#fatxcheungshawan ‼️幾抵食𝟑 𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 西班牙𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐬𝐞𝐭 ‼️•① [ 西 班 牙 海 鮮 飯 // 西 班 牙 腹 肉 🥩 ]|𝐭𝐡𝐢𝐬 𝐠𝐨𝐨𝐝 !!「 西 班 牙 海 鮮 飯 」唔會太鹹,反而海鮮味很重🐟🍤🐡味道也很開胃~「 西 班 牙 腹 肉 🥩 」肉質淋😋😋加埋啲瓜一齊食好好食,一碟有咁多塊抵食!|𓋪8.5/10· ② [ 墨 汁 魷 魚 可 樂 餅 🦑 // 松 露 蘑 菇 可 樂 餅 ] |𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐬𝐞𝐭 包 𝐚𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫 , 𝐝𝐫𝐢𝐧𝐤𝐬 , 𝐝𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 ! 雖然係𝐚𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫 , 但都幾膩😂入面堅足料!會𝐩𝐫𝐞𝐟𝐞𝐫 「 墨 汁 魷 魚 可 樂 餅 」~|𓋪 7.5/10•③ [ 𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤𝐬 : 𝐄𝐬𝐭𝐫𝐞𝐥𝐥𝐚 , 𝐃𝐚𝐦𝐧 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 🍾🍋 ]|係西班牙特色嘅啤酒~兩個都唔使加錢,夠晒特別!|𓋪7/10•④ [ 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 : 𝐕𝐚𝐧𝐢𝐥𝐥𝐚 𝐢𝐜𝐞𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦 // 𝐜𝐡𝐮𝐫𝐫𝐨𝐬 ]| 𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐬𝐞𝐭 包🍨。入面有雲呢拿籽~𝐂𝐡𝐮𝐫𝐫𝐨𝐬 好足料,又加埋🍫醬。飽死😂|𓋪7/10·⑤ [ 傳 統 蕃
#fatxcheungshawan
‼️幾抵食𝟑 𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 西班牙𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐬𝐞𝐭 ‼️

|𝐭𝐡𝐢𝐬 𝐠𝐨𝐨𝐝 !!
味道也很開胃~
「 西 班 牙 腹 肉 🥩 」肉質淋😋😋
加埋啲瓜一齊食好好食,一碟有咁多塊抵食!|
𓋪8.5/10
雖然係𝐚𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫 , 但都幾膩😂
入面堅足料!
會𝐩𝐫𝐞𝐟𝐞𝐫 「 墨 汁 魷 魚 可 樂 餅 」~|
𓋪 7.5/10

|係西班牙特色嘅啤酒~
兩個都唔使加錢,夠晒特別!|
𓋪7/10

| 𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐬𝐞𝐭 包🍨。
入面有雲呢拿籽~
𝐂𝐡𝐮𝐫𝐫𝐨𝐬 好足料,又加埋🍫醬。
飽死😂|
⑤ [ 傳 統 蕃 茄 多 士 🍅🍞 ]

| 餐廳送😋
幾有驚喜,係一個好開胃嘅前菜!|
𓋪9/10
⑥ [ 傳 統 煎 蛋 餅 配 鱈 魚 ]

|好足料,細細塊但已經好飽肚。
入面仲有一層層洋蔥 🧅 |
長沙灣福榮街512-518號地下A號舖
👨🏻‍🍳La Barra Tapas Spanish Restaurant (長沙灣)📍長沙灣福榮街512-518號地下A號舖 「即叫即整西班牙料理😋不過churros有D失望🥲」 👍🏻🍽️蟹肉可麗餅、松露蘑菇可麗餅 $19/pc可麗餅超推!!酥脆皮薄,吾會好重油膩味之餘,仲爆餡😻staff話先食蘑菇後蟹肉,蘑菇一食就愛🫶🏻微微松露香,粒粒蘑菇 🍽️西班牙海鮮飯 $258有小小飯焦😻好似混左小小菇,好惹味😻不過海鮮好似吾系幾新鮮,青口同蜆都有D腥😳 👎🏿🍽️Churros $78第一次食吾哂既churros,外層炸得太脆太硬,只剩入面好小好小系鬆軟🥲好似食緊有砂糖既餅乾。點雪糕都可以,點nutella真系吾得,甜到膩🥲不過雪糕都好甜🥲平時飲開珍珠奶茶正常糖都覺得甜🥲 🍹蘋果汁 apple juice $28正常偏甜 🍹柑桔檸檬汁 Calamansi Lemon $28正常偏甜 即叫即整,需時,需另加一,好似有分段時間,20:15有下一場,所以要離場🙈 #labarratapasspanishrestaurant
📍長沙灣福榮街512-518號地下A號舖

「即叫即整西班牙料理😋不過churros有D失望🥲」
可麗餅

👍🏻🍽️蟹肉可麗餅、松露蘑菇可麗餅 $19/pc
可麗餅超推!!
酥脆皮薄,吾會好重油膩味之餘,仲爆餡😻
staff話先食蘑菇後蟹肉,
蘑菇一食就愛🫶🏻微微松露香,粒粒蘑菇

🍽️西班牙海鮮飯 $258
有小小飯焦😻好似混左小小菇,好惹味😻
不過海鮮好似吾系幾新鮮,青口同蜆都有D腥😳
churros

👎🏿🍽️Churros $78
好似食緊有砂糖既餅乾。
點雪糕都可以,點nutella真系吾得,甜到膩🥲
不過雪糕都好甜🥲

好似有分段時間,
20:15有下一場,所以要離場🙈

可麗餅
2023-11-28 118 瀏覽
今次同朋友去感長沙灣福榮街既一間西班牙餐館,平日過黎都𝗳𝘂𝗹𝗹 𝗵𝗼𝘂𝘀𝗲🙈有興趣記得預先𝗯𝗼𝗼𝗸位啊🥰餐廳唔算大但燈光昏暗~都幾有𝗳𝗲𝗲𝗹😛➣松露蘑菇可樂餅(💰𝟭𝟵)➣蟹肉可樂餅(💰𝟭𝟵)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯.𝟵/𝟱️蟹肉果款有蟹肉鮮甜,松露蘑菇果款就再重味啲~一咬落去做到流心效果好正😚➣𝗛𝗮𝗻𝗴𝗲𝗿 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸(💰𝟭𝟲𝟴)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰/𝟱️封門牛柳肉質嫩滑重牛味🥰推薦一試!➣ 傅統煎蛋餅配鱈魚 (💰𝟵𝟮)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯.𝟵/𝟱呢款蛋餅中間係有鱈魚,仲外都加左薯仔、洋蔥等等層次好豐富😍即刻有口感左~蛋餅入面仲係流心架😝➣西班牙海鮮飯(💰𝟮𝟱𝟴)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟮/𝟱海鮮飯粒粒分明,調味濃郁之餘仲有飯焦好好味🥹海鮮包括蝦、青口同蜆🥰食落好鮮甜😝係我食過數一數二好食既西班牙飯~

➣松露蘑菇可樂餅(💰𝟭𝟵)
➣蟹肉可樂餅(💰𝟭𝟵)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯.𝟵/𝟱

➣𝗛𝗮𝗻𝗴𝗲𝗿 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸(💰𝟭𝟲𝟴)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰/𝟱
️封門牛柳肉質嫩滑重牛味🥰推薦一試!

➣ 傅統煎蛋餅配鱈魚 (💰𝟵𝟮)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯.𝟵/𝟱

➣西班牙海鮮飯(💰𝟮𝟱𝟴)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟮/𝟱
2023-11-14 146 瀏覽
終於又到星期五,當然要出去鬆一鬆,今晚又同朋友左去又食西班牙菜😂😂,呢間鋪穩藏喺長沙灣,呢野都幾有特式。傳統蕃茄多士蕃茄味濃,酸酸嘅味道好開胃,多士烘得夠鬆脆西班牙蒜油蝦蒜味濃濃的,每隻蝦都充分被蒜味同橄欖油包住,而且爽口鮮甜彈牙墨汁魷魚可樂餅墨汁嘅香,魷魚嘅鮮,炸得脆脆的,幾特別。Broken Eggs薯條幼細炸得夠脆,配合雞蛋生蛋王同炸脆嘅煙肉,口感豐富。精選魚塊西班牙短麵短麵爽口,唔會好乾又唔會好濕,每一條都吸到汁好入味,魚塊爽滑鮮甜,配埋個醬好惹味。Sangria想飲返2杯就點左Sangria,紅酒味香,配合埋鮮果嘅甜味,真係飲多2杯都唔覺。西班牙油炸鬼肉桂嘅味道好香,炸得外脆內軟,配埋雪糕同朱古力醬一齊食一流。

傳統蕃茄多士

蕃茄味濃,酸酸嘅味道好開胃,多士烘得夠鬆脆

西班牙蒜油蝦

墨汁魷魚可樂餅

墨汁嘅香,魷魚嘅鮮,炸得脆脆的,幾特別。

Broken Eggs

薯條幼細炸得夠脆,配合雞蛋生蛋王同炸脆嘅煙肉,口感豐富。

精選魚塊西班牙短麵

Sangria

西班牙油炸鬼

2023-11-14 126 瀏覽
長沙灣出名多特式野食,價錢又公道。今次我就去幫襯咗一間西班牙小店,令我回憶起幾年前去西班牙玩嘅感覺😂蕃茄多士 🍅 話說曾經去過西班牙旅行,旅行期間最鐘意嘅Tapas之一就係佢,差不多每間餐廳都會有呢一個Tapas 食,見到呢間小店有,即刻order, 當堂回憶返晒嚟,toast 超鬆脆,蕃茄夠甜夠juicy, 橄欖油夠香,呢個必叫👍播啲歌深海八爪魚 🐙 八爪魚而面上灑上紅椒粉,下面墊咗幼滑薯蓉,賣相吸引,深海八瓜魚用橄欖油慢燉,肉質夠腍,夠入味,薯蓉都好好味😋西班牙蒜油蝦+配多士 🍤 店員拎上來,已經聞到一浸浸好香蒜蓉味,微辣+蒜油嘅味道perfect 👍蝦大隻 又彈牙,用附上脆多士點埋d 蒜油食,100分西班牙海鮮飯 🥘 食西班牙嘢,點少得Paella 🥘海鮮飯帶有香濃嘅海鮮鮮味,有青口、蜆及大蝦,餐煮得啱啱好,軟硬適中,好好味☺️

蕃茄多士 🍅

深海八爪魚 🐙
肉質夠腍,夠入味,薯蓉都好好味😋

西班牙蒜油蝦+配多士 🍤
牙,用附上脆多士點埋d 蒜油食,100分

西班牙海鮮飯 🥘
食西班牙嘢,點少得Paella 🥘

餐廳以橙色為主調,配上特色花紋瓷磚牆身,充滿異國風情。餐廳座位唔多,嚟之前最好打電話book位先📞蟹肉可樂餅 $19 一件炸到香脆可口✨,入面有好多蟹肉🦀,鮮甜味係口腔散發。墨汁魷魚可樂餅 $19 一件咬落去大量墨汁係口入耐爆發💥,有魷魚粒粒係入面🦑,陣陣魷魚嘅鮮味。深海八爪魚 $168八爪魚鮮嫩軟腍🐙,容易入口。下面嘅薯蓉打到幼滑🥔,同時保留顆粒感,好香濃嘅牛油香味🧈。西班牙海鮮飯 $258每粒飯都粒粒粒分明,索晒蝦汁,好似仲有蝦油喺入面,勁香😍!蜆肉、大蝦🦐、青口都非常新鮮,蜆肉飽滿鮮甜多汁,大蝦肉質爽口彈牙👍🏻。西班牙油炸鬼 $78新鮮熱辣炸起,外皮香脆加上肉桂粉同砂糖,食起來味道甜甜地,可以沾朱古力醬🍫/雲呢拿雪糕食🍨。👦🏻👧🏻鐘意食完沾咗朱古力醬嘅油炸鬼後,再食一啖雲呢拿雪糕,一冷一熱,有冰火交融嘅感覺❄️🔥。📍 La Barra Tapas Spanish Restaurant (長沙灣)長沙灣福榮街512-518號地下A號舖

蟹肉可樂餅 $19 一件
炸到香脆可口✨,入面有好多蟹肉🦀,鮮甜味係口腔散發。

墨汁魷魚可樂餅 $19 一件

深海八爪魚 $168

西班牙海鮮飯 $258

西班牙油炸鬼 $78

長沙灣福榮街512-518號地下A號舖
2023-11-09
  • 西班牙海鮮飯
2023-11-09 99 瀏覽
˜”*°•.˜”*°• La Barra。•°*”˜.•°*”˜✥ 松露蘑菇可樂餅 💵 HK$19蟹肉可樂餅 💵 HK$19墨汁魷魚可樂餅 💵 HK$19呢個可樂餅炸到外層好香脆入面餡料好多同軟綿綿個人就最鍾意松露蘑菇同蟹肉松露味超濃, 勁creamy蟹肉就爆多, 啖啖食得好滋味🫶🏻✨✥ Broken Egg 💵 HK$98Broken Egg呢個薯條🍟超級特別有啲似我細細個食嘅罐裝薯條好薄好幼果d但係唔同嘅就係佢嘅薯條真係用薯仔整超香濃嘅薯仔味❤️又勁脆再將上邊嘅太陽蛋吉穿佢變成流心將啲煙肉同薯條撈埋一齊食勁yummy 同惹味真係必食🫶🏻🙌🏻✨✥ Hanger Steak 💵 HK$168呢個封門柳係餐廳Dailly Special❤️牛魔王記起既我又點能夠唔食😝牛肉煎到大概五成熟, 保留左牛中係粉粉嫩嫩🥰肉質好軟腍而入口, 牛味濃而呢個價錢真係非常實惠🫠 抵食之選✨✥ 西班牙海鮮飯 💵 HK$258我勁中意食呢個海鮮飯🥘佢嘅飯質感介乎有少少似意大利飯,極有口感! 同埋超多醬汁✨海鮮都做得幾好食架平時我唔係太喜歡食青口🥹但佢嘅青口我都覺得好鮮味多汁💛很不錯🥰✥ 西班牙油炸鬼 💵 HK

✥ 松露蘑菇可樂餅 💵 HK$19
蟹肉可樂餅 💵 HK$19
墨汁魷魚可樂餅 💵 HK$19
呢個可樂餅炸到外層好香脆
入面餡料好多同軟綿綿
個人就最鍾意松露蘑菇同蟹肉
松露味超濃, 勁creamy
蟹肉就爆多, 啖啖食得好滋味🫶🏻✨

✥ Broken Egg 💵 HK$98

牛魔王記起既我又點能夠唔食😝
而呢個價錢真係非常實惠🫠 抵食之選✨

✥ 西班牙海鮮飯 💵 HK$258
我勁中意食呢個海鮮飯🥘
佢嘅飯質感介乎有少少似意大利飯,
極有口感! 同埋超多醬汁✨
海鮮都做得幾好食架
平時我唔係太喜歡食青口🥹
但佢嘅青口我都覺得好鮮味多汁💛很不錯🥰

✥ 西班牙油炸鬼 💵 HK$78
我係好鍾意食西班牙油炸鬼
油炸鬼鋪滿晒滿滿嘅肉桂粉😂
另外仲有超香濃嘅朱古力🍫醬鋪埋係油炸鬼上面🫠食落去係好豐富既層次
口感係勁香脆內軟🤤
附上嘅雲呢拿雪糕🍦都超正❤️‍🔥好好味💖
2023-11-07 248 瀏覽
長沙灣愈黎愈多特色小店,除左文青鐘意既café,仲有間主打西班牙菜既La Barra。餐廳既裝潢好有格調,有bar位同座枱,今日去到既時候已經full哂,等左陣先有位坐。純種黑毛豬火腿48個月($128)火腿切左好多塊薄片睇佢表面都好油令令食落好濃既豬肉味😍感覺比平時食開濃一倍😆可樂餅($19/pc)呢度可樂餅有幾款~我地揀左松露蘑菇可樂餅同蟹肉可樂餅🤣想講呢度可樂餅同出面好唔同唔係就咁炸,仲好著重觀感,打卡一流!松露可樂餅入面有薯蓉、黑松露同蘑菇碎,外皮炸得好脆,入面好軟腍,菇味都好濃郁!蟹肉可樂餅咬落又另一款質感,蟹肉一絲絲。忌廉同蛋黃醬咬落好creamy🥰西班牙海鮮飯 ($258)海鮮有大蝦、青口同蜆肉海鮮新鮮,蝦同青口都好嫩又彈牙!最出色係個炒飯,粒粒分明且有咬口,每粒米既色都炒到一樣!食落有少少xo醬海鮮味,十分惹味,個人好推薦呢個。Churros($78)即係佢地既油炸鬼~表皮灑左白糖,入口鬆脆。有熱黑朱古力醬汁同雲呢拿雪糕可以點黎食~個人比較鐘意點雲呢拿雪糕,油炸鬼既熱配合埋雪榚既冰冷,一冷一熱,形成強烈對比!Wizard($58)期間限定飲品🧙🏻‍♀️最底係利賓納、中間係

純種黑毛豬火腿48個月

純種黑毛豬火腿48個月($128)
火腿切左好多塊薄片
睇佢表面都好油令令
食落好濃既豬肉味😍
感覺比平時食開濃一倍😆
可樂餅

可樂餅($19/pc)
呢度可樂餅有幾款~
我地揀左松露蘑菇可樂餅同蟹肉可樂餅🤣
想講呢度可樂餅同出面好唔同
唔係就咁炸,仲好著重觀感,打卡一流!
蟹肉可樂餅咬落又另一款質感,蟹肉一絲絲。
忌廉同蛋黃醬咬落好creamy🥰
西班牙海鮮飯

西班牙海鮮飯 ($258)
海鮮有大蝦、青口同蜆肉
海鮮新鮮,蝦同青口都好嫩又彈牙!
最出色係個炒飯,粒粒分明且有咬口,每粒米既色都炒到一樣!
食落有少少xo醬海鮮味,十分惹味,個人好推薦呢個。
Churros

Churros($78)
即係佢地既油炸鬼~
表皮灑左白糖,入口鬆脆。
有熱黑朱古力醬汁同雲呢拿雪糕可以點黎食~
Wizard

Wizard($58)
期間限定飲品🧙🏻‍♀️
最底係利賓納、中間係蝶豆花、最頂係奶味雪糕🍦
倒入糖水就好似變魔法咁🪄
會由藍色變成粉紫色💓
飲完利賓納雪糕就岩岩好溶晒
好似飲緊牛奶冰咁
一種飲品有兩種口味🤪
Love memories

Love memories($88)
Whisky味偏重,但因為有蜜桃汁係入面,令到酒味濃烈得黎都帶點甜味,女士都啱~
2023-11-01
10 分鐘 (堂食)
純種黑毛豬火腿48個月
可樂餅
Wizard
Love memories
  • 松露蘑菇可樂餅
  • 蟹肉可樂餅
2023-11-06 87 瀏覽
🦖長沙灣高質西班牙餐廳,餐廳細細大約有4、5張四人枱,其他係吧枱位裝修以橙色為主調,牆上花紋瓷磚好靚😊晚市幾乎滿座,所以環境比較嘈✨深海八瓜魚 Octopus ($168)厚切深海八爪魚,底下係軟滑薯蓉,上面灑上紅椒粉八爪魚新鮮,但調味比較單調✨西班牙海鮮炒飯 Seafood Paella ($258)必點‼️飯粒吸晒龍蝦湯嘅味道,勁鮮味幾款海鮮都好新鮮,特別係蝦同墨魚👍🏻✨西班牙蒜油蝦Gambas al Ajillo ($108)炒香嘅蒜頭,配上橄欖油,香味十足大蝦新鮮好彈牙,一碟大約有10隻左右蒜油配埋超脆多士,正👍🏻✨西班牙油炸鬼 Churros ($78)啱啱炸起熱辣辣,外脆內軟表面灑上肉桂粉同糖粉,配上朱古力醬同vanilla 雪糕好好味😋大推‼️
🦖長沙灣高質西班牙餐廳,餐廳細細
大約有4、5張四人枱,其他係吧枱位
裝修以橙色為主調,牆上花紋瓷磚好靚😊
晚市幾乎滿座,所以環境比較嘈

✨深海八瓜魚 Octopus ($168)
厚切深海八爪魚,底下係軟滑薯蓉,上面灑上紅椒粉
八爪魚新鮮,但調味比較單調

必點‼️飯粒吸晒龍蝦湯嘅味道,勁鮮味
幾款海鮮都好新鮮,特別係蝦同墨魚👍🏻

炒香嘅蒜頭,配上橄欖油,香味十足
大蝦新鮮好彈牙,一碟大約有10隻左右
蒜油配埋超脆多士,正👍🏻

✨西班牙油炸鬼 Churros ($78)
啱啱炸起熱辣辣,外脆內軟
表面灑上肉桂粉同糖粉,配上朱古力醬同vanilla 雪糕
好好味😋大推‼️

• 西班牙海鮮飯
  • churros
2023-11-05 84 瀏覽
睇D人寫得咁好就五人去試吓,坐位迫到呢...冇招呼,份量小到呢..價錢高,去一次嚴多,返去仲要煮麵食,個人不愉快食了個令鐘走人,人均近400咁價錢麻麻,大把選擇,訂枱仲攪到好緊張咁
長沙灣人氣西班牙菜,午市套餐有齊前菜小食、主菜、甜品同飲品,可以一次過試晒多個款式。✨西班牙紅蝦 $160/pc係我最愛既紅蝦🦐 蝦肉飽滿彈牙,蝦頭鮮甜,啲蝦膏可以倒落個麵包到當醬咁蘸🤭✨西班牙凍湯•西班牙海鮮飯 $168西班牙凍湯由不同蔬菜混合而成,濃濃蕃茄香氣,清新微酸,好似飲緊蔬果汁,開胃之選🙈 西班牙海鮮飯係今餐MVP🥳 米飯吸滿湯汁,味道鹹香,薄薄一層,微微飯焦質感。✨西班牙蒜油蝦·西班牙牛肋骨 $208蒜油蝦份量比想像中多,橄欖油充滿蒜香味。牛肋骨啖啖肉,底層嘅薯仔吸收晒醬汁,好惹味🤤

✨西班牙紅蝦 $160/pc

✨西班牙凍湯•西班牙海鮮飯 $168

✨西班牙蒜油蝦·西班牙牛肋骨 $208
食物有水準有驚喜的小店甜品可以加上字句慶祝生日/特別節日👏🏼🔸傳統蕃茄多士🍅新鮮蕃茄製成配上好香脆的酸種麵包味道酸酸甜甜好清新開胃🔸西班牙可樂餅(蟹肉)外脆內軟的炸馬鈴薯蓉,薯蓉包住蟹肉碎及其他配料🔸炸西班牙青椒炸小青椒🫑食落淋身juicy🔸深海八爪魚🐙八爪魚有咬口配creamy 薯蓉🔸 西班牙燒乳豬配蘋果蓉🐷皮脆內嫩👍🏼可以配蘋果蓉更清新吾油膩每啖都好好食好滿足🔸 西班牙紅蝦短麵🦐店員會在上枱時將紅蝦頭膏加入短麵與旁邊的醬料撈埋蝦膏味道好鮮甜濃郁、蝦身彈牙短麵入口濕潤配上旁邊的脆焦邊更有口感🔸Churros西班牙油炸鬼甜品配雲呢拿雪糕同朱古力醬🍷Sangria(西班牙水果酒)🔸西班牙傳統cocktail 不只是普通的紅酒加入水果粒,飲落甜甜地好易入口,好岩女生飲🔸👻Halloween 特飲黑加侖子雲呢拿雪糕特飲
食物有水準有驚喜的小店
甜品可以加上字句慶祝生日/特別節日👏🏼

🔸傳統蕃茄多士🍅
新鮮蕃茄製成配上好香脆的酸種麵包
味道酸酸甜甜好清新開胃

🔸西班牙可樂餅(蟹肉)
外脆內軟的炸馬鈴薯蓉,薯蓉包住蟹肉碎及其他配料
🔸炸西班牙青椒

皮脆內嫩👍🏼可以配蘋果蓉更清新吾油膩
每啖都好好食好滿足

🔸 西班牙紅蝦短麵🦐
店員會在上枱時將紅蝦頭膏加入短麵與旁邊的醬料撈埋
蝦膏味道好鮮甜濃郁、蝦身彈牙
短麵入口濕潤配上旁邊的脆焦邊更有口感

🔸Churros西班牙油炸鬼甜品
配雲呢拿雪糕同朱古力醬
🍷Sangria(西班牙水果酒)
🔸西班牙傳統cocktail
不只是普通的紅酒加入水果粒,飲落甜甜地好易入口,好岩女生飲
🔸👻Halloween 特飲
黑加侖子雲呢拿雪糕特飲
2023-10-28 54 瀏覽
迎客前菜──酸蒜蓉多士:係脆脆哋一塊好似餅乾嘅麵包片,好香蒜味,蒜蓉醬喺酸酸哋嘅,醒胃。🔸西班牙牛肋骨   $208  餐後甜品跟西班牙雪糕  餐飲鮮橙汁小食:墨汁魷魚可樂餅  Croquette  2枚似件巨型炸蝦棗, 好香嘅脆粉包住啲 墨魚肉薯蓉,一啖咬落內餡口感細緻幼滑,表面又有酥脆感,滿滿咸香鮮味。主菜 :有4塊牛肋骨,都係厚切嘅,上成嘅牛肉喺選用牛肋間最香的貼骨肉,牛味十足,炖肉做得酥爛,大口食落牛肉肥嫩軟爛。用咗幾條原隻青椒伴碟,一啲都唔辣嘅,仲有兩條酸蘆笋(醃得好夠味),出品都做得好精緻,好睇又好食😚味道:8/10性價比:7/10🔸 黑毛豬頰肉   $188  餐後甜品跟西班牙雪糕  餐飲柑橘汁小食:西班牙蒜油蝦 有4隻大蝦,新鮮實淨,浸咗落一啲辣辣地嘅蝦油裏面,啲蝦油又辣又香好惹味,可以夾住兩片好脆嘅法包一齊食。呢個小食好惹味,係微辣嘅,蒜蓉無蓋過啲蝦味。主菜 :一大片豬頸肉切成 8枚一碟,保留到豬頸肉味道,唔係好肥,有好幾片薄切嘅青瓜同節瓜伴碟,碟底係一啲好甜嘅南瓜醬。上菜擺碟有紅紅嘅豬頸肉,黃色嘅南瓜蓉、青青綠綠嘅伴碟蔬菜,整碟色彩繽紛,增加食慾。豬頰肉係燒香嘅,夾
小食:墨汁魷魚可樂餅  Croquette  2枚

主菜 :

味道:8/10

性價比:7/10

小食:西班牙蒜油蝦

呢個小食好惹味,係微辣嘅,蒜蓉無蓋過啲蝦味。

主菜 :

豬頰肉係燒香嘅,夾埋上面一啲經蝦油勾兌嘅蒜蓉一齊食,肉質保持油脂焦脆,好鬼滋味。

味道:8/10

性價比:7/10
2023-10-25
5 分鐘 (堂食)
  • 魷魚可樂餅
2023-10-26 54 瀏覽
✨ 松露蘑菇可樂餅($19)Bite size,炸起嘅可樂餅外皮非常酥脆,內餡混合咗牛奶、100%嘅黑松露醬及鵝肝醬,最特別係仲加上花菇(有啲難想像西班牙菜會加入花菇 😂),內餡真係幾濃郁 🤭。✨ 蟹肉可樂餅($19)份量同外皮同上,內餡混合咗蟹肉同牛奶好Creamy 😝。✨ 傳統煎蛋餅配鱈魚($92)可以揀配鱈魚/辣肉腸我哋揀咗鱈魚,切落去中間仲保留到少少蛋汁 😙,中間嘅薯仔一層一層,配埋醬都幾惹味~😙。✨ 庇里牛斯山羊排($308)雖然比起上一次嚟係加咗價,但水準依然~上枱嘅時候聞到陣陣羊香 🤭,色澤淡粉紅而不血,好鮮嫩 🤤,切開咗一條條每一條都啖啖肉,慢煮嘅羊肉口感軟腍且帶少少羶味,配搭嘅大蒜忌廉汁亦相當Match,好味 😋。✨ 西班牙紅蝦短麵($288)是日廚師推介之一,可以揀飯/短麵,揀咗比較少食嘅短麵。新鮮紅蝦鮮甜多汁,短麵吸滿汁再輕煎,再加埋蝦嘅蝦汁濃烈香口 😙,另外仲加Ailioi同Romesco醬,不過份量都算細 🫢。✨巴斯克芝士蛋糕($88)今次嚟又Encore返芝士蛋糕 🤭,要預留30分鐘等上枱因為係即焗,面層焗到焦焦哋下面嘅芝士蛋糕按照傳統巴斯克做法焗成半生熟,
✨ 松露蘑菇可樂餅($19)

✨ 蟹肉可樂餅($19)
份量同外皮同上,內餡混合咗蟹肉同牛奶好Creamy 😝。

✨ 傳統煎蛋餅配鱈魚($92)

✨ 庇里牛斯山羊排($308)

✨ 西班牙紅蝦短麵($288)

✨巴斯克芝士蛋糕($88)
今次嚟又Encore返芝士蛋糕 🤭,要預留30分鐘等上枱因為係即焗,面層焗到焦焦哋下面嘅芝士蛋糕按照傳統巴斯克做法焗成半生熟,非常濃郁嘅芝士香 🤤。

✨ 日蝕時空($58)
顏色幾靚 🤭,係黑加侖子加橙汁,酸酸甜甜。

位於長沙灣嘅西班牙菜小酒館,亦係本人私心喜歡餐廳其中一員,今次又Encore 🤭。今次Encore咗一啲之前食過嘅菜式同埋食咗一啲新菜式,味道上依然非常對口味 🫣,今次係平日夜晚去都見坐無虛席,可見人氣都幾高 🤭。

🧾 需加一服務費
💰 $960
❤️ Follow @852foodietraveller
❀┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈二訪長沙灣西班牙小店✨位於長沙灣福榮街的轉角有一間西班牙小餐館 之前吃過覺得食物高質之餘價錢不貴 店員們都熱情有禮🫶🏻店面積小小的由數張小桌及吧枱組成 牆身以橙色為主更用上特色的花紋瓷磚 猶如置身在外國一樣 晚上燈光昏暗更加有Feel┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜墨汁魷魚可樂魷魚餅 $19/1 (7.5/10)一口一個的惹味小吃 為這餐飯揭開序幕𐂐 ⠜西班牙辣味薯角 $58 (8.5/10) 千層薯塗滿蛋黃醬及Tabasco醬汁賣相吸引一層層的口感甚有驚喜 外層炸得非常香脆可口像薯片一樣卜卜脆的🤩!個人最愛Tabasco口味😚辛辣的味道更有記憶點𐂐 ⠜西班牙蒜油蝦 $108 (8/10)蒜頭經過欖欖油炸香配上薄脆的麵包享用香味更突出也為平平無奇的麵包增加色彩 蝦肉外形飽滿 口感爽彈而且充滿着蒜香味卻不油膩👍🏻𐂐 ⠜西班牙海鮮飯 $258 (8.5/10)必點經典西班牙式燴飯 表面放上蜆 青口及大蝦 記得趁熱享用~燴飯調味好足夠能吃到濃烈的海鮮味😻用上意大利米口感帶煙韌有少量飯焦 比起意大利式燴飯係另一種風味𐂐 ⠜巴斯克芝士蛋糕 $88 (9/10)店員

二訪長沙灣西班牙小店✨

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜墨汁魷魚可樂魷魚餅 $19/1 (7.5/10)
一口一個的惹味小吃 為這餐飯揭開序幕

𐂐 ⠜西班牙辣味薯角 $58 (8.5/10)
千層薯塗滿蛋黃醬及Tabasco醬汁賣相吸引
個人最愛Tabasco口味😚辛辣的味道更有記憶點

𐂐 ⠜西班牙蒜油蝦 $108 (8/10)

𐂐 ⠜西班牙海鮮飯 $258 (8.5/10)

𐂐 ⠜巴斯克芝士蛋糕 $88 (9/10)
店員推薦既芝士蛋糕即點即焗 外表看似普通入口卻十分驚艷!!口腔充滿濃厚的芝士香氣配上濕潤又輕盈的蛋糕有種被芝士包圍既幸福感🥹為勞碌的一天畫上完美句號

𐂐 ⠜Damm Lemon $58
𐂐 ⠜Pecheresse $68
店員為萬聖節特調了Mocktail仲請我哋飲😆賣相真係好靚好岩打卡 最後捧住個肚離開🤰🏻

Ig @cheri_foodiary