2014-08-03 795 瀏覽
中午套餐...前菜是日式沙律一小碗: 份量不算少, 溫度也不是剛從冰箱取出的冷。主菜是日本白飯, 漩渦形炒蛋, 吉列豬扒切件及伴碟咖喱汁: 白飯和蛋很軟熟; 吉列豬扒炸得過火, 變成硬塊, 完全不合格; 咖喱汁倒是意外的微辣, 吃不出甜味, 但保留著日式咖喱的香味。餐茶有多款選擇, 唯要注意熱飲只限烏龍茶! 至於凍飲的檸茶乃罐裝飲品, 果汁類亦非鮮搾。
中午套餐...

題外話/補充資料: 臨離座前瞧見餐具器皿內尚有兩張未用的紙巾, 取走時驚覺有一張明顯帶藍色原子筆嘅線條與墨屎! 日後肯定有別人陶腰包請本人吃飯都誓不會再去幫襯!
2014-08-03
15 分鐘 (堂食)
2014-06-17 1294 瀏覽
食過一次美麗華個間izumi curry, 一直都好想再食。知道新世紀開左,終於有機會黎啦。印象中唔平,但原來lunch set 平好多,重包salad同drinks, 幾抵食。揀個健康D既先⋯⋯芝士茄子咖喱飯,賣相唔錯,係芝士好似少左D。茄子好好食,皮硬硬地,茄子肉好夠稔。芝士可以拉到好長 凍左之後變硬左,冇咁好食。咖喱份量好多,撈哂D飯悼悼有餘,好好食,飽都忍唔住要食哂佢
揀個健康D既先⋯⋯
芝士茄子咖喱飯
芝士茄子咖喱飯
2014-05-23 1240 瀏覽
今日難得約左好紙米傾下心事~~大家心血來潮諗住試下新野~來到的時間尚早,餐廳冇乜人~可以揀個心儀的位坐,問左服務員有乜野推介~佢就好保守咁介紹左D招牌套餐比我地~睇落款式唔算多~所以我地都試下服務員的精選...餐牌上好多配料都可以加錢加到飯,例如煙肉,滑蛋,粟米...好似食車仔飯咁~ ^_^吉列厚切豬扒加滑蛋(另加錢)咖哩飯 -吉列厚切豬扒唔見得有多''厚切''~出品一般,炸得唔見得好香脆,入口比較乾身,滑蛋熟得太熟,一D都唔滑, 咖哩飯D飯份量好足夠~可能日式咖哩質感唔係咁適合我地的口味~我仍比較欣賞印度咖哩的香辣多D,再講... 呢次咖哩的感覺就好似唔香辣的咖哩粉溝水,唔吸引蕃茄蛋咖哩飯 - 紙米諗住可以食清清地~點知感覺出了點意外, 蕃茄蛋感覺比茶餐廳更淡味,蕃茄粒粒太少,食唔出有蕃茄味,蛋糕薄薄一片,冇口感又冇乜蛋香~飯的份量相對感覺太多~咖哩汁就似埋芡一樣~為免做成不必要的浪費,需配合店中特製有少少辣味的薑片先可以勉強食晒~野菜沙律 - 新鮮的椰菜絲加上清香的芝麻醬,感覺唔錯~之後兩杯餐飲~ 我地點左一凍一熱的烏龍茶完結這個午餐!!唔來到都唔知,凍熱飲的份量差一倍呢~!  &
今日難得約左好紙米傾下心事~~大家心血來潮諗住試下新野~
來到的時間尚早,餐廳冇乜人~可以揀個心儀的位坐,
問左服務員有乜野推介~佢就好保守咁介紹左D招牌套餐比我地~
睇落款式唔算多~所以我地都試下服務員的精選...
野菜沙律 - 新鮮的椰菜絲加上清香的芝麻醬,感覺唔錯~
之後兩杯餐飲~ 我地點左一凍一熱的烏龍茶完結這個午餐!!
唔來到都唔知,凍熱飲的份量差一倍呢~!  <-凍飲大杯好多~!

總括黎講..算係見識過佢的出品~可見的未來相信唔會再見,真心希望佢地他日可以有所進步
題外話/補充資料: 店舖本身冇洗手間設備~要解手的話就要去商場的洗手間...行遠一D!
2014-03-20
2014-02-24 1744 瀏覽
同個朋友在新世紀行完書店,就去搵野食,經過呢間日式咖哩店,比佢個蛋包飯吸引左,就同個朋友行入去試下啦!我叫左個咖哩蛋包飯同埋炸雞件,本身諗住個蛋包飯係冇咩料,所以先叫炸雞,點知原來蛋包飯入面係有d雞粒,碟飯個賣相非常好,估唔到佢入面d飯係撈左咖喱汁先將d蛋包住,d蛋仲好滑! 其實睇碟飯唔係好多,但估唔到食到一半已經覺飽,感覺其實幾滯下!個炸雞件都唔錯,唔太油,入面d肉都幾多肉汁,唔似出面咁炸到入面乾哂咁!
炸雞
咖喱蛋包飯
2014-02-11
炸雞
咖喱蛋包飯
2014-01-29 1305 瀏覽
說這裡跟CoCo壹番屋有像到是因為這裡也是有加錢轉Set 那樣Set 有沙律~ 其實味道不錯啊 >w< 不過如果菜弄細塊一點比較好!蘋果汁真的好淡味 ._.大概是濃縮果汁加了太多水吧!!咖喱方面,朋友點的是咖喱豬扒飯^^朋友說飯煮得太黏 =0= !! 而且豬扒太厚實...變得好厚。而且脂肪比例也太多了~~!!!我自己則試試這裡的咖喱豬扒奄列烏冬 ^^豬扒跟朋友的那碟情況一樣.... 所以最後沒辦法全部吃光Orz奄列應該是滑蛋吧? 但變得老了.....完全不滑!!但烏冬的口感不錯^^ 有彈性~不會太硬或太軟咖喱的味道也很濃郁~ 但就是偏辣一點的。

蘋果汁真的好淡味 ._.
大概是濃縮果汁加了太多水吧!!
咖喱方面,朋友點的是咖喱豬扒飯^^
而且脂肪比例也太多了~~!!!
我自己則試試這裡的咖喱豬扒奄列烏冬 ^^
奄列應該是滑蛋吧? 但變得老了.....完全不滑!!
但烏冬的口感不錯^^ 有彈性~不會太硬或太軟
咖喱的味道也很濃郁~ 但就是偏辣一點的。
題外話/補充資料: 整體來說,因為這家的咖喱價錢都比較貴 =_____= 又不是特別好吃的話,應該未必會再來吃囉~
2014-01-18
8 分鐘 (堂食)
午餐
2013-12-30 1022 瀏覽
對於日式咖哩有獨鐘,吃過銅鑼灣分店那間之後,對Izumi Curry一直抱有好評。新世紀變天後,一試旺角分店,並沒有想像中的好。一來,咖哩汁較稀,二來汁不夠熱。牛腩與茄子是牛腩小勝,牛腩保持一貫水準,不韌不老,可惜過少,只有廖廖數件。茄子不夠入味,與咖哩汁有點割裂。幸好,滑蛋仍然夠滑,亦具口感。鳥冬則較兩者更好,烏冬頗滑,配很濃的咖哩湯底,若豬排可分開上會更好。加上,店內只坐了一半,食客不算多,卡位自成一角,頗合適談天,但服務員服務可改善,在點餐初期,朋友未選擇好,服務員即時"妖"了一下,整桌人也呆了。
新世紀變天後,一試旺角分店,並沒有想像中的好。
一來,咖哩汁較稀,二來汁不夠熱。
2013-12-06
2013-12-30 995 瀏覽
After hours of shopping at Grand Century Place, nearly forgot the dinner. Friends and I feel like curry, so we went to this restaurant. The place looks kind of dark and not very welcoming but I do like the bamboo weaved lighting. We did not need to wait too long to be seated and the staffs are friendly.My friend greatly recommended the on curry rice with pork cutlet and scramble egg. This is great! The dish came, the scramble egg just like a yellow rose, it looks pretty and tastes good also – it

My friend greatly recommended the on curry rice with pork cutlet and scramble egg. This is great! The dish came, the scramble egg just like a yellow rose, it looks pretty and tastes good also – it is soft and creamy. The breaded deep fried pork cutlet is crispy when you bite it and the curry sauce has a touch of spicy which I really like.

We also ordered a curry Udon and a sausage platter. They are just ok as I did not really remember the taste of them.

I will visit the restaurant again for the curry rice dish.
2013-12-29
8 分鐘 (堂食)
  • curry rice with pork cutlet and scramble egg
2013-12-29 586 瀏覽
第一次光顧這分店, 簡單的咖喱是今天想吃的, 之前吃過另分店的印象都不錯, 於是再試這家看似很不錯的, 粒數又很不少, 吃下夠熱夠料, 當然靠著的汁醬都很重要, 當然沒有失手, 令整個小吃生色不少不少的飯, 咖喱汁沒出錯, 十分美味, 都算薄炸粉的雞扒有著較大塊的雞, '啖啖肉'的呢! 整體滿意!服務很好, 有些驚喜, 職員超級有禮, 簡直是市面上罕有!
墨魚丸子
咖喱吉列雞扒飯

服務很好, 有些驚喜, 職員超級有禮, 簡直是市面上罕有!
2013-12-10
2013-12-20 492 瀏覽
約左朋友DINNER,胃口麻麻呀!行過這小店見唔係咁HEAVY就試試啦凱撒沙律~~~沙律菜還可以啦,但D煙肉好似冇煎過咁咖喱牛舌烏冬~~~好難食,烏冬一點都唔煙UN,牛舌超難食,碗野我食左兩三口就放棄了吉列豬扒咖喱烏冬~~~豬扒都OK的,烏冬難食,個湯底差呢!味道真的好唔吸引,服務都唔太好呢!
約左朋友DINNER,胃口麻麻呀!

行過這小店見唔係咁HEAVY就試試啦
凱撒沙律
凱撒沙律~~~沙律菜還可以啦,但D煙肉好似冇煎過咁
咖喱牛舌烏冬
吉列豬扒咖喱烏冬
吉列豬扒咖喱烏冬~~~豬扒都OK的,烏冬難食,個湯底差呢!

味道真的好唔吸引,服務都唔太好呢!
2013-09-17
2013-11-27 389 瀏覽
八月十八日 (星期日)話說我倆大日子就在這商場附近之酒店舉行幾年前開始,這裡便一直在裝修,不時我倆也走過來"視察"一下得知Izumi Curry在這裡開分店,一於來試試雖然商場不少地方仍是工程進行中,但部份的食肆已搶先開業就例如對面的千両已是人頭湧湧,與Izumi Curry不相伯仲幸好我們早來,等了約廿多分鐘便可入座上幾次也是吃漢堡扒,今次試試別的款式架架仔仔愛吃蒽,這個香蒽牛肉咖喱飯想必最合他胃口牛肉肉質嫰滑,配以香口蒽粒,實在吸引最好吃,是辣度剛好的咖喱汁,惹味非常!未曾吃過這裡的烏冬,未知質素是怎樣呢!就點了這款軟滑奄列咖喱烏冬烏冬彈牙有嚼勁,掛湯力也不俗,配上稠身咖哩汁,真是絕配喔~以後到旺角,又多一個好選擇喇
八月十八日 (星期日)

話說我倆大日子就在這商場附近之酒店舉行
幾年前開始,這裡便一直在裝修,不時我倆也走過來"視察"一下
得知Izumi Curry在這裡開分店,一於來試試
雖然商場不少地方仍是工程進行中,但部份的食肆已搶先開業
幸好我們早來,等了約廿多分鐘便可入座
香蒽牛肉咖喱飯
上幾次也是吃漢堡扒,今次試試別的款式
架架仔仔愛吃蒽,這個香蒽牛肉咖喱飯想必最合他胃口
牛肉肉質嫰滑,配以香口蒽粒,實在吸引
最好吃,是辣度剛好的咖喱汁,惹味非常!
軟滑奄列咖喱烏冬
未曾吃過這裡的烏冬,未知質素是怎樣呢!
就點了這款軟滑奄列咖喱烏冬
烏冬彈牙有嚼勁,掛湯力也不俗,配上稠身咖哩汁,真是絕配喔~

以後到旺角,又多一個好選擇喇
2013-08-18
香蒽牛肉咖喱飯
軟滑奄列咖喱烏冬
2013-09-15 310 瀏覽
朋友話食Izumi Curry,我立即舉手讚成 Izumi Curry的咖喱,我期待了很久呢><咁一班人就走去食…Izumi Curry清一色供應著咖喱,選擇好多,令我心大心小… 我同都朋友花了不多時間去研究餐牌><終於在從中選到心頭好^^我試了人氣No.2的奄列牛肉咖喱飯($85):雖然Izumi Curry咖喱飯的價錢同出面比係貴左D,但係店子舖排得很有心思;)米飯被弄成蛋包飯的形狀,放在碟子中央,咖喱汁和牛肉圍在旁邊,再於米飯的面頭放著奄列,只是賣相都已經令人大為雀躍,看著都發出會心微笑。這裡的咖喱飯的確好好吃哦! 奄列單看已知道好軟滑,蛋汁似乎想流出來,不會乾乾的又或者太熟… 蛋滑溜得很,很香醇<3軟滑奄列好正!咖哩汁呈深褐色,咖哩好濃味,汁比較稠身,以日式咖喱來講,這裡的咖喱飯不甜,反而帶點辛辣…咖哩真是多得很! 以這飯的份量,不可能把所有咖哩都掛在飯粒上,真是浪費了D咖哩汁:’(這裡的咖喱飯用了珍珠米… 飯煮得好好,不會爛糊糊的,好有咬口^^和咖喱汁混和後,也好挺身, 令人一口一口地吃下去。牛肉是唯一敗筆之處:/ 只得5粒牛肉,而且牛
朋友話食Izumi Curry,我立即舉手讚成

我試了人氣No.2的奄列牛肉咖喱飯($85):[8/10分]
奄列牛肉咖喱飯

牛肉是唯一敗筆之處:/ 只得5粒牛肉,而且牛肉又偏硬,有點兒過實,不夠鬆軟,有點咬勁><但就炆得都幾入味…
熱度方面,亦令我相當滿意xdd,不會熱得冒煙, 是溫熱的。

這裡的醬汁和飯都很出色,咖喱飯真的很不錯!=)
下次,我要試人氣No.3芝士重型漢堡扒咖喱!!!^^
題外話/補充資料: Btw,這裡的服務好好,我地吃完後,都冇催我地走,仲幫我地加水,讓我地慢慢坐下…
2013-09-11
奄列牛肉咖喱飯
2013-09-04 171 瀏覽
近來新世紀廣場大變身, 加入好多連鎖新餐廳, 旺角區好少專食日式咖哩餐廳, 這次就在新世紀搵到了. 餐廳打正旗號做咖哩, 我哋無睇過價錢就入去食, 星期六下午2點幾無人等位, 餐廳未見滿座.  餐廳裝修以啡木為主, 枱與枱之間有距離, 整體感覺幾舒服.  打開餐牌先知原來咁貴, 最平既雜菜咖喱都要60幾蚊, 咁我就order有推介既漢堡牛肉咖哩飯(80幾蚊), 朋友已食lunch所以叫咗小食炸洋蔥圈薯條(30幾蚊).  等咗一陣咖哩飯到, 好多汁, 顏色好深, 啲汁杰得來唔係麵粉獻質地, 賣相幾吸引, 食落去咖哩唔太辣幾香甜, 漢堡扒係免治肉, 好"林"有啲似食更肉丸, 但咖哩既味已掩蓋肉味.  最後我居然唔夠汁撈飯(但其實已經有好多汁).    我朋友既炸洋蔥圈薯條....下次可以不叫, 好快餐店既質素份量又唔多.

咖哩漢堡牛扒飯
炸洋蔥圈配薯條
題外話/補充資料: 可能商場租金貴啦, 80幾蚊一個咖哩飯真係幾貴, 其實在日式超市買既盒裝咖哩味道都唔差, 想香甜啲可以加入新鮮蘋果蓉汁, 出來效果都幾好味, 而價錢只是十幾蚊, 當然買漢堡扒另計錢啦. 所以我下次係超想食咖哩先會再幫襯.
2013-08-24
5 分鐘 (堂食)
咖哩漢堡牛扒飯
2013-08-07 110 瀏覽
Izumi Curry 在日本只有數所分店, 想不到開在香港的店舖數目竟較日本還多.新世紀商場變天後, 要在新餐館吃過午飯也起碼要HK80 以上 (不包加一).   此店食物也不算便宜.  但是日太陽高掛, 要懶, 不想外出午餐, 那只好多付一點錢. 呆在商場進食午餐時間, 起初只有數台客人.  地方寬敞. 桌與桌之間空間很大, 不用背靠背. 此處的廚房為半開放式, 外面的主要在弄沙律, 倒飲料等, 在玻璃窗後的則處理熟食, 看來頗整潔.真在是太肚餓, 眼寬肚窄, 一口氣點了差點吃不下的食物.  先上的居然是主菜, 咖喱豬扖烏冬,  一看豬扖不是另上, 心中一沉. 生怕在湯中浸久了, 皮會不再酥脆.  那知想用筷子夾起時, 發現咖喱很濃很稠,  豬扖浮在湯上, 一點也沒有下沉.  吃了一口烏冬, 很滑.  再飲一口湯,  咖喱有點燙.  豬扖很脆. 可惜沒有肉味.  還有湯面加了一些不脆. 沒有味道. 貌以天婦羅炸漿碎的東西, 真令人有點摸不著頭腦........          正在繼續吃烏冬之際, 沙律來了. 雖名字叫雜菜沙律, 但郤有吉列炸魚兩塊, 雜菜是椰菜絲, 番茄碎,

真在是太肚餓, 眼寬肚窄, 一口氣點了差點吃不下的食物.

咖喱豬扖烏冬

正在繼續吃烏冬之際, 沙律來了. 雖名字叫雜菜沙律, 但郤有吉列炸魚兩塊, 雜菜是椰菜絲, 番茄碎, 青瓜絲, 粟米粒和切片的蛋一個.   椰菜絲和青瓜絲爽脆清新, 粟米粒是甜甜的, 加了千島醬, 十分開胃.以差不多HKD50的價錢來算, 份量不少. 吃了整碟也飽了七分.
雜菜沙律
最後連炸洋葱圈也上桌了.  此小食是我至愛的美食, 在菜單看到它的名字, 也不管是否吃得下, 一定不由自主的點.   這店的洋葱圈也算合格.  炸漿不會太厚, 也吃到洋葱的味道.  附上兩種醬汁: 茄醬及HP 醬. 我偏愛後者. 所以整碟茄醬完封不動. 在這"惜食" 年代, 其實大可問問客戶要那種醬料, 也就不用浪費食物. 這次真的罪過..罪過
炸洋葱圈
之後再回頭吃烏冬, 豬扖依然浮在那裡, 動也不動. 但浸在湯的那面, 外皮全是軟了....下次一會吩咐炸物另上.

值得一讚是那裡的侍應頗殷勤, 不停添水.  一揚手, 差不多馬上有人回應.  可能是侍應為數不少吧

順帶一提, 店旁是BEARD PAPA, 可在此店點泡芙堂食.  這次真在太飽....下次會試試甜品.

2013-08-07
雜菜沙律