2024-09-27 1655 瀏覽
位於尖沙咀The One既 ,門面以開放式設計,睇起嚟感覺開揚,入去餐廳樓底極高,空間感十足,座位舒適。   看看餐牌先,有全新推出嘅[越南小黃牛肉粉系列 - 匙炳/吊龍/雪花牛]限時發售,見到咁吸引,我當然唔會錯過啦!越式匙柄湯粉      $78匙柄用嚟打邊爐就試過,與越式湯河都係首次,生嘅匙柄被熱辣辣嘅湯底輕輕灼熟,柔軟多汁,牛味特別香濃,食起嚟好嫩滑,湯底用咗大量牛骨熬製而成,牛骨味重,清甜唔口渴,河粉順滑,配合吸滿湯汁嘅白蘿蔔同爽口洋蔥,甘甜美味,份量都多,好足料。咖喱牛腩撈檬      $76大大碗既咖喱牛腩撈檬,份量十足。牛腩差唔多有8件,肥瘦適中,煮得都幾淋,亦有兩大件牛筋,軟身有咬口。咖喱汁微辣微甜,食起嚟香滑可口且有層次感,檬粉吸入咖喱汁,非常惹味。配搭軟淋既薯仔、洋蔥、青椒和辣椒,材料豐富,滋味滿足!香茅豬扒湯粉       $72依碗河粉食落同樣滑嘟嘟,吸湯都好出色,湯底清甜,香氣四溢,香茅豬扒外香內軟,肉質鮮嫩,香茅味突出,食完成碗好飽肚,有水準嘅越南粉。牛油雞翼        $78一上枱已經見到超多蒜蓉,賣相十分吸引!雞翼炸得非常香脆,內裡軟嫩,肉質唔乾好
位於尖沙咀The One既 [Le Viet],門面以開放式設計,睇起嚟感覺開揚,入去餐廳樓底極高,空間感十足,座位舒適。
越式匙柄湯粉      $78
越式匙柄湯粉
咖喱牛腩撈檬      $76
咖喱牛腩撈檬
香茅豬扒湯粉       $72
香茅豬扒湯粉
牛油雞翼        $78
一上枱已經見到超多蒜蓉,賣相十分吸引!雞翼炸得非常香脆,內裡軟嫩,肉質唔乾好juicy,食起上嚟好香口,牛油味突出,加埋蒜蓉味道就更惹味。
牛油雞翼
百香果綠茶        $36
百香果綠茶
每份午餐包一杯基本飲品,凍咖啡另加$5,特飲另加$8,飲品選擇都唔少。

椰汁綠豆冰     (+$8)  椰汁綠豆冰唔會過甜,綠豆細細粒,幽香清甜,口感細緻順滑,可以輕易用飲管吸到。凍檸檬茶,充滿清新果香味,既消滯又醒胃。
2024-09-26
越式匙柄湯粉
咖喱牛腩撈檬
香茅豬扒湯粉
牛油雞翼
百香果綠茶
  • 椰汁綠豆冰
2025-01-24 0 瀏覽
抵食越南菜🇻🇳The one Le Viet▫️LE VIET精選拼盤CP值之選!份量多,足夠2-3人share有齊: 蝦餅|燒豬頸肉|粉包|春卷▫️串燒 雞、牛、豬 各 一串三種肉都好味,腌得好入味,肉質鬆軟嫩滑再配上秘製沙嗲汁回味無窮😋 限定小黃牛肉粉系列 — 越式雪花牛湯粉 可以揀金邊粉/河粉/檬粉湯底用牛骨熬製而成,十分濃郁!牛肉份量都不少,整體性價比偏高👍🏻Le Viet (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L402號舖
抵食越南菜🇻🇳The one Le Viet

▫️LE VIET精選拼盤
CP值之選!份量多,足夠2-3人share
有齊: 蝦餅|燒豬頸肉|粉包|春卷

▫️串燒
雞、牛、豬 各 一串
三種肉都好味,腌得好入味,肉質鬆軟嫩滑
再配上秘製沙嗲汁回味無窮😋

限定小黃牛肉粉系列 — 越式雪花牛湯粉
可以揀金邊粉/河粉/檬粉

Le Viet (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L402號舖
2025-01-22 0 瀏覽
呢間越南菜X限定小黃牛肉粉系列!蒜蓉炒通菜 $75通菜保持了脆口感 蒜蓉的香氣濃郁,喜歡重口味的人會更喜歡。咖哩軟殼蟹配法包 $138軟殼蟹炸得外脆內嫩,咖哩醬汁帶有適度的甜味,十分開胃。法包份量超多,搭配咖哩的時候,吸收了醬汁的精華,仲有薯仔同椒類做配搭沙爹3串 豬牛雞 $68三種肉類的沙爹串都烤得外焦的。搭配的沙爹醬香濃~火車頭河粉 $88河粉搭配芽菜青檸等一齊食 整體味道不錯 有牛腩 牛柏葉 蘿蔔 牛丸等等~加一服務費Le Viet (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L402號舖
呢間越南菜X限定小黃牛肉粉系列!

蒜蓉炒通菜 $75
通菜保持了脆口感 蒜蓉的香氣濃郁,喜歡重口味的人會更喜歡。

咖哩軟殼蟹配法包 $138

沙爹3串 豬牛雞 $68
三種肉類的沙爹串都烤得外焦的。搭配的沙爹醬香濃~

火車頭河粉 $88

加一服務費
Le Viet (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L402號舖
呢日同朋友仔睇完戲後就去商場搵食😋經過呢間新派越南Fusion餐廳裝修特別餐廳採用開放式設計,樓底高整體空間感充足讓人食得放鬆又舒適!而且價錢相當親民,高質食物大眾化價錢~~值得一試👍見餐牌上推出限定款💢越南菜x 小黃牛肉粉系列-匙炳/吊龍/雪花💢非常吸引🤩於是我哋就點咗:🥢越式雪花牛湯粉湯底用大量牛骨熬製而成,香濃又鮮甜!雪花牛的肉質細膩柔軟,油花較為豐富且較大,口感更加鮮美、多汁!浸落熱辣辣嘅湯𥚃慢慢灼熟,連埋又彈又滑嘅河粉一齊食,真係勁juicy又好食!🥢越式拼盤越式拼盤小食分別有蝦餅、越南春卷、蒸粉包同埋燒香茅豬頸肉,賣相吸引😍蝦餅炸得香脆,啖啖蝦肉彈牙又爽口;春卷脆口感非常好;蒸粉包餡料豐富又惹味;炭燒豬頸肉肉質多汁又厚身👍🥢牛油雞翼呢個大家一定要試‼️賣相擺盤非常吸睛🤭首先一上枱已經聞到陣陣蒜香牛油味,雞翼大大隻,肉質鮮嫩多汁,炸至金黃色又脆口;而且蒜蓉配料都好多,又香又好味~師傅用心之作👍🥢百花果綠茶特飲天然果香嘅百香果加埋綠茶很夾,味道鮮甜得嚟又帶點微酸,清爽怡人!
呢日同朋友仔睇完戲後就去商場搵食😋
經過呢間新派越南Fusion餐廳裝修特別
餐廳採用開放式設計,樓底高整體空間感充足

🥢越式雪花牛湯粉

• 生牛肉湯粉
  • 扎肉蒸粉包
  • 越式拼盤
2025-01-21 0 瀏覽
今晚同閨密喺尖沙咀行街街,去The One嘆餐越南菜。餐廳侍應服務態度好好,同我哋介紹有咩好食😋<越南咖喱牛腩鍋>係冬天恩物,牛腩、牛筋焾到軟腍腍,仲有煎過嘅薯仔😋Dip薄餅食一流!另外仲可以配法包。<特別火車頭河粉>必點item,河粉夠滑夠薄,配牛肚、牛丸、牛肉(好嫩滑)。<串燒雞中翼>燒得非常香脆,咬落juicy,配自家醬汁,味道過癮。<烤豬頸肉>係我至愛嘅燶邊,口感爽脆,亦唔會覺得太肥膩。<香芒糯米飯>糯米飯熱辣辣,非常軟熟,芒果肉夠甜,我表示滿足了🤭另外,餐廳新推出<小黃牛肉粉系列>,有匙柄、吊龍、雪花揀🤭下次再黎encore先。
今晚同閨密喺尖沙咀行街街,去The One嘆餐越南菜。

餐廳侍應服務態度好好,同我哋介紹有咩好食😋

<越南咖喱牛腩鍋>

<特別火車頭河粉>
必點item,河粉夠滑夠薄,配牛肚、牛丸、牛肉(好嫩滑)。

<串燒雞中翼>
燒得非常香脆,咬落juicy,配自家醬汁,味道過癮。

<烤豬頸肉>
係我至愛嘅燶邊,口感爽脆,亦唔會覺得太肥膩。

<香芒糯米飯>
糯米飯熱辣辣,非常軟熟,芒果肉夠甜,我表示滿足了🤭

• 香芒糯米飯
  • 香茅烤豬頸肉
  • 特別火車頭
2025-01-21 0 瀏覽
係The One搵食嘅時候比呢間門面設計色彩鮮豔嘅越南餐廳吸引咗目光 開放式嘅餐廳睇落空間感十足 一於就決定試試佢蝦餅新鮮熱辣嘅蝦餅外層炸到金黃酥脆 蘸埋酸酸甜甜嘅醬汁食口感好彈牙香茅豬頸肉炒金邊粉豬頸肉微微焦香 有淡淡嘅香茅味 炒金邊粉好夠鑊氣 配料有蛋 葱同芽菜越式雪花牛湯粉呢款限定越南小黃牛肉粉係新推出的 咁緊係要試下 有匙炳 吊龍或者雪花可以揀 咁我就揀咗雪花牛 半生熟嘅牛肉浸過湯後仍然好嫩滑 湯底濃郁兼好重牛味 河粉就吸收哂湯汁嘅精華香芒糯米飯糯米飯煙煙韌韌 有白米同紫米2種 配上香甜嘅芒果同淋上椰漿 好滿足三色冰椰汁味幾重 仲有類似啫喱嘅配料增添口感

蝦餅

香茅豬頸肉炒金邊粉

越式雪花牛湯粉

香芒糯米飯

三色冰
椰汁味幾重 仲有類似啫喱嘅配料增添口感
上次同朋友食完又再encore嘅越南餐廳 Le Viet,Lunch Set真係好抵食,最近仲有全新推出嘅「越南小黃牛肉粉系列 - 匙炳/吊龍/雪花牛」,豬太郎當然唔會錯過啦!.➜雪花牛湯河軟冧嘅雪花牛被熱辣辣嘅湯底灼熟,勁Juicy呀!湯底用大量牛骨熬製而成,香濃得嚟依然清甜,可以隨心再加芽菜同青檸,份量都多,夠晒足料!.➜豬頸肉撈檬朋友就揀咗豬頸肉撈檬!滿滿嘅豬頸肉鋪滿碗面,仲燒得好香,邊邊微焦,勁吸引!魚露甜酸汁用QQ嘅小樽仔另上,方便客人控制份量。.➜香芒糯米飯大大大力推香芒糯米飯呀!暖笠笠嘅糯米飯+超甜但唔會熟到吉唔起嘅芒果,再淋上香甜椰汁,食完超滿足YUMYUM!.➜咸檸梳打&三色冰.#msmessypig_food
➜雪花牛湯河
軟冧嘅雪花牛被熱辣辣嘅湯底灼熟,勁Juicy呀!
湯底用大量牛骨熬製而成,香濃得嚟依然清甜,
可以隨心再加芽菜同青檸,份量都多,夠晒足料!
➜豬頸肉撈檬
➜香芒糯米飯
➜咸檸梳打&三色冰
#msmessypig_food
2025-01-07
  • 香芒糯米飯
  • 豬頸肉撈檬
  • 雪花牛湯河
呢間位於🚇尖沙咀 The ONE 入邊嘅「Le Viet」越南🇻🇳餐廳,地點方便,價格實惠💰出品有質素,裝修時尚感覺開揚🤩,難怪可以喺呢度屹立多年👏。佢哋新出嘅越南🇻🇳小黄牛肉粉系列,用咗優質小黃牛🐂嘅特別部位去製作,我揀咗越式吊龍湯粉🍜,湯底鮮甜香濃,生吊龍片係熱辣辣🔥嘅湯底入邊浸熟,無論係🥩牛肉定系河粉口感都十分嫩滑,配上越南🌱香草同埋芽菜,簡直一流呀!越南🇻🇳咖喱牛腩鍋(配法包)真係👍大件夾抵食,牛腩煮得非常🤤入味又軟腍,咖喱香辣濃郁🍛,配埋香脆嘅傳統法包,將🐂牛腩同埋咖喱汁撈晒上法包🥖一齊食滋味無窮。香茅燒🔥木綿魚(約12-14両),魚肉🐟鮮嫩多汁,香茅味道滲透入魚肉,😋令人食指大動。每一啖魚肉都感受到😍香茅獨特嘅香氣,再加上海鹽🧂嘅鹹香真係無得輸呀。

2025-01-16 0 瀏覽
🥢香茅燒豬頸肉撈檬 $76🥢椰汁綠豆冰 跟餐+$8Lunch set免費跟檸茶/奶茶/咖啡轉特飲只須加$8當然轉啦😗set係幾抵食嘅燒豬頸肉嘅烤肉香超級正!😍青瓜係條狀唔係絲 好fresh好脆🥳***🥢咖喱炒大虎蝦 $188🥢印度薄餅 $28咖喱炒蝦一上枱即刻決定要加個印度薄餅😂咖喱汁好香奶味 而且充滿蛋花用薄餅包住咖喱汁食120分🤤虎蝦超級大隻!蝦肉爽口幾新鮮👍🏻***🥢墨魚餅 $92一碟有4塊口感彈牙 新鮮滾熱辣炸出嚟外皮脆卜卜點泰式辣醬好味***今次樣樣點嘅嘢食味道都好好🥳見到餐廳有出越南小黃牛肉粉系列有三種牛肉(匙柄/吊龍/雪花牛)可以揀下次去尖沙咀想再黎試🙈
🥢香茅燒豬頸肉撈檬 $76
咖喱炒大虎蝦
印度薄餅
墨魚餅
2025-01-14 90 瀏覽
affordable modern Vietnamese cuisine @leviet23 in Tsim Sha Tsui, Hong Kong @hktheone 🍜 new quality tender beef pho 🥩 lunch sets include curry brisket vermicelli, pineapple fried rice, and lemongrass pork pho 🍛香港尖沙咀商場抵食新派越南菜 @leviet23 位於 @hktheone 🌿 推出限定小黃牛肉粉系列 - 匙炳 /吊龍 / 雪花 🥩 午市套餐 多款選擇 包括咖哩牛腩撈檬、菠蘿炒飯、香茅豬扒湯粉粉等 🍜 🍜 越式雪花牛湯粉 HKD$92pho with chuck eye log小黃牛肉 薄片嫩滑 河粉柔軟牛骨湯 六小時製成 濃郁牛香🍖 香茅豬扒湯粉 HKD$72 (午市)pho heo (rice noodle soup with deep fried lemon grass pork)豬扒大塊 香茅醃製 金黃酥脆肉質柔嫩 河粉滑嫩 湯底清澈🍍 大蝦菠蘿飯 HKD$96

🍜 越式雪花牛湯粉 HKD$92
pho with chuck eye log
小黃牛肉 薄片嫩滑 河粉柔軟
牛骨湯 六小時製成 濃郁牛香

🍖 香茅豬扒湯粉 HKD$72 (午市)
豬扒大塊 香茅醃製 金黃酥脆
肉質柔嫩 河粉滑嫩 湯底清澈

🍍 大蝦菠蘿飯 HKD$96 (午市)
com xao khom tom (baked rice in a pineapple)
大蝦嫩滑 粒粒菠蘿 飯粒分明
配上肉鬆 帶有鹹香 層次豐富

🍛 咖喱牛腩撈檬 HKD$76 (午市)
curry beef stew with vermicelli
咖喱濃郁 帶有辛香 牛腩柔軟
牛筋滑嫩 檬粉柔軟 吸汁惹味

🥥 三色冰 午時 + HKD$8
ice jelly and green bean
椰奶濃郁 綠豆清香 配料豐富

🫘 椰汁紅豆冰 午時 + HKD$8
iced red bean and coconut milk
椰奶順滑 粒粒紅豆 香甜柔滑

🍋 檸檬茶 午時 凍+ HKD$0
lemon tea (iced)
茶底香濃 酸甜清爽 冰涼解膩

📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L402號舖🇭🇰
2025-01-12 84 瀏覽
朋友邀請我去尖沙咀食晚餐,佢已經有心水餐廳,就係The One 係開放式設計,見到廚房乾淨企理,感覺良好,座位亦寬敞舒服,侍應親切有禮以下係我哋點嘅菜式 越式拼盤 $138越式拼盤小食有蝦餅、越南春卷、蒸粉包同埋燒香茅豬頸肉,賣相唔錯,蝦餅炸得香脆,彈牙多汁,餡蒸粉包料超多惹味,同埋炭燒豬頸肉燒得脆、又多肉汁。牛油雞翼 $78牛油雞翼一上枱超香牛油味,又超多蒜蓉,賣相吸引!雞翼炸得香脆,肉軟嫩又好juicy,,牛油味加埋蒜蓉味好夾又惹味,食到停唔到口。越南咖喱牛腩鍋 $108牛腩份量十足,肥瘦適中,燜得幾腍,亦有大大件牛筋,又腍又滑,滿滿骨膠示原,配搭材料有粉腍薯仔、香口洋蔥、青椒和辣椒,咖喱汁有淡淡椰汁味少辣且甜,有層次感,十分惹味。百香果綠茶 $36天然果香嘅百香果加埋綠茶很配,鮮甜微酸,帶百香果籽,配搭香醇回甘嘅綠茶,清爽怡人!食完先見到餐牌上面有特別菜式:越南菜 X 限定小黃牛肉粉系列-匙炳/吊龍/雪花下次再試下
朋友邀請我去尖沙咀食晚餐,佢已經有心水餐廳,就係The One [Le Viet]

[Le Viet]係開放式設計,見到廚房乾淨企理,感覺良好,座位亦寬敞舒服,侍應親切有禮

以下係我哋點嘅菜式

越南菜 X 限定小黃牛肉粉系列-匙炳/吊龍/雪花

下次再試下

2025-01-12
2025-01-11 110 瀏覽
典禮完成,可惜吃不飽,唯有在附近找餐廳祭祭五臟廟。市道雖然不佳,但尖沙咀的人潮還是熙來攘往,因此一見此餐廳有位便立即入座。豬頸肉的醃料偏甜,相信年青人會喜歡,但卻不是我的一杯茶,除此之外,豬頸肉的口感還是不錯的。扎肉蒸粉包的亮點是溫度,因為位置接近冷氣風口,因此熱烘烘上枱的粉包便很適時,可惜亦因為熱中帶濕墊底的蝦片很快便軟掉。扎肉雞絲湯粉十分平常,雞絲和扎肉都是隨處可尋的貨色,沒有驚喜也沒有失望。椰菜苗很爽脆,只是「師傅」下得有點重手,掩蓋了椰菜苗的菜味。青檸梳打只有兩片薄薄的檸檬,而綠豆冰則有點過甜,反而是免費的檸檬茶最合心意。
香茅烤豬頸肉

檸檬茶

2024-11-10
  • 青檸梳打
2025-01-01 156 瀏覽
真係好耐好耐無出街食飯啦🥲!老公話幾忙都要二人世界一下❤️,所以今日佢就帶左我去尖沙咀食餐好🍽️!🔆 金不換粉絲虎蝦煲🍤 以新鮮的虎蝦做主角,配上滑嫩的粉絲🍜,再用好濃郁既醬汁煮到啲粉絲入曬味。最後用加埋金不換🌿去增加湯汁既層次感,真係食唔停口!😋🔆 鮮蝦米紙卷🦐 用鮮蝦、粉絲,配米紙卷,清新可口🥗。搭配特製的醬汁,絕對是開胃的絕佳選擇!🔥🔆 手撕雞扎肉湯河粉🍜 手撕雞加埋扎肉,雞肉嫩滑🍗,配以精心調配既湯底,搭配河粉真係完美的選擇!✨今日真係食得好開心,希望下次再有機會出街食飯!🥳💖

🔆 金不換粉絲虎蝦煲🍤

🔆 鮮蝦米紙卷🦐

🔆 手撕雞扎肉湯河粉🍜

今日真係食得好開心,希望下次再有機會出街食飯!🥳💖

2024-12-23 296 瀏覽
環境:坐得舒服 服務:職員都算有禮貌價格:4人合共$620(平均$155/人)~ 在尖沙咀地區食晚飯, 這價錢屬於可以接受的價格.食物質素:普普通通,食物份量一般.推介:蒜蓉炒椰菜苗 (超香口椰菜苗鮮嫩爽脆)其次推介:椰青海鮮飯 (清甜椰香汁伴飯加上少少海鮮都算幾特別)~ 平日我們會選菠蘿炒飯,這裏就有多一個選擇啦. 原隻椰青,可以連椰肉一齊食😋咖哩軟殼蟹~配薄餅咖哩牛腩~配法包以上兩個咖哩都不算太辣, 配薄餅與法包都可以. 越式拼盤:共有4款小食~包括炭燒豬頸肉(略為乾),扎肉蒸粉卷(普普通通), 越式春卷(好食)& 炸蝦丸(普通)
環境:坐得舒服

服務:職員都算有禮貌

食物質素:普普通通,食物份量一般.

推介:蒜蓉炒椰菜苗 (超香口椰菜苗鮮嫩爽脆)

咖哩軟殼蟹~配薄餅

咖哩牛腩~配法包

以上兩個咖哩都不算太辣, 配薄餅與法包都可以.

2024-12-19
慶祝紀念
生日
  • 超載椰青焗飯
2024-12-21 260 瀏覽
約咗出尖沙咀行街~行完決定去Le Viet 食個快飯!係週末黎講~當晚book枱都有位半開放式既餐廳唔算好滿座最先上菜嘅係兩煲咖喱1️⃣ 咖喱牛Curry Stewed Beef $108 2️⃣ 咖喱軟殼蟹 Curry Soft-shell Crab $138兩煲個咖喱都係一樣~配上法包~只係主菜唔同咖喱既香味稍微淡左少少但味道還可以~仲有好多配料包括煎香左嘅薯仔同埋好多洋蔥蟹肉新鮮(份量偏少)~ 但牛肉肉質唔算特別軟嫩3️⃣牛柳沙律 Tenderloin Salad $88 算係比較健康既選擇 (雖然配咗兩塊蝦片🙈)牛柳煮得啱啱好~整體係幾開胃既前菜4️⃣牛油雞翼 Butter Chicken Wings $78 係比較期待嘅菜色雞翼炸外脆內嫩~味道中規中矩~5️⃣ 豬頸肉粉 Pork Neck Noodle $83 湯底比較清淡,而且粉既份量比較少,女仔食啱啱好,男仔可能會唔夠飽豬頸肉既口感同味道都冇特別驚喜~正常操作整體感覺一般~食物唔差~性價比中等冇太大驚喜~🙂
約咗出尖沙咀行街~
行完決定去Le Viet 食個快飯!

係週末黎講~當晚book枱都有位
半開放式既餐廳唔算好滿座
咖喱牛CurryStewed Beef
咖喱軟殼蟹 Curry Soft-shell Crab
咖喱軟殼蟹 Curry Soft-shell Crab

最先上菜嘅係兩煲咖喱
1️⃣ 咖喱牛Curry Stewed Beef $108
兩煲個咖喱都係一樣~配上法包~
只係主菜唔同
咖喱既香味稍微淡左少少但味道還可以~
仲有好多配料包括煎香左嘅薯仔同埋好多洋蔥
蟹肉新鮮(份量偏少)~ 但牛肉肉質唔算特別軟嫩
牛柳沙律Tenderloin Salad

3️⃣牛柳沙律 Tenderloin Salad $88
算係比較健康既選擇 (雖然配咗兩塊蝦片🙈)
牛柳煮得啱啱好~
整體係幾開胃既前菜
牛油雞翼 Butter Chicken Wings

係比較期待嘅菜色
雞翼炸外脆內嫩~
味道中規中矩~
豬頸肉粉 Pork Neck Noodle

5️⃣ 豬頸肉粉 Pork Neck Noodle $83
湯底比較清淡,而且粉既份量比較少,
女仔食啱啱好,男仔可能會唔夠飽
豬頸肉既口感同味道都冇特別驚喜~正常操作

整體感覺一般~