2023-01-19 788 瀏覽
NACASA Café & Bar地址:上環華里5號地鋪今日亂咁入咗間CP值幾高嘅小店🤩,估唔到又係另外一間隱世美食~餐廳食物唔單止超有質素,而且環境仲摩洛哥土耳其為風格添,超有氣氛🥰。忌廉野菌湯🥣(跟餐)超creamy幼滑忌廉野菌湯,啖啖都飲得出濃郁野菌味😋,而且口感濃綿豐滿又超級多野菌口感,正🤣。沙律🥗(跟餐)大大份沙律爽甜新鮮,再加左黑醋汁🤩,好fresh,好開胃。黑松露野菌意大利飯🍄$188賣相睇落簡單,但意大利飯啲忌廉黑松露味道好濃好香,好惹味😍,而且仲要好多野菌,真係份量十足😙,加上飯粒好有咬口,口感豐盛😚。韓式咖喱蜜糖豬肋骨配香酥煎餅🐷$238豬肋骨肉質軟淋好幾嫩,啖啖都好有肉汁味,再配上佢自家制咖喱蜜糖🥰,甜中帶點微辣好入味,真係好食到停唔到口😋,好開胃,係必叫選擇,正😎。香脆酥餅口感鬆脆唔油膩😙,層層酥皮脆香層次感好豐富,好岩點埋啲咖喱蜜糖,正!Matcha🍵$52大大杯抹茶濃度好高但又唔會太甜或又唔會太苦,係抹茶控必試😈,正。Queen of Punch🍹$68賣相好靚嘅Queen of Punch好有少女心🤣,飲落好香甜嘅荔枝; 士多啤梨味和少少梳打味,再加上果肉
NACASA Café & Bar
地址:上環華里5號地鋪

忌廉野菌湯🥣(跟餐)

沙律🥗(跟餐)
大大份沙律爽甜新鮮,再加左黑醋汁🤩,好fresh,好開胃。

黑松露野菌意大利飯🍄$188

韓式咖喱蜜糖豬肋骨配香酥煎餅🐷$238

Matcha🍵$52

Queen of Punch🍹$68
賣相好靚嘅Queen of Punch好有少女心🤣,飲落好香甜嘅荔枝; 士多啤梨味和少少梳打味,再加上果肉口感🥰,好flesh好開胃,正。

2023-01-16 57 瀏覽
二訪上環NACASA Café & Bar🥰上次係日頭去🌞今次就夜晚嚟🌛餐廳走摩洛哥及土耳其🇲🇦 🇹🇷好多靚打卡位😍其中粉藍色花花牆壁💐更加係頭號打卡位📸靈感來自摩洛哥西北城市Chefchaouen,當地城市嘅建築都係一片夢幻嘅粉藍色💙所以呢個位真係點影都咁靚😍🍄黑松露野菌意大利飯今次試咗佢嘅dinner set🍽會包湯或沙律,同一杯無酒精飲品🍹主菜叫咗黑松露野菌意大利飯🍚香濃黑松露野菌味,飯粒有咬口得嚟相當creamy😛入面有好多野菌🍄口感豐盛😚🍝明太子忌廉汁魷魚意大利粉另一個主菜叫咗明太子嘅咸香配搭濃郁既忌廉汁,非常配搭,味道creamy😛魷魚鮮味彈牙🦑意大利粉每條都沾滿醬汁🍝上面仲會有蘑菇同紫菜絲🍄💜Old Fashion Galaxy賣相好靚嘅Old Fashion Galaxy,分層嘅紫色同藍色💜💙係一杯Mocktail🍹清新嘅檸檬味🍋味道清爽😚用上蝶豆花整成嘅冰粒🧊好飲之餘又影得📸💖Pink Lady同樣都係Mocktail嘅Pink Lady,好靚粉紅色 💖係荔枝同西柚梳打再配上玫瑰味🍹飲落好香甜嘅荔枝味,再散發陣陣玫瑰味💓再加上西柚嘅酸味,酸酸甜甜幾好飲🥰🍯Honey

🍄黑松露野菌意大利飯

🍝明太子忌廉汁魷魚意大利粉

💜Old Fashion Galaxy

💖Pink Lady

🍯Honey cake
甜品食埋件Honey cake就夠晒滿足🥰香甜蜜糖味🍯外型似千層蛋糕,而質感就似木糠蛋糕😝幾特別,好有層次同口感🥳

2023-01-13 76 瀏覽
冇去一排上環,原來都開左好多新Cafe。但係今次介紹嘅《Nacasa》就藏身於上環嘅小巷當中,可能平時經過都唔會為意到。Cafe樓高兩層,第一層嘅打卡位係門口嘅階梯狀植物櫃,好似置身於花園一樣。另一個打卡位係2樓嘅星星燈同埋喎,摩洛哥民族風嘅坐椅。今次就食番左靚靚下午茶Tea Set,分左兩層嘅雕花圓形鐵盤。鹹點香草雞肉腸米紙卷薄薄嘅一層米紙包裹住香草同埋雞肉,識落味道比較清新。迷你法式龍蝦包滿滿嘅龍蝦肉,加上烘過嘅麵包,鮮味十足。日本拖羅蓉撻加入咗黑蒜蓉整成嘅拖羅蓉,味道相當香濃,黑蒜味都好重。摩洛哥手撕豬肉撻手撕豬肉肉質相當軟腍,撻式亦都好鬆脆。摩洛哥風味帶子烤餅帶子切成細粒,食落充滿鮮甜味。甜點法式精選朱古力撻朱古力味好香濃,內層又鬆軟。蘋果蛋糕蘋果果醬嘅酸甜味,又幾開胃。提子鬆餅好鬆軟嘅英式鬆餅,配上奶油同埋蜜糖兩種選擇。飲品春秋其實係蘋果桂花特飲,裏面放咗蘋果乾,同埋桂花,飲落充滿果香。✨人均200
星星燈同埋喎,摩洛哥民族風嘅坐椅。

鹹點
香草雞肉腸米紙卷
薄薄嘅一層米紙包裹住香草同埋雞肉,識落味道比較清新。

迷你法式龍蝦包
滿滿嘅龍蝦肉,加上烘過嘅麵包,鮮味十足。

日本拖羅蓉撻
加入咗黑蒜蓉整成嘅拖羅蓉,味道相當香濃,黑蒜味都好重。

摩洛哥手撕豬肉撻
手撕豬肉肉質相當軟腍,撻式亦都好鬆脆。

摩洛哥風味帶子烤餅
帶子切成細粒,食落充滿鮮甜味。

甜點
法式精選朱古力撻
朱古力味好香濃,內層又鬆軟。

蘋果蛋糕
蘋果果醬嘅酸甜味,又幾開胃。

提子鬆餅
好鬆軟嘅英式鬆餅,配上奶油同埋蜜糖兩種選擇。

飲品
春秋

✨人均200

2023-01-12 46 瀏覽
Happy Friday night! 忙碌左一星期係時候要放鬆一下,一於去上環一間Café同朋友吹下水Chill下先。餐廳佈置充滿摩洛哥情調,好靚呀☺️打卡簡直一流呀👍🏻而且仲坐得好舒服,可以令人放鬆心情。是晚就簡了兩份晚餐,晚餐包了一客湯或沙律,主菜及一杯飲品。每款菜式及飲品擺盤都非常精緻,又要再講好靚呀😆美食推介:💛韓式咖喱蜜糖豬肋骨配香酥煎餅:豬肋骨配上韓式咖喱蜜糖醬汁十分夾,再配上香酥煎餅,絕配的組合👍🏻💛法式龍蝦飽配法式香辣薯條:飽內的龍蝦餡加上了青瓜粟米蔥的沙律混合一起,非常清新的感覺。薯條配上香辣粉非常惹味😋💛 Mock tail: Pink Lady - 每喝一口也充滿玫瑰花的香氣。💛Charcoal Sesame: 濃濃的黑芝麻奶,香濃而不太甜。拉花好靚🤭💛路易安娜斯蟹餅配奇津沙律汁伴芒果莎莎。一絲絲蟹肉加上酸酸甜的芒果莎莎,非常開胃👍🏻餐廳📍Nacasa Café & Bar📍上環華里5號地鋪*價錢中位*環境氣氛浪漫,打卡一流👍🏻

是晚就簡了兩份晚餐,晚餐包了一客湯或沙律,主菜及一杯飲品。

每款菜式及飲品擺盤都非常精緻,又要再講好靚呀😆

美食推介:

餐廳
📍Nacasa Café & Bar
📍上環華里5號地鋪

*價錢中位
*環境氣氛浪漫,打卡一流👍🏻
2023-01-06
2023-01-12 36 瀏覽
星期六同朋友係上環行街,發現隱閉位有間摩洛哥x土耳其風情的cafe。店舖內有多個打卡位,吊燈、地氈、植物等,每一個位都好靚,估唔到門口位置都可以坐!感受到陽光但又唔洗坐户外咁熱~NACASA Deluxe Tea Set 咸點的味道有別西式的咸點,味道會更濃郁。蔬菜、肉類、香料和調味料完美搭配。我最鍾意係黑蒜拖羅,大膽創新,而且好味!朋友就喜歡手撕豬肉撻,醬汁好特別,應該不只bbq醬咁簡單。一邊食甜品,一邊飲住摩洛哥一年4季都飲嘅花茶,好似真係去咗轉摩洛哥旅行。巧手咸點香草雞肉腸米紙卷手撕豬肉撻鵝肝帶子撻迷你法式龍蝦包黑蒜拖羅蓉撻甜點Brownie焦糖蘋果蛋糕鬆餅(牛油&蜜糖)特調飲品:摩洛哥薄荷茶

NACASA Deluxe Tea Set

黑蒜拖羅蓉撻

甜點
Brownie
焦糖蘋果蛋糕
鬆餅(牛油&蜜糖)

特調飲品:摩洛哥薄荷茶
2023-01-11 42 瀏覽
Carbonara 🍝 $138 (8/10)經典的卡邦尼意粉還不錯 溫泉蛋有流心效果 配料也很豐富 加了很多培根跟蘑菇 麵條的掛汁效果也不錯 明太子忌廉汁魷魚意大利粉 🍝 $ 188 (8.5/10)忌廉汁很creamy 奶油感很重 但不會太油膩 加上海量的明太子 很香口 Pink Lady 🍹 $65 (8/10)荔枝跟西柚的梳打特飲 賣相很好看呢 充滿了少女心 表面還灑了玫瑰花瓣 很適合打卡呢 味道清新 不會像藥水般的假甜Matcha (hot) 🍵 $52 (9/10)這應該是我見過最大的一杯抹茶拿鐵吧 有我一整隻手這麼大呢 很誇張呢 拉花也做得很細緻 抹茶的濃度蠻高 帶點回甘 而且拌合得不錯 喝到底也不會有粉末OVERALL: 推薦😆 (8/10)很喜歡咖啡廳的摩洛哥風格 很有異國風情呢 不只是門口的藍色牆壁佈滿植物很適合打卡 二樓也有充滿波希米亞風的藤椅
Carbonara 🍝 $138 (8/10)

明太子忌廉汁魷魚意大利粉 🍝 $ 188 (8.5/10)

Pink Lady 🍹 $65 (8/10)

Matcha (hot) 🍵 $52 (9/10)

OVERALL: 推薦😆 (8/10)

Carbonara
明太子忌廉汁魷魚意粉
Pink  Lady
Matcha  (hot)
2022-12-22
Carbonara
明太子忌廉汁魷魚意粉
Pink  Lady
Matcha  (hot)
AFTERNOON TEA SET ( 3PM - 6PM )🥘SAVORIES香草雞肉腸米紙卷西班牙特色多士牛油果雞肉莎莎多士迷你龍蝦包日本拖羅蓉撻🍮SWEETS法式精選朱古力撻日式酥皮忌廉泡芙 🍹DRINKS「春秋」蘋果桂花特飲 或 摩洛哥薄荷茶TEA SET 完全有別於我之前食開的味道以咸點為主 最合我心意因為甜點食得多會好易膩加上全部食物都好有 西班牙特色另外,我地仲單點左炸雞窩夫伴香草蒜蓉汁非常滿足的一天!
🥘SAVORIES

因為甜點食得多會好易膩
加上全部食物都好有 西班牙特色

另外,我地仲單點左
炸雞窩夫伴香草蒜蓉汁
非常滿足的一天!
Tea  Set
Tea  Set
2023-01-05 34 瀏覽
聖誕假同朋友黎食晚餐,餐廳位置比較難搵,欣賞店員到咗預約時間有打俾我哋教我哋點行😂——餐廳有上下兩層,佈置得好靚,充滿聖誕裝飾,成件事好cozy嘅感覺。——飲品叫咗mocktail,有Queen of Punch同Pink Lady。兩款都好好飲,Pink Lady係類似荔枝梳打。叫Dinner Set有湯/salad選擇。個蘑菇湯非常足料,口感豐富,啖啖蘑菇。主食有豬肋骨配煎餅同埋喇沙意粉。兩樣都出色,特別鍾意喇沙意粉夠辣!——走嘅時候仲有得抽獎~ 餐廳職員都好熱情好有禮貌,一定會再黎!
聖誕假同朋友黎食晚餐,

——

兩款都好好飲,Pink Lady係類似荔枝梳打。

叫Dinner Set有湯/salad選擇。
個蘑菇湯非常足料,口感豐富,啖啖蘑菇。

主食有豬肋骨配煎餅同埋喇沙意粉。
兩樣都出色,特別鍾意喇沙意粉夠辣!

——
走嘅時候仲有得抽獎~
餐廳職員都好熱情好有禮貌,一定會再黎!
上環一間隱世土耳其摩洛哥feel既多國菜餐廳你一定要試下❣️餐廳裏裏外外都充滿着異國風情,感覺就好似入咗摩洛哥嘅世界!每行一步都好讚嘆店主咁用心嘅設計🥹餐廳特別推出左聖誕menu,睇下有啲咩食🤩聖誕大餐為5-course menu🫶🏻前菜有香草忌廉蘑菇湯或煙三文魚田園沙律選擇☺️忌廉湯味道濃郁,多種蘑菇令到個湯好鮮香!煙三文魚田園沙律就開胃健康🥰頭盤有吞拿魚牛油果他他拌醬油漬三文魚子、意大利風乾火腿車厘茄多士或路易安娜斯蟹餅拌芒果莎莎選擇🥹頭盤環節我比好高分!三樣選擇都好高質同精緻☺️比較突出嘅係他他同蟹餅!他他上既吞拿魚同牛油果質感同味道恰到好處👅蟹餅大滿足!啖啖蟹肉,外皮炸得好酥脆🤩飯麵有素食選擇好貼心😋包括有黑松露野菌意大利飯、喇沙海蝦意大利麵或羅莎蕃茄忌廉汁意大利粉😎我自己最鍾意係喇沙海蝦意大利麵😙好特別!無係出面食過既味道🤩少少辣又creamy!!主菜又出現選擇困難症!! 有韓式咖喱蜜糖豬肋骨配印度煎餅、焗法國春雞拌烤新薯或美國特級牛小排拌黑松露薯蓉配洋蔥燒汁😍😍豬牛雞都有得揀照顧晒大家嘅口味👍🏻牛魔王嘅我梗係唔會放過食牛既機會!好推介美國特級牛小排拌黑松露薯蓉配洋蔥燒汁🥹🥹🥹牛小

餐廳特別推出左聖誕menu,睇下有啲咩食🤩

主菜又出現選擇困難症!! 有韓式咖喱蜜糖豬肋骨配印度煎餅、焗法國春雞拌烤新薯或美國特級牛小排拌黑松露薯蓉配洋蔥燒汁😍😍豬牛雞都有得揀照顧晒大家嘅口味👍🏻牛魔王嘅我梗係唔會放過食牛既機會!好推介美國特級牛小排拌黑松露薯蓉配洋蔥燒汁🥹🥹🥹牛小排唔止牛味濃郁,肉質仲有驚喜的軟腍😍五成剛剛好!Perfecto🫶🏻焗法國春雞拌烤新薯又係唔可以錯過!外脆內軟🤭肉質滑過bb塊臉唔係誇大!好juicy推介推介!
韓式咖喱蜜糖豬肋骨配印度煎餅

最後有甜品作結,今次試左蜜糖脆脆waffle同carrot cake👍🏻甜品好精美,味道都好正!

值得一提,覺得店主真係好明瞭少女心🥹上至裝橫,下至食物都睇得出超班用心製作☺️大家一定要叫佢哋嘅飲品!杯杯都好似藝術品咁好精緻嫁😚

| Christmas 5-course menu $438

| STARTER
路易安娜斯蟹餅 拌芒果莎莎
| RICE/PASTA
黑松露野菌意大利飯 或
喇沙海蝦意大利麵 或
羅莎蕃茄忌廉汁意大利粉 (素)
| MAIN

• 美國特級牛小排拌黑松露薯蓉配洋蔥燒汁
  • 吞拿魚牛油果他他拌醬油漬三文魚子
  • 路易安娜斯蟹餅 拌芒果莎莎
2022-12-24 81 瀏覽
食物份量同佢價錢唔合比例,龍蝦包份量少到,但賣$140,店員服務態度差,好似佢哋心情差差哋,好似唔鍾意啲客咁,兩個人咁樣食咗$540,真係cafe黎講好唔值,若果唔信大家自己去試一次就知試一次一定夠晒,但嘢飲唔錯
食物份量同佢價錢唔合比例,

試一次一定夠晒,但嘢飲唔錯

手撕豬配酸種麵包
Queen  of  Punch
Sunrise
Honey  cake
Honey  cake
2022-12-10 1045 瀏覽
這家隱世咖啡店是友人介紹,在上環小巷內,深藍色的外觀即使在晚上也能一眼看見點安排咗我哋坐門口打卡位,充滿摩洛哥風情,店內好多擺設,浪漫又精美,很好,每個角落都可以打卡,特別喜歡樓上掛住的不 同顏色的燈飾店員服務很好,很快為我們落單、上餐等餐前,就上網查了一下「Nacasa」的意思。原來在西班牙語中,Nacasa 有「在家中」的意思忌廉野菌湯 超讚! 蘑菇給很多,而且在12月降溫的時候飲,非常舒服滿滿的忌廉汁,再配上埋海量的明太子,不會油膩之餘,每一條意粉都好食感覺軟殼蟹非常入味,趁熱騰騰去食,非常惹味,再配上窩夫,雙重享受Black Sugar X'mas Chocolate 節日限定 鑫香滑的濃味Chocolate ,不會好甜,調得則剛好。加上聖誕小樹吸管,應節的飲品Ocean Fairy友人的是柚子薄荷檸檬梳打,友人說非常清爽好飲,一解她工作的煩惱
[煩囂中的避風港 ]

這家隱世咖啡店是友人介紹,
在上環小巷內,深藍色的外觀即使在晚上也能一眼看見

點安排咗我哋坐門口打卡位,充滿摩洛哥風情,店內好多擺設,

店員服務很好,很快為我們落單、上餐

Nacasa 有「在家中」的意思

滿滿的忌廉汁,
再配上埋海量的明太子,不會油膩之餘,每一條意粉都好食感覺

軟殼蟹非常入味,趁熱騰騰去食,
非常惹味,再配上窩夫,雙重享受

香滑的濃味Chocolate ,不會好甜,
調得則剛好。加上聖誕小樹吸管,應節的飲品

Ocean Fairy
友人的是柚子薄荷檸檬梳打,
友人說非常清爽好飲,一解她工作的煩惱

2022-11-30
  • Black Sugar X'mas Chocolate
Nacasa Cafe & Bar (Sheung Wan) 上環7 min from exit A2 Sheung Wan MTR108 HKD Kale Caesar Salad, Chicken Steak, Avocado w/ Yuzu Balsamic Dressing Food: 1️⃣ person portionSeats: 2-8 peoplePortion: Half Avocado, 5 pc of chicken, and SaladThe decor of the place is the best 💛💛💛💛💛, I loved 1/ Star shaped hanging lights2/ Beautiful cloths hung around the wall3/ Colored bricks on the wall and christmas decorCheck, check, and check ✔️✔️✔️!!! This place totally embraces their Moroccan and Turkish backgrounds. I

Food: 1️⃣ person portion
Seats: 2-8 people

1/ Star shaped hanging lights

Check, check, and check ✔️✔️✔️!!! This place totally embraces their Moroccan and Turkish backgrounds. I would book a table and bring my family and friends to hang out here for sure

By the way they offer free flow drink for a dinner set in kkday, don't miss out!

• Kale Caesar Salad
  • Chicken Steak
  • Avocado w/ Yuzu Balsamic Dressing
一個人的平日午餐 好耐無打食評了, 這店值得記錄一下用心裝飾, 食物出品有水準!在中環,往上環方向搵食,是一個人的午餐lunch time, 往一個方向漫步, 散步尋找今天的午餐地方由荷李活道一直向上環方向走過去. 這一帶的食肆不集中, 一間一間零碎的. 一路走過來, 終遇見巷子的咖啡店. 看看餐牌和裝修被吸引了. 就推門進去😊因為是一位, 直接在地下落單俾錢接著上二樓自己搵位坐低. 大約1點, 二樓已有一枱客人. 陸續有兩三枱客人入坐. 二樓有提供飲用水, 自助的. 二樓裝修好美, 全是打卡位置. 坐位椅背戴上聖誕帽. 好搶眼🤩點了雞扒牛油果柚子醬汁沙律大大份,好足料配上一杯flat white. 滿足的. 雞扒肉質嫰滑. 雞皮燒香了, 是和暖的. 牛油果熟度剛好! 雞扒上的調味也不錯, 一點辣吊一吊味flat white, 咖啡香味撲鼻沒有加糖, 直接飲晒. 喜歡!好好享受了一個ME TIME LUNCH可以細味食物的味道😌😌⭕️有提供酒精搓手液 ✔️有自助飲用水提供
一個人的平日午餐
好耐無打食評了, 這店值得記錄一下
用心裝飾, 食物出品有水準!

在中環,往上環方向搵食,是一個人的午餐
lunch time, 往一個方向漫步, 散步
尋找今天的午餐地方
由荷李活道一直向上環方向走過去.
這一帶的食肆不集中, 一間一間零碎的.
一路走過來, 終遇見巷子的咖啡店.
看看餐牌和裝修被吸引了. 就推門進去😊

因為是一位, 直接在地下落單俾錢
接著上二樓自己搵位坐低.
大約1點, 二樓已有一枱客人.
陸續有兩三枱客人入坐.
二樓有提供飲用水, 自助的.

二樓裝修好美, 全是打卡位置.
坐位椅背戴上聖誕帽. 好搶眼🤩

點了雞扒牛油果柚子醬汁沙律
大大份,好足料
配上一杯flat white. 滿足的.
雞扒肉質嫰滑. 雞皮燒香了, 是和暖的.
牛油果熟度剛好!
雞扒上的調味也不錯, 一點辣吊一吊味

flat white, 咖啡香味撲鼻
沒有加糖, 直接飲晒. 喜歡!

好好享受了一個ME TIME LUNCH
可以細味食物的味道😌😌

⭕️有提供酒精搓手液
✔️有自助飲用水提供
2022-12-09
❄️如果大家同我一樣,鍾意土耳其民族風,一定要嚟上環呢間Café !由門口嘅梯式置物櫃,圖騰瓷磚牆,以至於繽紛嘅花卉盆栽,加上12月既聖誕裝飾,充滿節日氣氛呀!🍽️店家提供一系列咖啡及輕食,好適合姊妹們嚟打卡下午茶兼Chill下!Tea set擺盤好靚好有特色,超級Able!細細件味道都唔錯,其中最鍾意迷你龍蝦包,入口鮮甜清新,另外多士亦配搭新鮮,香脆好味!🍭Afternoon tea set($568)咸點✨香草雞肉腸米紙卷西班牙特色多士牛油果雞肉莎莎多士迷你龍蝦包日本拖羅蓉撻甜點✨法式精選朱古力撻日式酥皮忌廉泡芙🍵摩洛哥薄荷茶清爽嘅薄荷香氣,令人放鬆又提神!
❄️

🍽️

🍭Afternoon tea set($568)
咸點✨
西班牙特色多士
牛油果雞肉莎莎多士
迷你龍蝦包

甜點✨
日式酥皮忌廉泡芙

🍵
摩洛哥薄荷茶
清爽嘅薄荷香氣,令人放鬆又提神!
2022-12-07 84 瀏覽
諗住食一個特別的下午茶, 但真心失望, 到場時只有三枱客, 之後只餘下我地一枱, 好似包場咁.食物 : 樣子一般,味道一般 環境 : 佈置有心意, 好有聖誕氣息 服務 : 員工有禮貌, 地方清潔, 廁所乾淨 價錢 : 下午茶收費太貴, 不推薦