2016-02-12 1189 瀏覽
一直聽倒人家說元朗有很多好東西吃。其實我是不懂得“捐窿捐喇” 尋找美食的,因此就算我住在元朗都不知道哪裡有特色美食。這次是我的家人放工時買回來作外賣的,新鮮熱辣辣的外賣,我家人買完立即9秒9跑回家吃,襯熱食最重要 我家人說烤菇菇是有機種植的,有大有小,因應重量計算,揀完菇立即新鮮製作,因此等待製作需時。不過可以說這一切都是值得的。外賣回到家了,馬上拆開包裝吧!先看看餐前小吃“迷你焗香蒜包” 不會太脆太熱氣,有香蒜味之餘更十分香軟。再來試一試主角“芝士焗肉醬鮮烤菇”, 很久沒吃過那麽誘惑又邪惡的美食了一塊比面還要大的菇菇我們一共買了三件。先別要被焗芝士嚇倒,這些還不是全部近一點不要被嚇倒。還沒吃先看看盒上鮮菇的肉汁,果真肉汁鮮嫩呀因為我家人只跟我說是芝士烤菇,因此我沒想到面還有驚喜拍得高清怕日後看見手機圖片庫都會流口水香焗芝士的下一層有火腿、煙肉及蕃茄肉醬,最下當然是有機鮮烤菇啦,一刀切下去肉汁都流下來了,芝士香濃的味道真的有咬下去很幸福的感覺啊,真的很香濃美味。小食方面,我家人買了烤羊架,有些少騷味,但整體來說,肉質鮮嫩,十分香口惹味。另外還有雞翼,原來雞翼是辣辣的,不過不能吃辣的我

不過可以說這一切都是值得的。外賣回到家了,馬上拆開包裝吧!
一塊比面還要大的菇菇
我們一共買了三件。
先別要被焗芝士嚇倒,這些還不是全部
因為我家人只跟我說是芝士烤菇,因此我沒想到面還有驚喜

拍得高清怕日後看見手機圖片庫都會流口水
另外還有雞翼,原來雞翼是辣辣的,不過不能吃辣的我都能接受,當然不辣的話我更喜歡啦
主食我家人更買了意粉

以下這個是車打忌廉焗香意粉,有香草、黑椒、車打忌廉汁及火腿煙肉,而且醬汁十足,啖啖都有香厚汁濃的味道
而且份量足夠。
另外是蕃茄德國腸意粉,原先是叫長通粉的,不過應該下錯單了
不過我們都很喜歡吃意粉的
意粉比一般的質地更粗更有質感。
而且蕃茄醬鮮茄味十足,吃得飽飽的很滿足
服務方面,員工有主動服務客人,雖然等待需時,不過可算是十分值得

環境方面,地方雖小但總算十分整潔。整潔而言,必定會再幫襯。

2016-02-12
20 分鐘 (外賣自取)
  • 芝士烤菇
2015-03-15 1483 瀏覽
上次有朋友仔介紹過呢間茹茹店,但我哋唔知係邊度,所以一直冇機會嚟😩😩有一次經過西鐵站附近,終於比我地見到呢間野啦🎉🎉心情極之興奮👻我地叫左餐,好似係$45。有羊架同一個$26既菇。先講羊架,都幾好食,係正常既羊架,但香料味多過羊味,可能我鍾意食"騷"d,所以同菇菇相比,今次最主要係食菇😂😂👏👏👍👍👍一個字「正」,佢有不同價錢嘅菇,自己揀想要嘅size,餐跟26蚊既菇,多左就補差價。我本身鍾意食菇,而佢既菇厚肉多汁👏,加上芝士火腿,個菇真係唔錯😊飲品方面,餐配汽水,我哋加錢轉咗做熱西洋菜蜜同埋柚子蜜。題外話,店舖較少,座位有限,咁岩有人係入邊,所以我哋坐係門口食。不過都ok,唔算太辛苦。
羊架

菇菇

菇菇
2015-03-05 1243 瀏覽
期待已久的大磨菇 M Station 1實物比圖片更美更誘人架最大嗰隻$6X多元給我個寵幸咗了大家看大過拳頭的烤磨菇流晒口水喇!!磨菇內塗上茄醬火腿洋蔥面頭加上厚厚芝士即烤而成切後見到勁juicy~
期待已久的大磨菇 M Station 1
實物比圖片更美更誘人架
最大嗰隻$6X多元給我個寵幸咗了
大家看大過拳頭的烤磨菇流晒口水喇!!
2015-02-14
15 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2015-01-23 1070 瀏覽
連鎖餐廳越來越多,好多特色小店因為捱唔住貴租而越來越少。 有機會都想盡量幫襯小店,支持下。 元朗雞地呢間M Station 1 係我幾個月係社交媒體到見到有人介紹後,一直都想去試。因為呢到有我最中意食既...菇! 甘岩同行有人話想買呢間既烤菇,我都終於有機會品嘗下!店主放左d菇係個櫃到比大家揀,唔同大小都有,價錢亦隨著大小唔同 大約$25-45一隻菇不等,已經包埋配料。 我地今次揀左隻菇$27, 都有成個手掌心甘大。 因為即叫即烤,都等左十分鐘,烤完就即刻係鋪頭外面食岩岩烤好既菇,一咬有好多汁呢,好味。  同行仲買左件烤羊架,羊架都有size可以揀,友人都話味道ok!鋪頭入面有幾張枱仔,可以堂食嫁。

甘岩同行有人話想買呢間既烤菇,我都終於有機會品嘗下!

新鮮出爐既烤菇

鋪頭入面有幾張枱仔,可以堂食嫁。
10 分鐘 (外賣自取)
下午茶
新鮮出爐既烤菇
見到甜魔媽媽的blog文,是不是很驚喜?其實,這是寫在姐姐出發前的短文之一啦,一早想趁機多分享一些元朗的小食店,它們未必全部食物做得好,但難得各有特色,也值支持的~ 今晚寫的這間 M Station 1,就在家樓下不遠,老公發掘及推介已久,不過主打串燒/燒烤食物難以填飽大食媽媽的胃,也是最近才首訪。那是個星期六晚,囝囝給送了去嫲嫲家,當時又有姐姐在家照顧妹妹,兩口子很難得可以下樓撐撐檯腳~那天下午就是 CPK 的親子pizza製作活動,媽媽吃到很飽了,這頓主要來陪吃陪飲;是的,我們由家裡帶了一支白酒並酒杯下去,趁有難得的二人時光,借酒舒情一下! 真的,我們家很愛飲Hardys,因為又平又好飲!小店的座位不多,早到關係還有得坐;選了食物後會獲發一張號碼卡,吃完才要付款。我可是八成飽了,這晚只點了四款食物分享,當中三款都感滿意。首先是 燒雞翼 ($12),新鮮熱辣、皮香肉嫩,帶點惹味辣味的雞翼,不可能不討好,定價也實在相宜值得推介!  老公又點了一份 深海八爪魚 ($22),這個就不推介了,雖然味道很鮮,但質素實在太雪太冰,冷得牙齒非常不好受! 一直聽老公講這裡的烤蘑菇是如何如何的好吃,這

真的,我們家很愛飲Hardys,因為又平又好飲!

燒雞翼

一直聽老公講這裡的烤蘑菇是如何如何的好吃,這晚也點了一份;蘑菇是按重量收費,這晚我們選了最大隻的菇,定價 $39,不算便宜,不過真的物有所值。

烤蘑菇
成品面層滿佈烤香芝士,中間除了香口煙肉,還聰明地加了洋蔥在內,加上厚身又多汁的蘑菇肉,組成微甜鮮香、有點似洋蔥湯但更加香口吸引的口味,難怪是招牌推介!我也非常推介菇友來吃,而且一定要選最大的菇,因為多汁的菇會美味很多~

最後還要了一件 烤羊架 ($22),個子不大,味道卻不錯,羶香惹味吸引,也是滿意。

真的,無論多忙,兩口子都需要有時間拍拍拖,交流一下大家的想法、感受,這點很重要!
輕食的一頓埋單 $95,換來美好醉人的二人時光,又幾划算!不過老公飲到超級的 wing,又是後話了。其實店內還有一些連上汽水的套餐,以及較飽肚的意粉主食之類,下次再試。
2014-12-13
烤蘑菇
  • 燒雞翼
  • 烤羊架
2014-08-08 1255 瀏覽
八個月前。我和朋友初次來到元朗,吃了著名的B仔涼粉。當時我們想去韓點,但是卻迷路了。我們在這間小店徘徊了一會兒,後來走進了這間小店看看有什麼東西吃。後來在店裏的小帥哥店員主動問我們想去哪兒"你地想去邊?好似見你地行咗好耐。"就是這句,開始了我們"M Station 1"的旅程。我們被他的熱情主動吸引住了,他也向我們介紹店裏的種種食物。看著有林林總總的各種食物名稱,也吸引了我和朋友想光顧的衝動。後來在他的熱情推介下,我們買了雞翼,星星批和烤菇。看著他在我們面前烹調我們點的食物,由一開始的燒烤,再到放上各種材料,最後鋪上被火嗆過的芝士,令人唾涎三尺。有種感覺讓我們覺得就算食物味道不怎樣,我們也會為了店員的熱心來這裏再次光臨。更何況味道令我們流連忘返,想再次到那裏品嘗那滋味。別看這溫室烤菇樣子黑黑的,但是嘗了它一口後,它的肉汁慢慢地滲出來,和芝士的奶香再混上甜甜的蕃茄醬,這幾種材料混合起來,竟然是天作之合,令我們想一口接著一口吃下去。然後這就是很可愛的名字"星星批"它的底部有香脆的pizza批,在批上再放上金黃色的薯餅,同樣的材料再次鋪上芝士,味道卻完全不同。就像是小型的pizza相信那香脆
八個月前。我和朋友初次來到元朗,吃了著名的B仔涼粉。

更何況味道令我們流連忘返,想再次到那裏品嘗那滋味。
烤菇
星星批
然後這就是很可愛的名字"星星批"它的底部有香脆的pizza批,在批上再放上金黃色的薯餅,同樣的材料再次鋪上芝士,味道卻完全不同。就像是小型的pizza相信那香脆無比的口味小朋友一定會喜歡!

八個月後,我和當時的朋友再來到此店,想再和那店員聊聊天。想不到他已經開了分店。那就是"M Station 2"我們找了很久很久的路終於到達,看著那此店員,我們都興奮地向小帥哥店員打招呼。他忘然的出來,看了我們兩眼,大叫了一下。原來他還記得我倆,我們都感動不已。叫了當時所吃的食物,在新店門口品嘗著當時的味道,回憶當時的一切,還真的有點感動。明年的十二月,我們再相見吧,希望你們到時能有M Station 3、4、5、6…
2014-08-06
烤菇
星星批
2014-07-21 917 瀏覽
Boyfriend and I went to Yuen Long to do a little exploring and we came upon this little snack shop that appeared to serve grilled portobello mushrooms.The staff said the mushrooms were organically grown by them. We choose the size and then they put tomato sauce, ham and cheese and grill it. You basically only pay for the mushroom size.The mushrooms seemed pretty fresh. We chose a $43 size one and they grilled away.The menu showed other snack items quite unusual for an outdoor snack shop like lam

The menu showed other snack items quite unusual for an outdoor snack shop like lamb chops, potato pie, garlic bread. But we added three chicken wings for $9.

Chicken wings were pretty moist and not dry. The marinade was pretty good. Tasted like teriyaki. Boyfriend asked for one spicy and they sprinkled with dry red chilli flakes.

Mushroom came out looking like this. A slice of processed cheese on it.

Slicing into it, tons of juicy juices came out. The mushroom was filled with ham. It was pretty good. Almost like eating a pizza minus the crust.

Vegetarian versions are also available as I heard someone request no ham.

Pretty good alternative to your usual street snack shops.
2014-07-20
2014-06-25 1188 瀏覽
食物種類不多,主力提供燒烤、冷盤小食。宵夜之撰!上次食燒菇和羊架,味道不錯!今次試冷盤-八爪魚。八爪魚爽脆彈牙,配上芥辣甜醬售價按重量計算, 大約$22。份量約2串
食物種類不多,主力提供燒烤、冷盤小食。宵夜之撰!
上次食燒菇和羊架,味道不錯!今次試冷盤-八爪魚。
八爪魚爽脆彈牙,配上芥辣甜醬
售價按重量計算, 大約$22。份量約2串
2014-06-22
2014-01-26 840 瀏覽
夜晚12點幾喺附近食完花盆甜品,行過呢間好香,坐低再食。店舖簡單,無裝潢,只係門口放咗幾張接檯同chairs.. 入面有好多大大個既有機蘑菇… 好吸引! 溫室有機烤菇 ($29/個): 蘑菇按照唔同size會有唔同價錢,我叫咗個大少少,所以$29。大大個蘑菇上面有火腿同蕃茄醬,面層仲有塊芝士一齊烤… 個菇就算烤完出嚟都唔乾身,芝士融咗落個茄醬同菇到,食一啖已經taste到濃郁嘅蘑菇香,好正呀!澳洲懷舊雞翼 ($10/3隻): 雞翼帶少許辣,但燒到好香,皮脆但裡面又唔乾身,加埋燒的時候嘅調味粉,我想再encore! 皇牌秘製烤羊架 ($1x/塊): 羊架以每件計,唔同大小都好似有唔同價錢。本身自己唔食羊,男友叫咗嚟食,由於嗅落太香 (我諗係調味粉),也試了少少,吃一口絕對唔羶。其實呢間小食店,都算有心機煮俾你食,而且又唔算太貴,咁嘅質素算唔錯。唯一要改善,就係個等待食物時間太耐…。希望有更多人試到呢間元朗有心小店啦!

希望有更多人試到呢間元朗有心小店啦!
2014-01-26
宵夜
  • 溫室有機烤菇
2013-12-16 668 瀏覽
經過雞地見到呢間門面細細既小食店, 鋪內無坐位, 食物只得七種選擇。燒雞翼- 唔錯,汁好味類似bbq 醬,唔乾身!深海八瓜魚同火雞腎-自己選擇大細按重量計,八爪魚juicy,唔乾身,火雞腎好爽口蒜蓉包,夠熱,脆口,蒜蓉牛油分量正常! 必食。燒菇- 手掌甘大既有機菇,上面放上煙肉芝士加上佢既汁,即燒,正,唔係乾身,好多汁,我怕菇有草青味,佢無,仲好香!燒羊架- 溫馨提示 落單記住講幾成熟,羊架質素唔差,唔會好(蘇),即時燒,唔會差!仲有一款星星批無試 麵包加薯餅再加芝士應該會好飽!
燒雞翼- 唔錯,汁好味類似bbq 醬,唔乾身!
蒜蓉包,夠熱,脆口,蒜蓉牛油分量正常! 必食。
仲有一款星星批無試 麵包加薯餅再加芝士應該會好飽!
2013-12-14
2013-11-27 95 瀏覽
澳洲懷舊雞翼
有機溫室烤菇
題外話/補充資料: 創意十足,店務員在燒菇時,好似做show咁,開頭念燒菇一定是很乾啦啦!點知用刀切下去,d汁多流晒出來,食下去好有彈牙,估唔到菇都可以咁好食,而雞翼睇落去沒什麼大不了不過食落真係好特別的味道怪不得,個雞翼個名咁利害,成間鋪只買6樣食物,店員說師傅只好精啊!我睇到佢地重上咗雜誌講佢地點開鋪真係直得支持
2013-11-07
20 分鐘 (外賣自取)
$30 (宵夜)
用餐優惠
試食活動