2022-08-04 111 瀏覽
沿著扶手電梯一直上就嚟到半山的蘇豪區今日試呢間新開的cafe門外有鮮豔的拱門配上圓形玻璃窗非常搶眼,坐戶外食野打咭一流~內裡裝修都好別緻,採光度不錯米白色主調,坐落舒適Royal Potato Rosti 薯餅底煎得香脆,配埋芝士、煙三文魚、魚子食落多種層次,味道唔錯-Popover Pancake薄脆而香濃的吉士蛋餅,甜度適中唯獨個人不太好紅莓-Croffle Churros牛角包窩夫香脆,配double chocolate 雙重滋味,細細份唔會太膩整體食物選擇同份量都比較少,價錢偏高咖啡都唔錯,環境靚地方較細適合打咭、傾偈的cafe
沿著扶手電梯一直上就嚟到半山的蘇豪區
今日試呢間新開的cafe
門外有鮮豔的拱門配上圓形玻璃窗
非常搶眼,坐戶外食野打咭一流~

內裡裝修都好別緻,採光度不錯
米白色主調,坐落舒適

Royal Potato Rosti
薯餅底煎得香脆,配埋芝士、煙三文魚、魚子
食落多種層次,味道唔錯

Popover Pancake
薄脆而香濃的吉士蛋餅,甜度適中
唯獨個人不太好紅莓

Croffle Churros
牛角包窩夫香脆,配double chocolate
雙重滋味,細細份唔會太膩

整體食物選擇同份量都比較少,價錢偏高
咖啡都唔錯,環境靚地方較細
適合打咭、傾偈的cafe
中環Soho區新開的咖啡店~充滿美國加州風情 超像到了外國一樣‼️.粉橙色的門口非常吸睛👀因為用上透明玻璃的門面 所以採光度十足!老實說 我就是被它的門口吸引過來的哈哈.室內的設計比較簡單 以淡色系為主調 粉橙色作點綴 配上日光與少許綠色植物裝飾整體的感覺比較簡約休閒🌿.關於食物方面🤍都是供應平常Cafe有的西式輕食賣相充滿加州風情!!我們點了Croffle😳酥脆酥脆的!搭配巧古力醬 完美的配搭✨然後點了一杯冰拿鐵☕️正常味道~.另外朋友詢問了店家有沒有一些特別口味的飲品 然後點了一杯八角味道的豆乳😂你沒有聽錯是花椒八角那個八角!!賣相不錯的,但是味道我們接受不了還是乖乖不要作新的嘗試😂😂😂.總結一下😆這裏的食品以及飲品賣相真的挺好看!看下去令人賞心悅目 還沒有吃已經心情大好了✨感覺這間咖啡店店家有在用心的經營管理♡︎很讚咧!!.整體的用餐體驗非常不錯,雖然店舖不大 但是整體舒適💛而且店員服務態度很友善😌食物飲品質素屬於正常水準 雖然價錢不算很便宜 CP值不算很高 有一說一 這家cafe挺有誠意 依舊值得到訪🤍挺推薦的!.溫馨提示🥰愛打卡拍照的姐妹 推薦你們3點後過來比較好 光線比較柔和!會
中環Soho區新開的咖啡店~
充滿美國加州風情 超像到了外國一樣‼️
粉橙色的門口非常吸睛👀
因為用上透明玻璃的門面 所以採光度十足!
老實說 我就是被它的門口吸引過來的哈哈
室內的設計比較簡單 以淡色系為主調
粉橙色作點綴 配上日光與少許綠色植物裝飾
整體的感覺比較簡約休閒🌿
關於食物方面🤍
都是供應平常Cafe有的西式輕食
賣相充滿加州風情!!
我們點了Croffle😳酥脆酥脆的!
搭配巧古力醬 完美的配搭✨
然後點了一杯冰拿鐵☕️正常味道~
另外朋友詢問了店家有沒有一些特別口味的飲品
然後點了一杯八角味道的豆乳😂
你沒有聽錯是花椒八角那個八角!!
賣相不錯的,但是味道我們接受不了
還是乖乖不要作新的嘗試😂😂😂
總結一下😆這裏的食品以及飲品賣相真的挺好看!
整體的用餐體驗非常不錯,雖然店舖不大
但是整體舒適💛而且店員服務態度很友善😌
食物飲品質素屬於正常水準
溫馨提示🥰愛打卡拍照的姐妹
推薦你們3點後過來比較好 光線比較柔和!
會更容易拍照喔😝
最近很受歡迎的橘紅色咖啡店 Melrose Coffee 🌴☕️ 把加州的一抹陽光帶進中環的街角~(˃̶᷄‧̫ ˂̶᷅๑ ) 全店以代表陽光的橘紅色為主色調🧡 加上水磨石、長條瓷磚、木材等混合 materials 透過顏色和圖案混搭出加州陽光與海灘的感覺~ 還有圓拱線條互相交錯 令整體室內環境更加貼題✨ 除了不少拍照角落外 他們的食物也相當不錯 .ᐟ.ᐟ ﹝𝙿𝚘𝚙𝚘𝚟𝚎𝚛 𝙿𝚊𝚗𝚌𝚊𝚔𝚎🥞﹞一上菜就香味撲鼻的鄰座的小朋友也想叫一份 ͡° ͜ʖ ͡° 它是以薄身的脆邊 pancake 加上半流質的 custard 非常香口~ 配上酸酸甜甜的 berries 一起吃很快清碟(*ฅ́˘ฅ̀*)♡ ﹝𝚂𝚖𝚘𝚔𝚎𝚍 𝚂𝚊𝚕𝚖𝚘𝚗 𝚃𝚘𝚊𝚜𝚝﹞中規中矩的多士~ 份量比想像中豐富 不過性價比有點低飲料方面試了他們的熱拿鐵☕️和熱抹茶拿鐵🍵 咖啡的風味偏淺烘培 整體口感也很順口~ 他們的拉花都美美的~★ 到訪後的一整天都被 brighten up 呢~☀️ 期待下次回訪 .ᐟ.ᐟ

把加州的一抹陽光帶進中環的街角~(˃̶᷄‧̫ ˂̶᷅๑ )

全店以代表陽光的橘紅色為主色調🧡
還有圓拱線條互相交錯 令整體室內環境更加貼題✨

除了不少拍照角落外 他們的食物也相當不錯 .ᐟ.ᐟ

Smoked Salmon Toast

Hot Latte
Matcha Latte

飲料方面試了他們的熱拿鐵☕️和熱抹茶拿鐵🍵
2022-07-09
$150 (早餐)
Hot Latte
Matcha Latte
2022-07-31 39 瀏覽
無論內外都好靚 💗Menu都比出面嘅cafe 有少少特別嘅 樣樣都唔多 簡而精 💙甜點類制作需時 比少少耐性啊~😆價位中上 打卡可以 睇下有無朋友想再去 話哂佢條路都唔係好行😂 Croffle churros $68配朱古力醬 好香牛油味 Apple tea cap $50其實係杯奶茶 淡淡蘋果味香味 佢地用自家蘋果糖漿 嗱 不過佢奶茶味係一啲都唔濃更加唔好expect 蘋果味會好出好甜 塊蘋果就真係甜整體成杯都係偏淡 但都好飲 😌 #cass_cafe #cass_central #cass_中環#eatwccinhk
無論內外都好靚 💗

#cass_central
#cass_中環

#eatwccinhk
2022-07-27 806 瀏覽
中環半山新開嘅cafe 用咗加州風格顏色鮮艷啲 唔少人特登過嚟打卡▶️ Ricotta & Prosciutto Toast ($98)一片酸種麵包 上面搽上一層Ricotta芝士少少檸檬蜜糖醬🍋兩三片帕爾瑪火腿 最後加上水芹菜🌱花瓣做裝飾🌸旁邊加左少少橄欖油 感覺冇咁乾賣相十分吸引 好值得打卡食落味道亦好好👍🏻鍾意佢成個配搭Parma火腿好薄身同埋唔肥 味道少少鹹鹹地😋啱啱好Ricotta芝士質感偏粉啲唔似yogurt咁滑但係又冇一般芝士感覺咁heavy🧀上google睇 原來係用整芝士過程中分離出來乳清(應該係whey?)入面嘅各種蛋白質凝固而成 相對可能健康啲?酸種麵包口感都好正🍞外皮夠香脆 凍咗仍然香口 雖然難切少少而麵包中間位就好煙韌 酸種麵包味道微酸 配上檸檬蜜糖醬嘅甜味同火腿鹹味係完美💗雖然菜係裝飾 但無形中加入左少少清新味道▶️ Avo trio ($108)朋友叫嘅 牛油果控之選🥑全部都有牛油果醬搽面 但上面配料唔同我見有合桃、石榴、ricotta芝士、牛油果片等感覺多花款而冇咁齋-整體咖啡店食物水準高 plating一流 調味配搭做得好好👍🏻只係選擇上面冇咁多 尤其如果
中環半山新開嘅cafe 用咗加州風格

食落味道亦好好👍🏻鍾意佢成個配搭
Parma火腿好薄身同埋唔肥 味道少少鹹鹹地😋啱啱好

酸種麵包口感都好正🍞外皮夠香脆 凍咗仍然香口 雖然難切少少
雖然菜係裝飾 但無形中加入左少少清新味道

▶️ Avo trio ($108)
朋友叫嘅 牛油果控之選🥑
全部都有牛油果醬搽面 但上面配料唔同
我見有合桃、石榴、ricotta芝士、牛油果片等
感覺多花款而冇咁齋

只係選擇上面冇咁多
尤其如果當正餐食 份量絕對唔夠 但價錢平均已經$100 仲未叫飲品 同埋冇加一😅
環境係裝修得好靚嘅 粉紅色咁幾少女 不過冇人哋影出嚟靚 因為其實入面少窄 只有外面位打卡靚啲📸

值得讚係服務幾好 barista俾人感覺chill~
只係整食物耐啲 因為即叫即整 好彩大家入嚟cafe都係諗住休息下😌
Ricotta & Prosciutto Toast
2022-07-18 118 瀏覽
📌Melrose Coffee~中環全新中環蘇豪區咖啡店‼️充滿美國加州特色☀️行上半山真係熱死人 熱到坐唔到出邊🥵我都係去返入邊嘆冷氣 店內有Wi-Fi提供門面非常鮮明吸睛 粉橙色好醒目🧡靈感來自加州嘅Melrose Avenue店內裝修亦都好靚 採光度十足🤩座位唔算好多 但已經好多人排隊~餐牌食物都幾多選擇 而且幾特別用心算係近排可以留下印象嘅一間😙1️⃣ 𝗦𝗽𝗶𝗻𝗮𝗰𝗵 𝗕𝗮𝗰𝗼𝗻 𝗙𝗿𝗶𝘁𝘁𝗮𝘁𝗮 $𝟭𝟮𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)賣相已經好靚 其實係蔬菜蛋餅🍳入邊有菠菜、煙肉、紅椒、節瓜、蘑菇用料非常豐富有口感 味道仲要好食!仲要配埋兩塊sourdough 不過份量就唔算多啦😩2️⃣ 𝗔𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗧𝗲𝗮 𝗖𝘂𝗽 $𝟱𝟬 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)呢杯上層有塊乾嘅蘋果片 配上厚厚嘅奶蓋🍎店員提醒攪勻先飲 味道非常清新解渴好似飲緊奶蓋蘋果茶 甜度剛剛好🙌🏻💡整體嚟講 食物飲品質素用心好食😋擺盤服務各方面都很不錯 值得再訪~雖然價錢偏貴 但係裝修用心亦可以坐低做嘢鍾意打卡嘅朋友仔更加唔可以錯過📸✄------------------------------✄整體味道😋: 8/10性價比💵: 7/10 打卡指數😍:
📌Melrose Coffee~中環

全新中環蘇豪區咖啡店‼️充滿美國加州特色☀️
行上半山真係熱死人 熱到坐唔到出邊🥵
我都係去返入邊嘆冷氣 店內有Wi-Fi提供
門面非常鮮明吸睛 粉橙色好醒目🧡
靈感來自加州嘅Melrose Avenue
店內裝修亦都好靚 採光度十足🤩
座位唔算好多 但已經好多人排隊~
餐牌食物都幾多選擇 而且幾特別用心
算係近排可以留下印象嘅一間😙

賣相已經好靚 其實係蔬菜蛋餅🍳
入邊有菠菜、煙肉、紅椒、節瓜、蘑菇
用料非常豐富有口感 味道仲要好食!
仲要配埋兩塊sourdough 不過份量就唔算多啦😩

呢杯上層有塊乾嘅蘋果片 配上厚厚嘅奶蓋🍎
店員提醒攪勻先飲 味道非常清新解渴
好似飲緊奶蓋蘋果茶 甜度剛剛好🙌🏻

💡整體嚟講 食物飲品質素用心好食😋
擺盤服務各方面都很不錯 值得再訪~
雖然價錢偏貴 但係裝修用心亦可以坐低做嘢

環境服務🥂: 7.5/10
推薦指數👍🏻: 8/10

🍴: Melrose coffee
📍: 中環伊利近街46號
🔍: 10:00-18:00(Wed-Mon) *TUE OFF*

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie中環
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe
中環扶手登山電梯上,去到伊利近街斜路,估唔到一條街竟然有兩間好高質𝙲𝚊𝚏𝚎😍❗️你冇聽錯!係一條街兩間‼️之前食過”𝙲𝚘𝚜𝚑𝚊”澳洲風𝚌𝚊𝚏𝚎,今次喺佢對面馬路,新開咗一間門面橙紅色嘅格調𝙲𝚊𝚏𝚎🌴新開加上週末來到,預咗要排隊等位,好在都係15分鐘左右,都算快😊食物樣樣都相當有水準🤩加州風早餐之選「菠菜蘑菇蛋餅🥬」煎得剛好唔過火,配上garlic mayonnaise令味道更提升,夾埋外脆內軟酸種麵包一齊食好吸引🥰另外大力推介另一道signature甜品—「Popover Pancake🥞」!薄脆鬆餅嘅燶邊烤到超脆,中間軟心嘅吉士蛋餅甜度控制得好好,併雜莓更清新唔會膩❤️同伴話咖啡唔錯,飲品推介「Apple Tea Cap🍎」‼️每啖滲出清幽蘋果香,再蓋上奶泡,味道香甜而清新,帶俾我難忘嘅味道🤩呢間餐廳回頭指數高!好想試多幾款菜式及甜品😋

Spinach Bacon Frittata

Popover  Pancake

Cold Brew、Apple Tea Cap

呢間餐廳回頭指數高!好想試多幾款菜式及甜品😋

15 分鐘 (堂食)
2022-07-11 118 瀏覽
Read the info about it newly opens, give it a try the HK version Such a tiny shop fits in HK style, the staff are friendly and speak softly only customers speak loud and nonstop shouting to ppl even in the same table 😅😅😅😅 sooner cafe has to stop music as ppl not really appreciate the quietness & slow down moment…..Food and drinks are ok 😉
Food and drinks are ok 😉
2022啦,打個卡姐,唔洗用劍既,用電話得咖啦。唔好同我講乜野拍攝既方程式,最緊要係咩呀?係間coffee shop既格局呀,就好似呢間中環Soho區「Melrose Coffee」游走加洲風,有埋自然光加持,呢d咪格局囉!👇📌SIGNATURES -▪️ SPINACH BACON · FRITTATA - $128 ▪️ AVO · TRIO - $108▫️ 首先出埸既係招牌「菠菜煙肉·意式蛋餅」,chef控制火候岩岩好,入口果陣非常滑溜,夾雜少少煙肉碎同埋菠菜,連埋一齊食好有口感,加上旁邊有酸種麵包整既多士,烘得夠脆口,唔錯;而另一款人氣「牛油果·三重奏」,三個牛油果多士分別配搭牛油果蓉、瑞可塔芝士、同埋有蜜糖同埋烤堅果醬既石榴,每款都相當清新,牛油果又夠軟腍,整體相當好食。📌SWEETS · POWER BOWL - ▪️ CROFFLE · CHURROS - $68▫️ 甜品亦有驚喜,呢個「牛角包窩夫·西班牙油條」,佢表面炸到夠乾身之餘,口感仲有一份croffle既脆口,比平時出面既churros多左一份層次,再灑上肉桂糖,點埋雙重朱古力醬,雙重享受,唔怪得個個黎親都會嗌啦!📌DR
2022啦打個卡姐,唔洗用劍既,用電話得咖啦。

唔好同我講乜野拍攝既方程式,最緊要係咩呀?

游走加洲風,有埋自然光加持,呢d咪格局囉!👇

📌SIGNATURES -

▪️ AVO · TRIO - $108

SPINACH BACON · FRITTATA

加上旁邊有酸種麵包整既多士,烘得夠脆口,唔錯;而另一款人氣
牛油果·三重奏」,三個牛油果多士分別配搭牛油果蓉瑞可塔芝士
AVO · TRIO

同埋有蜜糖同埋烤堅果醬石榴,每款都相當清新,牛油果又夠軟腍,整體相當好食。

📌SWEETS · POWER BOWL -
▪️ CROFFLE · CHURROS - $68

📌DRINKS -
▪️ APPLE TEA · CAP - $50

▪️ S.O. CHOCO - $50
S.O. CHOCO

▫️ 飲品必需要嗌呢杯「無咖啡因·蘋果茶」同埋「精品·朱古力」,
前者入口甜而不膩,加上淡淡既蘋果香,口感夠哂refreshing;
APPLE TEA · CAP

而後者朱古力用左原粒朱古力再調配,所以飲落係有一粒粒既
朱古力既質感,完全係兩個層次,誠意十足。
2022-07-02
15 分鐘 (堂食)
APPLE TEA · CAP