2017-11-16 151 瀏覽
MX一向都係一間執得正啲既美心快餐 近排佢地強勢推出大師級叉燒系列 大sell靚叉燒 所以就去試下啦我叫左厚切叉燒芙蓉蛋飯($42)就咁睇都見到啲蛋炒到乾哂 一啲都唔滑 而啲叉燒不但唔厚切 而且瘦到好悽涼 而且無啦啦落勁多黑椒粒落啲蛋同叉燒度 完全九唔搭八🤷🏼‍♀️已經揀左舊最靚既黎影張近鏡 呢舊都勉強算係半肥瘦叉燒既:無論係個芙蓉蛋定啲叉燒都唔好食 成個飯乾爭爭咁 而且$42一個飯唔包野飲都唔算抵食 完全有違MX既一貫平靚正質素

我叫左厚切叉燒芙蓉蛋飯($42)
厚切叉燒芙蓉蛋飯

就咁睇都見到啲蛋炒到乾哂 一啲都唔滑

已經揀左舊最靚既黎影張近鏡 呢舊都勉強算係半肥瘦叉燒既:
厚切叉燒芙蓉蛋飯

2017-02-16 373 瀏覽
今天是我第二次吃MX的早餐上次吃完後都覺得其實比起其他的算是不錯今次我點了有雞扒,面包,煎蛋的套餐雞扒煎得不錯, 因為他的雞皮有一點炸的感覺, 十分香脆, 而肉質就亦能保持到很嫩滑, 醬汁反而有點太多, 因為我是不太喜歡這濃濃的醬汁面包也和平常的一樣, 沒什麼特別, 這次我先吃面包, 發現他的面包不是冰冰的, 而是暖暖的, 更易塗牛油和入口, 這有一點加分!!上次試完炒蛋, 我覺得還不錯, 這次就試煎蛋, 是煎雙蛋, 師傅的技術不錯, 煎了面而另一面微煎, 使得蛋有流心的感覺!!
今天是我第二次吃MX的早餐

上次吃完後都覺得其實比起其他的算是不錯

今次我點了有雞扒,面包,煎蛋的套餐

$40 (早餐)
2016-09-22 593 瀏覽
下午茶時間到,想食少少類似快餐速食。見到美心MX2就fit哂(連鎖快餐店有保障呀)。點了熱狗包+配酸忌廉香葱薯條。結果薯條係凍既,但脆脆地幾好味,而熱9都係凍既但味道都不錯,ρѕ入面有兩條幼幼地既腸,整體以$29.5質素是不過不失,可以一試的
2016-09-10 418 瀏覽
今天一個人午餐,看見MX, 決定在此開餐,由於已接近下午茶時段,多款午餐已售罄,唯有點了她們全日也供應的燒味飯,選了很久沒吃的燒鴨飯,因為不想浪費,故點了少飯。等了一會,已可到櫃檯取飯,單看賣相,已令人垂涎,吃一口,燒鴨外皮仍然很香脆,肉質厚彈,蘸上酸梅醬,非常美味,不消一會已把她清空了,而最令我高興的,師傅還給了我燒鴨脾,說實話,以$34.5的價錢,能吃一個美味的燒鴨脾飯,絕對是超值。
2016-09-09
$34.5 (午餐)
2016-07-26 529 瀏覽
行過買左個焗豬排飯返屋企食,醬汁:多蕃茄,偏酸的因為全是茄汁醬勞出黎,似茄汁勞豬飯,面頭再加左D芝士。一塊豬排:有厚度,大塊唔靭,但嚡口,乾身。炒飯底:有鍋氣,因勁大陣濃味,極少蛋
行過買左個焗豬排飯返屋企食,
一塊豬排:有厚度,大塊唔靭,但嚡口,乾身。
炒飯底:有鍋氣,因勁大陣濃味
,極少蛋
1K
2016-06-26 377 瀏覽
來到這個進階版的美心快餐感覺是更型格的,以木材為主調的裝修,配以黑色的素材,給人高格調的感覺。而早餐的種類也是同樣的多款,有中式,也有西式,不過當中也有一些細微的變化。這次選了西式早餐,青檸汁的雞扒算是新穎,但就太甜,令青檸味不夠特出。不過最特別的其實是厚多士,浸滿了蛋漿,令整個多士都很鬆軟,很有蛋味,不錯。
青檸雞扒早餐
2016-06-21
2016-04-14 566 瀏覽
尼日丫媽同丫哥都放假,所以就一齊去左荃灣行下順便食埋晚餐~ 知道荃灣好多野食嘅,不過唔熟,所以就諗住就求其搵啲屋企個區冇嘅野食。本身諗住爭鮮,但排勁長龍,我地放棄左。近近地去左綠楊坊,見個度間MX幾令,又唔做排隊就試下。我不嬲中意食焗豬,所以都試下尼度嘅焗豬排飯(平時食開大家樂)~ 盛為$39 味道ok, 但覺得好細份,大家樂好味啲又大份好多囉~所以其實唔抵食。我地仲加左個菜$10,痴線得幾條仔,超唔抵。下次應該唔會再食MX, 不嬲對美心印象麻麻,今次食完都係覺得一般,又唔係平!
2016-04-09
2015-12-23 713 瀏覽
愛麗絲呢晚同屋企人去食美心,首先想讚下美心,因為佢裝潢設計都幾入流幾令,以一間快餐廳泥講環境同設計係十分唔錯👍🏻 而且有好多食物既選擇,中式丶西式丶鐵板丶一人一鍋等等都有,價錢合理,質素都係好既,所以都建議大家去食下😁今次我地叫左一個牛肉煎魚鐵板飯同一個芝士雞肉鐵板飯,兩份大概係$50。首先,牛肉煎魚鐵板飯配凍檸茶。熱辣辣既飯,撈埋粟米丶蒜蓉汁丶燒汁等調味料一齊食,味道好濃而且好香口。煎魚都有味,口感都係Ok既,牛肉就冇乜特別😂 但成個飯係正既😛另外,就係個芝士雞肉鐵板飯配凍奶茶。雞肉好淋好嫩,不過個人就覺得啲芝士普通,因為加左同冇加,食落去既味道好似冇乜分別🙈 唔知係芝士唔夠多定點喇🙈

2015-11-29 508 瀏覽
晚上7:30到達綠陽坊食晚餐,可選擇的並不多,因為很多食肆都爆滿,反而MX2 就剛好有位。見他宣傳韓式芝士雞煲都幾吸引,所以就試一試。芝士雞鍋配出前一叮,等了大約5 分鐘,自己取食物,然後有人送到小火爐,加熱了大約5-8 分鐘便夠熱可以吃。用的是出前一叮讚!但面本身是淡,就算浸了芝士鍋都是淡,所以要用味粉,鍋裡也有很多雞肉,味道不錯,配料有紫洋蔥和年糕,可能有年糕便有韓式的感覺吧! 但我吃完覺得沒有韓國食物的感覺,又不會太失望,因為無期望,味道是不過不失。另外點選了焗番茄豬扒飯, $39 不包飲品扒肉不算淋也不算鞋,而番茄汁味濃郁,送飯一流。
另外點選了焗番茄豬扒飯, $39 不包飲品
扒肉不算淋也不算鞋,而番茄汁味濃郁,送飯一流。
2015-11-21
1 分鐘 (堂食)
2015-11-24 289 瀏覽
12-11-2015 (Sat)朝同男友o係荃灣幫爸爸買餸之後又整自己結婚o既o野,先食個早餐,男友話o黎美心食,我o地去到都好多人,搵到位至各自買o野食,我要$28.50o既C1桂花青檸雞扒,配炒蛋多士早餐,加$6.00要羅宋湯扭扭粉,再加$3.00飲凍檸水.男友就要$27.50o既港式早餐,係沙爹牛肉麵配煎蛋多士,飲熱奶茶我份早餐雞扒好細件,嗅到桂花香味,食落,雞扒口感係好,夠嫩,但啲汁似燒汁多啲,完全食唔到咩桂花青檸味,唔對辦.而炒蛋都係嫩滑.至於件多士,外表似西多士,外面有啲蛋漿,食落,冇乜味,奇怪.而羅宋湯扭扭粉呢,開頭有啲未夠腍,之後o既都夠腍,而味道就偏辣多啲.至於杯凍檸水,已經唔多夠甜,重要飲到澀味.而男友o既早餐呢?沙爹牛肉麵又係辣o左啲,多士係厚多士但烘得唔靚.煎蛋唔使講啦.味道係1.79分服務:排隊買飛排好耐,都已經開o左兩個收銀.

我o既早餐

多士

至於杯凍檸水,
凍檸水
已經唔多夠甜,重要飲到澀味.

而男友o既早餐呢?
男友o既早餐
$27.5

味道係1.79分

服務:
排隊買飛排好耐,都已經開o左兩個收銀.
2015-11-21
$32.50 (早餐)
2015-10-04 426 瀏覽
Came here for dinner after boyfriend had come from a hike and he just wanted something quick and fast. We walked by a Maxim's fast food and decided to eat here. This Maxim's is one of the newly renovated ones where it looks more like a cafe than your usual fast food restaurant. This one is called MX2 because it's linked to Starbucks which is next door.Sausage and Pork Chop Set ($65). This included a huge German sausage, pork chop in black pepper sauce and potatoes, mango pudding, seafood chowder

Sausage and Pork Chop Set ($65). This included a huge German sausage, pork chop in black pepper sauce and potatoes, mango pudding, seafood chowder with a puff pastry topping and a dinner bun. Quite a bit of food for a decent price! The seafood chowder was a bit too salty for my liking. But everything was fairly good. Sausage was crisp. The pork chop was a bit dry.
Hainan Chicken and Char Siu Rice with Soup Set ($45). Chicken was moist and bones were removed. The char siu was not too fat and not dry. It came with Chinese soup which was a ok.
The food was fine but ordering was a bit more confusing. After you pay, you don't get a pager like the other more modern MX fast food restaurants. You don't even get called by number. Instead they just shout out what you ordered. This caused confusion most of the time as a few people ordered hainan chicken and char siu rice and several people walked up. The staff just then passed it to whoever came first, leaving other people standing confused. I don't know why there was no number system. Was this normal or was it broken that day? Whatever the case, it was truely a fast food experience as you sat down, ate and left as fast as you could.
2015-08-22
2015-06-29 647 瀏覽
商場內新裝修,以新型式購票方式,似足 M 當當,櫃檯購票比錢,即自取食物搵位坐,好味道鴨腿湯飯 ,外面少有供應,見到即選,不用諗,亦沒有失望,夏天首選海南雞飯 ,醬汁好正,但雞肉比較少,但製作不差,油飯及冬瓜湯都很好

2015-06-28
  • 鴨腿湯飯
2015-05-31 404 瀏覽
今日(31-5-2015 Sun)都瞓到幾晏至起身,男友就落街整o野,整完順便買o野返o黎食,佢買o左咖哩牛腩飯同焗豬扒飯,共$80.00.咖哩牛腩飯用兩個紙碗裝,飯還飯,餸還餸.男友逐啲舀入去食,餸我就見到有兩大舊薯仔,一件牛筋,我食吓先,咖哩汁唔太辣,薯仔同牛筋腍,當我叉起一件牛腩時,竟然係成串,攪乜?而且唔夠腍,有啲韌.到焗豬扒飯,了起件豬扒睇,都好厚吓,再撥走啲飯睇,都幾大塊,飯o既份量唔少.好,又食,豬扒夠腍同鬆;飯就比較乾;菜方面有番茄,紅蘿蔔同蘑菇,味道唔酸不唔冇咖哩咁惹味.味道: 3.25分,抵食係2.5分

咖哩牛腩飯用兩個紙碗裝,
咖哩牛腩飯
牛筋
成串牛腩
而且唔夠腍,有啲韌.

到焗豬扒飯,
焗豬扒飯
了起件豬扒睇,都好厚吓,
厚豬扒
大件豬扒
再撥走啲飯睇,都幾大塊,飯o既份量唔少.
焗豬扒飯多飯
有蘑菇o既焗豬扒飯多飯
味道唔酸不唔冇咖哩咁惹味.

味道: 3.25分,抵食係2.5分
2015-05-31
外賣自取
$40.00 (午餐)
牛筋
厚豬扒
大件豬扒
2015-02-08 922 瀏覽
荃灣綠楊開左間MX2(都開左成年),食嘅野同普通美心唔同,裝修靚好多,價錢都加左少少.之前食過幾次無寫過今次記得就寫下 呢到有類似Pepper lunch既鐵板燒,鐘意食pepper lunch既朋友可以試下不過當然拍唔住pepper。海南雞飯+金桔話梅冰,金桔濃縮果汁味 雞飯差過泰國餐廳個d好多,有顏色食落無咩味不過隻雞都算滑,粗食還可以

之前食過幾次無寫過今次記得就寫下

可以試下不過當然拍唔住pepper
海南雞飯
海南雞飯+金桔話梅冰,金桔濃縮果汁味
 雞飯差過泰國餐廳個d好多,有顏色食落無咩味
不過隻雞都算滑,粗食還可以
2015-02-01
2015-01-26 681 瀏覽
新概念的美心約了朋友入去汀九,之前在荃灣集合。時間尚早,又要坐下來方便B女午睡,所以在商場內找了一間較舒適的類似茶餐廳安頓一下。看看招牌才發現是美心MX的新搞作,名字改為MX2。正想點一份下午茶餐,來不及選擇之際,驚覺餐牌一閃,全部已經變成晚餐,而且全部附有精緻的食物照片。原來餐牌採用了一列數個的LED屏幕代替了傳統的塑膠牌! 此為MX2的變革。由於下午茶剛剛除牌,服務員仍然容許我作最後的order。於是點了一份西多士加凍奶茶 (HK$22) ,印象中與其他美心MX的價位相同。西多士意外地竟然有2片,而且表面灑上少許糖霜,增添賣相,也另外附上一小包牛油及糖槳,正想給予一個「讚」⋯⋯⋯ 但細看每片西多士,原來只是一塊薄身麵包,馬上收回那個「讚」。其實,最傳統的港式茶餐廳出品的優質法蘭式西多士 (French Toast) ,應該是2片薄身白方包,其中塗上一層花生醬(以粗粒為佳)或果占,然後再浸泡蛋槳,再炸成金黃色。近年,因應成本問題,部分茶餐廳已經改用一片厚麵包,慳去了花生醬或果占。 既然美心MX2用上了2片方包,為何不直接用一片厚方包(維持現價)?又或者是傳統的處理方法(收費貴一點點)
新概念的美心
西多士意外地竟然有2片,而且表面灑上少許糖霜,增添賣相,也另外附上一小包牛油及糖槳,正想給予一個「讚」⋯⋯⋯ 但細看每片西多士,原來只是一塊薄身麵包,馬上收回那個「讚」。其實,最傳統的港式茶餐廳出品的優質法蘭式西多士 (French Toast) ,應該是2片薄身白方包,其中塗上一層花生醬(以粗粒為佳)或果占,然後再浸泡蛋槳,再炸成金黃色。近年,因應成本問題,部分茶餐廳已經改用一片厚麵包,慳去了花生醬或果占。 既然美心MX2用上了2片方包,為何不直接用一片厚方包(維持現價)?又或者是傳統的處理方法(收費貴一點點)?現在的這一份西多士,有點不倫不類。
西多太薄身,咬下去沒有了表面的香口,更加沒有「咬口」,幸好有賣相彌補,加上整體份量沒有減少。整體來說,食物是合格了。
最值得一讚的反而是美心MX2的概念,參考了歐美國家的自助式餐廳(McDonald, KFC 等)的模式,鼓勵客人須要自行將托盤送到回收站,枱面上更加貼心的貼上了標誌,提醒食客這個概念。
其實,這個自行回收托盤的安排既可以減少餐枱被弄到一塌糊塗的機會(因為食客「理論上」要自己清理枱面),同時又可以提升餐廳的整潔,但卻須要人民質素或習慣的配合。
但實際情況卻只有少於一半客人執行這個概念,有不少數量的餐枱上面仍然是用餐完遣留下來的托盤。希望只是香港暫時不接受這個概念,會陸續改善吧!期待更多的 MX2。
2014-12-21