2022-02-07 500 瀏覽
05.02.2022 星期六pal. 無法團拜,也沒法跟朋友聚餐,新年期間這個星期六放工去試新餐廳pal. ;地方雖然小小,但餐廳把大門打開,猶如open area,我正好坐在近門口位置,感覺就好像坐在戶外,夠chill!餐廳地址是屯門達仁坊1-29號遠東發展屯門中心大廈,即使住屯門也未必確定在那處,其實很簡單,乘搭輕鐵何福堂站落,就在71便利店對面,青山浸信會隔鄰,很易找。如果在屯門西鐵站或 V city,也很便利,經過近新墟街市那條長長的天橋,一下天橋就見到。餐廳佈置簡約,主要是灰白啡為主,白色的牆磚、啡色的枱和灰色的椅子,地方不算大,有幾張雙人枱,另有一張四人矮枱,加四張藤凳;還有一張長椅,是用來等位嗎?另外,剛巧當天門外有兩個客人加一隻黑色小狗,門外枱子比較矮和小,可能喝咖啡、小食或甜品會較舒適。另外,大家來到真的要好好欣賞啡色似是再造紙的餐牌,全人手寫,字體不但漂亮,價錢還是中文大寫,自愧中文素養不佳,即使懂看也不懂寫呀。後來才知道是其中一位女職員寫的,果然利害呀。餐牌分類很清晰,由咖啡、糕點、沙律、早午餐、打開的吐司、意粉、小食及甜品。小店來說,選擇也不少。上Open Ri

05.02.2022 星期六

pal.

上Open Rice大家大多選擇意粉或全日早餐,看來也不錯,但全日早餐不外乎腸仔、煙肉,反而好想試Green Breakfast ,除了牛油果之外,每間都各有特色。另外,還加了個沙律,吃多些菜健康些。

午餐:

華多夫沙律Waldorf Salad
羅馬生菜新鮮,加上合桃、提子乾、青蘋果很配合好吃
Waldorf Salad、Green  Breakfast  、Cappuccino

Waldorf Salad 、Cappuccino

Waldorf Salad

「綠色的早餐」Green Breakfast
包括牛油果、南瓜片、磨菇、番薯條、車厘茄、沙律菜、乳酪、無花果核桃酸種麵包。
這個Green Breakfast 賣相漂亮,用料上乘豐富好吃,果然沒有選錯。

南瓜片應該是烤過,很香,番薯條脆卜卜好吃,還有小杯乳酪,微酸,配上車厘茄、沙律菜,酸種麵包我自己很少吃,所以留待大家自己嚐嚐。惟一是遺忘把醋分開上,因我不喜歡加醬汁。
Green  Breakfast

泡沫咖啡
很濃滑,加上心心拉花。
Cappuccino

整間餐廳給人一份親切舒適的感覺,職員年輕親切有禮,食物質素高,最喜歡這些小店,推介給大家試試,相信一定會喜歡。
2022-02-05
Waldorf Salad 、Cappuccino
Waldorf Salad
Green  Breakfast
Cappuccino
2022-02-07 271 瀏覽
又試屯門區內新Cafe,名叫pal. 朋友嘅意思。·走一般簡約文青風格,門口半開放式加落地大玻璃窗,引入自然光幾舒服同chill,影相打卡都靚啲。·點左杯flat white,ADB 和慢煮雞胸自家製青醬意粉。咖啡用巴西混合埃塞俄比亞嘅豆,酸味突出,但不是我杯啡😆,拉花仍有進步空間。·ADB裡每樣食材都做得唔錯,我覺得比附近嘅Thre3 concept更好食。·意粉個青醬幾清新,加埋啲松子增加口感層次,分量十足。雞肉就正常水平喇,但是食落有點似我喺日式超市買嚟撈沙律食嘅熟雞胸肉😆,係ok唔鞋的。·開業一個月左右,結論係可以再幫襯嘅小店,希望保持到水準喇。地點在何福堂輕鐵站附近,隱啡後面,屯門法包隔離。
又試屯門區內新Cafe,名叫pal. 朋友嘅意思。
開業一個月左右,結論係可以再幫襯嘅小店,希望保持到水準喇。
地點在何福堂輕鐵站附近,隱啡後面,屯門法包隔離。
Flat  White
全日早餐
全日早餐
  • 全日的早餐
2022-02-06 72 瀏覽
用心做好每一碟,有誠意,服務態度親切,會再光顧。全日菜好新鮮,蛋夠香,腸煎得好香,菇炒得乾身切得整齊,美中不足係酸種麵包較乾,風味不足煙肉炒蛋酸種麵包原個牛油果🥑  👍🏻👍🏻  薯條夠乾身
用心做好每一碟,有誠意,服務態度親切,會再光顧。

煙肉炒蛋酸種麵包
原個牛油果🥑  👍🏻👍🏻  薯條夠乾身

2022-01-26 305 瀏覽
#pb食在屯門屯門新開田園風Cafe🍽️New Cafe Alert 🚨✨屯門主場有新cafe 緊係即刻去試試佢啦🤪 呢間cafe開左大約只有1個月 超級新✨ 佢係以前Soul Good個位 對出有一個小公園 配合店內簡約田園風嘅裝修🥰 店主們非常友善 超用心推介食物之餘 亦好中意汲取客人意見👍🏻 店內只有4張枱 唔會好逼😍 佢冇限時 適合大家坐底慢慢做野、同朋友 / 店主傾下計❤️.大家黎到可以留意下佢嘅手寫餐牌 價錢仲用左傳統中國數字 超有特色🥰 食物種類都幾多 有輕食、沙律、Toast、Pasta、All-day breakfast等😋 輕食價錢 $28 主食$78-$128不等👍🏻 價錢都幾合理😍🔹Scones🍞兩件Scones都好大個 入面有好多提子乾😍 食落唔係好鬆軟果種 不過又唔會好硬同好乾身👍🏻 牛油味唔會好重 食落唔漏😋 不過我覺得可以再焗熱少少 配clotted cream / strawberry jam食 會更加正🤪🔹全日的早餐🍞推介❤️ 其中一樣主打食物👍🏻 佢嘅All-day夠哂大份 兩個人share食都冇問題😋 入面有三文魚 + 千島豬肉腸 + 紐倫堡腸 + 煙
#pb食在屯門
屯門新開田園風Cafe🍽️
New Cafe Alert 🚨✨

🔹Scones🍞

🔹全日的早餐🍞
推介❤️ 其中一樣主打食物👍🏻 佢嘅All-day夠哂大份 兩個人share食都冇問題😋 入面有三文魚 + 千島豬肉腸 + 紐倫堡腸 + 煙肉 + 炒蛋 + 車厘茄 + 沙律菜 + 白啡蘑菇 + 無花果核桃酸種麵包😍 沙律菜用左水耕菜 食落特別新鮮、爽🤪 兩款腸各有特色 一條食落juicy d 一條肉質實d😆 另外特別要讚個酸種麵包 就算有核桃係入面 都唔會好硬👍🏻

🔹Flat White ☕
佢用左Brazil配Ethiopia嘅日曬咖啡豆做Housr Blend豆 酸度會較高 尤其是攤凍左之後🤪 但係個酸度配合食物嘅鹹甜就剛剛好 兩者互相中和👍🏻
整體以新店黎講 質素唔錯😋 雖然唔係特別出色 但勝在食材用料好高質、好用心👍🏻 同埋成間舖氛圍都好relaxing 店主又友善 所以大家不妨幫襯下🤪

pal.
屯門達仁坊1-29號遠東發展屯門中心大廈地下L號舖
2022-01-21
2022-01-18 443 瀏覽
有一日諗住嘆返杯咖啡☕️☕️,就想去屯門好出名”兩個字”咖啡店飲返杯手沖咖啡,但星期六實在太太太多人。係等位嘅時候見未咁快到自己,就選擇周圍行下,點知係後面見到一間簡樸嘅門面就行前睇下,首先我第一睇就俾佢個餐牌吸引到。佢地有趣地由大多數咖啡店常用嘅英文餐牌轉成中文字的咖啡名,令我用咗啲時間去思考餐牌上嘅中文字😁😁首先叫咗杯平白(Flat White)同一杯美式🤤再之後就要開始叫食物一個全日早餐(All Day Breakfast)同埋一個慢煮雞胸自家製青醬意粉,食物同咖啡都好好好食。諗走前再叫多咗杯湯力黑(Espresso Tonic)嚟完結咁美好嘅一餐

平白
炸薯條
平白
2022-01-17 82 瀏覽
一向對非cream sauce 既pasta 冇咩好感但尋晚實在食得太full腸胃負擔好大Lunch time特意揀左個相對上較light既pasta .《慢煮雞胸自家製青醬意粉》自家製既青醬有surprising me Pesto sauce 好fresh而且唔乾身松子仁同蒜香與嫩雞胸超搭而且意粉同火箭菜的份量都相當多.《拖肥咖啡》充滿甜甜的奶糖味與咖啡香入喉順滑很溫暖的感覺.特意想嘉許一下呢到既服務態度Staff好親切而且見到正在製作牛角包等pastry好想下次放假再去慢慢坐
一向對非cream sauce 既pasta 冇咩好感

特意想嘉許一下呢到既服務態度
Staff好親切
而且見到正在製作牛角包等pastry
好想下次放假再去慢慢坐
已經去過三次了 第二次比較早去食brunch,坐喺玻璃幕門隔離享受住陽光。order左熱Latte, iced vanilla coffee, 蘑菇意粉, 煙肉太陽蛋熱香餅. 蘑菇意粉成日都食 呢一間嘅蘑菇意粉真係好唔錯 味道、汁、份量都剛剛好👍🏾大愛😋自問成日都會去不同嘅小店咖啡店飲咖啡,呢一間嘅咖啡👍🏾Latte真係好飲☺️環境方面 雖然地方小小的 左手邊係兩張四人枱,右手邊就係一啲特色嘅枱櫈 看得出店主嘅用心 唔係將啲枱迫晒埋一齊☺️環境舒適 三個店主製作用心有禮❤️我哋食brunch飲品加埋食物都好夠飽 份量、味道、價錢整體來講都係一間好值得去嘅小社區咖啡店😋
2022-01-01
2022-01-07 173 瀏覽
最近樓下開左間新cafe,今日終於得閒去食一入門口已經見到簡單舒服嘅設計,好搞笑嘅人手寫嘅Menu,跟住睇下啲野食點先~飲品方面叫左一杯奶油黑、一杯Dirty咖啡味好香,充斥左成個鼻哥窿食物叫左一份慢煮雞胸自家製青醬意粉、一份All day,叫「全日的早餐」哈哈意粉份量好充足,青醬調味剛剛好,係我鐘意清清的又吾會太濃稠蔬果好新鮮,番茄鮮甜好欣賞佢哋個煙肉吾會太乾,同埋好豐富嘅All day!喺度享受左一個下午,令人可以放鬆的好地方,一定會再回來!
最近樓下開左間新cafe,今日終於得閒去食

飲品方面叫左一杯奶油黑、一杯Dirty
咖啡味好香,充斥左成個鼻哥窿

慢煮雞胸自家製青醬意粉

意粉份量好充足,青醬調味剛剛好,係我鐘意清清的又吾會太濃稠
全日早餐All  day

蔬果好新鮮,番茄鮮甜

好欣賞佢哋個煙肉吾會太乾,同埋好豐富嘅All day!

喺度享受左一個下午,令人可以放鬆的好地方,一定會再回來

2022-01-07
15 分鐘 (堂食)
午餐
全日早餐All  day
  • All  day  breakfast、奶油黑咖啡