2023-07-11 110 瀏覽
今日約咗阿女喺上環接佢放工,跟住shopping同食嘢。我哋路經上環皇后大道中302號-LeeLaksa,見到這間餐廳裝修又靚又特別,於是就入去食晚餐。原來是食我鍾意食的星加坡菜,真係好喇。這餐廳的侍應也招呼周到。李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶$118這份餐有海南雞,油飯及肉骨茶,滿足我想食海南雞又想食肉骨茶的要求,海南雞肉質嫩滑又有雞味。肉骨茶除了有肉排骨,還有我愛吃的豬肚,浸在有濃濃白胡椒味的肉骨茶湯裏,滋味無窮。另外再加埋有淡淡雞油香味的油飯,好味難以形容。星加坡喇沙$82這碗喇沙米線材料豐富:有芽菜、大蝦、魚蛋、腐皮,通菜,半隻蛋等,喇沙湯底椰子味濃郁,有微辣,啱晒我口味,非常愛吃。牛油果五色米紙卷$68紙米卷內有牛油果、甘筍、紫椰菜、白蘿蔔等,還有一小碟芒果汁,紫米卷點埋嗰芒果汁,真係又夾又清爽。餐廳食物好味,價錢合理,我同阿女講下次同屋企人再來食過。
李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶$118
星加坡喇沙$82
牛油果五色米紙卷$68
餐廳食物好味,價錢合理,我同阿女講下次同屋企人再來食過。
  • 李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶
無可否認,呢間野系吾難食嘅,但係個服務態度真係好需要改進。我後面有2個女人等緊位,系遲過我攞飛嘅,但係拒地2個人攞左3-4人嘅B飛,入面個waiter問都吾問拒地齊人未就比左位拒地,於是拒2個就完全吾需要等,遲黎先上岸啦。算,我今日吾趕,我照等,等左10分鐘左右有位,之後我行埋個位度,吾小心撞跌左自己對筷子,跟住我自己執翻啦,見lunch time甘忙都費事問拒地攞過對啦,成個過程完全無任何問題,但係個外籍侍應突然間衝過黎,勁惡甘問我:why you throw it ?! 問左我好幾次,我完全吾知自己throw左d咩,所以我問拒throw what,拒又答我吾到wor,如是者repeat左幾次之後拒就行開左,可想而知,之後成餐飯拒都系keep住掉野比我嘅,掉單啦,掉餐啦,掉野飲啦,全部都系掉落我張枱度嘅,搞到我都有d想問拒why you throw it啦。完全吾明白發生咩事,我都未話你對筷子擺得出,搞到我撞跌,你過黎話我掉你對筷子落地?完全理解吾到。拒個態度,瞬間令我覺得翻返去讀書時期,好似比老師鬧緊甘,食餐飯都要比人鬧,真係無L辜辜。
2023-06-20
10 分鐘 (堂食)
2023-06-16 87 瀏覽
新加坡的美食文化豐富多樣,喇沙麵作為新加坡的一種代表菜肴,在許多當地餐廳中享有盛名。喇沙麵的粗大的米粉和豐富的椰奶湯底,加上辛辣的辣椒醬,波哇葉,香茅和其他香料,讓這種麵條充滿了多種口味。吃這種麵條,會感覺到豐富的層次和深度。在新加坡,有許多經驗豐富的大廚烹製喇沙麵。我曾光顧過一家新加坡餐廳,試吃他們的喇沙麵,一碗口感清新,味道真正出色的喇沙麵。它的湯汁濃郁而不會太油膩,加上鮮美的食材,足以令人陶醉其間,印象深刻。特別是這家餐廳,他們的喇沙麵保持了它的正宗味道,特別的好吃。

2023-06-14 79 瀏覽
依家喺上環嘅星加坡菜算係我嘅至愛 環境好企理 乾淨 嘢食唔貴之餘 好有質素 好合理 坐得好舒服新開咗唔係好耐 裝修都算新淨 又多位坐最鍾意去呢度嘅李派海南雞飯雞嘅份量好多又好嫩滑 配上好香嘅油飯同埋雞湯 真係好飽肚 仲有豉油 薑蓉等等 都算係有水準 而且份量都好多 啱啱好夠飽天氣好熱唔想食辣嘅就揀咗個檳城蝦麵都好好食 有米粉同油麵加埋嘅侵侵 蝦同埋豬肉 豆卜分量都幾 多湯底好熱湯 配料好多做得好出色 湯底加咗好多蝦油好香口一碗麵可能會唔夠飽可以建議加個小食 抄牌上面好多嘢食嘢飲 選擇都幾多

新開咗唔係好耐 裝修都算新淨 又多位坐最鍾意去呢度嘅

都算係有水準 而且份量都好多 啱啱好夠飽

天氣好熱唔想食辣嘅就揀咗個
檳城蝦麵
配料好多做得好出色 湯底加咗好多蝦油好香口

• 李派海南雞飯
  • 檳城蝦麵
2023-06-13 66 瀏覽
就來父親節 帶爸爸去食新加坡野🫡斑蘭咖央多士有kaya toast每次我都會點!一層牛油一層咖央 邪惡得黎好滋味啊!仲用左麥包 健康之選!街頭雞鴨絲湯粉多鴨絲 用左河粉~湯底味道較為清淡新加坡喇沙喇沙好香 少辣 且食到少少椰香味!味道不錯!配料又多 推介😋新加坡鹹蛋黃雞翼新加坡鹹蛋黃薯片就食得多!估唔到鹹蛋黃雞翼同樣好好食😋 雞翼即炸 脆卜卜 又香口熱情果芒果沙冰有別於平時飲開嘅沙冰呢個冰粒較多味道偏淡,勝在夠凍!夏日炎炎非常消暑!
就來父親節 帶爸爸去食新加坡野🫡

斑蘭咖央多士

街頭雞鴨絲湯粉
多鴨絲 用左河粉~湯底味道較為清淡

新加坡喇沙

新加坡鹹蛋黃雞翼

熱情果芒果沙冰
2023-06-08 65 瀏覽
位於上環的星馬菜餐廳,晚上這一帶的環境比日間充滿上班族的時候寧靜得多。餐廳帶東南亞風格的裝潢,供應各款星加坡馬拉菜式,餐牌色彩繽紛,選擇蠻多,讓人看得垂涎欲滴,上菜也很快速。味遊新加坡:半熟蛋配咖吔多士多士烤得酥脆硬身,入面塗上咖椰醬及一小片牛油,把多士沾進半熟蛋漿汁液及醬油裡面,甜鹹夾雜,而且椰漿味濃,味道蠻獨特的。味遊新加坡:街頭雞串燒一共4串,雞肉大大件,燒得香口惹味,蘸點沙嗲醬,味道頓時提升。沙律:牛油果雞絲沙律夏日的沙律之選,份量不多,味道酸酸甜甜,很開胃、消暑。雞肉微微帶鹹香,沙律有紅蘿蔔絲、青瓜絲、椰菜絲及牛油果粒,上面灑上花生粒及脆蒜片,非常爽口。李派:李派海南雞飯整個餐有雞湯、雞油飯及海南雞,拼上三款醬料。無骨雞肉嫩滑香口,雞皮油香,蘸不同的醬料,有不同的風味,而且很下飯。
餐廳帶東南亞風格的裝潢,
味遊新加坡:半熟蛋配咖吔多士

多士烤得酥脆硬身,入面塗上咖椰醬及一小片牛油,
味遊新加坡:街頭雞串燒

一共4串,雞肉大大件,
燒得香口惹味,蘸點沙嗲醬,味道頓時提升。
沙律:牛油果雞絲沙律

夏日的沙律之選,份量不多,味道酸酸甜甜,很開胃、消暑。
李派:李派海南雞飯

整個餐有雞湯、雞油飯及海南雞,拼上三款醬料。
2023-06-04 133 瀏覽
之前lunch time 係公司附近散步🚶🏻‍♀️個陣見到呢間餐廳幾多人食,所以今次嚟呢間食下😌⭐️ 李派海南雞🐔飯海南雞一人份分量都有雞嘅四分一至二分一多。可以點薑蓉、辣椒🌶️醬、黑醬油,個人鍾意點薑蓉&辣椒醬。雞肉好嫩滑,亦已去骨,方便食用👍🏻雞皮就好薄而爽滑。飯粒微黃🤏🏻及比較淋身,好香但唔會好油膩😋😋⭐️椰青🥥椰青係原個上,都幾大個下。椰汁好清甜帶點甜,最近熱到好似係焗爐到咁,飲完好消暑解渴🥵

⭐️ 李派海南雞🐔飯

⭐️椰青🥥

椰青
椰青
  • 海南雞飯
2023-06-04 76 瀏覽
【上環•LeeLaksa】✨@lee.laksa————————————————————————鄰近上環地鐵站a2出口步行5分鐘正宗檳城新加坡菜 串燒食落有驚喜 服務周到上午餐快靚正🌏🌞🍯|李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶|HKD 118肉骨茶香味即時撲鼻 飲落即刻醒神事關香濃辣嘅胡椒味入口打咗個冷震 從未試過有胡椒特濃嘅肉骨茶 入面有重料 肉骨 豬肚 蒜頭 配料十足 十分驅風 另外值得一讚嘅係椰香味特濃嘅油飯 雞肉不過不失水準一般 配上三色醬可以因應個人喜好點綴一番🍯|檳城蝦麵|HKD 86配料好足有蝦、豬腩片、芽菜、通菜、豆卜、炸蔥,湯底味道濃厚,米粉及油麵口感爽彈 正!🍯|香辣大蝦串燒|HKD 65 出色好味嘅沙茶醬配上口感彈牙既蝦串 值得推介 食到停唔到口😍🦐🔥🍹|香茅青檸荔枝梳打及熱情果芒果沙冰|HKD 36×2果味唔算太出 但係伴隨著沙冰及梳打水 清涼消暑🍋🥥🍒🥭🍹
【上環•LeeLaksa】✨@lee.laksa

🍯|檳城蝦麵|HKD 86

🍯|香辣大蝦串燒|HKD 65

🍹|香茅青檸荔枝梳打及熱情果芒果沙冰|HKD 36×2
果味唔算太出 但係伴隨著沙冰及梳打水 清涼消暑🍋🥥🍒🥭🍹

今日嚟開上環呢邊探朋友,同老公食埋嘢先過去~搵到呢間好似幾唔錯、價錢又經濟嘅新加坡菜餐廳🌟去到門口就見到有Lunch set 😍Weekend晏晝時段都有lunch set 真係算幾好❤️我哋兩個人嗌咗➡️新加坡喇沙米線 $82個喇沙都幾大碗🫢入面除咗有米線之外,有魚蛋、魚片、蝦,豆卜、半熟蛋➕通菜做配料🥢非常豐富❗️喇沙味道唔錯,惹味得來唔會太辣👍🏻迎合到想要惹味但又唔食得太辣嘅朋友🤭白烚嘅蝦肉都好夠新鮮,蝦肉彈牙而不霉👏🏻半熟蛋都做得唔錯,質感軟溶滑溜💕李派海南雞飯 $88有湯有飯仲齊晒三個醬料🌟真係一個正宗嘅海南雞😌雞肉夠份量,入口嫩滑無骨又唔肥,部份雞皮已經幫忙分開咗,仲有啲青瓜食下🤭👍🏻油飯亦粒粒分明👏🏻斑蘭咖吔多士 $28竟然係一塊麵包入面攝入斑蘭醬➕牛油🫢真係第一次見,又幾有創意嘅🤭食起上嚟冇平時食嘅咁油膩➕冇咁厚,感覺食邪惡野都冇咁heavy😌🥢街頭雞串燒 $68一客有四大串❗️雞肉份量唔少,燒得唔會太乾👏🏻配埋一個偏向喇沙味嘅沙嗲醬,唔係平時食嘅沙嗲醬味來~跟餐飲品馬來拉茶(凍)係用煉奶沖嘅,絕對唔係港式奶茶😌唔算好濃味~🥢香茅青檸荔枝梳打超鍾意呢一杯飲品❣️又靚又好飲💯飲起來
今日嚟開上環呢邊探朋友,
同老公食埋嘢先過去~
搵到呢間好似幾唔錯、價錢又經濟嘅新加坡菜餐廳🌟

去到門口就見到有Lunch set 😍

我哋兩個人嗌咗➡️
新加坡喇沙米線 $82

個喇沙都幾大碗🫢
非常豐富❗️
喇沙味道唔錯,惹味得來唔會太辣👍🏻
迎合到想要惹味但又唔食得太辣嘅朋友🤭
白烚嘅蝦肉都好夠新鮮,
蝦肉彈牙而不霉👏🏻
半熟蛋都做得唔錯,質感軟溶滑溜💕

李派海南雞飯 $88

有湯有飯仲齊晒三個醬料🌟
真係一個正宗嘅海南雞😌
雞肉夠份量,入口嫩滑無骨又唔肥,
部份雞皮已經幫忙分開咗,
仲有啲青瓜食下🤭👍🏻
油飯亦粒粒分明👏🏻

斑蘭咖吔多士 $28

竟然係一塊麵包入面攝入斑蘭醬➕牛油🫢
真係第一次見,又幾有創意嘅🤭
食起上嚟冇平時食嘅咁油膩➕冇咁厚,
感覺食邪惡野都冇咁heavy😌
🥢
街頭雞串燒 $68

一客有四大串❗️
雞肉份量唔少,燒得唔會太乾👏🏻
配埋一個偏向喇沙味嘅沙嗲醬,
唔係平時食嘅沙嗲醬味來~

跟餐飲品
馬來拉茶(凍)

係用煉奶沖嘅,絕對唔係港式奶茶😌
唔算好濃味~
🥢
香茅青檸荔枝梳打

超鍾意呢一杯飲品❣️又靚又好飲💯
飲起來有輕微嘅薄荷➕青檸香,
帶有啲荔枝嘅甜味,酸甜味平衡得非常好👏🏻
仲有成支香茅喺杯飲品入面🫢
食完濃味食物飲呢杯咁清新嘅梳打真係一流🥰
午餐
2023-05-27 145 瀏覽
LeeLaksa上環皇后大道中302號地舖G/F, 302 Queen's Road Central, Sheung Wan5月尾天氣熱到7月一樣,這星期氣溫高達36度,出熱汗。入間餐飯食東西,涼一下冷氣。6點前有tea set 連飲品 $62 新加坡喇沙,湯底濃厚,充斥住椰奶香。配料方面有魚片頭,蝦,豆腐卜,雞蛋等。悶熱日子食salad ,$78 牛油果雞絲沙律,是健康又開胃的,見到仲大大碟,有青瓜絲 ,紅蘿蔔絲同椰菜絲,個汁就酸甜中帶辣,女生當主食也可以。$48 半熱蛋配咖央多士 脆如餅乾的多士,夾了厚牛油同抹上咖央醬。半熟蛋正宗食法是加醬油攪均食。鹹蛋黃雞翼,那層鹹蛋黃醬絕對是精髓,雞翼先炸到香脆再兜上層醬,香口惹味。
LeeLaksa
上環皇后大道中302號地舖

2023-05-15 141 瀏覽
難得去到上環,見到依間餐廳門面咁靚就入去試下。入面有唔同既東南亞野食,我揀左個海鮮喇沙食,個湯都好香濃,係材料比較少啲,依個價錢可以再多啲料就好。以佢包野飲黎講,都唔錯的👍🏻
2023-05-08 191 瀏覽
新加坡美食一向以其多元與豐富著稱,而這家新加坡餐廳更是其中佼佼者海南雞飯配白胡椒肉骨茶雞肉滑嫩多汁,口感極佳經典的油飯煮得恰到好處,米飯每一粒都充滿了雞肉的香氣,搭配上特製的豉油,辣椒醬,味道更是層次豐富,讓人回味無窮肉骨茶的湯頭非常濃郁,滿滿的白胡椒味道在舌尖綻放,讓人一試難忘而燉煮良久的豬肉則軟嫩入味,與湯頭相得益彰雞絲鴨絲湯金邊粉是一道絕佳的湯品雞絲和鴨絲的絲滑口感搭配上清爽的金邊粉,讓人食欲大開湯頭則是鮮美可口,喝下一口瞬間讓人精神一振參峇醬燒豬頸肉豬頸肉經過慢煮後,肉質變得鮮嫩多汁而參峇醬則為這道菜增色不少醬料濃郁、微辣,與豬肉完美結合,讓人一嚐難忘

海南雞飯配白胡椒肉骨茶

雞肉滑嫩多汁,口感極佳
而燉煮良久的豬肉則軟嫩入味,與湯頭相得益彰

雞絲鴨絲湯金邊粉

是一道絕佳的湯品
雞絲和鴨絲的絲滑口感
搭配上清爽的金邊粉,讓人食欲大開
湯頭則是鮮美可口,喝下一口
瞬間讓人精神一振

參峇醬燒豬頸肉

豬頸肉經過慢煮後,肉質變得鮮嫩多汁
而參峇醬則為這道菜增色不少
醬料濃郁、微辣,與豬肉完美結合,讓人一嚐難忘

2023-05-02 189 瀏覽
成日途徑呢間舖都好想食但每次都食到十成飽先經🥲今次把心一橫特登空肚食晚餐🤣✨李派海南雞飯拼喇沙$108呢個餐真係可以話救左我一命🤭皆因我眼闊肚窄 貪一想二想食海南雞之餘又想食喇沙佢可以話滿足晒我既願望呀💕雖然話就話係雙拼份量變小但海南雞仍然好多件 巧滑巧嫩呀食到唔停得口 喇沙亦相當正宗係我至愛既椰味偏重架耶~🤪✨參峇牆燒豬頸肉$85會唔會多左少少🤣不過身為肉女既愛大愛呀每件都厚厚 唔會過實咬到牙都崩✨牛油果雞絲沙律$75多肉之餘也要懶係健康😄啲雞肉同海南雞可能係出至同一隻雞都係滑嘟嘟咁 又多絲好多紅蘿蔔絲青瓜絲同椰菜絲再加上牛油果同雞肉組成酸酸甜甜亦相當開胃✨椰汁珍多冰$36個杯好特別 一個牛奶樽咁椰味好重好重 我好愛!❤️💖呢度太多太多野想食 絕對要再encore🥺
成日途徑呢間舖都好想食

個杯好特別 一個牛奶樽咁
椰味好重好重 我好愛!❤️💖

呢度太多太多野想食 絕對要再encore🥺
2023-04-18 263 瀏覽
今日食尼間喇沙米線,之前都食咗幾次都覺得幾好食,但今次有一個好難忘嘅體驗。Lunch食食吓嘢俾人趕 「唔好意思用餐時間就到」,我杯嘢飲都未飲完,真係感到非常愕然。我都係lunch time食一個鐘,一個人靜靜地放鬆吓,野飲都未飲完,45分鐘用餐時間都真係第一次聽。12:13入場坐底,12:54已經要趕我走?41分鐘 內 我要睇menu,點餐,再等埋野食到,再食埋野食,20分鐘都吾知有無,真係趕頭趕命。非常差的用餐體驗,之後都吾會再食尼間。Black list 🤧45分鐘 用餐時間你一係一早講,一係寫出黎。 態度😡極差

非常差的用餐體驗,之後都吾會再食尼間。
Black list 🤧45分鐘 用餐時間

你一係一早講,一係寫出黎。 態度😡極差
2023-04-13 903 瀏覽
朋友鍾意食海南雞,上網見到呢間嘅海南雞唔錯,仲有佢鍾意肉骨茶,所以就去試吓啦。入到去見到裝修都好有新加坡嘅小店格局,仲有見到好多唔同嘅梳打水樽令到變到好似更加小店嘅感覺,座位亦都十分闊落。 分別同朋友嗌咗個李派海南雞飯,佢就叫咗個海南雞飯之外,再拼埋肉骨茶。海南雞飯包咗一個湯一大碗油飯同埋海南雞,碗湯入邊有好大舊冬瓜,所以成碗湯都好清甜,海南雞飯份量豐富且吸引。海南雞仲要有雞髀及雞翼。雞肉就已經去骨,食起黎非常方便。雞肉嫩滑,同平時海南雞有啲唔同,佢相對上係有少少餘溫,底仲有一層脂肪啫喱,唔會話好乾,雞味濃郁。油飯相對上冇咁黃,但係食落去雞油味都好重,粒粒分明。配菜嘅青瓜亦都非常爽口。佢配上嘅醬都係十分之高質,薑磨到非常之柔滑,所以食落去唔會話好辣,而豉油呢就係相對上比較濃厚同潔身,點完撈飯食啱啱好。最後肉骨茶嘅白胡椒味及蒜頭味比較濃,偏向新加坡風味。除此之外,入邊仲有大舊豬骨,豬骨好淋,肉骨分離好容易,非常容易入口。椰汁芋圓三色芋圓煙韌軟熟,非常之甜滑,而且大大粒,份量足夠,除咗芋圓之外,亦都有啲綠色嘅啫喱。而且椰香味濃,唔會係死甜,同甜品舖有得揮,兩個人一碗嚟食,已經啱啱好。飲品方
椰汁芋圓
飲品方面,青檸蜜解渴之餘又開胃醒神,蜜糖亦都香甜,整體非常清爽。熱情果芒果沙冰,亦都係啲冰打得好夠,說唔會話有食冰嘅感覺,飲落去亦都好濃味,唔會話係非常之淡味,解熱一流,十分透心涼。
見佢除咗依啲新加坡菜式之外,都有其他串燒同埋海鮮等等,下次會再試吓其他嘢。
2023-04-06