本和三盆糖蜜瓜海綿卷」,但不是我欣賞的口味姐姐和我各自點了一份Tea Set,餐中的主角海綿卷分別是姐姐選的「日本和三盆糖蜜瓜海綿卷」,我選的是「朱古力海綿卷」。姐姐食後感跟我一樣不欣賞,批評海綿卷質地粗糙不軟綿綿,只讚蜜瓜香甜而我自己很欣賞今次選的海綿卷中間部份的朱古力做得十分幼滑,黏着外層的海綿卷一同食,完全不像前者般覺得質地粗糙每一啖入口朱古力都好香濃、柔軟、幼滑Tea Set中除包括了海綿卷,還有自選Soft Cream、Crème Brûlée 和飲品,全Set好低食大家都是牛奶soft cream, 又香又滑,底層有啲麥皮一同吃好食Crème Brûlée 有蛋香小許甜OK。而飲品分別是抹茶Latte和玫瑰花茶。兩者都香好飲
復活節的星期天,姊妹們勇闖人山人海的東涌

一齊行山、逛Outlets、食Tea
享受假期

疫情下很久未試過在戶外活動超過12小時
行到某個時間點,大家都感覺攰了
也行到Cafe門前,就決定入去食個Tea,休息夠後再出發

而我自己很欣賞今次選的海綿卷
每一啖入口朱古力都好香濃、柔軟、幼滑
朱古力海綿卷Tea  Set
2022-04-17
15 分鐘 (堂食)
朱古力海綿卷Tea  Set
  • 朱古力海綿卷
  • 玫瑰花茶
  • 牛奶軟雪糕
2022-04-18 132 瀏覽
事源一日假期,打算去食個下午茶,我地一行四人去洗手間,然後過咗一張枱,之後叫我地直接排過,態度極差之餘,仲建議我地下次去洗手間輪流去,總之就好無聊,食物質素唔理好唔好食,已經成肚氣,無下次。
2022-04-07 143 瀏覽
之前去過尖沙咀分店食,記得佢係主打雪糕同埋crepe,全部都好好食🥹今次去東涌呢間先知原來依家有買蛋糕,不過一件勁貴,成七八十蚊,有啲唔抵😂同埋當日餐廳比較多人,但店員好似唔多控制到個埸面🫠.🍰cake set $158單叫都真係好貴同唔抵食所以叫咗個set,包一件蛋糕(芒果乳酪蛋糕卷)、一杯雪糕(本身跟抹茶雪糕但係個日賣曬🥲)、焦糖燉蛋同一壺玫瑰花茶🥳全部都好好食,不過蛋糕嘅乳酪味就偏淡少少,唔夠岀🫣玫瑰花茶比想像中甜,不過都可以解濟🌹兩個人share唔錯唔錯.🍽味道: 3.5/5🏙環境: 3/5‍👨🏼‍🍳服務: 2.5/5💧衛生: 3/5💰價錢: 2/5
🍰cake set $158
🍽味道: 3.5/5
🏙環境: 3/5
‍👨🏼‍🍳服務: 2.5/5
💧衛生: 3/5
💰價錢: 2/5
2022-03-25 160 瀏覽
店舖裝修典雅,環境整潔,櫥窗放滿唔同款式既蛋糕,賣相吸睛😍-✍🏼食評❞ 🔸挪威煙三文魚卷 (半份)🌯| $46內餡有煙三文魚同多款蔬菜,冇特別調味,係健康之選🤪-🔸午後輕食:完熟白桃乳酪海綿卷拼盤🍰 | $158呢個有齊白桃乳酪海綿卷、抹茶雪糕同cream brûlée🤓白桃乳酪海綿卷份量好足,外層放滿椰絲,而內餡有滿滿乳酪忌廉同白桃,但個海綿蛋糕唔夠鬆軟🤫抹茶雪糕配搭埋白玉同紅豆蓉,有濃濃抹茶味,雪糕軟滑,甜度適中😋而cream brûlée質素麻麻,冇雲泥拿同蛋味,而且太甜🥲-◾️整體而言❞環境舒服,食物賣相吸睛,雪糕好食,但海綿卷同cream brûlée既質素就一般啦😌
店舖裝修典雅,環境整潔,櫥窗放滿唔同款式既蛋糕,賣相吸睛😍
✍🏼食評❞
🔸挪威煙三文魚卷 (半份)🌯| $46
內餡有煙三文魚同多款蔬菜,冇特別調味,係健康之選🤪

🔸午後輕食:完熟白桃乳酪海綿卷拼盤🍰 | $158

◾️整體而言❞
2022-03-02 250 瀏覽
好耐無入東涌outlet諗住入去行下,不過眾所週知東涌都真係無咩野好食,左揀右揀,最後揀左 i CREMERiA平時食既i CREMERiA都只係得甜品供應,呢間有主食,有甜品,環境光猛帶點歐陸風情,幾舒適日式咖喱肉丸飯日式咖喱一d都唔辣,肉丸都唔少,仲有洋蔥、菇,食完成個都好飽蟹肉及蜆肉欖油蒜片意粉有蟹肉、蜆肉、魚子,醬汁係橄欖油加蒜片,食落唔會覺得好膩,份量亦都岩岩,味道不錯玄米茶玄米味唔算好香,整體略淡源自日本京都抹茶雪糕我揀左有機玄米杯裝,雪糕既抹茶味香濃又滑,脆米同雪糕真係好夾無諗過主食比我想像中好食,又坐得幾舒服,東涌黎講都算係較像樣既餐廳

日式咖喱肉丸飯

玄米茶
玄米味唔算好香,整體略淡

源自日本京都抹茶雪糕
日本和三盆糖蜜瓜海綿卷 ($78)近排迷上咗捲蛋依款甜點,係唔同ig shop都有訂購過,今次隨手搵一間可以坐一坐嘅cafe,見到蛋糕櫃最吸引嘅就係佢,諗都無諗就order咗~依款海綿卷份量十足,厚切之餘內餡都相當多,但出事嘅位在於海綿蛋糕部份真係非常乾身( ˊᵕˋ ) 毫無濕潤感,未知係特色抑或點樣,但對於喜歡食綿密蛋糕嘅人類黎講,依款蛋糕就未必適合嘞。可以稱讚嘅係忌廉綿滑、甜度剛好,內餡同外層蛋糕比例算係唔錯,唔使乾啃蛋糕。一件海綿卷內有兩件蜜瓜 + 面頭多一件,三件都鮮甜多汁,算係一絲安慰啦嗚~❍ 用餐提示店舖鋪面裝修古雅、寬敞,擺盤用心,都幾啱黎打下卡~(swipe left可見mini vlog內有店舖環境,不過撞啱對面裝修緊,打卡嘅話要借下位haha)❍ 𝐭𝐨𝐝𝐚𝐲’𝐬 𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫日本和三盆糖蜜瓜海綿卷 ($78)餐點味道 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡♡♡抵食指數 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡♡♡店舖環境 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡用餐體驗 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡♡♡適合場景 | 行outlet行到攰搵地方坐坐、傾下計
日本和三盆糖蜜瓜海綿卷 ($78)

❍ 用餐提示

❍ 𝐭𝐨𝐝𝐚𝐲’𝐬 𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫
日本和三盆糖蜜瓜海綿卷 ($78)
餐點味道 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡♡♡
抵食指數 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡♡♡
店舖環境 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
用餐體驗 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡♡♡
適合場景 | 行outlet行到攰搵地方坐坐、傾下計
日本和三盆糖蜜瓜海綿卷
2022-01-20 136 瀏覽
Ouiii。WeeeEat - 東涌打卡必備 - i CREMERiA 🍝🍨 🌗Dinner相信大部份人見到個餐廳名都係諗起佢既甜品同雪糕喔🤤~ 但位於東涌outlet 既佢有竟然有意粉,飯同三文治😳 開頭都以為睇錯餐牌😝👱🏼‍♀️ Classico Creama (half size)Classic 既北海道牛乳併京都宇治抹茶雪糕😗 配埋個有機玄米脆脆係底好match 😍 不過再creamy d 就更加好🥺~ Dinner set 加$20 就可以加配,不過份量都會比正常既減半喔😳 岩哂想試但又唔想食咁多既我🤫👱🏼‍♀️蕃茄羅勒意大利麵濃郁嘅蕃茄味, 加上靚靚既打卡碗碟同托盤😌
[Hong Kong 🇭🇰- Tung Chung ]
🌗Dinner

👱🏼‍♀️蕃茄羅勒意大利麵
濃郁嘅蕃茄味, 加上靚靚既打卡碗碟同托盤😌
2021-09-10 699 瀏覽
喺東薈城行街行到攰攰地,想搵啲甜嘢食下,就入左 i CREMERiA食雪糕🍦因為之前喺其他分店已經試過抹茶雪糕加宇治抹茶嘅配搭(即餐牌上的Affogato,價錢是$58),所以今次黎到想試吓新野,就order左抹茶大福芭菲($58)呢款明明多咗大福,但一樣都係呢個價錢,唔order呢款好似有啲蝕底咁🤣🤣 佢抹茶嘅雪糕底係好味嘅,令你食得出抹茶獨有嘅味道,但又唔會太苦澀💚 大福幾煙韌但食完真係好飽🤣

2021-07-07
下午茶
2021-09-05 355 瀏覽
真心把鬼!第一次食 iCremeria 見到啲蛋糕個樣幾靚、又話啲水果喺日本黎、我又鍾意食水果、於是試吓、叫左1/日本和三盆糖密瓜海綿卷 & 1/完熟白桃乳酪海綿卷。滿心期待嘅時刻出現、一放落口「頂」好難食、佢雖然個名叫海棉蛋糕、但係實質好似食緊發泡膠、好「鞋」無味、真係好難食!食佢入面啲水果、頂!又係好難食⋯⋯成件事係伏。其實連東x棠都好食過佢十倍、係認真、可能二十倍。$78一件蛋糕其實可以更好!不可一不可再!
食佢入面啲水果、頂!又係好難食⋯⋯
成件事係伏。
其實連東x棠都好食過佢十倍、係認真、可能二十倍。
$78一件蛋糕其實可以更好!
不可一不可再!

2021-09-05
2021-08-20 364 瀏覽
放工後突然好食甜點,就到附近商場逛一逛。環境寬闊,裝修簡潔乾淨,見到店面陳列出不同款式既蛋糕及雪糕,就跟朋友坐下邊食邊傾計~❀ Cake Set有多款蛋糕選擇,最後揀了士多啤梨海綿卷。蛋白蛋糕好鬆軟,入面包住忌廉及士多啤梨,香甜但唔會太膩,味道唔錯呢~而表面亦配有一中粒士多啤梨,賣相好吸引🥰❀ Rose Latte (跟餐+$20)跟餐仲可以配埋飲品~Rose Latte表面灑上玫瑰碎,但飲落玫瑰味唔太突出,只飲到咖啡味,如果有多點玫瑰味香就好了!❀ 抹茶大福雪糕好中意食依間既抹茶雪糕,仲配有紅豆及大福,食得好滿足~抹茶味香濃,又帶點奶香味,質感唔會冰感,食落都唔錯😋

❀ Cake Set

❀ Rose Latte (跟餐+$20)

❀ 抹茶大福雪糕

下午茶
2021-07-25 551 瀏覽
喺東涌成日見到好多人去呢間食甜品,但其實都有Set Dinner, 性價比都很高!我們大約晚上8:30到, 剛好似廚師準備收工,就做埋兩個晚餐。店舖裝潢已經好貴氣, 主要係吧枱或者兩人座位,中間有一張大枱。由於平日晚上沒有太多人,想坐得舒服點, 所以我倆就坐大枱。雖然只是假玫瑰花,但對着食飯都覺得很美觀。點餐後員工就會送上你面前。第一個套餐是明太子海鮮意粉,可加錢配忌廉蘑菇湯和抹茶豆奶熱飲。明太子味道很濃,蝦很爽滑, 亦有冬菇洋蔥瓜菜配料,每一啖都覺得很滋味。蘑菇湯味道很好。抹茶豆奶亦都很香濃! 十分滿意, 10分性價比高,見到都很想飲。沙律菜都很新鮮,配有凱撒沙律醬。第二個餐是日式咖喱肉丸飯是一個很大眾化的日式咖喱味道,肉丸很軟,配有青瓜洋蔥,非常適合送飯。另外揀選柚子梳打特飲,酸酸甜甜可口。兩人埋單一共$266 ,每一樣都很滿意,有前菜、主菜和特飲。如果還有胃口,更可以在櫥窗揀選美味的甜品, 一定會再光顧。想不到一間吃甜品的咖啡店,晚餐都做得很好。

雖然只是假玫瑰花,但對着食飯都覺得很美觀。

點餐後員工就會送上你面前。

蘑菇湯味道很好。

第二個餐是日式咖喱肉丸飯

另外揀選柚子梳打特飲,酸酸甜甜可口。

想不到一間吃甜品的咖啡店,晚餐都做得很好。

2021-07-22
2021-07-24 385 瀏覽
食物是否ok是其次,不過staff 態度真的比人感覺真的好不耐煩。隔離檯因為背住同咬緊耳仔傾幾,見唔到waitress 拎食物來,那位waitress 好不耐煩+ 面黑的語器說了2聲「唔該」。連她送食物來我檯也感受到她的怨氣。可能因為weekend staff 太忙,由收錢,想order 食物到接餐都感受到staff 的愛理不理。總之就不愉快
。連她送食物來我檯也感受到她的怨氣。