2016-05-04 213 瀏覽
就嚟要去食好多日意粉,出發前實在好想食吓啲港式甜品,否則會變得心理唔平衡。約咗貓貓下奏5點半,諗住都會有啲學生呀師奶喺度食,點知一個人都冇,變咗包咗場食甜品😂 既然都好多日冇綠茶食囉,又真係幾實肚餓,咁就叫3個甜品食囉,唔過份吖!抹茶心太軟配豆腐雪糕 ($78)其實每次去餐廳見到抹茶心太軟都會忍唔住想食,今日都唔例外。一拮開啲抹茶餡係流出嚟㗎,都算合格,抹茶味道夠濃郁,甘甘哋帶少甜,啱晒鍾意食濃抹茶嘅我&貓貓;餅嘅入面都係深綠色,質地幾濕潤軟綿;豆腐雪糕就似豆漿,唔係好甜不過就雪到非常非常凍,要等陣先食得,加少少白玉及甜紅豆一齊食都唔會過甜;最後無啦啦有杯玄米茶,點解唔係綠茶嘅?不過無所謂啦我都鍾意飲嘅,清一清喉嚨再食下一道抹茶鮮吉士醬拿破崙配豆腐雪糕 ($78)其實我就麻麻拿破崙嘅,唔鍾意啲好脆嘅甜品,不過貓貓話試吓,咁OK啦唔好食都有佢包底。千呢個層酥皮就係夠晒鬆脆,一開始都唔知點拮開佢先好,硬著頭皮照拮落去,果然碎晒,不過呢個先係食拿破崙嘅意義呀嘛,如果鍾意食拿破崙嘅朋友應該會鍾意嘅;抹茶吉士醬嘅抹茶味道偏甜,會比較適合嗜甜嘅朋友,我就比較鍾意頭先心太軟嗰款濃綠茶,所以整體嚟講呢
抹茶心太軟配豆腐雪糕 ($78)

抹茶心太軟配豆腐雪糕
抹茶鮮吉士醬拿破崙配豆腐雪糕 ($78)

其實我就麻麻拿破崙嘅,唔鍾意啲好脆嘅甜品,不過貓貓話試吓,咁OK啦唔好食都有佢包底。千呢個層酥皮就係夠晒鬆脆,一開始都唔知點拮開佢先好,硬著頭皮照拮落去,果然碎晒,不過呢個先係食拿破崙嘅意義呀嘛,如果鍾意食拿破崙嘅朋友應該會鍾意嘅;抹茶吉士醬嘅抹茶味道偏甜,會比較適合嗜甜嘅朋友,我就比較鍾意頭先心太軟嗰款濃綠茶,所以整體嚟講呢個甜品唔係我杯茶,食咗少少就交俾貓貓包底;佢嘅甜品大部分都係配豆腐雪糕,如果可以俾客人轉味道就好啦,我懇求店員俾我轉吓味,否則3個豆腐雪糕真係會食到變豆腐,最後轉咗做芒果雪糕,可能食完甜嘅吉士醬,所以覺得呢個雪糕唔係好甜,都OK嘅
抹茶鮮吉士醬拿破崙配豆腐雪糕
抹茶紅豆白玉聖代 ($68)

一個好複雜嘅食物,一次過有7種層次,所以叫呢個嚟食又好似會好開心咁。我唔太鍾意食馬卡窿,貓貓食完就話真係幾甜,嘥咗啲抹茶;玄米果凍好香茶味,一咬開啲玄米嘅清香味道就爆晒出嚟;抹茶白玉相對較煙韌,不過茶味冇果凍咁突出,撈埋紅豆後會俾紅豆嘅甜味所蓋過食;芝麻層極香芝麻味道,軟軟綿綿,配合朱古力脆米一軟一脆口感極佳;最低層嘅抹茶布甸抹茶味較白玉出色,不過要一下由曲奇雪糕(又改咗唔要豆腐雪糕)穿過咁多層去到最底係有啲難度,所以幾層幾層咁樣食會方便啲。整體各種材料都非常配合,食完會有好開心滿足嘅感覺
抹茶紅豆白玉聖代
雖然冇人,不過食物嘅預備時間都頗耐,大概20分鐘一個甜品,所以食3樣嘢最後食咗成個鐘,如果可以3樣一齊上會更好;平時雪糕味道係冇得轉,不過店員都幾flexible,肯俾我轉味,值得一讚。食物份量都算幾大,以尖沙咀地點嚟講都係幾抵食,適合一班人食完晚飯行過嚟share啲甜品食,不過睇嚟要早啲嚟喇,否則人多可能要等得更耐
2016-04-24
20 分鐘 (堂食)
2016-05-03 244 瀏覽
市場競爭激烈,租金示昂貴,做生意有時候亦不能太有性格,免不了,都要與潮流並進,近日興抹茶口味,源自台北的芒果冰專門店MangoChaCha 亦不得不跟風,推出一系列和風抹茶系列,想不到,不失為甜點高手,水準真的不俗。因為在京林屋吃過滿意的抹茶食物,到別店,忍不住要依她模式作比拼。這兒的和風抹茶系列有七款食品,六款甜點及一款飲品,其實甜點的組合丶型態及外表,皆像在京林屋吃到的,也許和風風格就是這樣。我們試了3款,基本上白玉丶蕨餅丶紅豆及豆腐雪糕每款皆備,只換上了主角而已,分別拿破崙蛋糕丶芝麻布甸及心太軟;全部以小碗丶小碟方盛載,齊整地放在有條紋的方型盆子上,賣相高雅。抹茶吉士醬拿破崙配豆腐雪糕自家製造的吉士醬,豐厚結實的同時,亦幼滑柔軟,抹茶味香濃,作為夾心醮料,堅廷有份量;上下兩層拿破崙餅,多層式疊合,身輕空洞多,焗至非常酥脆,用叉子輕鬆切開,大啖入口,"索索"聲音嚮亮,酥脆與軟滑口感有對比,既甘亦甜的味道,美味極了!加上甜美的紅豆及豆腐雪糕,層次更豐富滿足!豆腐雪糕的特色是甜而不太甜,盡是豆腐之感,但並非很有豆腐香,相信是材料之故。細心看看,幼滑的豆腐雪糕下的忌廉,造成花朵的形態,有

豆腐雪糕
豆腐雪糕的特色是甜而不太甜,盡是豆腐之感,但並非很有豆腐香,相信是材料之故。細心看看,幼滑的豆腐雪糕下的忌廉,造成花朵的形態,有心思。
豆腐雪糕+白玉及蕨餅球
圍繞著雪糕的旁邊,有幾粒白玉及蕨餅球,煙靭軟滑,白玉相比蕨餅硬一點,以本味為主,並不甜,作用以增加咀嚼之口感為主;紅豆煮至半爛,保持嚼勁,味道甜美。

抹茶心太軟配豆腐雪糕
心太軟果然名符其實值得推介,
抹茶心太軟
一刀切開,暖暖的抹茶溶漿流出,口感幼滑,質感如在氣朱古力醬,只是味道換上了抹茶的甘,先甘後甜,甜度恰當,心太軟的外殼焗至少少脆,口感有變化,也許這就是近年心太軟大受歡迎之原因。
抹茶心太軟配豆腐雪糕
這一道,多配上一杯玄米茶,意想不到的香濃,有甜點有飲品,覺得特色值。

抹茶焦糖燉蛋拼芝麻布甸
起初找不到焦糖,心裡面想著焦糖燉蛋的模樣,怎樣沒有黃色燉蛋的食品,後來記起了,
抹茶焦糖燉蛋
在圓形扁身小碟上綠色的就是,鋪在面上一片薄脆的焦糖,盡是甜味的源頭,甘香的燉蛋幼滑,配搭有新鮮感;
芝麻布甸
芝麻布甸並非黑色,估計是用白芝麻做,因此亦不及黑芝麻的有濃郁芝麻香,吃慣芝麻雪糕的味道,覺得這個味道淡了點,不覺出色,但亦幼滑;最後,同樣可以品嚐豆腐雪糕及紅豆等。

抹茶甜點有水準,相信採用上乘的抹茶粉製造,未及京林屋,但相比其他吃過的店出色,有重溫的意慾。
周五晚上九點光顧,八九成滿,店子以鮮豔的橙色為主色,十分有陽光感。
離開前再看門前推廣的易拉架,其他甜點亦相當吸引,不次再來試其他。
2016-04-29
$78 (宵夜)
抹茶心太軟
同朋友在尖沙咀食完飯後,到Mango Cha Cha食甜品.店裝潢以橙色及白為主, 非常奪目.店員推薦新出 ~ 搽茶甜品.我及朋友愛食搽茶甜品**我點了【搽茶紅豆白玉聖代】好大杯甜品,最頂是好甜檸檬馬卡龍,接著是軟滑香豆腐雪糕,旁與搽茶絕配紅豆及煙韌搽茶白玉,另一層是香濃芝麻慕絲,跟著一層是淡淡味玄米果凍,再另層是甘甜滑溜搽茶布甸,最底那層是可可脆米.我食馬卡龍及豆腐雪糕先, 之後將全部混合在一齊食,有軟綿、煙韌、香濃、滑溜、甜甜、脆脆等多重口感,滋味無窮.**朋友就點了 【搽茶焦糖燉蛋拼芝麻布甸】非常日式甜品, 賣相好吸引.小碟是搽茶焦糖燉蛋,面頭脆口感內有香滑溜口感,有淡淡的搽茶清香.芝麻布甸,略芝麻味不太重,但有滑溜溜口感.軟滑香濃豆腐雪糕配上甜甜紅豆及煙韌搽茶白玉.一份甜品,可食三款式甜品, 非常滿足女士胃口.
同朋友在尖沙咀食完飯後,

到Mango Cha Cha食甜品.
店裝潢以橙色及白為主, 非常奪目.

店員推薦新出 ~ 搽茶甜品.
我及朋友愛食搽茶甜品
我點了

【搽茶紅豆白玉聖代】
搽茶紅豆白玉聖代
好大杯甜品,最頂是好甜檸檬馬卡龍,接著是軟滑香豆腐雪糕,
旁與搽茶絕配紅豆及煙韌搽茶白玉,

另一層是香濃芝麻慕絲,

跟著一層是淡淡味玄米果凍,
再另層是甘甜滑溜搽茶布甸,

最底那層是可可脆米.
我食馬卡龍及豆腐雪糕先, 之後將全部混合在一齊食,

有軟綿、煙韌、香濃、滑溜、甜甜、脆脆等多重口感,滋味無窮.
朋友就點了
【搽茶焦糖燉蛋拼芝麻布甸】
搽茶焦糖燉蛋拼芝麻布甸
非常日式甜品, 賣相好吸引.
芝麻布甸,略芝麻味不太重,但有滑溜溜口感.
軟滑香濃豆腐雪糕配上甜甜紅豆及煙韌搽茶白玉.

一份甜品,可食三款式甜品, 非常滿足女士胃口.

搽茶紅豆白玉聖代
搽茶焦糖燉蛋拼芝麻布甸
2016-05-01 155 瀏覽
初時入到MangoChaCha仲諗住食芒果甜品掂知見到餐牌有抹茶系列,仲要配豆腐雪糕,真係一定要試下紅豆冰食得多,抹茶紅豆冰少吃 HKD 42我試了一口,味道很奶,抹茶味也很出色抹茶鮮吉士醬拿破倫配豆腐雪糕 HKD 78拿破倫的千層酥皮做得非常酥脆,配上中間的抹茶味道吉士,不過份甜,但很creamy,反而拿破倫上面的紅豆帶出一點點的甜度,感覺剛好! 最後我們還share了一份抹茶窩夫 HKD 68抹茶窩夫比較厚身,熱吃還不錯,抹茶味道比較弱,如果可以再加強一點,會更好! 但不得不說,我非常欣賞當中配搭的玄米茶,中和一下吃完窩夫的甜度。 3款甜點當中都有豆腐雪糕: 豆腐雪糕味道真的很豆腐,微甜,想不到配抹茶的感覺非常夾,當中還有白玉,口感煙煙銀銀,豆腐雪糕令整個甜品更有新鮮感。
初時入到MangoChaCha仲諗住食芒果甜品

掂知見到餐牌有抹茶系列,仲要配豆腐雪糕,真係一定要試下

紅豆冰食得多,抹茶紅豆冰少吃 HKD 42
我試了一口,味道很奶,抹茶味也很出色
抹茶鮮吉士醬拿破倫配豆腐雪糕 HKD 78
最後我們還share了一份抹茶窩夫 HKD 68

$78 (其他)
  • 抹茶鮮吉士醬拿破倫配豆腐雪糕
2016-05-01 184 瀏覽
早在Mangochcha剛剛開業時已光顧過一次,最近在朋友口中得知該店新推出了抹茶系列,味道不輸於由日本開到香港的名氣抹茶甜品店,剛好是晚跟朋友在附近食完晚飯,意猶未盡就過來試試。******************************Mangochacha位於赫德道和漆咸道南交界,距離尖沙咀站都有一段距離,但離尖東站會近一點。門面以芒果橙色作主調,離遠都看到,非常搶眼。店子呈窄長形,座位都寬敞舒適,約可容納40位食客。牆上貼上告示,說明店方不提供食水,以及繁忙時後用餐限時一小時。 浪漫千層($68)浪漫千層由兩部份組成,左邊是芒果吉士醬拿破崙,而右邊則是切粒愛文芒果。拿破崙由很多層薄脆組成,入口非常鬆脆,配上芒果吉士醬,令拿破崙不會過於乾身,而吉士醬甜中帶點芒果微酸,吃罷喉頭亦不會有非常甜膩的感覺。愛文芒比起平時吃的芒果,甜味和芒果味不算太突出,味道普通。 抹茶紅豆白玉聖代($68)聖代滿滿一杯,隔著玻璃杯能見到一層層非常足料。最上面是朱古力味馬卡龍,下面是豆腐雪糕。雪糕下面分別是紅豆、玄米果凍、抹茶白玉、芝麻慕絲、抹茶布甸和可可脆米。馬卡龍:外表微脆,朱古力味頗突出,甜度適

店子呈窄長形,座位都寬敞舒適,約可容納40位食客。
浪漫千層($68)
浪漫千層
愛文芒比起平時吃的芒果,甜味和芒果味不算太突出,味道普通。
浪漫千層
抹茶紅豆白玉聖代($68)

聖代滿滿一杯,隔著玻璃杯能見到一層層非常足料。
抹茶紅豆白玉聖代
最上面是朱古力味馬卡龍,下面是豆腐雪糕。
抹茶紅豆白玉聖代
馬卡龍:外表微脆,朱古力味頗突出,甜度適中,並沒有平時過甜的情況。
豆腐雪糕:豆味非常突出,即使吃過馬卡龍亦能嚐到豆腐味,入口也非常細滑。
紅豆:紅豆其實是紅豆蓉,已煮得稀爛。
玄米果凍:帶淡淡玄米甘味,正好中和紅豆和馬卡龍的甜味。
抹茶白玉:口感Q彈,帶濃濃抹茶甘味,抹茶迷必定喜歡。
芝麻慕絲:質感有點像忌廉,頗香芝麻味,但多吃會有點膩滯,幸好份量也不算多。
抹茶布甸:因為是抹茶味,所以味道帶點甘,不會過甜,入口也頗滑溜。
可可脆米:非常白脆,並沒有被布甸弄至受潮變腍。
抹茶紅豆白玉聖代
甜品價格驟眼看雖然有點小貴,不過卻非常足料,其實一個人吃一份甜品已經有五成飽,所以整體來說價格都屬合理水平。最欣賞是座位寬敞,食客也不多,不怕被侍應催促買單。

附上餐牌已供參考:
2016-04-24
$68 (宵夜)
抹茶紅豆白玉聖代
On a pleasant saturday afternoon, my friend and I dated to come over Mangochacha to try out their very attractive matcha menu as we both were addictive matcha lovers!! It didn't disappoint us at all too!We went greedy on ordering three matcha desserts and there we go, spamming our cameras!  Matcha Lava Cake with Tofu Icecream (Marks: 9/10)As a typical matcha lover I held great expectations to the lava cake and it didn't disappoint me at all! Worth the visit! The lava cake was tempting not only b

As a typical matcha lover I held great expectations to the lava cake and it didn't disappoint me at all! Worth the visit! The lava cake was tempting not only because of the exciting lava rushing out but also the flavour was on point, not too sweet yet pleasantly rich in matcha taste that keeps you indulged bite by bite.

Another matcha cravings was the Matcha & Red Bean Layered Sundae $68 (Marks: 8/10)
The sundae was generously layered with heartfelt flavours. I meant heartfelt because each layer was unique and very well flavored actually! Especially enjoyed the layer of seasame cream that was smooth but strong enough flavor that added excitment to my palate! An enjoyably scrumptious dessert to dig into bite by bite!

Last but not least,Matcha Napolean Tart with Tofu Icecream $78 (Marks 7.5/10)

The napolean tart was very well textured in terms of its flakiness and crunch on every bite.  Generous portion of matcha cream fillings that was personally, left me bloating a bit since it was really a lot of cream to take in.  Overall still a satisfying dessert to soothe a matcha palate like me!
2016-04-30
  • Matcha & Red Bean Layered Sundae
2016-04-28 79 瀏覽
位於漆咸道的MangoChaCha 主打台灣品牌"愛文芒果甜品", 不過我地志不在此, 聽說佢地自家的綠茶系列更好食, 上網參考其份量, 我地決定當正餐吃。門前推介板抹茶雪糕紅豆冰 ($42)四層材料重重疊, 最底部分是粒粒紅豆, 之後是特濃泡綠茶沫抹奶茶, 芝麻 CREAM, 最後放上豆腐雪糕。紅豆溶 – 煮得好軟棉, 豆味濃, 又香滑, 甜度也剛剛好 綠茶泡沫抹奶茶 – 泡沫幼細, 綠茶味特出卻不苦澀, 入口香濃而順滑 芝麻 CREAM – 個人不太 喜歡食 CREAM, 食了2口, 黑芝麻好香口, CREAM 亦打得幼滑, 餘下的比另一好 CREAM 人仕吞併了. 豆腐雪糕 – 我整晚最 LIKE 的甜品, 嚐一嚐……豆味濃郁, 雪糕又軟又滑, 吞下口腔仍有豆腐餘香, 堅好食 抹茶窩夫配豆腐雪糕 ($68)和風盛器位上, 擺得靚靚的出場, 內有3件抹茶窩夫、紅豆蓉、白玉、熱玄米茶及豆腐雪糕, 口感非常豐富。抹茶窩夫 – 即叫即焗, 上檯時窩夫還微暖的, 麵包香氣非常誘人, 趁熱食, 窩夫皮是微脆的, 內裡的抹茶窩夫好鬆軟, 濃郁的綠茶香帶點綠茶
門前推介板
抹茶雪糕紅豆冰 ($42)
紅豆溶 – 煮得好軟棉, 豆味濃, 又香滑, 甜度也剛剛好

抹茶窩夫配豆腐雪糕 ($68)
抹茶窩夫 – 即叫即焗, 上檯時窩夫還微暖的, 麵包香氣非常誘人, 趁熱食, 窩夫皮是微脆的, 內裡的抹茶窩夫好鬆軟, 濃郁的綠茶香帶點綠茶特有的微甘, 可口

白玉 – 跟台灣的 QQ 口感一樣, 口感煙韌, 本身無味, 可伴紅豆或豆腐雪糕同吃增甜味.
熱玄米茶 – 食完甜品渴杯熱玄米茶清清喉嚨, 舒服晒。
紅豆及豆腐雪糕 - 上文己講
一個甜品四個層次及口感, 好味又份量大, 3件抹茶窩夫足以成為我的晚餐。
綠茶怪魔一定會 LIKE 的一間甜品店。
抹茶窩夫
2016-04-25
抹茶窩夫
  • 抹茶窩夫配豆腐雪糕
2016-04-28 51 瀏覽
Mango Cha Cha是台灣過江龍,主打愛文芒果甜品。自從上年在台南吃過愛文芒,那份甜美已叫我一試難忘,成功當了我心目中的"芒果之王"。其實這兒是應該出名重量級的雪花冰,只見每一枱都是點雪花冰幾個人一起分享,每次侍應遞出的時候,我也忍不住為其巨型而輕叫一聲。不過我自己不算太喜好吃冰,所以還是點了其他。選擇也頗多,原來除了芒果系列,最近還推出了抹茶系列(兩樣都是我最愛呢! :balloon 結果點了芒果心太軟後,我們還因為"抹茶"二字點了"抹茶牛奶" 和"抹茶千層酥"。芒果心太軟($68),一切開就見到芒果漿湧出來,流心度滿意。但奇怪的是,吃不到芒果味,反而有少少似奶黃, 而旁邊的愛文芒不太甜,4月的芒果始終還未當造  不過,芒果雪糕超級超級超級好食 🏻芒果味突出之餘味道又不會人工,還有芒果肉在入面!! 經理話雪糕在台灣空運到港,可惜暫時沒有單賣。日式抹茶奶 ($30) 的抹茶味雖不算回甘,但加了冰仍能喝到濃郁的抹茶味,抹茶和奶的比例剛好 ,如果少些忌廉,可以多點抹茶奶會更好。抹茶鮮吉士醬拿破侖($78),賣相吸引,酥皮咬落很脆口,但略嫌有點乾身,未夠鬆化,但夾着的

:balloon
 不過,芒果雪糕超級超級超級好食
,如果少些忌廉,可以多點抹茶奶會更好。
抹茶鮮吉士醬拿破侖($78),賣相吸引,酥皮咬落很脆口,但略嫌有點乾身,未夠鬆化,但夾着的抹茶少少回甘不會太甜,質素不錯。丸子煙煙韌韌,配上清新的豆腐雪糕和面頭的紅豆,頗有日式味道
🏻
總括來說,我覺得"抹茶"質素比"芒果"更出色,除了芒果雪糕真的太讓人驚艷!個笑臉是給芒果雪糕的
$60 (宵夜)
2016-04-26 125 瀏覽
因為身邊太多朋友都係green tea愛好者,所以京俾人拉埋左去mango chacha食呢排有個新出的綠茶餐單視覺效果一流,味道都有驚喜首先叫左杯綠茶雪糕紅豆冰,綠茶味好濃,配上清清地的豆腐雪糕,讓人回味綠茶千層酥,皮薄香脆綠茶小丸子 waffle ,食落有小小苦苦地,果然係好重綠茶的做法,熱辣辣waffle配上冰凍雪糕,感覺新鮮最後呢個心太軟都好有驚喜,一切開好多流心流出來,濃濃的綠茶香
呢排有個新出的綠茶餐單
視覺效果一流,味道都有驚喜
綠茶千層酥,皮薄香脆
2016-04-20
2016-04-26 32 瀏覽
今日食晚飯前都同朋友去左Mangochacha 食甜品!現在新推出抹茶系列,我呢個喜歡抹茶的朋友更要試下啦!個menu都幾有心思,係人手畫,而且還標明個甜品入面有啲咩,好日式feel!今次我們一人選了一款甜品,大家開心share黎食!分別係抹茶鮮吉士醬拿破倫配豆腐雪糕及抹茶紅豆白玉聖代,好想快啲有得食!先上抹茶鮮吉士醬拿破倫配豆腐雪糕,個賣相好靚,未食都覺得好吸引!外層個酥餅超級脆,口感又香又酥又可口,而且味道甜甜的,一食停唔到口。一用力切個拿破倫啲抹茶鮮吉士醬係四邊吱晒出黎,個醬口感好幼滑,有好濃抹茶味,食落又甘又香,而且唔係好甜,配酥餅剛剛好,可以中和甜味,加上同抹茶好夾的紅豆,味道更豐富,口感更多!而豆腐雪糕好香豆腐味,清清甜甜,可以refresh我的味覺!最後係雪糕側邊用了白玉同黑芝麻cream圍住,白玉好煙韌,而個黑芝麻cream好好食,好濃黑芝麻味而且好滑!之後係抹茶紅豆白玉聖代,由多種材料組成,好靚!先食了上面的馬卡龍,口感同外面的差唔多外脆內軟韌,味道唔係好甜,幾好食!跟住就係豆腐雪糕。而個聖代入面有很多材料,有紅豆、玄米果凍、白玉、黑芝麻cream、可可脆米及抹茶布甸
今日食晚飯前都同朋友去左Mangochacha 食甜品

現在新推出抹茶系列,我呢個喜歡抹茶的朋友更要試下啦!
個menu都幾有心思
,係人手畫,而且還標明個甜品入面有啲咩,好日式feel!

抹茶紅豆白玉聖代
之後係抹茶紅豆白玉聖代,由多種材料組成,好靚!
先食了上面的馬卡龍,口感同外面的差唔多外脆內軟韌,味道唔係好甜,幾好食!跟住就係豆腐雪糕。而個聖代入面有很多材料,有紅豆、玄米果凍、白玉、黑芝麻cream、可可脆米及抹茶布甸,每種材料口感同味覺都各有不同,可可脆米脆,紅豆腍,白玉煙韌,玄米果凍爽口,黑芝麻cream及抹茶布甸就好滑,但將所有材料一齊食口感同層次就變得非常豐富了。有機會下次我想食抹茶窩夫配豆腐雪糕!
2016-04-13
用餐優惠
試食活動
2016-04-26 74 瀏覽
放工等朋友收工一齊食飯,怎料朋友要加班,一人逛來逛去也太累,所以自己找個地方吃吃甜品,邊吃邊等。這間名字叫MangoChaCha 以為只有芒果,但原來還有和風抺茶系列,抹茶控的我按捺不住要吃看看。Menu 很有心思是手畫的,很特別。 款款都看似吸引,難以下決定,最後店員介紹底下,點了日式抹茶奶($30),抹茶和奶的比例很好,互相不會蓋過,上面還有一層cream 很香滑而且不會太甜,很像軟雪糕的感覺,灑了點綠茶粉作點綴,很棒。 抹茶鮮吉士醬拿破崙配豆腐雪糕($78)賣相無得輸,配搭很豐富。拿破崙很酥脆,表面還油上一層焦糖變得更香脆,抺茶吉士醬也很香滑,但沒想到最有驚喜的是豆腐雪糕和旁邊的芝麻味cream, 豆腐和芝麻的完美配搭,太出色了,還有數粒小丸子很Q。

Menu 很有心思是手畫的,很特別。

2016-04-26 111 瀏覽
赫德道, 在酒吧林立的一條街, 原來有一間小小的甜品店, 早在多年前已聽過它的大名, 是賣台灣愛文芒出名的甜品店。玩完了台式, 現在玩日式風格, 最近推出了抹茶系列的甜品, 這個menu畫得好靚呢, 可能是聘請專業人士代勞。抹茶焦糖燉蛋拼芝麻布甸$68芝麻味的布甸很少見, 芝麻好香, 布甸夠滑。抹茶焦糖燉蛋抹茶味勁濃, 加上脆脆的焦糖, 徘徊在似苦又甜之間, 這就是抹茶的獨特味道。豆腐雪糕我也很喜歡, 喜歡濃香的豆腐味道, 裡面還混有少許餅碎, 更有口感, 旁邊的白玉QQ嫩嫩的, 也很對味。抹茶鮮吉士醬拿破崙配豆腐雪糕$78拿破崙一向是我的喜愛, 但這裡的拿破崙餅皮太厚身了, 雖也是香脆但個人比較喜歡薄的, 厚身亦顯得有點硬, 裡面的抹茶吉士醬味道不夠香濃, 可能吉士與抹茶並不夾? 抹茶吉士醬份量是夠多的, 但沒有很吸引人吃下去。旁邊的豆腐雪糕和白玉, 紅豆芝麻cream更能討我歡心。日式抹茶奶 $30日式抹茶奶 奶味頗香濃, 也幼滑, 抹茶味不強, 不會太甜。友人喜歡將所有cream與飲品拌勻, 拌勻後每口都是油膩的cream, 個人未能接受, 可是他也沒負責任喝下去, 於是就讓飲品
抹茶焦糖燉蛋拼芝麻布甸$68
芝麻味的布甸很少見, 芝麻好香, 布甸夠滑。
抹茶鮮吉士醬拿破崙配豆腐雪糕$78
日式抹茶奶 $30
日式抹茶奶 奶味頗香濃, 也幼滑, 抹茶味不強, 不會太甜。友人喜歡將所有cream與飲品拌勻, 拌勻後每口都是油膩的cream, 個人未能接受, 可是他也沒負責任喝下去, 於是就讓飲品孤伶伶的在那裡, 本來沒拌勻cream我還可以喝的.......

2016-04-22
2016-04-25 72 瀏覽
抹茶心太軟配豆腐雪腐🍃 ($78)喱間出名食芒果甜品嘅台灣過江龍,近期推出左和風抹茶系列😍,各位抹茶fans又多一個好選擇喇。今次司令就叫左個抹茶心太軟set🍱,入面除左有個心太軟之外,仲有份紅豆白玉、豆腐雪糕同埋一杯玄米茶☕️,睇落製作都幾認真嫁。心太軟嘅流心係偏苦澀嘅抹茶味,岩哂司令口味,甜度唔高,配埋紅豆嘅甜同豆腐雪糕嘅清香就岩岩好🤔,食哂成個都唔會heavy。食完飲番啖玄米茶,oishi呢~
抹茶心太軟配豆腐雪腐🍃 ($78)

2016-04-24 68 瀏覽
今日同朋友去尖沙咀逛街,一邊行街一邊傾談,大家都覺得攰和口渴,朋友突然想飲芒果汁,我奇怪地問那裡會有呢? 她指一指對面有間舖名為"MangoChaCha",並說一定有芒果汁。她一支箭已飛奔內進了,而我也只好跟隨住。店舖挺大,坐位也很多。坐下後職員隨即送上手繪畫的餐牌,原來係新推出的抹茶系列食品。我朋友點了芒果汁 $38原來是用上台灣的愛文芒果鮮窄而成,怪不得又香又甜,只是不太冰凍。而我點了抹茶雪糕紅豆冰 $42, 飲品賣相好有層次感, 顏色分明。 最底部是棗紅色的紅豆,然後是淡綠色的日式抹茶奶, 跟住就是芝麻忌廉,而最頂便是豆腐雪糕。先由豆腐雪糕食起,豆腐雪糕好濃郁的豆腐味,好滑不是太甜,至於芝麻忌廉有很香濃的芝麻味,最初以為是芝麻雪糕,但原來是混和了忌廉,所以很滑溜以為是芝麻雪糕。😅 嚐一嚐日式抹茶奶,有抹茶味但不是太濃,因為有奶所以抹茶不會有苦澀亦令其變得順滑。紅豆好起沙,將紅豆的甜味和抹茶奶溝混,令此抹茶雪糕紅豆冰的甜度適中。抹茶窩夫配豆腐雪糕 $68最後侍應端上抹茶窩夫配豆腐雪糕,已嗅到陣陣的抹茶香味,而賣相很精緻很吸引, 有種和風風格。先用圓盤載入3件抹茶窩夫,窩夫上面放滿
我朋友點了芒果汁 $38
芒果汁
抹茶雪糕紅豆冰
抹茶窩夫配豆腐雪糕
抹茶窩夫配豆腐雪糕 $68
最後侍應端上抹茶窩夫配豆腐雪糕,已嗅到陣陣的抹茶香味,而賣相很精緻很吸引, 有種和風風格。先用圓盤載入3件抹茶窩夫,窩夫上面放滿紅豆蓉和白玉,擺放得體又美觀。另外又有一個獨立格載豆腐雪糕。玄米茶亦有杯蓋蓋上, 真是很有心思。
窩夫外脆內軟熱辣辣,配上冰涼的紅豆蓉和白玉,顏色分明,一啖咬落去,熱辣辣的窩夫裡帶些涼快的感覺,加上白玉的煙煙靱靱,感覺它們在口腔內糾纏住。食完濃郁的豆腐雪糕,最後嘆杯熱玄米茶,感覺舒暢。
2016-04-23
抹茶雪糕紅豆冰
抹茶窩夫配豆腐雪糕
  • 抺茶窩夫配豆腐雪糕
  • 抺茶雪糕紅豆冰
2016-04-24 67 瀏覽
專賣愛文芒果甜品都推出咗抹茶系列?環境呢度真係唔係好多人,而且有d似社區中心既感覺(?)抹茶心太軟配豆腐雪糕心太軟流心效果不俗,抹茶味都幾出,蛋糕質感實而鬆軟。側邊嘅白玉係許留山嘅小丸子嚟。紅豆太水日式抹茶奶Green tea latte,清清哋唔會太甜,不過面頭啲cream太多,變相份量比較少

2016-04-13