2016-07-06 1862 瀏覽
一係唔甜,甜得嘅只有焦糖先比到我覺得滿足心情麻麻,就去買左件cake開心下香蕉焦糖tart,因為焦糖所以買左佢外層嘅cream我麻麻地好,所以撥開左,入面有蕉粒,亦很甜,同焦糖又唔可以話夾or唔夾,就算佢加左好似焦糖嘅慕詩,食落焦糖味唔算突出,不過都幾好食幾滑,但朱古力餅底硬左d,佢隻膠叉根本冇可能吉得開,小小脆嘅口感相信係想整到個trat同蕉粒有對比,但硬嘅感覺比脆強烈,不過都係一個好嘗試,又幾好食
一係唔甜,甜得嘅只有焦糖先比到我覺得滿足

心情麻麻,就去買左件cake開心下

香蕉焦糖tart,因為焦糖所以買左佢

2016-05-13 1522 瀏覽
日式芝士蛋糕 $230一年一度細佬生日,點都要買個靚靚又好味既蛋糕慶祝下既最後選擇左Italian Tomato既日式芝士蛋糕,話說因為貴,食個蛋糕都要200幾蚊,所以我都考慮左好耐到底買唔買好最後好彩都無後悔,因為呢個日式芝士蛋糕用既芝士好濃郁,食落去有陣陣清香檸檬味道,非常之夾一定會係芝士控(姐係我)至愛既蛋糕哈哈,雖然唔係我生日,但我都真係想一個人食哂🙈🙈雖然依個蛋糕唔算太大,6個人食差唔多,但係佢真係超足料,水果真係好新鮮,雖然士多啤梨有少少酸,但因為蛋糕較甜,兩者配合真係超級好味😋😋
日式芝士蛋糕 $230
一年一度細佬生日,點都要買個靚靚又好味既蛋糕慶祝下既
2016-02-29
慶祝紀念
生日
2016-03-21 1319 瀏覽
甜品,從來對女生黎講都唔會厭多!!Italian Tomato既蛋糕係我的最愛,又好味又大件!朱古力蛋糕屠次豐富,每層蛋糕都夾住朱古力CREAM!蛋糕入口鬆軟,而且CREAM十分細滑!朱古力味香濃但又唔會太甜,
甜品,從來對女生黎講都唔會厭多!!
朱古力蛋糕屠次豐富,每層蛋糕都夾住朱古力CREAM!
蛋糕入口鬆軟,而且CREAM十分細滑!
朱古力味香濃但又唔會太甜,
2016-03-20
2016-02-16 896 瀏覽
途徑朗豪坊,順便到底層買了幾件蛋糕回家作為是晚甜品。當中以紅桑子芝士蛋糕較為和我心意,面層紅桑子味道偏酸,芝士餅的味道濃郁,結實的同時卻又保持入口幼滑,兩者加起來,酸酸甜甜的,中和了芝士的飽膩感,實在不錯。
紅桑子芝士蛋糕
途徑朗豪坊,順便到底層買了幾件蛋糕回家作為是晚甜品

2016-02-15
3 分鐘 (外賣自取)
$40 (宵夜)
紅桑子芝士蛋糕
2015-03-31 1109 瀏覽
好意外 lunch hour 竟然搵到位 一行7個我地一共叫佐5個set lunch 同一件cake Pizza 好好食 薄底又脆 cheese 唔會好heavy 吞拿魚燴飯  可以再入味d 不過好飽肚 同埋幾香cream 味   大蝦果個一般 無乜特別spicy 果個就有d驚喜 味道好香 好開胃 唔會太spicy 總括黎講 係飽既一餐 已且頹中帶點唔頹! cake就一直都做得唔錯既
好意外 lunch hour 竟然搵到位 一行7個
我地一共叫佐5個set lunch 同一件cake
吞拿魚燴飯  可以再入味d
不過好飽肚 同埋幾香cream 味
大蝦果個一般 無乜特別

總括黎講
係飽既一餐 已且頹中帶點唔頹!
cake就一直都做得唔錯既
2015-03-30
2014-06-22 1539 瀏覽
在大角咀吃過晚飯,因為太飽的緣故,所以散步去朗豪坊。突然心血來潮想食甜品,於是到地庫走走。經過Italian tomato,看見有個叫「とろける」的牛奶布甸,上面寫着入口即化的程度簡直是可以飲用的布甸。那麼誇張?布甸比平時的大樽,賞味期限只有四天,每樽賣$24,定價似乎太貴了,不過還是買了兩樽回家,打算與媽咪分享。打開頂部的膠蓋,看見內裡淡黃色的布甸,薄薄的面層雖然有點結實,但內裡真的非常柔軟,就像薑汁撞奶的內層,很軟很軟,應該可以用飲管吸飲。布甸有淡淡的蛋香和奶香,不會很甜。最底層有焦糖醬,焦糖略苦回甘,不是一般的死甜,個人非常喜歡。最愛的是布甸的樽身可以洗乾淨後重用,用來盛載自製果醬的話大小剛好呢!

牛奶布甸
牛奶布甸 ($24)
2014-06-21
外賣自取
$24 (宵夜)
2014-05-21 1154 瀏覽
朋友生日,行左幾間蛋糕鋪,最後覺得呢間蛋糕係最特別,甘就買左個櫻花蛋糕, 細細個好的six,淡淡既粉紅色,面頭有幾粒花瓣,食落似梅味,有d汁,酸酸甜甜好特別,個蛋糕入面d cream唔算多,細細個既份量所以唔會好流,幾好味,因為係季節性,所以要試就要快d去買啦

朋友生日,行左幾間蛋糕鋪,
最後覺得呢間蛋糕係最特別,
甘就買左個櫻花蛋糕,
細細個好的six,
淡淡既粉紅色,面頭有幾粒花瓣,
食落似梅味,有d汁,
酸酸甜甜好特別,
個蛋糕入面d cream唔算多,
細細個既份量所以唔會好流,
幾好味,因為係季節性,所以要試就要快d去買啦
2014-05-09
  • 櫻花蛋糕
2014-03-12 1646 瀏覽
看到甜魔媽媽Yan的甜品照片,色彩繽紛,十分誘人,原來是Italian Tomato的出品,以當造的日本苺為主題,很合我心意。就在週末,經過朗豪坊分店,整幾款甜品回家,有大有細的,跟家人分享甜蜜。先食個大的,是皇牌士多啤梨蛋糕升級版,最吸引我的地方,是蛋糕之上滿佈新鮮的日本士多啤梨。切開和海綿蛋糕層層相隔,裡頭亦混入了鮮草莓肉,忌廉細滑,質感輕柔,也因為有不少份量的新鮮甜美的士多啤梨,整件事十分清新。另外,也有果撻和布甸,是一套的賣。其中的赤莓開心果撻,賣相精美不在話下,撻皮亦相當鬆脆,開心果忌廉味道不會假,而且跟新鮮草莓的味道,是意想不到的合拍,筆者十分喜歡。兩款布甸,分別是赤莓牛乳和赤莓麥豆乳,前者幼滑輕怡,既有士多啤梨的清新感覺,亦有焦糖的甜美,兩者平衡得宜,不會過甜。頂頭的新鮮果肉,作點綴之用外,本身也是甜美。最後的一款赤莓麥豆乳布甸,層次沒有剛才說的赤莓牛乳複雜,但面頭放滿新鮮士多啤梨、草莓啫喱及紅豆,看起來是更精緻。豐富的toppings連同布甸一起吃,同樣教人滿足。跟家人分享美味,從來是愉快的假日節目。

跟家人分享美味,從來是愉快的假日節目。
2012-09-17 898 瀏覽
*美味的朱古力蛋糕.朋友生日,,百忙中竟在朋友生日前兩天才訂蛋糕.今年搞搞新意思.選擇買Italian Tomato 的蛋糕XD晚上8時多打去, 幸好仍有人聽電話. 快速說完自己的要求(要的蛋糕和生日牌上的字).聽電話的店員也很有禮貌也解釋清楚.到真正試味道時.朱古力香濃而且不太膩. $190元的一磅蛋糕也許不算太平宜.但看到朋友滿足就好. 這$190 絕對超值!!!
*美味的朱古力蛋糕.

聽電話的店員也很有禮貌也解釋清楚.

2012-08-29
慶祝紀念
生日
2012-08-12 747 瀏覽
同大學同學好耐都無聚過心血來潮要重新connect 返!!但由於大家都幾眼訓,食一個蠻早既晚餐再返企充充電早食有早食既好,唔洗排隊d service 又快Dinner set 有4 款,兩個pasta 兩個heavy d 既主菜每款都有湯同餐茶奉送,$78-98 再加一真係唔錯我點了個清一點既日式清酒煮蜆意粉好香既酒味,唯比較少蜆,一碟意粉只得4小隻!! 未免太過分吧意粉好爽口煙un 添朋友仔要左個heavy d 既燒春雞配薯條幼細既薯條炸得好香脆燒春雞只有半只,肉也不多,總算脆口既每個set 加$20 就可以任選當日店舖供應蛋糕一件榛子朱古力蛋糕同埋藍莓枇成為我地既囊中物香濃朱古力,仲有好滑漏既cream,味道一讚藍莓不是太酸,不過餅底有d 硬但如果要我打分,都係覺得藍莓枇好d 因為鍾意佢唔太甜得黎好滑好有咬感既餅底多年沒見,但無損大家既親切感這。就是朋友
同大學同學好耐都無聚過
心血來潮要重新connect 返!!
但由於大家都幾眼訓,食一個蠻早既晚餐再返企充充電
早食有早食既好,唔洗排隊d service 又快

每款都有湯同餐茶奉送,$78-98 再加一真係唔錯

我點了個清一點既日式清酒煮蜆意粉

意粉好爽口煙un 添

朋友仔要左個heavy d 既燒春雞配薯條
幼細既薯條炸得好香脆
燒春雞只有半只,肉也不多,總算脆口既

每個set 加$20 就可以任選當日店舖供應蛋糕一件
榛子朱古力蛋糕同埋藍莓枇成為我地既囊中物
榛子朱古力蛋糕
香濃朱古力,仲有好滑漏既cream,味道一讚
藍莓枇
藍莓不是太酸,不過餅底有d 硬
但如果要我打分,都係覺得藍莓枇好d

因為鍾意佢唔太甜得黎好滑好有咬感既餅底

多年沒見,但無損大家既親切感
這。就是朋友

藍莓枇
2012-03-31 547 瀏覽
喜歡花味甜品的我,知道Italian Tomato出了櫻花慕思蛋糕,櫻花戚風蛋糕,櫻花曲奇,還有櫻花布甸!有天走到荃灣分店找布甸,店員說沒有,我問,那明天呢?她說也沒有,你到餅店找找啦。此任務便交到老公,在旺角Italian餅店找喇。第一天是售罄的,隔天去,只淨餘兩瓶。淺粉色的賣相,有著春天/浪漫的感覺。我看去,質地有點稀,貼紙上寫道,「能夠飲的布甸」。真的很滑溜,但我想有少少質感,才是布甸。或許我覺得她像燉奶口感多於布甸吧。入口非常非常的奶香,和呍哩o拿香。櫻花味....無噃!再看看成份,只是下了「櫻花液」,那第二口dep真一點,加想像吓,好像是有點櫻花酒味卦?奶香真的很濃,「能夠飲的布甸」,的確沒說錯。加上這個包裝,是的。但兩啖就吃完,貴左d咯!
!
。此任務便交到老公,在旺角Italian餅店找喇。
第一天是售罄的,隔天去,只淨餘兩瓶。
淺粉色的賣相,有著春天/浪漫的感覺
。我看去,質地有點稀,貼紙上寫道,「能夠飲的布甸」

的。但兩啖就吃完,貴左d咯!
成份
2012-03-30
外賣自取
$24 (宵夜)
2011-08-14 566 瀏覽
中午時段去探望剛生完BB的朋友,新生命的來臨帶給母父的喜悅是無法掩蓋令到在旁的我也很高興,BB真的很可愛!下午時段離開後經過朗豪坊順道買蛋糕回家吃!我喜歡Italian Tomato的綠茶蛋糕和咖啡蛋糕,再看見顏色鮮豔的森林啤梨撻後决定三件都買下來! 回家後急不及待打開印有進食日期堤示的盒子,可見細心度用功!打開發現每件蛋糕用了膠片包著頂部,為了保護蛋糕做多一重功夫值得一讚!士多啤梨、紅桑子和藍莓很甜好吃,中間的blueberry mousse和蛋糕吃上質感濃郁,底部牛油撻底做得不夠鬆化,我比較愛吃酥皮撻底! 我每天早上喝咖啡主要原因不是提神而是十分喜歡咖啡香味,令到自己整天都很開心,下午吃一件有香滑咖啡mousse的鬆軟咖啡蛋糕實在是錦上添花!綠茶蛋糕取出時有缺口面層兩球忌廉也變形,有半粒粟子的裝飾品吃上算可以,綠茶蛋糕中間的紅豆和忌廉味道香甜,若蛋糕再多些綠茶味更好! 今天的綠茶蛋糕水準不及以往的好,今天有點失準呢!
中午時段去探望剛生完BB的朋友,新生命的來臨帶給母父的喜悅是無法掩蓋令到在旁的我也很高興,BB真的很可愛!下午時段離開後經過朗豪坊順道買蛋糕回家吃!我喜歡Italian Tomato的綠茶蛋糕咖啡蛋糕,再看見顏色鮮豔的森林啤梨撻後决定三件都買下來!

回家後急不及待打開印有進食日期堤示的盒子,可見細心度用功!

今天的綠茶蛋糕水準不及以往的好,今天有點失準呢!
2011-08-13
下午茶