L'AMOUR

2024-11-14 810 瀏覽
-入餐廳覺得裝修非常精緻,係一個有格調嘅地方。酒吧後面有好多酒樽擺放整齊,配埋柔和嘅燈光,帶出一種溫暖同歡迎嘅感覺。紅色嘅布藝椅子同深色嘅木桌,整體感覺好高雅同時亦非常舒適。餐廳內部擺設得好整齊,令人覺得係一個非常適合同朋友或者家人聚餐嘅地方。|**手工蟹餅:**呢個手工蟹餅真係無得頂,外脆內嫩,蟹肉鮮味十足,每一啖都感受到濃濃嘅蟹香。仲有嗰啲細細粒嘅香草作點綴,味道層次非常豐富,真係一食難忘。🦀🍰**魚子醬帶子刺身:**魚子醬帶子刺身靚到飛起,帶子鮮甜爽滑,配埋魚子醬嘅鹹香味,真係完美嘅搭配。呢個刺身真係高質素,絕對值得一試。🐚🍣**黑松露薏米飯:**黑松露薏米飯煮得啱啱好,薏米嘅口感好滑溜,加埋黑松露嘅濃郁香味,每一啖都好享受。呢個飯真係好有風味。🍚🍄**慢煮西班牙黑毛豬鞍:**呢個慢煮西班牙黑毛豬鞍入口即溶,肉質嫩滑多汁,味道豐富濃郁。配埋嗰啲燒汁,味道真係無得彈,🍖🍷**巴馬火腿腰果仁沙律:**巴馬火腿腰果仁沙律色彩鮮艷,口感豐富,火腿嘅鹹香同腰果仁嘅香脆完美結合,沙律菜鮮甜清脆。呢個沙律食落非常清新,又健康又滋味。🥗🥜
**手工蟹餅:**

2024-10-20
慶祝紀念
紀念日
2024-11-07 719 瀏覽
慕名而來到這間人氣法國餐廳《L’AMOUR》聞說是由前文華酒店主廚主理的Fine Dining。餐廳環境非常有情調,食物質素高,難怪平日的晚上都有多枱客人前來慶祝特別日子。~Oyster Buffet~🦪12CM蠔皇放題:是日可揀選的生蠔分別有日本宮城生蠔及法國諾曼第生蠔🦪,兩款都非常鮮甜及Creamy,而且真係好大隻好肥美,啖啖肉好滿足!🥣法式澳洲活龍蝦湯:龍蝦湯上的拉花及泡沫,正是高級餐廳才會做到的,湯內還有龍蝦肉,味道濃郁。🦞原隻澳洲龍蝦手工意粉:首先要讚一讚個擺盤,真係成隻龍蝦嘅造型,龍蝦非常彈牙,手工意粉硬度適中,好美味!🍴威靈頓牛柳:酥皮好香脆,牛柳有厚度,份量十足,火候控制得唔錯!🍽️乾式熟成紐西蘭法式羊仔架:我哋叫咗七成熟,煮得啱啱好!肉質嫩滑帶點羊脂香,正!🍰法式芝士餅:口感相當不錯,吃落去不算太膩,以這個美味的甜品作結,完美的一餐!
慕名而來到這間人氣法國餐廳《L’AMOUR》
聞說是由前文華酒店主廚主理的Fine Dining。

~Oyster Buffet~

位於屋邨既巷仔,訂座後餐廳好貼心send左條片教你點行。近排中環都開左分店,港島區既朋友仔唔洗長征去北區。由米芝蓮三星團隊打造,依家lunch set仲有折,超高CP值,睇嚟生意難做,大家有機會就去支持小店。店內裝修紅卜卜,水晶燈好奢華搶眼,撲克牌花既座椅♠️♣️♥️♦️有點愛麗絲夢遊仙境既感覺~好適合慶祝飯局♥️⊱ 𝙇𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙢𝙚𝙣𝙪 ⊰2-courses $2383-courses $2584-courses $358𝕊𝕋𝔸ℝ𝕋𝔼ℝ𖠄手工蟹餅 - 每一啖充滿蟹肉,完全唔腥,賣相精緻𖠄煙三文魚有機沙律𝕊𝕆𝕌ℙ𖠄牛肉雜菜湯𖠄法式澳洲活龍蝦湯(升級+$48)- 完全感受滿滿龍蝦精華,但質地唔杰撻撻𝕄𝔸𝕀ℕ ☆͟͞慢煮西班牙黑毛豬鞍 配焦糖蘋果世一,未食過咁淋滑,非常幼嫩零纖維既豬鞍,但又保留肉香同彈性,食材同烹調技巧完美配合𖠄法式龍蝦汁海鮮薏米飯 以為有個帶子殼可以打卡,原來係冇,不過超好味,份量大,個汁同龍蝦湯有啲似𝔻𝔼𝕊𝕊𝔼ℝ𝕋𖠄 Tiramisu𖠄 原隻海膽雪糕 (+$48)好新奇,大膽創新,上桌時煙霧瀰漫,好有儀式感𖠄 Coffee/Tea上菜速度會根據客人速度而調配,食完先會上另外一道,

⊱ 𝙇𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙢𝙚𝙣𝙪 ⊰
2-courses $238
3-courses $258
4-courses $358

𝕊𝕋𝔸ℝ𝕋𝔼ℝ
𖠄手工蟹餅 - 每一啖充滿蟹肉,完全唔腥,賣相精緻
𖠄煙三文魚有機沙律

𝕊𝕆𝕌ℙ
𖠄牛肉雜菜湯

𝕄𝔸𝕀ℕ
☆͟͞慢煮西班牙黑毛豬鞍 配焦糖蘋果

𖠄法式龍蝦汁海鮮薏米飯

𝔻𝔼𝕊𝕊𝔼ℝ𝕋
𖠄 Tiramisu
𖠄 原隻海膽雪糕 (+$48)
好新奇,大膽創新,上桌時煙霧瀰漫,好有儀式感

𖠄 Coffee/Tea

上菜速度會根據客人速度而調配,食完先會上另外一道,最後食到甜品,太full,可以要求佢地遲啲上。
2024-10-12
慶祝紀念
紀念日
  • 自家製蟹餅配檸檬忌廉汁
  • 法式龍蝦湯
  • 法式龍蝦汁海鮮薏米飯
2024-10-27 731 瀏覽
今日係朋友嘅生日 所以就揀咗一間高級啲嘅餐廳同佢慶祝生日自家製蟹餅檸檬忌廉汁蟹餅入邊有好多蟹肉 而且係新鮮炸出嚟嘅 再加埋個檸檬忌廉汁 酸酸甜甜 令到本身炸嘅嘢都唔會太膩😋鵝肝多士 焦糖蘋果啲鵝肝真係可以做到入口即溶 連埋個脆嘅麵包一齊食就唔會太油 再加埋個焦糖蘋果 酸酸甜甜為一個小食前菜真係幾開胃🤤A5日本和牛魚子醬多士啲和牛油脂比例幾好 再加埋魚子醬 仲有啲金箔喺面真係有紙醉金迷嘅感覺🤑黑松露忌廉半熟帶子薏米飯呢個擺盤真係一百分💯用咗個好大嘅貝殼嚟載住啲飯 啲帶子好新鮮 啲飯都粒粒分明 唔會一pat pat😋法式西鰽鱸 椰花花蓉 紅腰豆個鱸魚都幾surprise 佢啲皮好脆 但係鱸魚啲魚肉就好滑好嫩😆我哋兩個人就叫咗兩杯MocktailPink ladyPink lady係一杯荔枝味嘅Mocktail 感覺上就冇咁甜 而且有啲梳打水 飲落都幾fresh🤩Sexy on treesex on three就係一杯有蘋果味同蜜桃味嘅Mocktail 相對之下佢就比較甜 但係就好重嘅果汁味🤪
今日係朋友嘅生日 所以就揀咗一間高級啲嘅餐廳同佢慶祝生日

Sexy on tree
2078 瀏覽
1K
2024-10-24 883 瀏覽
LAMOUR打造奢華的氛圍,高闊樓底,掛上耀眼的水晶吊燈,增添優雅氣質。紅絨布沙發座椅,與深紅色木質牆面,呼應了愛意如火的主題,加上紅色玫瑰裝飾品,吸引好多情侶來週年慶祝,氣氛浪漫。慢煮西班牙黑毛豬安焦糖蘋果 338黑毛豬入口鬆軟,慢煮後肉質香嫩,肉味香濃。結合了甜美的焦糖蘋果,肉汁鮮香美味,蘋果蓉酸甜清爽,有效解膩,讓人意猶未盡。法式忌廉鵝肝扁意粉 288香煎的鵝肝,入口綿密嫰紅,油香滿佈,意粉掛滿滑順忌廉醬汁,口感柔順,每一口也在品味奢華。自家製蟹餅,檸檬忌廉汁 168蟹餅炸至金香,外酥內軟,內裡填滿一絲絲蟹肉,鮮香吸引,配上酸爽的檸檬忌廉汁,口感細滑,滋味細膩。焦糖法國鵝肝撻 88酥脆的撻皮,新鮮焗製,充滿著香滑的蛋香,與鵝肝的幽香交融,入口濃郁細緻,令人回味。法式龍蝦湯 168香稠的龍蝦湯,入口熱燙順滑,湯內有彈牙的龍蝦肉,拌勻忌廉,鮮香帶甜,十分暖胃。比利時朱古力心太軟 118內心流心的心太軟,切開時香濃朱古力流出,迷人朱古力香,口感絲滑,配一球檸檬雪葩,冷熱交替,酸甜平衡,令人沉醉。芝士蛋糕 88蛋糕綿密滑順,芝香四溢,伴以香芒汁及鮮果肉,甜以不膩,令人一口接一口。Sexy

慢煮西班牙黑毛豬安焦糖蘋果 338

法式忌廉鵝肝扁意粉 288

自家製蟹餅,檸檬忌廉汁 168

焦糖法國鵝肝撻 88

法式龍蝦湯 168

比利時朱古力心太軟 118

芝士蛋糕 88
Sexy on the Beach 98
以水果的蜜甜為主,帶淡淡的酒香,蔓越莓香充滿口腔,適合炎熱的夏日。
Cinderella 98
色彩繽紛,冰爽清新,甜美的果香帶有微酸,清爽解渴。
2024-10-21 565 瀏覽
今次想同大家介紹一間形式好似find Dining嘅西餐✨一路食一路諗起黑白大廚🤣呢間餐廳啲嘢都好Fusion,版本好精緻好有特色🫶🏻成個set食落嚟,我覺得以下course係最有驚喜✨✨法式活澳洲龍蝦濃湯龍蝦湯非常濃郁,一啖湯好似放咗一隻龍蝦入口咁樣🙂‍↔️✨煙燻原隻澳洲龍蝦佢係用一個玻璃罩,吸住啲霧氣👍🏻再由店員喺你面前打開😳感覺成件事好有儀式感!特別想讚吓個龍蝦汁,超cream🍦🤩✨忌廉加拿大海膽扁意粉海膽配意粉真係絕配😋一定要夾埋一齊食~海膽好鮮甜,意粉嘅質地煮得啱啱好,唔會過腍😳

成個set食落嚟,我覺得以下course係最有驚喜✨

✨法式活澳洲龍蝦濃湯
龍蝦湯非常濃郁,一啖湯好似放咗一隻龍蝦入口咁樣🙂‍↔️

✨煙燻原隻澳洲龍蝦

✨忌廉加拿大海膽扁意粉
2024-10-19 647 瀏覽
The seasonal French oysters Huge French oysters with a secret sauce with a little lemon juice to accentuate the rich layers of flavor, the entrance has a freshness of seawater, more can taste the sweetness, even mineral flavor caramel French foie gras tart tart crust done until loose with many layers of butter flavor is also very fragrant! The eggs are tender, and with the addition of goose liver, the greasy taste immediately bursts all over the mouth.Port wine-stuffed grapes and French foie gra
Port wine-stuffed grapes and French foie gras jelly. I am not a fan of foie gras, but my friend liked it, so I asked him to try it. This foie gras jelly is not too cheesy, has a smooth texture, can be filled with fruit and can relieve greasiness. I think it is good.
The sea urchin sashimi toast that is served seasonally is highly recommended! The crispy bread and large chunks of fresh sea urchin are excellent! People will be thrilled if you add gold foil to it.
Pan-fried herring and goose liver beef fillet were ordered for the main meal. Better prepared than the best Teppanyaki in Central, the goose liver has a crispy outside and a tender interior. We adored the perfectly cooked beef fillet, which is 50% done and seasoned expertly.
2024-10-09
大埔L’AMOUR由米芝連三星🌟團隊打造,是風格大氣高雅的法國餐廳!當日與好朋友在此優雅一聚,嘗嘗抵食、性價比高的法式午餐… ✨Lunch Set (3 Course) $258/位STARTER🔹自家製手工意大利鮮蝦雲吞Homemade Tortellini with prawn推薦這意大利鮮蝦雲吞!鮮香滑嫩的口感,超讚❣️一碟一粒,有點不夠喉🤣🔹塔斯壘尼亞海膽多士Tasmanian sea Urchin toasts海膽新鮮鮮甜,配上脆口小多士,別有一番風味SOUP🔹Soup of the day是日餐湯是牛肉雜菜鮮湯,飄著陣陣牛肉香氣,可誘人!MAIN🔹乾式熟成紐西蘭法式羊仔架 +$68Dry Aged New Zealand Lamb Chops5成熟的法式羊仔架恰到好處,肉質粉嫩不見血,帶些嚼勁,剛剛好!伴碟菜精緻又豐富✨🔹慢煮西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果Sous Vide Iberico Pork Loin Rack with Caramel Apple Sauce 西班牙黑毛豬鞍份量十足,夠厚,口感爽脆有咬口👍 搭配焦糖蘋果一齊吃,更是滋味翻倍💕

✨Lunch Set (3 Course) $258/位

STARTER
🔹自家製手工意大利鮮蝦雲吞

🔹塔斯壘尼亞海膽多士
Tasmanian sea Urchin toasts

海膽新鮮鮮甜,配上脆口小多士,別有一番風味

SOUP
🔹Soup of the day

是日餐湯是牛肉雜菜鮮湯,飄著陣陣牛肉香氣,可誘人!

MAIN
🔹乾式熟成紐西蘭法式羊仔架 +$68

🔹慢煮西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果
2024-10-16 679 瀏覽
·L ' AMOUR|大埔依間係大埔出名既好有特色既法國菜由米芝蓮團隊打造精緻料理餐廳坐落於太和舊樓地下空間寬敞明亮 裝潢簡約高雅散發著濃濃的法式風情襯特別日子又預約左黎試下時令法國生蠔巨大既法國生蠔 配上秘製醬汁落小小檸檬汁點綴一下味道層次豐富,入口有海水鮮味,更能嚐到甜味、甚至礦物味道焦糖法國鵝肝撻撻皮做到鬆化,有好多層牛油味亦都好香!雞蛋做到嫩滑,加埋鵝肝,油脂味即刻爆發晒喺個口度 上面仲有薄薄嘅焦糖,甜而不膩😋法式澳洲活龍蝦湯 龍蝦熬煮嘅龍蝦湯鮮味十足,加了泡沫,不單順滑而且令到賣相都好靚 湯入面仲有幾粒爽口龍蝦肉,令到口感更加豐富傳統法式牛柳外面烤得幾香,裏面肉質鮮嫩,牛味香濃 叫咗五成熟熟成度啱啱好,食落去一啲都唔會老肉嫩多汁 配上薯泥 層次豐富法式低溫慢煮東星石斑煎得啱啱好 肉質幾細膩鮮甜,皮則有啲脆,配上秘製醬汁,即刻提升東星石斑嘅味道焦糖燉蛋焦糖皮香脆比較硬,燉蛋蛋味比較重,質感偏向結實
L ' AMOUR|大埔

襯特別日子又預約左黎試下

時令法國生蠔
巨大既法國生蠔 配上秘製醬汁
落小小檸檬汁點綴一下
味道層次豐富,入口有海水鮮味,
更能嚐到甜味、甚至礦物味道

焦糖法國鵝肝撻
撻皮做到鬆化,有好多層牛油味亦都好香!
雞蛋做到嫩滑,加埋鵝肝,
油脂味即刻爆發晒喺個口度
上面仲有薄薄嘅焦糖,甜而不膩😋

法式澳洲活龍蝦湯
龍蝦熬煮嘅龍蝦湯鮮味十足,加了泡沫,
不單順滑而且令到賣相都好靚
湯入面仲有幾粒爽口龍蝦肉,令到口感更加豐富

傳統法式牛柳
外面烤得幾香,裏面肉質鮮嫩,
牛味香濃 叫咗五成熟
熟成度啱啱好,食落去一啲都唔會老
肉嫩多汁 配上薯泥 層次豐富

法式低溫慢煮東星石斑
煎得啱啱好 肉質幾細膩鮮甜,
皮則有啲脆,配上秘製醬汁,
即刻提升東星石斑嘅味道

焦糖燉蛋
焦糖皮香脆比較硬,
燉蛋蛋味比較重,質感偏向結實

2024-10-09
5 分鐘 (堂食)
2024-10-12 589 瀏覽
前菜先上嚟,焦糖法國鵝肝撻,咬一口,鵝肝滑得嚟又香,配上脆脆嘅撻底,簡直係人間美味!接住就係藍鰭吞拿他他,鮮味爆棚,真係好正!仲有兩款餐包,外脆內軟,沾埋牛油食,超級好味。然後,龍蝦湯同南瓜湯都好有特色,龍蝦湯濃郁得嚟,南瓜湯香甜可口,飲完真係心情好好。主菜方面,我哋選咗牛肝菌果仁扁意粉,意粉煮得剛剛好,牛肝菌嘅香味好吸引!美國安格斯肉眼扒就更加唔使講,肉質鮮嫩,真係好享受。最後,甜品原隻海膽雪糕,味道好特別,海膽嘅鮮味同雪糕嘅滑順結合得好好,布甸又香滑可口,完美結束呢頓美味晚餐!整體嚟講,真係一個難忘嘅用餐體驗!

2024-09-26 783 瀏覽
而家季節嘅時令法國生蠔 ,真係超fresh !焦糖法國🇫🇷鵝肝撻,蛋香鵝肝嘅配合真係好滑好好味!塔斯壘尼亞海膽多士,配搭剛剛好!法國煙燻BB鱔有機沙律🥗,BB鱔無骨之餘鮮味十足,而且煙燻味好香好獨特!是日餐湯係蒜泥🧄薯蓉忌廉湯,香滑濃郁嘅蒜香,好滋味!慢煮西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果,肉嫩而帶淡淡的果香乾式熟成紐西蘭法式羊仔架和美國安格斯肉眼扒各具特色肉質鮮嫩可口。tiramisu作為完美我句號🥰

是日餐湯係蒜泥🧄薯蓉忌廉湯,香滑濃郁嘅蒜香,好滋味!

慢煮西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果,肉嫩而帶淡淡的果香

tiramisu作為完美我句號🥰
2024-09-26 731 瀏覽
之前去過《L'Amour 》中環店,原來太和仲有一間分店。雖然冇中環店咁大,但環境、食物和服務等各方面水準都和中環店一樣。門外別具心思放了一座鋼琴, 入面有一個大洒吧、一朵大玫瑰和一盞特大水晶燈,氛圍滿滿,啱哂係度慶祝生日或週年紀念日...... 渡過難忘嘅 Memory Day。好多時食法國餐未必飽,呢度就吾會,晚餐非常豐富,包括有:✨️極品海膽魚子醬伴生蠔海膽肥美,魚子咸香四溢,生蠔很Creamy。一口就多重口感,超級享受。✨️焦糖法式燉鵝肝法式鵝肝幼滑,上面焦糖脆卜卜,仲有兩件麵包伴碟,十分滋味。✨️法式澳州活龍蝦湯 +48Wow! 未飲已經閒到濃烈嘅龍蝦味。湯上有一堆泡沫和忌廉,酸酸味味,配合香濃龍蝦湯一起渴,味道非常夾。✨️A5日本松阪和牛 +$188雖然要加錢且份量不多,但真係好好味。外面煎到脆,入面軟腍腍。✨️乾式熟成纽西蘭法式羊仔架+38份量都吾少,有三件。冇"So"味,羊味香口,有嚼勁。✨️原隻海膽雪糕 +$48有乾冰在碟底,上枱時店員會倒水落去,會現出很多霧,感覺夢幻。味道方面,究竟會是甜定咸?雪糕是豆腐味,很香滑、不太甜。海膽冷至脆卜卜咁,很有質感,並不咸。整體嚟講,係一種

好多時食法國餐未必飽,呢度就吾會,晚餐非常豐富,包括有:

✨️極品海膽魚子醬伴生蠔
海膽肥美,魚子咸香四溢,生蠔很Creamy。一口就多重口感
,超級享受。

✨️焦糖法式燉鵝肝
法式鵝肝幼滑,上面焦糖脆卜卜,仲有兩件麵包伴碟,十分滋味。

✨️法式澳州活龍蝦湯 +48

✨️A5日本松阪和牛 +$188

✨️乾式熟成纽西蘭法式羊仔架+38
份量都吾少,有三件。冇"So"味,羊味香口,有嚼勁。

✨️原隻海膽雪糕 +$48
有乾冰在碟底,上枱時店員會倒水落去,會現出很多霧,感覺夢幻。味道方面,究竟會是甜定咸?雪糕是豆腐味,很香滑、不太甜。海膽冷至脆卜卜咁,很有質感,並不咸。整體嚟講,係一種很獨特味道,予人前所未有嘅清新感覺。

✨️季節限定是日甜品
今次是意式蛋糕,非常軟腍幼滑,無得彈。

✨️洒
名叫 Rose, 入面除了玫瑰花香味,仲有荔枝味,好好味。
2024-09-15 1174 瀏覽
好一般,餐廳太小,舒適度ok,因為無人,磨菇意粉杰到一個點,好飽好滯,湯正常,幾好飲,前菜正常,但係不能留在回憶中的水準,最敗筆係甜品,果種質感和甜度恕不太欣賞,敗筆的意粉和甜品卻留在腦海中,值得一讚的是店員很有禮貌,服務是高級餐廳的水凖,朋友生日,預訂生日碟也記得送上。食物水準好一般,價錢與質素不相稱。如果咁嘅價錢,應該值得去更好環境或食物質素更好的餐廳,店舖很小,洗手間更小。77折後500幾,相信能找很多更優質的餐廳。
2024-09-13 1051 瀏覽
早排見lunch time有做優惠,而且甜品有噴煙效果幾得意,咁啱朋友係附近就去試試呢間!雖然餐廳開係工業區,但入到去係另外一個世界,裝修好有法式浪漫風格,仲擺咗個大型玫瑰花可以供打卡用,啱曬我呢D鍾意影相之人~用餐環境舒服心情自然放鬆,食物價錢唔貴lunch set黎講都算有誠意,味道就應該算正常吧,勝在飲品有果D可以爆既波波玩,適合影相打卡~都幾靚~甜品寫字果陣搞錯咗個名,講俾服務生聽距即刻改返,有服務且態度好好可以加分!總體黎講算得上係一個好的用餐體驗~#香港美食 #FoodieLife #美食日記
2024-09-07 1088 瀏覽
朋友仔生日到啦,決定搵間靚啲嘅餐廳同佢食飯慶祝🥰近近地揀咗太和呢間法國菜我哋叫咗兩個晚餐套餐,會包前菜、湯、餐包、主菜、甜品🍮。我哋加咗$58餐飲轉酒🥳拎住隻酒杯🍸氣氛即刻唔同咗。前菜都幾誠意,可以揀生蠔、焦糖焗鵝肝等貴價食材。豪少少我地又加$38仲有金箔魚子醬生蠔🦪。一上碟已經哇咗一聲,個賣相好靚😋食一啖魚子醬,一啖生蠔🥰好矜貴!主食我哋揀咗七成熟的牛柳、羊架🐏,羊架食落好嫩加埋少少羊脂嘅香味🥰正呀!牛柳多汁,伴碟的薯蓉同埋紫薯蓉都整得好好味~🏠大埔太和路15號太和中心地下38號舖

🏠大埔太和路15號太和中心地下38號舖