2024-06-09 59 瀏覽
.最鐘意周圍掃貨俾🧒🏻👧🏻兩兄妹食😋之前都成日去@oceanthree 度買牛扒🥩買生蠔🦪食🤭最近見佢地出左新野🤩呢set喜兒💮既包🥯岩晒佢兩個做早餐👍🏻仲要勁方便..唔需要提早拎出嚟解凍架😜喺冰箱一拎出嚟就放落蒸爐度蒸就食得🤪我本身都好鍾意食豬腳薑..見佢又出埋呢款😋買埋黎試‼️又幾好食喎💯OCEAN THREE 自家系列 —喜兒 • 點心👍🏻 香港情懷 — 香醋豬腳薑💮喜兒-有營紫薯包 售價:$23包 💮喜兒-港式叉燒包 售價:$29包 💮喜兒-黑金流沙包 售價: $36包💮喜兒-古法馬拉糕 售價: $16包🐽🥘 香醋豬腳薑 售價: $39📍OCEAN THEE 有8間門市💙 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座1樓A室💙 旺角煙廠街4號東匯地下💙 樂富聯合道198號樂富邨樂富街市地下108 - 109及115號舖💙 深水埗西邨路19號南昌薈街市地下103號舖(富昌邨旁)💙 荃灣河背街48號A舖💙 沙田禾輋邨禾輋街市地下M68號舖💙 將軍澳尚德邨TKO Spot街市109號舖💙 灣仔 灣仔道2號尚翹峰地下A3舖 (灣仔街市旁)#oceanthree #凍肉 #早餐 #美食 #生蠔 #刺

OCEAN THREE 自家系列 —喜兒 • 點心👍🏻

🐽🥘 香醋豬腳薑 售價: $39

📍OCEAN THEE 有8間門市
💙 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座1樓A室
💙 旺角煙廠街4號東匯地下
💙 深水埗西邨路19號南昌薈街市地下103號舖(富昌邨旁)
💙 荃灣河背街48號A舖
💙 沙田禾輋邨禾輋街市地下M68號舖
💙 將軍澳尚德邨TKO Spot街市109號舖
💙 灣仔 灣仔道2號尚翹峰地下A3舖 (灣仔街市旁)

#oceanthree #凍肉 #早餐 #美食 #生蠔 #刺身 #高級食材 #海鮮 #速遞 #foodie
2023-02-02 294 瀏覽
幾經忍耐,防疫措施終於放寬,今個農曆新年親戚朋友間恢復拜年,為方便與家人慶團圓增加話題,更可在農曆新年感受多重粵式滋味,造就了盆菜成為餐桌上不可或缺的選擇,賣相華麗、又夠豪華。近年俘獲了不少忠實擁躉。雖然坊間出現了林林總總的素盆菜、西式盆菜、fusion盆菜等,選擇甚多;但還是經典中式盆菜最受歡迎。小人今年在一間專賣生蠔的食材店買了一盆四人盆菜,好像是六百多元,適合4位嘴刁人士享用。價錢非常划算,卻已經有齊傳統盆菜令人垂涎的傳統食材拼砌而成,盡顯矜貴美味!盤中美食包括:花膠、花菇、金蠔、豬皮、蓮藕、五花腩、髪菜、魷魚、大蝦、魚蛋、豬手、白蘿蔔,還另加送鮑魚!當中花膠和花菇又大又厚,好像吃著扒一樣!而最美味的是豬手與及白蘿蔔,豬手骨膠原豐富之餘,肉質更是鬆化軟滑,肥而不膩 ; 此外最具吸汁力的白蘿蔔亦炆煮得夠腍夠入味,真材實料又超足料,趁熱吃鮮美多汁、肉嫩味鮮 ; 還有盆菜的靈魂「炆腩肉」做到入口即化 ; 更要一提的是那秘制醬汁,鹹甜恰到好處,吃完盆菜加些生菜下去煮盡吸湯汁。最後還要提及的還有隨盆菜附送的辣油,辣勁十足但其花椒香氣直令人追著吃!整體味道有水準,一盆豐富的盆菜迎來豐盛的新一

新春盤菜
盤菜真身
翻熱了的盤菜
整體味道有水準,一盆豐富的盆菜迎來豐盛的新一年!
新春盤菜
盤菜真身
翻熱了的盤菜
Stay Home 一人晚餐食得簡單啲,速食都要吃得有營養啊!朋友介紹搜購優質食材要去 Ocean Three , 佢會買靚牛配紅酒或海鮮配白洒返屋企嘆,不過我就冇咁好心機攪咁多野,睇下有乜嘢方便快捷又有營養的東西。真係估唔到一間Ocean Three 有晒世界各地搜羅返嚟嘅優質食材,由日本直送美食、泰國冇激素肉類、世界各地冷藏海鮮,而且還有醬料同香草等,係這裡一次過可以買晒所有食材,超級方便啊!我連自己煮都懶所以買咗急凍食物「鮑汁花膠」包裝上有教點樣處理,都係解凍同埋加熱兩個步驟,手殘都冇問題。返屋企就係煮個白飯將預熱左嘅包汁花膠撈上飯面就食得。話明係包汁當然係要夠鮮味,但係佢唔會鮮到好誇張,因為冇加味精,質感都唔會杰撻撻,用嚟撈飯簡直係奢華嘅感覺,每件花膠都用筷子夾得起,唔係碎濕濕嘅貨色,入口超有彈性略帶爽口,膠原豐富,咀兒也黏黏的,$68 超值!碗仔翅 $48藍雪魚花膠、木耳、雞蛋絲、冬菇絲、仿翅等。最怕食到杰撻撻既碗仔翅,啲碗絕對唔會口感好清爽,加埋豐富嘅用料,又有矜貴嘅花膠,足足兩大碗,飽肚又養顏。
Stay Home

我連自己煮都懶所以買咗急凍食物

「鮑汁花膠」
返屋企就係煮個白飯將預熱左嘅包汁花膠撈上飯面就食得。

碗仔翅 $48

2020-08-16
  • 鮑汁花膠
2020-08-22 413 瀏覽
Ocean Three 以生蠔及急凍食物為主,食物質素也不差,價錢也是合理,最近也推介了新美食,在疫情之下,都合適買回去在家享用,也是不錯的選擇。******************************Ocean Three 都是以賣生蠔聞名,此外,還有些很多其他急凍美食,也有外賣服務。疫情期間,就會買多了些急凍美食回家好好享受,但這次來到灣仔分店的Ocean Three,就在灣仔街巿的附近,便入內走走看看。沒想到入內便發現了新美食,就是女仕恩物花膠美食。當中包括了鮑魚花膠,或是上湯扒花膠,都是HKD68一份。此外,還有花膠雞煲或是花膠佛跳牆,都是HKD98一份。最特別也應該是花膠碗仔翅HKD48一份,都幾特別。買了想要的美食,因為是急凍,所以需要保溫袋。花膠碗仔翅HKD48,用上紙袋包裝,還會教怎樣把花膠碗仔翅翻熱。打開包裝袋,碗仔翅份量都不少,花膠也是獨立包裝的,就是在翻熱碗仔翅時,後加花膠,就不會把花膠煮得太耐。沒想到碗仔翅份量都足夠有2碗,材料十足,味道已經有足夠調味,也包括了有醋在內,花膠一點也不少,確實抵食。上湯扒花膠 HKD68,用上紙袋包裝,包裝袋也會教你怎樣弄熱這

買了想要的美食,因為是急凍,所以需要保溫袋。

上湯扒花膠 HKD68,用上紙袋包裝,包裝袋也會教你怎樣弄熱這個上湯扒花膠。

花膠和上湯都是獨立包裝,花扒相對較大片,份量一點都不少。在弄熱之時,花膠可以後加,也不怕把花膠煮得太耐。

上湯份量足夠有2碗份量,更沒想到扒花膠份量一點都不少,也不會細細片,所以吃上花膠膠質也不少,上湯湯底又很清甜,值得推介。

5 分鐘 (外賣自取)
  • 上湯扒花膠
  • 花膠碗仔翅
2020-08-17 245 瀏覽
Ocean Three出名係啲生蠔每次開party都一定會訂生蠔食原來除左生蠔,仲有好多野買架呢個雞煲醬好岩而家home cooking整,無得出去食雞煲,呢包雞煲醬夠哂方便仲有花膠碗仔翅呀平民既碗仔翅,加左花膠,成件事高級哂價錢仲係$48咋超抵!忍唔住要入貨最後買左花膠碗仔翅&鮑汁花膠裡面分開左2包,一包係碗仔翅,另一包係真空左既花膠首先要先解凍!目測睇花膠都起碼有3、4舊,仲要係好大舊整完出嚟都有一大湯碗真係超級抵食材料都好足,有花菇、火腿碎、木耳、腐竹,當然仲有主角 — 花膠花膠口感好爽彈,有口感之餘都好滑身,唔會硬綁綁而碗仔翅唔會好稠,稀稠度岩岩好最怕食過稀或過稠既碗仔翅,呢個碗仔翅好正夜晚屋企無煮飯,就整埋呢個鮑汁花膠撈飯先一日吸收咁多花膠,好豐富嘅骨膠原,不得了鮑汁撈飯一流花膠都係屬於爽彈口感
Ocean Three出名係啲生蠔
每次開party都一定會訂生蠔食

原來除左生蠔,仲有好多野買架

仲有花膠碗仔翅呀
平民既碗仔翅,加左花膠,成件事高級哂

價錢仲係$48咋
超抵!忍唔住要入貨

最後買左花膠碗仔翅&鮑汁花膠

裡面分開左2包,一包係碗仔翅,另一包係真空左既花膠
首先要先解凍!目測睇花膠都起碼有3、4舊,仲要係好大舊

整完出嚟都有一大湯碗
真係超級抵食

花膠口感好爽彈,有口感之餘都好滑身,唔會硬綁綁

而碗仔翅唔會好稠,稀稠度岩岩好
最怕食過稀或過稠既碗仔翅,呢個碗仔翅好正

夜晚屋企無煮飯,就整埋呢個鮑汁花膠撈飯先

一日吸收咁多花膠,好豐富嘅骨膠原,不得了
鮑汁撈飯一流
花膠都係屬於爽彈口感
2020-08-15
2020-08-13 167 瀏覽
疫症未受到控制,  政府限聚令實施,  禁晚間堂食.  大家要買外賣回家做晚餐. 朋友教我去 灣仔道  Ocean Three,  可以買 生蠔, 冰鮮海鮮, 今晚來得遲, 7:30pm,  生蠔已沽清了.改考慮買帶子, 虎蝦.   看來 亞拉斯加蟹腳, 牛扒,  同雞也不錯.店員見我東張西望,  好想食海產, 於是介紹我買花膠, 我真係要試試, 鮑汁花膠, $68- , 包裝大方得體, 送禮自用也可以, 如果味道好, 下次買給女友. 翹花膠翅, $48- , 好大包, 一定要買來試試.包裝袋外面, 附有食用建議, 圖文並茂.先試 鮑汁花膠,  剪開袋內有兩小包,  一包鮑汁, 一包花膠.  依提議可 放入蒸煮爐或微波爐加熱便可, 簡單又快捷. 濃濃的鮑汁,  加上 厚 厚 的花膠, 好像去了酒家食飯, 感覺花膠炖得稔, 入口軟糯, 鮑汁濃稠適中. 食花膠, 暖胃又滋補. 翹花膠翅加熱後, 又從膠袋倒出湯料.  有點驚喜, 看來像碗仔翅, 用料不馬虎, 有豬肉絲, 仿翅粉絲, 木耳絲, 香菇, 湯底澴濃郁, 色澤及調味都好好.  買急凍湯包. 吃得鮮又健康.一般外賣食品, 會吃得較乾或
翹花膠翅, $48- , 好大包, 一定要買來試試.
包裝袋外面, 附有食用建議, 圖文並茂.
濃濃的鮑汁,  加上 厚 厚 的花膠, 好像去了酒家食飯,
感覺花膠炖得稔, 入口軟糯, 鮑汁濃稠適中.
食花膠, 暖胃又滋補.

翹花膠翅
加熱後, 又從膠袋倒出湯料.
湯底澴濃郁, 色澤及調味都好好.
買急凍湯包. 吃得鮮又健康.
一般外賣食品, 會吃得較乾或味道過濃, 今次買湯包, 吃得健康又有營養.
  • 翹花膠翅
  • 鮑汁花膠
1K
2020-08-12 126 瀏覽
今次買凍肉有個新發現,原來 灣仔道 Oceanthree不單止出售生蠔, 凍肉, 海鮮, 重有急凍湯包, 放在家中雪櫃, 少出街時自己煮食, 非常方便.  Oceanthree   分店有多間,  主打生蠔, 刺身, 冰鮮凍肉, 海鮮, 和日本人氣食品, 項目甚多.店舖十分整潔.  凍肉海產, 全放在凍櫃內.  食物分門別類放得整整齊齊,  價錢清晰.  仲有調味用的煮食醬油, 海鹽......可以選購,  一次過買好方便.  店家提供保冷袋, 好窩心.   除了兩塊美國和牛之外, 我第一次加買 翹花膠翅 及 上湯花膠. 一袋取走.冷藏食物包裝得好好.  回家我立即打開 翹花膠翅,  翹翅 及 花膠分別裝成兩包.上湯花膠.   上湯  及 花膠 也是分別裝成兩包.看了煮食 指引.  只要加熱就可以食, 方便快捷. 翹花膠翅, 材料足, 採用深海鱈魚鰾, 制作成花膠, 有營養好味, 配有木耳絲, 香菇, 豬肉絲,  仿翅粉絲, 味道正, 入口有如碗仔翅. 一包可分成兩小碗.  湯品無味精, 防腐劑及色素.  原味本地製造.  健康又方便的湯品.第二包, 上湯花膠,  花膠夠厚, 要靚唔只
今次買凍肉有個新發現,原來 灣仔道 Oceanthree
 店家提供保冷袋, 好窩心.   除了兩塊美國和牛之外, 我第一次加買 翹花膠翅上湯花膠. 一袋取走.
冷藏食物包裝得好好.  回家我立即打開 翹花膠翅,
翹翅花膠分別裝成兩包.
上湯花膠.   上湯  及 花膠 也是分別裝成兩包.
看了煮食 指引.  只要加熱就可以食, 方便快捷.
第二包, 上湯花膠,  花膠夠厚, 要靚唔只係去美容院, 重要食花膠, 才可以內外都靚. 。
花膠零污染,  零添加, 養顏補益.
用花膠做嘅湯包, 容易煮熱, 有營養, 食得好開心.
即飲湯包,  本港製造, 味道及用料都是全天然, 不加防腐劑, 上班一族最合.
  • 翹花膠翅
  • 上湯花膠
2020-07-29 76 瀏覽
#為食妹日記 #瑩瑩周圍食.疫情關係我哋宅在家 #stayhome,所以要打爆雪櫃做好準備,掃貨時發現左正野😏梗係要分享下,閉關都可以食好西架😋。.買急凍食品時發現花膠碗仔翅,OMG 😱😱係懶人福音,家下仲要有優惠🈹$35蚊(原價$48)一大包,超級抵!!.呢個花膠碗仔翅係仿翅並不是真翅🦈‼️愛環保🌍♻️人士唔洗擔心可以安心食用,仲不添加味精、低鈉低糖,健康又環保嘅街頭小食。.烹煮過程0難度,只要先解凍,再放落獲或微波爐加熱就可以,簡單又快捷😆👏,岩哂做消夜。一包都好足料,大大塊花膠,碗仔翅分到兩大碗🥣。味道食落同出面街冇分別,相似度有80~90分。.識食嘅瑩瑩狂食花膠,一路食一路大讚好味😋👍,成碗食哂。材料足、味道似、價錢平,又方便,真係值得一試🙌。.好味指數:😋😋😋😋4/5推介指數:😋😋😋😋4/5抵食指數:😋😋😋😋😋5/5.🍽 Oceanthree Development Limited (灣仔)📍灣仔灣仔道2號尚翹峰地下A3號舖
#為食妹日記 #瑩瑩周圍食

好味指數:😋😋😋😋4/5
推介指數:😋😋😋😋4/5
抵食指數:😋😋😋😋😋5/5
📍灣仔灣仔道2號尚翹峰地下A3號舖
2018-07-12 384 瀏覽
地點位置唔錯,都好方便,新開張後幫佢地買過幾次食物,貨品未算齊全,總也都可以,但每次Sales都無嘜笑容,大公司唔休做似的,有時就掛住玩手機。付款亦唔方便,連八達通都無。以前一直幫佢地網購,需然要等送貨,但我估以後都係網購好過!
2018-07-06
  • 生蠔