2021-10-02 71 瀏覽
觀塘海濱公園處處滿是驚喜,很適合放假時去放空。肚餓的時候,也有一些餐飲選擇,例如這間新開張的La Pizza Express。除了薄餅以外,餐廳亦有供應三文治、餡餅、沙律和小食。當天本來想欣賞海景享用食物,但有些突發事情,只好外賣回家享用。這是牛油果慢煮雞肉沙律。沙律菜分量豐富,配上香脆的麵包粒,再加上牛油果黏黏的口感,整個配搭口感非常豐富。雞胸肉份量比想像之中多,肉質細嫩,加上惹味醬汁,提升食慾。這是韓式泡菜豬軟骨意大利香草包。雖然加入韓式泡菜,但不是很辣的那一款,只是令整個香草包味道更加濃烈。麵包厚身,容易有飽肚感,加上用料豐富,不用怕吃得不飽呢。

除了薄餅以外,餐廳亦有供應三文治、餡餅、沙律和小食。

2021-10-01 74 瀏覽
這天計畫一行三人到觀塘海濱公園散步及野餐,可惜,有一位朋友晚了起床,所以我們便外帶食物到她家裡享用。我們這天吃了海鮮薄餅,餡料包括煙三文魚、大蝦、魷魚及青口。海鮮種類多,份量也不少!我覺得煙三文魚味道最突出,配搭番茄醬及芝士便很美味!它的餅底很薄,而且乾爽,是叫人滿意的意式薄餅!我們還吃了牛油果慢煮雞肉沙律。我覺得餐廳很大方,$68的沙律包括了一大片雞肉及大量牛油果,份量十足!味道方面,雞肉調味簡單,肉質還算嫩;沙律菜乾淨爽甜,配搭著酸甜的醬汁,既滿足又清新!我們還吃了水牛城炸雞鎚。水牛城辣醬有額外的包裝,所以朋友不好辣,亦能一同品嚐美食!飲品方面,雖然我們這天都喝了果汁,但這裡的手工啤酒很吸引喔!
2021-09-28 72 瀏覽
前日約咗好耐冇見嘅朋友嚟到觀塘海濱呢邊,我哋見到呢間餐廳幾抵食,就揀咗佢嚟試吓~卡邦尼薄餅$58一大塊pizza,表面有好豐富嘅芝士,仲有芝士拉絲嘅感覺~有好多餡料,幾鍾意佢嘅臘肉,大大塊,半肥瘦,醃得好香,好好味😋水牛城炸雞槌$58勞得好香嘅雞槌,一大舊雞髀肉🍗外皮脆卜卜,調味好香,食落鹹鹹地,啖啖肉,食得幾滋味~藜麥毛茄沙律$48好健康嘅沙律茶🥗一大盒有好多藜麥,配埋芝麻醬~沙律菜幾新鮮,仲有酸酸甜甜嘅蕃茄仔,食落感覺好fresh熱情果富士蘋果茉莉花茶$38一瓶花茶,飲落幾香甜~熱情果味幾濃郁,配上淡淡嘅茉莉花茶味🍵再加上蘋果嘅香甜味,成個飲品都好夾,酸酸甜甜

卡邦尼薄餅$58

水牛城炸雞槌$58

藜麥毛茄沙律$48

熱情果富士蘋果茉莉花茶$38
2021-09-26
週末去觀塘海濱公園野餐,吸收下陽光,坐下草地。呢個時候如果附近有餐廳可以直接買外賣係草地食就啱曬。呢度有間La Pizza Express,有薄餅、沙律、三文治,仲有好多特式飲品,好似手工啤。今日就試左以下食物:牛油果慢煮雞胸沙律( $68),份量比想像中大,而且雞胸真係大大件,落左胡麻醬之後,整體一啲都唔dry,唔會因為健康而令味道失色。香草雜菌薄餅($48 )趁熱食,芝士仲有啲拉絲,上面用嘅除左蘑菇仲有大啡菇,食落好爽口,另外有兩款番茄仔,色彩繽紛又食得。牛仔腸($58 )都大大份,熱辣辣送上,打開覺得好香,食落都好夠肉味。另外試埋伯爵茶啤酒,係本地製造嘅「大圍啤」,不過略嫌伯爵茶味唔夠。

今日就試左以下食物:

香草雜菌薄餅($48 )

牛仔腸($58 )
都大大份,熱辣辣送上,打開覺得好香,食落都好夠肉味。

2021-09-26
午餐
2021-09-25 127 瀏覽
La Pizza Express 網址: 地址: 觀塘海濱道86號地下2號舖電話: 55992256==================沿觀塘海濱有好多餐廳都欣賞到美境,天氣轉涼無咁熱,假日就來紮營享受一下,買了外賣pizza 吹著看大月亮Pizza 2人食個細size ,$38香草蕃茄醬薄餅,抵食但無肉對我來講太齋啦炸芝士$58 成個donut 咁,麵包糠層好脆,熱辣辣食會拉絲架morzella$68 鮮果沙律夏天咁熱食岩曬,有melon, dragon fruit,raspberry, strawberry,blueberry ,淋了yogurt ,咁熱食生果身體補下水會舒服。
La Pizza Express

網址:
地址: 觀塘海濱道86號地下2號舖
電話: 55992256
==================

2021-09-25 40 瀏覽
今日打完排球同男朋友經過觀塘留意到這間餐廳唔錯。煙三文魚凱撒沙律。真正挪威三文魚經煙熏處理,香味芬芳撲鼻,加上他們特製凱撒沙律及經典sauce, 真係好食過起意大利法國嘅。卡邦尼薄餅用上真正意大利芝士mozarella,配上其他唔同嘅意大利煙肉真係唔錯。實在嘴角留香。水遊城炸雞每一課都大大嚿真係稱得上真正嘅drunstick, 絕對啱男仔填飽個胃。這間餐廳無論地理位置服務態度都非常一流。值得同情侶去。
今日打完排球同男朋友經過觀塘留意到這間餐廳唔錯。

煙三文魚凱撒沙律。

卡邦尼薄餅

水遊城炸雞

這間餐廳無論地理位置服務態度都非常一流。
值得同情侶去。
2021-09-23 37 瀏覽
難得放假早起身去 #觀塘海濱 逛一逛行到差唔多日落嘅時候天色特別美當然咁為食嘅我要配襯一啲美食思維一流瞬間就被橙色的小貨櫃餐廳所吸引⬇️「 #LaPizzaExpress 」 @lapizzaexpress_lpg 決定外賣去海濱對住個日落慢慢食🤤⊰⊹════════════════⊹⊱✎ 食後感 :✨🧡️「 #海鮮薄餅 」大大份一共有六件的海鮮Pizza有我最鍾意嘅三文魚、魷魚及芝士等等一拉一扯芝士絲顯露出來令我不禁垂涎三尺🤤即刻要咬一啖試吓果然新鮮熱辣出爐嘅Pizza係唔同啲食落去餅邊外脆內軟裏面嘅海鮮味道非常Flesh而且好有層次好有口感呢🤎「 #牛仔腸 」切成一小件的牛仔腸仔同樣地都是外皮香脆爽口而且好香好入味呢食完要食返啲蔬菜清一清腸胃💛「 #炸芝士 」鍾意滋味嘅你呢樣一定好啱你口味芝士炸成金黃色的圈圈⭕️裏面帶一點入口即溶嘅芝士確實非常Creamy呢原來喺海濱嘆美食同樣地都可以咁好味㗎仲有個靚靚鹹蛋黃日落🌄配襯着食飽飽又滿足呢❣️
難得放假早起身去 #觀塘海濱 逛一逛
行到差唔多日落嘅時候天色特別美
當然咁為食嘅我要配襯一啲美食思維一流
瞬間就被橙色的小貨櫃餐廳所吸引⬇️
決定外賣去海濱對住個日落慢慢食🤤

⊰⊹════════════════⊹⊱
✎ 食後感 :✨

🧡️「 #海鮮薄餅 」
大大份一共有六件的海鮮Pizza
有我最鍾意嘅三文魚、魷魚及芝士等等
一拉一扯芝士絲顯露出來
令我不禁垂涎三尺🤤
即刻要咬一啖試吓
果然新鮮熱辣出爐嘅Pizza係唔同啲
食落去餅邊外脆內軟
裏面嘅海鮮味道非常Flesh
而且好有層次好有口感呢

🤎「 #牛仔腸 」
切成一小件的牛仔腸仔
同樣地都是外皮香脆爽口
而且好香好入味呢
食完要食返啲蔬菜清一清腸胃

💛「 #炸芝士 」
鍾意滋味嘅你呢樣一定好啱你口味
芝士炸成金黃色的圈圈⭕️
裏面帶一點入口即溶嘅芝士
確實非常Creamy呢

原來喺海濱嘆美食同樣地都可以咁好味㗎
仲有個靚靚鹹蛋黃日落🌄配襯着
食飽飽又滿足呢❣️
2021-09-21 38 瀏覽
今日難得經開觀塘海濱長廊。行吓吹下海風。行到咁上下就會決定買個外賣返屋企食。咁啱見到有一班人喺度玩滑板。而滑板場後面有一個黃色貨櫃特別搶眼。行埋去睇原來係食肆嚟嘅。食店主打Pizza類別。最後點左韓式泡菜豬軟骨意大利香草包同埋水牛城炸雞鎚。韓式泡菜豬軟骨意大利香草包,麵包質地好軟熟。一啲都唔硬。而且麵包中間嘅醬料非常惹味。亦都食到有唔少嘅豬軟骨喺入面。水牛城炸雞鎚,雞鎚炸得好香口,而且唔乾身。而且佢個辣椒醬辣得來帶點醋味,好開胃。

最後點左韓式泡菜豬軟骨意大利香草包同埋水牛城炸雞鎚。

2021-09-20 61 瀏覽
觀塘海濱花園裡新開的pizza專賣店La Pizza Express,有高質又足料的意式拿玻里薄餅和各款惹味小食。可到店的露天用餐區座位,也可外帶到海濱公園附近野外用餐,一邊吃一邊看風景,悠閒寫意芝士薯條 $48份量超多,用上厚身的粗薯條,炸得外脆內軟,非常脆口,又夠薯味,再淋上滿滿的芝士醬汁,芝士醬汁很濃郁又夠多,足夠整盒薯條都能沾到醬汁,真的令人吃個不停水牛城炸雞鎚 $58新鮮熱辣,外皮炸得香脆,炸完的雞鎚肉都很鮮嫩多汁,味道濃郁帶點微辣,非常惹味,令人一吃上癮卡邦尼薄餅 $58香氣十足,煙肉帶鹹香,加上厚厚的芝士,還有濃厚醬汁,pizza餅底口感柔韌,批邊脆口,非常美味大圍啤 Earl Grey 伯爵茶味啤酒特色手工啤酒,伯爵茶味突出,芳香而充滿麥芽香烤味,一口Pizza一口啤氣真是十分暢快

芝士薯條 $48

水牛城炸雞鎚 $58

卡邦尼薄餅 $58

大圍啤 Earl Grey 伯爵茶味啤酒
2021-09-19 59 瀏覽
成日都好羨慕外國人lunch 去公園去草地lunch, 唔洗下下都只係office餐廳再office的刻板生活,但係 攞盒叉雞飯去公園食又好似那個。今次係 觀塘海濱公園終於搵到好路數。近牛頭角果邊橋底原來有幾間小食店,La Pizza Express 係其中一間, 除咗有 拿坡里 pizza仲有沙律三文治小食等等,正好合乎想輕食健康又想望下海的生活態度。牛油果慢煮雞胸沙律沙律菜新鮮, 牛油果 口感柔滑, 最正係慢煮雞胸唔會太過柴, 沙律醬酸酸味味而唔會 感覺勁heavy,初秋太陽 仲係曬曬地, 呢盒沙律簡直清新怡人。香草雜菌薄餅非常欣賞呢到個批底, 唔好以為佢只係小食店,但係個 拿坡里 批底都做得相當有水準, 餅邊帶微微焦脆,內裏帶煙韌,香菇點綴口感,芝士夠拉絲, 重點係價錢唔該係40多元起已經有交易,底食。水牛城炸雞槌惹味非常, 雞槌 帶微微辣勁, 而且唔會焗得過乾, 停唔到口lor!

牛油果慢煮雞胸沙律

香草雜菌薄餅

水牛城炸雞

2021-09-17 348 瀏覽
今日要去牛頭角交收,難得出開嚟,順便去海濱花園行下。沿途見到有間新開薄餅外賣店「La Pizza Express」,走近一看,店舖主打意式拿坡里薄餅,另外亦有三文治、特色餡餅、沙律及小食等供應。餐廳門外設有檯櫈供客人進食,反正午餐還沒有著落,就一於坐下來獨個兒慢慢嘆。香草雜菌薄餅 ($48)  薄餅即叫即製,拿上手時仍熱辣辣,面頭鋪滿了芝士、雜菌及車厘茄等,賣相美觀。餅底富麵粉香,邊位非常香脆,內裡煙韌,配上濃香嘅芝士,簡單得來味道豐富。芝士薯條 ($48)  薯條新鮮即炸,大大盒,面頭淋滿了芝士醬汁,分量十足。金黃色勁吸引,食落超香口,粗身得嚟又有質感,入面仲有好多薯仔肉,好好食啊!水牛城炸雞鎚 ($58)  雞鎚隻隻都又大又脹卜卜,而且每件都炸得好脆口,咬落唔會太乾,火候啱啱好,肉質仍然 juicy,不覺肥膩,蘸點醬汁吃,微辣惹味。
今日要去牛頭角交收,難得出開嚟,順便去海濱花園行下。

2021-09-16 37 瀏覽
這間位於觀塘海濱的薄餅店,薄餅全部都是即叫即做,新鮮熱辣。除了pizza外,還有三文治及小食,價錢都是幾十蚊起,十分超值。芝士薯角薯角即叫即炸,再淋上熱辣辣的芝士汁,十分邪惡,芝士味濃郁又香脆。水牛城雞鎚雞鎚炸至金黃香脆,另外配上水牛城醬汁,酸辣惹味,旁邊還有些沙律菜,清新爽脆。香草雜菌薄餅Pizza除了有指定款式外,還可以按個人喜好配搭,薄餅表面舖滿了芝士及雜菌,味道清新,芝士拉絲,餅底鬆脆又好味。
這間位於觀塘海濱的薄餅店,薄餅全部都是即叫即做,新鮮熱辣。

芝士薯角

水牛城雞鎚

香草雜菌薄餅
2021-09-15 34 瀏覽
今日第一次去左觀塘海濱,入面有一個玩滑板既場地,好多人都會係個到玩滑板,行出小小就係海旁,係到吹下海風同朋友傾下計都幾寫意,臨走既時候見到原來呢到有貨櫃餐廳,買返屋企做晚餐就岩哂😆藜麥毛茄沙律🥗$48沙律入面有秋葵係令我十分驚喜😍😍😍而且仲好多條,好抵食呀!!仲有蕃茄仔、藜麥同沙律菜,配搭芝麻醬好開胃👅朱古力🍫香蕉🍌餡餅$58餡餅好大個好重手,入面有新鮮香蕉片同榛子朱古力醬,外面仲有另一款朱古力醬淋在上面,雙層朱古力口味呀,味道係不錯的熱情果蘋果茶$38由熱情果、蘋果、茉莉花茶製成,果味好香,而且小小甜,酸酸甜甜層次好豐富

藜麥毛茄沙律🥗$48

朱古力🍫香蕉🍌餡餅$58

熱情果蘋果茶$38
2021-09-06
2021-09-14 34 瀏覽
為食同事話附近開咗間Pizza話一齊過去試吓我哋三個人嗌咗兩個Pizza一個沙律一個炸芝士加一個雞鎚sharePizza嚟講呢,佢哋又真係整得幾好食嗰個雙重芝士真係好芝士芝士控唔好錯過另外嗰個香草蕃茄醬pizza都係好好味個批皮唔係太厚👍🏻又鬆軟好似即叫即整咁熱辣辣好好味不過個沙律就唔夠隔離好食可能個雞扒就比較鞋咗少少菜嘅種類又唔係好多不過性價比來講都算係咁仲有個雞鎚就乾咗少少但係佢個醬汁辣辣地都幾好食唯獨是佢個炸芝士就真係麻麻唔知係咪我哋食得太多芝士關係,覺得有啲膩🙈總括來講都係好食嘅可惜就只能夠企喺度食
為食同事話附近開咗間Pizza
話一齊過去試吓
我哋三個人嗌咗兩個Pizza
一個沙律一個炸芝士
加一個雞鎚share
Pizza嚟講呢,佢哋又真係整得幾好食

嗰個雙重芝士真係好芝士

不過性價比來講都算係咁

仲有個雞鎚就乾咗少少
但係佢個醬汁辣辣地都幾好食
唯獨是佢個炸芝士就真係麻麻
唔知係咪我哋食得太多芝士關係,覺得有啲膩🙈

總括來講都係好食嘅
可惜就只能夠企喺度食

2021-09-02
2021-09-09 180 瀏覽
這間La pizza Express位於觀塘海濱道86號,型式以外賣為主,而去嘅位置坐立於海旁相當之唔錯,鄰近係公園,食嘢時坐係到傾吓計吹吹風非常之正👍!.蕃草蕃茄醬薄餅呢款蕃茄醬Pizza好有意式風味,去嘅Pizza厚薄適中,咬入口都好煙韌,Pizza放咗香濃嘅芝士同埋蕃茄醬😋原粒蕃茄仔上面放滿蕃草,望著都好吸引😮,食到入口酸甜蕃茄味加埋芝士濃郁味道相當😋之唔錯🤔!.牛油果慢煮雞肉沙律呢一盒雞肉沙律夠哂份量😮,夠哂健康完全唔覺得肥膩🤔,而去嘅雞肉肉質鬆軟又夠腍身😋,牛油果大大件,食埋其他配菜夠哂飽肚滿足😙!.水牛城炸雞腿呢款雞腿望落好惹味😋,賣相相當之吸引😲,睇見都好想食🤔😋,食到入口感覺小小辣,味道完全入哂味😋,肉質都好腍身,我覺得都幾正👍!.熱情果蘋果茶呢一枝蘋果茶果味都好清香😙,有熱情果果香味道😋,又有蘋果清甜味😋,兩者加埋都好相配,味道酸酸甜甜😋有幫助消化!.*我覺得係外賣店都買到平價錢高質素嘅食物,又有得欣賞海景😍,真係好正👍*

蕃草蕃茄醬薄餅

牛油果慢煮雞肉沙律

水牛城炸雞
熱情果蘋果茶
2021-09-06
10 分鐘 (外賣自取)
$100 (其他)