餐廳: Le 188° 餐廳及酒廊
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-04-25 710 瀏覽
Happy Easter Happy Day^^疫情關係,大家都困左係屋企好耐,小朋友日日係屋企悶到發mo臨近復活節,決定帶小朋友出去嘆下🤭由於帶住一隻二隻小魔怪嘅關係,我哋早早出左門口。2.45左右就到左,門口職員見同事準備好 都好好禁俾我哋提早入場。入到去坐下影左陣相好快就到三點,我哋嗌左兩份二人set,全部細細份 的的骰骰禁 十分精緻,份量剛剛好唔會話太飽,小朋友都唔係食淨好多。食物整體都唔錯,又有靚影睇,性價比都算高。而且職員都好nice, 好樂意幫我哋影相😍😍我諗如果再有下次 都會想再過嚟試下lunch / dinner 都會同朋友仔推薦過嚟呢到食。👍🏻👍🏻👍🏻
Happy Easter Happy Day^^

疫情關係,大家都困左係屋企好耐,
小朋友日日係屋企悶到發mo
臨近復活節,決定帶小朋友出去嘆下🤭

由於帶住一隻二隻小魔怪嘅關係,我哋早早出左門口。

入到去坐下影左陣相好快就到三點,
我哋嗌左兩份二人set,
全部細細份 的的骰骰禁 十分精緻,
份量剛剛好唔會話太飽,小朋友都唔係食淨好多。
食物整體都唔錯,又有靚影睇,性價比都算高。
而且職員都好nice, 好樂意幫我哋影相😍😍

都會同朋友仔推薦過嚟呢到食。👍🏻👍🏻👍🏻
2022-04-08 815 瀏覽
之前聽朋友講HARBOUR GRAND LE188 餐廳環境好靚,所以專登黎試一試!!依到既景色真係好靚,我地黎個日天氣好好,個景超清!!係LE188 可以係高空睇到維多利亞港景色,前面沒有任何障礙物,一望無際!!!!餐廳基本上大部分位置都係窗邊位,我們被安排坐望向中環既窗邊位置,望住維港景色吃午餐讓人感覺舒暢。 食物份量適中,做得精緻,味道都唔錯。LE188午餐以SET為主,係一個4道菜既Set Lunch。我主菜方面選擇左 US Beef Cheek,值得推薦!!我個人真心認為好好味!!!另外訂座時告知週年紀念,上甜品時他們在碟上寫上Happy Anniversary,為我們帶來驚喜🤗服務方面他們都很有禮貌,親切。眼見他們人手有點不足好忙,可能因為疫情關係吧...但他們依舊保持笑容,細心服務還會問用餐後感!值得一讚!!下次會再光臨

2022-04-07 582 瀏覽
Le188餐廳位置在41樓,在餐廳全都是大玻璃幕牆,這裡的景觀可以在高空看到維多利亞港景色,前面沒有任何障礙物,一望無際!!望住海景食下午茶簡直是一種享受,非常舒服,令最近因疫情影響的心情也頓時放鬆下來。下午茶的主題是鵝肝及燕窩,賣相十分精緻,質素美味,整個下午茶的環境,食物質素,味道,賣相在水準,真心推薦大家而且價錢非常合理,值得一試!!!!員工服務親切有禮很體貼,他們都很主動幫我們拍照而且都有耐性滿足我們拍照的要求。訂坐時告知女朋友生日,免費送上幾件小cake 並寫上Happy Birthday,安排嘅慶生甜品岀場時間很好,為另一半帶來驚喜。值得一讚!!!!!
LE188鴨肝X燕窩下午茶
下午茶
生日
LE188鴨肝X燕窩下午茶
2022-03-30 487 瀏覽
今次 staycation經kkday 訂嘅,最初係睇中呢間餐廳,成個pkg包左Le188午餐,下午小點,cocktail同早餐buffet。(可惜疫情關係 早餐已經轉左一份份咁上,唔再係自助形式 冇得瘋狂食食食🥲講返重點 我哋最期待嘅午餐☺️☺️餐廳係酒店最高層41樓,一入到去全部落地大玻璃,正如餐廳名一樣188度沿海景色映入眼簾,超正!😍😍坐低落單冇耐,職員就送上熱辣辣嘅餐包,附上橄欖油,牛油同香草醬。個人就比較中意個香草醬,相對地清新一啲。前菜原先餐牌上有個龍蝦球係幾吸引嘅,但係當日禁岩轉左個油甘魚沙律,聽落都唔錯決定一試。碟沙律一上到黎,即刻影返張相先!先唔講味道 賣相一流,成副畫咁 果然冇決定錯😍油甘魚味道清甜 岩晒做開胃菜,食落都唔會話好唔新鮮。更令人期待下一道菜。是日餐湯蘑菇忌廉湯,冇乜特別唔會話有太大驚喜🤔但係都好夠熱,同埋相對地杰身濃郁啲👍🏻終於嚟到主菜我就嗌咗個牛肝菌意大利飯。呢度嘅廚師果然好注重美感,食物都擺得靚一靚嘅,打卡一流🤣🤣個飯相對地比較硬身少少 味道就比較淡一啲勝在有個牛肝菌搭夠。甜品對於雪糕控嘅我來講當然係揀佢啦💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️兩大球Movenpick雪糕

講返重點 我哋最期待嘅午餐☺️☺️

個人就比較中意個香草醬,相對地清新一啲。
餐前麵包

前菜

碟沙律一上到黎,即刻影返張相先!
先唔講味道 賣相一流,成副畫咁 果然冇決定錯😍

油甘魚刺身沙律

是日餐湯
蘑菇忌廉湯,冇乜特別唔會話有太大驚喜🤔
但係都好夠熱,同埋相對地杰身濃郁啲👍🏻

蘑菇忌廉湯

終於嚟到主菜
我就嗌咗個牛肝菌意大利飯。
呢度嘅廚師果然好注重美感,食物都擺得靚一靚嘅,打卡一流🤣🤣
個飯相對地比較硬身少少 味道就比較淡一啲
勝在有個牛肝菌搭夠。

牛肝菌意大利飯

甜品
對於雪糕控嘅我來講當然係揀佢啦💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
兩大球Movenpick雪糕
朱有朱味,雲呢拿有雲呢拿味🤣🤣
Good ending☺️

Movenpick雪糕

整體來講

食物方面唔算話超好味,
正正常常,係個沙律有驚喜。
影相一流,睇得出師傅好俾心機。

員工方面都好貼心 不時都會過黎fill 下水,麵包食晒都會問下駛咪refill咁

以staycation包餐來講都算係高汁,有野食 又有靚景影下。
有機會嘅話 疫情完左都會想再黎試下☺️
晚餐氣氛應該會更好。

最後 附上香港嘅夜景俾大家☺️☺️
餐前麵包
油甘魚刺身沙律
Movenpick雪糕
2022-03-25 349 瀏覽
Le 188° |炮台山/北角餐廳位於酒店最頂層,所以景觀非常開揚👍🏻整間餐廳都係以落地玻璃包圍,可以飽覽到維港嘅景觀😍之前睇網上嘅評價話會有啲熱,可能我哋坐得唔近個太陽嘅關係,所以覺得個溫度啱啱好😌Tea set嘅主題係香檳同魚子醬🥂雖然唔係以傳統三層架方式奉上,但係賣相非常色彩繽紛🤩每人有四件鹹點,五件甜點,同一個鬆餅(完整menu可參考最後一張相片),茶嘅選擇就唔算太多,上網見有成個牌嘅TWG tea selection,但係當日只有供應English Breakfast同Darjeeling😟個人就比較鍾意大吉嶺紅茶,飲落去比較香🍵至於tea set嘅食物,鹹點較甜點出色,每款鹹點上面都有一小撮魚子醬🐟食落帶點鹹香海水味,特別推薦蟹腳沙律餅,入面係滿滿嘅蟹肉🦀而鴨肝多士嘅份量都非常慷慨,鴨肝慕絲入口非常軟滑🍞不過上面層香檳啫喱就有啲奇怪,完全冇香檳味,個scone整得唔錯,入口食到麵粉香,可惜士多啤梨果醬味道較為人工(似麥當勞新地嗰隻醬),而甜點方面就較為遜色,除咗個香檳啫喱食到非常濃嘅酒味之外,其他甜點都完全冇酒香味,有啲失望😢幸好甜點整體甜度都不太高,個朱古力蛋糕係偏苦,而
Le 188° |炮台山/北角

至於tea set嘅食物,鹹點較甜點出色,每款鹹點上面都有一小撮魚子醬🐟食落帶點鹹香海水味,特別推薦蟹腳沙律餅,入面係滿滿嘅蟹肉🦀而鴨肝多士嘅份量都非常慷慨,鴨肝慕絲入口非常軟滑🍞不過上面層香檳啫喱就有啲奇怪,完全冇香檳味,個scone整得唔錯,入口食到麵粉香,可惜士多啤梨果醬味道較為人工(似麥當勞新地嗰隻醬),而甜點方面就較為遜色,除咗個香檳啫喱食到非常濃嘅酒味之外,其他甜點都完全冇酒香味,有啲失望😢幸好甜點整體甜度都不太高,個朱古力蛋糕係偏苦,而杏仁芒果撻嘅撻底都頗為鬆脆🥧

食物質素不過不失,如果計呢個景觀嘅話,其實性價比都算唔錯🤓
2022-02-22 435 瀏覽
在預訂的時候特地備註安排望中環的海景位置,因為餐廳的設計是一個U型,而用餐位置都在窗邊,能看到270度的海景,十分漂亮!環境十分舒適,空間十分寬敞(樓底很高),是一個適合閒聊歎下午茶的好地方。餐廳下午茶的主題是鴨肝同燕窩,有法國鴨肝配牛油麵包多士,法國鴨肝凍批配牛油麵包多士及白酒啫喱,雞肉鴨肝卷,燕窩芝士蛋糕等等的咸點和甜點,都十分精緻,還可以加 $138享用指定香檳一杯!另外服務更值得一讚,服務員主動為我們拍照👍👍 職員也十分有禮貌,告知朋友今天生日,免費送上幾件小cake 並寫上Happy Birthday, 風景和服務都是一流,食物美味,以這個價錢十分值得一試!
鴨肝x燕窩下午茶
鴨肝x燕窩下午茶
2022-02-22 386 瀏覽
一年一度情人節,正日要返工返學,唯有提前慶祝。悉心安排既地方,酒店高層41樓,餐廳個view真係一流👍🏻 不過佢個tea就真係好一般成個tea set,首先講下飲品。我地都選擇茶,分別係白茶同檸檬綠茶,基本上都無咩特別,係茶包茶,但個茶壺舊,柸有點茶漬,無諗過會係甘食物方面,呢個Tea set真係普通,唔滿意個件三文治,兩片白麵包,中間夾一層好薄既醬,真係令到個tea失色。其次,鵝肝多士,鵝肝👌🏻,但片多士就好硬Tea set出黎凍,感覺放耐左,片肉表層乾身。出面tea,會有兩個唔同味既scones,呢度只得一個,無咩特別到甜點,可接受唔特別,無咩驚喜!macarons 唔會好甜,芝士蛋糕幾好食,奶凍唔錯,芒果蛋糕幾好食,但個芝士撻,覺得似吉士撻多啲整體而言,個Tea set無期望,只係餐廳個view比較優勝!

Tea  Set

其次,鵝肝多士,鵝肝👌🏻,但片多士就好硬

2022-02-13
情人節
2022-01-31 351 瀏覽
因為之前睇過餐廳環境相,比個海景吸引住,所以今日決定同朋友一齊去嘆tea set♥️♥️😆因為book枱既時候同餐廳職員request左安排靠窗位置,餐廳職員都悉心安排左一個風景一流既位置,打卡一流👍🏿👍🏿而家果個鴨肝+燕窩tea set 甜品種類好豐富,又精緻~味道都吾錯。最鐘意食個芝士撻,芝士味真係好香濃♥️♥️♥️🥺而且馬卡龍吾算太甜。而且甘既價錢都包埋咖啡茶,真係好抵👍🏿👍🏿 職員好親切,會主動問需吾需要幫忙拍照,真係好窩心🧁🍰

職員好親切,會主動問需吾需要幫忙拍照,真係好窩心🧁🍰

2022-01-30 270 瀏覽
今次我哋黎係慶祝生日嘅,之前上網睇過下啲評論好似都唔錯~終於等到用餐當日,天助我也 風光明媚,一上到去發覺個環境真係好正好舒服,幾乎全部都係海景位,好多位都近窗邊嘅。而我哋就被安排到睇到灣仔中環嘅位置,一飽眼福。不過都不得不講,由於當日好好陽光,下午茶時段個位正正西斜 坐耐左都真係有啲熱呀⋯至於食物方面,食物質素唔錯,個人認為鹹點較甜點出色。由於訂枱時輕輕提到係慶祝生日,職員仲準備左個小甜品俾我哋添😍。職員態度友善有禮,仲會主動問需唔需要影相。整體黎講 係一個唔錯&愉快嘅下午茶體驗。👍🏻
今次我哋黎係慶祝生日嘅,之前上網睇過下啲評論好似都唔錯~

職員態度友善有禮,仲會主動問需唔需要影相。

整體黎講 係一個唔錯&愉快嘅下午茶體驗。👍🏻
2022-01-26 249 瀏覽
We had lunch here with family and friends. The servicers here are just wonderful and have great memories it seems. We sat window seat table and enjoyed the view with our delicious wine and lunch. Reception and all service staff were very helpful and cordial. They surprised my husband with a slice of cake with "Happy Birthday" written on the plate when we casually mentioned that it was his birthday! We'll definitely be back! Highly recommended! Must try!!!!!!!

2022-01-23 264 瀏覽
今期Afternoon Tea主題係鴨肝 x 燕窩同大部份Afternoon Tea展示方式唔同,呢度係單層架上鹹點主要用左鴨肝,而甜點就加左燕窩其實燕窩絲作用都係點綴下😆食物整體不過不失,甜品唔會太甜Savory法國鴨肝配牛油麵包多士法國鴨肝凍批配牛油麵包多士及白酒啫喱三文魚韃靼配蛋白鬆餅及柚子醬蟹肉蛋白三明治雞肉鴨肝卷Sweets提子鬆餅燕窩芒果圓頂慕絲蛋糕燕窩椰汁奶凍燕窩芝士蛋糕燕窩香橙馬卡龍燕窩芝士撻由3點坐到黃昏時間,一邊傾住計,一邊享受維港景色,好滿意😍
今期Afternoon Tea主題係鴨肝 x 燕窩

鹹點主要用左鴨肝,而甜點就加左燕窩
其實燕窩絲作用都係點綴下😆
食物整體不過不失,甜品唔會太甜

Savory

燕窩香橙馬卡龍
燕窩芝士撻

由3點坐到黃昏時間,一邊傾住計,一邊享受維港景色,好滿意😍
2022-01-16 329 瀏覽
餐廳位置喺酒店頂樓, 全部落地玻璃對住大海景👍🏻 食物質素就…日本北海道帶子他他 - 帶子鮮甜, 原隻上, 前菜黎講份量足夠. 配埋三文魚子同橘子, 非常配合同開胃, 醬汁偏淡, 反而突出到帶子嘅鮮味, 好食芒果蟹肉卷配龍蝦啫喱 - 同樣幾大份, 賣相唔算好靚, 總係覺得好似瑞士卷😂 味道無第一道咁好, 主要係芒果太多, 而且比較酸, 食唔到蟹肉個味道. 上面嘅龍蝦啫喱同魚子都係一般香煎法國鴨肝配燴梨 - 今餐個人覺得最差嘅一道. 首先fine dining用鴨肝唔用鵝肝有少少失望. 第二係個鴨肝完全undercook. 佢係熟嘅, 不過煎得唔夠, 唔夠香, 唔夠燶. 食落感覺似烚煮多過煎熟, 好失望☹️龍蝦濃湯 - 食完道咁失望嘅菜飲個湯反而好有驚喜, 反差好大! 一向都好中意飲龍蝦湯個好多地方都煮得唔好. 哩個可以話係我好滿意嘅一個. 龍蝦鮮味好出, 飲得出係用新鮮龍蝦頭煲左好耐, 入面舊龍蝦肉大大舊而且好爽口. 湯味道又唔會太咸, 每一啖都係食緊龍蝦鮮味, 推介! 👍🏻👍🏻👍🏻香煎荷蘭野生鱸魚配羊肚菌 - 主菜有兩個選擇, 我地每樣叫一個試下. 老實講係普通西餐質素, 鱸魚over

香煎荷蘭野生鱸魚配羊肚菌 - 主菜有兩個選擇, 我地每樣叫一個試下. 老實講係普通西餐質素, 鱸魚overcook左, 唔夠滑嫩. 反而配菜同個汁仲好食. 又係幾失望之作

威靈頓美國牛柳 - again普普通通, 正常發揮. 唔驚艷但又唔係難食. 酥皮算脆嘅, 牛柳都算煮到medium

黃金焦糖榛子朱古力配雲呢拿雪糕 - 最後就係甜品. 睇外表好似好甜, 好彩食落只係外層係朱古力, 入面係焦糖榛子醬, 唔算好膩

總括今餐係失望嘅, 除左第一道前菜同個湯, 其餘真係水準以下, 以fine dining standard同咁嘅價錢, 唔合格. 不過! 餐廳個環境加番唔少分, 每一台都係window seat, 坐享270度大海景, 叫做補番少少分.

不過餐廳最特別係佢樓上個大天台, 亦都係今次staycation我覺得最正嘅地方! 個天台嗰日開放比guests, 一上到去完全270度無遮擋大海景! 由中環望到尖沙咀再望到九龍灣北角, 完全一望無際! 我相信香港應該無咩其他地方有咁嘅view👍🏻👍🏻👍🏻

私心評分
食物質素 ⭐️⭐️💫
性價比 ⭐️⭐️⭐️ (比個view)
想去依間餐廳好耐~前排見到staycation package有包埋lunch/ dinner set就book嚟試下😍 餐廳位於Harbour Grand既最高層,採用三面落地大玻璃設計,環境典雅又寬闊,仲可以飽覽維港景色💕✨ Set Lunch ✧ 餐湯、前菜、主食、甜品及飲品 ✧❀ 意式薄切日本帶子 🥝擺盤好靚😍 帶子鮮甜嫩滑,配埋牛油果醬及奇異果食令味道更清新,加埋三文魚籽作點綴,係一道唔錯既開胃菜~❀ 豬腿肉凍批配碧綠沙律及濃縮意大利黑醋 🐷依款前菜幾特別,原本以為豬肉凍質感會夠硬身,點知味道及口感食落似係吞拿魚醬❀ 是日餐湯 🍲餐湯係南瓜湯,飲落好creamy,南瓜味香甜又濃郁~中間有黑松露忌廉醬,仲配埋香脆既蒜蓉包❀ 扒大蝦扁意粉配龍蝦汁 🍝意粉幾有咬口又掛汁,龍蝦汁味道濃稠,配埋鮮蝦、紅椒、青瓜及洋蔥粒,味道都唔錯但份量就較少❀ 香煎鯛魚配蕃茄龍蝦汁 🐟魚皮煎得香脆,肉質嫩滑多汁,魚味好濃~配埋蕃茄龍蝦汁及菠菜,酸甜又惹味❀ 特色香芒熱情果甜品 🥭甜品係芒果熱情果慕絲配雲呢拿奶凍,慕絲既果味香濃,奶凍香滑,仲見到有粒粒雲呢拿籽~伴碟仲有士多啤梨、紅桑子及芒果熱情果醬,酸

✨ Set Lunch
✧ 餐湯、前菜、主食、甜品及飲品 ✧

❀ 意式薄切日本帶子 🥝

❀ 豬腿肉凍批配碧綠沙律及濃縮意大利黑醋 🐷

❀ 是日餐湯 🍲

❀ 扒大蝦扁意粉配龍蝦汁 🍝

❀ 香煎鯛魚配蕃茄龍蝦汁 🐟

❀ 特色香芒熱情果甜品 🥭
甜品係芒果熱情果慕絲配雲呢拿奶凍,慕絲既果味香濃,奶凍香滑,仲見到有粒粒雲呢拿籽~伴碟仲有士多啤梨、紅桑子及芒果熱情果醬,酸酸甜甜唔錯呢!
午餐
2022-01-06 326 瀏覽
係kkday book 既黑松露afternoon tea兩位weekend 食特登事前打去book window seat去到無失望一大個full view 境觀心曠神怡!.btw個set 上黎後望落工整但感覺細細份平時既afternoon tea 好多地方都食到飽住走尼度明顯比較"的骰".再黎味道方面暫時食完無一樣野令人好impressive一黎份量細二黎味道就真好normal以尼個價錢的寧願真心去hotel icon 再食多轉.我老公食完仲要落去再買其他野食唔夠滿足.野飲方面係ok ge我果柸拉花好細緻而先生果柸係茶 就無特別影.唔會回頭啦
係kkday book 既黑松露afternoon tea
望落工整
但感覺細細份
平時既afternoon tea
好多地方都食到飽住走
尼度明顯比較"的骰"
再黎味道方面

唔會回頭啦

2021-12-19
下午茶
2022-01-05 299 瀏覽
間餐廳最sell得既賣點一定係全海景,基本上大部分枱都係𥦬邊望海景,環境一流,鐘意食環境既朋友岩曬。Set dinner $698/person 另加一,其實晚餐個味道係ok ge, 但如果要$698/person, 性價比就會差少少,建議大家可以連酒店房甘book, 就幾抵食。 我book大概係$2xxx包酒店房一晚,包2位下午茶lounge, 2位evening cocktail + 2位 set dinner及早餐,成個package甘book就性價比非常高。前菜: 豬腿肉凍批配田園沙律我覺得味道尚可,但無新驚喜,反而前菜我會推介下一道前菜: 法國鴨肝慕絲配無花果白酒啫喱鴨肝味超濃厚,鐘意食鴨肝既朋友必試,前菜我會推介選這一味,比凍批出色太多了主菜: 美國牛柳拼龍蝦尾/ 香烤雪魚柳拼龍蝦尾兩款主菜都算幾好食,牛柳同雪魚柳味道都ok, 可根據自己口味選擇呢。但份量一提,女仔一定會飽既,但由於主菜份量唔算多,都無跟飯或薯菜,可能男士要預備宵夜啊😆甜品:朱古力杏仁撻甘lee款甜品我覺得非常一般,因為批底太硬了,味道亦一般。但因為本人生日既緣故,餐廳另外貼心送上另一道甜品,lee味就真係

前菜: 豬腿肉凍批配田園沙律
我覺得味道尚可,但無新驚喜,反而前菜我會推介下一道

前菜: 法國鴨肝慕絲配無花果白酒啫喱

主菜: 美國牛柳拼龍蝦尾/ 香烤雪魚柳拼龍蝦尾

甜品:朱古力杏仁撻
甘lee款甜品我覺得非常一般,因為批底太硬了,味道亦一般。

但因為本人生日既緣故,餐廳另外貼心送上另一道甜品,lee味就真係好好食,好味好味。
芝士綠茶蛋糕,上面d軟芝士係流身質地,連埋個底蛋糕一齊食,芝士控好似我甘會好難忘,好好味既甜品。😋
2022-01-04
生日