餐廳: Lamees
資訊:

2023-09-11 40 瀏覽
呢間土耳其菜係之前經過嗰陣已經好想食😍今次同朋友聚會就即刻book左唔嚟食🔥味道幾特別,裝修都好有土耳其🇹🇷風情😚🫶🏻☘️Fettosh $95呢個沙律🥗幾清新😚仲有好多配料添!🤩青瓜🥒紫洋蔥🧅生菜🥬車厘茄🍅香草🌿有一塊餅乾🫓酸味味汁幾開胃,都幾適合作為一個前菜㗎🫶🏻☘️wild thypme $105呢個係腰果醬配包🫓開胃嘅傳統土耳其🇹🇷前菜🔥酸酸辣辣咁!令人好想食完再食😛橄欖油係就放左中間🫒,而包就熱辣辣🔥配埋少少香料同埋堅果粒粒🌰咁食就最perfect 🤝🏻☘️Lamb Shish Kebab $260食中東菜又點小得叫羊肉呢😛唔叫羊肉就硬係差緊啲野咁🥹呢個免治🐐羊肉串有洋蔥🧅辣椒粉🌶️有香料孜然味😛,芝麻醬(味道似乳酪醬🤣)同辣醬(辣酸酸地好惹味🔥),仲有兩塊脆卜卜嘅餅🫓,上面塗滿蕃茄醬🥫,用燒爐上薯仔🥔粒 外脆內軟,烤蔬菜串🍢(多款包括車厘茄🍅紫洋蔥🧅青椒🫑)☘️Kanafeh $105上網見到人食已經勁想食😍上面勁多開心果粒粒😚仲有啲椰絲脆脆嘅質感😛,甜甜地🍬好鬆化🔥呢個甜品仲要係熱食㗎🤩配埋開心果粒粒增加口感🤩仲好香芝士味,拉絲鹹甜鹹甜😋

☘️Fettosh $95

☘️wild thypme $105

☘️Lamb Shish Kebab $260

☘️Kanafeh $105

2023-09-07 50 瀏覽
朋友介紹咗間地中海餐廳,環境寫意,好似去咗旅行咁✈️🌳Lentil Soup中東特色扁豆湯,可以加啲檸檬提味,味道濃郁好開胃🌳Jalapeño墨西哥辣椒雜果仁醬配彼特包,香料充滿特色,同平時食嘅好唔同,夾住大量餡料一齊食非常開胃😜 彼特包帶點煙韌口感幾唔錯🌳Hallumi好出名嘅鐵板煎鹹香芝士,芝士切開一件件,配上番茄醬層次豐富🧀️🌳Rabbit Leg口感同雞肉有啲類近,肉質嫩滑,怕有腥味嘅話可以加醬汁一齊食,中東米飯粒分明口感乾爽🌳Kanafeh好特別的甜品,外層香脆,味道香甜,仲有拉絲效果😯🦥Lamees (土瓜灣)土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
朋友介紹咗間地中海餐廳,環境寫意,好似去咗旅行咁✈️

🌳Lentil Soup
中東特色扁豆湯,可以加啲檸檬提味,味道濃郁好開胃
🌳Jalapeño
🌳Hallumi
🌳Rabbit Leg
🌳Kanafeh
好特別的甜品,外層香脆,味道香甜,仲有拉絲效果😯
🦥Lamees (土瓜灣)
土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
2023-09-06 36 瀏覽
當我們談論中東菜時,我們通常會想到其濃郁的香料,豐富的口感和優雅的烹飪技巧。這次係九龍城的Lamees用心製作的中東特式菜餚,完全給予我哋一個驚喜,並且更為出色。🌟 酥炸香脆雜豆仁餅伴白芝麻醬酥炸香酥外層伴白芝麻醬,口感和味道都好特別。內裡的豆仁則保持了其原有的豐富口感,加上白芝麻醬順滑帶來了絲絲甜香。🌟 鐵板煎著名中東鹹香芝士鐵板煎中東鹹香芝士,簡單的烹飪方法將芝士的鹹香味道發揮得淋漓盡致。煎過後的芝士擁有輕微的焦香,口感煙韌Q彈,讓人一嘗就難以忘懷。🌟 鷹嘴豆泥伴羊肉鷹嘴豆泥好香好滑,羊肉亦唔羶,香腍鬆軟,口感鮮嫩,略帶的肉香配合上鷹嘴豆泥的綿密口感,讓人食欲大增,好特別的中東美食。🌟 法國野兔脾配中東米飯第一次食野兔脾,味道有點似雞胸肉,但口感更實,味道更清甜可口,配上用香料調味的中東米飯,這道菜在口感和味道上都達到了高度的和諧。🌟 中東式烘烤餡熱香餅中東地道的一道甜品,餡料的甜度恰到好處,配上烘烤過後的餅皮,香脆內軟糯。餡料有芝士及肉碎,味道配搭不錯,讓人回味無窮。這次的中東特式菜餚讓我印象深刻,每一道菜都將原料的獨特風味,環境舒適,菜餚充滿中東的豐富文化,店員亦十分細心有禮,

🌟 酥炸香脆雜豆仁餅伴白芝麻醬

🌟 鐵板煎著名中東鹹香芝士

🌟 鷹嘴豆泥伴羊肉

🌟 法國野兔脾配中東米飯

🌟 中東式烘烤餡熱香餅

這次的中東特式菜餚讓我印象深刻,每一道菜都將原料的獨特風味,環境舒適,菜餚充滿中東的豐富文化,店員亦十分細心有禮,值得再來。
  • KANAFEH
剛搬來土瓜灣附近住的時候常常經開這家充滿異國風情的餐廳今次男朋友主動提出想試試地中海菜想不到會有驚喜~(っ ॑꒳ ॑c)ワクワク店內裝修有濃烈的中東色彩 彷彿走進了異國他鄉 很氣氛 適合情侶浪漫約會,朋友聚會的好地方! 𓌉◯𓇋喜歡的話請𝙎𝙖𝙫𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙎𝙝𝙖𝙧𝙚 ₍ *´ސު`*₎ ♡𓄵𓄵𓄵| 𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 |❶ 【Hallumi Cheese 】$95鐵板煎著名中東鹹香芝士! 超驚喜~切成方塊的芝士粒 很濃芝士的鹹香味而且咬下去的口感煙煙韌韌配合混合番茄醬、薄荷、三色椒的醬汁口口皆是滿足感(*´ᵕ`*)𓂃美味指數:★★★★☆/5.❷ 【Arabic BBQ - Chicken】$220 /2串超吸睛的燒雞肉串~ 一上枱便嘩了一聲精緻的燒烤爐上放滿雞串、烤蔬菜和烤薯仔雞肉肉質厚實 外層焦香 香料惹味 內層竟然仍保留嫩滑的肉汁!烤過的洋蔥和薯粒也好好吃~ 𓂃美味指數:★★★★/5❸ 【Katayef】 $72經典的中東甜品!烘烤餡熱香餅~一件是肉桂核桃餡 口感有點像鹹水角另一件則是甜芝士和中東忌廉餡 軟軟綿綿好可愛炸得外脆內綿 搭配著糖漿的 幾特別| ˙꒳​˙).。◦♡𓂃美味

剛搬來土瓜灣附近住的時候
常常經開這家充滿異國風情的餐廳
今次男朋友主動提出想試試地中海菜
想不到會有驚喜~(っ ॑꒳ ॑c)ワクワク

店內裝修有濃烈的中東色彩
彷彿走進了異國他鄉 很氣氛
適合情侶浪漫約會,朋友聚會的好地方!

𓄵𓄵𓄵

| 𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 |

❶ 【Hallumi Cheese 】$95
鐵板煎著名中東鹹香芝士! 超驚喜~
切成方塊的芝士粒 很濃芝士的鹹香味
而且咬下去的口感煙煙韌韌
配合混合番茄醬、薄荷、三色椒的醬汁
口口皆是滿足感(*´ᵕ`*)
𓂃美味指數:★★★★☆/5

超吸睛的燒雞肉串~ 一上枱便嘩了一聲
精緻的燒烤爐上放滿雞串、烤蔬菜和烤薯仔
雞肉肉質厚實 外層焦香 香料惹味
內層竟然仍保留嫩滑的肉汁!
烤過的洋蔥和薯粒也好好吃~
𓂃美味指數:★★★★/5

❸ 【Katayef】 $72
經典的中東甜品!烘烤餡熱香餅~
一件是肉桂核桃餡 口感有點像鹹水角
另一件則是甜芝士和中東忌廉餡 軟軟綿綿好可愛
炸得外脆內綿 搭配著糖漿的 幾特別| ˙꒳​˙).。◦♡
𓂃美味指數:★★★★/5

𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙬𝙚 𝙖𝙡𝙨𝙤 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙…
✎ Falafel $95
酥炸香脆雜豆仁餅 伴白芝麻醬!
外層炸得金黃香脆~
內層搽合中東香料和雜豆蓉 香滑口感
還配了Pita bread:能把豆餅文入包內壓碎來吃

✎ Tabooleh $110
原來是中東的家常便飯-沙律🥗
口感較一般沙律細碎
混合了小麥碎、意大利番茜、番茄、洋蔥和檸檬
除了有蔬菜的香甜味,還有橄欖油的香味

𓄵𓄵𓄵

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |
⚐ Lamees
地址:土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
(宋王臺站D出口 步行7分鐘)

人均消費:HK$300 (ppl)
抵食指數:🤤🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑🪑/5
2023-09-06 42 瀏覽
呢間中東菜bookmark咗好耐,終於食到🫶🏻環境好溫馨好cozy,有啲小酒館既感覺🥂🍴Hummos Dip with lamb鷹嘴豆泥應該係最經典,好silky好smooth🥹配羊肉又幾夾,平衡到個油膩,仲有一份pita bread,好鬆軟~🍴Tapas: octopus 西班牙既八爪魚,因為慢煮所以好嫩🫶🏻比個sauce 係garlic, olive oil再有檸檬汁🤤味道唔會好濃,幾開胃👍🍴Chicken shish Tawook呢個真係要食😆未出現已經勁香炭燒烤肉味~成個烤爐上,所以仲保持到溫度👍雞肉好嫩好juicy😀薯仔外脆內軟,有兩種sauces,分別係蒜蓉醬同辣醬👍幾好食~呢個都有pita bread,但就係蕃茄味,酸酸地,好似pizza咁,幾特別😳🍴Kanafeh呢個係佢推介既傳統甜品🤭脆既酥餅包住甜芝士,口感煙韌🤤上面撒咗開心果碎😆唔會好甜,好有驚喜🫶🏻佢有好多幾少見既國家既紅白酒😌例如Greece, Morocco 同埋黎巴嫩😍但我哋最後都係決定飲啤酒,爽啲🤭揀咗兩款西班牙啤🤤一款好清,似Lager,另一款似係IPA,好香果味亦好floral😌好好飲🥹🥹今餐好滿足🩵

🍴Hummos Dip with lamb

🍴Tapas: octopus

🍴Chicken shish Tawook

🍴Kanafeh

2023-09-03 38 瀏覽
高質享受-初嘗地中海菜|📍Lamees🙈其實咁大個女一直都無食過地中海菜,所以心血來潮揾咗間試下❤️‍🔥餐廳嘅老闆娘好nice會貼心介紹餐點🫶🏻座位寬敞而且食物高質💛仲會播住充滿異國風情嘅音樂,好有氣氛❤️‍🔥而且睇餐牌嘅介紹原來餐廳主廚係來自約旦,仲曾經喺君悅酒店、半島酒店任職,亦曾經為多個國家的領事館預備私人晚宴😳唔試下主廚嘅廚藝就真係走寶了🥹♡Trio Dips platter (classics)♡|💰$160呢個係3款蘸醬拼盤系列嘅基本款🫶🏻包括有經典鷹嘴豆泥、烤茄子蓉、黑松露鷹嘴豆泥,3款冰凍蘸醬配埋暖笠笠有嚼勁嘅彼得包好夾🫶🏻豆泥加咗橄欖油食落口感順滑、茄子蓉食落有少少蕃茄口感食落有清新爽口嘅口感,黑松露鷹嘴豆泥2種味道相輔相成,味道比較豐富🥰♡Warak enab♡|💰$85呢款係店員同我哋推薦嘅中東獨特口味菜,中文名係迷你中東素糯米雞葡萄葉釀飯😆入口感覺酸酸甜甜咁😳食耐啲仲有提子糖嘅甜味,口感亦都偏向軟糯同我哋平時食開嘅糯米雞唔同😉的確係幾有特色🥰♡Hallumi Cheese♡|💰$95呢款係鐵板煎著名中東鹹香芝士,用鐵板上菜令到蕃茄汁可以保持溫度,芝士食落口感煙韌💛會
高質享受-初嘗地中海菜|📍Lamees

♡Warak enab♡|💰$85

♡Hallumi Cheese♡|💰$95
呢款係鐵板煎著名中東鹹香芝士,用鐵板上菜令到蕃茄汁可以保持溫度,芝士食落口感煙韌💛會感受到濃郁奶香而且唔會有羶味,配埋彼得包食都好夾💓

♡Arnab - Rabbit Leg♡|💰$220
😳呢個真係意外發現,估到香港原來係有餐廳供應兔肉😳餐點係法國野兔脾以橄欖油、小洋蔥和蒜蓉和香料焗製伴薄荷蕃茄汁配上中東小米以成,店員推薦食法係可以將兔肉、飯、醬汁撈勻再食,肉質相當嫩滑,而長身嘅中東小米粒粒分明,口感偏淋身,配埋檸檬汁同蕃茄汁食,整體口感豐富🤩

♡Kanafeh♡|💰$105
呢個係經典中東甜品,表面有滿滿嘅開心果碎外層係相當鬆脆嘅酥皮,內餡係甜芝士🤩切開嘅時候仲可以見到微微拉絲嘅畫面,而且份量都幾大🫶🏻2個人share食就啱哂啦

2023-09-03 42 瀏覽
正宗地中海料理,浪漫氣氛滿。深受色彩的地中海菜式啟發,餐廳之菜單,完美呈現出中東和地中海風味。店子之裝修很好,地中海風~融合飲食精髓去中東旅行時必定會愛上當地美食,家常菜單之感覺,以正宗的方式提供地道美饌。中東扁豆湯在中東地區是家戶必備的。扁豆煮成扁豆湯,簡單好味道,成果好,暖胃也暖心。這是中東地區經典湯品呢。感覺營養高、蛋白質高、吃扁豆湯帶來一碗溫暖的感覺~店子的味道有中東之色彩~ 豆泥配彼得包 香辣鷹嘴豆泥,墨西哥辣椒雜果仁醬,煙燻甜椒香辣雜果仁醬。香辣鷹嘴豆泥味道非常幼滑,點面包來得滋味。煙燻甜椒香辣雜果仁醬,碎果仁粒有口感。用豆泥製成小吃,因為中東菜不吃豬之關係店子用製成這小吃,鹹香味較濃郁,加上彼得包非常惹味,棒 八爪魚意大利面香料滿滿,香料味濃,夾雜鹹辣味,八爪魚彈牙,味道豐腴,西班牙八爪魚和意大利面濃郁惹味。配上香料小洋蔥~蕃茄等配料烹調而成的意大利粉,味道相當滋味喔 鐵板煎中東鹹香芝士好特別的芝士,有點鹹香味道,不會溶化,滿滿口感!配上香料,味道好。聽說店子是隱世中東餐廳,而主廚也為多國領事館預備私人晚宴,富酒店經驗,今夜全場爆滿~户外也坐滿人,氣氛不錯,中東之行快樂喔
正宗地中海料理,浪漫氣氛滿。

店子之裝修很好,地中海風~融合飲食精髓

中東扁豆湯

豆泥配彼得包

八爪魚意大利面

鐵板煎中東鹹香芝士

中東甜品也非常甜,這店的不會有甜到覺得非常膩之感~果仁碎入面包住雪糕,棒~好吃,可以去的一個中東之行~

自從開通這地方之後,隱藏美吃也很多~

中東氣氛重重,令人感到不錯,愛上這異國感覺~感謝朋友的這個快樂中東之行
很神奇地,我的母親大人對中東菜&西餐的喜愛,遠超東南亞菜式最近滑到關於這家的介紹,即刻被吸引,果然母親大人也非常滿意👍內部裝潢有種埃及/東歐小屋的感覺(?🤣 帶著溫馨和低調的浪漫✿ Tabooleh $110 (另加一)材料包括:小麥碎、意大利番茜、番茄、洋蔥、檸檬、初榨橄欖油之前曾在其他餐廳嚐過一次,覺得不錯,所以這次也立刻再選了它平常不吃沙律的媽媽也大讚它的清甜、清香😝✿ Truffle Hummos $120 (另加一)黑松露鷹嘴豆泥,配了4塊煙韌的pita bread 豆泥是數一數二的綿滑 (雖然總共也只試過幾家🤣)把pita bread盡力放滿豆泥就對😎黑松露香氣明顯的,但經典版本的hummus應該也挺不錯😚✿ Hallumi Cheese $95 (另加一)哈羅米芝士本體微煙韌,鹹香十足,而鐵板為其增添焦香番茄肉醬味道香甜,但不會過鹹,恰好!😍✿Lamb Kabab $260 (另加一) 像寶盒一樣的擺盤😳裡面放了兩顆炭作保溫兩大串免治羊肉,分量滿足,肉味濃,肉汁不算澎湃但絕對足夠附上一串多汁的蔬菜,很甜😍還有兩塊烤麵包和軟糯的馬鈴薯😍😍想味道更豐富,有白芝麻醬和辣醬可以配
很神奇地,我的母親大人對中東菜&西餐的喜愛,遠超東南亞菜式

✿ Tabooleh $110 (另加一)

材料包括:小麥碎、意大利番茜、番茄、洋蔥、檸檬、初榨橄欖油
之前曾在其他餐廳嚐過一次,覺得不錯,所以這次也立刻再選了它
平常不吃沙律的媽媽也大讚它的清甜、清香😝

✿ Truffle Hummos $120 (另加一)

黑松露鷹嘴豆泥,配了4塊煙韌的pita bread
豆泥是數一數二的綿滑 (雖然總共也只試過幾家🤣)
把pita bread盡力放滿豆泥就對😎
黑松露香氣明顯的,但經典版本的hummus應該也挺不錯😚

✿ Hallumi Cheese $95 (另加一)

哈羅米芝士本體微煙韌,鹹香十足,而鐵板為其增添焦香
番茄肉醬味道香甜,但不會過鹹,恰好!😍

✿Lamb Kabab $260 (另加一)

像寶盒一樣的擺盤😳裡面放了兩顆炭作保溫
兩大串免治羊肉,分量滿足,肉味濃,肉汁不算澎湃但絕對足夠

附上一串多汁的蔬菜,很甜😍
還有兩塊烤麵包和軟糯的馬鈴薯😍😍

想味道更豐富,有白芝麻醬和辣醬可以配
辣醬很溫和,我們不太能吃辣也幾乎吃光🤤

職員耐心解釋和推薦菜式,每次上菜時都不忘提醒要趁熱享用😝
餐廳星期一至五只開晚市,小心別碰門釘~

2023-09-02 34 瀏覽
📍Lamees 地址:土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖香港嘅地中海菜餐廳真係好少見,至於係土瓜灣呢啲舊區入面見到一間咁有特色嘅餐廳感覺再特別啲,好似走左入另一個世界咁!🍴Classics 蘸醬拼盤 $160Classic 配搭包括咗 經典鷹咀豆泥、烤茄子蓉、黑松露鷹咀豆泥,配上彼得包🫓 鷹咀豆泥好綿密,加上香料好清新,中間個烤茄子蓉仲加咗薄荷葉落去,用烘暖咗嘅彼得包夾住嚟食,個包一啲都唔油又好鬆軟,成件事加埋超級開胃~🍴香煎西班牙羊肉腸佐零酒精紅酒汁 $110本身以為係羊肉加腸仔,原來係腸仔入面係羊肉😳 食落去一啲都唔騷,羊味係慢慢滲出嚟~同個汁嘅紅酒味好夾呢!另外啲配菜洋蔥呀蒜頭呀車厘茄都煮到入曬味,呢個一樣配咗兩塊彼得包,攞嚟點汁同夾住啲配菜食好出色~\(≧▽≦)/~🍴免治羊肉串 $260每份有2串羊肉串,加上蔬果、薯仔、麵包、白芝麻醬同辣椒醬🌶️薯仔焗過嚟,脆皮同時入面好軟燸,食完啲薯仔就攞塊麵包夾住蔬果同肉食~羊肉一樣都係一啲唔騷,免治咗之後佢唔算打得完全爛曬,反而有啲咬口,口感不錯🐑 另外不得不提個白芝麻醬,本身好濃白芝麻味,但搽落個包到連埋其他野一齊食又可以中和到肉嘅濃
📍Lamees
地址:土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖

🍴Classics 蘸醬拼盤 $160

🍴香煎西班牙羊肉腸佐零酒精紅酒汁 $110

🍴免治羊肉串 $260
薯仔焗過嚟,脆皮同時入面好軟燸,食完啲薯仔就攞塊麵包夾住蔬果同肉食~羊肉一樣都係一啲唔騷,免治咗之後佢唔算打得完全爛曬,反而有啲咬口,口感不錯🐑 另外不得不提個白芝麻醬,本身好濃白芝麻味,但搽落個包到連埋其他野一齊食又可以中和到肉嘅濃味,雖然睇落份量唔多,但食完呢個已經勁飽🤰

🍴蜜棗蛋糕伴雲呢拿雪糕和脆餅 $120
估唔地中海菜竟然都會用到蜜棗!
蜜棗蛋糕上枱時係熱的,口感偏黏稠綿密~加上雪糕同脆餅,食落去口感好豐富,甜得嚟亦唔會太膩呢( ´▽`)
2023-09-02 31 瀏覽
第一次食地中海菜 好有驚喜🫶🏻⭕️ 3款經典蘸醬拼盤🔹 黑松露鷹嘴豆泥/ 烤茄子醬 / 經典鷹嘴豆泥配彼得包🫓豆泥非常smooth 入口綿滑 淡淡黑松露味 唔會太搶烤茄子醬最有驚喜 微酸 好開胃⭕️ 鐵板煎著名中東鹹香芝士🧀️六粒芝士用蕃茄汁墊底 個汁酸酸甜甜 夾埋個芝士度岩岩好芝士味好厚好rich💯 ⭕️ 迷你中東素糯米雞 好特別嘅一道starter以葡萄葉釀飯 再用橄欖油 紅椒 薄荷葉等香料做汁醬伴住 葡萄葉非常軟身 唔鞋口成舊食落好refreshing 感覺好新鮮🌱⭕️ 法國野兔脾肉質好嫩滑 in case有朋友未試過兔肉佢口感味道都同雞肉好類似稍為再淋身少少🤏🏻依款飯同樣配少許薄荷蕃茄汁 令到成個course唔會dry👏🏻⭕️ 中東式烘烤餡熱香餅🔹 肉桂核桃 / 甜芝士🧀️外層炸到好脆 仲配搭埋糖漿 十分香口裡面係比較鬆軟嘅口感 有芝士同核桃兩個味前者微微芝士味 後者較多脆餡 好有質感🧡大推🫶🏻
第一次食地中海菜 好有驚喜🫶🏻

外層炸到好脆 仲配搭埋糖漿 十分香口
裡面係比較鬆軟嘅口感 有芝士同核桃兩個味
前者微微芝士味 後者較多脆餡 好有質感🧡大推🫶🏻
2023-08-30 26 瀏覽
朋友👧話知道有一間中東菜餐廳,菜式特別,想帶我去試吓,我雖然去過中東公幹,但係對中東菜一啲都唔熟悉,有機會喺香港食兼有朋友👧帶,咁就梗係開心出席啦🤣一入到餐廳,就聽到 Bésame Mucho 呢首歌,跟住仲播 Historia De Un Amor,都係我極喜歡嘅歌曲,餐廳全晚基本上都係播放西班牙歌曲,真係幾正🤣;地中海北岸係南歐、東岸係中近東(The Near and Middle East)、南岸係北非,未去過地中海東岸,所以完全唔熟悉嗰邊嘅中東菜😅$85「WARAK ENAB 迷您中東素糯米雞 葡萄葉釀飯」:呢個係一種 Dolma,通常用米飯、肉末、內臟、海鮮、水果或呢啲材料嘅任意組合包喺蔬菜或葉子內,係典型嘅 Ottoman cuisine;餐廳就用 葡萄葉包糯米,細細件,味道酸酸哋,幾開胃🤩$95「HALLUMI CHEESE 🧀️ 鐵板煎著名中東鹹香芝士」:餐牌咁樣介紹「traditional Arabic cheese served in a hot sizzling pan with tomato, mint and mixed peppers」😋;我對歐美澳紐各種芝士

$95「HALLUMI CHEESE 🧀️ 鐵板煎著名中東鹹香芝士」:餐牌咁樣介紹「traditional Arabic cheese served in a hot sizzling pan with tomato, mint and mixed peppers」😋;我對歐美澳紐各種芝士🧀️略有認識,不過就真係完全唔識阿拉伯芝士😅;阿拉伯芝士🧀️煮得熱熱哋軟軟哋有鹹香,配以蕃茄為主角嘅濃厚茄醬一齊食,幾夾🤩

$95「MANKEESH FLAT BREAD - ZATAR (THYME AND SESAME) 百里香芝麻」:加咗大量黑芝麻喺上邊嘅 flat bread 食落幾香,亦都有少少百里香嘅香味😋

$55「ADAS - LENTIL 中東經典 有機小扁豆湯伴脆餅和檸檬」:小扁豆湯喺好多地方都有亦都好流行包括歐洲、拉丁美洲、中東等;呢度嘅係約旦風格,餐牌咁樣介紹:「Jordanian home style rustic lentil soup, served with crispy bread and fresh lemon」;飲落夠 creamy 好味道😊

$220「SILK ROAD RIGATONI & LAMB 絲綢之路羊肉意粉」:材料有 羊里脊肉、甜椒、孜然、蕃茄、莞茜;羊里脊肉 炆煮得好腍好軟熟,食落有少少 Chinese Braised Lamb Stew 嘅感覺;配意大利pasta 呢個組合幾有趣,而 Rigatoni 係我鍾意嘅其中一種意大利🇮🇹 pasta, 餐廳將 Rigatoni 煮得軟腍腍,口味大眾化🤩
2023-08-24 54 瀏覽
平時食開中台日韓泰菜多,但地中海菜都係第一次食,小編感覺唔錯好特別🤩,啲菜式令到小編眼界大開😍😍呢間地中海餐廳位於土瓜灣,估唔到竟然有間咁特別嘅餐廳係呢度✨當進入餐廳,小編立刻被豐富的色彩和質感所吸引。餐廳的裝潢設計融合咗地中海和中東嘅特色,例如採用暖色調的牆壁和地板,以及精緻嘅中東藝術品和裝飾品👃💨坐耐咗更加會聞到一股濃郁的香料味道,例如孜然、肉桂、丁香和薑黃等🌝香料的香氣四溢,為餐廳增添咗一種獨特的魅力除此之外,音樂都喺一大特色👂餐廳常常播放著中東風格的音樂,如阿拉伯或土耳其音樂。呢啲音樂充滿節奏感和情感,令人好似置身係中東咁,感受到中東文化的獨特魅力呀☺️💓🟥🟧🟨🟩🟦🟪⬛⬜⬛🟫🟪🟦🟩🟨🟨🟧🟥🟧🟩🟦🔥Garlic cumin flat bread 😋(芝士烤薄餅:蒜蓉和孜然)蒜蓉孜然係一款中東風味嘅烤薄餅它以蒜蓉和孜然為主要調味料,一上枱,一種濃郁中東風味已經撲鼻而嚟🤤蒜蓉嘅香氣和孜然的香辣味令到呢款烤薄餅口感豐富,每一口都感受到獨特嘅風味💓🔥Desert Rose wagyu beef 🍖Tail Tagine (沙漠玫瑰和牛燉鍋:傳統摩洛哥烹飪風格的和牛燉鍋,配上鵪鶉蛋、薯仔、棗

香料的香氣四溢,為餐廳增添咗一種獨特的魅力

除此之外,音樂都喺一大特色👂

🟥🟧🟨🟩🟦🟪⬛⬜⬛🟫🟪🟦🟩🟨🟨🟧🟥🟧🟩🟦

🔥Garlic cumin flat bread 😋
(芝士烤薄餅:蒜蓉和孜然)
蒜蓉孜然係一款中東風味嘅烤薄餅

(沙漠玫瑰和牛燉鍋:傳統摩洛哥烹飪風格的和牛燉鍋,配上鵪鶉蛋、薯仔、棗乾和中東飯)
賣相好特別😻呢個Desert Rose wagyu beef 🍖Tail Tagine 令到小編好難忘👍😚
沙漠玫瑰和牛燉鍋採用傳統摩洛哥烹飪風格製作,以慢燉的方式將和牛燉煮至酥軟入味
配料包括鵪鶉蛋、薯仔、棗乾以及中東飯
和牛炆得好林,配料相互融合,好食👍

🔥Chorizo sausage sausage
辣肉腸:羊肉辣腸
辣肉腸是一款以羊肉製成的辣味肉腸
它具有辣味和肉香味
呢款辣肉腸烹飪出的羊肉鮮嫩多汁,配上辣味十足,完全滿足到中意食辣和肉香追求嘅朋友❤️‍🔥

🔥 Hallmi
(哈爾米芝士:一種中東風味的酪梨軟芝士)
濃郁嘅芝士味道和酪梨的幼滑口感,小編一口咬下就能感受到呢種獨特既口感
哈爾米芝士可以單獨食用,都可以作為其他中東菜餚的配料😝💕

🧕Lamees
🫧土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
2023-08-23 39 瀏覽
入到餐廳坐低15分鐘完全無人理會,想落單搵侍應都搵唔到,每次差唔多要入廚房叫人出嚟先落到單或加單,叫攞乜轉頭又忘記,要再叫幾次,那女侍應衹懂站在厨房傾計,味道係好食,但這服務態度真係不知所謂。
2023-08-18 38 瀏覽
之前經過都有留意到依間餐廳👀係另類菜式 中東菜 地中海菜平時成日食壽司/燒肉/cafe…有時候都想試吓新嘢😅今次同朋友去開土瓜灣 決定入去試吓😬Spicy Lover三款香辣蘸醬拼盤香辣鷹嘴豆泥墨西哥辣椒雜果仁醬煙燻甜椒香辣雜果仁醬幾特別 將d醬夾落去夾包到食Mankeesh flat bread蒜蓉孜然口味 幾香口Wagyu beef tail tagine 牛尾炆得好淋好入味👍🏻推介✅Kanafeh外脆內軟入面有芝士面頭有啲開心果碎
之前經過都有留意到依間餐廳👀

面頭有啲開心果碎
2023-08-17
  • Wagyu  beef  tail  tagine
2023-08-09 1835 瀏覽
一入餐廳見到入面有部羊扒風乾機,好吸引🤭餐廳坐滿曬人,都多人walk-in,好彩訂左位🫣值得一提,服務態度好好Lentil Soup:加左檸檬同洋蔥落去,味道多左層次,唔錯Trio Dip:可以一次過試晒三隻味👍🏻最上鷹嘴豆味好滑好香,中間果隻入面有洋蔥蒜頭,好易入口,最下面黑松露味輕身點,但都好食octopus linguine: 哩個真係有驚喜,出面食八爪魚咁大粒通常都好煙韌好難咬,但哩到既八爪魚原來係慢煮嫁,仲有好鮮甜嘅八爪魚味,同埋一啲都唔煙韌一咬就斷開真係好正👍🏻👍🏻個意粉好爽彈,而個味就輕身dChorizo Lamb Sausage: 哩個好推薦💪🏻係用中式既做法黎煮哩個西式食物,羊肉腸無羊臊味👍味道方面係重蒜頭同埋重洋蔥再加少少香草炒的,好香味道好濃郁,再放入個包入面包住黎食,正👍🏻👍🏻Katayef:最後一道甜品,同炸鹹水角好似,但係甜既。入面有兩隻唔同的味道,芝士味唔係一般芝士味,並不是鹹的,也不是甜的,味道比較清淡的建議先食,而另一隻味係甜的,入邊有花生好香個人覺得都幾岩兩個人拍拖談情,一大班朋友去都熱鬧,但都真係要訂左位