2022-09-09 58 瀏覽
記起以往十多二十年前在職場,每逢公司月結或年結加班工作時,部門總叫來供我們捱夜頂肚的食物,就是麥記的漢堡飽和炸薯條。漸漸地令我也代入了這類的食物,是充飢和趕時間才吃的唯一選擇,毫無在當中欣賞享受食物的一刻。時至今天的香港,食個漢堡飽已經有很多的選擇,不再是只得麥記那間的唯一選擇了。可能你會說,別家的漢堡飽會特別貴,對。但對我來說,豐儉由人,就由得那班趕時間的人,繼續去光顧那間,為填肚為充饑去吃好了。而我,已決定不會多吃那間。今天約了做保險的朋友,他也是漢堡飽追隨者,吃遍了香港很多家的漢堡飽,說這家的是他最喜歡之前三名。今天他約我來邊談個人的保險,邊介紹這家如何好吃給我。這店叫 Munchies,翻查資料知道是最近才由中環結志街搬了來這裡卑利街。在卑利街Soho地段生存,不走少少酒吧風格不可,這店的食物路線,是走美式加韓式fusion 菜,主打是炸雞漢堡飽,還有的是傾偈伴啤酒的 finger food,真適合早放工又不想太早回家的朋友,來過 happy hour relax一吓心情。先來的是 Broccoli Tempura with Truffle Mayo ($68) 天婦羅西蘭花配

先來的是 Broccoli Tempura with Truffle Mayo ($68) 天婦羅西蘭花配黑松露醬。西蘭花炸得香脆但又保持西蘭花仍然翠綠,我一路吃一路盤算著廚師怎樣烹調才令到西蘭花翠綠又脆口,天婦羅脆漿又沒被炸到燶黑,好吃得來確又有一手的廚藝。

伴啤酒怎能沒有薯條,今晚點了 kimchi Guacamole Fries ($98) 用牛油菓醬加韓國泡菜來吃薯條,是另一種的風味,泡菜的酸再配牛油菓的微甜,調和了不少泡菜的辛辣味,加上薯條即炸即食,又是這店另一驚喜。

源源不絕的驚喜,又來自今晚店員的推介,Lime Pepper Wings (青檸黑椒雞翼 -$60)和 Fried Chicken Ssam Platter(招牌炸雞 - $75 half order)。炸雞翼加了青檸汁,既開胃又香口。招牌炸雞也超脆又無骨,炸後肉質還保持嫩滑。特別要提的是那個醬汁,是店廚師自家調制的麻辣花椒沙律醬,可接受的辣,加片青瓜或生菜,將這件無骨炸雞,提升到可以用極品兩個字來形容。

最後出場當然是這店的主打 Signature - 蜜糖芥末炸雞漢堡飽 Sandos-Honey Mustard ($76),炸雞大大件看圖片就知道沒有花假,少少蜜糖甜味,脆口的雞再配以鬆軟的漢堡包,讓到口感已非筆墨能形容,要親身去嚐才感受得到它的美味。

別以為這餐廳的值錢很貴,我覺得這店性價比超高,三五知己,多少少人Share多幾款菜式,平均一佰幾十蚊一位。一個快樂時光,別家的酒吧,喝個Drink已一佰幾十,但在這裡已能吃一兩碟這店的出品了,你來評評理,這店的性價比是否超乎想像。

2022-09-06
2022-09-04 227 瀏覽
Münchies搬咗家喇,從舊鋪食到依家,暫時係我食過最好食嘅炸雞漢堡,新鋪位於SOHO人來人往嘅卑利街,地方大咗裝修又型格,食都食得舒服啲,餐牌大部份保留舊有的食物,亦有加入咗新嘢同埋佢哋自家調製嘅Cocktail🍹🍔Sandos 🐔🍔Honey Mustard $ 76 / Truffle Mayo $ 86我哋點咗兩個招牌炸雞漢堡,分別係蜂蜜芥末醬同埋松露蛋黃醬,兩種醬汁配上炸雞都非常好食,首先講佢哋嘅漢堡麵包,超級鬆軟,完全係水準之上,炸雞太太件香脆肉嫩又多汁,蜂蜜芥末醬就味道清香少少甜,喜歡濃味D就可以選擇松露蛋黃醬,非常香嘅松露味道好惹味🍗Fried Tampura Tacos $ 98我哋又再點多份炸雞,因為實在太好食,最特別係佢哋配咗生菜,青瓜,同埋佢哋特別調製嘅秘制麻辣花椒油沙律醬,麻麻辣辣好惹味,啱晒我呢個好辣分子,同埋肉生菜青瓜包住食冇咁油膩🥒Cucumber Ribbon Salad $ 48食咗咁多熱氣嘢要食返個沙律平衡返,青瓜刨成長條型,凊新爽脆,配上麻油和七味粉,味道清新又有少少辣味,好得意🍟Fries $ 46係我最鍾意嘅粗薯條,即叫即炸,好香脆,薯仔味

🍔Sandos
我哋點咗兩個招牌炸雞漢堡,分別係蜂蜜芥末醬

🍗Fried Tampura Tacos $ 98

🥒Cucumber Ribbon Salad $ 48

🍟Fries $ 46
係我最鍾意嘅粗薯條,即叫即炸,好香脆,薯仔味香濃,係食漢堡嘅最佳拍檔

🍺Sapporo $ 72
食炸嘢最好就係飲番杯冰凍啤酒,爽爽

• Honey Mustard  Sandos
  • Fried Tampura Tacos
2022-08-24 222 瀏覽
Munchies 搬咗家,今次嚟到佢嘅新店食晚餐🥣 晚上去到,門口條街好多人已經飲緊野,好熱鬧呀!🔸Cucumber Ribbon Salad $48 ▪️好清新呀! 個醬汁都好正😋呢個我幾鍾意😉🔸Honey Mustard Chicken Burger $76▪️絕對係呢度嘅signature👍🏻 炸雞真係好大嚿呀😋😋🔸Fried Chicken Ssam Platter (half) $75▪️ 炸雞外面超脆,入面多汁又嫩滑😋 一咬落去,d 汁即刻流出黎🤤雖然只係半份,但份量一啲都唔細架😄🔸Lime Pepper Wings $60▪️有微微嘅青檸同黑椒味道,唔食辣嘅朋友叫呢個就啱啱好😉🔸Fries $46▪️今晚飲得啤酒,當然要食熱辣辣又脆嘅薯條啦!🔸Damm Lemon $82▪️檸檬味嘅啤酒,我幾鍾意,幾適合女仔飲,又fresh 又易入口👍🏻🔸Somaek $88▪️呢個係啤酒加燒酒😄 好特別啊,我都係第一次飲😋

🔸Cucumber Ribbon Salad $48
▪️好清新呀! 個醬汁都好正😋呢個我幾鍾意😉

🔸Lime Pepper Wings $60
▪️有微微嘅青檸同黑椒味道,唔食辣嘅朋友叫呢個就啱啱好😉

🔸Fries $46
▪️今晚飲得啤酒,當然要食熱辣辣又脆嘅薯條啦!

🔸Damm Lemon $82

🔸Somaek $88
▪️呢個係啤酒加燒酒😄 好特別啊,我都係第一次飲😋
2022-08-19
𝗶𝘁'𝘀 𝗺𝘆 𝘀𝗲𝗰𝗼𝗻𝗱 𝘃𝗶𝘀𝗶𝘁 𝗮𝘁 @munchies_hk 𝗮𝗻𝗱 𝗶'𝗺 𝗼𝗯𝘀𝗲𝘀𝘀𝗲𝗱 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝘁𝗵𝗲𝗶𝗿 𝗳𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗮𝗻𝗱 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝘀𝗮𝗻𝗱𝗼𝘀 𝘀𝗼 𝗺𝗮𝗸𝗲 𝘀𝘂𝗿𝗲 𝘆𝗼𝘂 𝘁𝗿𝘆 𝗯𝗼𝘁𝗵 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲𝗺! 𝘁𝗵𝗲 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝘄𝗮𝘀 𝗷𝘂𝗶𝗰𝘆, 𝘁𝗲𝗻𝗱𝗲𝗿 𝗮𝗻𝗱 𝗽𝗮𝗰𝗸𝗲𝗱 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗳𝗹𝗮𝘃𝗼𝗿𝘀! 𝘁𝗵𝗲𝗶𝗿 𝗳𝗿𝗶𝗲𝘀 𝘄𝗲𝗿𝗲𝗻'𝘁 𝘆𝗼𝘂𝗿 𝗼𝗿𝗱𝗶𝗻𝗮𝗿𝘆 𝗳𝗿𝗶𝗲𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗸𝗲𝘁𝗰𝗵𝘂𝗽 𝗯𝘂𝘁 𝗸𝗶𝗺𝗰𝗵𝗶 𝗮𝗻𝗱 𝗴𝘂𝗮𝗰𝗮𝗺𝗼𝗹𝗲. 𝘄𝗼𝘂𝗹𝗱 𝗱𝗲𝗳𝗶𝗻𝗶𝘁𝗲𝗹𝘆 𝘃𝗶𝘀𝗶𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗽𝗹𝗮𝗰𝗲 𝗿𝗲𝗴𝘂𝗹𝗮𝗿𝗹𝘆😋.全港最好食嘅炸雞店終於搬大鋪啦,裝修充滿科技感,仲提供多款燒酒cocktail嚟食飯飲嘢一流~ 蜜糖芥末炸雞漢堡咬落去爆哂肉汁超正,目測雞扒仲厚過兩塊包加埋!之前食過佢哋嘅炸雞拼盤都一直念念不忘,大大舊雞肉新鮮炸起,用生菜包起再點埋麻辣沙律醬超正👅 牛油果泡菜薯條都係必點,薯條索哂泡菜酸酸辣辣嘅醬汁,加埋軟綿嘅牛油果蓉口感超豐富,估唔到三樣加埋係咗夾!另外新加左唔少素食op
全港最好食嘅炸雞店終於搬大鋪啦,裝修充滿科技感,仲提供多款燒酒cocktail嚟食飯飲嘢一流~ 蜜糖芥末炸雞漢堡咬落去爆哂肉汁超正,目測雞扒仲厚過兩塊包加埋!之前食過佢哋嘅炸雞拼盤都一直念念不忘,大大舊雞肉新鮮炸起,用生菜包起再點埋麻辣沙律醬超正👅 牛油果泡菜薯條都係必點,薯條索哂泡菜酸酸辣辣嘅醬汁,加埋軟綿嘅牛油果蓉口感超豐富,估唔到三樣加埋係咗夾!另外新加左唔少素食options,炸西蘭花配黑松露醬都幾好食~
Kimchi Guacamole Fries
Cucumber Ribbon Salad
Broccoli Tempura
Kimchi Guacamole Fries
Cucumber Ribbon Salad
Broccoli Tempura
2022-08-14 95 瀏覽
𝕄𝕦𝕟𝕔𝕙𝕚𝕖𝕤 Hidden gem offering one of the best fried chicken burger in town!Came to visit this chic burger place in a friendly neighbour in Central, and was sooo impressed by what it has to offer! ᴄᴜᴄᴜᴍʙᴇʀ ʀɪʙʙᴏɴ ꜱᴀʟᴀᴅ ($48) Japanese infused cucumber salad presented in a super fancy way. It has the texture of pasta, but only fresher, healthier and delightful! Great way to start a meal ᴄʀɪꜱᴘʏ ꜱQᴜɪᴅ ($78) House recipe so squid is so juicy on the inside but crispy on its outside as batter is just ri
𝕄𝕦𝕟𝕔𝕙𝕚𝕖𝕤

ᴄʀɪꜱᴘʏ ꜱQᴜɪᴅ ($78) House recipe so squid is so juicy on the inside but crispy on its outside as batter is just right👌🏻

ᴋɪᴍᴄʜɪ ɢᴜᴀᴄᴀᴍᴏʟᴇ ꜰʀɪᴇꜱ ($98) Another snack to share and if you are feeling hungry. Never expected kimchi to go so well with avocado so this definitely is a new delight that fills my tummy!

ʜᴏɴᴇʏ ᴍᴜꜱᴛᴀʀᴅ / ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ ᴍᴀʏᴏ ꜱᴀɴᴅᴏ ($76 / $86) Now to the highlight of the meal😋 This gives a new experience as never had such a good fried chicken burger before! Chicken is soo juicy and again the batter is just right so it is just so crunchy when you bite in it. Bun is soft and slightly buttered, and what’s more the sauce is just so yummy and such a great match to the burger! Truffle mayo - an all time delight to everyone who loves truffle. Honey mustard - tasting slightly sweet if you like a slight twist.

Munchies also has a variety of cocktails, all self mixed

ᴍᴜɴᴄʜɪᴇꜱ ʟᴏɴɢ ɪꜱʟᴀɴᴅ ($78) ɪꜱᴀᴀᴄ’ꜱ ᴘᴇᴀᴄʜ ᴛᴇᴀ ($68) Something sweet and alcohol-y to freshen up the burger experience 👍🏻

Also price is on a reasonable side so definitely recommending this place to everyone!

Burgers
Cucumber  ribbon  salad
Burgers
Cucumber  ribbon  salad
  • Burger
👍🏻激辣雞肉漢堡 Shit the Bed $86最近轉咗新餐牌新舖位嘅漢堡小店,走型格酒吧風格,主打炸雞burger同炸物小食🤪炸雞堡熱辣辣好脆口,炸粉唔算好厚,肉質嫩滑juicy,咬落有肉汁醬汁係自家製麻辣沙律醬,比想像中辣幾有驚喜,微微酸,好惹味汁量唔會過多整到麵包濕哂,加上酸青瓜同生菜中和膩度整體好厚身飽肚,不過略嫌配菜有啲少同單調,建議加多啲生菜洋蔥蕃茄味道會更有層次味道:8/10性價比:6/10-👍🏻蜜糖芥辣雞肉漢堡 Honey Mustard $76同樣係炸雞堡,只係醬汁唔同honey mustard味道正常發揮,偏甜唔辣沾上醬汁炸雞都仲係脆卜卜值得一讚個麵包甜甜地好好食,有烘過,質地鬆軟,牛油味好香味道:8/10性價比:7/10-👍🏻Mala Wings $60/6pc雞翼即叫即炸熱辣辣,大隻厚肉外皮薄脆,肉嫩多汁,直頭一路咬一路咇汁🤪醃得入味同冇雪味,唔係單靠雞皮嘅調味面頭沾上麻辣粉同椒鹽,先麻後辣,麻辣味好香好突出,有種川菜嘅感覺😛食食吓嘴唇真係會麻痹,鹹鹹辣辣好惹味不過麻辣粉沾得唔係好均勻,希望餐廳可以改善呢一點啦😬味道:9/10性價比:8/10-👍🏻Lime P
👍🏻激辣雞肉漢堡 Shit the Bed $86

醬汁係自家製麻辣沙律醬,比想像中辣幾有驚喜,微微酸,好惹味
汁量唔會過多整到麵包濕哂,加上酸青瓜同生菜中和膩度
味道:8/10
性價比:6/10
👍🏻蜜糖芥辣雞肉漢堡 Honey Mustard $76
同樣係炸雞堡,只係醬汁唔同
honey mustard味道正常發揮,偏甜唔辣
沾上醬汁炸雞都仲係脆卜卜
值得一讚個麵包甜甜地好好食,有烘過,質地鬆軟,牛油味好香
味道:8/10
性價比:7/10
👍🏻Mala Wings $60/6pc
雞翼即叫即炸熱辣辣,大隻厚肉
外皮薄脆,肉嫩多汁,直頭一路咬一路咇汁🤪
醃得入味同冇雪味,唔係單靠雞皮嘅調味
食食吓嘴唇真係會麻痹,鹹鹹辣辣好惹味
不過麻辣粉沾得唔係好均勻,希望餐廳可以改善呢一點啦😬
味道:9/10
性價比:8/10
👍🏻Lime Pepper Wings $60/6pc
食唔到辣嘅朋友可以嗌呢款
有輕微青檸同黑胡椒味,味道唔會太濃
微酸帶甜,比較清新
價錢唔算貴,大大隻性價比唔錯!
味道:9/10
性價比:8/10
👌🏻Crispy Squid $78
魷魚肉質爽彈,面頭灑上少量椒鹽味粉
炸粉唔厚,即炸香脆,唔會有油益味或太過油淋淋嘅感覺
調味比較簡單,主要食返魷魚嘅鮮味,如果有啲醬汁可以點下會更加惹味
不過份量唔多,而且要加一,價錢稍貴
味道:7/10
性價比:6/10
📍#Munchies @munchies_hk
中環卑利街53號地舖
2022-08-02 268 瀏覽
以炸雞漢堡打響名堂的🇺🇸𝕄𝕦𝕟𝕔𝕙𝕚𝕖𝕤,最近搬去新舖囉~粉絲和熟客們記得留意啦😆~我從未吃過𝕄𝕦𝕟𝕔𝕙𝕚𝕖𝕤,但很久以前已聽過店家的食物質素很高😳,當天去完海洋公園玩,便來試試囉😎!新店走型格路線,充滿滿滿的科技感💕,很新潮的感覺呢~店家除了小食和炸雞堡,亦有推供多款酒精飲品,想與同事好友,下班後來談談天也可以啦~ 「 ʜᴏɴᴇʏ ᴍᴜsᴛᴀʀᴅ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ sᴀɴᴅᴏ🥪 $76 」 「 ᴡᴀsᴀʙɪ ᴍᴀʏᴏ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ sᴀɴᴅᴏ🥪$76 」 招牌的炸雞漢堡,真的好好吃,美味程度令人相當有驚喜😍✌🏻! 雞扒超級大塊,肉香滿滿,皮脆肉超嫩,入味又香濃,配上鬆軟的麵包更令人滿足!!! 值得再次光顧。 「 ғʀɪᴇᴅ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ssᴀᴍ ᴘʟᴀᴛᴛᴇʀ🍗 $75/ʜᴀʟғ 」 這𥚃的炸雞果然好吃得不得了🤤,雞皮超級脆,肉質相當水嫩,配上辣醬後,惹味度即時增加10倍阿~ 「 ᴄᴜᴄᴜᴍʙᴇʀ ʀɪʙʙᴏɴ sᴀʟᴀᴅ🥗$48 」 我不太愛吃青瓜,沒想到這道餐廳自家醃製的青瓜沙律會如此好吃🤣。清新又清爽,正好解解吃炸雞的膩感。 「 ғʀɪᴇs🍟$46 」 吃漢堡包怎能沒薯條呀

新店走型格路線,充滿滿滿的科技感💕,很新潮的感覺呢~

「 ᴄᴜᴄᴜᴍʙᴇʀ ʀɪʙʙᴏɴ sᴀʟᴀᴅ🥗$48 」

「 ғʀɪᴇs🍟$46 」

吃漢堡包怎能沒薯條呀~
2022-07-28