2018-09-10 1710 瀏覽
約咗朋友去旺角行街,就順便去附近食個晚餐。今次就揀咗一間西餐小店JC Room 位於油麻地地鐵站附近,不過喺旺角去同樣方便。餐牌嘅選擇豐富,最吸引我就係啲特色嘅小食!食嘢之前都有啲特色嘅麵包以及麵包條,仲係暖的。青木瓜大蝦沙律$98裏面有好多青瓜以及木瓜,嗰幾粒蝦都好有彈性,成件事比較清新健康。香煎鵝肝多士$88鵝肝多士真係幾大份,裏面嘅鵝肝都好大件,煎得好香~仲要配搭好香脆熱辣辣嘅多士,一流嘅享受!香脆脆炸雞翼$58食多個雞翼嘅小食,外皮趣卜卜,每一隻雞翼盡是肥美,啖啖肉非常juicy。下面嗰樣嘢食緊餐就有飲品,蘑菇忌廉湯好大碗,而且有好多粒蘑菇細細粒特別有口感。鮮茄蓉肉醬牛肉水牛芝士闊蛋麵$158食咗咁多小食前菜,都係食返個pasta,呢個闊蛋麵都幾闊架,每一條面都好扁同埋好粗,每一口都有滿滿的鮮茄肉醬,比平時食嘅肉醬意粉新鮮得多,表面仲有水牛芝士可以配搭一齊享用就更加豐富.熱焦糖朱古力$38加$12跟餐凍榛子朱古力$40飲品方面都完全唔輸蝕,啲朱古力係高質素朱古力,味道香濃唔係平時成日飲到嘅味道。

餐牌嘅選擇豐富,最吸引我就係啲特色嘅小食!

食嘢之前都有啲特色嘅麵包以及麵包條,仲係暖的。

青木瓜大蝦沙律$98

香煎鵝肝多士$88

香脆脆炸雞翼$58

鮮茄蓉肉醬牛肉水牛芝士闊蛋麵$158

熱焦糖朱古力$38加$12跟餐
凍榛子朱古力$40

2018-09-10 205 瀏覽
今晚選了一間位於旺角的意大利餐廳,JC Room餐廳內分別有六張大台,可以坐足30人,餐廳佈置好有意大利情調,坐位亦相當寛。我們選擇了美國西冷10安士半自家制香草牛油黑椒汁配薯蓉和雜菜,我選擇了七成熟,牛油花十足和非常嫩滑,加上特製的黑椒汁,惹味非常。另一款是北海道帶子松露蘆筍意大利飯:大大粒的北海道超巨型帶子,足足有1吋半方×1吋高,帶子分量十足,夠曬體面。另外配兩款餐湯:分別是番茄濃湯和香草蘑菇湯配了餐前的小麵包和脆脆棒,加上少許沙律醬料,相當可口的餐前小食。檸檬姜熱水,一小包的碎姜配一片的檸檬浸透在一個透明的玻璃壺內,淡淡的姜味加上小片檸檬。最後是卡布奇諾凍咖啡。甜品是特濃山葵朱古力心太軟,外層是朱古力蛋糕,內裡是朱古力醬,加上少許慕絲,非常有心思的伴碟,賣相十足。

另外配兩款餐湯:分別是番茄濃湯和香草蘑菇湯

最後是卡布奇諾凍咖啡。
2018-09-02 223 瀏覽
喱間野食過幾次啦,第一次食中午過來食,理所當然午市無晚市多選擇,主要以套餐為主,我地叫左一個卡邦尼意粉餐,一個澳洲特級肉眼牛扒。每個餐可以選擇餐湯或沙拉和餐飲。今日餐湯係玉米濃湯,一向都好中意距地餐湯,今次第一次試玉米,距地玉米湯真係原粒打蓉,好濃玉米味,而且有玉米口感。沙拉同餐飲就一般般。卡邦尼意粉好味,芝士味好濃,意粉硬度剛剛好。牛扒方面,肉質算可以,不硬,有牛肉味,比較喜歡距配菜烤薯。餐飲我地點左一個檸檬茶➕咖啡,還是比較喜歡茶餐廳檸檬茶,咖啡嘛,可能適合熱戀中情侶,先覺得無甘苦⋯

卡邦尼意粉好味,芝士味好濃,意粉硬度剛剛好。

牛扒方面,肉質算可以,不硬,有牛肉味,比較喜歡距配菜烤薯。

2018-08-18
午餐
2018-08-29 150 瀏覽
平時係旺角食飯好多餐廳都食過/唔係好岩坐係到傾計 今日lunch發現廣華街有呢間算新既餐廳所以就揀左佢一戰!Lunch set餐湯係洋蔥忌廉湯 唔係味精/罐頭湯味!飲落仲有洋蔥粒!不錯Lunch set沙律 醋好夠食晒成個沙律 不錯!飲品All day breakfast✨炒蛋好有奶味 好滑 有驚喜!其他配料正常😋Egg benedit ✨ 推薦!包好脆 蛋汁好正帶有少少酸味 係平時食egg benedit既好味醬😋蛋超級超級流心!整體質素高!食完就可以開始係旺角shopping真係十分方便!裝修同座位都舒服!坐耐啲都得!👍🏻👍🏻

Lunch set沙律 醋好夠食晒成個沙律 不錯!

飲品

2018-08-28 170 瀏覽
餐廳店內放置好多並排既酒樽係架上面,環境燈較暗,抬上放左蠟燭令人覺得好放鬆;餐牌上多數都係連埋SET可以簡湯或者沙津;我地都簡左湯,湯都有2款蘑茹湯 同 椰菜花湯鮮茄蓉肉醬(牛肉) 水牛芝士闊蛋麵$158茄蓉甜甜酸酸好開胃,肉醬牛味都好濃美國特級1855肉眼(12安士) 伴焗薯$288原來肉眼扒有個編號,侍應提意我地試下1855既特級肉眼,油脂比較重,牛肉好嫩有入口溶化既口感;焗薯都好好食仲送埋餐飲;咖啡、檸茶、檸水都唔洗加錢

椰菜花湯

鮮茄蓉肉醬(牛肉) 水牛芝士闊蛋麵$158
茄蓉甜甜酸酸好開胃,肉醬牛味都好濃
鮮茄蓉肉醬水牛芝士闊蛋麵

美國特級1855肉眼(12安士) 伴焗薯$288

美國特級1855肉眼

仲送埋餐飲;咖啡、檸茶、檸水都唔洗加錢
椰菜花湯
鮮茄蓉肉醬水牛芝士闊蛋麵
  • 美國特級1855肉眼(12安士)伴自家製香草牛油
2018-08-26 4656 瀏覽
今日放工經過旺角呢一間西餐廳,見環境唔錯所以去試吓。入邊嘅裝修非常有格調,喺旺角呢個鬧市區相映成趣。佢個Menu都幾豐富,有唔同品種嘅牛扒俾你選擇,亦都有魚或者烤雞俾你選擇。餐包先講個麵包, 麵包軟熟,搽上上自家製嘅芝士,芝士味非常之香。蘑菇湯同埋豆蓉湯兩種唔同嘅自家湯, 蘑菇湯,超濃蘑菇味,質地比較杰身。豆蓉湯 好香豆味,非常香口。凍咖啡肥妹仔我哋叫咗一杯咖啡,咖啡味濃郁又唔會過甜,好好飲。板燒紐西蘭肉眼扒配菜絲沙律粗烤薯條 $238肥妹仔我哋選擇咗九安士嘅紐西蘭肉眼扒,配上剛剛炸好嘅薯條, 牛扒我哋要左七成數,剛剛好亦都唔會過熟, 肉質都幾滑嫩,唔會好鞋口,牛味都幾出,配上惹味嘅燒汁, 非常之夾。香辣蒜片虎蝦炒扁意粉 $168另外 肥妹仔我哋嗌左香辣蒜片虎蝦炒扁意粉,呢個意粉真係令人眼前一亮,蝦肉非常之新鮮, 爽口彈牙,蝦味好濃,蒜味都唔會把辣味蓋過, 意粉煮到適中, 軟硬啱啱好, 每一條意粉都充滿蒜香味, 正!Tiramisu $25最後肥妹仔我哋叫埋個Tiramisu, 好香咖啡,味個cream好滑,食落去口感  好smart,好soft, 非常之好味,新鮮製造。替完美的一天畫

餐包

蘑菇湯同埋豆蓉湯

凍咖啡
肥妹仔我哋叫咗一杯咖啡,咖啡味濃郁又唔會過甜,好好飲。

板燒紐西蘭肉眼扒配菜絲沙律粗烤薯條 $238

香辣蒜片虎蝦炒扁意粉 $168

Tiramisu $25

替完美的一天畫上句號。
2018-08-18
2018-08-25 128 瀏覽
廣華街一帶好多Cafe, 呢晚就同fd嚟到一間靚靚Cafe 聚舊。Dinner set包湯或者沙律,仲有野品添!我地叫左兩個set, 將飲品升級做特飲。抹茶牛奶茶味幾濃,少許甘,但底有顆粒影響左口感。沙律有絲絲蟹肉同紅蘿蔔,感覺好健康。朋友話磨菇湯味濃又順滑,唔錯。香辣蒜片虎蝦扁意粉要左少辣,食落口辣味好微,意粉al dente, 大量既蒜片令意粉充滿濃郁既蒜味,虎蝦好大隻,而且爽口彈牙,正!Bbq ribs同樣唔錯,鬆軟既肉一咬就離骨,不多不少既脂肪添上香氣但唔膩,加埋惹味既bbq醬,幾好食!粗薯條系偏實在既type,我幾鍾意。最後既甜品更加令人驚喜,心形既賣相加上有心思既擺盤,絕對系呢餐既亮點!朱古力mousse 食落好滑,朱古力味濃,帶少少酒香,旁邊仲有啲外脆內煙韌既蛋白餅,出色!呢餐食得好滿意,下次一定再嚟!

Dinner set包湯或者沙律,仲有野品添!

沙律有絲絲蟹肉同紅蘿蔔,感覺好健康。

朋友話磨菇湯味濃又順滑,唔錯。

呢餐食得好滿意,下次一定再嚟!
2018-08-23 103 瀏覽
朋友相約下午茶,去旺角食嘢,點知畀人放飛機。咁就自己去咗行街加食飯 。 今次主要喺旺角都係行啲時裝店, 買咗少少嘢咁,見肚餓就去食嘢 。今次間餐廳位於廣華醫院附近,人流唔算多。煙三文魚田園沙律, 煙三文魚味道唔錯,至於重點,一定係沙律菜,沙律菜洗得夠乾淨,最重要係新鮮, 如果大胃口嘅人士,諗住食過前菜就算,咁就大件事,因為份量唔算多。主菜厚切有骨豬扒炒薯, 重點豬扒夠曬厚, 說起來肉質鮮嫩。 冰鮮豬扒,但冇曬雪藏味,都做得幾好。士多啤梨沙冰, 好普通, 最可憐就係,仲要加錢, 早知飲返啲茶餐廳飲品就算。有機會都會再食,因為價錢唔算貴,同埋坐得咁舒服。

今次間餐廳位於廣華醫院附近,人流唔算多。

有機會都會再食,因為價錢唔算貴,同埋坐得咁舒服。
成日行呢頭,呢區不泛食肆,見呢間餐廳新開,裝修簡潔同夠年輕化,望下餐牌又啱食,所以試下。職員有介紹餐牌,服務好好。一嚟到已送上熱辣辣嘅餐包。叫咗一個餐,同散叫一d食物,內容好豐富。蘑菇忌廉湯好香濃,而且夠creamy。沙律新鮮爽口。精緻既香煎鵝肝配多士,鵝肝煎得啱啱好,外脆內軟,香口唔騷。牛扒大大份,配上香脆美味嘅薯條份量極大。 牛扒選了medium,肉質不會過生或太熟,微微紅色,肉鮮鮮嫩,牛味香濃。辣肉腸莎娜美腸pizza,即叫即整,所以餅底好鬆脆,好足料。食物有質素,價錢合理,服務又好,下次會再encore~

職員有介紹餐牌,服務好好。

一嚟到已送上熱辣辣嘅餐包。

叫咗一個餐,同散叫一d食物,內容好豐富。

蘑菇忌廉湯好香濃,而且夠creamy。

沙律新鮮爽口。

精緻既香煎鵝肝配多士,鵝肝煎得啱啱好,外脆內軟,香口唔騷。

食物有質素,價錢合理,服務又好,下次會再encore~
2018-05-16
2018-08-21 115 瀏覽
去完廣華探完朋友嘅BB之後順便喺附近食下野 我哋喺門口見到嘅Menu d野食好似幾啱食咁 咁就入左黎呢間啦我同朋友都係揀咗set lunch食 因為個日實在太熱啦 所以冇揀餐湯 而係揀咗開胃小小嘅沙律呢個係parma ham 沙律 佢既沙律既醋好足夠 酸酸地咁好醒胃 啱晒悶熱既夏天餐前小食〰️雜錦海鮮喇沙意粉〰️$98雖然呢間係西餐廳 但係又估唔到佢個喇沙湯底又幾正wor 味道濃郁 我最後都差唔多飲晒成個湯底呢個意粉真係好多海鮮架 包括左有青口.大蝦.帆立貝.半隻流心蛋.豆卜 份量十足〰️芝士日式咖喱香煎龍利柳飯〰️$98大大片既龍利柳煎得外脆內軟 唔會太過熟 煎得啱啱好食完之後我朋友就叫左杯齋啡做餐飲 佢話個咖啡味好香濃好幼滑

〰️雜錦海鮮喇沙意粉〰️$98

〰️芝士日式咖喱香煎龍利柳飯〰️$98

大大片既龍利柳煎得外脆內軟 唔會太過熟 煎得啱啱好

食完之後我朋友就叫左杯齋啡做餐飲 佢話個咖啡味好香濃好幼滑

2018-08-21 3448 瀏覽
登打士街另一邊近廣華醫院的廣華街,慢慢演變為一條有特色的街道,位置方便又稍稍遠離旺角核心,近年多了許多食肆進駐,還記得這間JC room之前是比較少人認識,而今次再臨真的是令人刮目相看,更進一步。地方不算大,但極之旺場,還好到來的時候已經八時許,等了10分鐘左右便可入座。點了兩份Dinner Set,先來的磨菇🍄湯和煙鴨胸沙律🥗前菜盡顯平凡的出色,磨菇湯味濃帶出磨菇獨有的香氣,比想像中更美味,兩片鴨胸配上新鮮的沙律菜,作為主食前的熱身更是適合不過。要了一個德國腸拼盤作為小食,份量之多令我們吃驚,還擔心吃不完,怎知各種不同口味令我們不經不覺已清空了😜板燒紐西蘭肉眼(9安士)$238,肉味特別濃郁,五成熟的要求,感覺上是熟了點點,但偏偏入口又剛好,軟靱程度比預期更佳,配上芥末和黑椒汁,旁邊茄汁醬是為薯條而配。藍芝士卡邦尼意粉,豐富又Creamy的醬汁包裹著每一條意粉,兩人Share也絕對足夠,飲品㨂選了能夠去膩的凍檸檬🍋茶,茶底濃淡適中。今晚自家製甜品剛好有我喜歡的Tiramisu蛋糕🍰,實在太Perfect了,整晚餐廳氣氛特別好,小店經營加上和客人關係十分融洽。離去的時候特別留意了這一個
磨菇湯
煙鴨胸沙律
藍芝士卡邦尼意粉
Tiramisu蛋糕
離去的時候特別留意了這一個靠窗的位置,希望下次可以預定就好了😬
10 分鐘 (堂食)
磨菇湯
煙鴨胸沙律
藍芝士卡邦尼意粉
2018-08-21 117 瀏覽
今晚同男友去mk 行街,之後佢問食西餐好唔好~聽佢d 同事介紹附近間JC Room 好似唔錯,我當然冇問題啦。一開始先睇menu,都幾多款式wor!職員先奉上麵包同餅乾,麵包鬆軟幾好食~之後我地就叫左2個main ,分別係: 白酒忌廉汁美國馬拉蜆、美國特級1855肉眼扒配香草牛油~白酒忌廉汁美國馬拉蜆, 一見到呢個就好吸引,忌廉汁幾濃幾夠味;而馬拉蜆夠哂大隻真係啖啖肉,又鮮美....另外加$30仲有意粉TIM, 抵到丫.而美國特級1855肉眼扒配香草牛油叫左7成熟,食落好JUICY,軟軟淋淋,充滿肉汁,食完已經飽左8成~最後再加埋個甜品,叫個左CREME BURLEE ~ 賣相好OK, 食落D焦糖好脆,而入面既燉蛋非常軟滑,超級滿足!!

一開始先睇menu,都幾多款式wor!
職員先奉上麵包同餅乾,麵包鬆軟幾好食~

2018-08-21 72 瀏覽
今晚同好友出街,之後佢suggest 話食西餐,帶我黎到 JC Room~一開始,先送上麵包/ 餅乾,2樣都好好味,🍞麵包好鬆軟🍪餅乾脆卜卜~之後每人一個湯,有磨菇湯同綠豆蓉湯,磨菇湯味道都有濃郁菇菌味同埋有好多磨菇粒,呢個好推!而綠豆蓉湯就感覺淡少少,不過都好好飲 =]之後叫左個德國腸拼盤,旁邊仲配埋薯蓉~德國腸juicy,咸度適中。另外我地仲SHARE 左個雞肉BURGER,真心好食,入面有既雞肉份量都好多,而且麵包都有微溫,所以食落去啖啖肉味道不錯,薯條方面都好脆同埋粗身十分好味 !最後叫左個TIRAMISU 作總結,少少CREAMY,食落好滿足~OVERALL 一D 都唔貴,而且D 份量好夠食,下次可以再黎=]
之後每人一個湯,有磨菇湯同綠豆蓉湯,
磨菇湯味道都有濃郁菇菌味同埋有好多磨菇粒,呢個好推!
而綠豆蓉湯就感覺淡少少,不過都好好飲 =]

之後叫左個德國腸拼盤,旁邊仲配埋薯蓉~
德國腸juicy,咸度適中。

2018-08-19
2018-08-18 93 瀏覽
又到lunch 時間,旺角往往係人多車多嘅地方,餐廳一定好多人,我同同事又要搵食,日日都唔知食乜好,經過一間啱啱開舖嘅餐廳(餐廳營業時間係中午11:30),見到入面環境好舒服,一於入去試下先!睇睇份menu先套餐有包埋廚師推介濃湯或田園沙律另外要提提嘅係..星期一至五唔收加一添我真心推介一下呢個"番茄濃湯"堅好飲,番茄味好濃,唔酸,好香甜香煎紐西蘭龍脷柳伴檸檬牛油汁意粉我呢份午餐嘅龍脷柳好滑,好多配菜,檸檬牛油汁溝埋好開胃,份量啱啱好!大蝦魷魚墨汁意粉而我同事呢份,大蝦好鮮甜,魷魚好新鮮,墨汁意粉好有墨魚味!另外我地每人加咗$15叫咗兩杯特飲特濃朱古力三個字形容:香、滑、濃焦糖咖啡面層鋪滿焦糖,香濃咖啡味道!員工十分友善,服務態一流
睇睇份menu先

套餐有包埋廚師推介濃湯或田園沙律
另外要提提嘅係..星期一至五唔收加一添

我真心推介一下呢個"番茄濃湯"
堅好飲,番茄味好濃,唔酸,好香甜
香煎紐西蘭龍脷柳伴檸檬牛油汁意粉
大蝦魷魚墨汁意粉
而我同事呢份,大蝦好鮮甜,魷魚好新鮮,墨汁意粉好有墨魚味!
另外我地每人加咗$15叫咗兩杯特飲
特濃朱古力
三個字形容:香、滑、濃

焦糖咖啡
面層鋪滿焦糖,香濃咖啡味道!

員工十分友善,服務態一流
2018-06-19
2018-08-17 68 瀏覽
朋友相約於旺角食東西,兩個人不約而同都想吃西餐,旺角嘅西餐種類太多,不過兩個窮人去食,都要搵間價錢合理,大眾化啲。好彩兩個都唔算太肚餓,所以就一於兩個人食一份餐,簡簡單單又一日。前菜廚師濃湯, 足料,入口口感一流, 熱辣辣咁放入口, 都算係一種享受。 我同朋友都講,如果佢仲有一個包送, 咁真係無械可擊。軟殼蟹松露汁意粉, 冇諗過原隻軟殼蟹咁拎上嚟, 淨係呢樣已經加分性價比十足, 軟殼蟹炸到外皮鬆脆,一放入口已經可以吞落肚, 至於意粉口感一流,軟硬適中, 唯一美中不足, 我兩個得松露汁有點小,如果可以再濕啲,一定更好食。雜莓沙冰, 我哋兩個都好後悔,因為真係好普通,我哋甚至覺得喺街邊飲十幾蚊杯嘅比佢更好。