黎到旺角中心掃街搵食,發現有間新開的印尼過江龍店「Martabak  Pecenongan  78」,主打即製印尼🇮🇩月亮餅,即叫即整,熱辣辣,超多人排隊!仲有多款口味可簡,有阿華田、巧克力🍫、芝麻、三角牌朱古力、花生、榛子朱古力醬等等,仲可以簡餅底要厚/薄脆。斑斕味花生醬月亮餅:斑斕味餅底鬆軟,斑斕味突出、配邪惡爆餡花生漿、香甜有口感,餅底帶點鬆軟質感,趁熱食一流,花生醬帶點顆粒感,好有層次感。一啖接一啖。原味厚底阿華田月亮餅:外表煎至金黃香脆,內餡煙煙韌韌,中間阿華田漿溢出,老實講又吾算太甜,迷你Size 就啱曬、好有層次感。原味厚底芝士月亮餅:芝士是即磨碎的,毫不吝嗇的份量,好有誠意,香脆鬆軟月亮餅真不錯👍🏽。雞肉鹹月亮餅:即叫即整,熱辣辣!外表煎至香脆,雞肉餡調味得好香濃,配搭自家製甜雞醬,更有風味。總結:經過旺中不能錯過印尼姐姐至愛的國民美食月亮餅

斑斕味花生醬月亮餅:

原味厚底阿華田月亮餅:

原味厚底芝士月亮餅:

雞肉鹹月亮餅:

總結:
經過旺中不能錯過印尼姐姐至愛的
國民美食月亮餅

2024-12-23 156 瀏覽
印尼國民美食之一!! 月亮餅另一個名叫做曼煎粿,即係我地香港人會叫既冷糕,因為個形狀似月亮,所以又叫做月亮餅! 餅底有原味❤同班蘭味❤,而最特別既係佢地唔止有甜既仲有一款咸既雞肉餡料!!! 而且有分厚身❤ 同 薄脆❤既月亮餅,我自己就中意厚身,因為食起黎口感煙UN好似食緊蛋糕,會更滿足。 我地叫左芝麻❤ 粟米❤ 花生醬❤ Nutella❤,當中芝麻係好突出,因為,D芝麻真係多到爆,絕對係原始既芝麻香氣,而其他口味,就一定係一百分!!食咁多甜野,整返件咸既雞肉餅❤,餅皮先油炸所以食起黎先係香脆,餡料煙靭,餡料量多,入面有韭菜同雞蛋粒,配上自家製酸甜汁,食起黎一D都唔油膩。
2024-12-15 184 瀏覽
即叫即整,所以要等一陣太大份建議食迷你版試吓味就夠純粹好甜 冇乜斑斕味 俾華田嘅味蓋過咗食完格仔餅再食呢個 覺得好似食咗兩樣好似嘅嘢 都唔似蛋糕 食一兩嚿OK嘅 簡單嚟講就係唔會再買大份 唔會再買呢隻味😂
即叫即整,所以要等一陣
太大份建議食迷你版試吓味就夠
純粹好甜 冇乜斑斕味 俾華田嘅味蓋過咗
2024-12-15 217 瀏覽
好耐冇去過旺角中心,原來旺角中心多咗好多好有特色嘅小食店, 行到一樓見到呢間印尼甜品店Martabak Pecenongan 78好多人排隊, 之前未食過印尼甜品, 所以決定試下。班蘭三角朱古力甜味月亮餅: 班蘭餅底鬆軟, 每一口都滲出班蘭微微嘅清香,佢嘅餡料係用三角朱古力批成碎粒,香甜口感有層次。芝士薄脆:香脆嘅餅皮包住濃濃嘅芝士, 佢哋嘅芝士並唔係簡單用片裝嘅芝士, 佢係即場刨芝士碎, 芝士份量都唔少, 誠意之作。雞肉月亮餅:呢款月亮餅係鹹食, 即叫即製並唔係翻熱產品, 炸起熱辣辣,外皮香脆 餡料香濃, 配搭特製嘅醬汁一齊食更添美味。
班蘭三角朱古力甜味月亮餅:
芝士薄脆:
雞肉月亮餅:
📍Martabak pecenongan 78📍 No.1 indonesian pancake行旺中2樓見到no.1 indonesian pancake月亮餅🤔未試過好似幾得意😆正值下午茶時間,係時候要食小小甜野😋佢有幾款:正常 /迷你 /薄脆最後揀左迷你版😌佢個製作工具同做法都同一種潮州傳統食品冷糕非常相似!冷糕,係用一個大平低獲,舖一層粉漿,合蓋半煎焗熟,再係中間放上沙糖椰絲對摺再切件出售。因為需求少,由大份演變成迷李版,好多年前有幸係油麻地食過一個迷你版😋先知有呢個潮州特色食品😌今日呢個做法大至相同,分別在於今日我揀左nutella榛子醬係中間😋外面乾身中間有種軟熟同糯糯地口感,配合一層厚身nutella香甜味美😋😋😋食完好滿足下午茶甜食慾望😋下次經過會想試咸食😆現場有印尼人買黎食應該好正宗😌😆人均消費:$35迷你版一份一個配料$35推薦指數:❤❤❤❤旺中2樓立食區📍Martabak pecenongan 78📍 No.1 indonesian pancake
📍Martabak pecenongan 78📍
No.1 indonesian pancake

月亮餅🤔未試過好似幾得意😆
正值下午茶時間,係時候要食小小甜野😋

佢有幾款:正常 /迷你 /薄脆
最後揀左迷你版😌
佢個製作工具同做法都同一種潮州傳統食品冷糕非常相似!

食完好滿足下午茶甜食慾望😋
下次經過會想試咸食😆

現場有印尼人買黎食應該好正宗😌😆

nutella 月亮餅(迷李版)

人均消費:$35
迷你版一份一個配料$35

推薦指數:❤❤❤❤

旺中2樓立食區
📍Martabak pecenongan 78📍
No.1 indonesian pancake
外賣自取
nutella 月亮餅(迷李版)
  • nutella月虎餅
旺角 │ 初嘗印尼姐姐美食🥸✽ 原味月亮餅(迷你版)+ 花生醬 $35✽ 雞肉月亮餅(鹹味) $45零期望之下去試 結果有驚喜!旺中新開小食店的印尼傳統甜點,特別是月亮餅(Martabak)最出名👀 聽日剛開的時候要等很久,現在平日去就沒那麼多人了。月亮餅外皮薄脆,內餡叫了花生醬,非常適合喜歡脆皮的我🤣 迷你版有半份🤝🏻雞肉月亮餅(鹹味)需要搭配醬汁食用、內餡很足、味道有驚喜~ 性價比算可以、所以下次有機會想試斑斕月亮餅🤤食物味道: 7/10性價比: 7/10打卡指數: 5.5/10價格:約$45
旺角 │ 初嘗印尼姐姐美食🥸

✽ 原味月亮餅(迷你版)+ 花生醬 $35
✽ 雞肉月亮餅(鹹味) $45

零期望之下去試 結果有驚喜!

食物味道: 7/10
性價比: 7/10
打卡指數: 5.5/10
價格:約$45
15 分鐘 (外賣自取)
2024-11-16 575 瀏覽
即叫即做 我外賣過左半個鐘翻到屋企個邊都係脆㗎 即刻食一定好好味 阿華田味好食 俾好多醬同牛油 如果唔係食得甜嘅話可以試下叫佢少醬 heavy版煙靭pancake 正🙂‍↕️🙂‍↕️
外賣自取
美食掃街聖地旺角中心最正印尼國民甜品你又試過未!?小店新開張就人氣十足,主打印尼月亮餅,超瘋狂芝士量滿滿幸福感,超誘人絕對要試!!🧀- 迷你月亮餅 HK$35 (加配料HK$5 班蘭味HK$5) 🌮濕潤鬆軟餅底,透出微微香甜班蘭香氣。配料絕對要試粟米加芝士,刨入整塊芝士超誇張!!滿滿芝士咸香配香甜月亮餅超好食,味道超濃厚風味十足!!- 薄脆月亮餅 HK$35 🥠脆脆愛好者必試!!薄薄脆餅中夾入滿滿榛子朱古力醬Nutella,強烈香甜口味超滿足!!

薄脆月亮餅

- 薄脆月亮餅 HK$35 🥠
$35 (其他)
薄脆月亮餅