2015-08-17 245 瀏覽
雪糕市場而家以賣相行先,我光顧幾間以賣相靚作賣點,得出來結果好睇唔好吃,今日去了紅磡行街 ,自從冇在這區返工之後,甚少來這區,上一次來是和朋友吃飯,今次陪屋企人來行下,我們吃完麵之後,行過對面一條街 ,以前在這區返工時候不知道有紅磡商場,在紅磡商場附近見到這間意大利低脂雪糕,女人又怕肥又要吃甜食,我買了抹茶雪糕同香蕉奶,香蕉奶買俾屋企人 ,屋企人話想飲野多D ,夏天吃下冰凍美味雪糕真是一流 ,這間是外賣店,有提供椅子給客人休息坐下係度食,抺茶雪糕有濃郁抹茶味,甜味又不太甜 ,32元這個價錢合理,我覺得這間雪糕不以花巧賣相去吸引客人,反而以味道行先,屋企人話香蕉奶有些小甜,依然覺得好飲。這間雪糕冇華麗造型去吸引客人,雪糕有新意是好 ,味道好重要,下次再去紅磡會光顧
2015-08-16
外賣自取
  • 抺茶雪糕
2015-08-16 320 瀏覽
天氣咁熱見到雪糕店特別醒神,今日經過紅磡廣場時被一間顔色都幾特別嘅Gelato專賣店所吸引,所以就行咗入去睇吓!店鋪門面雖然唔係好大,但剛好放咗一張二人枱。外賣或者坐係度食都可以。店入面都有張Bar枱係可以坐嘅。入到去見到Gelato嘅款式都有唔少,都有成二十幾款!店員表示可以試吓!店員仲介紹呢度嘅Gelato係無糖無脂肪嘅!我第一款試咗冧酒提子,真係冇一般出面嘅雪糕咁甜,甜度剛剛好,而且食落好順滑!仲試咗山竹、開心果、士多啤利、榴槤.......而期中2款係乳酪,有青瓜乳酪&藍莓乳酪!我試咗青瓜乳酪,一放入口真係好青瓜味,我鐘意食青瓜所以覺得唔錯,亦都覺得好有乳酪味!試食完一輪係時候睇下食邊款好,普通的可以要幾多個scoops,比較特別有Jumbo Cone、Waffle Bowl同香蕉船!最後我要咗Waffle Bowl,而Gelato方面就選咗開心果同榴槤味!Waffle Bowl仲有幾片生果,其實仲可以加朱古力或者係士多啤利漿!不過我想食原味,所以唔加!上面綠色嘅係開心果味,一食落口感覺好Nutty而且好creamy,果仁味很濃郁!食完開心果之後下層就係榴槤,我覺得真係好似放咗
店入面都有張Bar枱係可以坐嘅。
店員仲介紹呢度嘅Gelato係無糖無脂肪嘅!
食完開心果之後下層就係榴槤,我覺得真係好似放咗舊雪凍咗嘅榴槤入口、好香甜順滑!店員話呢個雪糕係用金枕頭嚟做,所以味道好濃郁!
而waffle都好脆卜卜,連同Gelato一齊食又香脆又滑!
其實仲有Crepe,可以選生果或者Gelato!亦都有唔同嘅飲品,smoothies、咖啡、果汁!
仲可以訂Gelato口味嘅蛋糕!

2015-08-12
2015-08-15 325 瀏覽
今晚去睇蘇打綠之前,去左紅館附近搵食。行過舊區發現有間新開清新小店,原來係賣標榜健康既GELATO,試試先。入到去見到裝修都不錯,有韓國feel!gelato價錢同口味一目了然,好多味揀呀!貪心的我想試幾種口味,所以要左有三球雪糕嘅香蕉船。gelato就揀左creme caramel、番石榴同hazelnut,唔知係咪無糖既關係,所以雪糕比較快溶,不過夠健康就唔緊要啦XD 無糖又真係冇咁甜,所以一向較甜既caramel、hazelnut都變得易入口,同埋幾鐘意gelato唔只得雪糕,仲會有d nuts增加口感!
gelato價錢同口味一目了然,好多味揀呀!
2015-08-13 149 瀏覽
天時暑熱最岩就係食雪糕!哩間啲雪糕部分標明左係無糖同無脂肪嘅,岩哂貪靚嘅女仔食。我簡左青瓜乳酪(少糖)同士多啤梨(無糖無脂肪)。青瓜乳酪的確係比較甜,乳酪味好出。而士多啤梨味每一啖入面 都有啲士多啤梨核,好似食緊一粒粒士多啤梨咁。可能係天氣熱,都融得好快,建議係店食完先走。

可能係天氣熱,都融得好快,建議係店食完先走。
外賣自取
2015-08-07 196 瀏覽
炎炎夏日,吃完一頓美味晚餐後,路過看見一間寫住「無糖,無脂肪」的雪糕店。喜歡吃雪糕的我,看到是天然的「無糖,無脂肪,更加鼓勵自己入去嘗試之餘,還要多加一球啦。一入門價錢都未看,就立即看看有什麼味道選擇。二十多款口味,心想樣樣都想吃啊~最後店員介紹我吃一吃山竹,自己再選了開心果。店員為我準備雪糕時,先再看看價錢,一球$32…兩球都只是$44。山竹是生果中的果后,雪糕味道真是吃真的山竹一樣,果香味濃,甜中帶點酸,幼滑細緻。綠色的開心果雪糕,不會太過甜,有小小粒粒開心果,冰凍可口。夏天吃雪糕真是好享受的!而且給我遇到這間雪糕店,口味多選擇又夠特別。最重要的是「無糖,無脂肪」,吃完都沒有罪惡感,可以放心大吃了。

一入門價錢都未看,就立即看看有什麼味道選擇。

綠色的開心果雪糕,不會太過甜,有小小粒粒開心果,冰凍可口。
2015-08-01
2 分鐘 (外賣自取)
2015-08-06 554 瀏覽
是晚,L相約紅磡會所一號的博藝會飯聚,一試其勇奪「2015美食之最大獎」的得獎菜式。因要等遲放工的V,A建議到船澳街Mammamia Z Gelato去吃意大利雪糕Gelato。湖水藍的小店,地方不大,以外賣為主,店內設有可供三人座的椅子,門外也有兩張小木枱。 標榜無糖無脂肪的雪糕一球$32、兩球$44、三球$55、珍寶筒$65、威化碗$43、香蕉船$59,細盒家庭裝$159,而大盒裝$298。此外,也有鮮榨果汁、蛋糕等出售。 走近雪糕櫃一看,Gelato味道應有盡有,共22款,色彩絢麗繽紛,教心忍不住口水直流﹗ 果斷的友人,已要了一紅一白的士多啤梨山竹雙球雪糕$44。賣相,挺誘人的﹗小妹想要一個珍寶筒,店員卻表示沒有存貨。最終決定要開心果、冧酒提子和山竹雪糕拼湊而成的香蕉船$59,與A甜蜜開心齊share。 甫見香蕉船的賣相,小妹不禁扁嘴了 - 三球開始融化的白黃綠雪糕,放在一隻黃色蕉形器具中,以香蕉切片點綴,再淋上自選的士多啤梨醬,並撒上朱古力針,賣相不太討好。先吃一口開心果雪糕,質感幼滑輕盈且細緻,開心果味天然,且夾雜少許碎粒。再試另一側的山竹,清甜易入口,不太甜膩,
甫見香蕉船的賣相,小妹不禁扁嘴了 - 三球開始融化的白黃綠雪糕,放在一隻黃色蕉形器具中,以香蕉切片點綴,再淋上自選的士多啤梨醬,並撒上朱古力針,賣相不太討好。先吃一口開心果雪糕,質感幼滑輕盈且細緻,開心果味天然,且夾雜少許碎粒。再試另一側的山竹,清甜易入口,不太甜膩,且帶點沙冰的質感。最後,乃試冧酒提子,果然混入了冧酒提子乾在雪糕內,酒味不太顯著,相反,吃到一陣焦糖香。
2015-08-05
2015-08-06 554 瀏覽
友人邀約飯聚,由於餐廳位於黃埔花園,所以下班後乘船來到紅磡,見時間尚早,打算先在區內四處逛逛。可能是近排天氣太悶熱的關係,只行了一陣子就已經大汗淋漓,決定到附近找個地方吃杯雪糕降降溫。從食評網發現這家位於船澳街的意大利雪糕店《Mamma Mia Z Gelato》,決定內進看看。其實近年 Gelato 大行其道,究其原因,除了因為健康低脂外,多變的口味亦是賣點之一,唔知這一間又會唔會有一些令人驚喜的創新口味呢?原來這間座落於紅磡商場的《Mamma Mia》門面好細,店子以外賣為主,而且布置簡約,以湖水藍的牆身配上素白的門框,裝潢雅潔,與店名招牌互相呼應,不單令人看得舒服,更增添冰涼感覺。好,先細閱一吓 Gelato 的價目表,單球 $32、雙球 $44、三球 $55,除此之外,更有 Jumbo Cone $65、Waffle Bowl $43 同 Banana Split $59 可供選擇。想外帶回家與屋企人分享,當然亦無問題,細盒裝  $159,而大盒裝就 $298。先走近雪糕櫃看看有甚麼選擇,口味果然包羅萬有,除傳統的水果味,如草莓、芒果、番石榴、檸檬等之外,更有多款特色的口味,當
先走近雪糕櫃看看有甚麼選擇,口味果然包羅萬有,除傳統的水果味,如草莓、芒果、番石榴、檸檬等之外,更有多款特色的口味,當中包括有益力多、開心果、榴槤、草莓芝士蛋糕、藍莓乳酪、杏仁榛子朱古力、意式咖啡、金莎朱古力等等合共 22 款,味道應有盡有,而且最重要就是雪糕標榜無糖無脂肪,勁吸引!
正猶豫不決,《無糖山竹》四字影入眼簾,好,就一於揀 double scoops ($44),以解毒的山竹配《無糖草莓》試試。先嚐一口面頭的山竹,味道挺真實,也不太甜,帶點沙冰的質感,奶味不會很重,勁清新;至於下面的無糖草莓,吃下不但口感輕盈,而且味道酸甜適中,冰涼可口,很醒胃,非常適合近排這些悶熱的天氣享用,配埋個脆皮錐筒,暑氣全消!
2015-08-05
2015-08-01 219 瀏覽
最近返睇minions,聽下聽下GELATO~~~搞到心思思想食好耐。今日咁啱嚟紅磡,見到舊舊地嘅商場有得食GELATO仲衝左入去。好似係主打無糖無脂肪/低糖低脂,價錢都一目了然。雖然鋪仔細細,但都有齊好多口味、Pancake機等等設備。但咁多款,對於我呢啲選擇困難症真係苦惱。不過店員冇嫌我煩係咁試味,試咗幾隻都幾唔錯,焦糖、榴槤、抹茶都好香。最後揀咗正路啲既益力多。味道清清地咁,好似飲緊益力多沙冰,又唔太甜,不過就係因為無糖(定低糖)所以融得比較快呢,冇一般GELATO咁實淨既感覺。不過鋪頭環境真係唔錯,有兩個位比你坐低食。
2015-07-28 220 瀏覽
夏日最好吃雪糕,但又怕肥,点算,友人在紅磡工作,他推介這新開張的雪糕店,無糖無脂肪,就要試試好精緻的小店標誌無糖無脂肪(B anana spilt)$59满足我三個要求,可選三球,抹茶微帶若,好香茶味,薄荷和朱古力好夾,清涼口感,帶微甜,最特別是益力多,酸甜適中,制作雪糕好配,標誌無糖是真的,吃吧不覺好糖,是女任好選擇,夏日都可以吃多些,可放心吃吧!

好精緻的小店

標誌無糖無脂肪

(B anana spilt)$59
2015-07-26
其他
  • 抹茶
2015-07-26 200 瀏覽
星期天就跟友人在黃埔看電影見還未是時候進場 所以就在附近看看有什麼小店經過一條橫街 這間雪糕店真的十分搶眼有少許韓國小店的感覺主要是做外賣的生意只有四至五張椅子的是次cyn就點來一個香蕉船最近有一陣「banana」熱潮嘛哈哈揀來三款不同的朱古力口味香濃朱古力、曲奇朱古力和香草朱古力最愛的是香濃朱古力十分濃烈的朱古力但不會只有甜味原來這間雪糕小店主打的雪糕是無糖的完全適合一眾女生食甜點得來又多健康另外香草朱古力就有著一種「新鮮」的感覺淡淡的香草味混合在朱古力當中
星期天就跟友人在黃埔看電影

是次cyn就點來一個香蕉船
最近有一陣「banana」熱潮嘛
哈哈
揀來三款不同的朱古力口味
香濃朱古力、曲奇朱古力和香草朱古力
最愛的是香濃朱古力

另外香草朱古力就有著一種「新鮮」的感覺
淡淡的香草味混合在朱古力當中
2015-07-26
2015-07-05 337 瀏覽
炎炎夏日之下,沒有什麼胃口。無意中途經紅磡,郤發現新開了一間意式雪糕店,吸引住我的目光。淺海藍色招牌配以白色Logo感覺很清爽怡人,加上白底紅線的簷篷,非常鮮明奪目。可惜被兩旁店舖所擺放出來的貨品搶了行人的視線,要稍為留神才注意得到這家小店的存在。宣傳板上清楚說明此店的Gelato是「無糖」、「無脂肪」,對於一眾愛吃雪糕又怕肥的女生來說絶對是福音。雖然只有星期一至五及指定款式才有75折,但對住在附近的學生而言仍有一定吸引力。店內只有兩個座位,堂食的話實在非常不便。但站在經營者的角度來看,此種小店應以外賣為主,所以即使座位嚴重不足也可以原諒。牆身採用了和招牌底色一樣的色調,使人甫一進來便感覺清涼。裝飾照片本身也加強了小店的外國風情。看著這兩張黑白照片,加一點幻想力,整個人便仿似身處海外般,感受到異地的情調。可惜旁邊貼的這張說明將我瞬間帶回現實 (笑)。我很喜歡這種以黑板畫形式呈現的風格,勝在夠簡單易明。由這張照片可見,除了可選單球、雙球、甚至三球之外,Mammamia Z 也有提供時下流行的窩夫杯和Gelato蛋糕等等,使前來光顧的客人有更多選擇。店家雖小,冰櫃內卻擺放了20種口味的Ge
可惜旁邊貼的這張說明將我瞬間帶回現實 (笑)。
店家雖小,冰櫃內卻擺放了20種口味的Gelato,店員也很熱情地邀請我試吃。
冧酒提子(上) + 朱古力雲喱拿(下) (雙球,杯裝)
雪糕口感不俗,一如其他坊間所售的Gelato般幼滑,甜度也頗高,應該能夠滿足一眾甜魔。

冧酒提子味沒有其他地方吃到的那種清甜,應該加了一點焦糖醬吧,吃得出有少許的鹹味。酒味也略淡;雲喱拿朱古力方面,雪糕中的雲喱拿籽夠多,而且混有脆脆的朱古力碎,相比之下更得我的歡心。

總結:
老實說,我吃不出它和其他普通的Gelato有任何分別,如果真如此店所言,這間主打健康度滿滿的Gelato小店將為會為區內其他雪糕專門店帶來一陣新的威脅。

滿意度:(5個
為滿分)

題外話/補充資料: 1. 店員姐姐的服務很好:當我從她手上取過雪糕時,一時竟忘了付款!她也沒有馬上催促我;當我吃了幾口之後,才發覺自己的大意,道歉並馬上付款。 2. 這次我選了雙球來吃,但店家提供的仍是單球的雪糕杯。我曾詢問店員姐姐可否另外給我一個杯子,以防止放在上邊的雪糕球溶化,但遭到拒絕,並稱一次Order只提供一隻杯。那麼,如果我選的是三球,豈不是要吃得更加狼狽?希望這一點在將來可以改善。
2015-07-05
$44 (其他)
冧酒提子(上) + 朱古力雲喱拿(下) (雙球,杯裝)
  • 朱古力雲喱拿味Gelato