2009-12-30 876 瀏覽
士耳其既雪糕, 第一次食係台灣既淡水. 係由一個相信係士耳其藉人士售賣. 我仲記得嗰個人比杯雪糕你既時候會玩下雜耍咁. 佢用佢嗰d土耳其雪糕專用既既器具黏住個雪糕遞比你. 當你諗住伸手去佢就會一下抽起等你撲個空, 亦都用黎娛樂一下其他 "觀眾". 除個免費雜耍之外, 嗰次食到既士耳其雪糕既口感亦都叫人印象深刻. 佢唔係一般雪糕既軟滑, 而係 "煙靭" 未食過既時候好難想像將呢個口感同雪糕聯想埋一齊. 不過當二者二合為一既時候, 卻係非常之合襯, 令人回味無窮. 嗰次成個台灣TRIP, 最掛住既就係呢個雪糕!最近去韓國時又係街邊見到! 今次售賣既小販唔再係疑似土耳其藉人士. 換來兩個韓國青年, 我亦只能憑嗰支土耳其雪糕專用既既器具辯認出佢哋售賣既就係土耳其雪糕. 可能因為係流動式小販既關係, 雪糕既溫度唔係好夠, 一LING上手就開始溶, 又無左雜耍, 所以覺得感覺差左d. 不過都ok接受.今日黎到mega box, 經過見到呢間野, 突然醒起之前睇雜誌見到佢有介紹話佢引入左士耳其雪糕, 所以食完飯就同成班frd去左試! 我今次再無見到嗰支土耳其雪糕專用既既器具, 不過係舗頭介紹既相到就

今日黎到mega box, 經過見到呢間野, 突然醒起之前睇雜誌見到佢有介紹話佢引入左士耳其雪糕, 所以食完飯就同成班frd去左試! 我今次再無見到嗰支土耳其雪糕專用既既器具, 不過係舗頭介紹既相到就見到! 有別於前兩次既係, 前兩次去都係單純只有一兩款最普通既口味, 而呢到就有好多種.

想食crepe, 不過店員話無晒. 最後我就揀左朱古力味配waffle cup! 好期待好期待, 但係就換黎失望! 口感並唔係記憶中既煙靭. 口感只係好似普通雪糕咁, 我食既朱古力味道亦都唔係特別濃香. 唔特別過普通雪糕, 但係又特別貴, 一行9人食完之後都覺得唔抵. 可能因為味道多既關係, 可能係機打完就放出黎賣, 而唔係以人手得閒就搞兩搞咁. 所以個口感唔煙靭掛....確實... 食完呢到既雪糕,我完全不能將佢哋同我食過既聯想埋一齊.....
2009-11-23 548 瀏覽
十一月廿二日(星期日)同老公仔吃完了lunch後,就去吃Mado可能是冬天關係,所以很少人吃,在太古那邊的分店也是我們只點了個原味單球,因為有買一送一,不過送的就是指定的橙/蜜瓜我們試了蜜瓜很香,很stick to 原本的生果味道!一流的雪糕!無論冬天/夏天都會支持你!
十一月廿二日(星期日)

同老公仔吃完了lunch後,就去吃Mado
可能是冬天關係,所以很少人吃,在太古那邊的分店也是

我們試了蜜瓜
很香,很stick to 原本的生果味道!

一流的雪糕!無論冬天/夏天都會支持你!
2009-11-22
2009-11-08 303 瀏覽
今日去了MEGA BOX,經過呢間士耳其雪糕店,雪糕味道及做法吸引,於是叫了鐵板雪糕~原味,士多啤梨粒,再加埋BAILEY,同即叫即做的WAFFLE 好好味 !!另外仲叫左個橙味雪糕CONE, 好有橙味又不太濃,十分喜歡這味道, 下次再去時, 一定會再試其他味道.

2009-11-08
  • 鐵板雪糕
(非會員)
2009-11-02 192 瀏覽
難食到o咀上次經過聞到極香.. 好想入去食.. 但見作為lunch價錢偏高左d所以有d猶疑今日終於一試 點知一試難忘.. 難食到真係要比十個珍!!!!我同我個fd兩個人去 每人食左40蚊 我叫左個"曲折離奇", 總有個朱古力味(唔記得叫咩名)到比錢先知淨雪糕價$35, 要加下面塊餅要加$5menu隻字不提+$5係加d乜, 到比錢問起先知個個店員完全又唔講!! 但張相又影埋有塊餅咖喎??如果我唔問, 真係食個陣先知得球爛溶溶既雪糕....總有個"曲折離奇", 完全難食到冇得再難食囉咩事!!!!!!!!!!!!!!個賣相嘔心到佢呀 好似人地嘔出黎咁 溶溶爛爛 個口感奇怪 再加上個焦糖汁完全唔夾 最後我只係食左個+$5餅 就走左lu.....環境d椅根本唔係比人坐 特別係d長椅扮灑high class 但係完全冇得靠住坐辛苦過坐櫈仔 大家去之前請三思啊!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 咁就灑左$40 ... x2之後我同個fd去左7仔食杯面
難食到o咀
所以有d猶疑

我同我個fd兩個人去 每人食左40蚊
我叫左個"曲折離奇", 總有個朱古力味(唔記得叫咩名)
到比錢先知淨雪糕價$35, 要加下面塊餅要加$5
menu隻字不提+$5係加d乜, 到比錢問起先知
個個店員完全又唔講!! 但張相又影埋有塊餅咖喎??
如果我唔問, 真係食個陣先知得球爛溶溶既雪糕....
個賣相嘔心到佢呀 好似人地嘔出黎咁 溶溶爛爛
個口感奇怪 再加上個焦糖汁完全唔夾
最後我只係食左個+$5餅 就走左lu.....
d椅根本唔係比人坐 特別係d長椅
扮灑high class 但係完全冇得靠住坐
辛苦過坐櫈仔

咁就灑左$40 ... x2
之後我同個fd去左7仔食杯面

2009-10-29
  • 難食到嘔
2009-07-13 175 瀏覽
在魔鬼的引誘底下,最後也是來了買了杯雪糕。已吃過多次,對我來說這種雪糕已不是新鮮事,不過每次都只是原味。其實好像甜了點,但不下多些糖又怎能做出煙煙韌韌的效果呢? 這個的確是特別的,但畢竟也是雪糕,只擔心吃了會胖啊。這裡的弊處就是沒有水供應,口裡甜膩膩的,弄得自己的口很乾,幸好附近有便利店。$28一杯,份量比平常的小,值不值真是見仁見智,不過昨天才說要減肥,還是少吃為佳。
在魔鬼的引誘底下,最後也是來了買了杯雪糕。

原味
原味
2009-07-13 24 瀏覽
Beloved Mocha- creamy coffee ice cream, chocolate cake, energy biscuits, shredded coconut, chocolate chips, chocolate topping, baileys鐵板雪糕~有個base 球+ 好多配料"炒"埋一起~以前係ny都食過架...不過唔知係唔係佢say 左用蘭莖粉...好似真係多d靭性咁...好香滑~又有口感...佢set 好左d配料... 好match 呀...佢仲撈到好平均, 可以啖啖都食到呀~~仲可以食得出落左d咩料~好COFFEE 又甜甜的...仲有COCONUT 絲...YUMMY~可惜個BAILEY唔係咁出味...仲有個WAFFLE 呀!~即做!仲暖暖脆脆的... 冷暖的口感~e度仲坐得好舒服! 唔係咁多人經過...我地坐宮廷式的SOFA! *嘆*
鐵板雪糕~
有個base 球+ 好多配料"炒"埋一起~
以前係ny都食過架...
不過唔知係唔係佢say 左用蘭莖粉...
好似真係多d靭性咁...
好香滑~又有口感...
佢set 好左d配料... 好match 呀...
佢仲撈到好平均, 可以啖啖都食到呀~~
仲可以食得出落左d咩料~
可惜個BAILEY唔係咁出味...
仲有個WAFFLE 呀!~即做!
仲暖暖脆脆的...
冷暖的口感~

e度仲坐得好舒服! 唔係咁多人經過...
我地坐宮廷式的SOFA! *嘆*
2009-06-27
2009-07-12 27 瀏覽
11-07-2009食完california, 又行了一陣終於返回呢度了見openrice話佢咁高分, 友人又忍唔住要食我們試了一個普通的蜜瓜icecream, 真的發現可以咬, 都幾有咬感, 好得意但友人認唔住, 叫了一個鐵板雪糕--strawberry flavour, called "Marry with Berries"睇住佢好似炒雪糕咁, 又真係幾特別我地加多一個格仔餅碟, 要加多5元即是呢一個icecream要成$40, 真係要食清楚佢有咩咁好味!炒過的雪糕冇咁好咬口, 但係幾香strawberry 味的~友人話食到佢有羊奶味, 但我又唔覺bor~大家都覺得呢個價錢的確有點偏貴, 只可以一試, 成日食就唔好了~p.s. 我話想試味, 個女仔都唔係做野的, 同佢勁講唔該等佢serve我, 見到我都唔理我, 當我死的, 真係想爆粗!
11-07-2009

食完california, 又行了一陣
終於返回呢度了
見openrice話佢咁高分, 友人又忍唔住要食

睇住佢好似炒雪糕咁, 又真係幾特別
我地加多一個格仔餅碟, 要加多5元

友人話食到佢有羊奶味, 但我又唔覺bor~

2009-07-11
$20 (宵夜)
2009-05-18 21 瀏覽
五月七日(星期四)是日早收,過去megabox買戲票!當然要吃個mado雪糕呢!夏天又來臨了!吃雪糕的黃金時間!mado當然是首選了!megabox平日真是很少人!我們是當時唯一的顧客!生意難做吧!要了個三球,比較化算!是五十多元!兩個原味,一個香蕉!香蕉味濃!羊奶味很香滑!希望mado可以在鬧市多開分店吧!
五月七日(星期四)

夏天又來臨了!吃雪糕的黃金時間!mado當然是首選了!

要了個三球,比較化算!是五十多元!

兩個原味,一個香蕉!

香蕉味濃!羊奶味很香滑!
希望mado可以在鬧市多開分店吧!
2009-05-07
2009-05-17 12 瀏覽
是日下午茶, order 如下:椰子香芋 (單球) - 有椰子粒粒, 口感不錯, 可惜濃烈 gei 芋頭味將佢完全蓋過, 食唔出 coconut 味. 雪糕 base 方面, 佢未有 XTx gei 咁煙 un, 亦唔夠滑, 所以我覺得只係一般.overall,味偏甜. 試過櫃內其他味都覺得係太甜.未夠"張力".想食雪糕有其他 choice, 只係一試無妨, 但唔係我 gei 首選.
是日下午茶, order 如下:

椰子香芋 (單球) - 有椰子粒粒,
口感不錯, 可惜濃烈 gei 芋頭味將佢完全蓋過,
食唔出 coconut 味. 雪糕 base 方面,

overall,
味偏甜. 試過櫃內其他味都覺得係太甜.
未夠"張力".
2009-04-24 11 瀏覽
MADO 0係土耳其非常出名,就好似香港0既HD咁... 行開九龍灣,都要試試!幾得上次去土耳其食已經覺得非常好食,今次黎都係試下究竟土耳其本土跟香港的有咩唔同.... 食入口有煙韌0既感覺,完全係特色之一,不過食落去無0係土耳其0既咁煙韌,好似差左少少口感~~~ 不過味就保持到水準!! 正!!!下次會要食多次~ 想食下土耳其DELIGHT味道0既朋友仔真係可以去試下~

本來唱完k一心諗著來食ice cream本身知道呢度有間土耳其雪糕已經想試好耐~仲耍響tv見到有人響到拉下拉下d 雪糕~吸引吸引megabox真係太早關門啦~可能宜家有電腦節~so都叫做9點幾仲有人響到~今次來果陣仲要響megabox出面派優惠劵~響到buy ice cream有85折~叫左佢mix好既款mocha~um....感覺上冇我想像中咁好味~又見唔到示範拉拉下雪糕~感覺上冇咁happy~問左果到既職員~佢話拼雪糕人會響星期6/日既3點幾會響到~下次真係想呢個時間來試試~由於可能唔係佢昕拉~好似冇想像中既煙韌~又睇唔到示範~唔夠滿足~不過佢呢到既職員好nice~同埋佢d位好靚~算係令我不至於比喊面佢la~比著個ok佢先~食完個即拉雪糕再來~
本來唱完k一心諗著來食ice cream
本身知道呢度有間土耳其雪糕已經想試好耐~
仲耍響tv見到有人響到拉下拉下d 雪糕~
吸引吸引

megabox真係太早關門啦~
可能宜家有電腦節~so都叫做9點幾仲有人響到~
今次來果陣仲要響megabox出面派優惠劵~
響到buy ice cream有85折~
叫左佢mix好既款mocha~
um....
感覺上冇我想像中咁好味~
又見唔到示範拉拉下雪糕~
感覺上冇咁happy~
問左果到既職員~
佢話拼雪糕人會響星期6/日既3點幾會響到~
下次真係想呢個時間來試試~

由於可能唔係佢昕拉~好似冇想像中既煙韌~
又睇唔到示範~唔夠滿足~
不過佢呢到既職員好nice~
同埋佢d位好靚~
算係令我不至於比喊面佢la~
比著個ok佢先~食完個即拉雪糕再來~
諶入面既mocha口味
2009-04-05
諶入面既mocha口味
2009-03-25 15 瀏覽
正!!雪榚唔容易溶...可以在口內「o趙」...但比較蘇,可能食唔慣既人會唔鐘意
正!!
雪榚唔容易溶...
可以在口內「o趙」...
但比較蘇,可能食唔慣既人會唔鐘意
2009-03-09 13 瀏覽
十一月廿一‧晴 到另外一個地方交收,友人遲到,來這裡買杯雪糕吃。 選了薄荷,味道不甜也很香的薄荷味道。這裡的雪糕口感軟熟煙韌,很濃郁又不會有吃雪的感覺,很不錯的。 28蚊一球,有點貴,但有水準。
十一月廿一‧晴

到另外一個地方交收,友人遲到,來這裡買杯雪糕吃。

28蚊一球,有點貴,但有水準。
口感不錯的雪糕
口感不錯的雪糕
  • 薄荷味
2009-02-24 10 瀏覽
見冇野做就專登去搵呢間雪糕食要左mint同melon味~仲+左waffle我中意食個waffle雪糕我覺得食落口冇咩分別..下次可以試下炒雪糕既
見冇野做就專登去搵呢間雪糕食

要左mint同melon味~
仲+左waffle

我中意食個waffle

雪糕我覺得食落口冇咩分別..

下次可以試下炒雪糕既
只係食左幾啖已經得返好少..
之後第2個人裝俾我就多返d喇~
之後第2個人裝俾我就多返d喇~
2009-02-15 14 瀏覽
自昨天吃了scoop強差人意的炒雪糕後,今天情人節到Megabox接男友放工,自然很不甘心地吃一次Mado補數MegaBox顧客果然很少,雖然也是open area,但坐得很舒服,不會像吉之島那麼擠迫,這才是吃甜品的氣氛呀!今天點了上次想試的醉人莫卡,還點了"蕉絲暮想",本來想點雪糕扒的,但還有留肚吃晚上的dan ryan's,只好留待下次了醉愛莫卡($40+$5waffle):咖啡雪糕+朱古力碎+能量餅+椰絲+朱古力汁+百利甜酒,咖啡雪糕咖啡味濃,不過偏苦,不及朱古力純粹,不算好吃,我也吃不出有那麼多種材料,味道雜糅得有點古怪,苦苦甜甜的不知該怎麼形容,朱古力碎也不甚特別,可能是與godiva的chocolixir比較之故吧!反而上次的曲折離奇就甜得討喜多了~蕉絲暮想($60):其實是香蕉船,可以自選兩球雪糕,我選了原味和朱古力味,賣相超級精美,兩球大大的雪糕,上面灑滿了rainbow粒和椰絲,兩旁是cream和香蕉,尾部還有一個waffle筒,上面有strawberry和一些berry醬,看著已經覺得很滿足了第一次吃原味,發現原味真的是最好的,最能體現羊奶雪糕煙韌的特色,又夠奶香,

第一次吃原味,發現原味真的是最好的,最能體現羊奶雪糕煙韌的特色,又夠奶香,超讚!與此相比,朱古力味就顯得太甜,而且太平凡了
cream也很滑,它的軟更能襯托出羊奶雪糕本身的煙韌,waffle很脆很好吃,雖然也是甜,但與雪糕配合又不覺膩,可能是因為一滑一脆的緣故吧!很好!
下次還是主攻所有原味產品!雪糕扒啊,我一定會再來的!
這次才發現原來有家庭裝的呢!$68(16oz),若不是要行街,真想買一bot回去,不過看別人買總覺得很少呢,一定很快會吃光啊!Megabox這家的款式較jusco多,如crepes好像就是jusco沒有的,而且價錢比marison便宜($28),下次也可以一試呢!
土耳其香蕉船
醉愛莫卡,非我所愛