同朋友興祝生日🎂揀咗呢間位於宋皇臺既Lamees去到果陣朋友未到~打俾佢又無人聽之際!然後覆返電話話係屋企瞓著左😴甘我自己一個係度等待⌛️之時叫左呢支Mai Po黑啤 真心推介$95充滿咖啡味同朱古力既黑啤~入口好順滑,仲有小小vanilla 同 caramel 味道波本木桶陳釀問下職員有冇小食可以食住等朋友、又吾會朋友到左又凍曬吾好食🫣既野食推薦一下職員介紹左Trio Dip 俾我~我想咩都試下~叫左Spicy Lovers 有三款口味(香辣鷹嘴豆泥、墨西哥辣椒雜果仁醬、煙燻甜椒香辣雜果仁醬) 滿足曬我咩都想試既慾望然後職員好細心甘話~將Pita Bread分兩次上俾我哋~留一半等朋友到左先上~因為要暖暖嘅Pita Bread 包住食先要裝到滿滿既鷹嘴豆醬一啖咬落去~好鬆軟~每款醬既辣都好正、辣味好溫和、吾會係死辣~好有層次等我一邊食一邊等朋友到終於人到、可以叫其他野食職員見我哋叫既野食「建議配啤酒飲」為配合🍺係屬於果味亦好花香既啤酒~好好飲叫左個 Salad : TABOOLEH 同平時出食面食既沙律菜好吾同充滿營養價值「因為啖啖小麥碎」好 fresh 又好好味主菜叫左出面少有既野兔
同朋友興祝生日🎂揀咗呢間位於宋皇臺既Lamees

甘我自己一個係度等待⌛️之時
叫左呢支Mai Po黑啤
真心推介$95
波本木桶陳釀
Mai  Po  Beer

職員介紹左Trio Dip 俾我~我想咩都試下~
Spicy  Lovers

等我一邊食一邊等朋友到

終於人到、可以叫其他野食

職員見我哋叫既野食「建議配啤酒飲」為配合
🍺係屬於果味亦好花香既啤酒~好好飲

叫左個 Salad : TABOOLEH
同平時出食面食既沙律菜好吾同
充滿營養價值「因為啖啖小麥碎」
好 fresh 又好好味

TABOOLEH

主菜叫左出面少有既野兔髀
口感食落似雞胸肉、比較紮實!
可加小小檸檬增添鮮味

ARNAB  -  Rabbit  Leg

呢個「必食」因為真係好正好好食
外脆內滑又入味

佢叫左 「伊比利亞羊 ! 肋 ! 骨 ! 」
回味無窮∞

IBERICO  LAMB  SPARE  RIBS

清曬~吾夠食再叫多個藍青口食
值得一讚個Sauce好好味~淡淡檸檬味同蒜味
不過我個人認為個青口熟得制~
Organic  Blue  Mussels  500g

食呢間餐廳我係俾佢呢個甜品而吸引

滿滿既開心果碎~面仲有玫瑰糖漿~
外層鬆脆酥皮碎包住入邊軟糯嘅甜芝士、趁
熱食仲有少少拉絲效果🫶🏻

TABOOLEH
IBERICO  LAMB  SPARE  RIBS
  • Bozza
2023-09-29 49 瀏覽
土瓜灣隱世中東菜小店店鋪: Lamess地址: 土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖▫ Hummos Har香辣鷹嘴豆泥,豆泥打到非常滑身,入口微辣,用彼得包沾,非常好食。😛▫ Tahini份量非常足既沙律,有車厘茄、青瓜、羅馬生菜、意大利番茜、雞胸肉絲等生再配上餐廳自家制白芝麻醬,好清新開胃。▫ Octopus嫩煮西班牙八爪魚佐蒜蓉、檸檬、橄欖。八爪魚肉質軟腍,點埋啲檸檬蒜蓉汁一齊食,超鮮甜。🤩▫ Arnab-rabbit leg兔肉係香港比較少有既食材😝,口感其實好似雞肉,朋友第一次食都接受到。😙用橄欖油,小洋蔥同蒜蓉香料醃製,焗薄荷蕃茄汁配中東小米,入口清新。☺▫ Katayef外型好似個餃子,好得意😀,分左兩款口味係肉桂核桃同芝士 外層炸脆配搭埋糖漿,個人偏好玉桂味。😍• 整體•食物: 𝟺/𝟻環境: 𝟺/𝟻
土瓜灣隱世中東菜小店

▫ Katayef

• 整體•
食物: 𝟺/𝟻
環境: 𝟺/𝟻
這間異國風情的中東菜😏位於土瓜灣, 門面已經相當有特色裝潢有點似埃及風, 進入店內會看到牆身掛上了一系列的特色相片和不同種類的紅酒。店內還播著舒情柔和的音樂令整個人相當放鬆。餐廳的大廚來頭相當強他名為 🧑🏽‍🍳Chef Tarek 在二十二年前從約旦來香港, 為香港多間高級食府工作過(君悅酒店, 半島酒店)仲為多個國家領事館預備私人晚宴, 所以食物質素唔會有人懷疑👍🏻。🥗 Fettosh沙律材料分別有:(車厘茄、羅馬生菜、青椒、紅石榴,青瓜)賣相及擺盤設計吸引, 整個配搭味道相當清新, 食落酸酸甜甜十分開胃。🍚 Maqloobeh (意思是upside down)。這道菜裡面的米飯由特有的香料及將雞汁雞湯精華一滴不漏吸入飯內, 其製作過程是將幾種不同材料逐層逐層放入飯中或旁邊, 飯內夾雜的蔬菜種類十分多包括有:(茄子、土豆、洋蔥、蕃茄, 椰菜花等)當然唔少得有肉類, 這就是雞肉。 上碟的時候把鍋子倒轉,米飯就會在最到底層。 形成了一個米飯糰形狀的蛋糕🤣。這是約旦人最愛的主菜之一。整體來說飯的份量很多, 適合4-5人進食。飯的口感煙韌煙韌有少許椰香味有點似糯米飯, 如果怕太油膩每啖可加上

🥗 Fettosh

🍚 Maqloobeh (意思是upside down)。

整體來說飯的份量很多, 適合4-5人進食。飯的口感煙韌煙韌有少許椰香味有點似糯米飯, 如果怕太油膩每啖可加上少許乳酪醬有解膩的作用😋。另外值得一讚的是飯內的雞肉十分嫩滑雞味濃伴飯食一流。

🥧 Kanafeh
這是一道當地著名的甜品相當有特色👍🏻。 其製法由碎麵糰, 開心果, 芝士(一種白色的質感煙韌的芝士)和糖漿做成。賣相有點似炸過的米粉餅, 味道不太甜口感煙韌, 趁熱食芝士味道更突出。鐘意食芝士或乳酪的朋友仔應該會鐘意食。

2023-09-25 33 瀏覽
#Lamees 🇦🇪今年去了杜拜旅遊,回港後,仍很想念中東的食物及異國風情,所以今天特意約了朋友來試試這間在土瓜灣的中東菜餐廳!餐廳位於土瓜灣,我搭61X由屯門到譚公道站落步行1分鐘就到。小店約有10數個座位,有室內、室外選擇,裝飾簡單,富有中東風情。我們點了:🪔3款經典蘸醬拼盤 $160 👍🏻👍🏻包括經典鷹嘴豆、烤茄子蓉、黑松露鷹嘴豆這是很經典的中東菜,我比較欣賞中間的烤茄子蓉,帶有蒜蓉香,配比特包很夾。🪔有機小扁豆湯伴脆餅和檸檬 $55- 全晚最重香料味代表,嘗一口就像去到了中東🪔Fettoch 車厘茄、青瓜、羅馬生菜、青椒沙律 $95🪔絲綢之路羊肉意粉 $220 - 全晚最美味😋羊肉煮得軟淋,配蕃茄醬意粉,相當惹味🪔中東式烘烤餡熱香餅2件 (肉桂核桃味及甜芝士味各一) $75 - 味道有點像點了煉奶的炸饅頭,餡料豐富,甜度還好,不至於死甜,不錯的難得在香港找到一間正宗的中東菜餐廳,若想嘗試中東菜,絕對要來這間餐廳! 人均$300 📍Lamees 土瓜灣北帝街145號順輝大廈

#Lamees 🇦🇪

我們點了:
🪔3款經典蘸醬拼盤 $160 👍🏻👍🏻
包括經典鷹嘴豆、烤茄子蓉、黑松露鷹嘴豆

🪔有機小扁豆湯伴脆餅和檸檬 $55
- 全晚最重香料味代表,嘗一口就像去到了中東

🪔Fettoch 車厘茄、青瓜、羅馬生菜、青椒沙律 $95

🪔絲綢之路羊肉意粉 $220
- 全晚最美味😋羊肉煮得軟淋,配蕃茄醬意粉,相當惹味

人均$300

📍Lamees 土瓜灣北帝街145號順輝大廈
2023-09-25 29 瀏覽
去完土耳其旅行返嚟成日心思思想食中東菜,今次去到喺土瓜灣出名食東菜嘅餐廳,餐廳嘅裝修都好有feel,今日閒日黎都幾多人,記住要book位Trio Dip🍆🫘($160)呢個三味醬拼盤真係好正!有鹹香嘅鷹嘴豆蓉、松露香味嘅鷹嘴豆蓉同埋滑溜嘅矮瓜蓉。三款醬汁風味各異,令人回味無窮,點pita bread🫓,記得要多多醬點咁先好食😊Octopus🐙($150)八爪魚燒好大隻,食落幾有口感,加埋香蒜頭醬汁更加美味👍🏻The Dead Sea Rice🍚($110)炒飯味道豐富,仲有好多堅果同提子乾,好有地中海風味,健康好味Konafeh🥧($105)心心念念嘅中東甜品😍外脆內軟,糖漿香甜,超多開心果,香脆可口💚係一款完美嘅甜品,絕對係甜食愛好者嘅心水之選。Domaine des Tourelles🥂($78/glass)酒款風味獨特,香氣馥郁,果味較重,甜度偏高,口感細緻。第一次飲黎巴嫩嘅白酒🇱🇧值得一試❤

Trio Dip🍆🫘($160)

Octopus🐙($150)
八爪魚燒好大隻,食落幾有口感,加埋香蒜頭
醬汁更加美味👍🏻

The Dead Sea Rice🍚($110)

Konafeh🥧($105)

2023-09-25 24 瀏覽
位於士瓜灣雲雲美食餐廳之中,發現尼間專食中東菜既西餐廳Lamees,裝修以精緻特色異國風情為主,室外亦置有座位,並以大地色系配有中東色彩設計,另類風格感覺超突出👍🏻👍🏻 十分寫意休閒,餐廳室內和室外都藏有多個打卡位,即使衛生間都富有特色,顯示店主極有心思,係適合朋友👭或者情侶👫食下飯仔,飲杯冰酒精飲料🥃🍾或者中東茶🍷享受下、慢活生活同慶祝打卡影相既地方🧏🏻‍♀️✔️ 香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁〔真心推介😋〕$110Chorizo Lamb SausageSAUSAGE pan fried with shallots, tomato, non alcholic red wine👍🏻 羊香腸肉質軟淋👍🏻 淡淡紅酒汁味👍🏻 juicy👍🏻 惹味👍🏻 適合重口味人士👍🏻 送酒小食配 彼得包 Pita Bread✔️ 蒜蓉檸檬烤翠肉瓜〔真心推介😋〕$85Zucchinigrilled with olive oil, garlic and lemon👍🏻 翠肉瓜軟淋👍🏻 鮮甜多汁👍🏻 惹味👍🏻 調味適中✔️ 烤茄子蓉〔真心推介😋〕$85Baba Ghanoojcharcoal grilled Ita

Chorizo Lamb Sausage

👍🏻 惹味
👍🏻 調味適中

✔️ 烤茄子蓉〔真心推介😋〕$85
Baba Ghanooj
charcoal grilled Italian eggplant, mixed with bell pepper, Italian parsley, pomegranate and olive oil
👍🏻 香滑
👍🏻 不油膩
👍🏻 送酒小食
配 彼得包 Pita Bread - 2 pcs〔真心推介😋〕$22
👍🏻 世一😋😋
👍🏻 味道十分夾
👍🏻 香軟煙韌

✔️ 免治羊肉串〔真心推介😋〕$260
LAMB KABAB
Mouth watering Jordanian style skewers of minced lamb with fresh herbs and garlic
👍🏻 羊肉肉質軟淋嫩滑
👍🏻 外層焦香

✔️ 中東茶 - 紅石榴 🫖〔真心推介😋〕$48
Tea - Pomegranate
👍🏻 酸甜開胃😋😋
👍🏻 清涼,適合夏季
👍🏻 賣相吸引

✔️ Bottled Beer - Mai Po〔真心推介😋〕$95
BBA Imperial Stout
👍🏻 濃郁的咖啡味
👍🏻 淡淡巧克力味
👍🏻 口感絲滑
👍🏻 木桶陳釀

✔️ 阿拉伯乳香膠雲呢嗱雪糕配開心果碎〔真心推介😋〕$65
Bozza
traditional Arabic ice-cream with mastic gum and pistachio
👍🏻 海量開心果碎
👍🏻 口感豐富
👍🏻 雪糕嫩滑creamy
👍🏻微甜
2023-09-25 110 瀏覽
估唔到土瓜灣有中東/地中海菜,環境裝修有種中東古典韻味。座位有二十個左右,都有唔少人揀呢到聚餐/傾計。*Hummus B Lamb $120鷹嘴豆泥順滑厚身,豆香未算濃,伴蒜蓉、松子、橄欖油。羊肉粒調味較重,配hummus能夠平衡微膻嘅羊肉。彼得包有四塊,比較細塊,所以唔夠喉。Arnab Rabbit Leg $220法國野兔脾用橄欖油、洋蔥、各種香料焗製,嫩而有肉汁,有少少似雞肉。印度米飯乾身,配兔肉,薄荷蕃茄汁微甜微酸,好夾耶。Kanafeh $105經典中東甜品起源於巴勒斯坦,細麵絲混合酥油,中間包住拉絲芝士,焗到黃金焦脆,淋上玫瑰糖漿,撒埋開心果碎。外層脆卜卜,味道鹹甜鹹甜,做為飯後甜品好強,不過偏油膩。
Hummus B Lamb $120

2023-09-13
Hummus B Lamb
Arnab Rabbit Leg
Kanafeh
Lentil soup🥣上枱時熱辣辣味道濃郁,可以自己加檸檬、洋蔥等提升層次🍋Trio dip classics 🫓依三款醬係原味鷹嘴豆泥、黑松露鷹嘴豆泥同埋中間嘅茄子蓉,鷹嘴豆泥口感綿密,茄子蓉口味清新,各有特色,用pita bread蘸嚟食真係可以一啖接一啖清晒所有醬!Organic blue mussel🌊餐牌列明有500g藍青口,份量確係十足,好適合同朋友一齊分享,調味方面雖然係簡單地用咗橄欖油、鹽同埋檸檬,但係依啲簡單嘅調味料其實足以帶出藍青口嘅鮮味,味道唔錯👍Lamb kebab🍖免治羊肉串烤得焦香,聞到好香嘅炭燒風味,外層食起嚟有少少脆口但係裡面一啲都唔乾,調味係加咗香草同埋蒜頭,香噴噴令人食慾大增,就算旁邊嘅烤麵包同薯仔都一樣經過調味好好食~Katayef🥟外形就好似脹卜卜嘅餃子,外層炸得香脆,一款係包住芝士,另一款包住合桃肉桂椰絲,甜度合適

2023-09-20 30 瀏覽
前幾日同男朋友係土瓜灣覓食經過呢間地中海菜😻好少可會食到地中海菜嘅我哋決定要食吓佢🙈店舖裝修得好靚,食完真係覺得好高質💘回頭值超高!//🫘Hummos Har $95呢款starter係香辣鷹嘴豆泥配4塊pita bread🥰豆泥好綿好幼滑,而且佢哋係用咗自家製辣醬🌶️惹味得嚟又好開胃🥳醬多啲豆泥放入新鮮軟糯嘅pita bread一齊食非常夾😋🧀Hallumi Cheese $95中東鹹香芝士配上蕃茄、薄荷同埋黑椒🤓用鐵板上保持到佢熱焫焫🔥芝士係一塊塊而且係一口size,口感彈牙煙韌非常特別😍hallumi cheese係羊奶製成但食落唔會有羶味😚同蕃茄洋蔥一齊食好開胃💕🐑Chorizo Lamb Sausage $110呢款starter都好推薦💓羊肉腸同紅酒汁好夾🤭食落都係唔會有羶味,而且仲有好入味嘅洋蔥、蒜同車厘茄🧄真係perfect match💯然後將所有食材加埋pita bread一齊食真係無得頂😭🐰Arnab- Rabbit Leg $220第一次知道香港餐廳有得食兔仔肉🐰呢款菜式係煎法國野兔脾配香料焗製伴薄荷蕃茄汁配中東小米🤩將兔脾、飯再加小少蕃茄醬汁夾埋一齊食就可以有好豐
🫘Hummos Har $95

🧀Hallumi Cheese $95

🐑Chorizo Lamb Sausage $110

🐰Arnab- Rabbit Leg $220
第一次知道香港餐廳有得食兔仔肉🐰呢款菜式係煎法國野兔脾配香料焗製伴薄荷蕃茄汁配中東小米🤩將兔脾、飯再加小少蕃茄醬汁夾埋一齊食就可以有好豐富嘅口感🤭野兔脾肉質偏向似雞胸,口感嫩滑🤤加少少檸檬汁食更上一層樓🍋

🍰Kanafeh $105
最後梗係要食埋用甜芝士製成嘅中東經典甜品😳面頭舖滿開心果碎😋第一下切落就feel到外層好酥脆💖拎起嘅時候有少少拉絲,食落甜甜哋仲有一絲絲嘅口感🤎同開心果碎一齊食增加口感之外仲中和翻甜味,令到成個甜品味道啱啱好😽真係好想encore✨
2023-09-20 32 瀏覽
成日食西餐,但絕小提到地中海菜,地中海菜在香港十分罕見,通常都係酒店先可以食到。 經朋友推薦我試下土瓜灣這家地中海菜,菜式特別,味道不錯,環境舒適,好似置身於地中海。店內使用大地色木調加上幾何形狀的木雕刻,配上柔和燈光增加室內的舒適感,好適合情侶拍拖。🔸Fettosh 沙律主要用車厘茄、青瓜、青椒、生菜,配上橄欖油醋汁,橄欖油能帶出蔬菜的清新,加上獨特的中東香料,這個沙律很清新很開胃。🔸Trio Dips Platter -classics 我選了最經典的三款,有傳統經典的鷹嘴豆泥、烤茄子蓉、黑松露口味 , 香滑的鷹嘴豆泥蘸醬配上彼得包,好特別,要試!🔸Octopus嫩煮西班牙八爪魚,肉質很嫩滑,食的時候同蒜蓉檸檬橄欖香葉一齊食,檸檬同橄欖油蒜蓉為八爪魚提鮮,超惹味。🔸Arnab Rabbit Leg法國野兔髀肉質很嫩滑, 加上薄荷蕃茄汁 再配上米飯,真係好特別,想試兔肉的必需要點!🔸kanafeh 這是一個地中海都很著名的甜品,外層是酥皮,中間夾着芝士, 同我們認知的酥皮很不同,好似炸米粉外層很香脆中間甜甜糯糯,再淋上開心果同糖漿,也不會太甜。我很推介大家試吓這間地中海菜,因為全部彩

🔸Fettosh

🔸Trio Dips Platter -classics

🔸Octopus

🔸Arnab Rabbit Leg

🔸kanafeh

我很推介大家試吓這間地中海菜,因為全部彩色都很獨特同味道很好食。
2023-09-11 40 瀏覽
呢間土耳其菜係之前經過嗰陣已經好想食😍今次同朋友聚會就即刻book左唔嚟食🔥味道幾特別,裝修都好有土耳其🇹🇷風情😚🫶🏻☘️Fettosh $95呢個沙律🥗幾清新😚仲有好多配料添!🤩青瓜🥒紫洋蔥🧅生菜🥬車厘茄🍅香草🌿有一塊餅乾🫓酸味味汁幾開胃,都幾適合作為一個前菜㗎🫶🏻☘️wild thypme $105呢個係腰果醬配包🫓開胃嘅傳統土耳其🇹🇷前菜🔥酸酸辣辣咁!令人好想食完再食😛橄欖油係就放左中間🫒,而包就熱辣辣🔥配埋少少香料同埋堅果粒粒🌰咁食就最perfect 🤝🏻☘️Lamb Shish Kebab $260食中東菜又點小得叫羊肉呢😛唔叫羊肉就硬係差緊啲野咁🥹呢個免治🐐羊肉串有洋蔥🧅辣椒粉🌶️有香料孜然味😛,芝麻醬(味道似乳酪醬🤣)同辣醬(辣酸酸地好惹味🔥),仲有兩塊脆卜卜嘅餅🫓,上面塗滿蕃茄醬🥫,用燒爐上薯仔🥔粒 外脆內軟,烤蔬菜串🍢(多款包括車厘茄🍅紫洋蔥🧅青椒🫑)☘️Kanafeh $105上網見到人食已經勁想食😍上面勁多開心果粒粒😚仲有啲椰絲脆脆嘅質感😛,甜甜地🍬好鬆化🔥呢個甜品仲要係熱食㗎🤩配埋開心果粒粒增加口感🤩仲好香芝士味,拉絲鹹甜鹹甜😋

☘️Fettosh $95

☘️wild thypme $105

☘️Lamb Shish Kebab $260

☘️Kanafeh $105

2023-09-07 50 瀏覽
朋友介紹咗間地中海餐廳,環境寫意,好似去咗旅行咁✈️🌳Lentil Soup中東特色扁豆湯,可以加啲檸檬提味,味道濃郁好開胃🌳Jalapeño墨西哥辣椒雜果仁醬配彼特包,香料充滿特色,同平時食嘅好唔同,夾住大量餡料一齊食非常開胃😜 彼特包帶點煙韌口感幾唔錯🌳Hallumi好出名嘅鐵板煎鹹香芝士,芝士切開一件件,配上番茄醬層次豐富🧀️🌳Rabbit Leg口感同雞肉有啲類近,肉質嫩滑,怕有腥味嘅話可以加醬汁一齊食,中東米飯粒分明口感乾爽🌳Kanafeh好特別的甜品,外層香脆,味道香甜,仲有拉絲效果😯🦥Lamees (土瓜灣)土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
朋友介紹咗間地中海餐廳,環境寫意,好似去咗旅行咁✈️

🌳Lentil Soup
中東特色扁豆湯,可以加啲檸檬提味,味道濃郁好開胃
🌳Jalapeño
🌳Hallumi
🌳Rabbit Leg
🌳Kanafeh
好特別的甜品,外層香脆,味道香甜,仲有拉絲效果😯
🦥Lamees (土瓜灣)
土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
2023-09-06 43 瀏覽
當我們談論中東菜時,我們通常會想到其濃郁的香料,豐富的口感和優雅的烹飪技巧。這次係九龍城的Lamees用心製作的中東特式菜餚,完全給予我哋一個驚喜,並且更為出色。🌟 酥炸香脆雜豆仁餅伴白芝麻醬酥炸香酥外層伴白芝麻醬,口感和味道都好特別。內裡的豆仁則保持了其原有的豐富口感,加上白芝麻醬順滑帶來了絲絲甜香。🌟 鐵板煎著名中東鹹香芝士鐵板煎中東鹹香芝士,簡單的烹飪方法將芝士的鹹香味道發揮得淋漓盡致。煎過後的芝士擁有輕微的焦香,口感煙韌Q彈,讓人一嘗就難以忘懷。🌟 鷹嘴豆泥伴羊肉鷹嘴豆泥好香好滑,羊肉亦唔羶,香腍鬆軟,口感鮮嫩,略帶的肉香配合上鷹嘴豆泥的綿密口感,讓人食欲大增,好特別的中東美食。🌟 法國野兔脾配中東米飯第一次食野兔脾,味道有點似雞胸肉,但口感更實,味道更清甜可口,配上用香料調味的中東米飯,這道菜在口感和味道上都達到了高度的和諧。🌟 中東式烘烤餡熱香餅中東地道的一道甜品,餡料的甜度恰到好處,配上烘烤過後的餅皮,香脆內軟糯。餡料有芝士及肉碎,味道配搭不錯,讓人回味無窮。這次的中東特式菜餚讓我印象深刻,每一道菜都將原料的獨特風味,環境舒適,菜餚充滿中東的豐富文化,店員亦十分細心有禮,

🌟 酥炸香脆雜豆仁餅伴白芝麻醬

🌟 鐵板煎著名中東鹹香芝士

🌟 鷹嘴豆泥伴羊肉

🌟 法國野兔脾配中東米飯

🌟 中東式烘烤餡熱香餅

這次的中東特式菜餚讓我印象深刻,每一道菜都將原料的獨特風味,環境舒適,菜餚充滿中東的豐富文化,店員亦十分細心有禮,值得再來。
  • KANAFEH
剛搬來土瓜灣附近住的時候常常經開這家充滿異國風情的餐廳今次男朋友主動提出想試試地中海菜想不到會有驚喜~(っ ॑꒳ ॑c)ワクワク店內裝修有濃烈的中東色彩 彷彿走進了異國他鄉 很氣氛 適合情侶浪漫約會,朋友聚會的好地方! 𓌉◯𓇋喜歡的話請𝙎𝙖𝙫𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙎𝙝𝙖𝙧𝙚 ₍ *´ސު`*₎ ♡𓄵𓄵𓄵| 𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 |❶ 【Hallumi Cheese 】$95鐵板煎著名中東鹹香芝士! 超驚喜~切成方塊的芝士粒 很濃芝士的鹹香味而且咬下去的口感煙煙韌韌配合混合番茄醬、薄荷、三色椒的醬汁口口皆是滿足感(*´ᵕ`*)𓂃美味指數:★★★★☆/5.❷ 【Arabic BBQ - Chicken】$220 /2串超吸睛的燒雞肉串~ 一上枱便嘩了一聲精緻的燒烤爐上放滿雞串、烤蔬菜和烤薯仔雞肉肉質厚實 外層焦香 香料惹味 內層竟然仍保留嫩滑的肉汁!烤過的洋蔥和薯粒也好好吃~ 𓂃美味指數:★★★★/5❸ 【Katayef】 $72經典的中東甜品!烘烤餡熱香餅~一件是肉桂核桃餡 口感有點像鹹水角另一件則是甜芝士和中東忌廉餡 軟軟綿綿好可愛炸得外脆內綿 搭配著糖漿的 幾特別| ˙꒳​˙).。◦♡𓂃美味

剛搬來土瓜灣附近住的時候
常常經開這家充滿異國風情的餐廳
今次男朋友主動提出想試試地中海菜
想不到會有驚喜~(っ ॑꒳ ॑c)ワクワク

店內裝修有濃烈的中東色彩
彷彿走進了異國他鄉 很氣氛
適合情侶浪漫約會,朋友聚會的好地方!

𓄵𓄵𓄵

| 𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 |

❶ 【Hallumi Cheese 】$95
鐵板煎著名中東鹹香芝士! 超驚喜~
切成方塊的芝士粒 很濃芝士的鹹香味
而且咬下去的口感煙煙韌韌
配合混合番茄醬、薄荷、三色椒的醬汁
口口皆是滿足感(*´ᵕ`*)
𓂃美味指數:★★★★☆/5

超吸睛的燒雞肉串~ 一上枱便嘩了一聲
精緻的燒烤爐上放滿雞串、烤蔬菜和烤薯仔
雞肉肉質厚實 外層焦香 香料惹味
內層竟然仍保留嫩滑的肉汁!
烤過的洋蔥和薯粒也好好吃~
𓂃美味指數:★★★★/5

❸ 【Katayef】 $72
經典的中東甜品!烘烤餡熱香餅~
一件是肉桂核桃餡 口感有點像鹹水角
另一件則是甜芝士和中東忌廉餡 軟軟綿綿好可愛
炸得外脆內綿 搭配著糖漿的 幾特別| ˙꒳​˙).。◦♡
𓂃美味指數:★★★★/5

𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙬𝙚 𝙖𝙡𝙨𝙤 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙…
✎ Falafel $95
酥炸香脆雜豆仁餅 伴白芝麻醬!
外層炸得金黃香脆~
內層搽合中東香料和雜豆蓉 香滑口感
還配了Pita bread:能把豆餅文入包內壓碎來吃

✎ Tabooleh $110
原來是中東的家常便飯-沙律🥗
口感較一般沙律細碎
混合了小麥碎、意大利番茜、番茄、洋蔥和檸檬
除了有蔬菜的香甜味,還有橄欖油的香味

𓄵𓄵𓄵

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |
⚐ Lamees
地址:土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
(宋王臺站D出口 步行7分鐘)

人均消費:HK$300 (ppl)
抵食指數:🤤🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑🪑/5
2023-09-06 48 瀏覽
呢間中東菜bookmark咗好耐,終於食到🫶🏻環境好溫馨好cozy,有啲小酒館既感覺🥂🍴Hummos Dip with lamb鷹嘴豆泥應該係最經典,好silky好smooth🥹配羊肉又幾夾,平衡到個油膩,仲有一份pita bread,好鬆軟~🍴Tapas: octopus 西班牙既八爪魚,因為慢煮所以好嫩🫶🏻比個sauce 係garlic, olive oil再有檸檬汁🤤味道唔會好濃,幾開胃👍🍴Chicken shish Tawook呢個真係要食😆未出現已經勁香炭燒烤肉味~成個烤爐上,所以仲保持到溫度👍雞肉好嫩好juicy😀薯仔外脆內軟,有兩種sauces,分別係蒜蓉醬同辣醬👍幾好食~呢個都有pita bread,但就係蕃茄味,酸酸地,好似pizza咁,幾特別😳🍴Kanafeh呢個係佢推介既傳統甜品🤭脆既酥餅包住甜芝士,口感煙韌🤤上面撒咗開心果碎😆唔會好甜,好有驚喜🫶🏻佢有好多幾少見既國家既紅白酒😌例如Greece, Morocco 同埋黎巴嫩😍但我哋最後都係決定飲啤酒,爽啲🤭揀咗兩款西班牙啤🤤一款好清,似Lager,另一款似係IPA,好香果味亦好floral😌好好飲🥹🥹今餐好滿足🩵

🍴Hummos Dip with lamb

🍴Tapas: octopus