2019-02-26 219 瀏覽
前日講到想試吓開心果蛋糕,今日就食到了!雖然唔係生日節日,囡囡今日去左中環,就買咗個開心果蛋糕返嚟!仲係原個15cm,話要同我開心share佢同我講要$400一個,聽到之後我都嚇咗一跳,本身仲話佢咁貴都買!但真心覺得高質,打開已經超濃開心果香,切開更加不得了!開心果味濃到平時我係唔會食cream,但呢個中間嘅忌廉超有奶香,質感輕盈又唔溜!出面嗰層係開心果忌廉,好香好好食重點開心果戚風蛋糕真係超乎想像,入面啖啖都食到開心果碎,蛋糕口感鬆軟綿密,而且好濕潤,一啲都唔dry!開心果味同聞到嘅一樣咁濃成個蛋糕就係水果同macaron甜,其餘就係香濃嘅感覺,果然物有所值今次真係怪錯囡囡,自己都忍唔到口食咗半個。。。蛋糕真係要新鮮食,好鬆軟濕潤下次生日會考慮買佢
前日講到想試吓開心果蛋糕,今日就食到了!

今次真係怪錯囡囡,自己都忍唔到口食咗半個。。。
蛋糕真係要新鮮食,好鬆軟濕潤

下次生日會考慮買佢
2019-02-15 207 瀏覽
幾左朋友係中環食生日飯想買個蛋糕比佢,但係得四個人一般買到嗰啲都太大個,食飽飯之後次次都食唔晒變咗大晒鬼!係ifc 閒逛嘅時候見到呢間鋪頭啲蛋糕好的骰好精緻就忍唔住行左埋去睇!係依排都好hit嘅戚風蛋糕啊,有伯爵茶、芒果、綠茶、玫瑰同埋朱古力味。其實應該仲有更多,只不過係我太夜去賣晒嚕!仲要每個都只係$56-60咋!花多眼亂,最後揀左朋友鍾意既double chocolate 味,三位友人見到都話我買得好,細細個食完唔太飽!味道方面係估你唔到咁好味啵,朱古力海綿蛋糕上有一層chocolate cream, cream 好幼滑香口,朱古力味濃郁,但又唔會過甜,完全係我杯茶呀!個海綿蛋糕都不錯,兩者配合得好好!賣相方面蛋糕面有啲細細粒既朱古力脆脆,整體美觀。價錢方面$50-60 有交易,仲有大量款式,抵食之選。
幾左朋友係中環食生日飯

味道方面

賣相方面

蛋糕面有啲細細粒既朱古力脆脆,整體美觀。

價錢方面

$50-60 有交易,仲有大量款式,抵食之選。

Double  chocolate
2019-02-14
慶祝紀念
生日
Double  chocolate
  • Double  Chocolate
媽媽生日 一早決定要去La Familie買蛋糕🎂之前食過佢地嘅petite cake 好愛佢地嘅戚風鬆軟感 而入面嘅cream唔會太膩食落香濃而軟滑順口!.今次無太多時間預早訂蛋糕所以諗住去中環店直接買現貨走~一去到又係一大個極吸引我嘅蛋糕櫥窗 放住滿滿嘅petite cake而大cake亦又好幾款!不得不讚店員非常友善 由於我患嚴重選擇困難症🤣糾結於開心果味同柚子芝士味好耐~🧀.不過店員話平時柚子芝士平常好少有現貨 多數客人都需要訂貨 而且入口柚子香超清新 帶微微芝士香係令人一吃上癮嘅味道聽從店員嘅推介之後就決定要揀呢款喇!欣賞仲有一個靚靚嘅大保溫袋 蠟燭、切蛋糕刀~我地4個人分左一整個一磅蛋糕‼️全KO!由於唔會過份甜膩 或者入口感覺太heavy柚子味真係超香 而且戚風本體都有柚子!店員真係無介紹錯❤️👍🏻
媽媽生日 一早決定要去La Familie買蛋糕🎂
之前食過佢地嘅petite cake
好愛佢地嘅戚風鬆軟感 而入面嘅cream唔會太膩
食落香濃而軟滑順口!

今次無太多時間預早訂蛋糕
所以諗住去中環店直接買現貨走~
而大cake亦又好幾款!

不得不讚店員非常友善 由於我患嚴重選擇困難症🤣
糾結於開心果味同柚子芝士味好耐~🧀

係令人一吃上癮嘅味道

聽從店員嘅推介之後就決定要揀呢款喇!
欣賞仲有一個靚靚嘅大保溫袋 蠟燭、切蛋糕刀

我地4個人分左一整個一磅蛋糕‼️全KO!
由於唔會過份甜膩 或者入口感覺太heavy
柚子味真係超香 而且戚風本體都有柚子!
店員真係無介紹錯❤️👍🏻
2019-02-13 160 瀏覽
今次試吓食戚風蛋糕依間餅店愈開越多分店,有堂食,也有外賣店,主打戚風蛋糕,唔同的大小也有,今次是了兩個小的喔賣相幾得意,口味也很多,每款上邊都有一些小裝飾,感覺美美的喔第一款是的,是雙重朱古力,名字很吸引,蛋糕本身質感偏乾身,朱古力味幾重,上邊有d脆卜卜朱古力,為成個蛋糕添加左獨特的口感喔,中間仲有朱古力餡㗎桃香紅茶,上面有忌廉,淡淡桃香味,整體偏淡一點,不會太甜整體而言,賣相不俗,但蛋糕本身需加強呢
今次試吓食戚風蛋糕

桃香紅茶,上面有忌廉,淡淡桃香味,整體偏淡一點,不會太甜

整體而言,賣相不俗,但蛋糕本身需加強呢
2019-02-11 108 瀏覽
La Famille•日本柚子戚風蛋糕•$54大愛呢個蛋糕😍好鬆軟🤪仲要有粒粒柚子碎係蛋糕入面,口感更為豐富🥰另外啲cream真係好正呀,好細滑又唔會太甜🤓真係好推薦大家些下!雖然唔太平,但其實都好大件🥳心情唔好嗰陣食絕對會身心舒暢😂😂—-8.5/10— •北海道忌廉芝士巴伐利亞•$42Bavarois ring真不是我的菜🙈但如果你鍾意食啫哩既話應該會岩你🤤同埋賣相真係十分吸睛呀🤩—-6/10— By I.地址: La Famille各分店
La Famille

•日本柚子戚風蛋糕•$54
—-8.5/10—
•北海道忌廉芝士巴伐利亞•$42
—-6/10— By I.
地址: La Famille各分店
2019-02-04 152 瀏覽
聽講呢間戚風蛋糕好耐啦,見有好多朋友都推介伯爵茶味,今次我終於有機會品嚐,之前想去買呢隻味都係好搶手!另外仲買埋好特別嘅清酒味~放工去到中環呢間分店買,蛋糕口味都好齊!買到返屋企就同屋企人即刻試下啦梗係!伯爵茶味都好出,蛋糕好鬆軟,夾埋啲cream一齊食就最正啦!上面仲有個馬卡龍添~另外清酒味一打開盒都聞到淡淡酒香,酒味主要集中係中間嘅奶凍個度,所以唔喜歡酒嘅都唔洗怕!配埋無花果好夾啊~蛋糕細size企其實作為飯後甜品2-3人分都可以啊!
另外仲買埋好特別嘅清酒味~
放工去到中環呢間分店買,蛋糕口味都好齊!

配埋無花果好夾啊~
蛋糕細size企其實作為飯後甜品2-3人分都可以啊!
2019-02-03 134 瀏覽
之前慶祝朋友生日買左呢間啲蛋糕黎試。佢主要係賣細嘅圓形雪芳蛋糕,中間通窿,好似一個大蛋糕縮細左咁,好得意😂 呢款蛋糕有好多隻味揀,有生果、茶、朱古力同花嘅口味等等。呢隻蛋糕除左平時可以買黎食之外,亦都好啱兩三個人慶祝生日食,因為大部分市面啲現成蛋糕都係for幾個人食,有時食完正餐真係食唔落大蛋糕😂呢度嘅雪芳蛋糕普遍都夠濕潤,夠挺身,好食。小偏身為玫瑰控梗係要買個玫瑰味黎試 有淡淡嘅玫瑰味,唔會好甜,非常好 生果都新鮮,cream幾濃郁。伯爵茶就淡左少少,茶味唔太夠,比較普通。搬左去新嘅舖位無左堂食嘅位置,得返雪櫃同收銀位,只能外賣食。舖位亦都冇以前咁就腳,行遠左好多。呢款甜食係以前冇嘅,花控嘅小編見到好靚,忍唔住買左一個黎試。冇得堂食惟有走上天台食😂呢隻係荔枝紅桑莓味。荔枝同紅莓味道上嘅比例啱啱好,唔會有一隻味特別搶。啲花瓣全部都好香好好食 整體唔會好甜,真係又影得又食得呀

呢度嘅雪芳蛋糕普遍都夠濕潤,夠挺身,好食。
小偏身為玫瑰控梗係要買個玫瑰味黎試
有淡淡嘅玫瑰味,唔會好甜,非常好
生果都新鮮,cream幾濃郁。

伯爵茶就淡左少少,茶味唔太夠,比較普通。

冇得堂食惟有走上天台食😂

整體唔會好甜,真係又影得又食得呀

• 法國玫瑰雪芳蛋糕
  • 荔枝紅桑莓巴伐利亞
2019-01-31 120 瀏覽
最近工作到很晚才下班,剛好今天可以準時下班,決定要好好的獎勵自己。同事說這家的甜點很好吃,決定要來試試看,每一款都很漂亮,很難選擇,最後點了伯爵茶巴伐利亞和北海道秋三色。因為中環這一家只有外帶,在回家的途中很怕蛋糕會被壓扁,沒想到蛋糕有膠紙黏住在盒子,根本不怕會打翻,真貼心。這兩款都很漂亮,光拍照就用了10分鐘。伯爵茶巴伐利亞上面是果凍,裡面佈滿了不同的水果跟花瓣,下面是mousse,吃下去有清新的感覺。北海道秋三色的三色分別是北海道南瓜,和風栗子和鹿兒島紫薯,軟綿綿的蛋糕上面是甜度適中的栗子泥,跟酸酸的水果,中間有滿滿的奶油,吃每一口都有幸福的感覺,讓人忍不住一口接一口吃。一個人吃完了也不會覺得膩,下次一定要再試試看其他的口味。

這兩款都很漂亮,光拍照就用了10分鐘

一個人吃完了也不會覺得膩,下次一定要再試試看其他的口味。
2019-01-24 165 瀏覽
呢間蛋糕店款式齊備 每一款蛋糕都十分精美而且又有不同尺寸選擇 無論係生日定係同女朋友都非常合心水至於價錢方面雖然唔算太親民但係用料都非常高質 質素有保證一到忙到櫥窗最吸睛嘅一定係巴伐利亞蛋糕每一款都色彩鮮艷 相當奪目除咗小版仲有大版另外仲有好多迷你嘅戚風蛋糕清酒果香味非常特別而今次呢我就揀咗日本柚子芝士蛋糕比屋企人慶祝生日加左芝士口味嘅款式係$390蛋糕口感非常幼滑可口 柚子味非常清新剛好配合芝士味 濃郁得來又唔會膩蛋糕上面放滿鮮花 超級靚屋企人收到嘅時候都十分開心

呢間蛋糕店款式齊備 每一款蛋糕都十分精美

蛋糕口感非常幼滑可口 柚子味非常清新
剛好配合芝士味 濃郁得來又唔會膩
蛋糕上面放滿鮮花 超級靚
屋企人收到嘅時候都十分開心

.🎂好喜歡戚風小蛋糕,✨很精緻的一個,份量剛好適合晚餐之後吃,👼🏻顏值高,不會做成負擔之餘性價比也強❣️.🍰蛋糕會先蓋好防止水分蒸發,所以口感更鬆軟綿密😋另外蛋糕中間會放入不同口味的忌廉🍦令蛋糕不會乾乾的,也更突出蛋糕的口味🌸🍂北海道秋三色($60)是媽媽的最愛👩🏻栗子味超香濃🌰🍊姐姐就喜歡味道比較清新的柚子($54)🍃🐽我自己就比較喜歡伯爵茶朱古力,對伯爵茶的情意結還是不減啊💞清新的茶香配香濃的朱古力是絕配!.
🎂好喜歡戚風小蛋糕,
✨很精緻的一個,份量剛好適合晚餐之後吃,
👼🏻顏值高,不會做成負擔之餘性價比也強❣️
🍰蛋糕會先蓋好防止水分蒸發,所以口感更鬆軟綿密😋
另外蛋糕中間會放入不同口味的忌廉🍦
令蛋糕不會乾乾的,也更突出蛋糕的口味🌸
🍂北海道秋三色($60)是媽媽的最愛👩🏻栗子味超香濃🌰
🍊姐姐就喜歡味道比較清新的柚子($54)🍃
2019-01-23 143 瀏覽
以前都食過La Famille的巴伐利亞,一試難忘,一直想再吃。這天我Team有人生日,大佬吩附我去買點小甜品。由於我team只有三人,而生日的又要有蛋糕,小巧精緻的蛋糕就最適合不過。我一想就想到La Famille,還可以私心的吃我的新寵 -- 巴伐利亞!!由於IFC店只有外賣,而在office的我們也不好意思辦公時間外出食tea,我便單人匹馬去買了。要了白桃戚風蛋糕,伯爵茶戚風蛋糕和伯爵茶巴伐利亞(伯爵茶真的是最愛!然後同事說我是和伯爵有深仇大恨了)白桃超級清甜,桃肉爽口,夾著好輕盈的忌廉和超鬆軟的戚風蛋糕一起吃真的太配了!而且想不到的清新,一點都不heavy!好有夏天的感覺。伯爵茶戚風蛋糕則給人一種下午茶的味道。近年茶味甜品當道,這個鬆化輕盈的戚風蛋糕一點也不遜於其他伯爵茶甜點,而且還有可愛的裝飾,如巧克力馬卡龍,伯爵茶忌廉等,令味道和口感有所提升,層次更豐富,是上佳的組合。伯爵茶巴伐利亞根本上就不用多說。$42的價錢,又有爽口清新的Jelly,又有輕盈細緻的Mousse,又有香氣四溢的伯爵茶,根本是一個價錢三種享受,我想我是逃不出這個巴伐利亞的魔掌了!特別想讚的是店員包裝的能力

特別想讚的是店員包裝的能力。剛剛從IFC回去的路上被人不斷的撞到,夾到,我還以為蛋糕和巴伐利亞(你也能想像巴伐利亞有多柔弱)要散掉或變形了!心中超害怕,還擔心要如果真的爛了要什麼辦,要不要回頭再買。想不到回去時竟然還 完 好 無 缺!店員真的太厲害!
  • 伯爵茶巴伐利亞
2019-01-21 123 瀏覽
上次試了La Familie的大蛋糕,今日朋友生日,買了兩個小小的戚風蛋糕慶祝。 正當苦惱揀邊隻味之際,店員推介我們食IFC限定的清酒味,另一款就揀了最鍾意的伯爵茶味。 其實這些戚風蛋糕仔的Size很好,小小的造型精美,感覺也大體,而且味道選擇又多,用作飯後的慶生蛋糕剛好!! IFC限定的清酒蛋糕酒味好香,蛋糕都充斥住酒的清香,上面有層滑滑的cream,感覺似燉蛋,味道第一次食,驚喜。 招牌的伯爵茶,茶味香濃,配埋cream食,好夾,加上甜度剛好,蛋糕又濕潤柔軟,好好食。小小的幾口,食完又唔會太full,下次有日生日,都會係買佢

2019-01-15
  • 清酒味戚風,伯爵茶朱古力味戚風
2019-01-20 95 瀏覽
🙆‍♀️位於IFC的戚風蛋糕專門店,屬於外賣店,店舖雖小,但蛋糕款式種類繁多。之前已經試過伯爵茶戚風蛋糕,今次就試下皇牌士多啤梨同法國玫瑰味(每件$54),跟以往一樣,戚風蛋糕輕盈鬆軟,但口感再細緻啲會更好。蛋糕內嘅忌廉好幼滑而且食多都唔膩。另外,點了香港少見的巴伐利亞甜品($42),上層嘅透明啫喱內有食用花同水果,賣相吸引。下層係伯爵茶慕絲蛋糕,質感軟滑,伯爵茶味亦非常突出,挺有驚喜的甜點😆

2019-01-05 190 瀏覽
啲女仔成日話要減肥但係又要食甜品都幾煩而且如果有同事朋友屋企人生日又要特登去訂個蛋糕 🎂又要唔食得多又係麻煩自從呢個牌子出現之後我幾乎每一次要買蛋糕都諗起佢點解?除咗好食仲有好多原因!!!大家睇下呢張圖就知道佢只有一隻手掌咁上下大但係足以三四個人分享每人食一嚿仔絕對唔會多吃壞肚皮今次專登揀咗伯爵茶口味好奇怪就咁飲伯爵茶都好難飲但係整成蛋糕嘅甜品又幾清香呢個牌子係我食過嘅蛋糕之中唔需要加好多忌廉個蛋糕都可以保持濕潤 又唔會太heavy最緊要係個樣真係好可愛忍唔同佢影多幾張相但係表面個馬卡龍就有啲太腍其實我只係行一段細細嘅路仔去到餐廳個馬卡龍已經濕曬仲爛咗😭😭😭😭搞到影出嚟啲相冇咁好睇而且這個蛋糕牌真係好貴不過唔緊要啦一次半次最緊要生日嗰個開心😜今年我生日嗰陣我一定會買佢嗰個朱古力大蛋糕嚟試到時再同大家分享多啲相
啲女仔成日話要減肥但係又要食甜品都幾煩

而且如果有同事朋友屋企人生日又要特登去訂個蛋糕 🎂
又要唔食得多又係麻煩

自從呢個牌子出現之後
我幾乎每一次要買蛋糕都諗起佢

點解?

伯爵茶戚風蛋糕

除咗好食仲有好多原因!!!

大家睇下呢張圖就知道

最緊要生日嗰個開心😜

今年我生日嗰陣我一定會買佢嗰個朱古力大蛋糕嚟試

到時再同大家分享多啲相

2018-12-28 1858 瀏覽
阿肥呢幾日要喺IFC度工作,平時我都冇乜幾可會去呢頭,今次有機會就嚟睇吓呢度有冇乜嘢正嘢食啦~行行吓三樓,見到呢間蛋糕店La Famille感覺華麗高貴,忍唔住走埋嚟望咗幾眼。嘩...啲蛋糕咁靚嘅(?!)仲要有好多款獨特嘅口味可以揀,好多都想試吓再睇吓佢哋餐牌上面嘅介紹,原來係戚風蛋糕嚟,以我所知戚風蛋糕即係雪芳蛋糕,特色係口感鬆軟,最重要嘅一點就係,呢款蛋糕熱量較低,啱哂我呢啲又為食又成日嗌住要減肥嘅人。阿肥見我眼金金咁望咗好耐,所以就叫我揀幾件帶番屋企嘆啦^^英國伯爵茶($54蚊):蛋糕上面嘅忌廉令人十分驚喜!甜而不膩,味道出奇地香濃,整件蛋糕有別樹一格嘅伯爵茶香滲入口腔之中,清香無比。北海道秋三色($60蚊):呢款蛋糕底座反而比較似海棉蛋糕,味道唔算突出,反而係北海道秋三色嘅主角分別係南瓜、紫薯同栗子,上面重味嘅栗子蓉提高咗整件蛋糕嘅甜味,仲有幾粒莓果帶出微酸,配合蛋糕內裡嘅忌廉簡直令人冇辦法停口。桃香紅茶($60蚊):平平淡淡嘅外表咬開後令人放鬆心情,蛋糕狹帶住味道醇厚嘅紅茶味道,上面帶有由日本直送嘅香桃,非常清甜,果一層令人難以抗拒嘅牛奶忌廉真係每件蛋糕嘅無敵材料,好似置身喺
英國伯爵茶
北海道秋三色
桃香紅茶
桃香紅茶($60蚊):平平淡淡嘅外表咬開後令人放鬆心情,蛋糕狹帶住味道醇厚嘅紅茶味道,上面帶有由日本直送嘅香桃,非常清甜,果一層令人難以抗拒嘅牛奶忌廉真係每件蛋糕嘅無敵材料,好似置身喺英倫high tea之中,三件小小嘅size食完都毫無罪惡感呢
英國伯爵茶,北海道秋三色,桃香紅茶
2018-12-17
外賣自取
$87 (宵夜)
英國伯爵茶
北海道秋三色