2017-01-15 786 瀏覽
咁啱經過灣仔梗係要試下新野,本身好鍾意食mister donut, 香港無得食唯有找地方頂下donut 癮,星期日五點零鐘過黎都大排長龍,大部份都係非本地人,果然好受印藉姐姐歡迎,見佢地幾個人買一大盒pizza box size 既donut 真係好誇張當飯食咁😱見到都有啲漏排隊已經諗定食乜,因為最怕太甜,諗住食berry 果款,但入到去好多款都無了😭哭。。。。最後叫左綠色同有朱古力脆脆果款😭。綠色果款係牛油果?真係食唔到有牛油果味,面果層綠色醬好甜🙈入面仲有啲白色奶油咇出黎,係好滑,但好漏。朱古力果款其實都無咩特別,好普通,失望啊。如果唔係經過,我諗我唔會再特登黎食
2017-01-15 609 瀏覽
剛在香港登錄的冬甩店,之前一直見大排長龍,我就最怕怕,所以一直未試。今晚經過,見人不多,立即入去食啦。嘩,真係花多眼亂,店員好好人,叫我慢慢挑,而前面有兩個印尼姐姐也挑了很久,不知買幾多件返去俾老板好,店員叫他們慢慢想,不急。我終於要了兩件,Oreo cheeslicious, berry spears. 好多人用刀义享受,但我忍唔住要用手!一咬落去,真係好幸福!冬甩質感輕盈,而入面的cream cheese 好滑,面頭的oreo仍脆脆地,而berry spears的果醬不會太甜。好味,好味,好好味!好想再挑多件,但一陣要去晚餐,所以暫且忍住。我一定會再返來的!
2017-01-14
2017-01-13 606 瀏覽
以前香港有krispy kreme,自從krispy kreme 撒出香港後,就只有旅行時先食到美味的donut, 得知呢間coffee shop有Donut食,即刻去試試。原來J. Co 係亞洲好多國家都有分店,菲律賓,印尼,新加坡,沙地阿拉伯都有。店內環境都幾舒服,不過細咗d要先去玻璃櫃揀咗冬甩,之後先俾錢揀咗3款冬甩,d冬甩名好得意呢三款係: 上面朱古力叫 Coco loco, 有nuts的係Mr Green Tea, 白色的係Sugar Ice, 三款都唔算好甜,非常好味~咖啡都幾好,超大杯,好抵飲

店內環境都幾舒服,不過細咗d
要先去玻璃櫃揀咗冬甩,之後先俾錢
揀咗3款冬甩,d冬甩名好得意
咖啡都幾好,超大杯,好抵飲
2016-12-18
$100 (早餐)
  • Donut: Mr green tea
  • sugar ice
  • coco loco
2017-01-10 609 瀏覽
FB, IG 日日見冬甩新鋪,唔知係咪我星期日去,人多到不得了,當中有一半以上係姐姐。排左一陣隊,好多款都被搶購一空,我同男朋友兩個人食6個,但完全無機會了解價錢,直到去到Cashier, 好彩先$88蚊,我地另外再加多兩杯飲品。冬甩: 味道幾好,款色又多,可惜唔夠人地快,最後一個 Jacky Chunk 都比人掃左,咁就唯有是但簡下啦Thai Tea: $29 16oz , 滿心的期待,但少失望,我係泰國or 馬來西亞果類東南亞地區,飲開的milk tea ,會有一種類似lemon.grass 定香矛的好fresh 的甜味,但係呢杯。。。只有甜味,除了外觀,根本沒有Thai 的感覺,而且16oz 大概有一半係冰Oreo 沙冰, 16oz $41 蚊, 差唔多3個冬甩的價錢,冰多, 甜,幾好味,但價錢太貴,唔多值環境: 人多又嘈,店內坐位少,我地選擇take away, 坐係附近公眾地方食。overall, 貪新鮮的朋友,試冬甩好了,不要buy drinks, 最多可以避開人潮,otherwise 再好味的冬甩都無心情enjoy.

2017-01-08
15 分鐘 (堂食)
  • chunky chunky
2017-01-05 715 瀏覽
大約12:30,未食晏又咁啱落左灣仔,正準備行去巴士站.聞到好烘焙feel既coffee味,見仲有20分鐘先有車就入去望下....入到去好香拖肥creamy 既味.平時我只飲americano因為唔鐘意甜同奶...但佢既拖肥味心血來潮好想黎番杯.見到jcoccino好似幾得意就叫左...冇額外再加糖水.個奶好creamy,同個咖啡果隻烘焙味幾match.唔錯唔錯..唔鐘意PC 同SB平時果啲只有酸度...諗住上黎睇下有冇其他分店...先知原來佢係主力冬甩..下次要試埋先.另外題外話..佢入面有埋toilet,好好既發現
2017-01-04
外賣自取
$35 (其他)
  • Jcoccino
2017-01-04 842 瀏覽
Alcapone - 白朱古力加杏仁片 果然係最受歡迎既甜度適中 不錯吃七彩顏色既donut整齊咁排放 好賞心悅目全部都係即場新鮮焗製Avocado Dicaprio (左)身為牛油果粉絲既我 好失望由此至終都食唔出牛油果既味道裏面既cream幾幼滑幾輕盈 不過又係得個甜字Green Tease (右)一樣又係即整仲未乾得透就放左入盒所以個拉花變左形味道方面...一樣食唔出綠茶味15蚊一個 買得多平得多另外仲有baby donuts 一盒24粒送禮或開party開心share都得不過短期內都唔會再食味道麻麻 唯一可取係唔太油...
Alcapone - 白朱古力加杏仁片
果然係最受歡迎既
甜度適中 不錯吃
七彩顏色既donut整齊咁排放 好賞心悅目
全部都係即場新鮮焗製
Avocado Dicaprio (左)
身為牛油果粉絲既我 好失望
由此至終都食唔出牛油果既味道
裏面既cream幾幼滑幾輕盈 不過又係得個甜字
Green Tease (右)
一樣又係即整
仲未乾得透就放左入盒
所以個拉花變左形
味道方面...一樣食唔出綠茶味
15蚊一個 買得多平得多
另外仲有baby donuts 一盒24粒
送禮或開party開心share都得
不過短期內都唔會再食
味道麻麻 唯一可取係唔太油...
2017-01-01 748 瀏覽
15蚊Donut 聽到個價錢都想試la 不過上星期六大約六點到,已經一個Donut冇啦所以今日專程中午一點鐘到,適逢假日,cafe 已全滿,大約八成非華裔人士!總共外賣左三個冬甩!Avocado D'Capric 牛油果味道唔濃,直情食唔出係牛油果,只係食到係甜ge !但比其他麪包舖D冬甩,已算高水準Forest Glam 朱古力冬甩一個,食唔出有黑森林嘅感覺,可讚ge 係冬甩圈口感鬆軟Berry spears 呢個有驚喜,上層ge 苺醬酸酸甜甜中和左中間層cream ge 油膩感。一個人都可以食2個
15蚊Donut 聽到個價錢都想試la

不過上星期六大約六點到,已經一個Donut冇啦
所以今日專程中午一點鐘到,
適逢假日,cafe 已全滿,大約八成非華裔人士!
總共外賣左三個冬甩!

Avocado D'Capric
Forest Glam
Berry spears
2017-01-01
5 分鐘 (外賣自取)
  • Berry  Spears
香港終於有大型嘅Donuts店進駐啦!所講嘅就係嚟自印尼嘅《J.Co Donuts & Coffee》 呢度除咗有Donuts外,仲有咖啡、三文治等等供應,鹹點甜點一應俱全! . . . 呢度Donuts款式都唔算少, 例如:綠茶味、朱古力味... 甚至係牛油果口味都有, 重點係每個只賣$15, 開業第一日,一盒24個嘅Mini版好快已經賣曬,正常版都好搶手呀! 好在店里有廚房,密密賣又密手Refill,最後買咗兩盒。 我就幾鍾意呢度嘅Donuts唔會太甜, 加上新鮮製造, 無果陣油油嘅味道。 配埋杯超濃嘅凍朱古力,同Donuts非常襯。感謝欣賞 KsMeow 小分享!
香港終於有大型嘅Donuts店進駐啦!

呢度Donuts款式都唔算少,

例如:綠茶味、朱古力味... 甚至係牛油果口味都有,

重點係每個只賣$15,

開業第一日,

一盒24個嘅Mini版好快已經賣曬,正常版都好搶手呀!

好在店里有廚房,密密賣又密手Refill,最後買咗兩盒。

我就幾鍾意呢度嘅Donuts唔會太甜,

加上新鮮製造,

無果陣油油嘅味道。

配埋杯超濃嘅凍朱古力,同Donuts非常襯。

感謝欣賞 KsMeow 小分享!
下午茶
2016-12-26 794 瀏覽
我鍾意原味,但與其他冬甩同樣$15,我覺得唔低,且吃時質感像陣風,不似吃開的質感實在。 綠色那個上面是牛油果果醬,面頭好濕(不少款都是這樣),不是gazed的,食到成個咀唇綠色,噢𥚃面仲有cream呢。 好多印尼人捧場,我估是因為家鄉開的店把。店內有約十張枱,樓㡳高,坐得好舒服,如果沒有很多人的話。為什麼香港咁少冬甩店,東南亞丶日韓都有很多。

為什麼香港咁少冬甩店,東南亞丶日韓都有很多。
10 分鐘 (堂食)
2016-12-23 749 瀏覽
盒Box of 24 baby donuts 有啲搵笨,除左黑色朱古力topping係朱古力餡之外,其他topping 入面嘅餡都係白忌廉,白忌廉同白忌廉😵本來期待緊牛油果味入面嘅餡,點知都係白忌廉😅仲有好鬼甜,身為牛油果控既我,表示不能接受👀
2016-12-21 991 瀏覽
就開工,老闆請食snacks!呢個係開業無耐嘅 J.Co ,聽說佢啲donut 好好味。不過我有時好怕食donut ,因為就連好食得甜嘅我,都怕會太甜。老闆買黎嘅係24件J. Pops baby donuts,好方便一大班人一人一件。話就話係baby donuts,其實我覺得係puffs 泡芙。(哈哈,仲好~)我食到兩隻味。第一件係Oreo (即係相嘅上面數落黎第二行第一粒),壓碎嘅Oreo 放喺面,然後裡面嘅忌廉再甜啲,食到尾就好有驚喜。另一件係Al Caponne (即係最尾嗰行最尾嗰粒),上面係杏仁同白朱古力,相比起Oreo,佢就甜啲,不過對我黎講係岩岩好。好喜歡上面嘅杏仁片,口感提升!
外賣自取
2016-12-21 810 瀏覽
I am so glad that this donut shop from Indonesia has landed in HK.There must be so many other good eateries in Southern Asia that haven't made it to boring Hong Kong yet.Anyway, they have two types of donuts, the ring donuts and the filled donuts.There were two filled donuts I had to try because one had pandan and the other was avocado.The filled ones are lovely but the cream inside is that nasty plastic fake stuff.The ring donuts fared much better and I have yet to try the glazed ring and Berry

The ring donuts fared much better and I have yet to try the glazed ring and Berry spears.

I think the sweetness is just right because I was able to eat four donuts in one go whereas Krispy Kreme I can manage half a donut.

It was hilarious when the staff dropped the last box of baby donuts on the floor!

I wonder if this donut joint will cause crazy queues like KK did and whether Michele Reis (leegayan)  will come here for a donut.
More pics on my blog.
2016-12-20 8682 瀏覽
身邊不少冬甩迷朋友,每次去外國旅行都要吃冬甩(兼pack一大盒回港),原因很簡單,就是香港沒有冬甩店。不過最近灣仔新開了間冬甩店J.CO Donuts & Coffee,以後大家就可以更方便止到癮啦~J.CO Donuts & Coffee其實是來自印尼的過江龍,印尼及星馬、菲律賓等東南亞地區有250間分店,現在終於來到香港。冬甩店位於港島皇悅酒店附近,在修頓球場與PP3之間。舖面對大街的招牌頗搶眼,不難找到呢。店舖面積比我想像中大,原來店內還設有約30多個座位供堂食。除了主打的donuts外,還有frozen yogurt,三文治,以及咖啡、茶、沙冰和朱古力飲品等。我這日來到,目標就是要吃J.CO的冬甩。冬甩有約20款,有圈圈形的冬甩,亦有唧滿餡料脹卜卜的圓型冬甩。各款口味配搭看來也都很吸引,不禁讓人選擇困難症發作。最後與朋友各選一盒半打裝的冬甩。看見眼前一個個色彩繽紛的冬甩,大家都忍不住要讓給相機食先 這款咖啡色花紋配白底的Why Nut,朱古力與果仁的配搭相當討好,開始滑溜creamy的甜美餡料,賣相與味道我都很喜歡。另一款要推介給愛吃果仁的朋友,就是圈圈形無餡料的Marble
Why Nut donut
另一款要推介給愛吃果仁的朋友,就是圈圈形無餡料的Marble hazel。榛子朱古力與花生粒的配搭無得輸。由於沒有creamy餡料,這款冬甩亦感覺邪惡度較輕
Marble hazel
雪白色的White desert,表層的白色沙漠是椰絲,而冬甩餡料是軟滑香甜的咖咉醬,蠻有東南亞風味呢。

White desert
而這黑色的冬甩,是鋪滿Oreo碎的Cheese cakelicious。冬甩裡面是滿滿的軟滑芝士醬,甜中帶點微酸,不會太膩。
Cheese cakelicious
向來愛吃牛油果的我看見有Avocado di caprio冬甩又怎會錯過。冬甩入口有淡淡的牛油果香,配上細滑的奶油餡料及冬甩面的朱古力碎,雖然牛油果味道沒有我預期的濃郁,整體食感仍是頗不錯,值得一試。
Avocado di caprio
這次吃到的各款J.CO Donuts & Coffee冬甩甜度都算輕,而且吃起來不油膩。吃件冬甩、配杯咖啡,真是個滿足的下午。
Caffe latte
J.CO Donuts & Coffee冬甩每件$15,6件裝$88,12件裝$148,而24件裝$258,定價頗平易近人呢。另外也有迷你冬甩,一盒有24件($98),方便與一班朋友分享。
Why Nut donut
Marble hazel
Caffe latte
2016-12-19 5294 瀏覽
偏及印尼、馬來西亞、泰國及新加坡的J.CO冬甩專門店終於登陸香港。到現時還是Soft Opening階段,但由於本有的知名度及冬甩大放送的活動。在短短的時間就收獲高人氣,而擠得水洩不通的店面就是最好的證明。   冬甩口味眾多,琳瑯滿目讓人難以下決定,更有大小之分。在廚房即炸後就會移師到店面餅櫃附近增添裝飾。流量高,看到大家都是大盒小盒買走,好像免錢的一樣。因此至少在剛開張這一期,冬甩必定不會攤放良久至滲油膩溢,保持到最佳供食用的狀態。冬甩一件$15,價位合理,而且買得多,單價就愈是便宜:半打$88 一打$148 兩打$258。迷你版本兩打都不過一百元,若然喜歡嘗鮮多款式就可以考慮迷你冬甩。   Avocado Frappe這口味實在特別過人,拿到手的時候倒是完全沒有牛油果的樣子。那片青綠不起眼,伴上朱古力漿,其本味非常淡口,沒有平時的青味,潤感亦不重。冰涼甜美,其實有少許似飲焦糖咖啡冰沙,但就多了一分輕輕的牛油果味。可惜所用的忌廉過於稠實,奶膩感太重,令整杯飲品來得有點兒失色。   Alcapone聽聞是用上羅馬而來的食譜,以加州杏仁片點出主題,香口薄脆。果仁香及脆感配上甜度甚高且

Alcapone聽聞是用上羅馬而來的食譜,以加州杏仁片點出主題,香口薄脆。果仁香及脆感配上甜度甚高且較油身的比利時白朱古力沾漿,稍為降低膩度。冬甩本體不算過油,綿身得很,乾濕有致,未會太過淋爛。

Forest Glam顧名思義即以黑森林作為主題,用大量的朱古力碎及車厘子果肉覆面。也許是因為冬甩的餘溫,朱古力呈微溶狀態,更體現其甜黏感覺。車厘子的清新果酸雖未能盡去朱古力及冬甩的甜意油感,但叫嘗試去點醒味蕾。

Berry Spears作為壓軸一款,也是我當日的最喜愛冬甩熱選。表面晶亮的明顯是果醬,士多啤梨的酸甜配的可不只是白朱古力碎。冬甩中心夾餡是奶濃稠滑的忌廉芝士,威力不容小覤。微細鹹味奶香襯搭果醬,輕巧對比夠有趣。
題外話/補充資料: 正值Soft Opening期間,營業時間縮短,由11am到6pm 及至兩日後廿一號正式開業就會由7:30am營業至9pm 若然不趕急的可以到開業時才購買,預計時間較長,預貨量及人流分佈都會比較理想
2016-12-10 2567 瀏覽
J. CO DONUT & COFFEE HK.與美式冬甩不同 J.CO冬甩不會整個油炸 較健康喔😏味道有24款之多 個人最喜歡的是signature口味Alcapone! 鋪滿脆口的almond片口感豐富 甜度亦不會太高😋 比較特別的有Avocado Dicaprio和Tiramisu😉 牛油果那款味道一點都不怪 挺有趣! 朱古力怪可以試試Coco Loco! Regular $15 each 還有一盒24粒的baby donuts
J. CO DONUT & COFFEE HK.