2023-01-23 235 瀏覽
📍Lady M沙田沙田正街18號新城市廣場一期3樓309A號舖初初接觸呢間聲名大噪嘅餅店,認真試試馳名嘅千層蛋糕,覺得佢真係無得輸。講真都幫襯過不少次。最近亦有機會再次品嚐綠茶味千層蛋糕,覺得個味道偏甜了。坊間都有不少餅店賣千層蛋糕,味道好似還勝佢一籌。今天趁機會試試千層蛋糕以外嘅蛋糕,叫咗兩款,分別係法國芝士蛋糕同埋朱古力棋盤蛋糕。個芝士蛋糕無芝士味,只有甜味😂,真叫人失望呀!朱古力棋盤蛋糕,諗住佢都會好甜,但相對法國芝士蛋糕,佢反而無咁甜😬以為自己味覺問題,但朋友都有咁睇法。叫咗杯朱古力咖啡🤧甜到漏呀,飲了一半就放棄了!整體來說,食物偏甜呢,希望餅店時刻review。
📍Lady M
沙田沙田正街18號新城市廣場一期3樓309A號舖

個芝士蛋糕無芝士味,只有甜味😂,真叫人失望呀!

2022-11-18 303 瀏覽
一直未試過,聽到啲人吹到天花龍鳳咁,就好大期望,買咗個期間限定嘅栗子味同原味千層蛋糕。先講講個栗子,一啲都唔好食,完全唔值70幾蚊😂原味都仲好少少,都算幾香奶味,不過都係普普通通,冇驚艷嘅感覺。

2022-11-16 221 瀏覽
唔講唔知道原來沙田有間lady m, 之前去尖沙咀海港城個間成日都排隊,條隊永遠都好多人,又永遠排隊都排好耐,沙田有一間咁方便都唔知道🤣,以後可以mark實呢間,因為呢間唔算多人,排隊都唔洗排隊,一入去選擇完蛋糕、飲品就可以安排入坐,非常快!再加上可能我入坐的時間是下午茶時段,人更少!!!我選擇了一杯熱鮮奶抹茶🍵和一件原味千層蛋糕🍰,真的!!!千層蛋糕🍰只有lady m好味😋,不枉我之前排左咁耐隊😭,入口鬆軟綿密細緻,口感一流😭,真係食極都唔厭!以後想食甜野經過開沙田呢度都可以打包多幾件返屋企食啦!約朋友出黎傾計💬, hi tea 都係lady m係最好既選擇!就算自己一個人靜靜地嘆吓茶、食個cake都係至高享受😎!
2022-11-07 207 瀏覽
紅絲絨蛋糕(聖誕限定)賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧蛋糕以聖誕作主題,紅彤彤的紅絲絨蛋糕上,裝飾著聖誕樹常見的飾物小球,蛋糕邊撒上薄薄的糖霜,彷如雪地,氣氛不錯。味道方面,蛋糕糕身口感軟棉濕潤,蛋味平平,甜度一般。忌廉雖然不算厚重,但份量偏多,甜度偏高,奶油味重,令蛋糕整體有點膩滯。外賣輪候時間:🐧🐧🐧🐧🐧在假日下午4點幾購買,需要輪候一至二人,連包裝付款全程需時約10分鐘。🐧❤️結語:聖誕打卡一次即可之選。
紅絲絨蛋糕(聖誕限定)

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧

味道方面,蛋糕糕身口感軟棉濕潤,蛋味平平,甜度一般。

外賣輪候時間:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❤️結語:聖誕打卡一次即可之選。
2022-11-05
10 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2022-11-01 175 瀏覽
平日夜晚經過唔使排隊,就坐低同朋友食件蛋糕~喺收銀落完單之後,店員好貼心遞上杯水喺枱面~朱古力棋盤蛋糕 $68身為朱古力控,好快俾櫥窗嘅朱古力棋盤蛋糕吸引住🤩 外型好吸引,面頭有層軟心朱古力包住蛋糕,朱古力味非常香濃!蛋糕夠濕潤,整體好creamy好好食!❤️環境舒服,蛋糕質素高👍🏻 價錢小貴,偶爾同朋友食,坐低傾偈,呢度係唔錯嘅選擇~

朱古力棋盤蛋糕 $68

朱古力棋盤蛋糕
2019-12-23
朱古力棋盤蛋糕
2022-10-06 191 瀏覽
聽講出咗我至愛嘅焙茶味點可以唔試下🥹今日等得唔算耐沙田分店相對係易等位嘅本身只想食下焙茶男友話坐得入嚟就叫多啲結果叫左三個蛋糕🙂千層方面有兩粒黑色嘅焙茶(好似係黑糖)同伯爵茶味焙茶無伯爵茶咁甜!恰到好處黑糖嗰粒係有彈性嘅初頭以為係朱古力整體味道唔錯~同一個慕絲蛋糕 好似係蘋果味嚟有少少果凍層 同有一忽好似蘋果批咁食落又幾清新原來唔係千層嘅都幾好食Cappuccino 同花茶就正正常常 唔使介紹啦~下午茶真係一人一件都好夠飽仲要食1.5件,結果晚飯都食唔落😂勸大家想食蛋糕都要適可而止😂
聽講出咗我至愛嘅焙茶味
點可以唔試下🥹

今日等得唔算耐
沙田分店相對係易等位嘅
本身只想食下焙茶
男友話坐得入嚟就叫多啲
結果叫左三個蛋糕🙂

千層方面有兩粒黑色嘅焙茶(好似係黑糖)
同伯爵茶味
焙茶無伯爵茶咁甜!
恰到好處
黑糖嗰粒係有彈性嘅
初頭以為係朱古力
整體味道唔錯~

同一個慕絲蛋糕 好似係蘋果味嚟
有少少果凍層 同有一忽好似蘋果批咁
食落又幾清新
原來唔係千層嘅都幾好食

Cappuccino 同花茶就正正常常 唔使介紹啦~

下午茶真係一人一件都好夠飽
仲要食1.5件,結果晚飯都食唔落😂
勸大家想食蛋糕都要適可而止😂
2022-10-06
15 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 伯爵茶千層蛋糕
試了兩件蛋糕 成$80一件蛋糕 真心貴啊🥹🥹🥹栗子千層蛋糕🍰栗子味是期間限定的款式,仲食到有栗子粒,甜度比起其他蛋糕店食到栗子蛋糕低,不會膩我幾中意!伯爵茶千層蛋糕🍰伯爵茶的味道好香,幾特別,我覺得好好吃,每次黎都會想叫依隻味!Lady M的千層蛋糕果然是黃牌,奶油好滑,自己好容易就可以KO一件,除了貴以外沒甚麼毛病...
試了兩件蛋糕 成$80一件蛋糕 真心貴啊🥹🥹🥹

2021-12-31
宵夜
  • 伯爵茶千層蛋糕
2022-08-27 233 瀏覽
生日所以朋友買咗件Lady M俾我食,係法式士多啤梨酥,$66/件。佢嘅面係一層好酥脆又香牛油味嘅酥,中間同底都係同樣嘅酥,每一層都有好香滑嘅Cream喺中間,加埋清香嘅士多啤梨,唔會太漏,而且D Cream感覺好輕盈,整體嚟講好夾,好好食。不過佢表面嗰層嘢好實,比較硬身,有啲難叉嚟食,所以食食吓都有啲狼狽。而加分位係佢內盒有用個卡紙圈都頂住件蛋糕,等佢唔會易位,係好貼心嘅設計。整體嚟講都係一件用心之作!

整體嚟講都係一件用心之作
外賣自取
同🤴🏻要去沙田攞嘢,順便喺沙田搵食☺️☺️今次就試呢兩款新口味啦😚😚~~~培茶千層蛋糕🍰~~~面上有一粒切開兩半嘅焙茶味啫喱,千層蛋糕內嘅cream勁多,每切落去焙茶cream都會滲出來,好香焙茶味,焙茶啫喱味就會再重啲😋😋~~~青蘋果🍏慕絲蛋糕🍰~~~只係出左幾日非常新嘅口味😙😙,面層有綠色嘅青蘋果啫喱,佢冇青蘋果🍏嘅酸澀味,甜度適中,但係差少少做唔到令人有清新嘅感覺,🤴🏻建議如果做到咬落都有蘋果🍏粒嘅效果就更好😚😚今次呢兩款新蛋糕🍰都屬於高質產品,但略嫌沒有太大驚喜,就係冇咩記憶點😆😆
同🤴🏻要去沙田攞嘢,順便喺沙田搵食☺️☺️
今次就試呢兩款新口味啦😚😚
~~~培茶千層蛋糕🍰~~~

~~~青蘋果🍏慕絲蛋糕🍰~~~

2022-07-18
$72 (其他)
📍Lady M · 千層勝過一層 🍰 🔖 古語有云,一層勝過一層,而Lady M係千層蛋糕界名店,當然係千層勝過一層啦!我就不時行街睇戲完左返屋企前都想食返一件,而且環境又舒服,啱曬同朋友談心👍🏻👍🏻 💬 原味千層蛋糕 🍰原味千層蛋糕重點當然就係每一層皮同cream,整體黎都係做得夠薄而cream都好夠滑,成個原味蛋糕唔太甜,所以唔會太大罪惡感,但其實食多兩啖都幾飽同埋可能會feel到有啲寡,可能係原味嘅緣故啦。
📍Lady M · 千層勝過一層 🍰

💬 原味千層蛋糕 🍰
2022-06-24 249 瀏覽
平時最鍾意食嘅就係佢玫瑰味嘅千層蛋糕有新口味又試下😋紫薯千層蛋糕💁🏻‍♀️味道真的不錯唔會死甜感覺沒有額外加很多糖 有紫薯香味每層餅皮入面都有啲紫薯泥 自己食一件都唔會覺得好膩☕️
平時最鍾意食嘅就係佢玫瑰味嘅千層蛋糕
有新口味又試下😋
紫薯千層蛋糕💁🏻‍♀️
味道真的不錯唔會死甜
感覺沒有額外加很多糖 有紫薯香味
每層餅皮入面都有啲紫薯泥
自己食一件都唔會覺得好膩☕️
2022-05-20 223 瀏覽
食過Lady M幾次 但最鍾意都係食佢哋個法式士多啤梨千層酥🍓個酥皮真係好香牛油味 而且個口感非常之鬆化酥脆 再加埋士多啤梨果醬同士多啤梨肉 食落酸酸甜甜 配埋個海綿蛋糕 口感真係好豐富💕
2022-05-14 216 瀏覽
今日吃完午餐特意經過 Lady M 看看,原來之前一直想試的紫薯千層蛋糕還在,於是想也不想就買了一件,拿回車上享用。紫薯千層蛋糕紫薯味濃,味道不會很「人工」,但就稍微甜了一點,如果甜度可稍微降低會更好。班戟皮薄且柔軟,但不會薄得欠缺口感,配上軟滑內餡,口感整體尚算不錯!服務方面,職員有禮,不會黑面,打包蛋糕都有效率,還會貼心提醒貯存蛋糕的方式。不過今次感覺蛋糕底部很快就開始有點塌,但由購買到食用都不過是相距約10分鐘...如果是紫薯愛好者,可考慮試試哦!

紫薯千層蛋糕
紫薯千層蛋糕

如果是紫薯愛好者,可考慮試試哦!

午餐
2022-05-04 261 瀏覽
我鍾意食Lady M鍾意喺佢嗰度食Tea全白色的裝修感覺高貴純潔配上杯法國玫瑰鮮牛奶🌹🥛☕️及超過20層薄斑戟皮製成的玫瑰千層蛋糕🍰感覺自己係一個貴婦與三五之己暢談一個下午 法國玫瑰鮮牛奶🌹🥛☕️ $68一杯有樣有內涵嘅飲品在綿密嘅奶泡上面鋪滿玫瑰花瓣有茶香、玫瑰香、同奶香原味千層蛋糕🍰$65玫瑰千層蛋糕🍰$78千層皮好薄Cream香甜綿密又唔會太甜💕我哋重訂過個蛋糕比媽咪做生日禮物🎂佢大愛吖❤️🧡💛💚💙💜伯爵茶千層蛋糕🍰$75伯爵茶味香濃總括嚟講我最鍾意就係佢嘅玫瑰千層蛋糕 ,有樣有內涵。其次推嘅就係伯爵茶💕
我鍾意食Lady M
與三五之己暢談一個下午

法國玫瑰鮮牛奶🌹🥛☕️ $68
一杯有樣有內涵嘅飲品
在綿密嘅奶泡上面鋪滿玫瑰花瓣
有茶香、玫瑰香、同奶香

原味千層蛋糕🍰$65

佢大愛吖❤️🧡💛💚💙💜

伯爵茶千層蛋糕🍰$75
伯爵茶味香濃

總括嚟講我最鍾意就係佢嘅玫瑰千層蛋糕
,有樣有內涵。其次推嘅就係伯爵茶💕
2022-03-13 271 瀏覽
Good morning ☀️星期日起身嘆番件Lady m 千層蛋糕 🍰 $78可以話係all time favourite 今次試左抹茶同伯爵味 兩個茶味都好高水準 比起之前試ge玫瑰花味 呢個就無gum甜 依家外賣4件 有特價 仲送飲品外賣盒仲有包乾冰 好貼心
Good morning ☀️
星期日起身嘆番件Lady m 千層蛋糕 🍰 $78