餐廳: KOI Thé
資訊:

平日非繁忙時間九龍站較清靜,入到去叫嘢飲得兩個人,幫我落單嘅係trainee。未試過幫襯呢間,所以就叫開平時飲嘅珍珠奶茶。點知道普遍出面叫嘅珍珠奶茶响呢度係黃金珍珠,所以當我見到一位戴眼鏡嘅女仔幫我準備杯奶茶時嘅黃色珍珠,我就同佢講,點解唔係平時深啡色嘅珍珠。眼鏡服務員聽完就好晦氣咁講,你喺我哋呢度叫珍珠奶茶就會係呢隻黃金珍珠,如果你要出面街隻深啡色珍珠就叫另一款!跟住就將兩杯黃金珍珠倒返入個container度!其實外面叫珍珠奶茶,普遍都係用深啡色台灣嗰隻珍珠,未幫襯過你呢間又點會知道响呢度叫珍珠奶茶就會變咗你哋嘅黃金珍珠呢?而且眼鏡女仔又由杯度倒返D黃色珍珠入返container度,唔多衞生😰最後呢杯珍珠奶茶味道超甜,似糖水多過奶茶,十分一般。加上服務態度差,就算住樓上咁近都唔會再幫襯。

外賣自取
好口渴去到間舖見到冇人,一心歡喜可以好快拎到杯野飲解解渴,好快揀好飲咩落咗單,落單過程冇語氣,冇笑容都算,始終唔係麥當勞,懷疑笑容係要加5蚊,我冇加,係我錯!點知突然有個店員(店員係戴眼鏡兩截色頭髮)識嘅人彈出,同佢講咗要3杯野飲,店員唔理任何野即刻幫佢沖咗3杯野飲。呢度都已經用咗差唔多十分鐘。店員1分鐘內已沖好我所點嘅野飲,但沖完只係放低,完全無視客人等待,唔睇睇張單到底有幾多杯野飲係咪已經沖齊可以出單。識嘅就可以即刻出唔識嘅就放低俾你慢慢等。我等到另一位店員收完錢,佢都唔識睇睇枱面杯野飲,直到我問佢杯野係咪我嘅,佢先施施然拎俾我(佢收錢時已態度冷淡,毫無表情)等到一肚氣!明明間舖冇人都要用我15分鐘等一杯野飲!不過好叻啦咁都仲有3間分店🤭

等到一肚氣!明明間舖冇人都要用我15分鐘等一杯野飲!

不過好叻啦咁都仲有3間分店🤭
2022-01-29 1234 瀏覽
同事請用 foodpanda 叫隨意看了一下就點了溫芋圓鮮奶(微甜)還是很甜早個走甜飲左成杯甜的奶芋圓佔了杯的三分之一煙煙靭靭的口感不錯其他同事都覺得呢間做得吾好大家都吾係好識欣賞
同事請
用 foodpanda 叫
隨意看了一下就點了

溫芋圓鮮奶(微甜)
還是很甜早個走甜
飲左成杯甜的奶

芋圓佔了杯的三分之一
煙煙靭靭的口感不錯

其他同事都覺得呢間做得吾好
大家都吾係好識欣賞
2022-01-28
2021-10-15 291 瀏覽
唯一一間在圓方可購買的珍珠奶茶店店舖在九龍站比較大間,乾淨企理未有買過這間,第一次購買不知選什麼好上openrice 查看了它的推介、熱門是什麼決定選了以下杯子比其他珍珠奶茶店有點特別杯子設計為防守滑、防燙手,不用加防燙手的東西熱芋圓奶茶(微糖)芋圓煮得煙煙靭靭好有口感, 奶茶香濃幼滑熱度是常暖,不會很燙口是不錯的推介P.S. 貼心在貼紙上有溫馨提示“請於兩小時內飲用完畢”很久沒有看到這字句,可能大家都清楚購買后都要1小時耐喝完所以已沒有再提示各位客戶吧
唯一一間在圓方可購買的珍珠奶茶店

店舖在九龍站比較大間,乾淨企理

未有買過這間,第一次購買不知選什麼好
上openrice 查看了它的推介、熱門是什麼
決定選了以下

杯子比其他珍珠奶茶店有點特別
杯子設計為防守滑、防燙手,不用加防燙手的東西

熱芋圓奶茶(微糖)
芋圓煮得煙煙靭靭好有口感, 奶茶香濃幼滑
熱度是常暖,不會很燙口

是不錯的推介

P.S. 貼心在貼紙上有溫馨提示“請於兩小時內飲用完畢”
很久沒有看到這字句,可能大家都清楚購買后都要1小時耐喝完
所以已沒有再提示各位客戶吧
2021-10-15
  • 芋圓奶茶
下午茶 叫咗杯珍珠奶茶嘆吓要咗小甜 少冰有成半杯珍珠咁多雖然叫咗少甜,但係都有甜最好飲都係加錢要鮮奶,而平時佢係比奶精的黃色珍珠最好味,比普通黑糖珍珠彈牙飲完一杯珍珠奶茶都飽
下午茶 叫咗杯珍珠奶茶嘆吓

要咗小甜 少冰

有成半杯珍珠咁多

雖然叫咗少甜,但係都有甜

最好飲都係加錢要鮮奶,而平時佢係比奶精的

黃色珍珠最好味,比普通黑糖珍珠彈牙

飲完一杯珍珠奶茶都飽
2021-06-17
2020-12-11 817 瀏覽
📍KOI The // Hong Kong🥤烏龍茶拿鐵 (+黃金珍珠)// Oolong Tea Latte (+golden bubbles)💵 HK $28 (M)-The staffs are really friendly and nice!! Like their latte which used fresh milk. However, I personally don’t like their bubbles as I prefer the bigger types one. 😂-店員很有禮貌和耐心跟我介紹飲品,因為我本身比較鍾意大粒的珍珠,所以並沒有很喜歡它們家的黃金珍珠,但他們家的拿鐵很好喝,店員說是用新鮮牛奶沖的喔!-
📍KOI The // Hong Kong
🥤烏龍茶拿鐵 (+黃金珍珠)
💵 HK $28 (M)
烏龍茶拿鐵 (+黃金珍珠) // Oolong Tea Latte (+golden bubbles)
2020-11-12 462 瀏覽
最鍾意飲呢間嘅芋圓烏龍拿鐵,因為佢啲芋圓偏細粒,好容易用飲管飲到。而且份量好多又QQ,有時有少少口痕就會落去買返杯。但呢度啲飲品都比較甜,我覺得7分甜就啱啱好嗱!
最鍾意飲呢間嘅芋圓烏龍拿鐵,
因為佢啲芋圓偏細粒,
好容易用飲管飲到。
而且份量好多又QQ,
有時有少少口痕就會落去買返杯。

但呢度啲飲品都比較甜,
我覺得7分甜就啱啱好嗱!

2020-07-31 516 瀏覽
又係最愛嘅肥仔水😆 之前喺旺角飲過都唔錯估唔到九龍站有分店🤤👍🏻 之前買完去西九行下真係幾舒服(´๑•ω•๑`)❣️芋圓奶茶(M) $27 +$3轉鮮奶佢地最有特色嘅奶茶🤤 芋圓細細粒仲有少少碎芋頭 勁好咬👅 仲要比左勁多 爆曬quota🙀 依家有得轉鮮奶感覺健康咗 冇咁奶精🤣 口痕會回購👍🏻

❣️芋圓奶茶(M) $27 +$3轉鮮奶
2020-04-16 344 瀏覽
經過九龍站常飲台灣茶,發現左呢間舖頭買咗杯烏龍芋圓奶茶微糖,烏龍茶味清純,芋圓大細適中,好有響台灣嘅感覺,除咗芋圓仲有未見過的黃金珍珠,不過都係想試芋圓多啲,下次再試佢哋嘅黃金珍奶不過香港唔係好多地方有都係得旺區,希望多啲地方開

不過香港唔係好多地方有都係得旺區,希望多啲地方開
2020-04-16
  • 烏龍芋圓奶茶
2019-12-27 400 瀏覽
第一次飲這間店的珍珠奶茶很驚喜的是店員是台灣人,說的普通話都有同樣的台灣口音.叫了一個大杯的珍珠奶茶黃金珍珠佔份量一半以上.不過我覺得這杯奶茶一般般沒有茶的香味也沒有奶的鮮甜味相信不是用新鮮牛奶沖泡出來的
第一次飲這間店的珍珠奶茶
很驚喜的是店員是台灣人,說的普通話都有同樣的台灣口音
叫了一個大杯的珍珠奶茶
黃金珍珠佔份量一半以上
不過我覺得這杯奶茶一般般
沒有茶的香味也沒有奶的鮮甜味
相信不是用新鮮牛奶沖泡出來的
2019-09-10 424 瀏覽
.KOI Thé芋圓奶茶中杯 $30.首先講下個茶底用既系阿薩姆紅茶名字其實都吾重要但重點系佢同個奶味好香好夾😍反而如果叫佢另一個個招牌烏龍茶就有點味道太搶太出同埋會蓋過哂d奶味所以吾recommend紅茶本身個味道同奶味好夾5:5比例🌓甘樣完全吾會喧賓奪主/出現某個味道太出既艇況.另一樣要讚既系每次要會叫少冰既但系佢並無因為少左冰而加左水甘❄味道吾會因為甘所以淡左 (平時飲開天仁茗茶同share tea基本上一叫少冰就飲到個味會淡左好多)而系能夠保持番果個味道既個質量間間都好standard做得不錯👍🏽.到我既新寵芋圓真心系呢半年至一年既最愛💕本身芋圓系早幾年傳入來香港當時都仲系大大粒甘淨系同糖水同時出現但系原來佢變身細細粒之後同奶茶系甘夾🥰另一個highlight就系芋圓入面有芋頭粒粒令到杯奶茶都有淡淡芋香味好好飲😋芋圓呢樣野好特別佢有點似許留山小丸子但系又無佢甘痴牙🦷有點煙韌但系又吾會話覺得個口感好膠好假🤮同埋平均每杯都好多芋圓飲到最後都會仲有😊.要講樣差既野系佢真系好q多人排隊好q慢要等勁耐無番15-20mins基本上都拎吾到🤔比起其他台式店價錢佢中上價啦大杯都over$30但
KOI Thé
無番15-20mins基本上都拎吾到🤔
比起其他台式店價錢佢中上價啦
大杯都over$30
但好就好在佢有小杯size$21
細細杯過下口癮都幾好 (不過又吾系幾夠喉🤔)
細細杯又好似吾會好肥甘🐷
然後尖沙咀店只有中杯供應
而且價錢$30仲要比較貴🤔
其他店小杯$21 中杯$25 大杯$33
平好多
overall 來講
🌕🌕🌕🌕🌕(5/5)
KOI應該變左我飲得最多既台飲店
📣尖沙咀北京道16號永樂樓地下鋪
芋圓奶茶
芋圓奶茶
2019-08-11 255 瀏覽
夏天熱辣辣,尤其是係30幾度嘅香港又濕又熱,行行吓就會好想買一杯冰凍好飲嘅手調飲品——KOI絕對係個人手調飲料🥤舖既頭三位。當你見到門口有一杯好大杯嘅奶茶figure,就入去買杯試試啦。-芋圓奶茶:(中杯、7分甜、少冰)芋圓細細粒,但煙韌嘅中間有硬芋頭粒,煙韌得來又有咬口,口感十足。而且芋圓嘅份量都好多,每飲一啖,就會啜到好多粒芋圓仔,好滿足。奶茶底又十分香濃,茶味香醇,而且飄出淡淡的奶香回甘。個人覺得茶底已經好香茶味,而且奶味有啲似淡奶嘅甜,所以叫咗7分甜都已經好夠味道。

KOI絕對係個人手調飲料🥤舖既頭三位。

-芋圓奶茶:(中杯、7分甜、少冰)
奶茶底又十分香濃,茶味香醇,而且飄出淡淡的奶香回甘。
2019-08-10
10 分鐘 (外賣自取)
  • 芋圓奶茶
2019-07-10 263 瀏覽
珍珠奶綠中杯,半糖少冰。珍珠是白色的珍珠,但味道和普通的黑珍珠一樣,珍珠非常Q彈,份量佔中杯的一半,很飽肚。至於奶綠的茶味不太重,有奶精味。雖然要求半糖(50%甜度)但還是偏甜。而一杯中杯的飲品價錢比起外面的手搖店大杯的價錢還要貴
而一杯中杯的飲品價錢比起外面的手搖店大杯的價錢還要貴
2019-06-11 374 瀏覽
今日lunch食左沙律之後,想搵嘢飲吓,行過九龍站見到新開左間茶店,叫Koi Tea. 可能係post lunch hour,都等左幾分鈡先落倒order. 我order左個熱嘅綠茶鮮奶拿鐵加芋圓。收到手後,隻杯嘅設計係好,因為唔燙手,不過有啲唔夠環保。飮一啖後,發現用微波爐叮熱嘅奶唔夠熱。揀左微糖甜度啱啱好。芋圓還可以,如果唔好煲太耐仲好。最後係個茶。我本來以為係日式綠茶,原來係中式嘅!😅茶味都唔錯,有淡淡苦譅茶香。Um...after all, not my first choice.

2019-06-05