大拖羅壽司$118見到佢地岩岩到價 八卦問下 係吞拿魚即刻order 左兩件 同朋友一人一件入口即溶幾掂海膽甜蝦卷 $98海膽係日膽! 細細粒 好清甜 同甜甜好夾,店員提示要食左先,因為紫菜包左醋飯會好快變淋身。明太子 $98明太子本身咸口 送酒真係一流 佢配埋青瓜 成件事好清新 不錯!忌廉蟹餅 $40/2炸得岩岩好 要小口辣咀 入面忌廉會爆出黎明太子雞翼 $68/2明太子加左少少雞肉釀入去雞翼度 冇咀咸 雞翼尖切開左 幾細心 方便食牛肉壽喜燒 $158本身跟飯既轉左冷烏冬 係細烏冬 份量ok海量既菜 加左$30轉牛小排 牛味好出 冇雪味 有6片左右Highball $108 兩杯 中環應該冇人夠佢平
大拖羅壽司$118

有6片左右

Highball $108 兩杯 中環應該冇人夠佢平

• 牛小排壽喜燒
  • 海膽甜蝦小卷
加拿大海膽原板230 大元有埋紫菜同青瓜豐洲市場直送原條魚刺身目仁奈280大元,肉質爽口,魚味濃密,配柚子醋係神來之筆。已經唔係第一次外賣,今次條魚好好味,所以出下相。魚頭之後拎左黎煲湯。

加拿大海膽原板230 大元有埋紫菜同青瓜
魚頭之後拎左黎煲湯。
  • 原條魚刺身
話說今日我哋去咗係OpenRice嗌咗外賣返屋企食,包括有:帆立貝壽司$40.8 、牛油果加州卷$74.8 三文魚腩壽司$29.8 ,粒粒魚生丼$143.3我由中環返到我屋企,只不過係45分鐘嘅時間,我冇諗過一打開牛油果加州卷嘅時候,啲飯超濕,超黏,超漿,感覺上,不像你們一般食評那麼優秀,我十分之失望。沒有粒粒分明的米,還有一兩粒米是生的,希望餐廳留意吓煮日本米和醋和水的份量,請加以改善。而且,我對於三文魚的切法,感到十分之驚訝。是否因為外賣,唔係堂食,你就要俾啲咁嘅質素我呢,鋸齒型嘅三文魚切法,感覺很差❗️‼️粒粒魚生丼 + 前菜 + 三文魚壽司 $100.3 + $25 + $18看似正常,但一吃,便知用料一般,不新鮮。包括有,三文魚粒,甜蝦一隻,三文魚子,玉子,還有少少劍魚;飯水份過多,很濕❗️‼️總結: 我希望不會再有下次了,第一次寫負評真的很失望。貴又不好吃,失望。
話說今日我哋去咗係OpenRice嗌咗外賣返屋企食,

感覺上,不像你們一般食評那麼優秀,我十分之失望。

看似正常,但一吃,便知用料一般,不新鮮。

總結: 我希望不會再有下次了,第一次寫負評
真的很失望。貴又不好吃,失望。

2023-04-12
外賣自取
聖誕同朋友gathering去既居酒屋 ☺️ 坐得好舒服 岩晒一大班朋友一邊傾計一邊飲sake! 野食都好高質 特別係串燒刺身!推薦~❇️ 刺身豐洲直送極上8款刺身|加拿大海膽|帆立貝|活赤貝板加膽真係超級好食 🥹 活赤貝都係我最愛!日本生蠔|令和怪物蠔超肥美 鮮甜😍 ❇️ 壽司拖羅三點壽司|火炙三文魚牛油果卷|火炙左口魚邊左口魚最出色!啲油香味入晒啲飯道 😍❇️ 熟食味淋魚干|塩燒厚牛舌北海道牛乳海鮮鍋|香芋丸子牛舌好食 encore 左 😍

❇️ 刺身
豐洲直送極上8款刺身|加拿大海膽|帆立貝|活赤貝

板加膽真係超級好食 🥹 活赤貝都係我最愛!
日本生蠔|令和怪物蠔超肥美 鮮甜😍

味淋魚干|塩燒厚牛舌

北海道牛乳海鮮鍋|香芋丸子
牛舌好食 encore 左 😍
2022-12-10 666 瀏覽
今日工作天,一早就放午飯,時間約12點,餐廳還未有客人,一坐下店員奉上QR CODE 落單,可以自行選擇多飯少飯走蔥這些個人化設定, 午餐選擇很多,最後選了 特選壽司定食 ,$173 有飲品、味噌湯及前菜,因為太餓忘記影了,前菜是麻醬豆腐非常開胃, 不用十五分鐘壽司已經放在我面前,經查詢後 每日魚類也會有不同,魷魚非常爽脆,左口魚邊經火炙後,滿口油脂美味爆棚! 太美味了。每款魚料都很鮮。最後看到別人吃的生蠔🦪,樣子不錯,我也跟風一下是令和怪物,師傅說很甜,$60/隻,價格實屬不貴,就吃了兩隻,果然肥美滿腔。尾聲已經將近滿座,幸運一早到店,午飯才能順利解決。

最後看到別人吃的生蠔🦪,樣子不錯,我也跟風一下

尾聲已經將近滿座,幸運一早到店,午飯才能順利解決。

• 海膽壽司盛
2022-12-05 1130 瀏覽
我發覺在疫情期間 (尤其今年),自己少了吃日本魚生,一來第五波多數在家工作,我媽中午叫外送速遞多是粥粉麵飯或小菜點心;二來晚市禁堂食,只去到黃昏六點後來十點,六點都未做完嘢啦,所以又多了留在家吃家常便飯,小弟的入廚技巧因此更進一步,算是 bonus 吧 XD今集想聊聊日本菜,也可以講講市場學的重要。這天我在中環辦完事,中午找地方食午飯,在蘭桂坊一帶趴趴走走看看,突然見到有間店舖將門口掛滿日式燈籠,四隻大字「引人飯聚」,玩食字之餘又吸引眼球,幾過癮,那就不妨入內食個 lunch:餐廳面積不大,蠻有家庭式小店感,這天我就坐在吧枱。食物選擇頗多樣化,有魚生、爐端燒、炸物、各類窩飯等,晚市也有做 Omakase。看清楚一點和記憶回帶,咦,這是數年前由識飲識食的 Viutv Pinky 姐介紹和一起吃飯的同一店?裝修內部改動了一些,卻仍保留著居酒屋的風情:問一吓負責人,是否店的名稱改了?他笑說正在考慮中,不過這個「食字」名稱和亮麗日本燈籠放在餐廳另一門口,就是吸引顧客人流的小小心思和噱頭,那在市場學上都成功啊。點了「海膽刺身定食」HK$283,先附上前菜有麵豉湯、蔬菜沙律、小吃:經過師傅一輪切功

餐廳面積不大,蠻有家庭式小店感,這天我就坐在吧枱。

裝修內部改動了一些,卻仍保留著居酒屋的風情:

經過師傅一輪切功,奉上七款刺身
先吃油金魚腩,厚片油潤,肥美甘甜,油滋令它在厚切之下仍保留絲絲軟滑質感:
其實油甘魚在日本又被稱作「出世魚」,是好意頭的魚,因為它在成長時的名會不斷改變,是視為「出人頭地」的象徵。記得我之前在工作的一個慶功活動上,老闆親自外賣一整條油甘魚及包起刺身師傅來做這個活動的食物主角,當中的象徵意義不言而喻!
北海道馬糞海膽,用附上的紫菜包着來吃:
甜味稍遜,我也沒有多問貨源之類的問題:
在眾多海膽中,例如韓國海膽、加拿大海膽、日本馬糞海膽、日本鹽水海膽、俄羅斯海膽,還有私心推介的澳洲塔斯曼尼亞海膽 (相關舊文) 等,各有不同個性。

韓國味淡清香,加拿大以大件柔滑質感優勝,日本馬糞海膽甜美,鹽水海膽回甘味重,俄羅斯就帶強烈海洋味個性,各有捧場客。

我個人愛好加拿大加日本馬糞海膽一起吃,是軟綿且鮮甜兼得,若有機會大家不妨請師傅弄一件這樣配搭的壽司來品嚐一吓 XD

甜蝦刺身,是吃得出鮮活,一嚐蝦頭便知虛實:
件頭也比我想像中大隻:
帶子刺身,也是厚切,甜美黏口:
厚切是聰明的做法,可以滿足食客啖啖鮮甜啖啖肉的滿足感。

之後是一款我甚少見的魚,灰色表皮經火灼,面放蔥花。坐吧枱的好處就是可以和師傅互相交流,一問之下這叫做鰆魚:
師傅娓娓道來,還友善地拿出相關的書本給我看呢:
鰆魚是馬鮫魚的一種,也因應不同水域地區分開不同的類別的鰆魚:
日本瀨戶內海是鰆魚的傳統主產地,但近年因為過度捕撈,漁獲量已大幅減少,有些店舖會轉移求其次選用其他海峽的鰆魚;此店也不是時常都有供應,要看來貨,一期一會,今天就俾我遇上它:
師傅說日本人會用它做有春天的「鰆押壽司」,在冬季會吃肉身肥美的「寒鰆」。每年大約四至五月,鰆魚為了產卵會從太平一游回來瀨戶內海,所以又有別號叫「報春魚」,幾有意境:
細看之下魚肉條紋分明,師傅為我配上酸汁點鰆魚刺身連蔥花吃,魚質爽實,具肉香,不屬肥滋滋之感,酸汁卻吊起了它的甜味鮮美,加上火灼過的香氣,兩件有點不夠喉呢 XD
最後有三文魚刺身,也是厚切:
我本身對三文魚刺身興趣不太大:
最後是成碟最上鏡的希靈魚:
顏色亮麗,絕對有明星臉,可惜我是不太吃希靈魚的,吃了一點就放低,也對壽司師傅禮貌地說聲不好意思:
另加 $35,追加兩隻吉列炸廣島蠔:
炸功不錯,鬆脆,索油功夫也做得好:
蠔一咬爆汁,小心淥親嘴仔:
最後配一碗昆布湯烏冬:
還有甜品,一小件和果子:
吃完這頓午餐是捧住個肚走,飽到一個點!若果無記錯我上次來該是吃鰻魚飯及拖羅壽司,味道也好。來中環,這可屬值得推薦的「飯聚」選擇。
2022-06-10
  • 海膽刺身定食
2022-09-28 915 瀏覽
Restaurant prepared the wrong order, or gave us the wrong order, but refused to admit the mistake and accused the customer (who had been supporting for years) of getting it wrong. Not even looking for compensation but only an apology, this is utterly disappointing, and the firm will not revisit ever again.
2022-09-11 964 瀏覽
位於中環和安里既小巷 有間用料十足既日本餐廳🍣Set lunch:N1 豐州直送海鮮丼定食 🎎$178魚刺身方面🐟以白魚為主有鯛魚 油甘魚 鰤魚 池魚 都幾多種類😂每塊都切得好厚 大慨有成2cm😋食落每啖都好滿足另外有三文魚子 海膽👍🏻海膽好新鮮 質地實淨 吾會一pat pat 一啲都吾腥🥰丼飯有少飯 多飯選擇 多飯都吾洗加錢 建議男生可以簡多飯 因為飯量本身真系偏少😂頭盤有:和風沙律🥗麻醬豆腐🍴味噌湯♨️$178既set黎講 有咁多款魚 仲有三文魚子 海膽 相當抵食🥇美味しい、 安い
位於中環和安里既小巷 有間用料十足既日本餐廳🍣

味噌湯♨️
2022-09-10
午餐
N1豐州直送海鮮丼定食
性價比不錯 壽司鮮甜、肥美。串燒選擇不多,但大路野都有。生啤全日380ml $88/2杯 大杯$118/2杯 好抵飲! 坐左成晚 飲左6杯😛😛😛😛😛😛比起同區餐廳 環境安靜舒服 同朋友傾計的好地方
性價比不錯 壽司鮮甜、肥美。
串燒選擇不多,但大路野都有。
坐左成晚 飲左6杯😛😛😛😛😛😛
比起同區餐廳 環境安靜舒服
同朋友傾計的好地方

蟹子沙律
蟹子沙律
2022-07-13 1095 瀏覽
喺中環返工真係揾食艱難, 一係貴, 一係排哂長龍, 由於趕住返工, 於是見到有間日本餐廳未滿座, 咁就入去啦。是日午餐雙重芝士咖哩牛肉飯雙重芝士咖哩豚肉飯蔥吞拿魚蓉丼溫泉蛋豚肉飯雙重芝士咖哩牛肉飯, 芝士非常多, 啱哂芝士控, 咖哩味道唔錯, 但可惜牛肉熟過龍, 有d"鞋"雙重芝士咖哩豚肉飯, 豚肉比牛肉好, 豚肉軟, 份量多。蔥吞拿魚蓉丼, 吞拿魚蓉味道較淡, 用大量蔥答救。溫泉蛋豚肉飯, 味道尚可。

是日午餐
雙重芝士咖哩牛肉飯
雙重芝士咖哩豚肉飯
蔥吞拿魚蓉丼
溫泉蛋豚肉飯

雙重芝士咖哩豚肉飯, 豚肉比牛肉好, 豚肉軟, 份量多。

蔥吞拿魚蓉丼, 吞拿魚蓉味道較淡, 用大量蔥答救。

溫泉蛋豚肉飯, 味道尚可。
2022-07-08 736 瀏覽
星期五中環食午餐人頭湧湧 好多餐廳出面都排晒長龍 已經冇乜選擇見Nunu燒外面咁多人排隊 就諗住試一試價錢中位數但味道比想像中普通落單嘅時候 朋友用英文介面落左魚生飯但系統最後出咗蕎麥麵不過同店員溝通過之後都有幫手轉返嗌左雜錦魚生飯同牛肉壽喜燒冇乜驚喜好有衝動想轉個街口去隔離食平啲同好食啲刺身師傅都Nice啲堂食唔洗等外賣相對上好多人坐得近料理枱一直聞到嘢食嘅香味不過因為坐得近門口所以都幾熱可能串燒或者小食會好啲
星期五中環食午餐

坐得近料理枱一直聞到嘢食嘅香味
不過因為坐得近門口所以都幾熱
可能串燒或者小食會好啲
2022-06-21 669 瀏覽
等得耐唔緊要最緊要好食Order左個外賣T3海膽魚生丼但返到去一打開哇😭走晒海膽…好失望😟除左一打開無左啲海膽外味道係好鮮,絕對唔差但係忙還忙唔好走左啲海膽啦🥲🥲
等得耐唔緊要
最緊要好食
Order左個外賣
T3海膽魚生丼
但返到去一打開
哇😭
走晒海膽…好失望😟

除左一打開無左啲海膽外
味道係好鮮,絕對唔差
但係忙還忙
唔好走左啲海膽啦🥲🥲

海膽魚生丼
2022-06-21
25 分鐘 (堂食)
2022-06-14 528 瀏覽
中環要搵食,確實相當困難,價錢貴唔在講,貴得嚟仲要唔好食至慘😩工作咁辛苦,都係想食過美味嘅lunch啫🙄⋯⋯如要買外賣,就更唔好有要求!之前試過呢間嘅堂食,相當不錯👍,而且價錢都算係合理,所以一直都係常客,但近排叫咗幾次吉列豬扒外賣,就真係令人失望,首先豬扒外層不但唔脆(明明係吉列,點都會脆掛)仲要豬扒肉係完全咬唔到,好似用microwave翻熱過咁…….真係希望佢地會改善一下外賣食物嘅質素,否則我又要搵過另一間食堂了😪
2022-06-03 388 瀏覽
上次試了帶子魚生丼,因為我不太喜歡希靈魚,但都比我之前試過的希靈魚好食點,所以今次試了帶子三文魚丼,因為上次都有帶子和三文魚,所以訂餐時已經覺得一定好正,份量多而且刺身厚身,太滿足了!
2022-05-29 330 瀏覽
今日係中環食lunch,因為趕時間所以揀左間近既豚肉烏冬 ($85),比較清淡,味道普通。溫泉蛋豚肉蔥飯($75),溫泉蛋加埋d汁味道都唔錯。吉列豬扒定食($108),加左個溫泉蛋 $10, 豬扒炸得金黃,外皮都幾酥脆,肉嫩,都幾好食。定食有配埋沙律、味噌湯、芝麻醬,白飯同豆腐,可以帶來解膩效果Lunch加一後個價錢唔平,但係中環,都理解既
今日係中環食lunch,因為趕時間所以揀左間近既

豚肉烏冬 ($85),比較清淡,味道普通。
溫泉蛋豚肉蔥飯($75),溫泉蛋加埋d汁味道都唔錯。

Lunch加一後個價錢唔平,但係中環,都理解既