2020-12-26 1776 瀏覽
早前參加了OpenRice 的活動,有幸贏到禮物,真很好開心,有份咁好的聖誕禮物,感謝呀!今日趁來到北角領獎,順便重遊以前所住的鰂魚涌,一個我挺喜歡的地區。環境無大變,只是添了些藝術色彩,亦多了不少新食店,當然「舊的不去,新的不來」,令人在樂與悲之間周旋....發現這間以堅果沖調的飲品店是我的樂,但同址的沙律咖啡店的消失是我的悲。不要想吧!樂在眼前就好好享受先。一入門便見到5支存放着不同堅果的膠柱,具代表性。店子小小,以外賣為主,但亦有位置可供客人站飲。除外賣紙外,店頂亦鑲了兩塊電子餐牌,相當清晰。飲品有七個系列,分別有堅果奶蓋茶、堅果奶·茶、堅果奶、水果茶、冷萃名茶、手沖精品咖啡和純堅果乳,另外還有奶蓋和堅果醬供應。正在宇治抹茶和伯爵朱古力懊惱之際,見到電子螢幕上那杯宇治抹口茶堅果奶蓋茶 ,我就決定佢!沖調好後,店員舀上堅果忌廉,還灑上果仁碎,正!熱宇治抹口茶堅果奶蓋茶 Matcha W/nut cream($39)拿上手暖笠笠,入口溫度剛好,堅果奶蓋豐厚香滑,濃濃的果仁香中帶點鹹味,好特別!揀了微甜,甜度正合我心意,能嚐到抹茶的甘,茶味比我想像濃。甘苦的抹茶配上果仁,味道挺夾,邊飲
熱宇治抹口茶堅果奶蓋茶
沖調好後,店員舀上堅果忌廉,還灑上果仁碎,正!熱宇治抹口茶堅果奶蓋茶 Matcha W/nut cream($39)拿上手暖笠笠,入口溫度剛好,堅果奶蓋豐厚香滑,濃濃的果仁香中帶點鹹味,好特別!揀了微甜,甜度正合我心意,能嚐到抹茶的甘,茶味比我想像濃。甘苦的抹茶配上果仁,味道挺夾,邊飲邊吃到脆口的果仁碎,好喝又好吃。
其實果仁係我最喜歡的零食,不論是杏仁、腰果、合桃、開心果等等,我通通都喜歡。本身好怕飲芝士奶蓋,怕佢又肥又漏,但以堅果取代芝士就唔同。一問之下,原來這店的果仁奶蓋用了五種果仁製作而成,包括有腰果、夏威夷果仁、核桃、榛果和杏仁,又健康又有果仁香,仲好飽肚,簡直係下午茶健康之選。
2020-12-23
5 分鐘 (堂食)
熱宇治抹口茶堅果奶蓋茶
2020-12-19 229 瀏覽
減肥+努力段練期間,但又好想飲番一杯奶蓋茶嚟獎勵自己,所以就嚟咗呢間專飲堅果奶嘅茶飲店。既可以滿足到飲奶蓋茶嘅慾望,既對身體有好多好處!鋪面好文青風,有啲花嘅裝飾,最適合女士們打卡。叫左一杯牛油果堅果奶,同四季春堅果奶蓋茶(少冰,微糖)。先講下牛油果堅果奶,佢嘅牛油果味同堅果味係配合得好完美,飲入口係飲得出好濃郁嘅牛油果味,但又唔會蓋過左堅果味,好飽肚,如果上班族嘅女士可以食少少野加呢杯飲品當午餐或甜品都得!然後再講下呢杯四季春堅果奶蓋茶。第一次飲堅果奶蓋,一飲入口就覺得⋯點解我唔早啲發現呢款奶蓋,因為實在意外地好飲!佢嘅奶蓋係非常挺身,貼紙有細心提示大家係先傾斜45度咁飲,最後先攪拌飲用。佢嘅茶味清香,配合好濃嘅堅果奶蓋,係味道剛剛好,並唔會好似芝士奶蓋咁膩!!非常推薦大家,特別係呢一帶嘅上班族一定要嚟試!既健康,既好飲!!
鋪面好文青風,有啲花嘅裝飾,最適合女士們打卡。
2020-12-19
2020-12-16 300 瀏覽
呢間出名堅果奶既人氣手搖飲品店已經聽聞左好耐,一直都好想去試🎗🎗🎗今日難得得閒就特登過去鰂魚涌個邊試下佢!!行入海光街冇幾耐就會見到間舖頭,招牌好大隻字寫住nuttea,而且舖面夜晚好夠光猛,行過一定會留意下。雖然佢係清一色用堅果奶,但係佢勝在款式夠多,有奶蓋茶、就咁堅果奶,甚至水果茶都有。對於選擇困難症既我,第一次黎試一定係叫佢推薦既飲品。伯爵朱古力堅果奶($47);呢個係店舖極推薦飲品👍真係冇錯係超好飲!我最鐘意係係個朱古力味既cream,佢打得好綿好滑,食入口又唔膩喎,感覺上點食都冇罪惡感🙊個cream係幾濃味既,所以相對黎講個伯爵茶底我就嫌淡左d。不過飲到咁上下將兩者溝暈個味又咁咁好喎😂黑芝芝堅果奶($40):相對起伯爵個個,我就覺得呢杯口味冇咁大眾化。如果你係好鐘意食芝麻糊個類好重芝麻既人就一定啱你。講真,我完全冇諗過佢芝麻味係咁重,飲完一啖成個口腔都係滿滿既芝麻味。雖然係咁,芝麻味又冇蓋過堅果奶既味,你仍然係好清楚自己飲緊堅果奶而唔係鮮奶🥛
伯爵朱古力堅果奶蓋茶

2020-12-10
伯爵朱古力堅果奶蓋茶
  • 伯爵朱古力堅果奶
2020-12-14 94 瀏覽
Nuts tea ,數有知名度嘅手搖飲品店 賣點係素食人士都可以輕鬆飲台式手搖。因為在附近上班,非常之方便。每次放lunch嘅時候都見到好多人排緊隊,店舖嘅色調係少少湖墨綠色 係我鍾意嘅顏色🥰 所以一直都想試呢間舖。見之前一啲美食IG都大推佢嘅伯爵茶朱古力堅果奶蓋茶,決定一試。好怕朱古力又甜又膩嘅我,用伯爵茶嘅清香溝淡甜膩果然非常配搭,唔好睇成杯野黑蚊蚊 飲起上嚟都唔會好膩。重點係佢上面嘅奶蓋有朱古力可可粉,同埋奶蓋每一啖都有nuts, 有五種nuts , 仲附送一個剷仔可以鏟起啲奶蓋,好玩又好飲👍🏻
2020-12-12 166 瀏覽
🏅堅果奶🌰🥜🥛堅好喝😛🥛乳糖不耐者的恩物😉🌟Special : 太古坊做緊一週年優惠, 外賣落單送一杯堅果飲 詳情拉到最後🤗 <<四季春堅果奶蓋茶>> $35茶味好濃🌱 今次叫左走甜 所以飲飲下覺得有小小苦澀<<茉莉綠鑽堅果奶蓋茶>> $35茉莉茶入口清新 中和左苦澀既茶味 用堅果調製既奶蓋好挺身 有好多堅果粒係面 飲到最後都未溶 👍 而且奶蓋超多 雖然奶蓋本身唔太甜 但飲到最後都好飽 食唔哂🤤 官方飲法: 先用鏟子食奶蓋 食左幾啖就飲番幾啖茶 最後圴匀一起飲 個人鐘意一啖奶蓋一啖茶 😍疫情其間唔方便拎住杯飲品係街飲 可以選擇係鋪頭入面嘆完杯茶先走🤓 店舖有2張小枱供應 🍽************🍽 : Nuttea 鰂魚涌海光街36號地下2號舖
🏅堅果奶🌰🥜🥛堅好喝😛

************
🍽 : Nuttea
鰂魚涌海光街36號地下2號舖

2020-12-05 76 瀏覽
剛開始生酮飲食,飲食上有很多限制和要注意的地方(例如要避開糖分的吸收),但一直都好鐘意食甜品同飲手搖飲品🤪,所以就去NUTTEA買健康又無糖又有營養價值的堅果奶蓋茶😋。堅果奶蓋係由 杏仁、核桃、夏威夷果仁、榛子、腰果 5種堅果製成,絕對唔係坊間一般既芝士同牛奶,所以絕素食者都非常適合🌱。.店員介紹 朱古力堅果奶蓋係用無糖朱古力加五種堅果奶製成,加上伯爵茶都係無糖,仲要係店舖既3星推薦,聽到即刻雙眼發光,二話不說就要左呢杯每日限量100杯既皇牌飲品🤩。.伯爵朱古力堅果奶蓋茶💲47(無糖//去冰) 堅果奶蓋口感非常細滑厚身,入囗豐盈,朱古力令奶蓋味道更加香濃,用附送既「迷你鏟子」大啖大啖舀黎食感覺超幸福😊,而且一啲都唔肥膩。配合埋茶味清香既伯爵茶真係好夾💯。
伯爵朱古力堅果奶蓋茶💲47(無糖//去冰)
配合埋茶味清香既伯爵茶真係好夾💯。
2020-12-05
外賣自取
  • 伯爵朱古力堅果奶蓋茶
2020-12-01 93 瀏覽
手搖店越黎越多 但要講到特別stand out嘅我覺得Nuttea都真係做得幾唔錯🧋佢地主打純植物性嘅堅果奶同堅果奶蓋無牛奶同奶精❌🥛好飲又健康😳-🍓粉紅莓好堅果奶蓋茶 $45係依排嘅季節限定飲品☺️茶底係青季春高山茶🍵配搭酸醉甜甜嘅草莓好refreshing😆佢連奶蓋都有草莓味 草莓控必點🍓-🍵四季春堅果奶蓋茶 $35友人想要清爽啲嘅就嗌咗個無水果味嘅佢嘅茶味十分濃郁😝想清啲嘅就可以嗌依個試下雖然我個人就會prefer水果味多啲><-我覺得依間店嘅奶蓋係每啖都超濃堅果味😗好nutty😹😹下次會想試下堅果奶茶😼😼
手搖店越黎越多 但要講到特別stand out嘅

好nutty😹😹
下次會想試下堅果奶茶😼😼
外賣自取
2020-11-28 57 瀏覽
芝士奶蓋我成日推介,堅果奶蓋茶真係第一次飲~今次試咗堅果奶蓋四季春,個奶蓋真係超濃榛子味,幾好飲,同埋佢比芝士奶蓋更厚身,所以飲到好飽咁~茶味中上。。個人嚟講會咁排:高質芝士奶蓋>呢間堅果奶蓋>>>>>普通質素芝士奶蓋

2020-11-23 77 瀏覽
諗住飲珍珠奶茶,結果見到呢一間,望落好似幾特別咁,就試一試佢了外觀上來講,呢間珍珠奶茶店網絡都幾唔錯,尤其見到佢歡迎動物,實在令人另眼相看一開始見到門口度已經排滿晒人,其實有少少卻步㗎,不過如果唔係好飲嘅話就唔會有咁多人排啦係室內設計及外觀上,呢一間小店其實落足心思,周圍都有各式各樣別具心思嘅擺設,亦同時攞出佢哋奶茶裏面有用來做奶嘅五種唔同堅果,切合返飲品嘅主題可以見到其實老闆諗得都幾特別㗎,用一個細鏟仔嚟當匙羹咁用,方便之餘又有少少設計風味,睇見都心心眼呀最後我叫咗杯提子奶蓋,其實係非常之好飲㗎,而且有堅果嘅香味配搭着本身果汁油嘅甜味,製成沙冰,清新得來又會有甜同鹹味嘅配搭,加上奶蓋嘅順滑口感,真係值得一試再試啊

• 四季春堅果奶蓋茶
  • 伯爵朱古力堅果奶蓋茶
2020-11-23 55 瀏覽
我一直都好鍾意飲奶蓋茶,但平時都係飲開用牛奶芝士製成嘅奶蓋,今次係第一次飲純素堅果奶蓋,感覺好有驚喜!仲一試便愛上😍Nuttea嘅堅果奶蓋,冇牛奶冇奶精,仲用咗5款不同嘅堅果而成,包括有杏仁、合桃、夏威夷果仁、榛果、腰果,原來飲奶蓋都可以咁健康!✨伯爵朱古力堅果奶蓋茶$46面頭一層厚厚嘅奶蓋,仲配以一隻匙羹鏟品嚐。堅果奶蓋醇厚濃郁,口感好滑好就濃厚,味道帶少少鹹,朱古力味香濃,榛子味道突出;伯爵茶茶味豐盈,好清爽;朱古力堅果奶蓋同伯爵茶簡直係Perfect Match!✨香蕉燕麥堅果奶$38朋友嘅香蕉燕麥堅果奶,聽落已經好健康,全杯都充滿香蕉嘅香甜味!味道天然,仲夾集住堅果奶嘅香氣,燕麥份量都唔少,幾飽肚,仲令口感更加豐富。

✨伯爵朱古力堅果奶蓋茶$46

✨香蕉燕麥堅果奶$38
2020-11-22 52 瀏覽
一直好想試呢間,因為佢係以堅果打成,我好鐘食堅果,因為好香。今次試榛果力力堅果奶,熱,微糖!一飲,好香堅果味,亦有啲一粒粒細既堅果,奶味唔算重,但我後侮揀左微糖,太淡,吊唔起個啲堅果味,應該都係至少半糖會好飲啲!但我都想再試下其他,今次係我自己揀錯糖量姐!但堅果無得輸。

今次試榛果力力堅果奶,熱,微糖!

但我都想再試下其他,今次係我自己揀錯糖量姐!但堅果無得輸。
2020-11-11
外賣送餐
2020-11-20 64 瀏覽
Nuttea主打5種堅果製成嘅純堅果奶,招牌奶蓋都係用堅果製造,啱晒純素素食者啊🤩!牛油果堅果奶🥑最後就揀咗牛油果味😂,健康之選! 我叫咗無糖,飲落有啲淡。飲落去有淡淡的牛油果味,我覺得堅果奶嘅味仲重過牛油果味~草莓堅果奶蓋茶🍓依杯我叫咗半糖,飲落去甜度啱啱好!士多啤梨汁好好飲🥺,食到粒粒果肉同埋粒粒士多啤梨籽,好真材實料!仲要攞上手仲要好凍,好爽!上面個奶蓋都好特別,同平時嘅芝士奶蓋好唔同,兩個各有特色😈。食落去就係榛子醬嘅味,有啲似食緊kinder繽紛樂😹。奶蓋比得超厚,開心😌!我覺得用堅果整嘅奶/奶蓋好特別🤤!店員仲比咗個鏟仔俾我哋「不」奶蓋食,好可愛💛。大家不妨一試!

牛油果堅果奶🥑

草莓堅果奶蓋茶🍓

2020-11-17 52 瀏覽
上次係旺角試過之後一直心思思想再飲終於撞啱可以再飲啦呢間分店好多人! lunch time個個都幫同事買,一次過買好幾杯排緊隊聽到幾位OL都叫香蕉燕麥堅果奶又香蕉又燕麥 聽落幾healthy咁自己減緊肥,又想飲手搖 所以今次跟大隊叫香蕉燕麥堅果奶,微糖 ($38)好濃香蕉味,加埋粒粒燕麥, 好飽肚又健康真係可以就咁一杯當正餐~~微糖都okay但可能有香蕉,天然果糖,覺得下次可以叫無糖😂😂真正最健康!!朋友叫左提子奶蓋茶 ($40)奶蓋茶真係打卡一流,好靚!!💜💜佢話超多提子皮仲有最值得提係可以用自己杯 byob減一蚊呀!!
上次係旺角試過之後一直心思思想再飲
終於撞啱可以再飲啦
排緊隊聽到幾位OL都叫香蕉燕麥堅果奶
又香蕉又燕麥 聽落幾healthy咁
自己減緊肥,又想飲手搖 所以今次跟大隊叫
香蕉燕麥堅果奶,微糖 ($38)
好濃香蕉味,加埋粒粒燕麥, 好飽肚又健康
真係可以就咁一杯當正餐~~
微糖都okay
但可能有香蕉,天然果糖,覺得下次可以叫無糖😂😂
真正最健康!!

朋友叫左提子奶蓋茶 ($40)
奶蓋茶真係打卡一流,好靚!!💜💜
佢話超多提子皮

仲有最值得提係可以用自己杯 byob減一蚊呀!!
2020-11-17 45 瀏覽
上次係旺角試過之後一直心思思想再飲終於撞啱可以再飲啦呢間分店好多人! lunch time個個都幫同事買,一次過買好幾杯排緊隊聽到幾位OL都叫香蕉燕麥堅果奶又香蕉又燕麥 聽落幾healthy咁自己減緊肥,又想飲手搖 所以今次跟大隊叫香蕉燕麥堅果奶,微糖 ($38)好濃香蕉味,加埋粒粒燕麥, 好飽肚又健康真係可以就咁一杯當正餐~~微糖都okay但可能有香蕉,天然果糖,覺得下次可以叫無糖😂😂真正最健康!!朋友叫左提子奶蓋茶 ($40奶蓋茶真係打卡一流,好靚!!💜💜佢話超多提子皮recommendation rating (out of five):
上次係旺角試過之後一直心思思想再飲
終於撞啱可以再飲啦
排緊隊聽到幾位OL都叫香蕉燕麥堅果奶
又香蕉又燕麥 聽落幾healthy咁
自己減緊肥,又想飲手搖 所以今次跟大隊叫
香蕉燕麥堅果奶,微糖 ($38)
好濃香蕉味,加埋粒粒燕麥, 好飽肚又健康
真係可以就咁一杯當正餐~~
微糖都okay

但可能有香蕉,天然果糖,覺得下次可以叫無糖😂😂
真正最健康!!

朋友叫左提子奶蓋茶 ($40
奶蓋茶真係打卡一流,好靚!!💜💜
佢話超多提子皮

2020-11-17 47 瀏覽
之前我見網上介紹過這間用堅果製作的奶蓋茶,感覺好特別。加上朋友試過之後熱切地向我推薦過。所以今次我出港島已經一早計劃好來試。果然名不虛傳,用料上也是真材實料!朋友點了四季春堅果奶蓋茶($34)。茶味淡了一點,但奶蓋做得很好,質感順滑又綿密!明確地食得出堅果味。這個價錢,如此高的質素,簡直是物超所值!用鏟子造型的小匙羹鏟奶蓋來食真的很可愛!飲管和外賣杯也是用紙造的,感覺上幾環保。我點了一杯伯爵朱古力堅果奶蓋茶($46)。伯爵茶味香濃。奶蓋的榛果味重,相反之下個朱古力味不太突出。相較四季春奶蓋,味道濃郁得多。這杯的料充足到我飲完已經覺得是一餐。這間的奶蓋我真的很喜歡,我下次會考慮買一整杯奶蓋回家。

用鏟子造型的小匙羹鏟奶蓋來食真的很可愛!

飲管和外賣杯也是用紙造的,感覺上幾環保。

這間的奶蓋我真的很喜歡,我下次會考慮買一整杯奶蓋回家。