2021-03-17 648 瀏覽
LIFETASTIC Patisserie是一間無麩質蛋糕店🍰蛋糕材料用健康的杏仁及糯米代替麵粉作餅底 草莓西瓜蛋糕更是店舖的招牌十分受歡迎,蛋糕櫃差不多清一色都是它蛋糕表面灑滿開心果及玫瑰花瓣,有粒粒鮮紅草莓 還有西瓜隔層,這是一個難以想像的組合但出奇的夾出奇的好食😋滿有驚喜 !有咬口之餘 更不含麩質流連忘返 (榴槤芝士蛋糕)6人份 $520  8折後$416D24 榴槤,忌廉芝士,椰絲,糯米餅底注意:流連忘返只供網上訂購**申請成為會員在網上訂購可享有8折,更可以儲積分,積分可以換蛋糕**我是榴槤愛好者🤤不過榴槤的副產品就普通,今次榴槤配忌廉芝士到底時什麼組合😂所以對於這個蛋糕沒什麼期望,只是抱著一試無妨心態,光在桌時沒有濃濃的榴槤香味,要靠近才有淡淡的味道😟但吃下去榴槤味道卻意外突出,有被驚喜到而且蛋糕口感綿密有層次,有一點點覺得自己在食榴槤肉,蛋糕共有3層,面層還有花瓣點綴點綴🤩榴槤愛好者一定要試試😋😋LIFETASTIC的蛋糕食後都不覺有罪惡感,不會很甜很膩😋一共試過4款我的心中排名第一位草莓西瓜蛋糕第二位榴槤芝士蛋糕🤩

流連忘返 (榴槤芝士蛋糕)
6人份 $520  8折後$416
D24 榴槤,忌廉芝士,椰絲,糯米餅底
注意:流連忘返只供網上訂購

光在桌時沒有濃濃的榴槤香味,要靠近才有淡淡的味道😟
榴槤愛好者一定要試試😋😋

一共試過4款
我的心中排名第一位草莓西瓜蛋糕
第二位榴槤芝士蛋糕🤩

外賣自取
我呢d新界人,真係好日都唔出港島所以我最鍾意叫港島嘅朋友帶d手信俾我=]真係唔使出門都可以靠朋友啊>3<LIFETASTIC 係 LIFE & FANTASTIC嘅合體意思係LIFE is fanTASTIC意想不到佢竟然係一個香港嘅原創品牌!而LIFETASTIC Patisserie係主打Gluten-free蛋糕朋友竟然一口氣買了8款味道回來!由銅鑼灣拎返新界啊真係出錢又出力,淨係呢份心意已經夠哂甜♡而我就試了其中三款♡無花果紅桑子芝士蛋糕味道清甜,有少少酸味好開胃粉紅色cream食落有少少似乳酪嘅味道♡有機焙茶香蕉蛋糕焙茶味非常之突出,配上香蕉味道非常之夾上邊配有金箔及啫喱粒非常可愛♡朱古力茉莉花茶蛋糕雖然只係食左一小啖但完全感受到茉莉花嗰種淡淡香味每款蛋糕每層都係色彩繽紛夾心層令口感更豐富值得一讚嘅係每款蛋糕都唔會太甜賣相又靚用黎影相亦都係一流啊

我呢d新界人,真係好日都唔出港島
所以我最鍾意叫港島嘅朋友帶d手信俾我=]
真係唔使出門都可以靠朋友啊>3<

意思係LIFE is fanTASTIC
意想不到佢竟然係一個香港嘅原創品牌!

朋友竟然一口氣買了8款味道回來!
由銅鑼灣拎返新界啊
真係出錢又出力,淨係呢份心意已經夠哂甜♡

而我就試了其中三款

♡無花果紅桑子芝士蛋糕

味道清甜,有少少酸味好開胃
粉紅色cream食落有少少似乳酪嘅味道

♡有機焙茶香蕉蛋糕

焙茶味非常之突出,配上香蕉味道非常之夾
上邊配有金箔及啫喱粒非常可愛

值得一讚嘅係每款蛋糕都唔會太甜
賣相又靚用黎影相亦都係一流啊
2021-02-21
  • 有機焙茶香蕉蛋糕
由澳洲猛龍過江的蛋糕店,主打西瓜蛋糕。聽到不禁會覺得配搭奇奇怪怪,但食落卻有一種清新感,好味!雖然細細的一件餅要70幾蚊,但手工費絕對值得!蛋糕層次豐富,有玫瑰花瓣、啫喱、士多啤梨、西瓜、海綿蛋糕底、同拿破崙的夾層。當日買咗三件同屋企人一齊食,但食唔哂,放咗落雪櫃,開頭以為放一晚西瓜會出水,但隔日拎出嚟依然完好,味道依舊(但唔建議大家放太多日,相信味道絕對會有分別啊)有次母親節經過,發現好多好多人訂呢款西瓜蛋糕俾媽咪,問過店員佢話要提早預訂,等我下年訂一個比男朋友嘅媽咪先。
由澳洲猛龍過江的蛋糕店,主打西瓜蛋糕。
聽到不禁會覺得配搭奇奇怪怪,但食落卻有一種清新感,好味!

2020-11-03 1413 瀏覽
成日望到呢間買咗好多人買,就心諗有冇真係咁好食呢?因為咁貴一件,究竟有咩特別呢?結果原來係真係清甜好味、朋友話過呢個玫瑰花蛋糕,浸左玫瑰水,所以真係好香呀!而且覺得好特別我未食過咁嘅蛋糕!真係好suprise  !而且因為佢青青甜甜你食好多都唔會覺得漏🧡我下次會試荔枝味蛋糕~~上次就買咗個榴槤味蛋糕,但佢覺得咁好似糕點,吾似呢個西瓜蛋糕質感,榴槤味我就覺得一般但係玫瑰西瓜呢個一定要食囉~~~真係好fresh  .好難形容!現在醫護仲有七折,當然要張醫護Card la ~結果你又贏咗我嘅好評啦!
結果你又贏咗我嘅好評啦!
士多啤梨西瓜蛋糕
士多啤梨西瓜蛋糕
  • 西瓜士多啤梨
2020-10-16 1123 瀏覽
西瓜蛋糕一直都聽咗好耐但就未試過,今次就趁屋企人生日買一個返屋企試吓😆😆佢有唔同尺寸俾你揀,同埋原來佢係有好多種味,但我都係揀咗個最受歡迎嘅玫瑰士多啤梨西瓜蛋糕🍰佢個外表真係好吸引,面頭有啲玫瑰花再加士多啤梨,中間係玫瑰忌廉再加一層西瓜,最底層係杏仁餅底!食落好有層次!雖然係好特別,味道都唔差,但都係試過就算,因為都唔平,未必會再買第二次🙃同埋值得一讚嘅係佢個生日牌寫得好靚!
2020-10-09
慶祝紀念
生日
2020-10-05 989 瀏覽
《食完晚飯🍴,好多時都想食返件🍰好好享受一下!但又好怕漏😪今次買左件草莓西瓜蛋糕一試🤤睇個樣已經覺得好靚好鍾意💓層次又分明😍因為面頭鋪滿食用花,所以已經聞到陣花香味,好清新🌷食落士多啤梨就甜甜地,夾著d玫瑰忌廉🤤但因為加左好多水份既西瓜係入面,食落覺得好fresh🍃唔會覺得又甜又漏!聽講最底果層係杏仁粉做嘅餅底👍✨食完成件,都唔會覺得有罪惡感🤡搞到我好想試埋其他Cake!下回再戰😎

✨食完成件,都唔會覺得有罪惡感🤡

搞到我好想試埋其他Cake!下回再戰😎
草莓西瓜蛋糕
2020-10-04
草莓西瓜蛋糕
因為中秋節有家庭聚會,所以買左蛋糕開心share。蛋糕不但有賣相討好,而且味道清新,不會太甜膩,全家都一致十分like!!唯一可惜的是收銀員態度實在惡劣,想用醫護discount,問多兩問都唔太鍾意。希望可以改善下。

2020-09-10 719 瀏覽
我2pm左右到舖面見到好齊款,除左滿滿一櫃既signature,仲有好多fruit-based同tea-based既sponge cakes可以揀當時仲有兩個客而舖面得一個人serve, 不過我好欣賞呢位staff, 佢好細心咁回答我地既問題,而且對每款蛋糕都好熟悉,會就住我地喜歡既味道介紹我地試邊幾款。最後我揀咗6款,多數都係fruity,其實我哋每一款都好鍾意,味道有新鮮感又唔會重複,個人而言特別推介有花香配合夏果既款式,比較適合夏天。

既味道介紹我地試邊幾款。

最後我揀咗6款
配合夏果既款式,比較適合夏天。

2020-05-02
3 分鐘 (外賣自取)
去唔到Sydney 嘅 Black Star Pastry 試招牌草莓西瓜蛋糕住,就試下呢間香港嘅 Patisserie。首店喺西環,不知不覺間業務已經擴展到尖沙咀同銅鑼灣。.🍉 Watermelon Strawberry Cake (HK$68/件)索價不菲,但第一次食係會有驚喜!層次分明,同時食到西瓜、杏仁同玫瑰忌廉嘅味,而且唔太甜。喺甜品加入西瓜嘅其中一個難度係易出水,但呢件唔會做到好濕。.🍇 Lychee & Aloe Rose Layer Cake (HK$68/件) 同樣有杏仁餅底同玫瑰忌廉,配提子、荔枝同蘆薈。唔好西瓜嘅人可以試下其他層式蛋糕,好似呢個配搭咁都幾清新。

Lychee & Aloe Rose Layer Cake
Lychee & Aloe Rose Layer Cake
唔知大家有冇食過Lifetastic呢? 相信食過嘅朋友仔一定有試過佢招牌嘅草莓西瓜蛋糕之前係街上、網上都有唔少佢嘅宣傳大食妹都bookmark左好耐, 今日咁啱經過, 就外賣帶返屋企食啦<招牌草莓西瓜蛋糕>一打開包裝, 玫瑰香撲鼻而來蛋糕層次分明, 杏仁餅底, 配合香滑嘅玫瑰忌廉, 入口令人有種幸福感加入時令嘅清甜西瓜同士多啤梨, 係夏天嘅味道啊草莓西瓜蛋糕面頭仲有開心果增加整體嘅口感包裝都幾精美但一塊蛋糕賣68蚊, 大食妹就覺得性價比一般啦
之前係街上、網上都有唔少佢嘅宣傳
<招牌草莓西瓜蛋糕>
一打開包裝, 玫瑰香撲鼻而來
加入時令嘅清甜西瓜同士多啤梨, 係夏天嘅味道啊
草莓西瓜蛋糕面頭仲有開心果增加整體嘅口感

包裝都幾精美
但一塊蛋糕賣68蚊, 大食妹就覺得性價比一般啦
2020-06-19 633 瀏覽
今日幫同事慶祝生日 疫情關係都好多個月冇慶祝過喇試咗呢間蛋糕店 聽講係澳洲傳入嚟香港嘅呢間都有好多款式經過眾人投票之後最後決定選擇咗培茶香蕉蛋糕見到個蛋糕層次分明入口有一陣好香嘅茶味茶味濃得來又冇澀味 可能有一粒粒嘅香蕉甜味中和返又配搭得幾好喎雖然有啲同事話培茶同香蕉唔係好夾但我自己就覺得因為茶味好重所以其實香蕉味唔算突出香蕉嘅作用只係有甜味去中和返不過聽講佢最出名好似係西瓜蛋糕 其實佢仲有好多唔同嘅水果味 有機會都真係要再試吓
今日幫同事慶祝生日 疫情關係都好多個月冇慶祝過喇

香蕉嘅作用只係有甜味去中和返

不過聽講佢最出名好似係西瓜蛋糕 其實佢仲有好多唔同嘅水果味
有機會都真係要再試吓
2020-05-01 874 瀏覽
有一次生日,朋友訂了西瓜蛋糕,從此就愛上左,入口清新而且不膩,好似好多生果健康啲,罪惡感都少啲,所以念念不忘,好想再食。最近又有朋友生日,今次唔買大蛋糕,諗住每樣一件,可以試多幾款,每款都好吸引,真係選擇困難症。最後經店員推介,買左靜岡茶園,星際花匠,當然有招牌西瓜啦。好期待...但今次有啲失望,三款食落口都好清新好輕,但好淡口,淡到好似咩味都冇,甚至食唔出三款有咩分別,真係有啲失望,因為佢始終唔係話好平,所以相對都有啲期望...

2020-04-19 609 瀏覽
係大概6 7年前去過澳洲一試過西瓜士多啤梨蛋糕🍰就對個種味道念念不忘😍今年悉逢媽咪生日 佢又話想試吓 所以就買左個4人份量既生日蛋糕慶祝🍉🍓承惠$340 💸不過 果然係有分別 食唔翻澳洲既水準 d cream同生果亦無入口即融既味道😪 總括來講 未試過既試一次就夠 價錢亦唔便宜 單單買一件都要$68💰

西瓜士多啤梨蛋糕
2020-04-10 555 瀏覽
e e 哦哦左2日就氹到老公買蛋糕俾我食, 話說早2日見正lifetastic promotion, 買蛋糕有85折優惠,做左嫦娥2日, 就搏到老公偷偷地去買左 Lifetastic 2件蛋糕俾我食。 成功佢揀左最出名西瓜蛋糕同彩虹蛋糕, 西瓜蛋糕我之前食過, 今日再試都keep到當初水準, 原片西瓜肉清爽, 令到個蛋糕冇咁膩。 加上每一啖都有花香味, 我一個人都可以自己食1件。另1個彩虹蛋糕d 生果都甜, 有芒果,蕉,奇異果,士多啤梨, 但相對驚喜就冇西瓜蛋糕咁多。 再encore都係會食西瓜蛋糕

2020-04-09
  • 草莓西瓜蛋糕
早前,媽咪約見保險經紀交保費;她的保險經紀向她推介一間其客戶開設的甜品店 Lifetastic Patisserie!當她給我一看店名 Lifetastic Patisserie,我即時想到招牌草莓西瓜蛋糕!  媽咪聽見,都想試吓西瓜蛋糕!便叫我買來給她!可是搭巴士加上沿途下雨,拿到回家已經[走樣]!這間甜品店有3間分店,分別是:西環、銅鑼灣及尖沙咀,只有銅鑼灣店是外賣店,另外兩間則有堂食!星期六下午,我便走去銅鑼灣分店!可是,當時下著雨,買了蛋糕後,我便用一個細小的環保袋盛載,以免弄濕紙製蛋糕盒!我主要目的是買草莓西瓜蛋糕,我問個女店員,就算一件也有盒!附上冰包保鮮!我在店子影相,卻是女店員態度有點不友善!(懶巴閉咁!) 甜品櫃裡的甜品蛋糕色彩繽紛,美侖美奐!實在太吸引嘞!在眾多款蛋糕之中,我挑選了另一件特色的水果蛋糕!招牌草莓西瓜蛋糕 $68意想不到!鮮紅豔麗酸甜的士多啤梨及鮮甜多汁的西瓜,加上玫瑰花花瓣可以如此夾得來!鬆軟而甜度剛好的杏仁糯米餅底,夾雜細碎的杏仁粒,口感豐富!杏仁味香濃!漫天花海 $68這是一個以火龍果為主打的蛋糕!表面鋪滿火龍果,中間夾住芒果、紅肉火龍果,配上
早前,媽咪約見保險經紀交保費;她的保險經紀向她推介一間其客戶開設的甜品Lifetastic Patisserie

媽咪聽見,都想試吓西瓜蛋糕!便叫我買來給她!
可是搭巴士加上沿途下雨,拿到回家已經[走樣]!

我主要目的是買草莓西瓜蛋糕,我問個女店員,就算一件也有盒!
附上冰包保鮮!

招牌草莓西瓜蛋糕 & 漫天花海

我在店子影相,卻是女店員態度有點不友善!
(懶巴閉咁!)

甜品櫃裡的甜品蛋糕色彩繽紛,美侖美奐!
招牌草莓西瓜蛋糕 $68

招牌草莓西瓜蛋糕
漫天花海 $68
這是一個以火龍果為主打的蛋糕!

表面鋪滿火龍果,中間夾住芒果、紅肉火龍果,配上軟滑的檸檬忌廉芝士,既清新又健康!

漫天花海
個人欣賞店主的心思!加入啫喱穩固容易出水的西瓜及火龍果,做得內外兼備又有水準,正是其成功之處!
就算貴都值得一試!
2019-08-17
外賣自取
$136 (宵夜)
招牌草莓西瓜蛋糕
漫天花海