翻譯即係「朋友你好」🤣餐廳主打台灣地道手作小食、飲品,裝修用大地色系配上綠色大理石枱,簡約而有格調,仲有包廂卡座,輕紗布簾,雅致安靜🪄淡水老街酥炸海島蠔(4件)鍾意食蠔嘅一定要食😎蠔肉飽滿,烤到外層薄脆,蠔身滑溜creamy,香口不油膩,推薦🪄起司芋泥肉鬆豬排呢個食物有啲驚喜🤣外皮金黃酥脆,入而有芋泥綿滑,配上肉鬆香甜,芝士🧀有拉絲效果,入面仲有各種蔬菜比較健康🪄特色海島蠔滷肉飯平時去台灣都必食滷肉飯!仲有至愛嘅蠔一定要叫🤣簡單好食嘅台式美食,配上兩隻好飽滿蠔不得了,肥瘦適中滷肉滲晒入米飯🪄麻薯芋圓珍珠窩夫個人覺得麻薯好軟糯好食,窩夫🧇夠蛋香,上面有煙靭地瓜芋圓,珍珠,加埋超飽肚超滿足🤣幾重口感滋味配搭🪄麻吉珍珠鮮奶茶台灣必飲系列😎珍珠鮮奶茶味道濃郁醇厚🪄綠豆椰奶沙冰奶蓋夏天真係啱晒。清爽綠豆椰奶沙冰,綠豆嘅清甜配上沙冰舒服🚩Match2 麻吉哩厚廣東道3-27號海港城 港威商場3樓3208號舖

🪄淡水老街酥炸海島蠔(4件)

🪄起司芋泥肉鬆豬排

🪄特色海島蠔滷肉飯

🪄麻薯芋圓珍珠窩夫

🪄麻吉珍珠鮮奶茶
台灣必飲系列😎珍珠鮮奶茶味道濃郁醇厚

🪄綠豆椰奶沙冰奶蓋
夏天真係啱晒。清爽綠豆椰奶沙冰,綠豆嘅清甜配上沙冰舒服

🚩Match2 麻吉哩厚
廣東道3-27號海港城 港威商場3樓3208號舖
2024-08-11
午餐
2025-01-01 379 瀏覽
我就已經嚟食咗兩次喇,正所謂一山不能藏二虎,海港城200米內嘅距離入面有一間check in Taipei亦都有呢間台灣嘢,我個人認為check in taipei性價比真係太低,呢間嘅價錢同埋食物水準我覺得都比較合理第一次食咗鹽酥雞配麻婆豆腐飯,其實我覺得配白飯會好味啲,我唔明點解佢套餐要配麻婆豆腐飯...可能覺得睇落抵食啲掛,如果鹽酥雞可以大舊少少會好啲,因為而家好似食緊炸雞皮咁第二次嚟食咗藤椒牛肉拌麵,因為加咗藤椒嘅關係唔覺得好台灣菜,牛肉都煮得好腍嘅海港城入面嘅午餐嚟講百零蚊有交易算係咁啦

海港城入面嘅午餐嚟講百零蚊有交易算係咁啦
朋友同我行咗一陣街見到呢間餐廳有位,餐牌都幾吸引,所以入嚟試吓。見到個餐牌上面有好多新款嘅台灣菜,令我哋覺得好有新鮮感,跟住朋友試咗幾款,食到嘔。時間關係所以冇影到全部相。不過大概介紹吓所有難食嘅產品。1) 「鹹蛋黃炸茄子」真係未試過咁難食,朋友本身話炸物應該唔會差得去邊,可惜淋到好可怕,真係好鬼難食;2) 沙律菜啲菜係爛嘅,朋友不停揀走爛嘅菜,食得好辛苦。3)朋友杯薑茶好淡味,好似冇料甘4)朋友杯滷肉飯勁少餸,勁多飯撈埋一齊都唔合比例5)嗰個蛋餅太多沙律醬太滯啦不過總括嚟講,啲服務態度係OK嘅,環境都OK,不過食物實在太唔接受到,我哋仲發現周圍嘅即刻埋單嗰陣枱面都有食唔晒嘅嘢,希望呢間餐廳如果想做得好啲,就改善吓啲食物質素啦
朋友同我行咗一陣街見到呢間餐廳有位,
餐牌都幾吸引,所以入嚟試吓。
2) 沙律菜啲菜係爛嘅,朋友不停揀走爛嘅菜,食得好辛苦。
3)朋友杯薑茶好淡味,好似冇料甘
4)朋友杯滷肉飯勁少餸,勁多飯撈埋一齊都唔合比例
5)嗰個蛋餅太多沙律醬太滯啦

2024-11-07 895 瀏覽
海港城的麻吉喱厚餐廳名字特別。古早牛肋麵,湯底醇厚,牛肋肉入味但煮得未夠淋,麵條Q彈有勁。還有蟲草花做配料,非常養生。我會因為湯底下次再試牛筋牛小排麵。❤️滷肉飯的滷汁香氣四溢,滷肉肥瘦適中,撈飯十分美味,真的是令人難以抗拒。大甲芋泥芝士肉鬆蛋餅,芋泥的綿密搭配肉鬆的鹹香,希望芝士份量增多,提升吃起來層次豐富。而大甲芋頭鮮奶飲品,芋頭香甜細膩,與鮮奶完美融合,口感絲滑,甜度適中,值得一試。🫶🏻
海港城的麻吉喱厚餐廳名字特別。

2024-10-13
女女食到清碗 🥣 Match² 麻吉哩厚今次帶女女去開尖沙咀開餐!又食台式餐廳了😍😍餐廳格局幾好,好有氣氛!座位寬敞,職員亦都好有禮貌😀就算收走餐盤,都會叫我哋慢慢坐👍🏻🔹滷水大腸麵線女女食到清碗系列🤣 好香,湯好濃,麵線不會太碎!而且滷水大腸嘅份量都唔小👍🏻🔹金沙香酥雞蛋餅雞蛋餅好厚實,不過內裏太淡味!😓幸好上面的金沙醬幾香蛋黃味!😌🔹 夜市地瓜條(紫薯粉)充滿澱粉質嘅感覺,甜甜地好好食!份量都幾大盤🤭食唔曬!📍Match² 麻吉哩厚尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3208號舖
女女食到清碗 🥣 Match² 麻吉哩厚

今次帶女女去開尖沙咀開餐!
又食台式餐廳了😍😍
餐廳格局幾好,好有氣氛!
座位寬敞,職員亦都好有禮貌😀
就算收走餐盤,都會叫我哋慢慢坐👍🏻

🔹滷水大腸麵線
女女食到清碗系列🤣
好香,湯好濃,麵線不會太碎!
而且滷水大腸嘅份量都唔小👍🏻

🔹金沙香酥雞蛋餅
雞蛋餅好厚實,不過內裏太淡味!😓
幸好上面的金沙醬幾香蛋黃味!😌

🔹 夜市地瓜條(紫薯粉)
充滿澱粉質嘅感覺,甜甜地好好食!
份量都幾大盤🤭食唔曬!

📍Match² 麻吉哩厚
2024-10-14 1317 瀏覽
見到K11有新餐廳裝修好靚,突然想食台灣嘢,比佢哋出邊嘅臭臭鍋宣傳,嗌左晚巿二人餐$42x 。麻辣鴨血鴨血好彈牙,下邊有芽菜同腐竹,上面有青花椒,麻得好過癮。大甲芋泥芝士肉鬆蛋餅蛋餅薄身外皮煙靭,入邊超多料,入邊有芝士、沙律醬、肉鬆、芋泥、生菜,有芫荽係面,好食。麻吉臭臭鍋味道夠,就咁飲湯底偏鹹少少,但係入邊啲材料味道就剛剛好。入邊好多料,豆腐有4舊,肥牛都有好多片,豬大腸都係大大嚿的!飲品加錢嗌咗其他特飲,熱嘅桂圓紅棗茶,同比較特別嘅綠豆椰汁冰。

麻辣鴨血
鴨血好彈牙,下邊有芽菜同腐竹,上面有青花椒,麻得好過癮。

大甲芋泥芝士肉鬆蛋餅

麻吉臭臭鍋

2024-10-03 1137 瀏覽
点了两个套餐一个蛋饼,都是他们家的招牌菜,基本都是预制菜,面条软趴趴,难吃!服务太差劲了,光头大堂经理上饮品直接把吸管扔桌上,放饮品也是咣当一声。结账的时候嫌我看小票那几秒钟太久了,一声不吭走了,得等他回来才能结账,我告诉他不想服务可以不服务,他还假惺惺道歉,不知道是只对大陆游客如此还平等的虐待每一位客人?就这样还强制收10%服务费,钱不要太好赚了。图片是结账记录,真实评价给大家避雷。
2024-10-03
2024-09-03 1682 瀏覽
店名 ”麻吉哩厚”取自台語諧音「麻吉你好」咁解! 啱晒帶閨蜜一齊試吓台灣菜! 🇹🇼 餐廳以大地色裝修為主, 配上綠色大理石枱面, 睇落好舒服🤎有包箱座位可以一路傾一路食, 享受高私隱度!————————————————食物:❆ 基隆廟口酥炸杏鮑菇海苔 $56Deep fried king oyster mushroom杏鮑菇經過酥炸後外脆內軟, 咬落好脆又充滿海苔既香氣, 係小編比較少見嘅台式小食❆ 美國原隻小牛排麵 $178Beef short rib with bone noodles 牛肉好夠份量🐮肉質鮮嫩, 搭配骨頭帶來更濃郁既風味! 配上吸晒啲湯既麵條, 每一啖都散發住肉汁既香濃鮮美❆ 起司咖喱蔬菜豬排 $88Cheese Curry Vegetable Pork Chop冇乜聽過呢個配搭😯幾有創意! 豬排炸到金黃酥脆, 搭配濃稠既咖喱同蔬菜🥘咖喱唔膩,味道豐富多元!❆ 綠茶椰奶沙冰奶蓋 $48Cheese Milk Cap Matcha 綠茶既苦甜搭配椰奶香濃🥥再加上奶蓋既獨特口感, 飲落清新怡人! 每一啖都帶黎獨特既層次感❆ 手打香橙檸檬茶 $43Orange Lemon
————————————————

✦ 味道: 4.4/5
✦ 服務: 4.2/5
✦ 環境: 4.4/5
✦ 再訪指數: 4.3/5

Match2 麻吉哩厚 (尖沙咀)
@match2.hk
地址:
營業時間: 星期一至日 11:30-22:00

2024-08-27
2024-09-03 1471 瀏覽
麻吉灶咖嘅姊妹店位於海港城,店名係「朋友你好」嘅意思,主打台灣地道手作小食、甜品同飲品。基隆廟口酥炸杏鮑菇海苔 $56食落紫菜味突出,你當係shake shake薯條(菇ver),可以再炸脆多少少。起司咖喱蔬菜豬排 $88豬排香脆,咖喱偏香口唔辣,加埋芝士都幾夾,可惜面頭嘅明太子沙律醬比較突兀,明太子醬同咖喱兩者只能取其一。美國原隻牛小排麵 $178麵條粗身彈牙,相當掛湯,牛小排勁大嚿,軟腍入味,加分位係爽口嘅金針花。綠豆椰奶沙冰奶蓋 $48清爽冰涼嘅沙冰,但椰味唔突出,濃味返少少會更好。手打香橙檸檬茶 $43大杯夾抵飲,茶底清新,加上橙同檸檬,清新之選。

基隆廟口酥炸杏鮑菇海苔 $56

起司咖喱蔬菜豬排 $88

美國原隻牛小排麵 $178

綠豆椰奶沙冰奶蓋 $48

清爽冰涼嘅沙冰,但椰味唔突出,濃味返少少會更好。

手打香橙檸檬茶 $43

大杯夾抵飲,茶底清新,加上橙同檸檬,清新之選。
2024-09-02 1423 瀏覽
話說已經好一陣子沒吃台灣菜啦😳!! 海港城的餐廳菜系多不聲數,今次就去試試🧡🌟 麻吉灶咖𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝟐 𝐓𝐚𝐢𝐰𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐊𝐢𝐭𝐜𝐡𝐞𝐧(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)啦! 店內環境寬敞舒適,木系裝潢,打卡也不錯呀~【 墨魚滑玉米燒🌽 】爽脆的玉米芯,配上彈牙墨魚滑和鹹蛋碎,口感豐富。【 起司芋泥肉鬆豬扒🐽 】手工豬扒好有特色😍,芝士可以拉絲,加上芋頭,好濃郁的味道呀~【 特色海島蠔滷肉🦪 】滷肉飯超大碗😂,滷肉鹹香入味,蠔肉大大隻呀!【 美國原隻牛小排麵🍜 】超推介這個牛小排麵🔥,牛小排非常軟腍,肉香豐富。麵條彈牙,麻辣味湯底好惹味。【 麻糬芋圓珍珠窩夫🧇 】牛角包窩夫也不錯,麻糬有奶香,芋圓彈牙。食物質素好(*¯︶¯*),服務又好,值得一試~
話說已經好一陣子沒吃台灣菜啦😳!!
店內環境寬敞舒適,木系裝潢,打卡也不錯呀~

【 墨魚滑玉米燒🌽 】

爽脆的玉米芯,配上彈牙墨魚滑和鹹蛋碎,口感豐富。

【 起司芋泥肉鬆豬扒🐽 】

【 特色海島蠔滷肉🦪 】

滷肉飯超大碗😂,滷肉鹹香入味,蠔肉大大隻呀!

【 美國原隻牛小排麵🍜 】

【 麻糬芋圓珍珠窩夫🧇 】

牛角包窩夫也不錯,麻糬有奶香,芋圓彈牙。

食物質素好(*¯︶¯*),服務又好,值得一試~
2024-08-29 1072 瀏覽
Match2 麻吉哩厚 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3208號舖開業不久的餐廳! 現場座無虛席, lunch 建議可以提早少少落去排隊,齊人先可以入去。😉份量好多, 鹽酥雞好好食,香脆可口, 小菜都別出心裁, 惟獨小菜份量較少, 醃酸菜好好食, 仲可以送飯🥹🫶🏻 記得當時人手緊張, 飲品係橙茶, 送得慢左小小,飲品fresh 得來天然,無添加糖嘅感覺, 大大杯一飲而盡😂🤣🤣 最記得係食麻婆豆腐飯! 超級惹味, 同場朋友食唔哂,我幫手包底🤣🤣🤣 隔離飯香!呢間餐廳好好坐, 員工好平易近人,會問你食評, 感覺好誠懇☺️ 食得舒服自在,就算出面仍然好多人排隊,都無比壓力你😊😇想encore! #hkig#hkfoodie #尖沙咀餐廳#尖沙咀美食#海港城#港威商場#尖沙咀台灣菜#香港台灣菜#tsimshatsui#habourcity
Match2 麻吉哩厚 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3208號舖

開業不久的餐廳!

想encore!

#hkig#hkfoodie
2024-08-27 883 瀏覽
总体OK,但喺D服务就……………唔值+1……………似茶餐厅D服务咯……咁就见仁见智啦…总体来讲,会再嚟打卡另外D美食,4.5分咁喇!具体评论睇翻下边就好啦!字数凑够!
海蚝卤肉饭
麻吉蚵仔煎
海蚝卤肉饭
麻吉蚵仔煎
2024-08-20 882 瀏覽
路過尖沙咀搵朋友食個lunch,發現新開一間超火爆台灣餐廳~排隊人潮好熱烈!裝修新穎又具有中古簡約設計風格~對佢整個印象都有曬期待~寧夏鹽酥魷魚寧靜的夏天,微風徐徐,飄來一個外層酥脆,內里仍保留著彈牙的口感既酥脆魷魚,整個香氣撲鼻,口感爽脆最適合餐前小菜~起司芋泥肉鬆豬排真係有驚喜!以為上錯餐,因為寫係有豬排,但係食落去冇傳統豬排實在既肉!問左店員先知道,原來係已經講豬排肉剁碎整成芋泥肉鬆口感,同埋酥脆的外皮!因為特別,印象超級深刻!值得推薦!美國原隻小牛排麵上來真原隻小牛骨排擺係度,d肉仲要係好多!相對的配菜都係比得好足~好滿意啊🤤麻薯芋圓珍珠窩夫甜品!點會少得佢!淋上奶油但係食落去唔膩係幾有心意,麻薯芋圓Q彈有嚼勁,搭配香酥窩夫,綿密滑順。混搭口感層次相當豐富,重點甜而不膩麻吉珍珠鮮奶茶經典奶茶同特色麻吉珍珠,奶茶濃醇順滑,茶香清爽回甘,重點係唔過份甜膩,麻吉珍珠入口有咬勁,Q彈可口,與奶茶完美融合。黑芝麻厚椰奶濃郁的黑芝麻香氣濃郁,與椰奶絲滑質地好夾,整體口感濃郁醇厚,但唔會過於膩人,搭配嘢食仲好解膩~

寧夏鹽酥魷魚

起司芋泥肉鬆豬排

美國原隻小牛排麵

麻薯芋圓珍珠窩夫

麻吉珍珠鮮奶茶

黑芝麻厚椰奶
最近都好掛住台灣美食,所以就約埋朋友去尖沙咀海港城🎊新開嘅麻吉哩厚Match2!新開無耐就成為大熱,好多人排隊食,果然佢無令我失望👍🏼呢度環境裝修得好靚,坐位都好舒適,最鍾意佢會播放充滿90後回憶嘅台灣歌手歌曲🎶 周杰倫、孫燕姿、張韶涵….真係好正😍🦑 寧夏鹽酥魷魚 $92魷魚外皮炸得好酥脆,魷魚好鮮甜,鹽酥味好香濃,真係香口到停唔到口👍🏼🐷 起司芋泥肉鬆豬排 $82起司🧀好濃郁、芋泥好綿密、肉鬆好酥脆,加上豬排好香脆,多種口感層層疊疊,層次非常豐富。🦪特式海蠔滷肉飯 $108海蠔同滷肉結合,海蠔鮮味彈牙,搭配滷肉嘅香味,口感層次豐富🤤🧇麻薯芋圓珍珠牛角窩夫$88牛角窩夫外酥脆,中間仲夾住一層麻薯,好正🤩麻薯Q彈、芋圓軟糯,珍珠彈牙👍🏼🧋珍珠冰淇淋鮮奶茶 $52冰淇淋嘅甜味,搭配鮮奶茶嘅茶香,可以中和甜膩感,好消暑啱晒夏天飲🤪 🥤黑芝麻厚椰奶 $52厚椰奶好濃稠絲滑,搭配黑芝麻口感順滑,好飲!

🦑 寧夏鹽酥魷魚 $92

🐷 起司芋泥肉鬆豬排 $82

🦪特式海蠔滷肉飯 $108

🧇麻薯芋圓珍珠牛角窩夫$88

🧋珍珠冰淇淋鮮奶茶 $52

🥤黑芝麻厚椰奶 $52
厚椰奶好濃稠絲滑,搭配黑芝麻口感順滑,好飲!

2024-08-13 870 瀏覽
每次經過K11店都門庭若市,剛巧逛街經過見到海港城開了新分店,加上很久沒吃台灣菜,便與朋友試試。淡水老街酥炸海島蠔(4件) ($88)蠔肉肥美飽滿,外層薄脆,內裡滑溜creamy,蠔汁豐富,香口而不油膩。起司芋泥肉鬆豬排 ($82)金黃酥脆,芋泥綿滑,肉鬆香甜惹味,芝士充滿鹹香又具拉絲效果,一口咬下去嘗到多層口感。美國原隻牛小排麵 ($178)原隻牛小排肉味香濃,軟嫩彈牙,蘿蔔軟腍清甜。湯底香滑濃郁,麵質滑溜彈牙,嚼勁十足,掛湯一流!黑芝麻厚椰奶 ($52)甜度適中,散發濃濃黑芝麻香同時又滲透著淡淡椰香。

淡水老街酥炸海島蠔(4件) ($88)

起司芋泥肉鬆豬排 ($82)

美國原隻牛小排麵 ($178)

原隻牛小排肉味香濃,軟嫩彈牙,蘿蔔軟腍清甜。

湯底香滑濃郁,麵質滑溜彈牙,嚼勁十足,掛湯一流!

黑芝麻厚椰奶 ($52)
甜度適中,散發濃濃黑芝麻香同時又滲透著淡淡椰香。