2021-12-23 545 瀏覽
/𝑁𝑜𝑣𝑒𝑚𝑏𝑒𝑟 + 🇭🇰>#sa上環篇 #sacafe篇 ➖➖➖<由茶飲店開到去樓上cafe😝>➖➖➖曾經去開石門食野都有見過呢間茶飲店佢地最近仲係上環開埋樓上cafe 除左有茶飲外 都有主食/小食例如all day breakfast /鰻魚飯等等岩晒係附近番工番學 或想揾個舒服嘅地方坐下嘅人😆➖➖➖1️⃣all day breakfast $138 基本上平時食到嘅配料都會有💁🏻‍♀️香腸、煙肉、煙三文魚、大啡菇、溏心蛋、蒜蓉包 係幾豐富🥰🥰溏心蛋都唔會煮得過熟 稍為調味就更好! ➖➖➖2️⃣是日意粉 $98 當日係Kimchi prawn pasta 🍝 主要配料係蝦肉同泡菜 調味適中 味道唔會過咸/過辣/太油膩 扁意粉幾有咬口🤤 幾入味! 蝦肉就正正常常啦😛➖➖➖💁🏻‍♀️升級套餐 +$30 加多$30 就有精選飲品連沙律/湯當日無湯 就要左法包+法律~連埋飲品我覺得都算幾抵😉➖➖➖3️⃣士多啤梨奶奶 🌟甜度比一般士多啤梨奶低 同埋可能因為打成沙冰咁如果可以濃番啲就更好☺️但整體都好清新幾岩我口味➖➖➖4️⃣薑汁撞奶 🌟有啲似平時係cafe飲到嘅ginger latte
/𝑁𝑜𝑣𝑒𝑚𝑏𝑒𝑟 + 🇭🇰>
岩晒係附近番工番學 或
想揾個舒服嘅地方坐下嘅人😆

1️⃣all day breakfast $138
基本上平時食到嘅配料都會有💁🏻‍♀️
稍為調味就更好!

2️⃣是日意粉 $98
扁意粉幾有咬口🤤 幾入味!
蝦肉就正正常常啦😛
Daily  pasta

💁🏻‍♀️升級套餐 +$30
加多$30 就有精選飲品連沙律/湯
當日無湯 就要左法包+法律~
連埋飲品我覺得都算幾抵😉

內裏飲到幾香嘅肉桂味同薑味🤤
冬天天氣凍飲岩晒
薑汁撞奶

➖➖➖
💁🏻‍♀️整體來講 係上環上班族飯堂唔錯嘅選擇 望住植物都感覺輕鬆啲 如果遲啲有多少少menu 食物揀就好啦❣️飲品果然真係唔錯 平時飲開少甜會岩口味🤩
📍November +
上環永樂街1-3號世瑛大廈1301室
Daily  pasta
薑汁撞奶
𓅫Lunch set $120-$150絕對是用心打理的小店!中上的食物質素 配上木色調的裝潢 和開揚的景觀是一個午後休歇的舒適空間All day breakfast最主要吃的是食物的原汁原味食材很新鮮 糖心蛋和大啡菇簡簡單單就很好吃蜆肉意粉也不錯特別一讚的是這裏的飲品很有心思不是hea你的咖啡奶茶🤣薑汁撞奶薑味濃郁 奶泡輕盈 像吃了一份飯後甜品的感覺𓉬 November +𓋒 8/10⁣#happytreats_sheungwan ⁣ #happytreats_western

𓅫Lunch set $120-$150
絕對是用心打理的小店!
中上的食物質素 配上木色調的裝潢 和開揚的景觀

𓋒 8/10⁣
#happytreats_sheungwan
⁣ #happytreats_western
2021-12-20 66 瀏覽
臨近年尾, 要清假, 要準備聖誕禮物, 就隨意揀了一天放半日假。先去中環買點東西,行到中遠大廈附近, 醒起朋友早排介紹有間CAFÉ 好舒服, 就走上去食lunch, 要在”永和街”行入去, 否則門口比較難搵‧Café座位不多, 大大的玻璃窗望到外面的高樓大廈及少許海景,都算是適合繁忙都市人停下來慢慢食飯嘅好地方。我點咗: 慢煮雞胸茄汁意粉 + 沙律 + 凍黑糖珍珠鮮奶慢煮雞胸茄汁意粉: 雞胸份量好多, 好滑, 好重雞味, 如果可以用調味減輕雞味會更加好,茄汁是用上鮮蕃茄的, 酸酸甜甜好開胃, 加上火箭菜提昇層次。沙律: 用上黑醋配沙律, 酸酸的。凍黑糖珍珠鮮奶: 珍珠好Q彈, 黑糖鮮奶好夾
要在”永和街”行入去, 否則門口比較難搵‧

都算是適合繁忙都市人停下來慢慢食飯嘅好地方。

我點咗: 慢煮雞胸茄汁意粉 + 沙律 + 凍黑糖珍珠鮮奶

沙律: 用上黑醋配沙律, 酸酸的。

凍黑糖珍珠鮮奶: 珍珠好Q彈, 黑糖鮮奶好夾

2021-12-16
November+見店內佈滿植物,就知道店主是愛植物之人,而且喜歡的品種特別。當中的鱒魚秋海棠(Polka dot begonia)就在我坐的旁邊,好漂亮!!!第一次相遇這種植物是在荷蘭Keukenhof,雖然主角是tulip,但確對波點葉子印象深刻,葉子表面呈墨綠色,背後呈淺啡色,好濃密好漂亮~ 花墟見過都得賣有,我要帶它回家! 翻黎正題, November沒有+是2間在沙田石門和大埔可以找到的茶飲外賣店,所以+ 是第一間提供座位和食物的新店。店內面積不算大,約20個座位。兩位店長媽媽各自的小朋友都係11月之星,所以取名November。而November+ 也是剛好在上月11月份新開張。食物質素比起預期好,而且大玻璃引入陽光,加上室內的綠植感覺舒適和清新!唯當日只有一位負責廚房和樓面,見到有食客上到來但找不著店員白白錯失了顧客感覺不值。慢煮雞胸茄汁意粉 E. SOUS Vide Chicken breast pasta in tomato sauce ($98) 扁意粉、雞胸夠滑帶點胡椒調味,茄汁加了忌廉感覺日式。全日早餐 All Day Breakfast ($138) 香腸好j

扁意粉、雞胸夠滑帶點胡椒調味,茄汁加了忌廉感覺日式。
慢煮雞胸茄汁意粉

全日早餐 All Day Breakfast ($138)
香腸好juicy好味、沙律菜加黑醋、大啡菇有牛油香,亦喜歡他們用半熟日本蛋而非炒蛋,令整件事十分日式,不過牛油法包偏乾希望可以軟熟點就更好了。
All Day Breakfast

飲品
消失的熱情果 Fresh tea w/ pineapple
沒有熱情果的菠蘿特飲,圈圈的玻璃在杯上好signature,而飲落甜度適中,菠蘿味道中散發點茶香,果然是專業手搖飲品店。

Roasted Oolong Tea w/ Raw Sugar Jelly
朋友的烏龍茶和Jelly都好香又不太甜。

總括食物質素和環境都不錯!附近上班族又多個落腳點!
2021-12-18 41 瀏覽
位於上環商廈樓上,一大塊玻璃面海,光猛舒適,周圍放滿綠色盆栽,非常寫意,除了適合中上環附近上班一族之外,週末和朋友來這裏小聚也是一個不錯的選擇~cafe不另收加一,餐牌上寫的便是最後的價錢帶子蘑菇忌廉意粉($128)有很豐富的蘑菇味,忌廉質感濃厚,帶子雖說不上煎得很香脆,但也彈牙好吃椰子雞湯烏冬($78)是個fusion菜, 有切件雞髀肉,湯底帶椰子香和紅棗的甜,配搭一隻半熟的雞蛋,養生之選+$30升級套餐,可選擇雜菜湯或沙律或蒜蓉法包,和一杯精選飲品熱情Orange有很香的熱情果和橙味鮮奶咖啡正常發揮另加$30有是日蛋糕,一小件Walnut Banana Brownie,香蕉味唔太突出,但充滿合桃,質感較乾身

cafe不另收加一,餐牌上寫的便是最後的價錢

熱情Orange有很香的熱情果和橙味
鮮奶咖啡正常發揮

2021-12-17 474 瀏覽
趁住放假,約咗朋友嚟到上環呢間新開嘅Cafe~呢度嘅環境幾乾淨幾舒服,叫主食加$35可以升級套餐,再加$30可以有是日甜品~餐湯沙律跟餐加$30會有餐湯或者沙律或者吐司🍞餐湯係雜菜湯,有超級多菜,紅蘿蔔喺入面,好豐富嘅沙律菜,有黑醋汁配新鮮嘅沙律🥗仲有蕃茄仔,幾健康~椰子雞湯飯$78好大碗湯飯,飲落有濃郁嘅椰子味🥥仲有好多雞添,有一大隻雞蛋🥚仲有紅棗熬製嘅椰子雞湯,養生又補身,好健康!幾鍾意佢嘅雞肉,幾有咬口!原條蒲燒鰻魚炊飯$128因為我好鍾意食栗子,所以就叫咗呢個飯~有一大條鰻魚鋪喺飯面,鰻魚好Juicy,肉質幾軟淋,好好味😋飯入面有冬菇,蟲草花同埋栗子🌰幾鍾意佢嘅飯,調味幾香士多啤梨奶奶酸酸甜甜嘅士多啤梨smoothie🍓有啲紅莓脆脆粒粒喺飲品嘅面,飲落凍凍地,仲有淡淡嘅奶香味,幾好飲!熱情Orange一大杯有熱情果粒粒,飲落好清新,同樣都係酸酸甜甜,熱情果味好濃郁,有種夏日嘅感覺~Walnut brownie有好多合桃嘅朱古力🍫布朗尼,食落幾香甜,幾有質感,合桃粒粒幾有咬口,朱古力味幾香濃餐廳職員嘅服務態度超級好!仲有送葡提子🍇俾我哋食添~超級Nice同friendly!好值得

餐湯沙律

椰子雞湯飯$78

原條蒲燒鰻魚炊飯$128

熱情Orange

Walnut brownie

餐廳職員嘅服務態度超級好!仲有送葡提子🍇俾我哋食添~超級Nice同friendly!好值得嚟幫襯~

2021-12-14
2021-12-17 51 瀏覽
中環嘅日系清新咖啡室,綠化環境好舒服,又有All Day Breakfast 同特色飲品🥰 雜菜湯烏冬配半熟日本蛋 🥬🥕🍅🍜煙韌嘅日本烏冬配雜菜湯,有蕃茄、椰菜、西芹、甘筍、洋蔥,湯底好健康,充滿家的感覺😊 All Day Breakfast 全日早餐 🥗經典 All Day Breakfast 梗有香腸、煙肉、大啡菇、半熟日本蛋、蕃茄,仲有煙三文魚及蒜蓉法包,全部都好吸引,半熟日本蛋做得剛剛好帶點流心,係我嘅至愛😍 Banana Brownie 🍪Cake of the Day, 手工製 Homemade Dessert 每日都有唔同款式,今日甜品係Brownie, 有合桃同香蕉味選擇,我哋就會彈咗香蕉味,入面香蕉好香,但又唔會搶咗Brownie 嘅原有味道😋

雜菜湯烏冬配半熟日本蛋 🥬🥕🍅🍜

All Day Breakfast 全日早餐 🥗

Banana Brownie 🍪

呢幢大廈好多好嘢食 全間餐廳座無虛席 呢一間新開嘅餐廳吸引我嘅地方就係呢度嘅裝修陽光灑落在不同的綠色植物 充滿清新氣息植物都別有用心 每一處都放滿了 配上淺色木系裝修 感覺溫暖 舒服 😌食嘅嘢除咗一般嘅西餐有的之外仲有好特別嘅 椰子雞湯烏冬 好吸引我全日都係呢一份Menu呢個價錢 杯嘢飲見每一枱上嘅都好吸引做新鮮士多啤梨打出嚟嘅乳酪飲品同埋鮮茶 兩杯都好鍾意❤️另外叫咗 all day breakfast 大啡菇好吸引非常厚身多汁 用刀切開四份食 唔錯唔錯 只不過係略嫌呢個空間比較小 啲人傾偈好容易令到成個環境好嘈但係其他嘢樣樣都很不錯 會再來♥︎ 椰子雞湯烏冬 $78♥︎ 全日早餐 All daybreakfast $138♡︎+$30 upgrade 套餐 包一杯嘢飲 + salad/soup/bread♥︎ 士多啤梨鮮茶 ♥︎ 士多啤梨奶奶 🍓
呢幢大廈好多好嘢食 全間餐廳座無虛席

♡︎+$30 upgrade 套餐
包一杯嘢飲 + salad/soup/bread

♥︎ 士多啤梨鮮茶
♥︎ 士多啤梨奶奶 🍓
餐廳:November+ (上環)地址:上環永樂街1-3號世瑛大廈13樓1301號舖上環呢間開咗大概一個月嘅Cafe,餐廳名November+ @novemberteahk 就緊喺因為佢哋11月開啦😆,有別於之前兩間石門同大埔主打台式飲品嘅分店,呢間喺有埋食物同可以堂食嘅Cafe,相信因此餐廳名November後面就多咗個「+」😎Cafe最大嘅特色喺周圍都充滿綠油油嘅植物🪴,仲有一塊透光嘅玻璃窗,雖然餐廳環境唔喺好大,但喺都俾人一種光鮮舒服嘅感覺🥰佢哋比較有特色嘅喺用果茶整嘅飲品,例如士多啤梨鮮茶🍓、熱情Orange🍊、消失的熱情果等等,希望用最足嘅材料同埋最少嘅調味料去打造每一杯飲品🥤✝️椰子雞湯烏冬 $78椰子雞味唔算好出🐓,不過啲雞肉就起晒骨同埋都算嫩滑,當中仲有唔少娃娃菜、杞子、紅棗同一隻半熟蛋🥚,算喺幾養生,烏冬介乎喺彈牙同埋軟糯之間,唔算太有驚喜✝️慢煮雞胸茄汁意粉 $98一上枱嘅時候賣相就唔錯,茄汁意粉上面鋪咗一排慢煮煙燻雞胸肉🍝,再上面就擺放咗滿滿嘅火箭菜,酸酸甜甜嘅意粉入面仲見到散碎嘅蕃茄肉🍅,而我最鍾意緊喺當中嘅煙燻雞胸肉啦🤤,煙燻香好吸引,雞胸一啲都唔嚡,而且份量唔少
餐廳:November+ (上環)
地址:上環永樂街1-3號世瑛大廈13樓1301號舖

✝️椰子雞湯烏冬 $78
烏冬介乎喺彈牙同埋軟糯之間,唔算太有驚喜

✝️慢煮雞胸茄汁意粉 $98
酸酸甜甜嘅意粉入面仲見到散碎嘅蕃茄肉🍅,而我最鍾意緊喺當中嘅煙燻雞胸肉啦🤤,煙燻香好吸引,雞胸一啲都唔嚡,而且份量唔少,值得一試

主食加$30可以升級做套餐,算幾抵,
包雜菜湯、
沙律或者是日餐包是但一樣🥖,另外有一杯精選飲品。
我叫咗杯黑糖珍珠鮮奶,
朋友就叫咗杯金磚炭焙烏龍。鮮奶相當滑溜,黑糖份量唔多唔會過甜,珍珠比較軟腍,我幾鍾意佢香濃鮮奶比例好出嘅味道😋
2021-12-16
10 分鐘 (堂食)
2021-12-12 160 瀏覽
忙了好幾星期,終於可以趁Weekend出去抖抖氣!去上環逛下,因為起身之後都未食早午餐,所以找找有什麼吃,有家樓上cafe November+有位,就入去坐坐順便吃點東西!很有驚喜,環境很不錯,牆上有很多小盆栽,有大大的玻璃,cafe的採光度高,很舒適的感覺!點了份sourdough,很特別的cream cheese,裡面混和了香蔥碎,塗上烘得香脆的sourdough,再加上煙三文魚,非常美味!吃麵包就會好想飲咖啡,我點了杯椰香咖啡,咖啡加了又香又滑的椰子奶,原來這麼match!朋友點了Daily pasta,是蒜香海鮮扁意粉,可升級做餐,有湯或沙律,再有一杯selected drink!點了士多啤梨奶昔!士多啤梨奶昔充滿少女心,不會太甜,冰冰涼涼!另外也加了一份是日甜品!扁意粉加了蒜片和黑椒粒好香,有好多隻好爽的蝦,還有魷魚,紫洋蔥,配搭得宜!是日甜品有Brownie,甜品也令人驚喜, Brownie裏面有伯爵茶麻薯,甜度適中,讚!食物一點也不馬虎,特別值得一讚的是環境令人很放鬆,不知不覺我們坐了兩小時,下次有機會都會再來!

士多啤梨奶昔充滿少女心,不會太甜,冰冰涼涼!
另外也加了一份是日甜品

2021-12-11
2021-12-12 29 瀏覽
一間坐落會覺得幾舒服既Cafe如果早少少到既話 陽光會直射落室內Chill Chill 的Cafe Menu 選擇都幾豐富除左有我地一早已經準備order 既 All day breakfast 仲有烏冬 炊飯 等等既選擇原條蒲燒鰻魚炊飯炊飯混入蟲草花 冬菇 粟子健康得黎 粟子有咬口 出色有d 始料不及🤣鰻魚燒得好香口 配合鰻魚醬拍得住日本食店既鰻魚飯All day breakfast蕃茄 半熟蛋 肉腸 煙肉 大啡菇 煙三文魚 蒜蓉包非常豐富 非常飽肚 蕃茄好Juicy 蒜蓉包可以同煙三文魚可以一齊食丫每個主食 可以+$ 叫野飲+ 餐湯/沙律/蒜蓉包我地分別叫左Ice Latte 同 士多啤利Smoothie士多啤利Smoothie 係一個唔錯既選擇 好有homemade 既感覺👍🏻
一間坐落會覺得幾舒服既Cafe

非常豐富 非常飽肚
蕃茄好Juicy 蒜蓉包可以同煙三文魚可以一齊食丫

每個主食 可以+$ 叫野飲+ 餐湯/沙律/蒜蓉包

2021-12-11 24 瀏覽
今日係上環做完fitness 同朋友食lunch, 朋友推薦附近小巷一間新開既樓上caféNovember+位於13樓,上到去岩岩過左lunch hour 所以冇咩人,原本都擔心中伏,但上到去見到佈置得幾靚,環境綠化,放左唔少植物,而且好光猛,仲望到海景我地要左兩個lunch set,有我最愛既原條鰻魚飯($128),平時餐廳通常都係配普通既白飯,但今次既炊飯比較特別,連埋冬菇,栗子同蟲草花一齊炒,食落更有口感另一主食要左蘑菇忌廉帶子意粉($128),廚師有心意地加左大量清新既火箭菜,中和忌廉既膩感,而帶子煎過之後依然很鮮甜, 肉質呈絲狀,口感帶爽跟餐加$30仲有埋雜菜湯同一杯特飲,menu 好多特飲都好吸引,我點既薑汁撞奶比想像中略甜,而且薑味唔係特別濃;朋友點既士多啤梨奶奶口感順滑,仲咬到士多啤梨果粒🍓酸酸甜甜,更有驚喜

2021-12-11
  • 鰻魚炊飯
  • 士多啤梨奶奶
2021-12-10 122 瀏覽
November+係中上環一間新開嘅樓上cafe,小店走小清新路線,日光透過大大塊玻璃射入黎加埋好多盆栽,感覺非常relax。November+有set亦有散叫,但因為我地已經食左正餐,加上佢散叫野飲有更多款揀,所以我地就散叫左啲甜品同野飲。薑汁鮮奶咖啡($50) - 咖啡薑味好突出,但又唔會太搶太辣,咖啡香而不苦,幾特別,飲悶左普通咖啡好值得試下。桂花冰磚杯($45) - 好香桂花味又唔會太甜,入面加左白珍珠同啫哩,白珍珠食落好脆口。香蕉朱古力奶昔($55) - 奶昔打得好滑完全冇冰碎,蕉味同朱古力味都好香濃,朱迷一定唔會軟望。布朗尼配伯爵茶雪糕($73) - 布朗尼朱味好濃,唔會太乾太硬,配埋伯爵茶雪糕食唔會太漏。焗蜜薯配雪糕($75) - 蜜薯香甜冇渣,本身只跟左一球雪糕,揀左朱古力,店員見三款雪糕口味我地只試左兩款,最後送埋雲呢拿味俾我地。雪糕好滑,味道都香濃。總結,環境好relax好啱慢慢hea,野飲款式都幾特別,佢仲有個椰香咖啡我都想試,相比之下,甜品款式就比較簡單定價亦較為進取,如果擺盤花多啲心思會好啲。

薑汁鮮奶咖啡

布朗尼配伯爵茶雪糕

焗蜜薯配雪糕

薑汁鮮奶咖啡
布朗尼配伯爵茶雪糕
焗蜜薯配雪糕
2021-12-08 29 瀏覽
Most of the restaurants in this building are not tasty and close down quickly. Seeing photos online of this new cafe, I decided to give it a try.Loved the pasta here! I like how all their set drinks are special, the strawberry shake could be better but I won’t complain for this price. Next time I will try another drink ~Also had their burnt cheesecake just +30, which was nice.The pasta is not big, but after having the strawberry shake which is quite heavy I was quite full. No service charge too.

No service charge too.
在中環工作,每到中午都需要進行沈重的思考,有時會走到上環,比較多餐廳。在openrice上看到此餐廳新開不久,便試試。.想不到在破舊的大廈內,居然找到如此懶洋洋的cafe,重點是lunch time也能有座!欣賞著海景,大量綠植圍繞,享受陽光☀️.帶子蘑菇🍄忌廉意粉$128,份量不錯,色香味十足,灰色的忌廉被蘑菇汁混和的很充分,帶子是中大size,口感滿滿的。.椰子🥥雞🐔湯飯$78,椰子湯清新,令我極度懷念深圳的椰子雞火鍋😭。味道剛剛好,有椰子🥥水的清新,雞塊也煮得挺滑。.飲料和沙拉🥗+$30,升級套餐價錢合理。飲料🥤點了士多啤梨🍓奶奶&姜母桂圓茶。奶奶很新鮮,姜母茶喝完後暖呼呼🔥.整體來說,我挺喜歡這店的裝潢和慢活氛圍。週末會再去的👍🏿.⭐️性價比:4/5星💰人均:$100港元

整體來說,我挺喜歡這店的裝潢和慢活氛圍。週末會再去的👍🏿
⭐️性價比:4/5星
💰人均:$100港元