黎過呢間喺恒豐酒店後面既燒鳥居酒屋x cafe ,今次經過想再食,雖然遇上生日包場,不過都有2張檯比walk-in客人,好彩可以食到! 好鍾意outdoor 位置,切蛋糕影相真心正! 上次黎食All day breakfast,今次試下 Mix級蒲燒鰻定食定食附上味噌湯、牛蒡漬、沙律 一般鰻魚定食都只係得蒲燒,呢度既mix 級有埋白鰻串燒,真係有驚喜! 白鰻有2串,用上活鰻去燒,魚皮燒到薄脆,魚肉厚身黏黏的,好有彈性好新鮮! 米飯粒粒圓滑分明,加埋蛋絲仲香口。香草焗烤春雞 春雞皮薄肉嫩滑多汁,配上香草蘑菇汁,清香不膩。配上兩件蛋糕富蛋香 ,好香軟。餐飲可以跟點Cappuccino,唔洗加錢,又有拉花,奶啡好balance。 另外upgrade 左杯 Whisky Americano飲到尾都有Whisky既味道,無比深焙豆遮左口感!再黎水準都係咁好,下次要黎晚餐!
黎過呢間喺恒豐酒店後面既燒鳥居酒屋x cafe ,
好鍾意outdoor 位置,切蛋糕影相真心正!

上次黎食All day breakfast,今次試下
Mix級蒲燒鰻定食
定食附上味噌湯、牛蒡漬、沙律
米飯粒粒圓滑分明,加埋蛋絲仲香口。

香草焗烤春雞
春雞皮薄肉嫩滑多汁,配上香草蘑菇汁,清香不膩。
配上兩件蛋糕富蛋香 ,好香軟。

另外upgrade 左杯 Whisky Americano
飲到尾都有Whisky既味道,無比深焙豆遮左口感!
再黎水準都係咁好,下次要黎晚餐!

油尖旺嘅居酒屋,一般俾人嘅印象就係咩菜式都有齊,壽司、刺身、串燒,但係通常質素都係一般,一班朋友for fun就ok,未必能夠享受食物質素。但竟然比男朋友仔喺油尖旺搵到間高質日式串燒,暫時嚟講,對我而言,回頭率最高既串燒餐廳。3個原因:ღ即叫即整、新鮮滾熱辣ღ食材新鮮優質ღ價錢超貼地餐廳提供幾個串燒Omakase,價錢由$288-$688,越貴份量就會越多。我哋今次叫咗個Mizu串燒Omakase $288,同燒鳥Omakase $388。每個套餐都有前菜,分別係芥辣魷魚/螢光魷魚,加醃製蒜粒,酸酸地好開胃。Mizu串燒Omakase $2885串串燒:雞肉棒棒配日本生蛋:juicy得嚟又啖啖肉燒白鱔 :皮勁脆 索索聲 肉彈口手羽(雞翼):皮脆又夠厚肉安格斯牛小排: 肉爽夠牛香青椒仔: 燒得夠淋,配日式醬汁主食:燒明太子飯團 + 味噌湯+ 牛蒡小食飯團外層脆口、浸埋落啲湯度,多重味道燒鳥Omakase $388 (串燒以雞肉為主)六串串燒:汁燒三黃雞腿: 雞肉嫰滑、醬汁惹味燒手羽:雞翼皮燒到脆口兼有炭燒香味雞腎:落咗黑椒連蔥,爽口又香雞肉棒棒配日本生蛋:juicy得嚟又啖啖肉雞胸軟骨
油尖旺嘅居酒屋,一般俾人嘅印象就係咩菜式都有齊,壽司刺身、串燒,但係通常質素都係一般,一班朋友for fun就ok,未必能夠享受食物質素。

3個原因:
ღ即叫即整、新鮮滾熱辣
ღ食材新鮮優質
ღ價錢超貼地

Mizu串燒Omakase $288
5串串燒:
雞肉棒棒配日本生蛋:juicy得嚟又啖啖肉
燒白鱔 :皮勁脆 索索聲 肉彈口
手羽(雞翼):皮脆又夠厚肉
安格斯牛小排: 肉爽夠牛香
青椒仔: 燒得夠淋,配日式醬汁
主食:
燒明太子飯團 + 味噌湯+ 牛蒡小食
飯團外層脆口、浸埋落啲湯度,多重味道

燒鳥Omakase $388 (串燒以雞肉為主)
六串串燒:
汁燒三黃雞腿: 雞肉嫰滑、醬汁惹味
燒手羽:雞翼皮燒到脆口兼有炭燒香味
雞腎:落咗黑椒連蔥,爽口又香
雞肉棒棒配日本生蛋:juicy得嚟又啖啖肉
雞胸軟骨 :爽 口、咬落去卜卜聲
雞皮:邊邊位燒得比較脆,但保留返中間軟啲,兩種口感,軟心位置有膠質,香味更強,正!
1主食 + 1和食:
和食係唐揚雞粒,唔油又啖啖肉,燒明太子飯團 + 味噌湯+ 牛蒡小食

總結:
我覺得串燒嘅食材比較優質,加上師傅技巧恰到好處,啲食物保留到微微炭香,又唔會過火,加上我覺得佢哋嘅調味/醬汁同食材好夾,令到每一樣串燒都好好食,所以呢個價錢買到嘅享受,我覺得完全成正比。

實在太開心嘅緣故,叫左杯日本啤酒 -YEBISU $68,有麥味、極易入口,唔苦,新手/女仔都岩。餸菜一流,唔會搶咗食物嘅味道。

另外仲叫左餸酒小食:
酒盜芝士$33 :配搭腐乳嘅醬料,味道幾得意
龍燒雞泡魚乾 $78:juicy、夠軟淋,正

由於師傅燒得太好食,忍唔住再額外叫咗幾樣:
✲牛舌 $42:牛味勁濃、超香、大推✅,爽得嚟又有咬口
✲吉列廣島蠔 $48:新鮮滾熱辣、外層炸到好鬆脆,配吉列醬汁,少少酸味,增加味道層次,大推✅

其實叫兩個串燒套餐都已經好夠飽,不過因為太好食,所以越食越想食,叫咁多嘢食埋單一人$500,個人覺得抵過晒中環,銅鑼灣既串燒店。

同埋餐廳應該係新開張,環境裝修得好企理乾淨,闊落嘅座位令整體用餐嘅愉快感提升👍🏻買單嘅時候餐廳仲送咗兩張$100券,每消費$300就可以用$100,真係抵到震👍🏻
2023-05-04 419 瀏覽
無意中發現到一間超高質嘅串燒店!呢到中午係咖啡店,有brunch同咖啡晚上主打串燒,仲有多款清酒同啤酒選擇環境好舒適,有卡位,又可以坐吧枱走日式風,店外仲有花花打卡位好chill晚餐有幾款串燒套餐提供每款都包咗前菜,幾款串燒同主食有啲似omakase嘅感覺有咩唔吃可以先話比店員再作安排我地點咗288同688嘅套餐和食嘅汁煮牛舌好淋好入味鹽燒銀杏好大粒,肉厚甘甜推介幾款好吃串燒🔸秘制雞肉棒棒免治雞肉加上軟骨口感豐富伴上日本夢王蛋月見汁,蛋香滑溜🔸雞皮蝦好花心思嘅一款串燒,雞皮包著花竹蝦外皮金黃香脆,內里蝦身爽彈鮮味!🔸新鮮三黃雞腿肉用上新鮮的三黃雞,肉質嫩滑味濃師傅燒得剛好,仲能保持肉汁🔸牛肋肉肥瘦適中嘅牛肋肉,牛味香濃🔸鹿兒島A5黑毛和牛呢款係包含係688嘅套餐中的和牛雪花分布均勻,入口即化,充滿油脂甘香十分推介主食嘅明太子飯團!金黃表面焦香脆口!店員推介一半配上雞肉棒棒嘅月見汁吃另一半則配上茶漬飯,清清味蕾暖暖胃仲飲咗一杯本地手工啤,好香花香味好甜鋪頭用料很用心,非常新鮮人均三到五百不等尖沙咀走五分鐘就可以行到了,超方便
無意中發現到一間超高質嘅串燒店!

呢到中午係咖啡店,有brunch同咖啡
晚上主打串燒,仲有多款清酒同啤酒選擇

環境好舒適,有卡位,又可以坐吧枱
走日式風,店外仲有花花打卡位好chill

晚餐有幾款串燒套餐提供
每款都包咗前菜,幾款串燒同主食
有啲似omakase嘅感覺
有咩唔吃可以先話比店員再作安排

我地點咗288同688嘅套餐

和食嘅汁煮牛舌好淋好入味

鹽燒銀杏好大粒,肉厚甘甜

推介幾款好吃串燒

🔸秘制雞肉棒棒

免治雞肉加上軟骨口感豐富
伴上日本夢王蛋月見汁,蛋香滑溜

🔸雞皮蝦
好花心思嘅一款串燒,雞皮包著花竹蝦
外皮金黃香脆,內里蝦身爽彈鮮味!

🔸新鮮三黃雞腿肉
用上新鮮的三黃雞,肉質嫩滑味濃
師傅燒得剛好,仲能保持肉汁

🔸牛肋肉
肥瘦適中嘅牛肋肉,牛味香濃

🔸鹿兒島A5黑毛和牛

呢款係包含係688嘅套餐中的
和牛雪花分布均勻,入口即化,充滿油脂甘香

十分推介主食嘅明太子飯團!

金黃表面焦香脆口!
店員推介一半配上雞肉棒棒嘅月見汁吃
另一半則配上茶漬飯,清清味蕾暖暖胃

仲飲咗一杯本地手工啤,好香花香味好甜

鋪頭用料很用心,非常新鮮
人均三到五百不等

尖沙咀走五分鐘就可以行到了,超方便
2023-04-30
  • 秘製雞肉棒棒
  • 三黃雞腿肉
  • 燒明太子飯團
  • 牛肋肉
2023-05-04 257 瀏覽
食壽司有廚師發辦唔出奇,原來串燒都有廚師發辦,你又試過未?係佐敦就有一間創新既串燒店就有串燒廚師發辦,大家可以去試下店內環境裝潢優雅,座位闊落舒適、設有卡位,另外仲有吧檯座位,可以一邊觀賞師傅製作串燒及其他美食串燒店除左提供多款串燒廚師發辦,仲有其他單點串燒、一品和食、飯類、麵食及甜品選擇食物方面 :焼き鳥廚師發辦套餐包括2道前菜、6串串燒、1道和食主食及味噌汁-- 前菜 --有漬物蕎頭及芥末八爪魚,漬物蕎頭酸酸甜甜,芥末八爪魚爽口彈性,濃郁的芥辣和鮮味八爪魚,十分開胃的前菜-- 串燒 -- 雞胸軟骨串 :燒到焦香爽脆惹味,低脂之餘富含膠原蛋白,非常有口感秘制紫蘇雞肉串 : 用紫蘇葉包住雞肉,紫蘇葉獨特的香氣融入彈牙的手打雞肉,清爽多汁,佐酒黃金配搭一骨手羽先 : 開邊鹽燒雞翼,少少調味鹽味,火候燒得剛剛好,外皮燒得香脆,肉質鮮嫩墨樂雞 : 師傅精心製作創新串燒之一,嫩滑雞肉包住墨魚滑,外軟內彈,口感豐富,非常有驚喜雞肝 : 用照燒汁燒烤,味道濃厚質地柔軟,肉質細嫩味甘師傅秘製手打雞肉棒棒 : 雞肉後彈牙厚實,搭配日本蘭王蛋,香滑濃郁,口感細膩-- 和食主食 --燒明太子飯團(跟茶漬湯
壽司廚師發辦唔出奇,原來串燒都有廚師發辦,你又試過未?

係佐敦就有一間創新既串燒店就有串燒廚師發辦,大家可以去試下

食物方面 :

-- 前菜 --

-- 串燒 --

雞肝 : 用照燒汁燒烤,味道濃厚質地柔軟,肉質細嫩味甘
-- 和食主食 --

燒明太子飯團(跟茶漬湯) : 飯團燒到金黃,外層香脆,包著明太子餡料,可以一半配茶漬湯食,一半配雞肉棒的蘭王蛋汁一起味,一個飯團兩種味道
-- 單點 --

鹿兒島 A5 和牛 : 油脂豐厚,柔嫩而肉味濃郁,入口即化,再配上櫻花鹽子炸蒜片一起食,味道一流
炸雞膝軟骨 : 雞膝軟骨細細粒夠曬香脆,加少少沙律醬,香口小食
明太子釀冬菇 : 冬菇燒完都夠曬 Juicy ,再釀入肉碎及明太子醬,多重口感
純豚五花腩串 : 豚五花腩肥瘦均勻,入口鮮嫩,油香四溢,十分惹味
厚切牛舌 : 牛舌口感外脆內嫩有嚼勁,配上濃郁鹽蔥,有層次又有口感
生啤吧 : 有多款生啤選擇,仲有買二送一,食串燒、飲啤酒,開心暢飲 Perfect Match
網址 : https://inline.app/booking/mizu
2023-05-03
店舖好特別 日頭係𝐶𝑎𝑓𝑒 有西日料理提供 而晚上就係主打日式燒鳥同清酒🍶餐廳環境設計時尚 燈光較柔和 坐落很舒適ʕ •ᴥ•ʔ另外員工很熱情介紹菜式 感受到佢地工作氛圍很愉快 令客人都會一同感到Relax🥰-✨燒蠔🦪 ($88 for 1)以半生熟形式烹調 蠔大約有7成熟 食落鮮甜肥美 肉質嫩滑 面頭既係雞湯 超鮮甜✨雞肉棒棒 ($58)雞肉棒使用免治雞肉 食落質感嫩滑 蛋方面用左夢王蛋 撈後蛋香味濃郁 配上雞肉棒食一流✨明太子雞肉釀冬菇 ($48)冬菇好Juicy多汁 中間釀左燒過既肉 口感幾豐富-✨紫蘇雞肉串 ($48)紫蘇葉好脆及香口 而中間雞肉好嫩滑✨腐皮雞肉卷 ($48)用腐皮包住雞肉 腐皮味好香 配上嫩滑雞肉 味道幾特別✨新鮮白鱔 ($78)白鱔好新鮮厚肉 質感彈牙 外皮燒得香脆-✨三黃雞腿肉 ($48)肥美又嫩滑🐥✨煙肉蠔卷 ($48)蠔既Size都不細!包上煙肉 鹹鮮混合 食落又幾特別 多一點油脂感~✨燒明太子飯團(跟茶漬湯) ($48)飯團燒到金黃色 內係明太子餡料 店員建議可以一半配茶漬湯食 一半配食雞肉棒棒剩下的蛋汁 2種食法都有不同感覺 個人更喜歡後者 蛋汁同飯

✨燒蠔🦪 ($88 for 1)

✨雞肉棒棒 ($58)

✨明太子雞肉釀冬菇 ($48)
冬菇好Juicy多汁 中間釀左燒過既肉 口感幾豐富
✨紫蘇雞肉串 ($48)
紫蘇葉好脆及香口 而中間雞肉好嫩滑

✨腐皮雞肉卷 ($48)
用腐皮包住雞肉 腐皮味好香 配上嫩滑雞肉 味道幾特別

✨新鮮白鱔 ($78)
白鱔好新鮮厚肉 質感彈牙 外皮燒得香脆
✨三黃雞腿肉 ($48)
肥美又嫩滑🐥

✨煙肉蠔卷 ($48)

✨燒明太子飯團(跟茶漬湯) ($48)
飯團燒到金黃色 內係明太子餡料 店員建議可以一半配茶漬湯食 一半配食雞肉棒棒剩下的蛋汁 2種食法都有不同感覺 個人更喜歡後者 蛋汁同飯團超夾

✨日本九州香草雞腎 ($38)
爽口、香草味出

✨五花腩 ($48)
燒到表面乾身 碟上看不到一點油光 食落焦香味同油脂感出 幾有咬口🥰
✨日本豆腐燒 ($38)
有好多木魚係豆腐上 豆腐邊幾脆口 內嫩滑 惟味道較淡了一點

✨椎茸 ($33)
燒冬菇好Juicy多汁(◐‿◑)
✨牛舌 ($48)
厚身到以為係牛扒🤣食落牛味好重 質感爽嫩
✨雞皮 ($38)
超脆身而且無咩油🫣

✨雙重抹茶巴斯克芝士蛋糕 ($128)
抹茶好濃 帶點回甘🍃中間仲有啲抹茶醬汁 令味道更濃郁 巴斯克芝士蛋糕質地軟身 不會實 食落幾creamy🥰

✨柚子梳打 ($38)
超解渴 柚子味好濃 甜度適中~
✨Monkami Sake Rice Lager ($78)
呢款係手工啤 一開箱限期7天內就要飲哂 咁岩撞正 開箱第一日 係最新鮮既時候!飲落幾易入口 不苦 有點米香🍺

2023-04-28 31 瀏覽
位於佐敦的Mizu主打西日料理、環境裝潢優雅,座位闊落舒適、另有吧檯座位可觀賞師傅製作燒肉料理。店員推介了招牌Mizu燒鳥定食,包括雞肉棒、雞肉串燒,煙肉卷、賣相精緻。蘸上橙黃色的日本蛋、雞肉棒口感更嫩滑、雞肉串燒表面微焦、肉質仍然軟嫩。煙肉卷著羽衣甘藍、配搭新鮮、燒冬菇和青椒加上少許鹽味道剛好~龍蝦濃湯意大利飯賣相精緻、risotto飯粒被龍蝦濃湯包裹著、口感煙韌味道濃郁。另有前菜沙律午餐包括咖啡或果汁— 點了Hazelnut Latte、Cappuccino 咖啡味香濃、中午過來嘆杯咖啡放鬆一下感覺refreshed 😌意大利飯的口感也非常棒。

另有前菜沙律

這間位於佐敦的日式餐廳,集咖啡店、串燒店、清酒吧於一身,中午時段的Brunch Menu 由$128起,有全日早餐、意粉、扒類、燒鳥定食及和風定食,亦有提供燒鳥廚師發辦,選擇多元化。無論你想打卡、嘆杯咖啡、吃吃串燒或飲返杯清酒,皆能滿足不同需求的食客。Brunch Menu🦋Mizu 燒鳥定食 $188燒鳥定食套餐跟麵豉湯、沙律、白飯、漬物及餐飲。餐飲可選冷熱美式咖啡、鮮奶咖啡、泡沫咖啡、蘋果汁或橙汁。串燒有雞翼串、自家製免治雞肉棒、冬菇小青椒及煙肉卷,師傅火喉控制精準,雞翼外脆內嫩,免治雞肉棒肉汁豐富,食物水準相當不俗。🦋滑蛋吉列豚煮定食 $188吉列豚大大件,香脆可口,多汁不乾柴,底下鋪滿了嫩滑的滑蛋及清甜的洋蔥,大滿足。

Brunch Menu
🦋Mizu 燒鳥定食 $188

🦋滑蛋吉列豚煮定食 $188

是晚同fd尖沙咀佐敦行街,搵到呢間主打串燒既日式居酒屋。餐廳裝修行時尚簡約路線,有d位打卡able由於太多選擇,最終order了一個mizu串燒set,同一個日本時令海鮮omakase⭐mizu串燒set包括:2道前菜+秘制雞肉棒棒+一骨手羽先+燒新鮮白鱔+安格斯牛小排+日本青椒仔+主食(明太子飯糰茶泡飯)⭐日本時令海鮮omakase包括:2道前菜+1道沙律+6款串串燒+1道海鮮+2道和食+主食❀薯仔泥沙律内有青椒紅蘿蔔,調味好fresh但帶有些許鹹味,nice❀一骨手羽先鹽燒雞翼,火候燒得剛剛好,少少鹽味,調味恰到好處❀燒新鮮白鱔有爽彈的口感又帶少少膠質的粘糯,一d腥味都無,好新鮮❀安格斯牛小排簡單調味,牛味濃重,好juicy❀日本青椒仔嫩版甜椒,加上木魚花食,中和肉的厚重感更加讓我驚喜既係日式海鮮omakase,如果有咩唔食可以事先同店員講,師傅會根據你口味調整❀火焰榮螺上檯時點上🔥,十分eye catching,螺肉彈牙,原汁原味,連湯飲好暖胃❀鹽燒銀杏銀杏烤得軟糯,餸酒一流✨海鮮omakase隱藏特別menu:❀麥樂雞個名好得意,雞肉包墨魚滑,食到雞肉同滑兩重口感,有鮮味,入面

⭐mizu串燒set包括:

⭐日本時令海鮮omakase包括:
2道前菜+1道沙律+6款串串燒+1道海鮮+2道和食+主食

❀薯仔泥沙律
内有青椒紅蘿蔔,調味好fresh但帶有些許鹹味,nice
❀一骨手羽先
鹽燒雞翼,火候燒得剛剛好,少少鹽味,調味恰到好處
❀燒新鮮白鱔
有爽彈的口感又帶少少膠質的粘糯,一d腥味都無,好新鮮
❀安格斯牛小排
簡單調味,牛味濃重,好juicy
❀日本青椒仔
嫩版甜椒,加上木魚花食,中和肉的厚重感

❀火焰榮螺
❀鹽燒銀杏
銀杏烤得軟糯,餸酒一流
✨海鮮omakase隱藏特別menu:
❀麥樂雞
個名好得意,雞肉包墨魚滑,食到雞肉同滑兩重口感,有鮮味,入面仲包左d蔥增加味道層次,好得意
❀雞皮蝦
我必須要講呢款係我既top one!雞皮燒得金黃香脆,入面包了原隻爽脆彈牙的大蝦,一口咬落去,蝦既熱辣,多汁同雞皮油融合得天衣無縫,好驚艷👍🏻

❀汁煮牛脷
牛脷煮得好軟嫩,調味簡單,食到牛本身的味道
❀三黃雞雞腿肉
呢款又係驚喜之作,結合了本地食材三黃雞黎串燒,雞比肉結實有彈性,夠juicy

❀秘製雞肉棒棒
好好食😭燒汁包裹住免治雞肉,沾上甜滋滋的日本蘭王蛋,好滿足

❀燒日本絹豆腐
絹豆腐既口感嫩滑,面頭撒上木魚花
❀照燒雞肝
雞肝我都係第一次食,師傅用照燒汁黎燒,甜甜地的口感加上焦脆的外皮,內裡還是粉紅嫩滑的口感,內臟獨有既濃郁盡顯,喜歡內臟既可以話比店員知你中意食內臟,師傅會安排多d

❀明太子飯糰茶泡飯
食完串燒職員就會送上主食清清口腔暖暖胃,為成餐飯畫上圓滿的句號。

呢間餐廳食得出食材選用新鮮,師傅火候和調味都拿捏得剛剛好,而且有有巧思的菜色,推薦大家去食dinner可以試下omakase,真係比到驚喜我🥰
有冇聽過cafe都有日式燒鳥食😆?Mizu結合cafe同bar於一身,日頭係文青cafe,提供西日料理,而夜晚就會變成日式燒鳥居酒屋,呈現多元化風格。無論想飲啡定飲酒,都可以黎呢度chill下🍻同一般既居酒屋唔同,Mizu既裝修時尚型格,充滿現代感。室外有靚靚打卡位,而室內空間好闊落,每張枱都寬敞舒適,坐係卡位私隱度高,用餐體驗舒服。晚市可散叫或選擇廚師發辦,套餐價位由$288至$688,CP值唔錯✅ 而散叫就比較多選擇,由和食﹑海鮮﹑串燒﹑飯麵至甜品都應有盡有。和食♢ 🐡爐燒雞泡魚干 $78魚干熱辣辣送上,燒過後十分香口!醬汁甜甜地,口感軟腍,幾開胃既一道前菜。♢ 🔥爐燒明太子 $98平時食明太子都係凍食,第一次試熱食~ 明太子口感辛辣,配上紫蘇葉增添特別香氣,滿足哂我呢個紫蘇葉控!♢ 🐓日式鳥立田揚 $88唔好睇呢碟日式炸雞外表平凡,原來係用左三黃雞架!雞肉肉質嫩滑,味道鮮美,炸得香脆可口。仲有日本青椒仔伴碟,新鮮爽脆。🔥串燒♢ 秘製雞肉棒棒 $58Mizu招牌串燒,必試!免治雞肉肉質鬆軟,雞味濃郁,配上蘭王蛋黃同醬汁,令到味道更富層次感,簡直無得彈!店員溫馨提示蛋黃醬可以留返一陣
和食

♢ 🐓日式鳥立田揚 $88
日式鳥立田揚
🔥串燒

♢ 秘製雞肉棒棒 $58
Mizu招牌串燒,必試!免治雞肉肉質鬆軟,雞味濃郁,配上蘭王蛋黃同醬汁,令到味道更富層次感,簡直無得彈!店員溫馨提示蛋黃醬可以留返一陣點飯團食,完全唔會浪費珍貴既蛋黃~
秘製雞肉棒棒
♢ 日本華味鳥手羽先 $42
華味鳥係九州名物,雞翼大大隻,外皮塗上特製醬汁燒得香脆,肉質夠嫩滑,非常唔錯。
日本華味鳥手羽先
♢ 三黃雞腿肉 $48
再次用左三黃雞,雞腿肉啖啖肉好嫩滑,雞皮充滿油香,燒得香脆,極正😋 師傅用心將雞皮捲起雞肉,包入少量香蔥,口感更豐富。另外仲有薑片伴碟,可一解雞皮之油膩。
三黃雞腿肉
♢ 雞柳(鹽味) $48
同雞腿肉相比,雞柳肉質比較扎實。師傅加左鹽同wasabi調味,少少辛辣口感好過癮!
雞柳(鹽味)
♢ 日本九州香草雞腎 $38
雞腎無燒到全熟,所以食落口感更脆口,簡單用黑椒﹑香草調味已經好好食。
日本九州香草雞腎
♢ 紫蘇雞肉串 $48
又係我最愛既紫蘇葉!今次係包住免治雞肉,口感鬆軟,散發濃厚紫蘇香氣,絕配!
紫蘇雞肉串
♢ 安格斯牛小排 $68
牛小排肉質鮮美,充滿肉汁,簡單用黑椒﹑香蔥調味已經好香口。
安格斯牛小排
♢ 純豚五花腩 $48
五花腩層次分明,滿佈油脂,入口有濃烈既焦香味,超正!
純豚五花腩
♢ 日本豆腐燒$38
豆味特別香濃,外層燒得香脆,內裡非常嫩滑,做到外脆內嫩,加埋柴魚絲口感更豐富!
日本豆腐燒
飯類

♢ 🍙燒明太子飯團 $48
飯團燒至金黃色,微微焦香,夠哂脆口!明太子釀係飯團入面,少少辛辣口感好正~ 店員教我地可以試下點岩岩既蛋黃醬,增添風味。然後可以將飯團放入茶湯中,變成茶漬飯,同樣出色!
飲品

♢ 🍺Orion生啤 $68
生啤做緊買二送一優惠,抵飲!有沖繩Orion同惠比壽生啤揀,Orion啤口感柔順,容易入口。
估唔到係cafe食到既串燒質素極高😍 呢餐有驚喜~ 聽講Mizu既午市套論同下午茶都好正,有機會再黎試下🥹
爐燒雞泡魚干
安格斯牛小排
純豚五花腩
日本豆腐燒
2023-04-19 30 瀏覽
呢日黎到佐敦呢間mizu, 佢啲環境非常之闊落,然之後鋪面就用咗落地大玻璃,感覺上非常之光猛,如果坐吧枱位仲可以睇到佢哋沖嘢飲添!卡位就勁闊落!我哋食咗佢嘅brunch menu, 揀咗一個燒鳥定食同埋一個龍蝦湯大蝦意大利飯,佢嘅燒鳥串燒係有四串,所有嘢都燒得啱啱好,有雞翼,免字雞肉串,煙肉菜卷,冬菇,全部都燒得恰到好處,好多肉汁!另外個龍蝦湯大蝦意大利飯,大蝦勁彈牙,總共有三隻,賣相勁吸引, 意大利飯食落去好有咬口,亦都充滿龍蝦嘅香味!嘢飲方面我就叫咗cappuccino同埋橙汁,佢咖啡都好出色!下次黎要食佢嘅晚餐 !

2023-04-18
午餐
2023-04-18 21 瀏覽
最近放午餐的時間來到有間有田園風格🌿又裝潢別緻的西式餐廳💕🍴,餐廳外的大大mizu logo 吸引了我和身邊朋友仔入去, 因為平時對電腦💻太多, 見到一些綠油油裝飾感覺特別寫意!而且食物更是使我好有驚喜!我便享用了:全日早餐豐富有自家製麵包🥯、沙律🥗、薯餅、滑蛋、煙肉腸及粒粒火龍果等清新美味🤩Mix級蒲燒鰻定食我是好喜歡食魚,鰻魚控一定愛不釋手,蒲燒鰻魚更配上兩串鹽燒白鱔串 ,新鮮無比!Mizu佐敦德興街3號地鋪

而且食物更是使我好有驚喜!

我便享用了:
全日早餐

Mix級蒲燒鰻定食
Mizu
佐敦德興街3號地鋪
早幾日回鄉後發現屋企無晒好重要嘅6號潤膚霜😱即刻捉老公陪我上公司補貨~補完貨用OpenRice搜尋下發現附近新開咗一間幾有特色嘅Bar & Cafe😍對中意飲啤酒嘅老公+中意飲咖啡嘅我黎講真係Perfect💯於是決定試一試~去到餐廳門口見到門面設計好優雅喎😯以黑色為主色調,配上自然草色Backdrop襯托餐廳Logo真係好適合打卡影相📸️🤭睇一睇餐廳介紹發現原來餐廳名mizu (みず),水係有特別意思架👇🏻
『水,總以三種形態,並隨着氣溫環境等影響變化而有不同呈現。所以在Mizu,您會嚐到我們用心做的手工咖啡、特色精選日本酒以及我們最有信心的日式燒鳥。三種截然不同的呈現,不論您想打卡影相、舒心慢活,或者是與摯愛親朋飯聚慶祝,總有想起我們的理由。』我幾欣賞佢地以水💦有三種形態呢樣野作賣點☺️既然如此我地一於試試餐廳主打嘅日式燒串~於是點咗兩份Lunch Set,分別係🐱燒串Set (Mizu燒鳥定食 $188)丼飯上有免治雞肉、冬菇、小青椒、煙肉菜苗卷&雞翼🐱鰻魚Set (MIX級 蒲燒鰻定食 $238)丼飯上有蒲燒鰻魚+燒白鱔兩串兩份套餐擺盤都好精緻❤️用上一個大小剛好嘅木盤盛著主食丼飯,沙
早幾日回鄉後發現屋企無晒好重要嘅6號潤膚霜😱
即刻捉老公陪我上公司補貨~
對中意飲啤酒嘅老公+中意飲咖啡嘅我黎講真係Perfect💯
於是決定試一試~

去到餐廳門口見到門面設計好優雅喎😯
真係好適合打卡影相📸️🤭

睇一睇餐廳介紹
發現原來餐廳名mizu (みず),水係有特別意思架👇🏻

我幾欣賞佢地以水💦有三種形態呢樣野作賣點☺️
既然如此我地一於試試餐廳主打嘅日式燒串~
於是點咗兩份Lunch Set,分別係

🐱燒串Set (Mizu燒鳥定食 $188)
丼飯上有免治雞肉、冬菇、小青椒、煙肉菜苗卷&雞翼

🐱鰻魚Set (MIX級 蒲燒鰻定食 $238)
丼飯上有蒲燒鰻魚+燒白鱔兩串

兩份套餐擺盤都好精緻❤️
用上一個大小剛好嘅木盤盛著主食丼飯,沙律,小鉢,味噌湯及漬物
係一向日式定食嘅組合配搭
餐後飲埋跟餐嘅咖啡份量對我黎講係剛剛好
但係對老公黎講應該差少少,所以佢要飲多杯啤酒🤣

除咗份量對男士黎講可能少咗啲之外
餐廳食物味道係幾GOOD嘅😌
我地都特別欣賞燒串類,係佐敦區黎講算幾高水準
而且餐廳仲有多款cocktail🍸sake🍶提供
所以大家放工後喺附近想chill下呢度都係一個唔錯嘅選擇
🍢燒串+🍺Beer/cocktail/sake 份量少少地同朋友/同事吹下水relax下
確實都幾唔錯😎Nice Place🫶🏻
2023-04-13
  • 秘製雞肉棒棒
  • 串燒雞定食
2023-04-16 25 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨有酒有啡有燒鳥😋-Mizu 🇭🇰 佐敦德興街3號地舖 🇭🇰-💧集Cafe同居酒屋於一身, lunch time有西日brunch set💧裝修超有空間感, 座位都好舒服-🐓🍱Mizu燒鳥 定食 $188💯手羽先, 煙肉豆苗卷, 雞肉棒棒, 冬菇青椒仔, 一次過食到唔同燒物💯雞肉棒棒肉質軟滑同時軟骨有咬口, 配上日本蛋汁超好味💯定食有沙律, 青瓜海蜇前菜, 味噌蒜頭, 麵豉湯-🦞🦐🍲龍蝦濃湯大蝦意大利飯 $158✨risotto個汁超香濃龍蝦味, 仲有龍蝦汁泡沫好幼滑; 大蝦勁爽口好鮮甜😍✨brunch set附送沙律一份, 酸酸甜甜既沙律好fresh-☕️🧃 咖啡/果汁 跟餐💯坐bar附近睇住咖啡師沖咖啡好型😆-
👧🏻😋👅🍽✨
有酒有啡有燒鳥😋
Mizu
🇭🇰 佐敦德興街3號地舖 🇭🇰
💧裝修超有空間感, 座位都好舒服

🐓🍱
Mizu燒鳥 定食 $188
💯雞肉棒棒肉質軟滑同時軟骨有咬口, 配上日本蛋汁超好味
💯定食有沙律, 青瓜海蜇前菜, 味噌蒜頭, 麵豉湯

🦞🦐🍲
龍蝦濃湯大蝦意大利飯 $158
☕️🧃
咖啡/果汁 跟餐
💯坐bar附近睇住咖啡師沖咖啡好型😆

2023-04-16 21 瀏覽
<港女最鍾意食既tea >呢度嘅下午茶主要係有蛋糕同埋窩夫🧇因為天氣好熱好口渴,所以一坐低已經俾佢嘅飲品Menu吸引咗,朋友叫左Cointreau's Cafe Mocha,係來自法國既君度橙酒,係由天然橙皮製成, 帶有其天然甜及香氣;加埋咖啡既香味 同埋朱古力嘅甜味,成件事都好夾另一杯我叫左凍十勝紅豆抹茶鮮奶,飲落口好舒服,甜度適中。甜品叫咗 -原味窩夫配香草雪糕(雜莓醬、朱古力醬),成個擺盤都好靚,有水果粒,同埋可以自己淋上去嘅朱古力醬,見到都覺得好正窩夫熱辣辣小小脆,係打卡之選另外叫咗一個是日精選蛋糕,係由三塊黑色嘅小圖片度揀出嚟。我選左莓果杏仁脆脆巴斯克芝士蛋糕🍰 口感好豐富
<港女最鍾意食既tea >

呢度嘅下午茶主要係有蛋糕同埋窩夫🧇
朋友叫左Cointreau's Cafe Mocha,

另一杯我叫左凍十勝紅豆抹茶鮮奶,飲落口好舒服,甜度適中。

甜品叫咗 -

窩夫熱辣辣小小脆,係打卡之選

另外叫咗一個是日精選蛋糕,係由三塊黑色嘅小圖片度揀出嚟。
我選左莓果杏仁脆脆巴斯克芝士蛋糕🍰 口感好豐富

2023-04-13 47 瀏覽
位於佐敦恆豐中心後面嘅《Uzimizu》, 日式fusion菜,今日約咗妹妹逛街食個brunch。店內西式裝修感覺優雅,地方寬敞坐得舒適,好啱大家傾計。Set包麵豉湯、前菜、沙律及咖啡,Mizu 燒鳥定食~燒鳥即係燒雞,串燒雞翼,雞肉菠菜捲,仲有呢度嘅招牌菜-雞肉棒配鮮雞蛋醬油, 甜醬油配香滑的鮮蛋,活上雞肉棒,滋味無窮。蒲燒鰻魚定食~上菜已經有驚喜,原來仲有個串燒新鮮白鱔,外皮烤得香脆可口;蒲燒鰻魚味道香口,掛滿鰻魚汁,鰻魚魚脂好香口;Cappuccino and latte。
店內西式裝修感覺優雅,地方寬敞坐得舒適,好啱大家傾計。
Set包麵豉湯、前菜、沙律及咖啡,
Mizu 燒鳥定食~
燒鳥即係燒雞,串燒雞翼,雞肉菠菜捲,

蒲燒鰻魚定食~
上菜已經有驚喜,原來仲有個串燒新鮮白鱔,外皮烤得香脆可口;
蒲燒鰻魚味道香口,掛滿鰻魚汁,鰻魚魚脂好香口;

Cappuccino and latte。
2023-04-12
午餐