2012-11-12 28 瀏覽
今日與一友人聊起寫食評與看食評者之間不同的想法與出發點,突然意識到,自己寫到現在的食評中,也少有滿足到友人從一個希望從食評博客中找到些參考價值的觀者角度而抱有的期望,那就以今晚的這一篇文章來做個試驗,改進一下自己的寫作方式。Ocio 如實type 入openrice 來搜索,會有兩個結果,一是這家銅鑼灣登龍街,另一家則是旺角的waffle 專賣店,巧的是兩家店的招牌似乎都是waffle! 前排也有看到網路上的博文說是此店的set deal 頗抵,除佐waffle(dessert set/ afternoon set) 之外也有All-day-breakfast 提供,其中更是多佐一項waffle 全是普通版本所提供不到的,加之waffle 乃蛋醬溝粉漿而製成,都算是澱粉食品一類吧,故飽肚係數也有個middle-level!說是waffle 招牌的小鋪,其實與一般稍作裝飾的cafe無差,開于鬧市中的僻靜“孤島”登龍街,與新記車載面、舞心拉麵以及豚王做鄰居,又是此街上唯一一家西式cafe 並無同類競爭者,故生意也算不差!店門外的小黑板上則些著當日提供的Lunch set 粗粗看過,影像中也

說是waffle 招牌的小鋪,其實與一般稍作裝飾的cafe無差,開于鬧市中的僻靜“孤島”登龍街,與新記車載面、舞心拉麵以及豚王做鄰居,又是此街上唯一一家西式cafe 並無同類競爭者,故生意也算不差!店門外的小黑板上則些著當日提供的Lunch set 粗粗看過,影像中也有幾種比較特別的意粉可以選擇,價格比起樓上cafe 貴些,比mall 中cafe/ restaurant 又平些,不過一樣要加一。

店內以暖光燈為主,配以木質裝飾,營造的氣氛較為舒適與溫暖,沒有過多裝飾,牆面多以木質表框裱起的post 為主,而小黑板似乎特別受店家青睞,門口一塊,店內三塊,兩塊分別寫著招牌熱門產品以及afternoon set ,另一塊非黑板則貼滿明信片,funny post 等,順延時下正流行的親合派cafe 風。
廚房是非開放式的,隱蔽在櫃檯后,餅柜則兼做隔間隔開櫃檯與走道,餅櫃中一排“半開”雞蛋很是可愛,其實都是燉蛋類甜品啦~
Ocio 並非簡單的cafe 只供應甜品及飲品,正如前文提到也有輕食類甚至意粉,都算是五臟俱全的小餐廳,就環境是符合廝磨一下午的標準,但到底地貴屋小效應,座位不多,位與位之間也不寬敞,有限空間內若是想要密密聊天,是沒多大可能的了,個人覺得也只是慢慢食完一餐下午茶而已,想要拿著本書或是電腦泡上一下午更是不合地理。
我的這杯Latte,給我的第一反應是,起錯名了;一看便知是Flat White,anyway 我都種意飲;可惜咖啡偏酸且苦味有些稍重,少了密密奶泡更顯得入口酸澀,滴滴咖啡也缺乏油脂而口感輕薄不夠醇厚,香氣更是欠缺;無奈,只能破例加糖(平時飲咖啡、港式奶茶均不入任何糖類)黃糖、白糖、怡口糖,在朋友建議下,入了怡口糖,果然入包裝紙上所言,分量只有1/4 甜度卻更勝!咖啡瞬間變得好飲許多,只是完全變成一杯雀巢速溶加入許多糖的口味而已;怡口糖倒是周到,keep fit 的女仔一定種意這份“心思”。
朋友點的正餐中包一杯飲品,選佐Earl Grey,以茶壺上茶,添水不算主動但也禮貌,伯爵紅茶而非伯爵茶,故茶色不及紅茶濃色卻也偏紅些,聞著沒什麼特別印象深刻的伯爵茶香,茶,不是Ocio 的主打。
雲呢拿吉士拿破崙 $33

兩根雲呢拿香草茛做點綴讓我有些錯愕,有些壞了本來不錯的造型,煞風景啦;拿破崙做的有木有樣,簡單切開本以為會酥皮“飛濺”,沒想到並未出現如此尷尬狀況;夾著淡黃色忌廉一起吃,酥皮鬆脆而吉士醬冰涼,雲呢拿味忌廉香甜得清新,口感順滑不粘不膩,愛甜品又無法承受過甜過膩過重口味的人應該會喜歡這款拿破崙;個人則比較欣賞酥中帶脆卻又有些稍稍韌的酥皮層結構,沾著忌廉的部份稍稍濕軟而略韌帶著些粘連度,未沾到的部份則是酥鬆脆口,食落滿口粉粉碎伴著糖霜純淨的甜味。
Vegetarian $59
(Poached egg, cherry tomato, asparagus, mushrooms, baked beans, waffle and salad; coffee or tea)
素食達人
(水煮蛋,藤茄,蘆筍,蘑菇茄汁焗豆,窩夫及沙律;咖啡或紅茶)

分量不少堆得小山似的整碟健康食物端上桌,“姹紫嫣紅”得讓人看得眼紅嘴饞;沙律菜伴以酸酸黑醋汁,不過就不要期望是什麽意大利餐廳裡的香醋啦,只是一般的沙律醋而已;友人的這份最為搶眼莫過於poached egg,嬌嫩的賣相,讓人好期待戳破的一刹那。
可惜,現實往往是殘酷的,小心翼翼戳了半天,都只是與超厚蛋白瞎較勁而已,這個“最終形態”倒是挺符合中文名水煮蛋的寓意,厚厚的蛋白猶如銅牆鐵壁,裏面的蛋黃雖是鮮黃而帶些凝膠質地,但絕不是流心之輩;這一份,吃著只塗個健康均衡。
All-day-breakfast $63
(Germany Sausage, scrambled egg, bacon, baked beans, waffle and salad; coffee or tea)
全日早餐
(德國肉腸,炒蛋,煙肉,茄汁焗豆,窩夫及沙律;咖啡或茶)

相反倒是本人點的全日早餐發揮正常,簡簡單單的英式早餐總多佐pure 窩夫半塊,抵食又豐富,要肉有肉要菜有菜,讓花心貪食的我心理上大滿足(一樣使用腦子吃飯,人家是用來計算健康係數,我是用來數著吃了多少種來決定飽肚程度);最愛還是蔬菜類,沙律菜隨欠缺水份口感不夠爽脆但也絲毫不苦不澀,配以酸甜開胃沙律醋,讓人忘卻“羊吃草”的口感;德國肉腸以雞肉混雜些香草調料為餡,也是超市貨的口感,無誘人燒烤香也無多汁波波脆的腸衣口感,也談不上肉感了;另有兩片煙肉,個人稱為午餐肉,與出面茶餐廳的差不多;
茄汁焗豆溫溫地,茄汁是罐頭出品,稍有人工味,但不算太過分,口味均衡也是不錯,黃豆則焗的軟熟;炒蛋倒是現炒熱辣,牛油不吝嗇卻也不過油,吃起來盡顯新鮮雞蛋的蛋香並未有多餘調味,帶著些水氣混著油分,口感滑嫩,已是不錯;單吃的窩夫少了醬料的添味,有些寡薄,蛋醬中蛋的成份不算高,香氣不突出,也無多餘調味,吃起來有些乏味,窩夫質地亦有些偏軟,好在整體硬實。
Waffle - Lemon Honey Comb $39
檸檬脆糖

這款檸檬脆糖風味的窩夫配以雲呢拿雪糕球,上桌已是陣陣焦糖飄香,表層抹上一層略氾黃的透明焦糖蜂蜜醬;雪糕球融的不算太快,奶味也足,香甜非常,與熱辣waffle 對比強烈,冰火兩重天;兩塊大大脆糖好似小時候吃的麥芽糖,咬起來是“倔強”的硬脆,于嘴中融開又變成略粘牙的質地,蜂蜜香甜而不膩;窩夫雖是偏軟類,但如前文提及,亦是做的厚實,略焦的部份當然更硬些也更脆口焦香多些,但絕對不“過隆”,中心部份好似稍稍結實的蛋糕仔,鬆軟細緻帶有淡淡雞蛋香氣(真的只是淡淡)相反倒是蜂蜜糖漿混著清新酸味的檸檬汁來的更好味,檸檬的酸與蜂蜜的甜很夾,口味清新卻不失甜品給人的滿足感。

整體來說,小店開設的位置盡取鬧中取靜的優勢,空間不大但提供的食物種類不少,肚餓的或是只想小坐一會的都有的選擇,當然招牌窩夫是少不了,個人建議只想嘗試窩夫或是不太肚餓的,可以點英式窩夫來吃,各種味道各取所需,但其實味道只在於醬汁配料的不同,窩夫都是一樣的!另外也可以試試拿破崙,比不上頂級酒店,但也不算差;肚餓的大可來一份意粉或是輕食,不過就別抱有太大期望,至少于後者我是這麼認為;置於飲品,還是不多說了,大家就只當解渴或是配餐的,抱有一顆寬容的心來享受美好週末(大多光顧此店的人應該都不趕時間吧?)
2012-11-04
  • 檸檬脆糖窩夫,雲呢拿吉士拿破崙
2012-10-11 24 瀏覽
因為勁鍾意食 full English breakfast就試左all day breakfast, 竟然有塊waffle instead of toast...又頗騎呢咁有沙律分開食每一樣野都好味但係一齊食又好似...唯有分開講因為最怪係有沙律我唯有食左先-掂, fresh, nice saucewaffle-唔錯, 不過唔夠脆breakfast:腸, 蛋 同 baked beans 既組合好難錯好味腸-唔會好肥蛋-剛剛好, 唔會太生, 唔會太熟portion細左少少, 我地中國人可能剛剛ok但係西人可能就唔夠earl grey tea 用左兩個茶包好大方, 但係飲完眼光光到天光Macaroon都試過-好味,不過亦唔太正宗外層唔夠脆, 內又唔夠軟service 細心, 餐具精緻整體上唔錯
因為勁鍾意食 full English breakfast
又頗騎呢咁有沙律
分開食每一樣野都好味
但係一齊食又好似...
唯有分開講
waffle-唔錯, 不過唔夠脆
好味
腸-唔會好肥
蛋-剛剛好, 唔會太生, 唔會太熟
portion細左少少, 我地中國人可能剛剛ok
但係西人可能就唔夠

Macaroon都試過-好味,不過亦唔太正宗
外層唔夠脆, 內又唔夠軟

service 細心, 餐具精緻
整體上唔錯
2012-09-12 5 瀏覽
八月二十二日 (星期三)年多前吃過Ocio於旺角的分店,當時它只是售賣窩夫終以其水準及價錢,成功在競爭激烈的甜品界跑出接着在銅鑼灣登龍街開設分店,不只賣窩夫,還有各式各樣的西式甜品及意粉等食物早前看到食友的食評照片,很想到Ocio吃它的英式早餐以及班尼迪蛋是晚,做完運動後,就行到登龍街用膳是日的登龍街十分熱鬧,食街滿是各地美食,應有盡有最矚目的莫過於豚王,就是連好樂滿也要排隊?八時了,門口仍然是長長的人龍,反觀對面的舞心人流不多(香港人真的懂吃!)走進Ocio,食客盡是年輕人,有一檯食客還與友人慶生,好不熱鬧!打開餐牌,見到想吃的班尼迪蛋已售罄了,有點失望唯有點兩款全日早餐店方以招牌窩夫取代麵包,有新鮮感配上牛油以及蜜糖吃,相當滋味但略嫌窩夫太脆身,不大鬆軟還有德國肉腸,火腿,茄汁焗豆,雜菜及炒蛋炒蛋質地很像麥記的早餐吃到的,入口雖不油膩,但就是不夠香滑另一款的早餐是配以炸雞與薯角炸雞和薯角雖炸得有點油膩,但兩者味道俱不錯尤其是炸雞,外脆內嫩,只是控油功夫要再做好點份量比坊間吃到的確實少了,因此稱它們為” 哎呀全日早餐”也很貼切不過以六十元一個全日早餐連飲品來說,實屬相宜,性價比頗高的
八月二十二日 (星期三)
簡約的餐牌
年多前吃過Ocio於旺角的分店,當時它只是售賣窩夫
終以其水準及價錢,成功在競爭激烈的甜品界跑出
這裡還是以甜品作主打
是晚,做完運動後,就行到登龍街用膳

是日的登龍街十分熱鬧,食街滿是各地美食,應有盡有
最矚目的莫過於豚王,就是連好樂滿也要排隊?

打開餐牌,見到想吃的班尼迪蛋已售罄了,有點失望
唯有點兩款全日早餐
哎呀全日早餐
哎呀全日早餐
招牌窩夫,很香脆,但同時欠一點鬆軟
窩夫塗蜜糖牛油,味美!
店方以招牌窩夫取代麵包,有新鮮感
配上牛油以及蜜糖吃,相當滋味
但略嫌窩夫太脆身,不大鬆軟
肉腸肉質爽口,味清香
火腿也不俗
還有德國肉腸,火腿,茄汁焗豆,雜菜及炒蛋
炒蛋質地很像麥記的早餐吃到的,入口雖不油膩,但就是不夠香滑
雞肉炸得外脆內嫩
另一款的早餐是配以炸雞與薯角
炸雞和薯角雖炸得有點油膩,但兩者味道俱不錯
尤其是炸雞,外脆內嫩,只是控油功夫要再做好點
凍檸檬茶,茶味不濃
"飯"後來一杯Latte,一樂也
不過以六十元一個全日早餐連飲品來說,實屬相宜,性價比頗高的

2012-08-22
雞肉炸得外脆內嫩
窩夫塗蜜糖牛油,味美!
2012-09-05 12 瀏覽
星期六返學日~今日lunch想食all day breakfast 不嬲都唔偏好食all day breakfast, 因為兒童唔太鍾意食麵包但係ocio嘅all day breakfast係waffle唔係包,咁又可以試試bor下午1:30嚟到,因為小店的關係好full,啱啱好有一個位俾我攝入去兒童不嬲有個習慣,先食果啲無咁大興趣嘅,留返鍾意果啲最後先食茄汁豆~平時屋企罐頭果啲加熱咗~ok菜&蕃茄~蕃茄有煎過~ok煙肉火腿~無煎過,有的似烘熱~一般喇炒蛋~有啲似麥當當加咗粉漿先炒~唔太like豬肉腸~煎香有肉味~唔會淡而無味,兒童最like喇留到最後嘅waffle,加啲牛油,又香又脆,Good!作為午餐過得去喇,因為waffle先係主打嘛,下次要夜晚嚟試waffle做甜品

茄汁豆~平時屋企罐頭果啲加熱咗~ok
菜&蕃茄~蕃茄有煎過~ok
煙肉火腿~無煎過,有的似烘熱~一般喇
炒蛋~有啲似麥當當加咗粉漿先炒~唔太like
豬肉腸~煎香有肉味~唔會淡而無味,兒童最like喇

留到最後嘅waffle,加啲牛油,又香又脆,Good!

2012-09-04 8 瀏覽
是日到此第一次吃All Day Breakfast.原本想吃拉麵, 但要在炎熱的天氣下,要 排隊在地盤附近, 不太化算. 平日再來.一坐下就有餐牌在前, 任君選擇. 我不想吃太甜, 便點了All Day Breakfast及Cappacino.Cappacino一上桌令我驚喜, 很靚仔又有點內涵. 看書不久, 就有主菜奉上.All Day Breakfast的主角是大肉腸和Waffle! 第一次去餐廳, 我都有最低要求. 因為黑麥的一役, 我第一個測試就是要吃的要新鮮和熱烘烘的(當然不是雪糕和凍湯啦, 哈哈). 一啖肉腸, PASS了. 雖沙律菜有醋, 但味道還是走不出, 可惜呀~沙律縱然是配菜, 如果弄得好吃, 感覺會完滿些.致於另一亮點是WAFFLE, 很特別的口感又不厚重. 下次來TEA一TEA也不錯. 此餐廳不會太趕客, 所以無論一班人或一個人, 都讓你能自在無壓力下坐坐.若果泠氣夠, 就更多人留戀了. 包括我.
是日到此第一次吃All Day Breakfast.

若果泠氣夠, 就更多人留戀了. 包括我.

2012-09-01
  • All Day Breakfast
  • Waffle
2012-09-03 7 瀏覽
團購(大約是半價優惠)優惠過後,當然上來留句Feeback,對商家作回報,對食家作參考。第一次吃OCIO 窩夫時人是在廣華街原祖店吃的。在旺角分店吃過窩夫後覺得很特別,窩夫差不多整個餅也是脆口的,和街頭小吃格仔餅軟軟的大有不同,沒有很充實的蛋糕心,不飽膩,作小點吃也不錯。至於銅鑼灣分店出品的窩夫暫未嚐過,故不在此評論。 Ocio標榜著不含牛油,這種不靠油香也可制作脆口窩夫,正合我心意,且欣賞非常。就是這窩夫給了我信心再試試這裏的切餅。小小cafe格調,以木紋深啡色為主色配著柔和燈光,數張方桌,供應約二十個座位,軟墊餐椅雖不及沙發的舒服,但也可以給你優閒舒適的感覺 。然後你會發覺麻雀雖少, 五臟具全,除了主打西餅甜點外,早午晚三餐都可以在這解決,好像說得有點勉強有點誇張。如店舖門的餐牌,約60大元有交易的All-day breakfast set 作早餐,以招牌窩取替傳統英式鬆餅,素食肉食都有,設計窩心。然後有tea set, 糕餅,窩夫,拿破侖配上咖啡或茶,便可消閒大半個下午。最意想不到是有意粉作熱主食,質素大概可自己衡量得到。一坐下,女店員便奉上兩杯水,可嚐到是混有檸檬清香的水,
。就是這窩夫給了我信心再試試這裏的切餅。
小小cafe格調
門口主食+牆上下午茶 menu
拿破侖menu
特色糕餅menu
all-day breakfaast & pasta menu
一坐下,女店員便奉上兩杯水,可嚐到是混有檸檬清香的水,
給人清新一下味蕾再嚐點甜,不錯的安排。
安排週到-先奉上混有檸檬的水
榛子脆餅 ($28)
賣相很精美,中間榛子軟心朱古力切餅,伴著朱古力醬、榛子粒、榛子碎,感覺相當豐富。從蛋糕的橫切可清晰看到朱古力mousse 和朱古力海綿蛋糕層層相間, 比例大概6:4。
榛子脆餅-軟心朱古力層味濃硬身&蛋糕乾身鬆散
先用叉切出一小角淺嚐,叉一碰碟,頓時感覺異常硬實,心中暗嘆不妙
。朱古力層和蛋糕都很實,而且蛋糕沒有黏度,輕易就碎了出來,這蛋糕是否雪了三日三夜?
心中憧憬的美味頓時幻滅,只好抱著吃一口都要嚐一嚐的心態地吃著。
朱古力味香濃味美,由它的澎湃感可見純度高的黑朱古力制成的,而且不過甜,帶著驚喜
。原來我們看錯"好餅"了,脆餅中的朱古力層不是mousse, 而是軟心朱古力層,即朱古力加未經打發cream 混合而成,相比mousse較濃味較重身,由於朱古力佔的比重多,雪過後相對硬身
下層的朱古力蛋糕, 可謂魔鬼蛋糕,單看賣樣,深色非常,似是重朱古力口味。但此時面層的軟心朱古力已搶去不少味,蛋糕層反被顯得薄弱。另外,蛋糕沒預期中濕潤,非常乾身得來蛋糕碎應叉即落碟
,鞋口得拖垮蛋糕整體口感,唯有靠軟心朱古層的濃厚口味挽回分數。
芒果開心果醬拿破侖-鬆脆又富牛油香
芒果開心果醬拿破侖 ($32)
拿破侖一共有3脆層+2吉士醬層,頂層有數顆芒果立方,再灑上開心果碎,最後於碟邊圍上開心果粒朱古力醬,很有誠意的presentation, 即使沒酒店級的水準也能彷其粉墨登場的外觀。本人最欣賞它的脆層既鬆脆又富牛油香,就好像把蛋撻的酥皮都一片片抽出來,並夾著香滑吉士醬取代燉蛋來吃一樣,這誘人的配搭真讓人想一口一口吃到尾
。大家看到這裏,大概想像到這不是平時由酥油+牛油麵粉一層層摺疊出來的千層,唯美食當前,那管他正宗不正宗,吃了才翻帳吧!

即使是一開始便表明用團購劵,也沒有不快的待遇,而且食物有質素,尤其拿破侖令我一再回味,絕對值得推介。
有緣定會再來會一會All-day breakfast, 就是窩夫熱愛者麻
2012-08-24
$15 (宵夜)
小小cafe格調
門口主食+牆上下午茶 menu
安排週到-先奉上混有檸檬的水
拿破侖menu
特色糕餅menu
芒果開心果醬拿破侖-鬆脆又富牛油香
  • 拿破侖
2012-08-28 11 瀏覽
買左團購, $15當$30用, 之前試過all day breakfast今次試下佢個拿破倫意粉 ($6x)個意粉好足料, 有蕃茄, 腸, 火腿, 青椒,等等茄醬好食, 加埋辣椒仔, 好快就食完晒成碟意粉份量都多, 好足料, 出面好少食到有咁多料既意粉喇
今次試下佢個拿破倫意粉 ($6x)

個意粉好足料, 有蕃茄, 腸, 火腿, 青椒,等等
茄醬好食, 加埋辣椒仔, 好快就食完晒成碟意粉
份量都多, 好足料, 出面好少食到有咁多料既意粉喇
2012-08-28 7 瀏覽
除左waffles, 原來cwb店有all day breakfast食, 仲有幾款選擇,叫左個素食達人 ($55)有沙律, cherry tomato, 蘑菇炒蛋, 茄汁豆, 薯角同埋一塊窩夫, 仲有一杯飲品蕃茄仔-有煎過, 酸酸甜甜, 好開胃沙律-普通炒蛋-唔會好似澳牛咁滑, 不過不失, 不過淡味左d茄汁豆-同罐頭無分別薯角-熱辣辣, 香脆好食窩夫-應該係最好食既, 但係薄左d, 加埋果醬好食整體唔錯, 係cwb黎講好抵食不過店內抽氣太弱, 冷氣都唔夠
叫左個素食達人 ($55)

蕃茄仔-有煎過, 酸酸甜甜, 好開胃
沙律-普通
炒蛋-唔會好似澳牛咁滑, 不過不失, 不過淡味左d
茄汁豆-同罐頭無分別
薯角-熱辣辣, 香脆好食
窩夫-應該係最好食既, 但係薄左d, 加埋果醬好食

整體唔錯, 係cwb黎講好抵食
不過店內抽氣太弱, 冷氣都唔夠
10 分鐘 (堂食)
2012-08-12 5 瀏覽
之前團購買左個巴黎二人餐($75),今次終於有時間來吃啦。坐低眼見有部份食客都係食這個團購餐,都好大碟。有4層waffle,朱古力同原味梅花間竹咁排高,加上兩個朱古力同雲尼拿雪糕球,還有唔同的生果同一大pat cream伴碟。大大碟見到都已經開心。waffle上有朱古力醬同蜜糖,味道很配,不過就唔夠熱同脆。雪糕又好快開始溶,都唔知食邊樣先。不過總括味道普通啦,份量大夠睇頭,視覺效果不俗。除左waffle外,還有兩杯飲品,都係咖啡或茶啦。
之前團購買左個巴黎二人餐($75),今次終於有時間來吃啦。

坐低眼見有部份食客都係食這個團購餐,都好大碟。

除左waffle外,還有兩杯飲品,都係咖啡或茶啦。

雪糕窩夫
2012-06-24
5 分鐘 (堂食)
雪糕窩夫
2012-07-09 5 瀏覽
一直覺得Macaroon好靚好吸引,之前因為貪方便試左D cheap cheap難食版,所以一見到Groupon有就買左喇~前一日打電話去訂, 第2日就去拎,團購價$149/ 12件, 正價大概就$298,一上車就忍唔住食左1件開心果味味道意外地不是太甜, 餡料有少少果仁, 煙煙韌韌其他味由左至右~開心果, 咖啡, 朱古力, 拖肥, 榛子, 雲呢拿下次問下有冇果味先!!
一直覺得Macaroon好靚好吸引,
之前因為貪方便試左D cheap cheap難食版,
所以一見到Groupon有就買左喇~

前一日打電話去訂, 第2日就去拎,
團購價$149/ 12件, 正價大概就$298,

一上車就忍唔住食左1件開心果味
味道意外地不是太甜, 餡料有少少果仁, 煙煙韌韌
其他味由左至右~
開心果, 咖啡, 朱古力, 拖肥, 榛子, 雲呢拿

下次問下有冇果味先!!
2012-07-09
外賣自取
  • Macaroon
2012-07-09 9 瀏覽
食左兩次,十分推介呢間甜品鋪!呢間鋪人流唔多,兩次黎食都係冇咩人,唔洗排隊!店員都好細心,一坐底就主動拎兩杯水黎仲會好定時咁主動行過黎添水。呢度仲出名既就係waffle,所以我第一次食就點左佢個chocolate情迷朱古力!個waffle係外脆內軟,非常好食!朱古力味都十分適中,唔會太甜亦唔會太淡!同我之前係糖XX食既waffle感覺完全唔同,糖XX既waffle雖然賣相好靚,但成件waffle真係好乾爭爭,又硬,個waffle又凍冰冰咁 而且都要四十蚊,諗番起都覺得唔抵!第二次去,我都係叫番chocolate情迷朱古力,而朋友就叫左個雞蛋布丁,試左朋友既雞蛋布丁,好滑好正,而賣相都好得意一定會再去食
食左兩次,十分推介呢間甜品鋪!
呢間鋪人流唔多,兩次黎食都係冇咩人,唔洗排隊!
店員都好細心,一坐底就主動拎兩杯水黎

仲會好定時咁主動行過黎添水。

個waffle係外脆內軟,非常好食!
朱古力味都十分適中,唔會太甜亦唔會太淡!
而且都要四十蚊,諗番起都覺得唔抵!

第二次去,我都係叫番chocolate情迷朱古力,
而朋友就叫左個雞蛋布丁,
試左朋友既雞蛋布丁,好滑好正,
而賣相都好得意

一定會再去食
昨天吃的,出餐時間是快但感覺味道比上次差了
朋友叫的雞蛋布丁,很滑很好吃
早前吃過的,好似這次的水準比較好!
2012-07-07
$35 (宵夜)
昨天吃的,出餐時間是快但感覺味道比上次差了
朋友叫的雞蛋布丁,很滑很好吃
早前吃過的,好似這次的水準比較好!
2012-07-05 4 瀏覽
食,尤其是同上一級去食,總是一個煩惱。既不能地踎,又不能太貴,地方又要帶點舒適。幸好我們身在銅鑼灣的邊緣,要坐好啲、食好啲,不難。是次,我就在登龍街找來了一間西式小店,細閱一下此店,原來是食窩夫的,早知下午茶才來。中午,就只有四個套餐,亦只有4款食物可供選擇。我就一早看中了這兒的 All Day Breakfast。全日早餐在外國吃得多,也是最多完化,一碟包羅萬有的好食品。這兒的 All Day Breakfast 同英國食開的有點不同。沒有蛋,改了做沙律同窩夫,而且肉腸是大大條的,一條足夠你半飽。肉腸,是英式的大肉腸,味道香而且吃不出這是否雪藏貨,不過味道就不比傳統的濃郁。沒有煙肉啊,是一個大失色,火腿片不是什麼吸引的東東,幸好是茄汁豆,冇乜機會會出錯。我欣賞的,就是這兒的招牌窩夫,帶點鬆而不軟、爽而不硬,仲有少少甜香,加了牛油去食,更加是把糖漿的甜味突顯出來。 咖啡,更是一個好的貨色,店員也細心的問我要不要奶,真正的知道客人是有品味咖啡的心得。我品了一口,可以,就叫他們不用給我糖奶,味道甘香濃郁,正是我喜歡的咖啡味道。

中午餐雖然只是一般,但吃得出其窩夫的確是十分有水準,而且我們看過了下午茶的甜品,他們做的拿破崙餅,賣相更是吸引。

再來的話,應該是要來吃tea了.....
2012-06-19 4 瀏覽
晚飯後「口寡寡」的,不知是心魔還是胃部需要,總想要來點甜。每遇此情況,十次有九次都想食朱古力類的甜品,還要朱古力味濃郁才感滿足。人身在CWB,想起這店,雖然試過旺角本店的waffle水準一般,但CWB店還提供其他甜品,便姑且一試。雖然旺角店出品未得我心,但仍先來一客朱古力窩夫,予其平反機會。窩夫熱呼呼的,朱古力香撲鼻而來,尚算不俗,香脆之餘,帶些韌勁,如果厚身少許,更多煙韌部分會更好。再者,味道不太甜,若非配上朱古力粒和雪糕,真不似甜品。朱古力癮未止,遂追加客心太軟,切開看見朱古力漿湧出的一刻實在滿足,和我喜歡食egg benedict的道理一樣。可惜從其薄薄的蛋糕就知道質感稍有不足。蛋糕外層焗得香脆,內裡仍濕潤,只是蛋糕不夠厚,內外對比不夠強烈,食起來滿足感稍 遜。朱古力漿濃郁得很,且不會一味死甜,加上最簡單的雲呢拿雪糕,此物實應天上有~臨走時又買了朱古力曲奇,術其size和厚度,以為是硬身曲奇,還擔心會否太乾,誰知內裡帶點濕潤,外層鬆脆,出奇地討好,是我早晨飲black coffee時的良伴。試上三款朱古力出品,朱古力味香濃,只是質感仍有進步空間,如果晚飯後想來點濃郁朱古力甜品,這

試上三款朱古力出品,朱古力味香濃,只是質感仍有進步空間,如果晚飯後想來點濃郁朱古力甜品,這亦是不錯的選擇。
10 分鐘 (堂食)
2012-06-14 19 瀏覽
係執相既過程發現其實近個月食左呢到幾次,就一次過分享下。榛子脆餅,係我覺得最好食既一款。脆餅質地濕潤,食落軟錦錦,很不錯呢。朱古力味濃郁,帶有輕盈榛子味,味道真的很吸引。見之前幾個食評都係食拿破崙同waffle,其實個脆餅都係好野。香蕉拿破崙,脆皮夠鬆化,吉士夠香,吉士份量都唔少,都幾好味,其實水準唔差過名牌餅店。Waffle係呢到名物,只係覺得唔係太乾唔係太硬,坦白講真係正正常常。不過見識少,真係唔知waffle可以有幾特別。Cream Brulee,面頭焦糖唔係太重手,重手d應該會更好。奶味濃郁了點,蓋過本身既蛋味,不過都係夠哂滑溜,都算係咁樣,整體不過不失的Cream Brulee。心太軟,切開沒有澎湃既朱古力,不過效果都ok,濃郁既朱古力配上焗得剛好既外層,做得都唔錯的心太軟。拖肥布甸雪糕,都幾甜幾溜下,唔係講笑,食兩啖已經夠皮。店仲有All Day Breakfast 食,水準真係一般,正常蛋,正常腸,正常茄汁蛋,沒有太多賣弄,正正常常。咖啡反而不錯,都飲得過。這裡都係一間水準不錯的西式甜品店。
係執相既過程發現其實近個月食左呢到幾次,就一次過分享下。

榛子脆餅
香蕉拿破崙
Waffle
Cream Brulee
心太軟
拖肥布甸雪糕,都幾甜幾溜下,唔係講笑,食兩啖已經夠皮。
拖肥布甸雪糕
All Day Breakfast
咖啡
這裡都係一間水準不錯的西式甜品店。
Ocio
$70 (宵夜)
2012-05-12 11 瀏覽
近期覺得銅鑼灣少左人連食店都一樣, 星期五晚8時多來到此店都空無一人, 真係愈來愈覺得生意難做.同友人叫左檸檬拿破崙+waffle w/ ice cream2人份..先來就係個檸檬拿破崙.(忘記拍照)...一直以為此店出名係waffle, 估唔到此店既拿破崙做得咁出色, 甜甜既餅配上酸酸既檸檬產生化學反應, 唔錯而且面層既脆脆好靚作為點綴好吸引, 不過食了一少啖就放棄因太甜啦 最後個2人份waffle都來...最期待既野原來最令人失望.個waffle就好似食格仔餅..可惜係外皮唔夠脆..而且朱古力雪糕唔夠香濃再配上無味道既waffle就更變得無味道, 唯一可取就係件waffle即叫即製.