2007-06-22 12 瀏覽
20070621去Yoga之前來不及晚餐,就近在樓下的Kosmo掃了一樽“Kosmo Slim”蔬果汁,號稱全天然,不添加任何糖分、防腐劑、等等等等……裏面的成分計有蘋果、西柚、薑和雪梨,喝起來西柚與薑的氣味非常濃烈,蘋果和雪梨就不是很覺,但也知道是因為它們的存在才平衡了整個口感,變得酸酸甜甜更易入口。另外,見到有全麥低脂低糖的藍莓muffin,也買一個來試一下,是心理作用使然還是真有其事呢,好像沒那麼油膩,但也依然鬆軟香甜:)不過muffin的分量還是在的,要留一半做早餐……
20070621

2007-05-27 15 瀏覽
過得意外地悠閒的一個周末.來這兒吃個late lunch. 朋友的croissant with ham & cheese, croissant吃落比較油膩. 我的turkey club sandwich非常清新爽口, 沒什麼可挑剔. best - 4 - berry smoothie 很"berry", 朋友很讚.我的凍咖啡也ok. 埋單近百二, 絕對不便宜, 為了健康與環保, 的確要付出代價. 環境比對面星字頭連鎖店好一點, 但在full-house的情況下, 傾偈其實不太方便. 服務不錯.
過得意外地悠閒的一個周末.
來這兒吃個late lunch.
我的凍咖啡也ok.
服務不錯.
2K
2007-02-10 4 瀏覽
又0黎飲0野, 試過幾款, 全部都好好飲(不過完全唔記得d 名):- strawberry + low fat yoghurt 0個隻smoothie: 好香滑, 飲落好似士多啤梨奶昔咁!- lychee + mint 0個隻: 好冰涼, 唔係咁甜, 夏天飲最0岩!- Kosmo Energy (banana + low fat yoghurt 0個隻): 唔漏, 好好味- Kosmo Craving (朱古力味0個隻): 幾refreshing, 不過如果係chocoholic 就未必鍾意, 始終呢d "健康至上" 鋪頭應該唔係真係落好濃味0個d 朱古力chunks.- banana + mango + low fat yoghurt 0個隻: 少少酸, 但mango 味竟然無搶banana 味, 好好飲!- 仲有熱0既soy milk + sesame + honey 0個隻: 熱飲0既問題係太多泡(cream?)... 呢杯味道唔錯, sesame 味道好香, 而且飲完好想訓覺XD好想試晒佢所有飲品!

好想試晒佢所有飲品!
2006-12-02 8 瀏覽
Wanna have a drink and some chat w/ a friend. Didnt wanna go starbucks, so chose this place.The feel is like 'The MIX', serving healthy food & drinks. Ordered 2 drinks; both were OK.1) 冰昔'Kosmo Craving(渴望)': the Chinese translation is sort of amusing. Forget the ingredients but it's chocolate flavour. Not heavily sweetened Popular size $30. Kosmo Energy: ingredients inlcude banana, low-fat milk & yoghurt. Regular price $26.We had the drinks on the balcony coz it's quite stuffy inside. I like t

Popular size $30.

We had the drinks on the balcony coz it's quite stuffy inside. I like the balcony.
2006-11-26 2 瀏覽
到downtown 見客前,到這兒吃早餐。賣西洋風情,美式咖啡是最穩陣。重新裝修後都沒來過,現在比以前靚,但依然擠迫,做多幾個客嘛!週五早上九點鐘,僅三個洋人客。點了烤蛋糕切片和熱咖啡,共$33,星巴克的價錢。Ginger Green Tea Loaf($13):味道跟普通牛油蛋糕沒兩樣,綠茶味和薑味連影都無…!熱咖啡($20 / regular size):味道okay,不算香但濃郁。份量比星巴克和太平洋多。雖擠迫,但因為客少,都唔吵鬧,幾好。應該會再來。
週五早上九點鐘,僅三個洋人客。
點了烤蛋糕切片和熱咖啡,共$33,星巴克的價錢。
雖擠迫,但因為客少,都唔吵鬧,幾好。應該會再來。
2006-11-22 4 瀏覽
好鍾意坐佢個露台, 平日放假shopping完之後坐下, 心情唔好時又去坐下, 會輕鬆番咖, 尤其是身邊的人都沒噴煙時, 就更加relax!!
2K
0係工作環境聽過呢間0野個名, 一直好想試, 今日就同朋友dinner 後0黎飲0野, 要0左個Kosmo Energy (banana + low-fat milk + yoghurt smoothie) 同Soya Nirvana (豆奶+ hazelnut + whey protein + 麥皮smoothie).完全唔知乜係whey protein, 不過杯Nirvana 真係幾好飲, 好fresh, 唯一美中不足就係甜0左少少. Kosmo Energy 就非常好飲, 飲落其實係banana milkshake 咁味, 不過就比一般0既清新, 始終呢個無落雪糕無咁漏, 而又一樣咁creamy, 好good!環境真係10 級good, 裝修簡簡單單, 色系好重"earth" 味, 加埋梳化櫈, 仲有出面balcony, 真係好舒服!仲有不得不提, counter 個鬼仔真係好nice, 好friendly, 同埋佢d 廣東話真係講得好正! XD比起Starbucks / Pacific Coffee 呢d 大路0野, 呢度真係好好多! Highly recommended

比起Starbucks / Pacific Coffee 呢d 大路0野, 呢度真係好好多! Highly recommended!
Kosmo Energy
2006-06-26 5 瀏覽
在老蘭唔飲酒的話,首選還是港大校友會隔離的Kosmo.好過坐星巴客.起碼有得吹下風.飲咩都好,求其叫杯Earl Grey,旨在比我揭下剛在對面葉壹堂的雜誌,再同友人研究下黎緊的春夏潮流.友人就一口煙一口果汁.有型有格,型過飲嘉士伯.正在談論Hedi Slimane的瘦身美學是否繼續當道,我已急不及待你反串Dior Homme上身的話,一定型過好多美男子.)友人反問咁你又不如試下Stella McCartney吧.今年佢同Adidas crossover個collection,有些款式幾岩你.....)飲得多蔗汁涼茶,偶爾轉下口味,亦無不可.

飲得多蔗汁涼茶,偶爾轉下口味,亦無不可.

2006-05-06 8 瀏覽
I have ordered the soy milk with mixed with sth the waitress recommended and it is just ok. Yet, the view is good expecially the baclony. The waiters are mix and they are talkative.
2006-04-12 7 瀏覽
樓下既外帶速度,對我o黎講,依然係慢。要了個Spicy Mexican Cheese Bean Wrap:除了Cheese 同Bean 之外,仲有生菜、Japaleno (小甜椒?)、芫茜、牛油果、紅洋蔥...少少spicy,但唔辛口,個味仲好夾。Kosmo 以健康速食為主打:健康固然係,當然價錢相對提高...但我唔明點解個底出水既wrap 個expiry date 可以擺到3 日?速食嘛...簽得咭俾錢既,快極有限(唔單止係等出單o個o下)。
樓下既外帶速度,對我o黎講,依然係慢。

2006-02-26 10 瀏覽
一早同姐姐出中環食早餐, 黎左kosmo一嚐soy milk cappuccino. 呢度o既鬼馬外藉baristta好鬼cute, 送咖啡黎時同我地用半鹹淡廣東話傾左一陣, 好nice!杯cappuccino一開始飲落唔覺有豆奶味, 但飲下飲下豆味開始慢慢出黎, 奶泡打得好堅挺, 唔錯!
2005-09-13 6 瀏覽
(13/9/05) 睇過幾個食評, 都讚哩件cake, 我鍾意食loaf cake, 當然要試。果然好有綠茶味, 薑味亦剛剛好, 仲有提子乾。蛋糕質地"鞋"左D, 唔似牛油切餅, 勁滑的口感。不過論味道, 係好味! 嫌$13太貴吧。
2005-08-07 1 瀏覽
我飲豆漿類既果汁, 仲以為會好特別tim, 點佑只係一杯好普通既沙冰友人既奶類果汁就好d仲有友人既叮叮飯都係叮叮飯咁既水準囉, 唔值咁貴
友人既奶類果汁就好d
仲有友人既叮叮飯都係叮叮飯咁既水準囉, 唔值咁貴
2005-07-30 8 瀏覽
在Kosmo 叫一杯Kosmo Fighter是每逢我在中環時的例行公事。本小姐認為Kosmo Fighter係水準之作。下面提及的Lavendar Coffee我啊小試了幾口﹐不要被promotional leaflet上薰衣草洋洋的圖片騙到﹐以milk coffee來說﹐這隻organic coffee strong到不得了。難怪下面食評的舊同學﹐看見著者吧black coffee shot一飲而盡﹐也會露出驚訝的神情。不過話說回頭﹐Lavendar coffee上的Lavendar Buds好香好好咬。偶而試下三文魚野米飯﹐卻開始後悔了- 三十幾蚊食個擺明係叮出來的飯﹐就算係organic也好也稍嫌過份。在匯豐隔鄰的The Mix也是走差不多路鮮﹐食物卻絕無欺場。我想真正會吃Kosmo熱飯的﹐就只會是一些真係好趕時間的OL才會這樣做。常去Kosmo的對講廣東話的鬼仔都晤陌生。我成日好奇怪就係﹐若果又識廣東話口才又勁的話﹐去做乜乜補習天王更實際喇。不過好難講既﹐人地鐘意做restaurant吧﹐可能係。。。

2005-07-22 8 瀏覽
下午來了吃健康午餐,點了煙三文魚意大利飯- 淡淡的Olive oil 很香,飯很有咬口,好味!Salmon Wrap - 很少三文魚,味道過於輕清、Chicken Marsala Wrap - 很多雞肉同蔬菜,少少辣,好味!另買了Banana Walnut Wholewheat Loaf CakeGinger Green Tea Loaf Cake都好好味,size 都幾大添!叫了一杯fighter 果汁,芒果味濃,都錯!
下午來了吃健康午餐,點了
Salmon Wrap - 很少三文魚,味道過於輕清、
另買了
Ginger Green Tea Loaf Cake
都好好味,size 都幾大添!
叫了一杯fighter 果汁,芒果味濃,都錯!