2024-11-04 1463 瀏覽
🇭🇰 Cheung Sha Wan 長沙灣|La Barra Tapas Spanish RestaurantIt is not common to find spanish 🇪🇸 restaurants in HK but this one in Cheung Sha Wan, is always packed with people during dinner time. They have many signature spanish dishes 🍽️ and I have tried the followings:𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐂𝐫𝐨𝐪𝐮𝐞𝐭𝐚𝐬It is crispy on the outside and is filled with meat 🥩 and truffle! Definitely worth trying if you are a fan of truffles! 🤩𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐇𝐚𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 𝟏𝟓𝟎𝐠 The hanger steak is cooked to medium rare, 🔥 and tastes delicious when

𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐂𝐫𝐨𝐪𝐮𝐞𝐭𝐚𝐬

𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐇𝐚𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 𝟏𝟓𝟎𝐠
The hanger steak is cooked to medium rare, 🔥 and tastes delicious when dipped into the sauce!

𝐅𝐢𝐝𝐞𝐮𝐚 𝐃𝐞 𝐏𝐞𝐬𝐜𝐚𝐝𝐨
I love their grilled fish and the noodles taste interesting 😋 as they have a unique taste when mixed with the tomato nut sauce. 🍅

𝐂𝐡𝐮𝐫𝐫𝐨𝐬 𝐰/ 𝐈𝐜𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 & 𝐇𝐨𝐭 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞
This is my favourite part of the meal! I love how crispy their churros are and I love to dip them in a lot of chocolate sauce and ice cream! 🍦

𝐁𝐥𝐮𝐞 𝐒𝐤𝐲 𝐁𝐥𝐮𝐞 & 𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭𝐡𝐮𝐫𝐭
We ordered 2️⃣ cocktails and they both taste relatively sweet, great drinks for dinner time! 😋

📍Shop A, G/F, 512-518 Fuk Wing Street, Cheung Sha Wan
💲Price per person: $315
2024-10-30
  • 西班牙封門柳
  • 松露蘑菇可樂餅
  • churros
  • 西班牙油炸鬼
2024-09-21 4032 瀏覽
西班牙餐廳非常之少,今日就去到長沙灣一間隱世嘅餐廳,佢屬於一間小店座位唔算太多,但裝修風格十分之異國風情🔆,佢嘅牆磚同壁畫都帶出異國嘅風味。而店員亦都非常之友善,呢一點好值得加分😳😳😳白鯷魚西班牙蕃茄沙律 🥗$128作為前菜十分之出色,每一啖魚、蕃茄同柑一齊食,食上去冇咁油膩,又有啲清爽嘅感覺,少少橄欖油提供油分同埋香味,好match 西班牙辣味薯角 $69 非常之惹味,上面滿滿嘅醬汁,呢邊係蒜香蛋黃醬、另一邊係西班牙特製嘅Brave,屬於一種有調味嘅醬汁少少辣🌶️,而薯角非常之特別,係一個正方形▪️、千層嘅狀態,咬落去脆卜卜加埋醬汁好好食西班牙封門柳🥩 $168火候控制得非常好,表面做到香烤嘅感覺,入邊依然保留住生熟程度啱啱好,所以食落去就有少少燒過嘅味道🫣肉質嫩滑呈粉紅色好吸引,而鷹嘴豆泥都好綿滑,配埋岩岩好🤭慢煮深海八爪魚🐙$168八爪魚好腍份量亦都多,味道方面清新可口,有少少檸檬既香氣,仲有好多薯蓉配搭🤫🤫Aqua$58 🍹Calamansi juice, Lime, Elderflower, Soda 成杯顏色非常靚,飲落有夏天嘅清爽感覺,金橘梳打味🌿☘️Sugar daddy $

白鯷魚西班牙蕃茄沙律 🥗$128

西班牙辣味薯角 $69

西班牙封門柳🥩 $168

慢煮深海八爪魚🐙$168

Aqua$58 🍹
成杯顏色非常靚,飲落有夏天嘅清爽感覺,金橘梳打味🌿☘️

Sugar daddy $58
Strawberry 🍓, Peach, Milk, Butterfly pea tea
飲落比較似士多啤梨奶甜甜地,但因為有蝶豆花,就變咗稍為酸酸甜甜嘅感覺,幾特別

長沙灣福榮街512-518號地下A號舖
白鯷魚西班牙蕃茄沙律
西班牙辣味薯角
Aqua , Sugar daddy
白鯷魚西班牙蕃茄沙律
西班牙辣味薯角
Aqua , Sugar daddy
放工同朋友食西班牙菜🇪🇸除咗Tapas地道外,主食同飲品都令我感到驚喜🥹好滿意嘅一餐😝Carabinero Paella (Spanish Red Prawn) 70G $308————————————Paella係西班牙標誌性嘅美食,用鑊仔上嘅燉飯夠晒香口🍳店員好貼心地將蝦身同蝦頭分開🦐再按壓蝦頭,將蝦頭嘅蝦膏精華迫出嚟撈落個燉飯 !粒粒飯都超香蝦膏味而且夠焦香!配上蕃茄堅果醬同蒜蓉蛋黃醬,仲有用芫荽蕃荽炒嘅青醬,味道夠晒豐富。Spanish Garlic Soup $78————————————超有心思嘅Garlic soup🧄Creamy口感加上入口温和適中嘅蒜香味道,非常驚喜嘅一道菜🥘Sangria (glass) $88————————————食西班牙菜一定要襯返Sangria🍷紅酒加水果超易入口。該店嘅Sangria我認為係必試,真係非常出色!該店嘅Sangria係餐廳自己浸嘅,主要有青蘋果、菠蘿、橙、肉桂,依個配搭既特別又非常夾!好正呀真係!Churros w. Ice cream & Hot chocolate sauce $78————————————至於甜品就係Ch

Spanish Garlic Soup $78
Spanish Garlic Soup

Sangria (glass) $88
————————————
Sangria (glass)

————————————

至於甜品就係Churros,炸得外層香口鬆化,砂糖面雖然邪惡,但食落口感勁正😋配埋朱古力醬同雪糕,抵食到爆。

Empanada $118
Empanada

第一次試依款Tapas,可以話係一種鹹食嘅糕點,有啲似餃子🥟不過個外皮就係香口嘅,餐廳用吞拿魚蓉做餡料,好啱我口味,另外配上餐廳自己醃嘅橄欖,有心思又夠地道嘅Tapas!
2024-08-14
  • Sangria
  • Spanish Garlic Soup
  • Carabinero Paella (Spanish Red Prawn)
2024-07-28 5538 瀏覽
今日又去長沙灣,搵隱世靚靚高質餐廳😋 搵到依間力推西班牙菜嘅小店😘 裡面裝修充滿異國風情,特別設計嘅磚飾、壁畫都非常吸引❤️ 餐廳設有普通座和吧枱座,切合唔同客人需要✅ 小食🐧🐧 㨂咗餐廳推薦嘅Chorizo Tortilla 👍 由香濃嘅蛋餅配上辣肉腸和手指餅製成😚 蛋餅鹹香濃厚,配辛香嘅辣肉腸更添惹味😋另選了三款邪惡嘅Croquette😈❤️ 分別係松露蘑菇、蟹肉同埋墨汁魷魚口味🤩 職員更貼心提供進食順序建議,確保最佳味道享受😚 全部可樂餅都係即點即炸,油香滿溢,酥脆又惹味😋 主食㨂咗西班牙菜必食嘅西班牙海鮮飯🥰 海鮮飯超級大盤,香噴噴熱辣辣上枱😍 上面舖滿新鮮海鮮,包括海蝦、青口、蜆肉,全部肥美又飽滿,食落鮮嫩多汁,海鮮嘅甘香浸透海鮮飯內,食落啖啖都極正🤭 甜品同樣㨂咗必食嘅Churros😍 油炸鬼炸得又酥又脆,沾上醇香嘅朱古力醬,入口甜美又甘香😚 跟churros 附有香草雪糕,冰涼香滑嘅雪糕與溫熱嘅churros 形成冰火交融嘅口感🤤 超刺激🤣 飲品㨂咗西班牙出名嘅Sangria 😘 由餐廳親自調製,非常有誠意❤️ 飲落酒香濃而不嗆,加上水果嘅甘甜滋味,清甜開胃好啱女仔飲🫶 🐧🐧

Chorizo Tortilla

Croquette

西班牙海鮮飯

Churros

Sangria

Eclipse
🐧🐧 buddy 㨂咗杯Mocktail Eclipse✅ 由黑加侖子、橙汁同埋梳打調製而成,入口清新又爽口,配炸物超解膩👍
Chorizo Tortilla
Croquette
西班牙海鮮飯
Churros
Sangria
Eclipse
店名/Shop Name:La Barra Tapas SpanishRestaurant地址/ Adresss: 長沙灣福榮街512-518號依時大廈地下A舖種類/Type:西班牙菜/Tapas推介/Recommend:Huevos Rotos Broken Egg, Cod Fish w/Red人均價錢:$350店舖環境:深水埗食物有特色的隱世小店,非常有心思的食物交通: 長沙灣地鐵站行5分鐘上菜速度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️深水埗味道非常出色西班牙風味Huevos Rotos Broken Egg98.00切到極幼的薯條,炸得金黃鬆脆,上面鋪了煎到剛剛好的荷包蛋灑上西班牙煙肉,最精彩是用义刺破了流心的蛋黃,把蛋黃醬伴着薯條和火腿一起吃,鹹香鬆脆,非常有滿足感Cod Fish w/Red148.00鱈魚煎得鮮嫩,再放入焗爐焗到表皮鬆脆,鱈魚上伴着特製的蕃茄醬汁,還有伴碟的薯蓉,合起來一起吃蕃茄的酸甜味和魚的鮮甜非常配合Pepper SauceHanger-steak168.00這嘅封門牛柳做到剛剛熟,切成一片片嘅牛柳伴着碟底的鷹嘴豆蓉和特製醬汁,把牛肉鮮味
Restaurant

種類/Type:西班牙菜/Tapas
人均價錢:$350
店舖環境:深水埗食物有特色的隱世小店,非常有心思的食物
交通: 長沙灣地鐵站行5分鐘
148.00

Pepper Sauce
Hanger-steak
168.00
這嘅封門牛柳做到剛剛熟,切成一片片嘅牛柳伴着碟底的鷹嘴豆蓉和特製醬汁,把牛肉鮮味融合得非常精彩
Red Prawn Carabinero 160.00
Remark:70g
這個西班牙紅蝦店員介紹主要是吃蝦頭的蝦膏,把蝦頭打開後用脆脆的麵包點着蝦膏,好味道難以言語,因為太心急吃,忘記灑上半碟的檸檬汁
Lemon Ginger
28.00
熱檸檬薑茶,喝了感到非常暖胃舒適

Calamansi Lemon
28.00
金橘檸檬汁甜甜酸酸,好好味
  • 西班牙封門柳
2024-12-13 9 瀏覽
小店座位不多,晚市近乎坐滿,訂座就唔需要等西班牙紅蝦飯 $308 (時價)Paella 是西班牙的標誌性美食,值得一試!店員會將紅蝦蝦身與蝦頭分開,再按壓蝦頭,令蝦膏加入燉飯中,味道香濃!飯底帶點微微焦香,口感層次分明;蝦肉鮮甜彈牙,搭配蕃茄堅果醬、蒜蓉蛋黃醬及香氣撲鼻的青醬,味道層次分明。西班牙封門柳 $168封門柳外焦內嫩,邊緣略帶焦香,內裡則保留五成熟的粉嫩,搭配鷹嘴豆泥絲滑綿密。松露蘑菇可樂餅 $20/件 (左)以濃郁的黑松露香氣為主,加上蘑菇後,更濕潤,口感更豐富。蟹肉可樂餅 $20/件 (右)蟹肉豐富,外皮酥脆可口,切開已有滿滿蟹肉絲。西班牙油炸鬼 $78Churros非常酥脆,搭配香甜的雲呢拿雪糕和帶點微苦的朱古力醬。Sugar Daddy $58 (左)以士多啤梨、桃、牛奶和蝶豆花茶製造出漂亮的漸層,味道香甜Calamansi Juice $30 (右)柑桔汁味道清新爽口,酸酸甜甜
小店座位不多,晚市近乎坐滿,訂座就唔需要等

西班牙紅蝦飯 $308 (時價)

西班牙封門柳 $168

松露蘑菇可樂餅 $20/件 (左)
以濃郁的黑松露香氣為主,加上蘑菇後,更濕潤,口感更豐富。

蟹肉可樂餅 $20/件 (右)
蟹肉豐富,外皮酥脆可口,切開已有滿滿蟹肉絲。

西班牙油炸鬼 $78

Sugar Daddy $58 (左)
以士多啤梨、桃、牛奶和蝶豆花茶製造出漂亮的漸層,味道香甜

Calamansi Juice $30 (右)
柑桔汁味道清新爽口,酸酸甜甜

2024-12-12 0 瀏覽
這間餐廳主打西班牙菜,雖然是小店空間比較小,但也無阻人潮湧現😱7點幾已經全滿🤭餐廳有bar枱,開放式廚房,店員也很親切,會介紹新menu的食物☺️☺️💠Broken Egg $98很特別的一款,將薯仔炸得很幼小和脆身,加上兩隻流心蛋,再加上紅豆 ,然後再撈在一起食,味道香脆,有少香甜味,有蛋香😚😙💠Panceta w/toast $62以多士再加上煙熏的培根,自己再加上芝士碎,咬落脆卜卜,又食到培根和芝士咸香味,口味幾香口☺️💠 魷魚墨汁飯 $258以墨魚墨汁為基底,有濃郁的海鮮味,米飯吸收了墨汁的顏色和風味,有滑潤的質地,再食到粒粒米香,搭配鮮嫩的魷魚,口感彈牙👍🏻💠 西班牙油炸鬼 $78撒上糖,搭配濃郁的巧克力醬和雪糕,甜味濃厚,也不蓋肉桂的香味🤩外脆的表皮與鬆軟的內部形成鮮明的對比,搭配熱巧克力時,口感超佳😙👍🏻💠Aqua $58口感很清爽,好像在飲糖果冰條,香甜又好味 😚💠DOMINIO DE LOS DUQUES $78這是加了氣泡水的白酒,酒體豐滿,味道很滑順😄

💠Broken Egg $98

💠Panceta w/toast $62

💠 魷魚墨汁飯 $258

💠 西班牙油炸鬼 $78

💠Aqua $58
口感很清爽,好像在飲糖果冰條,香甜又好味 😚

💠DOMINIO DE LOS DUQUES $78
這是加了氣泡水的白酒,酒體豐滿,味道很滑順😄
2024-12-06 0 瀏覽
ʚ長沙灣 西班牙tapas小館ɞ ✿今日經過長沙灣,見到呢間餐廳座無虛席,備受區內人追捧,原來主廚曾跟西班牙人學師,希望以原地進口的食材,讓顧客食到正宗西班牙口味!✿餐廳沿用半開放式廚房,讓坐在吧枱的客人能觀摩廚師嘅手勢,牆身以鮮豔的橘紅色配藍色花紋磁磚,別具異國風情!❥西班牙凍湯 $68集合鹹,酸,辣為一身的冰爽味道,加入脆口麵包糠和咸鮮的鯷魚,令人食慾大增!❥炸曼切戈芝士 $78炸西班牙羊奶芝士,外層酥脆,內裏柔軟,表面塗上蜜糖🍯,甜甜的味道配芝士的咸香。❥伊比利黑豬腹肉(五花)多士 $62經香煎後帶逼出油份,以橡果餵飼的黑毛豬帶有獨特香味,配上香脆的多士和羊奶芝士碎。❥(必食)西班牙紅蝦短麵 $308西班牙紅蝦以鮮甜和濃厚蝦味為人所熟悉。上桌後,侍應會將蝦頭的蝦膏擠壓出來,與短麵撈勻。蝦身肉質極為鮮嫩,相信係採用咗刺身等級嘅紅蝦。短麵以海鮮湯底煮成,底下有少許焦香,風味更甚!❥炸西班牙油條 $78雲呢拿籽雪糕,高濃度朱古力,灑滿玉桂粉的即炸油條,三者完美配合。
ʚ長沙灣 西班牙tapas小館ɞ

• churros
  • 西班牙紅蝦短麵
  • 西班牙凍湯
2024-12-04 261 瀏覽
長沙灣原來都有高質西班牙菜🤩店面唔算大,閒日夜晚都幾full,想食就要book定檯穩陣啲😂👍Broken Egg店員推薦既西班牙傳統小食,切得好幼既炸薯條撈埋蛋汁一齊食,仲有粒粒火腿增加鹹香風味,送酒一流🤩👍Slow Cook Octopus慢煮八爪魚口感唔錯,軟糯入味,但調味略顯單一。下面既薯蓉食得出粒粒薯仔,薯味好香✨❤️Red Prawn FideuaMVP!!短麵索曬紅蝦啲汁,淡淡都好鮮甜,係海洋既味道🥹👍Churros炸得鬆脆,點醬食好邪惡🤣雪糕凍冰冰中和咗油膩感

👍Broken Egg

👍Slow Cook Octopus

❤️Red Prawn Fideua
MVP!!短麵索曬紅蝦啲汁,淡淡都好鮮甜,係海洋既味道🥹

👍Churros
炸得鬆脆,點醬食好邪惡🤣雪糕凍冰冰中和咗油膩感
2024-12-03 337 瀏覽
最近發現了這一間位於長沙灣的西班牙菜🇪🇸店面不大~有吧枱位置跟數張方桌座位🍽️這家店人氣很高呢!當晚是平日的晚上完全是full house‼️所以強烈建議要先電話預約好位置哦~而食物方面質素也很高呢😋👍🏻想不到在小區也能吃到正宗的好吃西班牙菜❤️-🍅傳統蕃茄多士 / $42蕃茄控必點!酸酸甜甜的蕃茄肉配脆多士正~-🐙慢煮深海八爪魚 / $168很入味的八爪魚!薯蓉泥伴有牛油香很好吃!-🐮西班牙封門柳 / $168推介必點~封門柳下面的鷹嘴豆泥也很好吃!-🥘西班牙紅蝦飯 / $328最愛的紅蝦很大隻! 飯底很入味充滿了惹味的醬汁!-🍹Sugar Daddy / $58名字很搞笑哈~其實是一杯蝶豆花漸層的士多啤梨鮮奶~-🍨西班牙油炸鬼 / $78最後當然要點西班牙菜必吃的Churros吧!新鮮弄起每一條都非常脆口而不油膩!雲呢拿籽雪糕很好吃~
最近發現了這一間位於長沙灣的西班牙菜🇪🇸
店面不大~有吧枱位置跟數張方桌座位🍽️

所以強烈建議要先電話預約好位置哦~
而食物方面質素也很高呢😋👍🏻

想不到在小區也能吃到正宗的好吃西班牙菜❤️

-🍅傳統蕃茄多士 / $42
蕃茄控必點!酸酸甜甜的蕃茄肉配脆多士正~
傳統蕃茄多士

-🐙慢煮深海八爪魚 / $168
很入味的八爪魚!薯蓉泥伴有牛油香很好吃!

-🐮西班牙封門柳 / $168
推介必點~封門柳下面的鷹嘴豆泥也很好吃!

-🥘西班牙紅蝦飯 / $328
最愛的紅蝦很大隻! 飯底很入味充滿了惹味的醬汁!
西班牙紅蝦飯

-🍹Sugar Daddy / $58
名字很搞笑哈~其實是一杯蝶豆花漸層的士多啤梨鮮奶~
Sugar Daddy

Sugar Daddy
西班牙油炸鬼
  • 西班牙海鮮飯
2024-11-29 248 瀏覽
猛然發現,自從上年去完西班牙旅行後🇪🇸,竟然冇再食過西班牙菜!呢日就去咗長沙灣西班牙餐廳La Barra晚餐,La Barra開業多年人氣不減,全因岀品穩定,今次已經係我哋第三次到訪,依然冇失望!先來一杯sangria :食西班牙菜,當然唔少得tapas 配酒!Deep fried Manchego cheese ($78)呢個真係好驚艷!香脆嘅炸漿包住軟滑細膩嘅芝士,由於用上manchego cheese,所以熟成羊奶芝士嘅鹹香好強烈,芝士控必試🧀Panceta with toast ($62)除咗餐牌上嘅固有菜式,餐廳每日都有daily’s special,而呢款tapas 就係其中之一。豬五花腩煙肉煙燻過風味突出,油香十足🥓配搭脆卜卜嘅烤多士及鹹香嘅芝士碎🧀,味道同口感都好有層次!Blood Sausage ($98)Blood Sausage係一樣口味好兩極嘅食物,而我哋就係好鍾意嗰一類!血腸同洋蔥一齊煎香,肝香更加發揮,加入松子增添口感,厚厚地塗抹一層喺脆多士上,簡單好食嘅一道Tapas!Chorizo Tortilla ($68)薯仔蛋餅。蛋香十足,薯仔片口感軟綿綿,加埋c

先來一杯sangria :

食西班牙菜,當然唔少得tapas 配酒!

Panceta with toast ($62)

Blood Sausage ($98)

Chorizo Tortilla ($68)
薯仔蛋餅。蛋香十足,薯仔片口感軟綿綿,加埋chorizo 增添鹹香,鍾意伴碟嘅麵包條,口感好香脆!

Fideua de Pescado ($168)
精選魚塊西班牙短麵!
好少見到有得食西班牙短麵,話點咗一份試吓!短麵吸收高湯嘅鮮甜,好惹味,魚柳厚肉嫩滑,唔錯!

Churros ($78)
呢度嘅西班牙油炸鬼好好食,必點!Churros即點即炸,上枱時外脆內軟,入口熱騰騰,蘸上濃郁嘅朱古力醬,再配上香滑嘅雲呢拿雪糕,朱古力醬會變成脆片🍫,冰火交融,口感好好!朱古力醬同埋雪糕都好有誠意,雪糕有粒粒雲呢拿籽,朱古力醬用上高質朱古力,唔會太甜!

2024-11-22 310 瀏覽
長沙灣 l 一位難求既西班牙小店前一排係社交平台成日見到有人推介呢間西班牙小店,想試一段時間,但係次次打電話去都話full booking,今次終於食到。不過今次去到6點只有3枱客人。蟹肉可樂餅 7.3/10 $20 @1見到同食到一絲絲蟹肉,食落去蟹鮮味幾好松露蘑菇可樂餅 7/10 $20 @1松露味唔算出,反而蘑菇味好濃,都幾好食墨汁魷魚可樂餅 7.3/10 $20 @1因為覺得佢既可樂餅幾好食,所以叫埋魷魚試下,入面係墨汁加魷魚粒,食落海鮮味好出!西班牙辣肉腸蛋餅 4.5/10 $68 一去到鋪頭,店員就同我地推介,話呢個係限量,一日得8件,咁我地就梗係要試一試,點知食完超級失望。辣肉腸,薯仔蛋餅,手指餅,食落完全唔夾,個人覺得有少少係夾硬擺埋一碟。卡斯提亞乳豬 7/10 $388 乳豬皮烤得好脆,乳豬好軟腍,配埋蘋果醬幾解油膩。不過呢個價錢來講份量幾少。西班牙紅蝦飯 6.8/10 $328原隻紅蝦上來俾你影相,跟著會有職員幫你將紅蝦蝦頭既蝦膏拌入西班牙飯,不過蝦肉既蝦殼要自己剝。雖然標榜2人份,但係飯既份量大概半碗都唔夠,細食量既女仔都未必夠飽。西班牙飯有蝦膏味
長沙灣 l 一位難求既西班牙小店

蟹肉可樂餅 7.3/10 $20 @1
見到同食到一絲絲蟹肉,食落去蟹鮮味幾好

松露蘑菇可樂餅 7/10 $20 @1
松露味唔算出,反而蘑菇味好濃,都幾好食

墨汁魷魚可樂餅 7.3/10 $20 @1

西班牙辣肉腸蛋餅 4.5/10 $68

卡斯提亞乳豬 7/10 $388

西班牙紅蝦飯 6.8/10 $328
原隻紅蝦上來俾你影相,跟著會有職員幫你將紅蝦蝦頭既蝦膏拌入西班牙飯,不過蝦肉既蝦殼要自己剝。雖然標榜2人份,但係飯既份量大概半碗都唔夠,細食量既女仔都未必夠飽。西班牙飯有蝦膏味,飯有飯焦,幾香,不過稍嫌蝦膏同飯融合得唔夠,食落都覺得兩樣嘢味道係分開。

總結: 有少少過譽,份量小,味道正常好食,未有覺得驚喜。性價比低,應該唔會再食第二次。

長沙灣福榮街512-518號地下A號舖
2024-11-19 399 瀏覽
其實我一直都鐘情西班牙菜,今晚就去左一間長沙灣隱世餐廳,小店座位吾算好多,但每晚都好full,如果想食就要早啲book定枱🍽️❥ 西班牙凍湯 $68第一次飲西班牙凍湯,飲落酸酸甜甜,好開胃🥄❥ 松露蘑菇蟹肉餅 $20蟹肉餅食落有啖啖蟹肉,仲有松露蘑菇🍄‍🟫❥ 蟹肉可樂餅 $20咬落外脆內滑,蟹肉絲加上順滑薯蓉,好正✌🏻❥ 炸曼切戈芝士 $78身為芝士控嘅我必叫,呢個要趁熱食,咬落香脆內裏軟心🩷❥ 慢煮深海八爪魚 $168八爪魚係真正爽口彈牙,鮮味十足,底下仲有新鮮馬鈴薯蓉,非常出色🐙❥ 西班牙海鮮飯 $258西班牙海鮮飯有青口、大蝦、蜆等,配上用墨魚汁炮製嘅海鮮飯,真係啖啖精華🤤❥ 西班牙油炸鬼 $78油炸鬼新鮮熱辣辣炸起,配上雲呢拿雪糕&邪惡朱古力醬,真係不得了🫶🏻❥ Sangria $88食西班牙菜必飲Sangria,係餐廳親自調配,紅酒配上新鮮水果粒,甜甜地好易入口🍸❥ Sugar Daddy $58叫左杯Mocktail,由士多啤梨、水蜜桃、牛奶、蝶豆花茶製成,飲落好sweet🤭

❥ 西班牙凍湯 $68
第一次飲西班牙凍湯,飲落酸酸甜甜,好開胃🥄

❥ 松露蘑菇蟹肉餅 $20
蟹肉餅食落有啖啖蟹肉,仲有松露蘑菇🍄‍🟫

❥ 蟹肉可樂餅 $20
咬落外脆內滑,蟹肉絲加上順滑薯蓉,好正✌🏻

❥ 炸曼切戈芝士 $78
身為芝士控嘅我必叫,呢個要趁熱食,咬落香脆內裏軟心🩷

❥ 慢煮深海八爪魚 $168

❥ 西班牙海鮮飯 $258

❥ 西班牙油炸鬼 $78

❥ Sangria $88

❥ Sugar Daddy $58
香港的西班牙餐廳相同較少,高質的更少,今日就去到長沙灣一間隱世的西班牙菜小店,老闆告訴我們是疫情期間開的,直至今日亦超有人氣,平日晚上依然座無虛席,建議大家都要先預約~餐廳位置不多,但氣氛十足,設有普通座和吧枱座,且裝修充滿異國風情,磚飾、壁畫都很特別。店員們非常友善,主動介紹餐廳特色菜式,值得加分西班牙紅蝦飯🦐$328Paella是西班牙標誌性的美食,但用紅蝦燉飯真是比較少見,建議大家都可以點這道signature!紅蝦約80g,店員貼心地把蝦身及蝦頭分開,再按壓蝦頭,把蝦膏擠出伴匀燉飯,令燉飯粒粒都充滿蝦膏味,味道濃郁甘香,而且用鑊仔上碟,令飯焦香味十足;蝦肉同樣鮮味十足,味道鮮甜,口感爽彈扎實;配上蕃茄堅果醬、蒜蓉蛋黃醬、芫荽蕃荽炒的青醬,味道豐富,有層次感西班牙封門柳🥩$168封門柳為牛橫膈膜,火候控制得非常好,熟度適中,表面做到香烤的感覺,邊位有燒過的口感,帶點香脆,而內裡保留五成熟的感覺,肉質嫩滑,呈粉紅色,味道香甜多汁;伴菜的鷹嘴豆泥很綿滑,十分出色Sugar Daddy🍹$58名字十分搞笑,以草莓、桃子、牛奶、蝴蝶豌豆茶製成的mocktail,味道比較像士多啤梨奶,味道

西班牙紅蝦飯🦐$328

西班牙封門柳🥩$168

Sugar Daddy🍹$58
名字十分搞笑,以草莓、桃子、牛奶、蝴蝶豌豆茶製成的mocktail,味道比較像士多啤梨奶,味道甜甜的,加上蝶豆花的酸味,頗特別

Sweethurt🍸$88
以Bailey's為基底的cocktail,加上Cacad、烤榛果、濃縮咖啡、牛奶,味道比較甜,酒味不算太濃

-總體評分-
環境:7.5/10
食物:8/10
服務:8.5/10
抵食:8.5/10

📍長沙灣福榮街512-518號地下A號舖
2024-11-07 484 瀏覽
🤍今次介紹既就系來自長沙灣 ✨📜 La Barra Tapas Spanish Restaurant (長沙灣)📍長沙灣福榮街512-518號地下A號舖🌟Feedback🌟Sangria Red $88Mushroom Croquettes $20Octopus a la Gallega🐙 $168Hanger steak 🥩 $168Paellas Seafood $258位於多國美食長沙灣區,有一間小店西班牙菜🇪🇸幾有風味同埋特色🤣裝修品味都唔差🙈仲有地圖都幾開心😂 食物質素同價錢都符合地區同西班牙既特色 幾特別可樂餅都有幾款😂 店員仲會向客人介紹每日Special ~多款西班牙特色小菜可以選擇! 個人比較鍾意八爪魚以及西班牙封門柳❣️ 最signature 既飲品Sangria 都見到基本上每台都有客人叫❣️西班牙海鮮飯最特別嘅話就係都係用墨魚汁去做個飯底明顯有焗過 所以飯真係好香好好食🔥❤️-KS評分- 🌟5分最高🌟🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰🏵回訪指數:❤️❤️❤️❤️#美食推介 #長沙灣美食 #foodhk #hkfoodie #美食分享 #hkfood #
🤍今次介紹既就系來自長沙灣 ✨

🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️
🏵味道指數:👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰
🏵回訪指數:❤️❤️❤️❤️

#美食推介 #長沙灣美食 #foodhk #hkfoodie #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #hkfoodblogger #食評 #foodiekek長沙灣#foodiehk #foodieshk #hkfoodies #foodpics #852food #香港餐廳 #香港必食 #hkfoodblog #香港好去處 #長沙灣餐廳 #香港美食 #香港打卡好去處
#長沙灣西班牙菜 #西班牙菜