2023-05-03 145 瀏覽
呢間餐廳係朋友帶我去,位置有啲隔涉,如果唔係朋友揸車,我都唔會自己去。我去嗰日雖然係假日,但我地可能早去,所以等咗5分鐘左右都入到。餐廳外部同內部都靚,入到去叫咗個french toast 同pulled pork benedict,加杯咖啡,埋單都係2百幾,價錢合理。整體都舒適,一次幾好體驗。
French toast
2023-04-29
5 分鐘 (堂食)
French toast
2023-04-30 3247 瀏覽
早前的12月頭,我跟好姊妹一起走到西貢的新酒店 WM Hotel 兩日1夜的 Staycation !另有西貢工作的女仔朋友推介一些餐廳給我,我挑選了西貢海旁廣場的 <Little Cove Espresso>,恰巧!這間亦是上次9月來西貢,其中一間我們想幫襯的餐廳,可惜當時多人,加上時間關係;還是留待下次吧!今次終於有機會幫襯嘞!好姊妹先行到西貢兜個圏,並 12:30 排隊等位,等了約半小時,我在 1:00 前到,餐廳要齊人才可安排入座,當我來到,即可入座!由於,我推住行李,靚女店員問我們想坐室內還是室外,既然當日中午天氣回暖,加上我有件行李,建議坐室內兼有冷氣,靚女店員建議我放行李在門口,更幫忙看管!太好了!單是這一點,服務分滿分!這裡設有室內及室外,室內樓底高,沒有侷促感!Menu供應的美食算多元化Staycation 前嘅輕食 lunch牛油果蓉 配酸種麥包 $90 轉 洋蔥 Bagel + $15澎湃的牛油果蓉,我以為是薄薄的塗上一層,比我預期的海量!配埃及混香料、羊奶芝士,加上芝麻、雜錦果仁碎,口感豐富!煙三文魚配酸種麥包 $125 轉 洋蔥 Bagel +

單是這一點,服務分滿分!
這裡設有室內及室外,室內樓底高,沒有侷促感!
Menu
供應的美食算多元化
Staycation 前嘅輕食 lunch
澎湃的牛油果蓉,我以為是薄薄的塗上一層,比我預期的海量!

配埃及混香料、羊奶芝士,加上芝麻、雜錦果仁碎,口感豐富!
牛油果蓉 配洋蔥 Bagel
煙三文魚配酸種麥包 $125 轉 洋蔥 Bagel + $15
配上檸檬味中東混合香料、火箭菜、乳酪芝士及檸檬,清新風味!
煙三文魚 配洋蔥 Bagel
熱朱古力紅菜頭拿鐵 $38
如此特別的配搭,我也膽敢一試,

豔紅的紅菜頭汁混合深啡色的朱古力,賣相呈深粉紅色,
 還有天鵝拉花圖案,看起來更完美精緻!

入口是霸道的朱古力味,味道更是似曾相識的維記朱古力奶味!
頗甜而香滑順喉,不過,表面的奶泡好容易就爆破嘞!
熱朱古力紅菜頭拿鐵
Latte 拿鐵咖啡 $38
她的牛奶咖啡,咖啡的甘味跟牛奶味平衡!
拿鐵咖啡
Check in 後,我們都爭去洗手間~肚屙!
真是不肯定是否奶問題?!因為,我無食過煙三文魚!
2022-12-04
30 分鐘 (堂食)
$141.5 (午餐)
牛油果蓉 配洋蔥 Bagel
煙三文魚 配洋蔥 Bagel
2023-04-25 263 瀏覽
黎西貢在咖啡廳享受休閒嘅午餐, 我會推薦這間。環境舒適, 枱與枱之間不會太窄👍服務態度好好。 我會推介French toast 同Beef Ragu PapardelleFrench toast: 這款多士不僅賣相討好, 味道更有驚喜!在兩片鬆軟的麵包中夾有濃郁的奶油香味,並撒上開心果碎,玫瑰花瓣和甜蜜的糖漿,香港好少食到的。吃完一口再會想吃一口😋😋Beef Ragu Papardelle: 這道慢煮牛肩肉配上蕃茄仔和闊條麵。牛肉經過慢煮處理後,肉質變得非常軟嫩,帶著濃郁的肉香味。搭配上酸酸甜甜的蕃茄仔和彈牙的闊條麵,既開胃又能讓您飽肚。值得一提的是,這款料理中的闊條麵非常Q彈嫩口,應該是手工意粉, 口感一流。😌
黎西貢在咖啡廳享受休閒嘅午餐, 我會推薦這間。
環境舒適, 枱與枱之間不會太窄👍
服務態度好好。
行完山梗係要食D野補充下啦💪🏻!白色cafe,有露天座位⛱,吹住海風都幾好feel架!週日下午4點幾吾係好多人排隊,排咗10分鐘就有得食:🥪French Toast🌹$112人氣打卡📸,每枱必食 👍🏻- 賣相照靚呀,Toast 面上灑滿玫瑰花🌹及開心果碎,仲有糖霜同肉桂粉,中間還有個cream cheese🧀,toast 入口鬆軟,配上cream cheese 一齊食,好好食😋🥚Pulled Pork Benedict $145BBQ煙燻手撕豬肉味道濃郁,流心蛋🥚配上烘香脆多士🥪,還有酸汁及青蘋果🍏絲,食落去冇咁油膩🥪Smoked Salmon 🐠on Sourdough Rye$130三文魚份量相當多,配上火箭菜及多士,呢個都幾飽肚😋Mango Smoothie $50Banana & Mixed Berries Smoothies $50Cold Latte $40

週日下午4點幾吾係好多人排隊,排咗10分鐘就有得食:

🥪French Toast🌹$112

🥚Pulled Pork Benedict $145

三文魚份量相當多,配上火箭菜及多士,呢個都幾飽肚😋

Mango Smoothie $50
Cold Latte $40

2023-04-16
10 分鐘 (堂食)
2023-04-12 524 瀏覽
西貢有不少特色文青及寵物友善的餐廳,而呢問係其中一間我最鐘意的。🥪French Toast 即叫即做,兩塊煎香的西多士加上開心果碎&玫瑰花辮。外面脆內軟又暖,口感超好。西多士上面更有楓蜜糖及肉桂,香氣十足!超邪惡😋超幸福🫶🏻中間還有cream 🧀 cheese😋😋😋😋😋🥯Smoke Salmon Sourdough Rye煙三文魚配酸種麥包加火箭菜超夾,擺盤又靚,完全是視覺加味覺的享受。😋😋😋😋😋🍝 Beef Ragu Papardelle慢煮牛肩肉又淋又香濃肉味,配上蕃茄仔、闊條麵,酸酸甜甜,又開胃又飽肚。😋😋😋😋Little Cove Expresso地址:西貢海傍廣場兆日樓地下1至2號舖
🥪French Toast

Little Cove Expresso
地址:西貢海傍廣場兆日樓地下1至2號舖
2023-04-11
  • French  Toast
  • Smoked Salmon on Sourdough Rye
  • Beef Ragu Papardelle
呢幾個禮拜都keep住落雨,相信好多人都減少左室外活動🌧️不過難得假期,狗狗終於有機會外出,點都要滿足下佢散步嘅心願🐕🐕星期日毛毛雨嘅關係,西貢人流明顯無平時咁多人👭👬所以連平時大排長龍嘅Little Cove都未坐滿,大肚腩梗係唔會放過難得機會,終於可以再次品嚐呢間cafe嘅美食🐷🐟 Smoked Salmon on Sourdough Rye(Add on: Avocado Slice)一份有兩件sourdough🤓另加嘅牛油果會另外一碟分開呈上Sourdough 嘅邊會有少少硬,難D咬不過包身就煙煙靭靭,幾有咬口👄煙三文魚俾得一D都唔吝嗇,份量好多鋪滿左喺麵包上面,十分新鮮我就覺得有些少過咸,但係朋友食落就覺得啱啱好😆牛油果亦好creamy令成道菜嘅口感提昇加埋火箭菜、sourcream同埋檸檬汁🍋令到成個配搭好清新🌱🐑 Middle Eastern Lamb3樣野食入面,呢個係我嘅至愛平時無點接觸中東菜嘅我亦都唔會抗拒佢嘅香料,仲帶俾我好大驚喜原本以為係羊排或者羊架🥩之後先發現原來係手撕羊,啱晒我呢啲大懶蟲,啖啖肉🤤羊肉味道好濃郁,但又唔會騷煮到軟淋淋,口感非常嫩滑而椰菜花和南瓜
呢幾個禮拜都keep住落雨,相信好多人都減少左室外活動🌧️
星期日毛毛雨嘅關係,西貢人流明顯無平時咁多人👭👬

(Add on: Avocado Slice)

一份有兩件sourdough🤓
另加嘅牛油果會另外一碟分開呈上
Sourdough 嘅邊會有少少硬,難D咬
不過包身就煙煙靭靭,幾有咬口👄
煙三文魚俾得一D都唔吝嗇,份量好多
鋪滿左喺麵包上面,十分新鮮
我就覺得有些少過咸,但係朋友食落就覺得啱啱好😆
牛油果亦好creamy令成道菜嘅口感提昇
加埋火箭菜、sourcream同埋檸檬汁🍋
令到成個配搭好清新🌱

🐑 Middle Eastern Lamb

3樣野食入面,呢個係我嘅至愛
原本以為係羊排或者羊架🥩
之後先發現原來係手撕羊,啱晒我呢啲大懶蟲,啖啖肉🤤
羊肉味道好濃郁,但又唔會騷
煮到軟淋淋,口感非常嫩滑
而椰菜花和南瓜蓉嘅搭配,讓整道菜的層次更加豐富,同埋食落較健康無咁大罪惡感🤩
南瓜蓉口感非常細膩,配上乳酪嘅有甜味和奶香,非常美味
另外,羽衣甘藍炸成左脆片亦十分好吃,口感香脆🥬
整道菜而言,羊肩肉同香料味道好夾,配料又豐富😋
成個味道好獨特,真係非常之出色,推薦👍

🐂 Beef Ragu Papardelle

闊條麵掛滿惹味嘅番茄醬🍅酸酸地十分開胃,令本來已經好飽嘅我都仲食到
一絲絲嘅牛肩肉非常軟腍入味🥩
讓整道菜的口感更加豐富
而且仲鋪上左我鍾意嘅Parmesan cheese 🧀
意粉其實都唔錯,不過相對之下就算普通未至於有太大驚喜🍝

——————————————————————
唔好以為餐廳selling point 係賣打卡只係得個樣,其實cafe嘅食物才貌兼備。除咗擺盆吸晴之外味道質素亦非常高,難怪隔離餐廳拍緊烏蠅而佢就排晒隊啦😻
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
大肚腩指數: 🌕🌕🌕🌖🌑
𝓘𝓽'𝓼 𝓽𝓱𝓮 𝓹𝓮𝓻𝓯𝓮𝓬𝓽 𝓹𝓵𝓪𝓬𝓮 𝓯𝓸𝓻 𝓱𝓸𝓵𝓲𝓭𝓪𝔂 𝓰𝓮𝓽𝓪𝔀𝓪𝔂 🌊🌴Been visiting this cafe twice, located nearby the promenade, really a relaxed place to chill in. Overall style of the cafe is white, giving us a neat and comfy vibe. If you want to spend a cozy weekend, here is definitely a good choice.Love the overall setting and the food quality, worth a visit for a lazy late lunch ;)Chia PodSugar Free Yogurt Bowl with chia, coconut milk strawberry, banana, mix seed, walnut & honey It’s fill you up easily and boost

Chia Pod

It’s fill you up easily and boost your energy for day!

Breakfast Toastie

Organic fried eggs, bacon, cheddar, avocado and house made relish

Loaded with avocado, melt cheese and crispy bacon just Delightful!
2023-04-04 422 瀏覽
終於趁平日去西貢嚐這人氣cafe,完全不用等位,坐outdoor 又唔多人,好舒服。 pulled pork benedict手撕豬肉絲份量多,水波蛋配荷蘭醬非常好味,下面有兩塊sourdough toast,超滿足。 chicken sourdough烤鷄份量超多不過稍乾,羊奶芝士牛油果配上摩洛哥香草青醬,脆肉瓜片放在一塊sourdough toast上。個人口味不太好青醬,所以感覺一般。 Cappuccino & Mocha 味道中上,唯個人覺得奶泡不夠厚滑。Mocha比較重朱古力味,蓋過咖啡味。 服務人員非常友善,上菜快,埋單時又問客人意見。絕對令我會再來幫趁。

pulled pork benedict

chicken sourdough

Cappuccino & Mocha

2023-03-22 490 瀏覽
西貢白啡色調cafe🤍🤎室內室外都有位🤣🍹.▪️Beef ragu papardelle ($128)🍝牛肩肉闊條麵~主要係蕃茄汁、蕃茄仔~加上好足料嘅肉味道咸左啲、香啲會比較好食🤣▪️French toast ($98)🍞打卡一流~少女心十足嘅西多士😍好香肉桂味,內裏十分軟熟~碟上鋪滿玫瑰花瓣、開心果碎、蜜糖配上mascarpone cheese,味道似甜cream▪️Spirulina bowl ($85)💚smoothie-螺旋藻果昔主要有香蕉、椰奶、椰子片、士多啤梨~食落好大香蕉味🍌香甜順滑嘅口感似稀身版yogart佢係sugar free十分健而且唔會整到太凍🥥▪️Pulled pork benedict ($138)🍳好大份!豬肉絲好香~不過麵包較硬身加上荷蘭醬同水波蛋就唔會好乾🫶🏻▪️Ice latte ($48)漸變色好靚🤣▪️Ice cappuccino ($48)面頭有甜甜地嘅朱古力粉~▪️ Affogato ($48)好大球雪糕🍦🤣.✍🏻整體:食物賣相吸引🤩但枱同枱之間比較迫~影食物就可以了🤣
西貢白啡色調cafe🤍🤎
室內室外都有位🤣🍹
牛肩肉闊條麵~
主要係蕃茄汁、蕃茄仔~
加上好足料嘅肉
味道咸左啲、香啲會比較好食🤣

▪️French toast ($98)🍞
打卡一流~少女心十足嘅西多士😍
好香肉桂味,內裏十分軟熟~
碟上鋪滿玫瑰花瓣、開心果碎、蜜糖
配上mascarpone cheese,味道似甜cream

▪️Spirulina bowl ($85)💚
smoothie-螺旋藻果昔
主要有香蕉、椰奶、椰子片、士多啤梨~
食落好大香蕉味🍌
香甜順滑嘅口感似稀身版yogart
佢係sugar free十分健
而且唔會整到太凍🥥

好大份!豬肉絲好香~
不過麵包較硬身
加上荷蘭醬同水波蛋就唔會好乾🫶🏻

▪️Ice latte ($48)
漸變色好靚🤣

▪️Ice cappuccino ($48)
面頭有甜甜地嘅朱古力粉~

▪️ Affogato ($48)
好大球雪糕🍦🤣
✍🏻整體:
食物賣相吸引🤩
但枱同枱之間比較迫~
影食物就可以了🤣
45 分鐘 (堂食)
男朋友帶路 話要帶我去食好西佢話之前食過好好食 想帶我去一齊回味下餐廳可以揀ℐ𝓃𝒹𝑜𝑜𝓇 定 𝑜𝓊𝓉𝒹𝑜𝑜𝓇𝑜𝓊𝓉𝒹𝑜𝑜𝓇就全白色 ℐ𝓃𝒹𝑜𝑜𝓇 就以木色為主𝕆𝕣𝕕𝕖𝕣 左 🅵🆁🅴🅽🅲🅷 🆃🅾🅰🆂🆃 法蘭西多士 $𝟡𝟠靚靚既🆃🅾🅰🆂🆃 有玫瑰乾花 開心果 玉桂粉再加蜜糖作裝飾 其實唔洗點個奶油都已經夠甜 個🆃🅾🅰🆂🆃 仲有好濃既牛油味 🄿🅄🄻🄻🄴🄳 🄿🄾🅁🄺 🄱🄴🄽🄴🄳🄸🄲🅃 辣手撕豬肉班尼迪$𝟙𝟛𝟠 好高 有𝟚層酸種麵包 再加上辣手撕豬肉 疊疊疊疊 高呀! 口感好豐富 有新鮮青蘋果 有黃色既蘋果醋荷蘭醬 有🄱🄴🄽🄴🄳🄸🄲🅃 再加上手撕豬肉 好多野食呀 不過我用左少少時間研究左要點開始食 首先我攞左底個塊🆃🅾🅰🆂🆃先 夾埋🄱🄴🄽🄴🄳🄸🄲🅃同手撕豬肉開始食 之後先食上面個塊 我怕如果中間切黎食 個層層疊會跌落黎🅱🆁🅴🅰🅺🅵🅰🆂🆃 🅱🅾🆆🅻 早餐碗$𝟙𝟛𝟘男朋友就係念念不忘呢個bowl 佢仲話想自己試下種火箭菜 個蛋夠滑 蕃薯同蕃茄都煎過再加上調味料 好食之餘個樣又靚🄲🄷🄾🄲🄾🄻🄰🅃🄴 🄱🄴🄴🅃🅁🄾🄾🅃 🄻🄰🅃🅃🄴朱古力紅菜頭拿鐵 🄻🄰🅁🄶🄴 🅂🄸🅉🄴 $𝟜𝟠 係無紅菜頭味既 只有朱古
男朋友帶路 話要帶我去食好西
佢話之前食過好好食 想帶我去一齊回味下
餐廳可以揀ℐ𝓃𝒹𝑜𝑜𝓇 定 𝑜𝓊𝓉𝒹𝑜𝑜𝓇
𝑜𝓊𝓉𝒹𝑜𝑜𝓇就全白色 ℐ𝓃𝒹𝑜𝑜𝓇 就以木色為主

𝕆𝕣𝕕𝕖𝕣 左
🅵🆁🅴🅽🅲🅷 🆃🅾🅰🆂🆃 法蘭西多士 $𝟡𝟠

🅱🆁🅴🅰🅺🅵🅰🆂🆃 🅱🅾🆆🅻 早餐碗$𝟙𝟛𝟘

係無紅菜頭味既 只有朱古力既味 但又唔會太甜又唔會太苦

🅼🅰🆃🅲🅷🅰 🅻🅰🆃🆃🅴 有機抹茶拿鐵 🅻🅰🆁🅶🅴 🆂🅸🆉🅴 $𝟝𝟘
男朋友𝕆𝕣𝕕𝕖𝕣既 佢話做咩有𝟚個象拔蚌係杯飲品上🤣我話係𝟚隻天鵝呀 ℬ𝓉𝓌 佢個杯抹茶拿鐵 茶味濃 唔甜
2023-03-02 1165 瀏覽
Pulled Pork Benedict
Beef Ragu
Smoked Salmon SD
Middle Eastern Lamb
Chicken Dukkah SD
Flat White (L)
Latte (L)
Chai Latte (R)
Latte (R)
  • Pulled pork benedict
  • Middle  Eastern  Lamb
  • Chai  latte
  • Beef Ragu Papardelle
小編今日來到西貢一間咖啡店「Little Cove Expresso」吃早午餐,這裡是小編最愛的咖啡店之一🧡 餐廳設計簡約舒服,以淺色木系同自然既格調為主,咖啡店把澳洲墨爾本悠閑愜意的生活態度帶到香港,把忙碌的生活和煩惱拋諸腦後,西貢舒適的海傍附近享受用餐🍴餐廳主打酸種麵包、乳酪碗、甜品等輕食,也提供素食無麩質的食品,亦有House blend咖啡售賣☕️趁週末和假期來感受到陽光海風和度假感覺🌴🌊 「Smoked Salmon on Sourdough Rye 煙三文魚配酸種麵包」 份量一點也不吝嗇,煙三文魚片舖滿手工酸種麵包,麵包烘得外脆內軟,配上火箭菜、一層軟滑香濃的忌廉芝士,煙三文魚拌入橄欖油和檸檬汁提鮮🍋 和中東混合香料,再蘸上乳酪增加順滑口感,整體感覺飽腹而不膩,絕對是推介之選😍 「𝖯𝗎𝗅𝗅 𝖯𝗈𝗋𝗄 𝖡𝖾𝗇𝖾𝖽𝗂𝖼𝗍 手撕豬肉班尼迪」香脆酸種麵包舖上海量的手撕豬肉😍帶印度香料味帶微辣,荷蘭蛋黃醬入口香滑,其酸甜平衝辣豬肉的香濃肉味,加上誘人的半熟的流心蛋🥚伴上青蘋果絲沙律菜,有清新解膩感覺🍏「French Toast法式西多士」🍞即叫即製,精美擺盤超吸睛😍 兩塊三角形煎成金黃

「French Toast法式西多士」🍞即叫即製,精美擺盤超吸睛😍 兩塊三角形煎成金黃色的厚切西多士,撒上滿滿香口的開心果碎和玫瑰花瓣🌹,外層帶微微酥脆,而暖暖的西多士裡則是軟綿可口☺️ 肉桂香氣突出,灑上糖霜再淋上楓糖漿🍯,塗上cream cheese淡忌廉,平衝甜度和增添了順滑口感,甜香逼人,絕對是視覺同味覺上的享受,充滿幸福感😊

「酸種麵包」冷知識💡
酸種麵包原材料為麵粉和水,利用天然酵母經長時間的發酵,培養出酸種麵團,經過烤焗後比一般麵包更加鬆軟、有彈性和濕潤,發酵過程中產生的乳酸菌可以降低麵包的酸鹼度(pH),可以幫助身體吸收礦物質,而且更易消化,更加有利腸道健康☺️ 其升糖指數(GI)較低,能延長飽肚感,更適合需要控制血糖或是減重人士食用🧡

🍽 :Smoked Salmon on Sourdough Rye;Pull Pork Benedict;French Toast
👅好味指數:8.25/10;7.5/10;8.0/10
💰消費:HK$125;HK$138;HK$108
📍 地址:Little Cove Espresso (西貢)
西貢西貢海旁廣場兆日樓地下1-2號舖
🈹推介優惠:N/A
2023-02-24 497 瀏覽
Buckwheat Granola BowlHomemade 谷物脆卜卜 蜜糖同新鮮士多啤梨帶天然微甜 加上較厚身質地既greek yogurt 非常豐富 Pulled Pork Bendedict手撕豬肉Bbq煙燻味香濃 肉夠軟腍亦都十分入味 流心蛋配搭烘至脆身既麵包 口感一流 French Toast麵包牛油味好重 入口鬆軟 帶有肉桂氣味 面層有大量開心果碎 賣相又靚又好食 咖啡都唔錯架 😋

Buckwheat Granola Bowl

Pulled Pork Bendedict

French Toast
咖啡都唔錯架 😋

• French  Toast
  • Pulled pork benedict
2023-02-24 515 瀏覽
𝟚𝟞.𝟘𝟙.𝟚𝟘𝟚𝟚💮 Little Cove Espresso (西貢)西貢西貢海旁廣場兆日樓地下1-2號舖🔎#hkfoodieat_西貢💸人均消費: $100-$200📚評分: 5/5🈶加一服務費餐廳分類🔖 #hkfoodieat_cafe☕️嚟到西貢最想做嘅嘢就係試吓呢間餐廳🥳聽人講次次嚟到都要排好耐隊先入到座🤧但今次平日晏晝食飯時間都只係等咗五分鐘左右🎃為咗快啲入座就選擇咗坐室外位⛲️秋冬天嚟嘅話室外位都幾涼爽同埋感覺會光猛過室內😌惟一缺點就只係有啲大風會吹到啲頭髮亂哂 🌬不過整體食物質素非常高質同埋啲職員都好友善😚嚟到西貢真係唔好錯過😌𐂂 Beef Ragu Papardelle ($128)會話呢個和牛寬帶麵真係必試項目🙀首先個寬帶麵質地好正係非常有咬口嗰種❤️醬汁份量啱啱好同埋調味好適中好啱我哋口味🍝至於牛肉份量都唔少而且肉質非常之軟腍🐄即使有醬汁都唔會蓋過咗佢自身超重嘅牛味👻𐂂 French Toast ($98)呢個都係必試項目👍🏻吐司上面有肉桂加蜂蜜、開心果碎、馬斯起邦芝士同可食用玫瑰花瓣🌹吐司選擇咗麵粉比例高啲嘅布里歐麵包🙌🏻 所以食落口感比較扎實啲但又夠軟熟🍞至於個軟
𝟚𝟞.𝟘𝟙.𝟚𝟘𝟚𝟚
💮 Little Cove Espresso (西貢)
西貢西貢海旁廣場兆日樓地下1-2號舖
🔎#hkfoodieat_西貢

💸人均消費: $100-$200
📚評分: 5/5
🈶加一服務費

餐廳分類🔖 #hkfoodieat_cafe☕️

Beef  Ragu  Papardelle

𐂂 Beef Ragu Papardelle ($128)
French  toast

𐂂 French Toast ($98)
吐司選擇咗麵粉比例高啲嘅布里歐麵包🙌🏻 所以食落口感比較扎實啲但又夠軟熟🍞至於個軟芝士經開調味後係甜甜哋而且帶有濃郁奶香味🥛食落似雲尼拿雪糕咁但冇咗嗰種好膩嘅感覺🍦玫瑰花瓣好易俾風吹走😹不過夾埋吐司一齊食的確有玫瑰嗰種香味😗而開心果碎就令到佢口感更豐富🧚🏻‍♂️

📍其他分店位置
🔎#hkfoodieat_西環 #hkfoodieat_堅尼地城
Beef  Ragu  Papardelle
French  toast
2023-02-20 441 瀏覽
位於西貢呢間白色簡約風cafe🌊 一直見佢好受歡迎好多人排,所以想試好耐🤤 🍽️ French Toast 成碟滿滿綠色既開心果&紅色既玫瑰花🌹🌿個樣就好靚靚啦(但其實都驚太大陣玫瑰花味)但食落去果然唔只得個樣,味道真係有驚喜✨多士配蜜糖&cream, 再灑滿焗到好香脆嘅開心果,一口食落去好滿足。開心果味為主,配上淡淡的玫瑰花香🫶🏻食到個碟好乾淨👅🍽️ Pulled Pork Benedict手絲豬配多士都好味,多士香脆、手絲豬入味,再配埋蛋汁、青蘋果,一口又係多重口感🐽☕️ Mocha一見到個天鵝都開心,朱古力味偏黑唔會太甜,咖啡味香 💭整體:睇得又食得,唔怪得佢長期多人排,值得再去🫶🏻🔅因為店只得排隊冇得攞籌,想食就要預時間了

🍽️ French Toast

🍽️ Pulled Pork Benedict
手絲豬配多士都好味,多士香脆、手絲豬入味,
再配埋蛋汁、青蘋果,一口又係多重口感🐽

☕️ Mocha
一見到個天鵝都開心,朱古力味偏黑唔會太甜,咖啡味香

💭整體:
睇得又食得,唔怪得佢長期多人排,值得再去🫶🏻
🔅因為店只得排隊冇得攞籌,想食就要預時間了