第2次去品嘗呢個我心目中好高評分既拿破崙🫣對上一次既印象💭我到今時今日都仲記得今次黎到佢係銅鑼灣新開既分店 呢度仲有埋堂食🤩仲推出左好多唔同既甜品 睇到我都心心眼😍第時係附近想食返個出色既甜品 咁又可以搵佢喇🧁➷佢地最出名當然就係拿破崙蛋糕 仲拎過LRN Worldwide Competition世界賽冠軍🏆有傳統既口味 亦都有新穎既口味 超過10種唔同選擇佢地既用料都係由法國直送🇫🇷由選材到製作 可以話一絲不苟最吸引既一個賣點 就係佢即叫即焗 最快只需要1小時預訂😲如果想食新鮮出爐即製拿破崙 咁就一定要記得搵佢地👆🏼§🪐 伯爵茶無花果拿破崙佢地間唔使都會轉吓口味推出限定款式🤩而今次既伯爵茶係比較經典既一款☕️伯爵茶所帶出既香用黎做甜品其實真係唔錯唔會搶味但又唔會無味 係平衡點黎講佢可以話發揮得比較好用上Twinings伯爵茶打造幼滑既伯爵茶忌廉🫖完全唔腬茶味輕輕滲出 唔會有過多既甜味走出黎影響整體👍🏼三層厚切既千層酥皮 牛油香好濃郁🧈食完之後一段時間 個陣香味都仲係會聞得到 真係好誇張😶‍🌫️千層酥皮既鬆脆程度係刀鋒一掂到都會碎影相時都特別小心📸可以達致呢個效果真係少啲功夫都做唔到🫢➷除
第2次去品嘗呢個我心目中好高評分既拿破崙🫣

外貌都係一個加分位 蛋糕設計以高貴淡雅為主💃🏻
所以食到呢個蛋糕既人 應該都會有滿滿幸福感🥰

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼9️⃣🌟
2023-07-22
5 分鐘 (堂食)
2023-08-01 54 瀏覽
講起拿破崙一定諗起Neko Puff最近仲係銅鑼灣智選假日酒店開咗新分店食材選用法國直送原材料製作仲一反傳統 出左立方形版拿破崙 味道款式仲要好多 好吸引~如果買大size拿破崙要早一星期預訂🔸波子青提小立方拿破崙 $50面層有飽滿芳香嘅香印提子,超香甜。夾埋鬆脆嘅千層酥皮同法國鮮忌廉,交織出特別嘅果香同甜味,唔會太膩口,真係必食之選!🔸伯爵茶無花果小立方拿破崙 $50呢款用咗Twinings伯爵茶同幼滑嘅忌廉,散發出陣陣茶味嘅香氣,而且牛油味好香濃。酥皮層層分明,入口鬆脆,再加上無花果嘅獨特果甜,真係好好味!🔸熟成芒果小立方拿破崙 $50用新鮮嘅芒果肉同芒果味鮮忌廉放埋一齊,令芒果嘅香味及果甜更加突出,清新又香甜!🔸沖繩紫薯小立方拿破崙 $50呢款100%無添加嘅紫薯做紫薯蓉,好滑好綿嘅口感!再配上濃郁嘅忌廉,每一口都有清甜突出嘅紫薯味,唔會太甜,好好味!
講起拿破崙一定諗起Neko Puff
最近仲係銅鑼灣智選假日酒店開咗新分店
食材選用法國直送原材料製作
仲一反傳統 出左立方形版拿破崙
味道款式仲要好多 好吸引~
如果買大size拿破崙要早一星期預訂

🔸波子青提小立方拿破崙 $50

🔸伯爵茶無花果小立方拿破崙 $50

🔸熟成芒果小立方拿破崙 $50

🔸沖繩紫薯小立方拿破崙 $50
2023-07-29
下午茶
Neko Puff @neko.puff.hk📍銅鑼灣霎東街33號智選假日酒店地下G04B號舖.屯門冠軍級拿破崙蛋糕Neko Puff終於進駐港島銅鑼灣!除咗主打拿破崙外,小店更有提供蒙布朗麻薯雪糕、牛角包窩夫、日本抹茶及咖啡,更放有好多貓貓嘅擺設,亦有好多貓貓手作、手飾可以購買,貓控一定心心眼😻.🌰 和栗麻薯雪糕 : 分別有和栗同抹茶兩種口味,和栗選用咗熊本縣嘅球磨栗子,現場唧下一絲絲細緻栗子蒙布朗,內裏係自家製口感煙韌嘅麻薯、日本厚忌廉同雪糕(可自選口味),食岀多重口感~🍰 伯爵茶無花果小立方拿破崙: 小立方拿破崙造型精緻,佢哋提供多款拿破崙口味,食得岀層層酥皮,新鮮酥脆,忌廉綿滑,呢個買嚟做散水餅不錯~☕️ Americano : 佢哋嘅咖啡用上日本皇室御用嘅珠屋小林珈琲,味道醇厚濃郁,平易入口,回甘味強,仲用上可愛貓貓紙杯,好cute cute~
Neko Puff @neko.puff.hk
📍銅鑼灣霎東街33號智選假日酒店地下G04B號舖
🌰 和栗麻薯雪糕

🍰 伯爵茶無花果小立方拿破崙

☕️ Americano
Americano
Americano
Neko Puff於銅鑼灣開咗新店❤️店內充斥着貓貓元素,掛滿貓貓畫作同時亦售賣各款不同貓貓圖案精品同首飾而落地玻璃使自然光透入與店內環境營造溫馨寧靜氛圍新店除咗甜點外,亦有西村番茶屋抹茶同珠屋小林咖啡✾ 伯爵茶無花果鮮果牛角包窩夫 $40✾ 波子青提鮮果牛角包窩夫 $40賣相精緻,色彩繽紛牛角包窩夫金黃酥脆,內鬆軟煙靭前者忌廉帶濃濃伯爵茶香,無花果點綴後者濃厚幼清忌廉加以清甜波子青提✾ 香蕉朱古力小立方拿破崙 $50小立方拿破崙的骰,細細件方便食一層層鬆脆拿破崙,富有牛油香濃濃朱古力綿滑忌廉加上鮮甜香蕉粒粒甜而不膩,食多幾件都得🤭✾ 抹茶蒙布朗麻薯雪糕 $70抹茶蒙布朗一絲絲鋪滿整個雪糕採用西村番茶屋抹茶粉帶濃郁抹茶香入口帶點回甘;而香甜雲呢拿雪糕中和甘味粒粒紅豆;鬆軟Q彈麻薯;細滑厚忌廉口感層次猶為豐富❤️❤
Neko Puff於銅鑼灣開咗新店❤️
店內充斥着貓貓元素,掛滿貓貓畫作
同時亦售賣各款不同貓貓圖案精品同首飾
而落地玻璃使自然光透入與店內環境營造溫馨寧靜氛圍
新店除咗甜點外,亦有西村番茶屋抹茶同珠屋小林咖啡

✾ 伯爵茶無花果鮮果牛角包窩夫 $40
✾ 波子青提鮮果牛角包窩夫 $40
賣相精緻,色彩繽紛
牛角包窩夫金黃酥脆,內鬆軟煙靭
前者忌廉帶濃濃伯爵茶香,無花果點綴
後者濃厚幼清忌廉加以清甜波子青提

✾ 香蕉朱古力小立方拿破崙 $50
小立方拿破崙的骰,細細件方便食
一層層鬆脆拿破崙,富有牛油香
濃濃朱古力綿滑忌廉加上鮮甜香蕉粒粒
甜而不膩,食多幾件都得🤭

✾ 抹茶蒙布朗麻薯雪糕 $70
抹茶蒙布朗一絲絲鋪滿整個雪糕
採用西村番茶屋抹茶粉帶濃郁抹茶香
入口帶點回甘;而香甜雲呢拿雪糕中和甘味
粒粒紅豆;鬆軟Q彈麻薯;細滑厚忌廉
口感層次猶為豐富❤️❤
記得幾個月前,Duck哥🦆山長水遠咁去到屯門嘅Neko Puff 買咗個世界冠軍🎖拿破崙蛋糕返屋企,一試難忘😋,但入去屯門真係太遠啦,有少少卻步😅。好彩近排聽到個好消息,Neko Puff 係銅鑼灣開咗間新嘅分店,咁梗係要去朝聖下啦😆。分店同樣以貓貓🐱主題佈置裝修,仲有埋貓貓🐱精品賣😍;除咗主打嘅世界冠軍拿破崙外,今次仲有「小立方拿破崙系列」🫢,迷你版嘅拿破崙食得更加方便,仲可以試多啲唔同嘅口味🥰。熟成芒果小立方拿破崙 $50拿破崙依舊分別由3️⃣層酥皮+2️⃣層奶油組合而成,酥皮非常鬆脆,奶油creamy,面頭仲有鮮甜嘅芒果粒🥭,整體非常好食😋。法式栗子小立方拿破崙 $50栗子蓉🌰又香又滑,2️⃣層奶油中間都混有栗子蓉,口感豐富🥰。黑朱古力咖啡小立方拿破崙 $50面頭舖滿了咖啡粉☕️,中間兩層奶油由朱古力🍫組成,朱古力味🍫又香又濃,層次感豐富🥰。香蕉朱古力牛角包窩夫 $40面頭舖滿了忌廉和朱古力醬🍫,再加上嫩滑的香蕉🍌和酥脆的窩夫,口感濃郁😋。

熟成芒果小立方拿破崙 $50

法式栗子小立方拿破崙 $50

黑朱古力咖啡小立方拿破崙 $50

香蕉朱古力牛角包窩夫 $40

2023-07-22
5 分鐘 (外賣自取)
下午茶
留意到NEKO PUFF係銅鑼灣開左新分店之前食過佢既拿破崙蛋糕 真心覺得好出色即叫即焗 個千層酥皮好好味出開銅鑼灣 預先訂番個拿破崙蛋糕開心下🥳銅鑼灣分店 以貓貓做主題店內有好多貓貓圖案既裝飾同畫作 可以坐低一邊食甜品一邊CHILL下仲有精品可以買添貓迷有福了🐈🐈‍⬛拿破崙蛋糕而家有15款口味經典傳統口味 季節限定 或者自家創意既味都有選擇困難症既我 今次都係揀左GIVE ME 2仲分左2日食 第2日依然好鬆脆好味☺️💥香蕉麻薯朱古力 X 韓國草莓麻薯 拿破崙蛋糕蛋糕整得好精緻 🥰2款口味2合為1 睇到都好開心😉牛油酥皮 濃郁香脆 層次分明😆拿破崙蛋糕2款好味都好夾😍🍌香蕉 朱古力 🍫本身就PERFECT MATCH😇香濃朱古力CREAM入面仲有D香蕉肉入面仲有麻薯 煙煙韌韌 好有口感 😍韓國草莓🍓清甜可口 亦唔會太酸再夾埋D麻薯麻薯控表示大愛 滿足😋
留意到NEKO PUFF係銅鑼灣開左新分店

再夾埋D麻薯
麻薯控表示大愛 滿足😋

外賣自取
2023-07-27 65 瀏覽
根據非正式統計絕非科學全靠段估香港係全銀河系最多貓奴嘅地方平均每五個香港人就有一個貓癡廢噏完畢但以日文貓為店名兼以貓作佈置裝飾連擺放售賣的飾物均全含有貓貓元素確實吸引貓奴拜訪當然專誠來吃甜品蛋糕也不少顧名思義Neko Puff主打千層酥皮西餅當中以拿破崙最出名在銅鑼灣新店還有croffle和麻糬蒙布朗雪糕這裡的咖啡和抹茶均選用日本出品友人的凍美式為珠屋小林咖啡而小編的抹茶牛奶為京都西村番茶屋抹茶甘味較重🔅 抹茶麻糬蒙布朗雪糕 🔅 朱古力咖啡小立方拿破崙 🔅 𝘼𝙢𝙚𝙧𝙞𝙘𝙖𝙣𝙤 🔅 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚
根據非正式統計

🔅 朱古力咖啡小立方拿破崙
🔅 𝘼𝙢𝙚𝙧𝙞𝙘𝙖𝙣𝙤
🔅 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚
2023-07-24 110 瀏覽
尋日食完燒肉,好似仲爭少少😂咁就同老婆去左呢間之前都試過嘅甜品舖「Neko Puff」,原來呢間新店最近登陸左係銅鑼灣,只係新開幕左幾日喳😬之前係屯門嘅分店都買過佢地嘅拿破崙蛋糕!今次再食佢地嘅「世一」拿破崙蛋糕😋試吓睇下仲可唔可以保持到水準先😝波子青提拿破崙蛋糕世一果然係世一!呢個拿破崙蛋糕又夠哂脆,甜度又岩岩好😋唔會太甜😊小編最鍾意嘅就係個啲Cream!唔會好膩,食極都唔會厭🤤有時間要再encore先得😬

波子青提拿破崙蛋糕

外賣自取
太開心了我來到剛在銅鑼灣開張的甜品店,以貓貓主題佈置裝修。最有特色是有定期有多款不同口味,例如經典伯爵茶無花果、新鮮芒果肉、情迷法式栗子、迷你拿破崙等。我今次吃了:新鮮水果製作的牛角包窩夫窩夫外層金黃香脆的格仔坑紋十分吸引,內層酥軟而且牛油味香濃。共有 7 款人氣水果口味,我選了熟成芒果、波子青提味,水果鮮甜,窩夫加入日本濃厚忌廉,口感香滑惹味。另外,日式蒙布朗麻薯雪糕是必吃之選!有和栗、抹茶兩種口味,栗子用料佳,有天然甜味。栗子蒙布朗,包住自家製口感煙韌的麻薯和日本雪糕,味道層次分明,我選了朱古力雪糕餡料。我還點了有香濃朱古力咖啡味的Mocha,每一口都有甘香的咖啡香氣,和朱古力味融合,又不會太甜,用精緻貓貓圖案杯裝Mocha,打卡有特色 店舖內的佈置掛滿貓貓畫作,也有售賣各款不同貓貓圖案的精品和小首飾,可一邊吃甜品和咖啡,還可看精品,絕對值得來啊!
太開心了

我今次吃了
:新鮮水果製作的牛角包窩夫

另外,日式蒙布朗麻薯雪糕是必吃之選

店舖內的佈置掛滿貓貓畫作

• 日式蒙布朗麻薯雪糕
之前聖誕節食過Neko Puff,適逢朋友生日,剛好見到銅鑼灣新開張的Neko Puff。一於再次買這一間世界冠軍得獎拿破崙。今次試一試日式洋梨柚子拿破崙的味道。拿破崙分為三層。每一層都舖滿滿的日式洋梨柚子忌廉。再加上士多啤梨,賣相非常吸引。洋梨柚子子忌廉細滑清新微甜,帶帶一點點的果粒。配上金黃色的拿破崙酥皮,酥脆鬆化,牛油香非常突出。配上柚子清新的忌廉,中和油膩感。今次店舖內還有其他款的甜品,店內用上貓貓作為主題,木系清新店內亦有不同的甜品可供選擇下次要再試埋其他產品

一於再次買這一間世界冠軍得獎拿破崙。

今次試一試日式洋梨柚子拿破崙的味道。

拿破崙分為三層。每一層都舖滿滿的日式洋梨柚子忌廉。
再加上士多啤梨,賣相非常吸引。

洋梨柚子子忌廉細滑清新微甜,帶帶一點點的果粒。

配上金黃色的拿破崙酥皮,酥脆鬆化,牛油香非常突出。
配上柚子清新的忌廉,中和油膩感。

今次店舖內還有其他款的甜品
店內用上貓貓作為主題,木系清新

店內亦有不同的甜品可供選擇

下次要再試埋其他產品
慶祝紀念
生日
2023-07-22 154 瀏覽
法式拿破崙蛋糕 NEKO PUFF正式進駐銅鑼灣,以後可以買得更加方便,經過銅鑼灣就可以買,而且新店位置極之方便,智選假日酒店地下 。.貓迷入到店會非常驚喜,會發現周圍有貓的足跡,牆身掛畫、店內小飾物,全部係都貓貓,小飾物仲可以買佢哋走😂 .食物方面,店內除咗有人氣法式拿破崙蛋糕之外,更推出左非你版【小立方拿破崙系列】食得更方便,一人一粒,迷你版非常可愛😍.🔺小立方拿破崙系列入口酥皮保持酥脆可口,中間忌廉順滑,奶油忌廉輕盈,甜度剛好。做散水餅、下午都非常適合💞 堂食小立方拿破崙仲可以即點即造,香脆度爆燈😎.伯爵茶無花果小立方波子青提小立方日式草莓小立方熟成芒果小立方.🔺 牛角包窩夫當然唔少得同樣受歡迎嘅牛角包窩夫啦,忌廉軟滑,配上特選生果,加上牛角包🥐嘅酥香,層次感豐富,入口盡是滿足💞💞.熟成芒果牛角窩夫日式草莓牛角窩夫.🔺蒙布朗麻薯雪糕呢個記得要食😂 造形非常精緻,味道很讚👍🏻 我揀左抹茶配雲呢拿雪糕,有少少紅豆,抹茶口味則特選西村番茶屋抹茶粉,比一般抹茶更突顯抹茶濃郁的茶香,日本厚忌廉和雪糕,香滑度滿分💯.🔺 西村番茶屋抹茶新店仲有飲品提供, 珠屋小林咖啡及西村番茶屋抹茶,我點左凍
🔺小立方拿破崙系列
🔺 牛角包窩夫
熟成芒果牛角窩夫
日式草莓牛角窩夫
🔺蒙布朗麻薯雪糕
呢個記得要食😂 造形非常精緻,味道很讚👍🏻
🔺 西村番茶屋抹茶
新店仲有飲品提供, 珠屋小林咖啡及西村番茶屋抹茶,我點左凍抹茶,紙杯都係貓貓,可愛度爆燈,抹茶味香濃,入口回甘,味道一流👍🏻