2010-02-02 68 瀏覽
提到日本北海道, 大部份人都想到雪, 還有北海道牛奶.說真的, 北海道牛奶味道濃, 即使我不太吃冰的, 都喜歡牛奶出來的任何製成品.其中一種是布甸.是晚宵夜:- 北海道牛奶布甸希望吃到原味, 沒有選擇混入其他味道的布甸. 就只買一個, 因為20元都唔平.本來打算同男朋友分享, 又唔記得, 最後拖到快要過期喇, 不得不吃~ 每一口都有濃郁的牛奶香, 布甸做得很滑.前年在日本生活時, 經常到circle k買布甸. 款式多元化, 質數高.今次有幸地找到milk top, 我經過一定會再幫襯!
提到日本北海道, 大部份人都想到雪, 還有北海道牛奶.
其中一種是布甸.

是晚宵夜:-
北海道牛奶布甸
每一口都有濃郁的牛奶香, 布甸做得很滑.
今次有幸地找到milk top, 我經過一定會再幫襯!
$20 (宵夜)
2009-12-14 31 瀏覽
真係好少會過銅鑼灣.咁啱星期六要去灣仔辦事, 完事後決定去sogo行下.記得sogo有間麵包店係openrice有很既評價.個lunch又唔係好夠飽, 於是就諗去會一會呢間麵包店.但係, 係我見到間麵包店之前, 俾我遇到"佢".因為有一堆人圍住"佢", 好奇之下, 就望下間鋪個名: Milk Top"北海道雪糕?" 心想.好似好吸引, 見到d布丁同Cheess cake,買相唔錯.再望埋個雪糕柜, 真係忍唔住啦!$18一個球, $26 有兩個.本身唔想太肥 (佢冇標名低脂), 就費事食咁多啦,但係, 等左一陣先買到.本來講左要一個球, 之後, 每隻味都好似好好味咁..而且多一個只要加$7, 好似抵好多...於是就忍唔住, 係最後關頭, 改左要兩個球...我擇左人氣既北海道牛奶同Blueberry.北海道牛奶真係好濃牛奶味,好香,不過冇意大利雪糕咁滑.但已經成功抓住我個芳心!Blueberry都好好味,Blueberry味夠,又唔會太甜,啱啱好.而且size OK 大,再加埋個甜筒,Perfect!而且價錢合理.俾食haagen Dazs抵食好多!我下次一定要試布丁同個Cheese ca
真係好少會過銅鑼灣.
咁啱星期六要去灣仔辦事, 完事後決定去sogo行下.
記得sogo有間麵包店係openrice有很既評價.
個lunch又唔係好夠飽, 於是就諗去會一會呢間麵包店.
但係, 係我見到間麵包店之前, 俾我遇到"佢".
"北海道雪糕?" 心想.
再望埋個雪糕柜, 真係忍唔住啦!
$18一個球, $26 有兩個.
本身唔想太肥 (佢冇標名低脂), 就費事食咁多啦,
但係, 等左一陣先買到.
於是就忍唔住, 係最後關頭, 改左要兩個球...

我擇左人氣既北海道牛奶同Blueberry.
而且size OK 大,再加埋個甜筒,Perfect!
而且價錢合理.
俾食haagen Dazs抵食好多!
我下次一定要試布丁同個Cheese cake (雖然個Cheese cake 都幾貴, 細細舊要成$49, 仲要已經特價左,原價要$55!!!),但買相真係好吸引.
我諗,呢個禮拜我要特登搵日再過銅鑼灣啦,因為我而家已經好掛住佢d雪糕啦!!!

p.s.: 最後,我都冇食到麵包,唯有再等下次...

店面
店面(另一個角度)
布丁& Cheese cake 柜
真係好味!
2009-12-12
真係好味!
  • 北海道牛奶 & Blueberry favour ice-cream
2009-11-23 14 瀏覽
食過1次依度既牛奶布丁之後就念念不忘....之後跟開就會買!最中意用黎做宵夜布丁又香又滑.頌帶少少香甜....如果價位低番少少會更好.我覺得$13-$16係合理價位.
食過1次依度既牛奶布丁之後就念念不忘....
之後跟開就會買!
最中意用黎做宵夜

布丁又香又滑.頌帶少少香甜....
如果價位低番少少會更好.
我覺得$13-$16係合理價位.
(有相)好唔好食又睇落去 303 回: 給你一口甜@MilkTop ミルクトップ!http://hk.myblog.yahoo.com/goodboy_philip/article?mid=38470好少特登去食甜野, 例如雪糕呀, CHEESE CAKE 呀, 心太軟...少甜食, 所以多左 d QUOTA 去食其他野! HAHA...不過呢間0係 CWB SOGO 既 MilkTop ミルクトップ 既出品真係唔錯! 如果鍾意食, 可以一次過 SET COUPON, 久不久口痕都會去食下! 好唔好食? 又睇落去? 久不久會有限定食品! 呢個朱古力芝士雪糕蛋糕 UFO 型, 好吸引!因為我唔太喜歡食 CHEESE CAKE, 食親 CHEESE CAKE 結果都係苦了自己...不過對 MILK TOP 有信心, 所以試下兩個細朱古力 CHEESE TART!睇睇? 橫切真係半圓形 WOH! 甜~~~! 幾鬆化都唔錯! 雖然唔鍾意食 CHEESE CAKE, 都無 "拿" 埋口面!朱古力再甜 D! "辟" 走 D CHEESE CAKE 味, 好味 D! HAHA...MILK TOP

MILK TOP 當然仲有主打雪糕啦! 而最好味就係豆腐味!

食雪糕可以選擇食甜筒! 兩個牛乳雪糕球, 慢慢食行超市, 唔怕滴到好似周秀娜咁呀!

想 TAKE AWAY? 買得多會連埋冰袋, 擺塊乾冰保證唔會壞啦!

MILK TOP 食品當中, 最鍾意都係佢地既牛奶布甸! 堅好味!

最終評分: 3.5

milktop,milk top,北海道,北海道牛乳,雪糕,銅鑼灣,sogo,豆腐雪糕,ミルクトップ,好孩子,食評,日本,東京,好唔好食,好唔好食又睇落去
因為之前sogo做特價, 我買咗幾set coupon, 不過11月中就到期, 所以就去milk top一行。手上有8張coupon, 同友人即場換咗每人2球嚟食先, 我食北海道牛奶&楓葉味, 北海道牛奶就必食咖啦, 因為真係好香牛奶味, 又好滑;而楓葉味就似焦糖味, 即係好似pancake用果d糖漿味, 都好味。友人食北海道牛奶&紫蕃薯味, 紫蕃薯甜甜的, 有蕃薯肉。之後我就換咗6杯番屋企, 3杯北海道牛奶、2杯日本蜜瓜、1杯紅酒。北海道牛奶就唔洗再多講啦, 日本蜜瓜有蜜瓜肉, 不過唔係好夠蜜瓜味;紅酒就幾得意, 都幾似..不過唔會醉..哈哈。我就覺得現場食果d新鮮d, 不過Milk top得銅鑼灣sogo有, 所以想同屋企人分享, 唯有買佢一杯杯果d啦。

北海道牛奶&楓葉味, 北海道牛奶就必食咖啦
。友人食
北海道牛奶&紫蕃薯味, 紫蕃薯甜甜的, 有蕃薯肉。

;紅酒就幾得意, 都幾似..不過唔會醉
..哈哈。

2009-11-11
$25 (其他)
  • 北海道牛奶
2009-10-20 20 瀏覽
北海道牛奶布甸--雪白的牛奶布甸本身做得夠滑,牛奶味道十分濃郁,再配合如此可愛的牛奶樽,妹蛋就此愛上如果雪糕都可以用呢個牛奶樽盛載,你話幾好呢

如果雪糕都可以用呢個牛奶樽盛載,你話幾好呢
2009-10-09
$20 (宵夜)
北海道牛奶布甸
9月21日(星期一)晚,在灣仔吃完壽司,我和女友散步落銅鑼灣。因為女友剛癒,很想吃雪糕,所以積極地找尋雪糕店。行到時代廣場大鐘對面的那一間,兩位女侍應好想不想做生意,祇顧傾偈,所以我們惟有再覓地方。我們見時間尚早,就去Sogo地庫,女友記得有雪糕店在這兒。這裡的選擇不算多,我想吃楓葉味而女友就想吃北海道牛奶,一於就來個雙球雪糕筒。北海道牛奶雪糕味道很像練奶,而我就覺得楓葉味雪糕有點像咖啡,但女友就覺得是焦糖味,難道每個人吃都會有不同的味道?不過雪糕球有點過硬,並不軟滑,幸好不是即製的雪糕筒很鬆脆。女友得償所願,樣子很滿足,見到她開心我就安樂了!
女友得償所願,樣子很滿足,見到她開心我就安樂了!
雙球雪糕筒
2009-09-21
$12.5 (宵夜)
2009-09-09 74 瀏覽
又來到好想食雪榚的季節,在CWB街頭算是有好幾個選擇,最終決定在milk top一試。穩陣起見還是吃我最喜歡的曲奇薄脆,相信"實冇死"吧,誰知吃一口就覺得不是味兒,淡淡的沒有什麼味道,milk top不是以奶出名的嗎?為何奶味欠奉?應該有一點香濃的奶味吧..至於曲奇算不少的,但整個雪榚沒什麼味道就扣晒分了..想食雪榚還是吃Häagen-Dazs 不過想知為何此店的曲奇薄脆呈朱古力色,而Häagen-Dazs的是白色呢?不過值得一讚的是吃完雪榚沒有怎麼口渴,因為很怕吃完某些雪榚後會很口渴可能因有好些人光顧吧,想先試雪榚都要叫店員幾次;( 店員笑容亦欠奉

又來到好想食雪榚的季節,
在CWB街頭算是有好幾個選擇,
最終決定在milk top一試。

穩陣起見還是吃我最喜歡的曲奇薄脆,
相信"實冇死"吧,
誰知吃一口就覺得不是味兒,
淡淡的沒有什麼味道,
milk top不是以奶出名的嗎?
為何奶味欠奉?
應該有一點香濃的奶味吧..
至於曲奇算不少的,
但整個雪榚沒什麼味道就扣晒分了..

想食雪榚還是吃Häagen-Dazs

不過想知為何此店的曲奇薄脆呈朱古力色,
而Häagen-Dazs的是白色呢?

不過值得一讚的是吃完雪榚沒有怎麼口渴,
因為很怕吃完某些雪榚後會很口渴

可能因有好些人光顧吧,
想先試雪榚都要叫店員幾次;( 店員笑容亦欠奉

2009-08-20 14 瀏覽
上次吃過這裡甚有好評的杯裝牛奶雪糕,吃後覺得只是不甚了了,似乎是有點過譽。碰巧今日又路過她在Sogo的counter。天氣大熱,心欲再給她多一次機會,不過這次是打算試一下甜筒的滋味。先叫賣雪糕的小姐給我試一口號稱製自北海道3.6牛乳的牛奶味的,感覺跟上次吃杯裝時一樣,無甚驚喜,由此大失過望。正欲離開之際,看到附近的客人都拿着一小樽玻璃瓶物體,才突然醒起這兒的牛奶布甸也是名物之一.....買了一小瓶吃吃。瓶蓋是塑膠做的,很容易就將之揭開。未吃之先先嗅一下,是嗅不出甚麼奶香出來,開始感到有些不對勁用小膠羹掏了少許進口,感覺可就不同了 --- 是又滑又軟又香,奶味極之醇厚此時心中頓然好像放下了一堆大石下來,豁然便開朗了.....始終是用二十大洋換來的一小瓶東西,每一口也是很珍貴的。如稍有差池,那就真是浪費之極了....

此時心中頓然好像放下了一堆大石下來,豁然便開朗了
.....

$20 (其他)
Legend has it that it's "even better than Haagen Dazs", paid a visit today.If you are picky about your flavors Sumiyaki coffee, black sesame, vanilla and chocolate are the ones that are usually available year round.; seasonal flavors not to miss include sakura, chestnut, sweet potato and durian.Interesting notes: they use condensed milk, not usually found in most ice cream, and unlike premium ice cream (like Haagen Dazs) which uses butter fat, which perhaps gives it a less dense texture but the

Interesting notes: they use condensed milk, not usually found in most ice cream, and unlike premium ice cream (like Haagen Dazs) which uses butter fat, which perhaps gives it a less dense texture but the creaminess is not compromised. Another contribution to their naturalness is that they use fructose (fruit sugar) which is actually sweeter than sucrose which is the usual sugar used in most ice creams (given same amount) but at the same time has a stronger flavor with less quantities - much like brown sugar.

Had a double scoop on a sugar (no other cone options) cone ($25):

Blueberry milktop.jp says it is "Naito farm" blueberries. This ice cream lives up to the company's "100% natural" image - with lots of blueberry seeds and pulp in every bite, it is sweet with a tinge of tartness that resembles yogurt. Texture is creamy, but I won't say it is especially creamier than other brands.

Green tea Quite a pungent green tea taste but not bitter at all, with a smooth consistency. milktop.jp says it's made with tea leaves from Kyoto

Sugar cone is thinner and sweeter than usual sugar cones, much like a waffle cone but smaller. Perhaps this is a Japanese style cone? It tasted almost like caramelized sugar! It was still crunchy after I finished the ice cream scoops.

Overall, I think it's commendable for its health conscious aspect, but I won't say it's creamier or richer than most other brands. They do win with their interesting range of flavors though. Will try their seasonal flavors next time.
Blueberry and green tea ice cream
  • ice cream
2009-08-11 16 瀏覽
到銅鑼灣特意往sogo的超市買milk top雪糕夏日炎炎吃一口冰凍的雪糕真是一大的享受我買了一個單球雪糕筒(北海道牛奶味)之前在八王子拉麵吃過milk top的雪糕牛奶味香濃是意料中事雖然沒有太大的驚喜但沒有令我失望另外說說雪糕是否連筒的價錢一樣是否要筒就大家自己想了可能是心理作用這裡的筒似乎比便利店的雪糕的脆
到銅鑼灣
特意往sogo的超市買milk top雪糕
夏日炎炎
吃一口冰凍的雪糕真是一大的享受

我買了一個單球雪糕筒(北海道牛奶味)
之前在八王子拉麵吃過milk top的雪糕

是否要筒就大家自己想了
可能是心理作用
這裡的筒似乎比便利店的雪糕的脆
2009-08-10
$18 (其他)
2009-07-19 20 瀏覽
Had a ice-cream after dinner. Remembered a friend recommended the ice-cream here. So went to try try. Had one chestnut ice-cream. It is rare. The ice-cream is very smooth and creamy. Just like eating chestnut cake, rich of chestnut. Delicious.
$18 (宵夜)
2009-07-09 21 瀏覽
今早去咗Milk Top, 買咗兩杯雪糕, 分別係芝麻同藍苺. 以前未食過Milk Top, 第一杯試的係藍苺, ........ 好似鏟雪一樣, 無以往食雪糕的那種軟滑. 唔覺得特別好食. 仲有好重的奶味同煉奶味. 唔習慣生果雪糕有奶味. 容量有120ml, 價錢都合理.

容量有120ml, 價錢都合理.

2009-07-09
$25 (其他)
2009-07-01 10 瀏覽
家姐之前推介過榴槤雪糕&栗子雪糕,因遲遲未有機會黎,攪到而家雜誌推介出,佢係用金枕頭做榴槤雪糕,今日先至黎,「筆筆吓」的新鮮榴槤雪糕已售罄(連栗子都無)啦!唯有買急凍的雪糕杯…..。店員第上雪糕杯,連隔水「紙」(很窩心),建議,等五分鐘才吃。因為趕時間,hold左兩分鐘啫,一口強烈金枕頭味,如吃真榴槤。好可惜,真係好可惜,急凍的雪糕杯真係太冰,完全無軟滑感…..唔知要等幾時雜誌效應過了,才meet到食,即筆起o個種呢。Milk Top另有細細個,太空館狀的朱古力cheese批, $150,也好想食呢!
不會弄濕手的隔水「紙」
2009-06-25
$28 (其他)
2009-06-30 23 瀏覽
原本想星期六食的雪糕,因為太飽留番星期日食.今次又拎左幾款新的口味.藍莓芝士:藍莓味和芝士味道同樣突出,有少許藍莓肉在內,酸酸地好醒胃.對於愛吃芝士和藍莓的我來說沒有失望紅豆:這個就比較普通,無乜特別.只是奶味比起外面吃的紅豆雪糕多了份奶味道北海道牛奶:即係用日高3.6牛奶整雪糕,除了滑之外也沒有特別.生姜:姜味好突出,少許辣辣地.加埋用牛奶,造又辣又滑,幾好味道唔知點解這個牌子的雪糕食落有少少雪葩的感覺.如果20多元一杯,依食物味道和價錢來說真是有點貴啊!不過,當知道制作過程和用枓後都明白點解要收咁的價錢.

紅豆和藍莓芝士
2009-06-28