2016-04-15 271 瀏覽
男朋友放假,又捉住佢陪我周圍食皆因之後我要返工就冇乜機會可以喺平日周圍去食嘢⋯⋯今天第二站嚟到灣仔湊熱鬧!雖然喺東京已經食過一次,但香港店有限定味:避風塘辣味薯片!當然係試呢個啦下晝四點幾去到,好好彩,只係店內的一小段人龍,唔洗排出店外!不過當比完錢拎住薯片行出店外就見到人龍已排到出店外十人以上喇由於上一餐都未消化完(我哋已經由上環半山行去灣仔😅),所以我哋只能夠食一樣!(本想再番兜個原味薯條😂)嗰一樣當然就係香港限定嘅避風塘辣味薯片啦我哋揀咗波浪紋嘅薯片,覺得厚啲會出色啲初嚐一塊,果然係辣!仲要係有越嚟越辣嘅感覺真係好有避風塘炒嘢嘅味道!不過食到一兩塊薯片係有少少軟身,好似比水氣整軟咗嘅感覺我覺得越食越辣變孖潤腸😅男朋友就覺得好因為佢嗜辣越食越辣之後就係越食越咸果然薯片係要邊飲🍺🍷🍸🍹邊食至係最好!
男朋友放假,又捉住佢陪我周圍食
皆因之後我要返工就冇乜機會可以喺平日周圍去食嘢⋯⋯

我哋揀咗波浪紋嘅薯片,覺得厚啲會出色啲
初嚐一塊,果然係辣!仲要係有越嚟越辣嘅感覺
真係好有避風塘炒嘢嘅味道!
不過食到一兩塊薯片係有少少軟身,好似比水氣整軟咗嘅感覺
我覺得越食越辣
變孖潤腸😅男朋友就覺得好
因為佢嗜辣
越食越辣之後就係越食越咸
果然薯片係要邊飲🍺🍷🍸🍹邊食至係最好!
避風塘辣味波浪薯片
2016-04-11
避風塘辣味波浪薯片
2016-04-13 186 瀏覽
避風塘香辣味薯片&軟雪糕 ($38)食吾到罪惡感的雙重芝士,都食返個避風塘香辣味薯片la😤現場即叫即炸的薯片睇黎吸引左吾少人,好彩剛過左Lunch Hour排十分鐘就到我la😍依隻味道的薯片係香港限定ga~食落幾惹味又吾會話太過辣😆薯片可以揀波浪型或者平切,口感實在D~(同埋想飽D),我係揀左波浪型既🌝如果鍾意奶味重的話,依個軟雪糕相信會啱你口味😌Taste: 7.5/10
避風塘香辣味薯片&軟雪糕 ($38)
食吾到罪惡感的雙重芝士,都食返個避風塘香辣味薯片la😤
依隻味道的薯片係香港限定ga~食落幾惹味又吾會話太過辣😆
如果鍾意奶味重的話,依個軟雪糕相信會啱你口味😌
Taste: 7.5/10
灣仔新開calbee plus分店 終於有機會嚟喇😎平日晏就仲要冇乜人 唔駛排隊😌😌😌 🍴 避風塘香辣味薯片+軟雪糕 $38薯片即叫即炸好新鮮😍😍 仲有得睇住人整🙄避風塘香辣味好惹味 但食得多有d辣🙈牛奶雪糕味道好濃郁好驚喜😮😮😮而且可以解辣 雖然一鹹一甜有少少奇怪🤔但食食吓又幾過癮😂 本來想買 薯條三兄弟 返去食😩😫但竟然冇貨 希望下次去會有啦😭
灣仔新開calbee plus分店 終於有機會嚟喇😎

但食食吓又幾過癮😂

本來想買 薯條三兄弟 返去食😩😫

但竟然冇貨 希望下次去會有啦😭
2016-04-12 289 瀏覽
我相信香港一定有大量卡樂B的忠實粉絲,由開張至今Okashi Galleria x Calbee Plus 一直大排長龍,非常收歡迎。店鋪位於翻新過後的利東街,裝飾非常可愛,有非常得意的薯仔公仔及巨型薯片裝飾,創意十足,而且還有電視一直講解薯片的製作過程,感覺令人置身於薯片博物館。排隊旁邊能透過玻璃看到裏面的製作過程。餐牌有多寬味道選擇,而且店員服務態度很好。(重點是我非常幸運只用了15分鐘排隊)橙色平切的是避風塘香辣味,味道極爲辛辣,跟平時熱浪有點相似,但未見有避風塘特色香料味道,略欠層次。而厚切波浪是原味薯片加朱古力醬。餐牌的產品圖片有大量朱古力醬鋪滿薯片,但實際與圖片落差頗大..而且味道非常淡,與普通原味薯片差不多。裝潢及環境雖然非常用心,但薯片質素非常普通,未見特色。
排隊旁邊能透過玻璃看到裏面的製作過程。
裝潢及環境雖然非常用心,但薯片質素非常普通,未見特色。
外賣自取
2016-04-07 424 瀏覽
呢間其實之前去日本都食過 係高達廣場個邊 仲要冇人食 冇諗到黎到香港多人到一個點 佢既環境好靚 雖然唔夠日本大 不過可以睇到佢即時整 個個機跌d薯片出黎 真係好過癮 時日排左一個鍾多小小 終於到我 我叫左芝士味薯片 薯片本身可以簡波浪紋或者平切 我就叫左個平切 佢本身即整好新鮮 好香薯仔味 好脆口 好好食 同平時買開既包裝薯片真係完全唔同 佢既芝士味都好濃 好香芝士味 不過唔夠多 唔可以每一塊都點好多芝士黎食 不過同薯片真係好夾 排一個鍾都低

外賣自取
知道卡樂B薯片在灣仔開了專門店,特別興奮,因為每次去東京都懶得為了個新鮮薯片特地去卡樂B店吃,現在不用大老遠跑去日本,在我們香港也有了(心情激動中)哈哈!這可是第一家日本以外的海外分店耶!剛開業第一個禮拜去,還記得是個下雨天而且傍晚時分,去到那裡發現排了30,40人在門口,香港人果然對吃是很執著的,好吧我放棄了。今天晚上和好友在中環吃完晚飯,想說去灣仔碰碰運氣,去到發現只有幾個人在店裡排隊買鮮炸薯片,太幸運(興奮中)✪ω✪這邊晚上9點半就沒有新鮮薯片賣,如果大家要去要提早喔!店門口招牌色彩繽紛,走進店裡左邊是透明玻璃的開放式廚房,讓我們可以看到平時常吃的卡樂B薯片是怎麼做出來!右邊和裡面是賣不一樣味道的卡樂B袋裝薯片和一些日本限定的零食。我和很多人一樣都想試他們鮮炸的薯片,在香港分店有賣日本的人氣薯條/薯片和香港限定的避風塘辣味薯片。薯片可以選波浪形狀或是平切形狀的,波浪型口感香脆是我們常常吃到那種。我點了原味波浪型薯片加朱古力醬($32)。一個size,大概一碗裡面有20幾片吧,兩個人share感覺不會太罪惡哈哈!朱古力醬不會很甜,撒在薯片上面的份量不算多,但朱古力醬配薯片味道很贊!
我和很多人一樣都想試他們鮮炸的薯片,在香港分店有賣日本的人氣薯條/薯片和香港限定的避風塘辣味薯片。薯片可以選波浪形狀或是平切形狀的,波浪型口感香脆是我們常常吃到那種。我點了原味波浪型薯片加朱古力醬($32)。一個size,大概一碗裡面有20幾片吧,兩個人share感覺不會太罪惡哈哈!朱古力醬不會很甜,撒在薯片上面的份量不算多,但朱古力醬配薯片味道很贊!薯片在嘴巴裡感覺有剛炸出來的溫熱感,非常脆,厚度適中,沒有放鹽所以不會鹹,口感超棒!
原味波浪型薯片加朱古力醬
下次如果再來買我想加日本軟雪糕,這樣一冷一熱應該更好吃哈哈!大家可以去試試看即炸卡樂B薯片喔!♥
2016-04-06
10 分鐘 (堂食)
$32 (宵夜)
原味波浪型薯片加朱古力醬
2016-04-01 574 瀏覽
終於都等到有香港地區分店係日本 各個地區都會有一間 而入面賣既一定係有地區限定當然大家最記得我相信都會係北海道既薯條三兄弟啦我記得我每次去日本都會買好多盒返黎 不過自從每間機場分店都要配給每位顧客都有限額後 就少左喇香港分店第一日 我記得我睇報章報導話大雨下都有200人排隊等候香港人真係世界上最排得既種族之一 夠耐性!!!我就差少少 排隊真係唔係咁岩我好采我閒日放左日假 諗諗下不如都去下湊下熱鬧啦!!朝早11點幾去到 排左大約幾分鐘就入得去佢有分平面, 曲面薯片而咮道方面 就有原味, 朱古力, 芝士同埋地區限定避風塘味啦!!!! 價錢都算合理既即時制作係CALBEE PLUS既獨特賣點包保係新鮮好味 YEAH!!油炸完會放係到風乾並且由職員跟據客人不同既要求去加入不同味道工作室 一覽無遺現階段佢岩岩開未算有好多不同地方既限定版賣住即使有都好快比人清空了......我最後揀左緊係 支持香港既 "避風塘味加雪糕"佢呢個避風塘味 都幾惹味 真係有啲辣架 而薯片方面比較厚身同硬過平時食開既薯片 曲面沾到既味粉相對地係會比平面多所以每一口都好入味@0@" 不過最估唔到佢係個軟雪糕 佢用左3.5牛
終於都等到有香港地區分店

係日本 各個地區都會有一間 而入面賣既一定係有地區限定

當然大家最記得我相信都會係北海道既薯條三兄弟啦

我記得我每次去日本都會買好多盒返黎

不過自從每間機場分店都要配給每位顧客都有限額後 就少左喇

香港人真係世界上最排得既種族之一 夠耐性!!!

我就差少少 排隊真係唔係咁岩我

好采我閒日放左日假 諗諗下不如都去下湊下熱鬧啦!!

朝早11點幾去到 排左大約幾分鐘就入得去

佢有分平面, 曲面薯片

即時制作係CALBEE PLUS既獨特賣點

包保係新鮮好味 YEAH!!
工作室 一覽無遺
現階段佢岩岩開未算有好多不同地方既限定版賣住

即使有都好快比人清空了......
避風塘味曲面薯片  +  軟雪糕
我最後揀左緊係 支持香港既 "避風塘味加雪糕"

佢呢個避風塘味 都幾惹味 真係有啲辣架

所以每一口都好入味@0@"

不過最估唔到佢係個軟雪糕 佢用左3.5牛乳 好濃既牛奶味 比我地平時食既3.6更濃

而且佢係唔會有冰感 好滑身同唔算好軟身 所以食落好有質感

令我忽然記起名古屋既雪糕 都係非常香濃

(注: 3.5牛乳 3.6牛乳.....其實個數字係講緊個脂肪比例 即係3.5%同3.6%既分別)
2016-03-27
避風塘味曲面薯片  +  軟雪糕
2016-03-27 709 瀏覽
日本零食新店🎊🎊🎊 不少人去日本都必吃的即炸薯片,吸引了超多粉絲潮聖,雖隔數天,人潮未退 即使是星期四的下午時段,最後還是等了2小時😱😱😱 幸運的小編不用排隊👻 薯片現場即炸,令人尤其期待 前者:原味波浪薯片x朱古力醬x軟雪糕 $49,即炸薯片格外香脆,只是有點油膩,反而軟雪糕奶味濃郁,質感幼滑😋 後者:香港店限定口味「避風塘香辣味」配軟雪糕$38,像是加了辣粉的薯片,辣辣的🔥 不是太特別其他小食: 整體薯片配雪糕絕配又好味,但又未到值得排2小時吧⋯⋯

薯片現場即炸,令人尤其期待

其他小食:

整體薯片配雪糕絕配又好味,但又未到值得排2小時吧⋯⋯
2016-03-24
90 分鐘 (外賣自取)
2016-03-24 696 瀏覽
一聽到卡樂b概念店點可以唔到收工特登出灣仔一到排長龍,人多到,預時間排差不多兩小時,店內空間不大,所以每次安排人數入內並不多裝潢掛滿薯仔裝飾,假日好適合帶小朋友一遊 店內廚房採用透明玻璃設計,可以一睹薯片製造過程,新鮮製造 一塊塊薯片即炸即放入盆中再根據不同味道加工,令人期待 原味波浪紋薯片+ 雙重芝士 ($32)波浪紋薯片比平必更有口感,脆口,新鮮製造不但脆卜卜,而且薯片大塊,夠薄,配上芝士醬,芝味濃郁,比起包裝薯片更滋味 仲有香港特色味道選擇,避風塘,鐘意辣味薯片可以試下
一聽到卡樂b概念店點可以唔到
收工特登出灣仔一到

裝潢掛滿薯仔裝飾,假日好適合帶小朋友一遊

店內廚房採用透明玻璃設計,可以一睹薯片製造過程,新鮮製造
一塊塊薯片即炸即放入盆中再根據不同味道加工,令人期待
原味波浪紋薯片+ 雙重芝士 ($32)

原味薯片加雙重芝士

仲有香港特色味道選擇,避風塘,鐘意辣味薯片可以試下
2016-03-24 621 瀏覽
卡樂b在港設概念店,喜愛吃的我怎能不到訪門外排隊的人超多!今次比上次bake更誇,排了兩小時,凡入店都要排 終於排到啦,一入門口就有短片解釋薯片製造過程 擺設很有特色,色彩繽紛 薯片即製,有波浪,平切選擇,還有薯條點了芝士薯條 $32新鮮即炸,脆口,薯條薯仔成份超足料,薯條中帶芝士配料,外看帶點芝士黃,食落略帶芝士香,喜愛芝士嘅朋友不妨一試 食完杯底油份不多,罪惡感不會重 價錢略高,但新鮮即製,可以一試場內沒有座位,食就要企響度,但可以企嘅位並不多
卡樂b在港設概念店,喜愛吃的我怎能不到訪

門外排隊的人超多!
今次比上次bake更誇,排了兩小時
,凡入店都要排

終於排到啦,一入門口就有短片解釋薯片製造過程

擺設很有特色
,色彩繽紛
薯片即製,有波浪,平切選擇,還有薯條

點了芝士薯條 $32

食完杯底油份不多,罪惡感不會重
芝士味薯條
價錢略高,但新鮮即製,可以一試

場內沒有座位,食就要企響度,但可以企嘅位並不多
芝士味薯條
2016-03-24 546 瀏覽
近期網上有好多人都講香港終於有Calbee專門店,而且最出名就係可以食到新鮮嘅薯片,而我難得放假當然要去潮聖啦。 當日去到人流唔算太多,可能太早去,但都見到有啲傳媒去拍嘢。而內裡有一個開放式廚房,可以高透明度咁了解成個整薯片嘅過程。而最後就叫咗香港限定嘅避風塘口味薯片配牛奶雪糕。首先講避風塘口味薯片咬落去非常香脆,真係會食得出同平時嘅薯片係有分別,而佢個辣味唔會太重,反而我覺得佢同避風塘無咩關係,因為避風塘多數形容係有啲金蒜、香辣惹味等等,但佢就只係有一個微辣嘅感覺。而牛奶雪糕就非常出色,因為食果陣有好濃嘅奶香味,加埋薯片一齊食又非常之夾。整體都唔錯,期望佢可以多啲唔同口味。
當日去到人流唔算太多,可能太早去,但都見到有啲傳媒去拍嘢。
而最後就叫咗香港限定嘅避風塘口味薯片配牛奶雪糕。

開幕當日,各媒體的報導已令我急不及待的來潮聖一下。對於未曾到訪日本的calbee 店,更提高我既興趣感,唔知新鮮既薯片薯條係咪真係好味啲呢?走進掛滿紅色燈籠的利東街,仿如走到外國街道,份外寫意。大約走一分鐘,即可見到長長既人龍正排隊潮聖。店員會安排一定既人數在店內,所以不會過於人頭湧湧,保持適當既空間感。大約等候1小時,即可進入。使用薯片形態的吊飾來襯托燈飾,好可愛呀!廚房是半開放式,可以看見薯片製作,真係一個唔錯既體驗。加上店員衛生度高,會穿戴口罩、手套及帽,店內完全沒有油煙味道,廚房抽煙系統不錯,日本分店點仍然也保持一絲不苟既作風。即使進入店內,都需要排隊等候購買。但可以看看玻璃窗,開始選擇想要既薯片形狀及調味。若外賣或購買零食的就可擁有咁cute既造型紙袋及膠袋,當然要付$1啦。點選了「香港限定的」#10 避風塘香辣味波浪薯片+ 軟雪糕及 #13芝士味薯條等一陣就有得食!#10調味方面比較輕手,只嘗到微辣,薯片很脆身,而且火候控制得很好,吃完不會很熱氣。3.5生乳軟雪糕霜感較重,不過奶味都好濃架!#13最初沒抱太大期望,因為覺得應該是薯條三兄弟的新鮮版。薯條內是混合了芝士和薯仔蓉

開幕當日,各媒體的報導已令我急不及待的來潮聖一下。

走進掛滿紅色燈籠的利東街,仿如走到外國街道,份外寫意。
大約走一分鐘,即可見到長長既人龍正排隊潮聖。

大約等候1小時,即可進入。
使用薯片形態的吊飾來襯托燈飾,好可愛呀!

等一陣就有得食!
#10

#13

最初沒抱太大期望,因為覺得應該是薯條三兄弟的新鮮版。

薯條內是混合了芝士和薯仔蓉,外脆內軟,芝士著重香味多過濃味,真的有追著吃的衝動。雖然它的名字很邪惡,但吃完沒有覺得油膩,十分滿足。

整體份量適中,可有籍口同時試幾款不同口味的。

題外話/補充資料: 雖然排隊一小時有多, 但下次還是會再試
2016-03-23
$35 (其他)
  • 極力推介芝士味薯條!
2016-03-22 610 瀏覽
Typhoon Shelter Spicy Potato Chips with Soft Ice Cream 避風塘香辣味薯片配軟雪糕Calbee Plus終於開第一間海外分店 hk都食到啦新鮮炸起的波浪切薯片 灑上hk分店限定口味的避風塘辣粉 軟雪糕牛奶味都算濃 不易溶 勝在不膩 吃完不會感到口渴 而薯片就普普通通 避風塘香辣味薄弱 只是處於室溫 較失望 如果熱辣辣會更好 喜歡雪糕多於薯片