2024-09-27 753 瀏覽
位於尖沙咀The One既 ,門面以開放式設計,睇起嚟感覺開揚,入去餐廳樓底極高,空間感十足,座位舒適。   看看餐牌先,有全新推出嘅[越南小黃牛肉粉系列 - 匙炳/吊龍/雪花牛]限時發售,見到咁吸引,我當然唔會錯過啦!越式匙柄湯粉      $78匙柄用嚟打邊爐就試過,與越式湯河都係首次,生嘅匙柄被熱辣辣嘅湯底輕輕灼熟,柔軟多汁,牛味特別香濃,食起嚟好嫩滑,湯底用咗大量牛骨熬製而成,牛骨味重,清甜唔口渴,河粉順滑,配合吸滿湯汁嘅白蘿蔔同爽口洋蔥,甘甜美味,份量都多,好足料。咖喱牛腩撈檬      $76大大碗既咖喱牛腩撈檬,份量十足。牛腩差唔多有8件,肥瘦適中,煮得都幾淋,亦有兩大件牛筋,軟身有咬口。咖喱汁微辣微甜,食起嚟香滑可口且有層次感,檬粉吸入咖喱汁,非常惹味。配搭軟淋既薯仔、洋蔥、青椒和辣椒,材料豐富,滋味滿足!香茅豬扒湯粉       $72依碗河粉食落同樣滑嘟嘟,吸湯都好出色,湯底清甜,香氣四溢,香茅豬扒外香內軟,肉質鮮嫩,香茅味突出,食完成碗好飽肚,有水準嘅越南粉。牛油雞翼        $78一上枱已經見到超多蒜蓉,賣相十分吸引!雞翼炸得非常香脆,內裡軟嫩,肉質唔乾好
位於尖沙咀The One既 [Le Viet],門面以開放式設計,睇起嚟感覺開揚,入去餐廳樓底極高,空間感十足,座位舒適。
越式匙柄湯粉      $78
咖喱牛腩撈檬      $76
咖喱牛腩撈檬
香茅豬扒湯粉       $72
牛油雞翼        $78
一上枱已經見到超多蒜蓉,賣相十分吸引!雞翼炸得非常香脆,內裡軟嫩,肉質唔乾好juicy,食起上嚟好香口,牛油味突出,加埋蒜蓉味道就更惹味。
百香果綠茶        $36
天然果香嘅百香果加埋綠茶很配,鮮甜微酸,帶百香果籽,配搭香醇回甘嘅綠茶,清爽怡人!
百香果綠茶
每份午餐包一杯基本飲品,凍咖啡另加$5,特飲另加$8,飲品選擇都唔少。

椰汁綠豆冰     (+$8)  椰汁綠豆冰唔會過甜,綠豆細細粒,幽香清甜,口感細緻順滑,可以輕易用飲管吸到。凍檸檬茶,充滿清新果香味,既消滯又醒胃。
2024-09-26
午餐
咖喱牛腩撈檬
百香果綠茶
  • 椰汁綠豆冰
2天前 0 瀏覽
🍢 **沙爹3串 BBQ Skewers** 🍢這道沙爹串燒是必點的開胃菜。三串烤得恰到好處的肉串,配上濃郁的沙爹醬,香氣撲鼻。每一口都能感受到肉質的鮮嫩和沙爹醬的微辣,絕對是味蕾的享受。🍍 **菠蘿焗飯** 🍍這道菠蘿焗飯不僅賣相吸引,味道也非常出色。米飯吸收了菠蘿的甜味,再加上豐富的配料,口感層次豐富。每一口都能品嚐到菠蘿的清甜和米飯的香糯,讓人回味無窮。🍜 **豬扒湯粉** 🍜豬扒湯粉是這裡的招牌之一。湯底清甜,豬扒外脆內嫩,搭配Q彈的米粉,簡直是完美的組合。這道菜既有飽足感,又不會過於油膩,是一個非常不錯的選擇。🍹 **青檸梳打 & 椰青** 🍹這兩款飲品都非常清爽解渴。青檸梳打酸甜適中,氣泡感十足,讓人一飲而盡。椰青則是天然的椰子水,清甜可口,喝完後感覺整個人都被清涼包圍。🍖 **扎肉薰蹄** 🍖這道扎肉薰蹄是越南傳統美食,肉質軟嫩,味道濃郁。每一口都能感受到香料的獨特風味,搭配上特製的醬汁,讓人一試成主顧。

🍢 **沙爹3串 BBQ Skewers** 🍢

🍍 **菠蘿焗飯** 🍍

🍜 **豬扒湯粉** 🍜

🍹 **青檸梳打 & 椰青** 🍹

🍖 **扎肉薰蹄** 🍖

2天前 0 瀏覽
🎉越南菜色大揭秘!今天带你一起解锁那些让人欲罢不能的美味佳肴,保证让你的味蕾跳起舞来!👇🍗首先登场的是牛油蒜香雞翼,外皮金黄酥脆,内里肉质鲜嫩多汁,每一口都是满满的幸福感!蒜香与牛油的完美结合,简直是肉食控的福音!😋🍖接着是沙嗲三串,烤得恰到好处的肉串,外焦里嫩,搭配秘制沙嗲酱,每一口都是对味觉的极致诱惑!吃上一串,根本停不下来!🔥🥗越式拼盤也是必点之选,各种新鲜蔬菜、水果和肉类巧妙搭配,色彩缤纷,营养均衡,清新爽口,让你的味蕾享受一场视觉与味觉的双重盛宴!🌈🥤青檸梳打和綠豆椰汁🥥冰,这两款饮品简直是夏日解暑神器!青檸梳打酸甜可口,冰爽刺激;綠豆椰汁冰则清甜细腻,椰香四溢,让人一口接一口,根本停不下来!🥤🥤🍜重头戏来啦!火車頭生孰牛河粉,这道招牌菜绝对让你大呼过瘾!牛肉鲜嫩滑口,河粉Q弹有劲,汤底鲜美浓郁,每一口都是对越南美食文化的完美诠释!快来尝尝吧,保证让你回味无穷!🤤🏷️ #越南美食探店 #牛油蒜香雞翼 #沙嗲三串 #越式拼盤 #青檸梳打 #綠豆椰汁冰 #火車頭生孰牛河粉 #美食分享 #夏日解暑神器 #味蕾盛宴

3天前 0 瀏覽
相約好友食飯,朋友講明喜歡食越南嘢,所以相約在尖沙咀 The One 4樓的 Le Viet一出電梯,感覺環境好開揚,餐廳係開放式設計,見到廚房都好乾淨企理👍🏼朋友叫咗個:香茅燒豬頸肉撈檬🍜配埋個越南特色甜酸汁加在撈檬上,酸酸甜甜好開胃!出面好多豬頸肉都燒到好硬,但係 Le Viet 嘅豬頸肉咬落去多汁,鬆軟好好味😋我就叫咗一個:LE VIET 招牌飯(連餐湯) 餐湯係冬瓜芫茜湯🍲怕食芫茜嘅朋唔使擔心,因為佢唔會有好濃嘅芫茜味,特別係呢個秋涼乾燥的天氣,飲落去喉嚨好舒服👍🏼值得一提嘅係,佢哋嘅午餐價錢一啲都唔貴,包埋餐飲🥤☕🍹👍🏼

值得一提嘅係,佢哋嘅午餐價錢一啲都唔貴,包埋餐飲🥤☕🍹👍🏼
2024-11-07
  • LE VIET 招牌飯
  • 香茅燒豬頸肉撈檬
4天前 0 瀏覽
Signature rice noodles soup 特別火車頭 🍜 $88呢個特別火車頭超級豐富,裏面有爽口彈牙嘅牛丸🍢、肥瘦均勻嘅濃郁牛肉片🥩、爽口嘅牛柏葉、養生嘅洋蔥🧅、芽菜、滑身嘅河粉,夠晒大碗,食完之後好飽肚Grilled pork neck with lemongrass with cold vermicelli 香茅燒豬頸肉撈檬 🍖 $83燒豬頸肉撈檬賣相已經唔錯,面頭有幾塊半肥瘦嘅豬頸肉片,味道濃郁又唔會太鹹,配埋蔥花🌿、爽口生菜、健康嘅紅蘿蔔絲🥕、辣辣地嘅homemade 魚露,確實唔錯😍Fried cabbage shoots with garlic 蒜蓉炒椰菜苗 🥬 $80香噴噴嘅蒜蓉炒椰菜苗真係超級高質,椰菜苗全部都細細棵,翠綠色超級鮮嫩,帶有菜嘅天然清甜味,配上大量養生嘅蒜蓉🧄嚟炒,相當有鑊氣🔥,簡簡單單已經好食!Mango sticky rice 🥭 🍚 芒果糯米飯 $66充滿正宗越南泰式風味嘅芒果糯米飯幾正,糯米飯分咗紫米同埋白米,紫米相對健康,口感煙靭,但款米都各有特色,配埋濃郁嘅椰子醬汁🥥同埋超甜嘅fresh 芒果果粒,係個值得推介嘅甜品

香茅燒豬頸肉撈檬 🍖 $83

蒜蓉炒椰菜苗 🥬 $80

次次行美麗華商場都會經過呢間東南亞餐廳,餐廳座位係開放式,出面已經見到成間餐廳嘅環境,幾次想食最終都去咗第二間🤣今次終於如願以償食到~1. 菠蘿焗飯($90)經典東南亞菜式😆夏天冇咩胃口就嗌呢個啦,酸酸甜甜好開胃~面頭鋪滿曬肉鬆,飯入面夾雜咗好多菠蘿粒🍍同埋呢款係焗飯唔係炒飯!冇咁熱氣都冇咁油膩👍🏻2. 豬頸肉撈檬($76)豬頸肉多到差啲以為係主菜……塊塊都超大舊兼且厚切,外皮焦香脆口,幾入味😋底都有好多配菜,整體係幾清爽~呢個價錢有咁多豬頸肉,真係冇嘢挑剔🙊3. 牛柳沙律($88)唔好睇啲牛柳好似好寡淡咁,其實牛香味好重,所以少少調味已經好出色😍本身以為係配沙律菜,點知係木瓜絲,不過又幾夾😆4. 咖喱牛配法包($108)咖喱香料味重,花生味好濃郁,帶少少甜味,辣味就唔太覺啦~牛腩燜到軟爛入味,另外有少量薯仔等配菜法包竟然係原條上😳份量驚人……不過浸咖喱食係好正🥰總括黎講,呢間嘅食物份量都好多,絕對嘅真材實料,約多幾個朋友一齊開心share就啱曬👍🏻

1. 菠蘿焗飯($90)

2. 豬頸肉撈檬($76)
底都有好多配菜,整體係幾清爽~
呢個價錢有咁多豬頸肉,真係冇嘢挑剔🙊

3. 牛柳沙律($88)
本身以為係配沙律菜,點知係木瓜絲,不過又幾夾😆

4. 咖喱牛配法包($108)
法包竟然係原條上😳份量驚人……不過浸咖喱食係好正🥰

2024-11-09 0 瀏覽
Le Viet 🇻🇳 尖沙咀高質越南美食📍 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L402號舖朋友趕住第二日出差,所以我哋去尖沙咀食一個簡便嘅晚餐,揀咗好就腳嘅尖沙咀The One,呢度有地道嘅越南菜食,仲見到餐牌上面有特別菜式: 【越南菜 X 限定小黃牛肉粉系列 - 匙炳 /吊龍 /雪花】。我哋兩個女仔食唔多,所以就揀咗一道主食、一份沙律、炒碟菜。最後當然少不了甜品啦。呢度環境唔錯,座位舒適。有一半露天嘅座位,有空間感。椰青海鲜焗飯Coconut rice $118焗飯比較濕,同埋好多椰子奶嘅味道。味道係比較偏甜。海鮮幾新鮮。椒絲炒通菜Water Spinish $74呢個通菜炒得火候啱啱好。青木瓜大蝦雞絲沙律 $88一般嘅木瓜沙律唔同,呢個可以自己選擇酸醋汁嘅份量,味道正常發揮!精選甜品拼盤 $118一開始唔知食咩甜品好,於是揀左樣樣都有嘅甜品拼盤,入邊有椰汁糕、芒果糯米飯、仲有法式焦糖燉蛋。賣相都唔錯,可以打卡。甜品質素高。
Le Viet 🇻🇳

尖沙咀高質越南美食
📍 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L402號舖

椰青海鲜焗飯Coconut rice $118
椰青海鲜焗飯

椒絲炒通菜Water Spinish $74
椒絲炒通菜

呢個通菜炒得火候啱啱好。

青木瓜大蝦雞絲沙律 $88
青木瓜大蝦雞絲沙律

精選甜品拼盤 $118
精選甜品拼盤

椰青海鲜焗飯
椒絲炒通菜
青木瓜大蝦雞絲沙律
精選甜品拼盤
【越南菜X限定小黃牛肉粉系列】匙柄湯河 $78吊龍湯河 $82椰菜花苗 $89拉椰糕 $45鮮椰青椰果 $45今日就嚟左Le Viet ! 食PHO先,點選了2款【越南菜X限定小黃牛肉粉系列】,湯底勻是以牛骨熬製成的清湯。匙柄紋理清晰,口感甜嫩無渣;吊龍則肉味較濃,入口清甜嫰滑,會有溶化感覺。半熟牛肉在熱湯上輕輕再浸熟,又是另一番風味!上菜速度午市來說算快,座位上都較寬敞,fast lunch價錢亦不算貴, 不錯之選。
【越南菜X限定小黃牛肉粉系列】
拉椰糕 $45
鮮椰青椰果
鮮椰青椰果 $45

匙柄湯河
匙柄紋理清晰,口感甜嫩無渣;
2024-11-05
$206.5 (午餐)
椰菜花苗
鮮椰青椰果
2024-11-02 0 瀏覽
依家天氣開始轉涼,又突然好想食越南粉,今日係尖沙咀收工,就決定近近地去the one搵食,呢到有間好大間嘅越南餐廳,之前食過都幾好食。一坐低即刻叫咗我最鍾意嘅鮮蝦米子卷,呢度有好多菜,完全係我鍾意嘅清爽口感,加埋啲蝦真係好大隻,以呢個價錢我覺得好抵食。來到之後發現佢地有個seasonal memu,係 限定小黃牛肉粉系列有匙炳 /吊龍 /雪花嘅option。我最後揀咗要吊龍,然之後想講佢真係好嫩滑,好重牛味,配埋佢清清地嘅湯底,真係覺得好正。朋友都話佢要嘅生牛肉粉好好味,湯底唔似落咗好多味精。好鍾意呢度個串燒係包晒三款肉,可以一次過食晒牛雞,而且燒得好好味,真係有喺泰國食嘅風味。最後都想食得健康啲,所以點都要食返啲蔬菜,就叫咗個蒜蓉炒椰菜苗,炒得好有鑊氣,nice!

呢間餐廳位於尖沙咀The One 4樓去到嘅時候已經見到好多人排隊但好彩等咗半個鐘就有位啦! 食物好大份又抵食 好適合同朋友聚餐~⟡越式匙柄湯粉佢哋選用了chuck rib牛肉非常嫩滑 唔會韌湯粉好有口感同彈性配合埋清甜嘅湯底 好正~⟡大蝦菠蘿飯非常足料! !佢哋用新鮮嘅菠蘿嚟裝住炒飯面頭有三隻大鮮蝦同肉鬆完美將鮮蝦味同菠蘿嘅甜味融合在一起好鮮甜開胃⟡精選甜品拼盤有芒果糯米飯 、千層糕 同 焦糖燉蛋有原個芒果!!味道好鮮甜而糯米飯質感軟糯 好有咬口焦糖燉蛋甜度啱啱好 面頭嘅焦糖好脆口~⟡椰汁紅豆冰食越南嘢點少得椰汁類嘅嘢飲!椰汁嘅香味好濃郁 而紅豆比較有咬口 唔會爛晒
呢間餐廳位於尖沙咀The One 4樓
去到嘅時候已經見到好多人排隊
但好彩等咗半個鐘就有位啦!
食物好大份又抵食 好適合同朋友聚餐~

⟡越式匙柄湯粉
佢哋選用了chuck rib
牛肉非常嫩滑 唔會韌
湯粉好有口感同彈性
配合埋清甜嘅湯底 好正~

⟡大蝦菠蘿飯
非常足料! !
佢哋用新鮮嘅菠蘿嚟裝住炒飯
面頭有三隻大鮮蝦同肉鬆
完美將鮮蝦味同菠蘿嘅甜味融合在一起
好鮮甜開胃

⟡精選甜品拼盤
有芒果糯米飯 、千層糕 同 焦糖燉蛋
有原個芒果!!味道好鮮甜
而糯米飯質感軟糯 好有咬口
焦糖燉蛋甜度啱啱好 面頭嘅焦糖好脆口~

⟡椰汁紅豆冰
食越南嘢點少得椰汁類嘅嘢飲!
椰汁嘅香味好濃郁
而紅豆比較有咬口 唔會爛晒
2024-11-02 0 瀏覽
之前間唔中就會去旺角既LE VIET食野, 野食真係唔錯, 而家好似得番尖沙咀店, 要好好珍惜~一段時間冇食, 有新MENU仲係我中意既PHO!越式匙柄湯粉 湯底清澈鮮甜有牛骨香, 匙柄口感細嫩得黎有彈牙咬感。欣賞佢配上仲係水養住既新鮮芽, 超級爽甜!咖哩牛腩配法包 賣相靚又用火煲住, 黃咖哩香濃唔算太辣, 牛腩好腍, 薯仔煎過先入鍋更加之香~ 配法包索哂D汁一流。豬頸肉米紙卷豬頸肉都可以做到有清新感, 餡多飽滿點埋酸汁so fresh!飲品有唔少特式野, 椰汁紅豆冰~
一段時間冇食, 有新MENU仲係我中意既PHO!
咖哩牛腩配法包
豬頸肉米紙卷
飲品有唔少特式野, 椰汁紅豆冰~
2024-11-02 0 瀏覽
Le Viet尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L402號舖係咪覺得在TheOne 食嘢一定好貴呢?又唔一定嘅 價錢合理得來,而且有質素足料 大份 選擇多 咖喱炒大蝦首先蛋花超級多 五隻大蝦開邊去腸 啖啖蝦肉咖喱唔辣 相當開胃 青椒洋蔥韭菜蒜粒樣樣齊絕對係誠意之作 呢個咖喱炒大蝦有驚喜將咖喱汁 倒入去湯粉一齊食變成咖喱湯底香茅豬扒湯粉 好JENG!!香茅豬扒湯粉有骨香茅豬扒 醃製調味還可以豬扒亦都夠大塊 湯粉辣椒粒芽菜青檸走唔甩越南菜嘅調味料青檸 如果唔夠可以問店員拎
Le Viet
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L402號舖

係咪覺得在TheOne 食嘢一定好貴呢?
又唔一定嘅 價錢合理得來,而且有質素
足料 大份 選擇多

咖喱炒大蝦
首先蛋花超級多 五隻大蝦開邊去腸 啖啖蝦肉
咖喱唔辣 相當開胃 青椒洋蔥韭菜蒜粒樣樣齊
絕對係誠意之作 呢個咖喱炒大蝦有驚喜
將咖喱汁 倒入去湯粉一齊食
變成咖喱湯底香茅豬扒湯粉 好JENG!!

有骨香茅豬扒 醃製調味還可以
豬扒亦都夠大塊 湯粉辣椒粒芽菜青檸走唔甩
越南菜嘅調味料青檸 如果唔夠可以問店員拎
2024-11-01 0 瀏覽
᪥餐廳位於商場中,附近鄰近地鐵站容易尋找我點了越式吊龍湯粉,吃過打邊爐的都喜歡吃吊龍牛肉部位,這裏用吊龍部位作為越南粉,既有特色牛肉味道,也很入味。᪥另外點了午市套餐中的香茅燒豬頸肉撈檬,豬頸肉肥美可口,加入甜酸汁下檬粉之中,令到整碗檬粉和豬頸肉很匹配。᪥還有扎肉蒸粉包,粉皮包中夾有雲耳肉碎等越南特色材料,四件粉皮包也份量很大,尤其喜歡在粉皮包上的配料薑蔥和蒜頭。᪥炸春卷香脆可口,可以配上醬汁和生菜享用以減低春卷的油膩感覺。᪥飲品方面,越南滴漏咖啡,咖啡豆味滿滿,是越南咖啡豆香,百香果水果茶,味道不算太甜酸酸甜甜的感覺為午餐開胃。

2024-10-24
2024-10-28 178 瀏覽
今日去咗The one搵好野食,好鐘意食越南野既我見到間好似唔錯既越南餐廳就試下先,開放式設計,人多都唔會好嘈,服務都唔錯!椰青海鮮飯🥥:原隻椰青一黎到個賣相靚到要不停打卡先,海鮮飯真係一個大亮點!用椰青做碗,飯粒吸收咗椰汁嘅香甜,粒粒分明又帶有椰香味。裡面嘅海鮮新鮮,煮得岩岩好好,肉質鮮嫩,仲帶有海鮮嘅鮮味!真係食到停唔落口。😋依個勁鐘意LE VIET 越式小食拼盤🫔🥓🥩:呢個拼盤真係好有心思,包羅咗幾款越式小食,咁多樣一齊食就好過癮!包括春卷、炸蝦餅,越式粉卷,豬頸肉,每一樣都好有特色。春卷外脆內嫩,裡面包住新鮮,豬頸肉又係我至愛😍特別火車頭🐂🐄🐃:好足料既牛牛牛越式湯河,好多唔同既牛肉,生牛肉新鮮好有質感😌香芒糯米飯🥭:呢個香芒糯米飯甜甜地,米飯煮得剛好,黏黏嘅,搭配上新鮮嘅芒果片,味道超級清新!芒果嘅香甜同糯米飯嘅口感完美結合,每一口都令人感受到夏天嘅味道,真係好開心!

今天要介紹的餐廳係位於尖沙咀 The one 入面,係一間食越南菜嘅餐廳。餐廳裝修間簡樸,但坐落都幾闊落。餐廳最近推出優惠,部份招牌食物有折扣,經過附近嘅朋友可以過嚟試一試。椰青海鮮焗飯一個喺香港比較少見嘅菜式,用原個椰青裝着海鮮飯並在面頭淋上椰漿,令整個飯都充滿椰香味。海鮮飯的配料幾多,有海鮮、雜豆、提子乾、等。每啖飯都能吃到椰漿味道心同配菜,非常豐富。越南咖喱鮮牛腩鍋(配法包)咖喱用咗煲仔黎加熱,令咖喱汁更表香濃同更熱,另外配左兩塊印度薄餅可以點汁一齊食。而咖哩鍋裏面的牛腩同薯仔都炆得好軟腍。豬頸肉米紙卷 呢個豬頸肉米紙卷係一個健康又美味既前菜。豬頸肉搭配疏花絲用米紙包著,配料豐富,加埋酸甜汁一齊食食開胃牛油雞翼雞翼總共有5隻,雞翼上面有好多蒜蓉同埋有牛油令到香味超濃郁,加上雞翼整得香 脆,非常邪惡。Le Viet (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L402號舖

椰青海鮮焗飯

越南咖喱鮮牛腩鍋(配法包)

豬頸肉米紙卷

牛油雞翼

Le Viet (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L402號舖